| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam - side 8

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Tvangsgifte ikke plass i islam

04.12.06: Kastesystemet og tvangsgifte passer ikke islam: Oslo-imamen Mehboob-ur-Rehman i Islamic Cultural Centre mener kastesystemet må ta en vesentlig del av skylda for at inngifte/tvangsgifte er så utbredt i Pakistan, melder Dagbladet.no. Ifølge han har ikke kastesystemet noen plass i islam, men har fått fotfeste på grunn av påvirkning fra hinduismen. Imamen har imidlertid ikke noe til overs for norske myndigheters foreslåtte tiltak mot tvangsektskap: "Det blir en tvang mot oss utenfra," sier Oslo-imamen, og fortsetter: "Vi ønsker å løse problemene våre selv.". Han vil helst ikke ha noen innblanding fra norske myndigheter.


Uenighet om kvinnelige imamer, sex og homofili

27.11.06: Det er ikke mange muslimske talspersoner som mener at kvinner kan være imamer. Det pekes blant annet på at menstruasjon er et problem. Kvinner som menstruerer skal ikke be ifølge islam, leser vi fra svarene mange muslimske miljøer fikk stilt av Dagbladet.no. Det er forbudt med sex før ekteskapet, forbudt med homofili, og kvinnelige imamer er ikke av det gode. Etter den store konferansen i Spania vedrørende islam og feminisme, ønsker flere fremstående muslimer at koranen blir tolket på nytt i et mer moderne perspektiv. Et eksempel er Tamsila Tauqir, en av de første muslimer i verden som har inngått partnerskap. Hun kjemper blant annet for homofiles rettigheter i islam.


Imamer bremser integreringen

17.11.06: Kunnskapsløse imamer bremser integreringen, mener SV-politiker Sadi Emeci til Drammens Tidende.no. "Imamene har veldig stor makt og innflytelse. De er ikke bare religiøse ledere, de har også politisk og sosial påvirkningskraft. De aller fleste imamer i Drammen har ingen utdannelse. De er konservative og ikke tilhengere av integrering. Dette bør det bli en forandring på," sier tyrkiskfødte Sadi Emeci.

Han advarer også mot kunnskapsløse imamer med stor makt over byens innvandrere og viser til at flere trossamfunn og foreninger isolerer seg og kun dyrker sin egen kultur og egne tradisjoner. Han oppfordrer til at imamer bør ta høyere utdannelse og bli mer samfunnsengasjert.


Våkner Europa?, spør Bruce Bawer

15.11.06: På et seminar om religionsfrihet og ytringsfrihet i København denne helgen, holdt den prominente forfatteren av bestselgeren "While Europe Slept", Bruce Bawer, et innlegg som vakte dyp ettertanke. Bawer pekte på at islamister ikke er multikulturalister. De er heller ikke relativister. Tvert imot. De er sterke og målrettede og vet hva de tror og står for – hva de setter stor pris på og hva de avskyr – og de er fast bestemte på å ikke kompromisse. De har et mål og en visjon og en besluttsomhet som Europas elite i stor grad mangler, og deres forsøk å forvandle Europa har satt Europas besluttsomhet på prøve, hovedsakelig på ytringsfrihetens slagmark.

Bawer pekte også på dette paradokset: ”Mange som i årevis har rost 'dialog' med radikale imamer som avviser frihet og integrering, viser seg å være mindre enn begeistret over dialog med dem som kritiserer imamene og forsvarer friheten. Man blir fortalt at en slik debatt er farlig. 23. oktober påsto Reuters for eksempel at en ny, mer åpen drøfting av integrering ’risikerer å isolere disse minoritetene videre istedenfor å integrere dem’. Man skader altså muslimsk integrering når man åpent innrømmer at den integreringen har vært en fiasko.”

Bawer advarer også mot urettmessig kritikk og sensur knyttet til religion: ”Det er (altså) galt å skrive fornærmende sannheter om islam, men greit å skrive fornærmende om den som har skrevet de sannhetene om islam. Poenget er altså at hvis en sannhet muligens er krenkende så må den dumpes i hukommelseshullet. Når slik tenkning råder kan man knapt tviler på at ”krenkende” fakta i historiebøker før eller siden blir fjernet. Eller at europeiske skolebøker snart ligner på skolebøker i den islamske verden, som gjennomgripende fordreier kjensgjerningene.”

Bawer har gitt HRS tillatelse til å publisere innlegget i sin helhet

Europa er ferdig
En som kanskje "ufrivillig" svarer på Bawers spørsmål er Mark Steyn. I sin nye bok "America Alone: The End of the World as We Know It", knuser han strategien med Europas massive immigrasjon. Han er spesielt bekymret for den store muslimske innvandringen og uttaler: "Islam has youth and will, Europe has age and welfare." Eller som han sier: "Pre-modern Islam beats post-modern Christianity."

Mark Steyn er politisk kommentator og kulturkritiker i blant annet The Australian, the New York Sun, the Washington Times og boken er på NY Times bestselgerliste.


Vil stoppe islamistisk sponsing av friskoler

15.11.06: Den svenske utdanningsministeren vil stoppe islamistiske gruppers sponsing av muslimske friskoler i Sverige ved å skjerpe reglene for informasjon overfor skoleverket. Ekstreme islamske krefter i Saudi-Arabia sponser svenske moskeer og friskoler med millionbeløp. Det ble avslørt i fjor at Al-Salam skolen i Ørebro får omlag en million kroner fra en shiamuslimsk stiftelse som har til formål å spre den sterkt fundamentaliske wahabismen. Les hos Magazinet.no


Tar avstand til Basim Ghozlans uttalelser om voldtekt av prostituerte

13.11.06: Både statssekretær Libe Rieber-Mohn og fagfolk tar avstand til forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet sine uttalelser om at voldtekt av prostituerte må dømmes mildere enn voldtekt av andre. Ghozlans begrunnelse er at prostituerte inviterer til ”business”, skriver Nesteklikk.no. Ghozlans uttalelser får ikke konsekvenser for hans deltakelse i regjeringens nye dialogforum med imamer.


Imamene og regjeringen har samme mål i inkluderingsarbeidet, sier statsråd

10.11.06: Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) inviterte torsdag til det første av det som skal bli en rekke kontaktmøter mellom regjeringen og norske imamer. Til sammen 13 imamer deltok i gårsdagens møte, som fant sted i Regjeringskvartalet i Oslo. Potensielle stridstemaer ble imidlertid spart til senere møter: "Det var først og fremst et møte for å bli kjent og for å etablere et forum for dialog. Men vi vil arbeide for å få til et nytt møte så snart som mulig. Imamene er viktige holdningsdannere i sitt miljø, og det er desto mer avgjørende at også disse får en rolle i inkluderingsarbeidet. Neste gang vil nok møtet ha et mer konkret innhold", sier Hanssen til NTB. Ifølge statsråden har "Imamene har et voldsomt engasjement i det norske samfunnet og deler de samme målene som regjeringen i inkluderingsarbeidet." Les hos VG Nett


Nekter å håndhilse på menn – statsråd rasende

10.11.06: En kvinnelig muslimsk lærer i Nederland har fått støtte fra en offentlig kommisjon "om likebehandling" på at hun kan nekte å håndhilse på menn. Dette får integreringsminister Rita Verdonk til å rase mot kommisjonen. Verdonk mener kommisjonens holdning er ”tåpelig” og ”integreringshemmende”. Verdonk vurderer nå å legge ned kommisjonen, melder Expatica.com


Flere etnisk norske konverterer til islam

09.11.06. Rundt 800 Oslofolk har til nå konvertert til Islam. Den arabiske menigheten "Det islamske forbundet" ligger på rekrutteringstoppen, ifølge Oslopuls.no. Religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo anslår at mellom 900 og 1000 etniske nordmenn har konvertert til islam, og at rundt 800 av dem bor i Oslo- området. I alt bor det rundt 60 000 muslimer i Oslo og Akershus. - Konvertittene er ikke noen ensartet gruppe, men det er flere kvinner enn menn som konverterer. Og det er en overvekt av folk som inngår ekteskap, sier Vogt.


En kvinne i Bahrain i strupen på de religiøse

08.11.06: Dette TV-opptaket bør du se! En usedvanlig modig og klartalende kvinne i Bahrain går i rette med alt fra seksuelt misbruk av barn under dekke av religion til den generelle undertrykkelsen av kvinner i religionens navn.


Imamer tildeles for mye makt og henteekteskap hindrer integreringen

07.11.06: "I Norge gir dere imamene alt for mye makt. Norske myndigheter forstår ikke forskjellen på imamer og muslimske lærde. I Pakistan har ikke imamer den tilsvarende makten", sier den kjente pakistanske jussprofessoren Shaheen Sardar Ali til Dagbladet.no. Sarder Ali kan skilte med å være Pakistans første kvinnelige jussprofessor og den første kvinnelige statsråden i det strengt konservative området Nord-Vest provinsen i Pakistan. Hun har også vært rådgiver for president Musharraf i kvinnespørsmål.

Ifølge Sarder Ali utnytter pakistanske imamer det norske systemet til å tilrøve seg mer makt enn de har rett til. Hun forteller at i Pakistan har ikke imamer den samme opphøyde rollen som i Norge - der blir de ofte satt til å vaske moskeen og må leve på almisser.

Sarder Ali mener videre at henteekteskap forhindrer integreringen, og at ekteskap benyttes som innvandringsverktøy. "Den eneste måten de kan gjøre det på en lovlig måte er å bruke loven om familiegjenforening", sier hun. Sarder Ali mener at tvangsekteskap ikke handler om kultur eller religion, men at det er en kalkulert plan som handler om økonomi. Ifølge Dagbladet tror ikke Ali at aldersgrense for familieetablering er veien å gå da hun mener disse menneskene allikevel vil finne en måte å unngå loven på.

HRS regner ikke med at Dagbladet har formidlet til Sarder Ali at en aldergrense skal fungere sammen med et tilknytningskrav. For vi er enige med Sarder Ali at en aldergrense alene vil gi muligheter for mange uheldige bivirkninger, men med et reellt tilknytningskrav, vil det bli langt vanskeligere.


Kjent imam forlater Danmark i protest mot ytringsfriheten

07.11.06: Den omstridte imamen Shaykh Raed Hlayhel forlater nå Danmark etter et turbulent år. "Og jeg kommer ikke tilbake", sier han til Jyllands-Posten.dk, og legger til: "Jeg har hele tiden sagt at dersom danske domstoler ikke ville straffe Jyllands-Posten ville jeg reise ut av landet." Han reiser tilbake til sin hjemby Tripoli i Libanon, der han fortsatt vil arbeide som imam. Hlayhel var imamen som tok initiativet til å sette igang protestbølgen mot Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer, både i Danmark og i Midtøsten, og han deltok selv i den såkalte imamdelegasjonen til land i Midtøsten da danskenes ambassade ble angrepet.

Hlayhel returnerer til Libanon med hele sin familie, inkludert sin niårige sønn som har ryggmarksbrokk. Det var denne sønnen som var årsaken til at Hlayhel og familien fikk opphold i Danmark på humanitært grunnlag, da deres asylsøknad ble avslått. I Libanon er det tvilsomat at sønnen kan få samme behandling. Men det bekymrer ikke Raed Hlayhel, hans muslimske identitet er viktigere enn behandling, skriver Ekstra Bladet.dk

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 post@rights.no © HRS 2002 - 2007