| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam - side 14

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Vil overvåke seremonier i moskeene

05.07.05: Den nederlandske regjeringen vil overvåke seremonier i moskeene. En tilfeldig valgt moske skal ukentlig overvåkes i det skjulte, og opptaket skal sendes på fjernsyn. Forslaget er ledd i en tiltakspakke mot radikalisering av islam som regjeringen har lagt frem for parlamentet, skriver Islam-online.net


En madrassah i USA

04.07.05: Det anerkjente Time Magazine har vært på innsiden av en madrassah i USA. Islamekspert, forfatter og politisk kommentator, Daniel Pipes, er skuffet over reportasjen: ”Efter at have læst Marguerite Michaels' artikel var jeg blevet endnu mere nedtrykt. For det første fordi en erfaren Time-journalist ikke var i stand til at genkende en amerikansk madrassah, når den dukkede op lige for øjnene af hende, fyldt med den fremmedgørelse, fornærmelse, overherredømmeforestilling og isolation, som nærer det islamistiske temperament. For det andet fordi denne "modelskole" stille og i al åbenhed udklækker unge studenter i håbet om, at de vil skabe de Islamiske Amerikanske Stater.” Reportasjen viser også et foto av unge kvinnelige studenter som spiller basketball som om de var i Teheran.


Oppsiktsvekkende fra Anne Sofie Roald

15.06.05: En av Norges mest kjente konvertitter til islam, Anne Sofie Roald, skilte seg fra sin muslimske Anne Sofie Roaldektemann og kastet sløret, noe som vakte bred oppsikt. Men denne uttalelsen overgår både skilsmisse og flagrende hår: ”Det er mye bra i islam, men hadde jeg vært ung i dag hadde jeg ikke konvertert. Jeg sitter med for mange erfaringer til å ville gjort det igjen.”

I hennes siste bok konkluderer hun også med at muslimske kvinner er undertrykte. Hun advarer i tillegg mot henteekteskap, særlig i et kjønns-perspektiv.

Les intervjuet med Anne Sofie Roald hos Nytt i Uka


Imam med spaltet tunge?

15.06.05: Forstander i Det Islamske Forbundet, den norske imamen Basim Ghozlan, er ofte i mediene i egenskap av å være islamkjenner og som talerør for norske muslimers sak. Et problem med Ghozlans offentlige diskurs er imidlertid at den bærer preg av dobbelhet. Gjentatte ganger har man kunnet observere at han ser ut til å forfekte andre synspunkter overfor mediene enn det han gjør på hjemmebane. Dette gir grunn til bekymring.

Dialog skjer ikke bare ved det talte ord eller ansikt til ansikt, den foregår også i det skrevne og overfor offentligheten. Når en religiøs leder i Norge gjentatte ganger opptrer på en måte som gjør at man finner grunn til å trekke vedkommendes ærlige hensikter i tvil, er det grunn til å være på vakt og til å etterprøve saken nærmere. Spesielt når det gjelder forhold med stor politisk sprengkraft.

HonestThinking.org presenterer med dette dokumentasjon som gir sterk grunn til å tro at Basim Ghozlan ikke forfekter et konsistent budskap hva angår hans og Det Islamske Forbundets holdning til sharialovgivning og idealet om en islamsk statsordning. Samtidig oppfordrer de og utfordrer de Ghozlan til å rydde all usikkerhet og mistanke med hensyn til dette av banen, og til å gjøre klart og tydelig rede for sin posisjon.

Les hele artikkelen hos HonestThinking.org

Les også om saken med ytterligere henvisninger hos blog.willy.no


Mer islam i skolen

30.05.05: Dagsavisen melder at muslimer i Norge mener at islamundervisningen i grunnskolen må styrkes. Kravet belegges med at det er urettferdig at kristendommen tar så mye plass, og at manglende kunnskap om islam fører til negative holdninger og fordommer. Oslo bystyre gikk sist uke inn for at KRL-faget skal avvikles, og erstattes med et fag der moral, etikk, filosofi og kunnskap om religioner. Ap, SV og RV sluttet seg til et forslag fra Venstre, som også innebærer at bystyrepolitikerne anbefaler regjeringen å droppe den kristne formålsparagrafen i grunnskolen.

Les i Dagsavisen


Halalkjøtt og bønnerom kreves på sykehuset

26.05.05: Pressetalsmann for Rogaland Muslim Society, Saad Farooq Shehzad, krever at Stavanger Universitetssykehus tilbyr muslimene halalkjøtt. I tillegg ønsker de et bønnerom. I følge Rogalands avis er det 3-4.000 muslimer i Stavangerregionen. Les i Rogalands Avis

I Tyskland, som har 3,4 millioner muslimer, skjer det samme. Der har muslimer i tillegg fått et eget medisinsk team. Les på Islam Online


Oriana Fallaci i retten for ærekrenkelser mot islam

25.05.05: Den italienske forfatteren Fallaci er anmeldt av Adel Smith, lederen av ”The Muslim Union of Italy”, for ærekrenkelser mot islam i hennes siste bok Fornuftens styrke (2004). Smith anmeldte Fallaci 8. april i fjor, og sier at boken sprer hat mot islam og muslimer, og at Fallaci vrir og vender på sannheten og historiske hendelser. Dommer Armando Grasso, som har tatt ut tiltalen mot Fallaci, mener boken inneholder uttalelser som er utvetydig offensiv mot islam. Fallaci, som ”flyktet” fra Italia for flere år siden fordi hun mener italienske myndigheter ødelegger landet med sin innvandringspolitikk, bor nå i New York.

Les hos BBC News


Muslimer verden over er rasende på USA

16.05.05: Newsweek rapporterte 9.mai at fangevoktere på den amerikanske basen Guantanamo hadde skjendet koranen ved å oppbevare muslimenes hellige bok på toalettet. Ved ett tilfelle skal sider fra koranen blitt skyllet ned i toalettet. Opplysningene har utløst blodige opprør i den muslimske verden, og flere mennesker er blitt drept. Nå har Newsweek trukket sin egen reportasje i tvil, den var bygget på anonyme kilder. Muslimer verden over betviler sannhetsgehalten i korrigeringen, og mener Newsweek er presset av den amerikanske regjeringen. Nå trues det med hellig krig og demonstrasjoner mot USA.

Les i Politiken
Les også " Why Islam Was Enraged By Newsweek" hos The New York Sun


Imamer og kvinnesyn vs politikere og islamsyn

12.05.05: Dr. scient. og redaktør av HonestTinking.org, Ole Jørgen Anfindsen, mener politikerne er for optimistiske hvis de tror at kursing av imamer vil medføre til at de endrer kvinnesyn. Han oppfordrer politikerne til å lære seg mer om islam.

Les Ole Jørgen Anfindsens kommentar


Økende rasisme overfor etniske nordmenn

04.05.05: Samira Munir, bydelspolitiker fra Oslo Høyre, mener at negative holdninger blant innvandrere til etniske nordmenn, er økende. Uttalelsen kommer etter at innholdet i boken "Satans sønn", som var skrevet på urdu, ble offentlig kjent. ”Enkelte muslimske ledere frykter at de taper egen makt hvis muslimer i Norge, og da særlig kvinnene, gis anledning til å benytte seg av det norske samfunnets muligheter”, sier Munir til Nordstrands Blad. Hun mener at for å få bukt med rasismen, må det offentlig diskuteres.

Les i Nordstrands Blad


Dialogforkjempere og en mur av taushet

03.05.05: I Klassekampen 16.april hadde førsteamanuensis ved Norsk journalisthøgskole, Elisabeth Eide, en kronikk hvor hun fremhever dialogen mellom det norske samfunnet og islam. Ole Jørgen Anfindsen, bl.a. redaktør av nettstedet HonestThinking.org svarer Eide i kronikk i samme avis 26.april. Anfindsen spør om hvorfor det er slik at de som henviser til respekt og fremhever dialog som virkemiddel, er de samme som verken utviser forståelse, respekt eller går i dialog med dem som advarer mot konsekvensene av den demografiske utviklingen.

Les "Dialog og realisme" hos HonestThinking.org


Den pakistanske regjeringen gir etter for ekstremister

03.05.05: Kun et halvt år etter at kategorien religionstilhørighet ble fjernet fra pakistanske pass, har religiøse ekstremister tvunget dette tilbake i passene. Det er islamistiske grupper under ledelse av alliansen MMA som står bak kravet. De hevder at religionstilhørighet ble fjernet etter påtrykk fra USA, og at dette er et angrep på muslimenes religiøse identitet. Les i Dagen


Islamsk kvinnegruppe (IKN) nedlagt

03.05.05: Islamsk Kvinnegruppe Norge (IKN) ble etablert i 1991 som en selvstendig, frivillig organisasjon tilrettelagt for muslimer, men åpen for alle. IKNs ledelse har vært dominert av norske konvertitter til islam. IKN har bl.a. profilert seg med et politisk arbeid overfor myndighetene når det gjelder å fremme minoritetskvinners interesser. Nylig ble IKN slått konkurs. Nå er daglig leder ved IKN mistenkt for underslag på 270.000 kroner. Hun skal ha overført penger til sin egen konto flere ganger i løpet av siste år. Saken mot kvinnen har vært utsatt to ganger, men skal etter planen nå opp i Oslo tingrett i mai. Les hos Dagbladet.no


Dødsdom over predikant Sögaard

22.04.05: Islamske ekstremister har utstedt dødsdom over kjendispredikanten Runar Sögaard.
Både elementer i det svenske miljøet og i utlandet har via muslimske nettfora verden over bestemt
at dødsdommen skal gjennomføres uansett omstendigheter. Førstkommende søndag skal svenske
muslimer demonstrere mot Sögaard i Stockholm. Jan Hjärpe, professor i islamologi ved Lund universitet, er redd for at Sverige skal oppleve et mord slik Nederland gjorde med Theo van Gogh.

Les i Expressen

I Svenske medier foregår det nå en diskusjon om ytringsfriheten i forbindelse med Runar Sögaards uttalelser. Til den svenske avisen Dagen sier konvertitten Gjohn-Marko Berisha at sannheten om Mohammed må kunne ytres, og at svenske imamer er hyklere som ikke en gang tar avstand fra avretting av konvertitter fra islam.

Les også i Dagen og i Aftonbladet


Kjendispredikanten Runar Sögaard truet på livet

21.04.05: Etter at budskapet i Sögaards islamkritiske prekener ble offentliggjort, har han mottatt såpass alvorlige dødstrusler at han trenger politibeskyttelse. Expressen spør Jan Hjärpe, professor i islamologi ved Lund universitet, om dette er begynnelsen på en svensk religionskrig, hvorpå han svarer: ”På en måte…..”

Les i Expressen
Les også i Dagen


Satans sønn

19.04.05: ”Bare hør, disse djevelens venner kjenner jo ikke sine egne barn. De vet ikke om barnet er deres eller ikke. De har jo ikke ekte barn.” Dette er å lese i urduboken Satans sønn som distribueres i Oslo og som Antirasistisk senter har bedt politiet å vurdere etter rasismeparagrafen. Liknende nedsettende uttalelser fikk norskpakistanske Jeanette fra ledende imamer på skjult lydbånd da hun sommeren 2000 oppsøkte de største pakistanske moskeene i Norge. Ingen norskpakistansk politiker eller organisasjoner den gang sa at de vurderte rettslige skritt grunnet rasisme.

Les hos VG NETT


”Muhammed var en förvirrad pedofil”, uttaler svensk kjendispredikant

19.04.05: Runar Sögaard går sterkt ut mot islam i sine prekener som er lagt ut for salg på CD’er. Sögaard står for sine utsagn og henviser til at Mohammed giftet seg med opp til flere mindreårige jenter, og at de som stiller spørsmål ved hans uttalelser bør lese historien om islam og Mohammed.

Les i Aftonbladet


EU åpner for dialog med islamistiske partier

18.04.05: I et nytt EU-forslag hevdes det at det ikke vil være mulig å gjennomføre en demokratisering av den arabiske verden uten å samarbeide og akseptere islamistiske partier og organisasjoner. Under debatten av forslaget ble det påpekt at EU allerede samarbeider med land som Saudi Arabia og Kuwait, som i høy grad er styrt av islamsk lovgivning og tradisjon. Spørsmålet er hva man skal stille opp med mot den radikale islamiseringen, som er i medvind i mange arabiske land.

Les i Berlingske Tidende


Skru av fjernsynet når kvinnene løper!

08.04.05: Pakistans president, Pervez Musharraf, ønsker et mer moderne Pakistan. Han støtter derfor aktivt opp om kunstnere og idrettsarrangement, nå også minimaraton for både kvinner og menn. Islamistene raser mot at kvinner og menn deltar i samme idrettskonkurranse. Musharraf nekter å bøye av. Han ber islamistene skru av fjernsynet når kvinnene løper. I dag er det nytt minimaraton for begge kjønn, denne gangen i byen Sargodha.

Les i Politiken


Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør?

10.03.05: I en artikkel i dagens VG NETT avdekker IKEA hvorfor bare menn skrur sammen møbler i konsernets bruksanvisninger: IKEA vil ikke støte muslimer. Begrunnelsen er, i følge informasjonssjefen, Camilla Lindermann, denne: ”Kvinner skal ikke avbildes, etter muslimske regler. Derfor velger vi å bruke menn…”.

At denne begrunnelsen er faktisk feil, er i seg selv oppsiktsvekkende. Langt verre er det derimot at IKEA med dette er med på å bygge oppunder despotiske regimers kjønnsfascisme og kjønnsapartheid, og også stimulerer islamisters arbeid i Europa for å islamisere våre frie og moderne demokrati.

Les HRS' pressemelding

"IKEA tar feil." Les hos VG NETT 10.03.05
"IKEA-saken verden rundt". Les hos VG NETT 11.03.05
"Lover flere kvinner i bruksanvisningene." Les hos VG NETT 11.03.05


37 innvandrerkvinner i Danmark anmelder imam

08.03.05: Etter at imam Raed oppfordret muslimske kvinner i Danmark bl.a. til å dekke seg til, ikke bruke parfyme, ikke gå til frisøren eller annet som kan vekke mannens oppmerksomhet, har en gruppe innvandrerkvinner tatt til motmæle. De anmelder nå både imamen og Det islamske Trossamfund for kvinnefiendtlige og formørkende uttalelser, og for oppfordring til vold og tvang mot kvinner.

Kun en av kvinnene, Nahid Riazi, står offentlig fram. De andre våger ikke av frykt for represalier. Riazi sier i pressemeldingen at de håper kvinneorganisasjoner og frihetselskende i Danmark vil støtte dem, og sammen med dem kreve at både imam Raed og Det islamske Trossamfund skal fordømmes og at saken går rettens vei. Les anmeldelsen i Berlingske Tidende


Muslimske jenter sveket av feministbevegelsen

08.03.05: ”Slaget om islams sjel står i Europa”, sier den franske islameksperten Gilles Kepel til Aftenposten, og mener at det foregår en indre strid blant moderate muslimer og islamister. Ikke bare utkjempes denne kampen i Europa, det er i tillegg de muslimske jentene som er i sentrum. Og de er sveket av feministbevegelsen. Kepel påpeker videre at det multikulturelle ideal, hvor man favoriserer annerledesheten i stedet for å legge vekt på det som forener, står høyt i en del land i Europa, blant annet i Norge. Les hos Aftenposten.no


Britiske muslimske jenter stiller villig opp for islam

07.03.05: I etterkant av rettssaken hvor Shabina Begum vant retten til å bære jilbab på skolen, er trenden at et økende antall muslimske jenter tiltrekkes av en strengere utgave av islam, samtidig som de tar kraftigere avstand til vestlige verdier og levemåte. Disse unge jentene er muligens brikker i et spill ført av radikale muslimske grupper i Storbritannia, som Hizb ut-Thahir og al-Muhajiroun.
Les i Times Online


Continental Clash

02.03.05: Under tittelen ”Continental Clash”, setter det velrenommerte amerikanske magasinet, Harvard Political Review (HPR), søkelys på den muslimske radikaliseringen i Europa. Til HPR sier Hege Storhaug i HRS at “de mest diskriminerte og marginaliserte borgerne i dagens Europa er barn og kvinner som lever på innsiden av muslimske samfunn”. Men de fleste politikerne i Europa skyr banen.

Les artikkel i Harvard Political Review

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00post@rights.no © HRS 2002 - 2007