| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam - side 1

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Samleside for bråket rundt karikaturtegninger av Muhammed


Flere muslimer tar avstand fra selvmordsaksjoner

25.07.07: Ifølge NTB-AP er det stadig færre muslimer støtter selvmordsaksjoner og annen voldsbruk mot sivile. Funnene kommer fra en verdensomspennende undersøkelse utført av Pew Research Center. Undersøkelsen omfatter 47 land verden over, blant dem ti muslimske land og fem afrikanske land med et stort antall muslimer. I et land som Jordan sier nå 23 prosent av de spurte at de støtter selvmordsaksjoner, men dette er en nedgang på 20 prosent siden 2003. Hver femte jordaner støtter fortsatt Osama bin Laden, men dette er likevel en nedgang på 36 prosentpoeng. Også i land som Libanon, Indonesia, Tyrkia, Pakistan og Kuwait har al-Qaida lederen mistet oppslutning. Les saken hos Fvn.no


Religiøst overhode flyktet i burka

05.07.07: Over 1.000 av de militante studentene har overgitt seg, etter at de i to døgn har okkupert Lal Masjid-moskeen (den røde moske) i Pakistans hovedstad Islamabad. Men det er fortsatt personer igjen i moskeen, og de forbereder seg på voldsomme kamper. De pakistanske sikkerhetsstyrkene har forsterket grepet på moskeen, mens de samtidig forhandler med de bevæpnede studentene. Bevæpnede soldater i pansrede kjøretøy har omringet moskeen, og det var innført portforbud i området. Ifølge viseinnenriksminister Zafar Warriach vil de som overgir seg, ikke bli skadet. Derimot vil de som kommer ut med våpen i hånd, bli møtt med kuler.

Moskeen har i løpet av de siste ukene vært i front i de tiltagende kampene mellom militante studenter og regjeringen. For en tid tilbake kidnappet studentene en rekke personer, blant annet politimenn, som de mente var innblandet i ”prostitusjon og annen umoralsk atferd”. Da studentene mandag gikk amok i gatene med skytevåpen, stokker og bensinbomber, er det nok en gang for å formidle sitt budskap: å få innført sharia i Pakistan. Minst 21 personer er blitt drept, og en rekke andre skadet. De militante studentene og de religiøse lederne av moskeen truer nå med å sende selvmordsbombere ut på gaten, hvis ikke myndighetene trekker seg unna moskeen.

En av disse lederne, Abdul Aziz, skal ha forsøkt å flykte unna moskeen kledd i burka. ”Våre menn la merke til den uvanlige holdningen hans. Resten av jentene så ut som jenter, men han var høyere og hadde kulemage,” forteller en kilde i de pakistanske sikkerhetsstyrkene, ifølge Aftenposten.no

15 drept i bombeangrep
I tillegg til opprøret knyttet til moskeen, ble også 15 personer i går drept i konservative Nord-Vest provinsen i Pakistan. Seks soldater og fem sivile ble drept da en selvmordsbomber kjørte inn i en militærkolonne like ved grensen til Afghanistan. I tillegg skal to sivile ha blitt kritisk skadd i angrepet. Litt senere på dagen ble fire sivile drept i regionen Swat. Det er usikkert om disse angrepene har noe med moskebråket å gjøre, melder NRK.no


Knefall for vannvidd

22.06.07: Adlingen av Salman Rushdie har ført til trusler fra høyt hold i Pakistan om selvmordsaksjoner, samtidig som det demonstreres i gatene og flagg brennes i protest over "krenkelsen". Hvordan reagerer så den demokratiske britiske regjeringen overfor diktaturstaten Pakistan? Spørsmålet stilles på lederplass i Jyllands-Posten.dk, og avisen er ikke nådig i sitt svar: "I stedet for at reagere med afsky, foragt og diplomatiske protester sender den britiske regering en højtstående embedsmand frem foran de rasende galninge for krybende at meddele, at man da er så forfærdeligt ked af det, hvis man med denne udnævnelse er kommet til at fornærme nogen.

I sandhed en ydmygende position for en nation, der i festlige stunder stadig kalder sig et imperium.

De almindelige værdinormer udvandes. Normalitetsbegrebet ændres. Det anses for legitimt at reagere på selvopfundne fornærmelser med flag afbrænding, mordtrusler, opstande og mord.

Demokratiske stater og institutioner bøjer sig og siger undskyld, når de møder trusler om mord og selvmordsbomber. Det ligner noget, som vi har set før," skriver Jyllands-Posten, og peker på de som sviktet under Muhammed-krisen.


Diskriminering og sære ønsker

22.06.07: Gardermoen mottok melding fra en gruppe menn på vei fra London til Norge, om at de ikke ville bli kontrollert i grensekontrollen av en kvinne. Ønsket ble etterkommet. Den kvinnelige grensekontrolløren som var på jobb da det religiøse følget ankom flyplassen, ble derfor skjøvet til side. Hun reagerer sterkt på diskrimineringen og at sære religiøse krav imøtekommes på denne måten. Kvinnen klaget saken inn for Diskrimineringsombudet, som ga henne fullt medhold i at hun var diskriminert på bakgrunn av kjønn, melder Politiforum.no

Informasjonsleder i HRS, Hege Storhaug, sier til Politiforum at "på prinsipielt grunnlag skal vi ikke gi etter for særkrav fra religiøse grupper. Begynner man å gi etter for slike krav en gang, så vil det helt sikkert komme flere særkrav. Å gi etter for konservative religiøse dogmer er svært uheldig, også i et kvinneperspektiv. Jeg vil stå fast på et sekulært demokrati, det har blitt altfor mye religion i det offentlige allerede. Det vi ser nå er bare starten," ifølge Storhaug.


Bilde av Adam og Eva førte til fatwa

22.06.07: De geistlige i Pakistan har det hektisk for tiden. Først den "krenkende" adlingen av Sir Salman Rushdie, og nå nok en "krenkelse": Et motemagasin har tatt seg den utilgivelige friheten å illustrere våre antatte "stamforeldre", Adam og Eva. Fatwaen kom straks på bordet, og pakistanske myndigheter logrer villig med halen; magasinet etterforskes av politiet, og juniutgaven av magasinet med Adam og Eva er forbudt å selge, melder Dagensmedier.no Den kulturelle og økonomiske stagnasjonen som ligger som et kvelende teppe over den mer enn 160 millioner store pakistanske befolkning, har definitivt sine åpenbare årsaker. At pakistanske handelsmenn nå utlover dusør på 1 million kroner til den som kapper hodet av Rushdie, overrasker ikke.


Sharialån i Danmark

22.06.07: Danske pengeinstitusjoner er straks parate til å tilby danske muslimer boliglån i tråd med koranens forskrifter, melder Berlingske.dk. Dette vil styrke integrasjonen, mener imam Abdul Wahid Pedersen, som ikke akkurat har vist seg særlig integreringsvennlig tidligere, som under Muhammed-krisen. Spørsmålet er; hva blir det neste kravet ut fra koranens ordlyd som det sekulære danske samfunnet skal innfri?


”Koranen er reaksjonær og full av kvinnehat”
- stopp den vestlige kulturelle selvfornektelsen

21.06.07: Ayaan Hirsi Ali holdt nylig en flammende tale i den nasjonale presseklubben i Washington, der hun tok et generaloppgjør med vestens kulturelle selvfornektelse og islams kvinneundertrykking og demokratiske underskudd. I krystallklare vendinger oppfordret hun journalistene til å åpne øynene for hvilke fantastiske demokrati som er skapt i vesten, og hvordan den muslimske verden generelt lider av nettopp mangelen på demokrati og frihetsverdier. Hirsi Ali pekte blant annet på paradokset Tony Blair, som har erklært at 11. September handlet om en verdikamp, for i neste sving å berømme koranen og påstå at koranen er kvinnevennlig. ”Koranen er ikke en fantastisk bok: den er reaksjonær og full av kvinnehat,” slo Hirsi Ali fast, samtidig som hun ga paven rett i sitatet om Muhammed som med sverdet spredte islam: ”Tony Blair og paven burde ikke være flaue over å si dette, og dere burde stoppe selvsensuren. Islam og liberal demokrati er uforenelig; kulturer og religioner er ikke likeverdige. Og kanskje det viktigste av alt, muslimer er ikke halvtullinger som bare kan reagere med vold.”

Hirsi Ali pekte videre på hvordan ”islamske dogmer skaper en dødskult og er et bur for kvinner”, og er også et korstog mot ”kunnskap”. ”Hvorfor er vestlige så usikre på alt som er så vidunderlig ved vesten?” spør Hirsi Ali, og ramser opp verdier som ytringsfrihet, pressefrihet, politisk frihet og like rettigheter for kvinner, menn, heteroseksuelle og homoseksuelle: ”Som kvinne i vesten har jeg tilgang til utdannelse. Jeg har jobb, og jeg kan skifte jobb hvis jeg vil. Jeg kan gifte meg med den mannen jeg selv ønsker, og jeg kan velge å ikke gifte meg i det hele tatt. Hvis naturen tillater det, kan jeg få så mange barn jeg vil. Jeg kan manipulere med naturen og nedfryse eggene mine. Jeg kan ta abort. Jeg kan eie eiendom. Jeg kan reise hvor jeg vil. Jeg kan lese hvilken som helst bok, avis eller magasin. Jeg kan se hvilken som helst film jeg ønsker og besøke museum etter eget valg. Jeg kan ha en mening om andres moralske valg og uttrykke min mening, endog publisere meningen. Og jeg kan under tiden endre meningen min. Jeg kan etablere et politisk parti eller bli medlem av et eksisterende parti; jeg står fritt til å skifte parti og gi opp mitt medlemskap. Jeg kan stemme. Jeg kan velge å ikke stemme. Jeg kan stille til valg eller ta del i forretningsverden. Det er dette som gjør vesten så fantastisk,” understreket Hirsi Ali og snudde lykten mot de grufulle forholdene generelt for kvinner i den muslimske verden. Det er nettopp islams ”besettelse med å underordne kvinnene” som gjør religionen så lavtstående, sa Hirsi Ali og fortsatte: ”Islams agenter fra Riyadh til Teheran, fra Islamabad til Cairo, vet at å bedre livene til kvinnene vil føre til islams død og tap av deres makt. Dette er hvorfor (…) de er så desperate etter å bure inne kvinnene. Dette er også grunnen til hvorfor de hater vesten. Vær så snill å ikke bli lurt av de få skingrende stemmene – med eller uten slør – som prissetter status quo og som svikter sine medsøstre. Hvis vi ikke forstår forskjellen mellom islam og vesten – hvorfor den ene er så fantastisk og den andre så lavtstående – og vi ikke kjemper tilbake og vinner denne idékampen for å bevare sivilisasjonen vår, så er det fra mitt synspunkt ingen vits i verken deres eller mitt yrke,” sa Hirsi Ali til journalistene.


Vil gjøre bin Laden til ridder

21.06.07: Sami ul-Haq, leder av partiet Jamiat Ulema-e-Islam i Pakistan, er i harnisk etter at forfatteren Sir Salman Rushdie ble slått til ridder, melder DN.no. Den pakistanske parlamentarikeren oppfordrer til også å adle Osama bin Laden og mulla Omar. ”Muslimer bør sørge for at tittelen «sir» og alle andre æresbevisninger blir gitt til bin Laden og mulla Omar som svar på britenes skammelige beslutning om å slå Rushdie til ridder," sier ul-Haq. Mulla Omar ledet Taliban i 2001. Omar ga bin Laden, lederen av terrornettverket al-Qaida, fritt leide i Afghanistan.

Æresbevisningen til nåværende Sir Salman kom to tiår etter at han utga romanen «Sataniske vers», som utløste kraftige reaksjoner i den muslimske verden. Det er ventet at reaksjonene vil ta seg opp igjen nå når han er blitt adlet. Reaksjonene i Pakistan og Iran de siste dager har også rettet seg direkte mot Storbritannias dronning Elizabeth. Demonstrantene har brent dukker av henne sammen med det britiske flagg. Radikale islamske grupper i den pakistanske storbyen Lahore skal ha planer om å arrangere en offentlig henging av en dukke som fremstiller Rushdie.


Muslimer krenket - og fikk de trumfet gjennom viljen sin?

19.06.07: Samtidskunstneren Morten Viskum har en utstilling i Drammen Open 2007, en kunstutstilling som åpnet på Bragernes Torg i Drammen lørdag. Med i utstillingen var det man må kunne kalle feil bok, nemlig koranen. Mange muslimer ble rasende da de oppdaget at en "ekte" koran ble benyttet som bidrag i kunst, melder VG Nett.

Hendelsen skapte stor oppmerksomhet i sentrum av Drammen, og politiet måtte trå til. ”I Drammen bor det mange med innvandrerbakgrunn, og rundt 50 - 60 har vært lynende forbannet. Det var virkelig ampert mellom tilskuerne, museumsvaktene og politiet som kom til stede. For meg så det en stund ut til at flere planla å gå fysisk til angrep”, sier Frode Winther Nylehn til VG, som var vitne til bråket. Han forteller videre at det syntes å herske liten tvil om at det var Viskums bruk av koranen i utstillingen som skapte bråket: "Folk liker ikke at en ekte Koran blir brukt i sammenheng med en utstilling som dette.”

Operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt, Olav Myrvold, bekrefter at det er bruken av koranen i utstillingen som mange av de frammøtte oppfattet som krenkende. Og det roet seg tydeligvis ikke før muslimene fikk trumfet gjennom viljen sin. ”Men til slutt ble koranen fjernet fra utstillingen, og det roet seg,” sier Myrvold.

Leder av Drammen innvandreråd, Ali Duymaz, ble også vitne til bråket. ”Denne utstillingen er akseptabel for meg, men mange her forstår ikke budskapet med utstillingen," hevdet Duymaz til Drammens Tidende.no. Men tilhørerne var ikke enige med innvandrerlederen, de mente utstillingen var en krenkelse. Deretter skal Duymaz ha gjort helomvending. ”Utstillerne sier at innvandrerrådet har godkjent utstillingen på forhånd. Det har vi absolutt ikke,” sa Duymaz, og forsvant med koranen under armen. Ifølge avisen var det hans koran.

Samtidskunster Viskum forteller til VG at han synes det er leit at folk er sinte på utstillingen hans. ”Mine intensjoner er å bygge broer mellom muslimer og kristne. Det er trist at dette blir misforstått,” sier han, som heller ikke forstår hvorfor flere muslimer ble så sinte.


Iran liker ikke at Rushdie er ridder

18.06.07: Etter at den indiskbritiske forfatteren Salman Rushdie er slått til ridder i Storbritannia, reagerer Iran med sterk misnøye, skriver Avis2 med henvisning til NTB. ”Å hedre en av de mest forhatte personene i den islamske verden viser Storbritannias fiendtlige holdning til islam,” sier en talsmann for det iranske utenriksdepartementet. Han hevder videre at fornærmelsene av islam de siste årene er godt planlagt fra enkelte vestlige land og ikke en tilfeldighet.

Rushdie ble slått til ridder i helgen, og kan dermed kalle seg Sir Salman. Forfatteren er mest kjent for boken «Sataniske vers», som utløste sterke reaksjoner blant muslimer i mange land. Irans daværende leder sendte ut en fatwa med drapsordre på Rushdie. Rushdie har dermed måtte leve i skjul, og har byttet oppholdssted 30 ganger. I 1998 sa den iranske regjeringen at den ikke kom til å forsøke å håndheve fatwaen om å drepe Rushdie. Men mange iranske geistlige mener at fatwaen ikke kan trekkes tilbake og at den derfor fortsatt står ved lag.


Norges dialoglinje med islamister møter sterk kritikk

14.06.07: Etter karikaturstriden om Muhammed har et økende antall personer knyttet til islamistiske grupper besøkt Norge. Ved flere tilfeller har også norske delegasjoner møtt dem i Midtøsten eller Afrika, skriver Nettavisen.no. Dette er mange eksperter kritiske til.

Flere tror at Norge, via Utenriksdepartementet (UD), ønsker seg et godt forhold til islamistene for ikke å være et mål for ekstreme islamister. ”Norges forhold til Hamas og det faktum at mange islamister har blitt invitert eller har møtt representanter fra UD viser dette,” sier Diaa Rashwan som er tilknyttet Al-Ahram-senteret for politiske og strategiske studier i Kairo. Rashwan har også møtt en delegasjon fra UD i Norge i Kairo. ”Gruppen, som var fra fred og forsoningsseksjonen i UD, var opptatt å gi et godt inntrykk av Norge. Særlig overfor islamistiske grupper. De ønsket et nærere samarbeid og mer kontakt med islamistene,” hevder Rashwan. Hans inntrykk var at gruppen ønsket å vite mer om gruppen Det Muslimske Brorskap i Egypt, som de trodde kunne komme til å ta over makten der i løpet av de neste ti årene. Raswhan mener dette handler om at Norge vil verne sine egne interesser i Egypt og i andre land i området, samtidig som norske politikere ønsker å overbevise islamister om at Norges støtte til USA i krigen mot terror er ikke mot islam.

Mens Det Muslimske Brorskap er en forbudt gruppe i Egypt, med flere hundre arresterte, reagerer Abdel-raheem Ali, som er leder for det arabiske senteret for islamske studier i Kairo, på at USA og Europa har møter med dem. Ali mener Norge gjør feil når de fortsetter å inviterere islamister for eksempel til konferanser i Oslo. ”Blant annet ble Dr. Tariq Ramadan, fra det muslimske brorskap i Egypt, invitert til Oslo flere ganger. Hans farfar, Hassan Al-Banna, etablerte den mest ekstreme ideologien i den muslimske verden siden 1949. Ideologien går ut på at andre religiøse er vantro, at Vesten er vår fiender og at vi må krige mot dem til de konverterer til islam eller betale skatt (jezya) til islamsk kalifat-stat, ”sier Ali. Han mener gruppene jobber for å få støtte fra Vesten til å komme til makt i sine hjemland uten å gå gjennom demokratiske kanaler.

Heller ikke juristen Mohammed Hussein er imponert over de holdninger de norske myndighetspersonene legger for dagen. ”Jeg er muslim og det er mange moderate muslimer i Norge, men islamistene i Norge som styre Islamsk Råd arbeider for å islamisere Norge. De har tett samarbeid med den islamistiske lederen Yusuf al-Qaradawi som er farligere for Norge enn bin Laden fordi han arbeider for å islamisere Europa,” sier Hussein. Han mener også at Norges og Europas demokratiske system utnyttes av islamistene i deres islamiseringskamp: ”Det demokratiske system i Norge og Europa gir rom for religionsfrihet og ytringsfrihet og finansierer menigheter og religiøse organisasjoner. Dette er blitt benyttet av Muslimbrødrene til å infiltrere de muslimske miljøene, verve medlemmer og bygge det islamistiske nettverket som er blitt så synlig i det siste. Det teologiske grunnlaget for Muslimbrødrene er den mest ekstreme og fundamentalistiske retning innen islam og Dr. Tariq Ramadan enn av dem,” sier Hussein.

Lederen i Det Muslimske Brorskap i Egypt, Abd al-Moneim Abu al-Futuh, avviser derimot kritikken. ”Hvorfor skal det bare være i de vestlige landene at demokratiet respekteres? Dersom folk har valgt oss bør Vesten akseptere det. Islamistiske bevegelser er fredelig bevegelser og ønsker et godt samarbeid med Vesten. Ekstreme grupperinger som Al-Qaida gir et fortegnet bilde av hva de fleste islamistene står for. Al-Qaida har ikke har noen å gjøre med islam,” sier al-Futuh til Nettavisen.

HRS betviler at Norge vil forlate sin dialoglinje, men man kunne forvente at sentrale representanter for den norske stat var litt mer kritisk og reflektert når det gjelder hvem man har dialog med.


Iran vil fjerne all sexproduksjon med dødsstraff

14.06.07: Irans nasjonalforsamling har vedtatt et nytt lovforslag som åpner for dødsstraff for personer som er tilknyttet eller involvert i pornobransjen, melder Nettavisen.no. Ifølge nyhetsbyrået AP skal lovforslaget slå fast at det vil gjelde for både produsenter, regissører, kamerafolk og skuespillere som er involvert i videoproduksjon med pornografisk karakter.

Pornografiske blader og bøker er allerede forbudt i Iran, men landet har de siste årene opplevd en økning i private sexfilmer på det illegale markedet. Det nye lovforslaget skal stramme dette inn. ”De som produserer pornografisk materiale anses å være verdens fordervede og må bli straffet deretter,” lyder lovforslaget.

Betegnelsen «verdens fordervede» er hentet fra koranen og anses å være den verste kriminelle handlingen et menneske kan begå. Lovforslaget omfatter et totalforbud av pornografiske DVD-er, CD-er og videoer. Det kan også bli dødsstraff for personer som distribuerer pornografisk materiell i landet, der strafferammen er fra ett år til dødsstraff. Det gjelder også for personer som etablerer pornosider på Internett.


Moskeangrep i Irak, vil ha hjelp fra USA

13.06.07: Statsministeren i Irak ber nå USA om forsterkninger etter at Sunni-opprørere sprengte tårnene i den berømte moskeen til sjiamuslimene al-Askari i Samarra i dag, nyhetsbyrået AP, som siterer irakiske politikilder, ifølge Dagbladet.no. Bygningen er også kjent som ”Den gylne moske”. Den samme moskeen ble rammet av en stor eksplosjon i februar 2006, noe som utløste en voldsspiral i Irak. Den gang skal sunnimuslimske militante knyttet til al-Qaida stått bak, og ifølge FN mistet 34 452 sivile irakere livet i 2006 som følge av kampene mellom ulike muslimske grupperinger. Nå frykter Iraks ledere at det samme vil skje igjen, og ville komme eventuelle angrep i forkjøpet ved økte forsterkninger fra USA. Samtidig har den anti-amerikanske fryktede sjialederen Muqtada al-Sadr allerede kommet på banen og bedt om tre dagers landesorg etter bønnetårnenes fall. Ifølge nyhetsbyrået AP har han foreløpig ikke oppfordret til voldelige hevnangrep.


Muslimer velger heller kristendom enn ingen religion

12.06.07: Mange muslimske foreldre i Danmark tar barna sine ut av den offentlige skolen og velger heller kristne friskoler, melder Jyllands-Posten.dk. Det er grunnskolens "holdningsløshet" som er får skylda. "De sier ofte at en annen religion enn islam, er bedre enn ingen religion. Det at vi har en åndelig dimensjon og at elevene kan be sammen uten å være flaue over det, tiltaler dem meget. For den slags religiøse verdier respekteres ikke på samme måte i det offentlige skolen," sier Kirsten Hanberg, leder av den katolske Sankt Ansgars Skole på Nørrebro i København. Der er nå hver femte elev muslim.

Ifølge de kristne friskolers foreninger gjøres stort sett den samme erfaringen over hele Danmark. Formannen for Foreningen av katolske skoler, Georg Høhling, sier at forskjellighet er bra, men på de kristne friskolene skal det kristne livs- og menneskesynet være dominerende og at det derfor ikke er forenelig med for mange elever med en annen bakgrunn. Samme argument blir brukt ved Sankt Ansgars Skole i København der de har innført en grense på 20 prosent ikke-kristne elever. Når barn blir tatt opp i en kristen friskole må de følge de samme ritualer som de kristne elevene. Likevel er de muslimske foreldrene fornøyd med undervisningen.


Derfor ønsker Iran atomvåpen

11.06.07: Walid al-Kubaisi, forfatter og skribent med røtter i Irak, mener den iranske presidenten Ahmadinejad ser på seg selv som "en utvalgt" som vil kunne bruke atomvåpen for å forberede al-Mahdis gjenkomst, skriver han i en kronikk i Aftenposten.no. Den iranske presidentens forsøk på å skaffe seg atomvåpen sikter ikke mot å skape maktbalanse, slik Israel og Pakistan tenker. Det er en tankegang mot Ahmadinejad som en rasjonell politiker, noe han ikke er, skriver al-Kubaisi.

Ahmadinejad er mer motivert av sin tro enn av å stabilisere Irans posisjon i området. Presidenten har uttalt at "hovedoppgaven for den iranske revolusjon er å bane veien til al-Mahdis gjenkomst. Derfor må Iran bli et sterkt og utviklet islamistisk samfunn, for da kan Iran bli et eksempel for andre folkeslag og blir verdig å være en arena for Tidens imam, al-Mahdi". Han sa også dette 5. juni i fjor til en forsamling av religionsstudenter i byen Qom: "Vi må forberede oss til å styre hele verden. Den eneste måte er å sette våre forestillinger på basis av Al-Mahdis gjenkomst."

Al-Kubaisi skriver videre at ifølge profetiene lander Al-Mahdi i Jerusalem, på klagemuren, og muslimene vil ta imot ham. Israel vil tilintetgjøres før hans gjenkomst, da han kan ikke lande i Jerusalem nå, for israelske soldater vil drepe ham slik de drepte alle profeter og sendebud tidligere. Derfor må omstendighetene bli modne slik president Ahmadinejad og det religiøse styret i Iran mener og tror, dvs. at Israel blir borte. Presidenten har således hentydet klart hvordan og hvorfor han kommer til å bruke atomvåpenet: I april i fjor sa Ahmadinejad at "Israel må tilintetgjøres med én storm". Stormen er klart ikke en vind, men han peker, ifølge den billedlige retorikken, på en atombombe.


Dør ikke på islamsk vis - vil at Mattilsynet skal sjekke

11.06.07: ”Mange muslimer spiser ikke kylling fordi det er stor usikkerhet rundt halal-kyllingens ekthet,” sier Shoaib Sultan i Islamsk Råd Norge til Aftenposten.no. De vil at Mattilsynet skal undersøke saken.

Halal-slaktingen må skje ved at de to hovedpulsårene i strupen kuttes med et raskt kutt. Kroppen skal tømmes for mest mulig blod så raskt som mulig. Også luftrør og spiserør skal kuttes. Etter norsk lov må alle dyr som slaktes bedøves før blodtapping. Priors slakteri i Elverum produserer 250 tonn halal-kylling pr. år. ”Mange muslimer er i dag usikre på om kyllingen fra slakterier i Norge virkelig er halal. Vi har fått tall på at opp til 20 prosent av kyllingene kan ha dødd under bedøvelsen”, sier Sultan, som ønsker en kartlegging av forholdene.

”Vi samarbeider med imamene på dette området, og er avhengig av at de godkjenner slakterimetodene. Vi holder på å kartlegge hvor mange kyllinger som dør etter gassbedøvelse. Hvis ikke imamene er fornøyd med resultatene, må vi gjøre noe med det”, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen i Nortura, region Øst. Mattilsynet derimot mener dette ikke er deres bord. ”Dette er overhodet ingen sak som hører inn under Mattilsynet. Vi kommer ikke til å foreta mer vitenskapelige tester av Elverums eller andre slakteriers slakterimetoder”, sier seniorrådgiver Bjørnar Jakobsen i Mattilsynet.


Ressursterke innvandrere mer religiøse

07.06.07: Forestillingen om at det særlig er de dårlig integrerte innvandrerne som er mest religiøse, er en myte, hevder integreringsforsker Flemming Mikkelsen, lektor ved Akademiet for Migrationsstudier i Danmark ved Aalborg Universitet, skriver Kristelig Dagblad.dk. I en årrekke har Mikkelsen undersøkt integrering av innvandrere i Danmark, herunder også deres syn på religion. I en ny rapport sier han at det er på tide å avlive forestillingen om en sammenheng mellom dårlig integrering og sterk religiøsitet, kanskje heller tvert om: ”Vi har simpelthen ikke nogen undersøgelser, der dokumenterer, at dårlig integration gør unge mere religiøse. Tværtimod tyder alt på, at det især er de velintegrerede unge, der tager deres religion mest alvorligt og betegner sig som mere religiøse end gennemsnittet,” sier Flemming Mikkelsen.

Ifølge avisen råder det i offentligheten en holdning om at unge muslimer blir stadig mer religiøse som en protest mot at de føler seg utelukket fra det danske samfunnet. Dette mener Flemming Mikkelsen ikke gjelder for den store gruppen av unge muslimer. ”Nogle marginaliserede unge bruger måske en mere højtråbende udgave af islam som en protest. Men generelt viser undersøgelserne, at især veluddannede og velintegrerede unge betegner sig selv som mere religiøse end gennemsnittet. Det gælder ikke mindst blandt kvinderne,” sier Flemming Mikkelsen.

Også Lise Togeby, professor i stasvitenskap ved Aarhus Universitet, opplever at unge ressurssterke innvandrere er mer bevisst sin identitet, herunder deres religiøse bakgrunn. Hun fant at ressurssterke og velintegrerte unge mente seg mer diskriminert enn andre grupper, noe hun tror handler om at de er mer bevisst sine rettigheter og muligheter. Samme erfaring har Karen-Lise Johansen, cand.mag. i religionsvitenskap ved Aarhus Universitet, men samtidig hevder hun at når de unge skal definere sin religiøsitet, så blir bildet mer diffust. ”De er meget bevidste om de synlige signaler i islam, såsom tørklædet og hvad man må spise. Men spørger man, om de står op hver morgen klokken fem for at bede, er de knap så engagerede. I det hele taget er det meget svært at definere, hvad der menes med religiøsitet,” sier Karen-Lise Johansen.


Muslimsk lesbe utfordrer fordommer

06.06.07: En intellektuell, lesbisk muslimsk kvinne er en sjeldenhet på scenen. Den svenske forfatteren og dramatikeren Henning Mankell vil løfte frem mennesker som vi nesten aldri får se, skriver Aftenposten.no. Det er Riksteatrets høstprogram som er klart, og på programmet står et stykke kalt "Lampedusa", et samarbeid mellom Riksteatret og Teatret Vårt i Molde. Mankell kommer selv til Norge for å ha regien. Han har hentet tittelen "Lampedusa" etter en liten øy sør for Sicilia, kjent for flyktningetrafikk.

Rollen som Titania spilles av norskkenyanske Terese Mungai, som forteller at hun er forberedt på reaksjoner. Titania er en jente som fem år gammel flyttet fra Zambia, videre til England og som nå altså er i Norge. Hun er utdannet dataingeniør, veldig smart, og hun tolker ting på sin måte - også koranen. Titania har sagt ja til å stille i et talkshow, og der skal den muslimske kvinnen avsløre en hemmelighet i programmet - at hun er lesbisk. ”Hun har bestemt seg, hun har fått nok - ikke bare på grunn av fordommer fra vestlige, men også fra sine egne,” sier Mungai som Titania. Forestillingen dreier seg derimot om timen før Titania skal på lufta i talkshowet, der hun sitter og snakker med programlederen ”Anna”, spilt av Vivi Sunde. Det går ikke så bra, det utvikler seg til en kulturkollisjon, de er ikke på bølgelengde. ”Programlederen er finmasket fordomsfull, som man blir når man er vokst opp i vår del av verden,” sier Sunde.

Mungai sier hun håper forestillingen skaper debatt, at den får noe ut i lyset.


Flest Mohammeder i Storbritannia

06.06.07: Ifølge nyhetsbyrået Ritzau vil det ved utgangen av dette året være flest guttebarn med navnet Mohammed, i en eller annen form, i Storbritannia. Selve det navnet som staves M-o-h-a-m-m-e-d ligger riktignok bare på 23.plass, noe som skyldes at mange familier staver det arabiske navnet forskjellig når det skal skrives med det britiske alfabetet. Om lag 6 000 guttebabyer har fått det populære arabiske navnet, men ifølge avisen The Times stiger navnet hele tiden i popularitet. Siste år med hele 12 prosent.


Malaysisk kvinne prøvde rettens vei for å forlate islam

30.05.07: Kristne Lina Joy (43) i Malaysia har tapt sin lange kamp for å få konverteringen fra islam offisielt godkjent, melder NTB. Joy ble oppdratt som muslim, men konverterte da hun var 26. Hun kan ikke gifte seg med sin kristne kjæreste så lenge hun er muslim på id-kortet. I seks år har Joy kjempet for å få fjernet ordet ”islam” fra identitetskortet sitt, men i dag avviste en domstol saken – de bestemte at slike avgjørelser må tas av religiøse shariadomstoler. Saken er prinsipielt viktig i det multireligiøse Malaysia fordi den avgjør om sivile domstoler skal ha presedens over shariadomstoler i saker som angår islam. Men i islam er konvertering til andre religioner ikke tillatt, og shariadomstoler tillater i praksis ikke muslimer å konvertere.

Rettens overføring av saken til en shariadomstol kan føre til økt polarisering i Malaysia mellom ikke-muslimer, som føler at deres grunnlovsfestede rett til religiøs frihet undergraves, og muslimer, som mener at sivile domstoler ikke skal ha noe med religiøse saker å gjøre.

Dommeren, Ahmad Fairuz Sheikh Abdul, skal ha sagt følgende da han leste opp kjennelsen: ”Man kan ikke bare uten videre skifte fra en religion til en annen.” To av de tre dommerne stemte mot Joy, mens den tredje, Richard Malanjum, den eneste ikke-muslimen, mente at det offentlige kontoret som utsteder id-kort, burde ha etterkommet Joys ønske om å fjerne ordet islam.

Muslimer hilste kjennelsen med høye rop om at «Allah er stor», men kristne og ikke-muslimske politikere var skuffet. ”Dette kaster en lang skygge over borgerrettighetene og malaysiernes grunnlovsfestede rettigheter,” sa opposisjonspolitikeren Lim Kit Siang. Les saken hos Aftenposten.no


Frafalne muslimer organiserer seg

25.05.07: "We have left the religion." Dette er parolen til en nystiftet gruppe for frafalne muslimer i Skandinavia. I dag starter organisasjonen formelt ved pressemøte i Stockholm. Frafall er forbudt i følge Koranen og kan straffes med døden. Likevel står gruppens medlemmer åpent frem med navn og bilde. De forteller om allerede stor pågang fra andre frafalne. Blandt initiativtakerne er Morad Sheixi. Han er iraner, kommunist og bor i Horsens sammen med kone og datter. Han er mot slør på den muslimske kvinnen og alt som symboliserer religion i det offentlige rommet: "Jeg tror ikke på religion. Og det er farlig å si høyt. Men nå står jeg frem offentlig for å få skapt en diskusjon om politisk islam og muslimske organisasjoner. Meningen med foreningen er at religion ikke må gripe inn i den personlige friheten," sier Morad Sheixi til Politiken.dk. Sheixi får svar på tiltale fra Kasem Said Ahmad i Islamiske trossamfund i København. Han har aldri hørt om avhoppere i sitt trossamfunn, og erkjenner at avhoppere betraktes som forædere og syke.


Budskap til verden - Osama bin Laden på norsk

23.05.07: Denne uka kommer forlegger Frode Saugestad ut med en bok med Osama bin Ladens brev og taler på norsk. Boka har fått tittelen «Budskap til verden. Osama bin Ladens brev og taler». Til Dagbladet.no forteller Saugestad at han allerede har mottatt drapstrusler. ”Jeg har fått drapstrusler fra både ytre høyre- og venstrefløy, men jeg har forsøkt å ignorere dem. Det er klart det er ubehagelig å motta et fire sider langt brev fra en som vet hvor jeg bor,” sier Saugestad. Truslene er ifølge Dagbladet ikke anmeldt.

Saugestad mener at det ikke er lov å like Osama bin Laden, men at vi må akseptere at både mannen og talene hans eksisterer. ”De leses av millioner av mennesker verden over,” sier Saugestad. Ifølge Saugestad er bin Ladens bok full av forferdelige budskap, men at tekstene er en viktig nøkkel for å forstå hvorfor en milliard mennesker ser opp til bin Laden. ”For å stoppe al-Qaida er vi nødt til å forstå hva det er i budskapene deres som fenger så mange mennesker. Vi kan også velge å lukke øynene, men da forsvinner nettverket under jorda og kommer opp igjen som et stort monster. Det skjedde i New York, i Madrid og sist i London,” sier Saugestad.

Hege Storhaug, informasjonsleder i HRS og forfatteren av boka «Men størst av alt er friheten», sier til Dagbladet at hun synes utgivelsen er viktig. Samtidig stiller hun spørsmål ved Saugestads ideologiske ståsted. ”Han har tidligere gitt ut «Milepæler» av Sayyid Qutb, ei bok som blir sett på som islamistenes «Mein Kampf». Det begynner å bli et mønster her. Jeg synes han viser klare islamistiske sympatier, og synes han bør gå ut og avkrefte at han støtter en slik ideologi,” sier Storhaug. Men Saugestad avviser et slikt ønske. ”Som forlegger lar jeg ikke min personlige holdning skinne gjennom på utgivelseslista. Jeg har gitt ut bøker som er pro islam og pro Israel. Jeg føler ingen trang til å definere mitt personlige ståsted,” sier Saugestad.

Saugestad har for øvrig tidligere omtalt Osama bin Laden som en ”humanistisk terrorist”, og sagt at han ønsker å nyansere Vestens bilde av verdens fremste terrorist. Til VG i januar i fjor sa Saugestad: ”Ved å gi ut materiale som aldri før har vært tilgjenglig for nordmenn, vil vi kunne bidra til at nordmenn danner seg sin egen mening om bin Laden istedenfor å basere den på løse tabloidoverskrifter. Det vil gi et mer nyansert bilde… Ser man bort fra de grusomme terrorhandlingene til al-Qaida, så kan kanskje mange bli overrasket over at bin Laden fremstår som det man kan kalle en humanistisk terrorist.”

Saugestad, som er halvt marokkaner, er også musiker i bandet Oslo Motherfuckers, der han har tatt tilnavnet Farid al-Qassam, en mann som skal ha vært den første palestinske selvmordsbomberen. I boka ”Min hellige krig” av høyskolelektor ved Journalistutdanningen i Oslo, Nazneen Khan-Østrem, skriver Khan-Østrem følgende om Saugestads tilnavn: ”Farid al-Qassam, etter den første kjente palestinske martyren. Jeg har også lagt merke til Frode tidligere, fordi ryktene ville ha det til at han skulle la seg verve av Hamas og kjempe for palestinerne. Sånne rykter imponerer,” skriver Khan-Østrem (side 247).


Å forsøke og sekularisere Norge…

21.05.07: Asghar Ali, nestleder i Islamsk Råd Norge, påstår i en heller oppsiktsvekkende kronikk i Aftenposten.no 18. mai at: ” Det at etniske nordmenn i liten grad er religiøse, bør ikke føre til at samfunnet blir forsøkt sekularisert.” Dette må kunne kalles en ny vri fra Islamsk Råd for å sikre mulighetene for religiøs praksis.

Asghar Ali tar utgangspunkt i utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) kronikk i Aftenposten 29. april, der Støre skriver: ”Et begrensende vi reduserer det norske og hindrer det norske fra den naturlige endring og vekst som skjer for at begrepet norsk skal høre til Norge." Ifølge Ali, er inkludering et viktig mål, men veien dit er lang. Ali hevder videre at ressurssterke personer med innvandrerbakgrunn alle som én blir diskriminert: ” … personer som behersker tre til fire språk og har en topputdannelse skal finne seg i å bli diskriminert når andre land kan tilby alt Norge har og mer til.” Hva Ali sikter til her, er heller dårlig skjult. Han mener at muslimer bør få muligheter for et mer religiøst offentlig rom. Han skriver videre: ”Dramatiske begivenheter som tilskrives islam, kombinert med stigmatiserende uttalelser fra majoriteten, legger forholdene til rette for et sterkt konformitetspress. I et så lite religiøst land som Norge betyr det ofte forrang for sekulære verdier - uten at man virker nevneverdig opptatt av de prinsipielle sidene av sakene. Dette er problematisk.”

Spørsmålet er hva som er problematisk. Mange opplever det nok som mer problematisk at det kreves at ”Man må legge forholdene til rette for den religiøse dimensjonen i menneskenes liv,” slik som Ali hevder. Det kan så være at det har gått Ali hus forbi at Norge i praksis må kunne kalles et sekulært samfunn, selv om vi har en statskirkereligion. Men veien derfra til å begrunne integrering av personer med religion – ja, den veien bør være lengre enn lang.


Human Etisk Forbund vil ha flere muslimer i TV

15.05.07: Pressesjef i Human Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen har fått nok av at stort sett bare det kristne livssynet blir prioritert på NRK, og han etterlyser derfor flere muslimer i TV-ruten, melder VG Nett. ”Skal de fortsette med å ukritisk spre det kristne budskap, må de også la andre komme til ordet. Det vil si at muslimer må få slippe til en gang i uken,” sier Brun-Pedersen. Kringkastingssjef i NRK, Hans-Tore Bjerkaas, avviser at NRK ukritisk lar kristne komme til orde. ”Vi skal avspeile trosgrunnlaget i befolkningen - samtidig har vi en utfordring i forhold til nye religioner. Det kristne grunnlaget er blitt formidlet i så stor skala av historiske og kulturelle grunner”, forteller Bjerkaas.

Humanister kjemper for livssynsfrihet, som inkluderer retten til frihet fra religion. Det er noe oppsiktsvekkende at Human Etisk Forbund kjemper for mer religion i det offentlige rom.


Da islamismen nådde Stockholm

14.05.07: Hvordan kan vi forvente at muslimske innvandrere skal la seg integrere i europeiske verdier, når europeerne selv ikke lenger tar disse alvorlig?, spurte en av innlederne på et heldagsseminar om "Islamisme i Europa" arrangert av tidsskriftet NEO.

For HRS i Stockholm bringer Helle Merete Brix i dag sin kommentar under tittelen: Da islamismen nåede til Stockholm


Pakistan: Lovforslag om dødsstraff for konvertitter

11.05.07: Frafalne muslimer skal kunne dømmes til døden, lyder et lovforslag som behandles i en komité i nasjonalforsamlingen i Pakistan, melder Vårt Land.no. Forslaget er fremmet av en politisk-religiøs allianse bestående av seks partier ved navn Muttahida Majlis-i-Amal (MMA). Dette hårreisende lovforslaget går under navnet «Apostasy Act 2006», og sier at muslimske menn kan dømmes til døden og muslimske kvinner til fengsel på livstid hvis to eller flere vitner kan dokumentere at de har forlatt islam. Ikke-muslimers vitneutsagn anerkjennes ikke som vitner eller bevis. Kvinnene kan slippe ut av fengsel hvis de vender tilbake til religionen. De som dømmes under det nye lovforslaget vil også miste all eiendom og ansvar for sine egne barn. I lovforslaget heter det videre at en tilståelse fra den tiltalte regnes som tilstrekkelig for straff. Den tiltalte får mellom tre og 30 dager på å komme tilbake til islam, men selv da kan dommeren avsi en dom på inntil to år. Videre går lovforslaget ut på at en tiltalt kan konvertere og komme tilbake inntil tre ganger før dødsstraffen blir avsagt automatisk.


Velsignelse for å inngå ekteskap med ikke-muslim

10.05.07: Den kanadiske forfatteren, muslimen, feministen og lesbiske Irshad Manji, åpner i dag Nordiske mediedager i Bergen. I denne forbindelse trykker Dagbladet.no noen av Manjis tanker omkring kjærlighet og religion, som ifølge Manji ikke alltid er en god kombinasjon. Hun forteller at det vanligste spørsmålet som kommer til hennes nettsted, fra unge muslimske kvinner i Vest-Europa, også i Norge, er om de kan gifte seg med ikke-muslimske menn. ”Muslimske foreldre og imamer forteller rutinemessig sine barn at islam forbyr giftemål med ikke-muslimer. Men det er ikke nødvendigvis sant. En progressiv amerikansk imam, som er utdannet på tradisjonelle universiteter i Saudi-Arabia og Syria, har på Manjis nettsted skrevet et klart forsvar av giftemål på tvers av religioner fra et islamsk perspektiv.” Manji skriver videre at imamens forsvar, eller «velsignelse», er blitt så populær å laste ned at hun har fått den oversatt til flere språk for å tilfredsstille etterspørselen.

Manji mener denne imamen har vekket til live ijtihads ånd; islams egen tradisjon for kreativ tenkning. Hun forsvarer dette med at ”ijtihads porter ikke ble stengt av åndelige eller teologiske grunner, men utelukkende av politiske. Dette betyr at det ikke er noe blasfemisk ved å forsøke å gjeninnføre islams tradisjon for kreativ og kritisk tenkning.” Og Manji mener at Ijtihad ikke bare bør gjenopplives, men også demokratiseres og populariseres utover akademikere og imamer. Hun oppfordrer derfor muslimske kvinner i Vest-Europa, gjennom sine formelle organisasjoner og uformelle nettverk, til å spre velsignelsen av giftermål på tvers av religioner.


Egne shariadomstoler etablert i Storbritannia

09.05.07: Kontroversielle shariadomstoler har blitt etablert i store byer og tettsteder i Storbritannia for å tvinge frem islamske lover, og gjøre det lettere for muslimer å unngå det britiske lovverket, melder Daily Express.uk. En av de som innrømmer at å innføre sharialover i Storbritannia er et mål, er Sheikh Yaqub. Men han insisterer på at hans målsetting er å hjelpe undertrykte kvinner som er fanget i et dårlig eller voldelig ekteskap, og som ikke våger å gjøre bruk av britiske lover. “Ever since I arrived here in the 1960s there has been a case of women being forced to get married, others forced to get married, but unhappy afterwards. Until now there was no organisation which could Islamically solve their problems,” sier Yaqub.

Ledere for disse shariadomstolene forteller at de, i alle fall på nåværende tidspunkt, "kun" behandler saker som omhandler muslimsk skilsmisse, medgift ved ekteskap og deling av formue/arveoppgjør. Men en kilde forteller til avisen at: “These courts take the law into their own hands and dish out punishment for bad behaviour."

Kritiske røster insisterer på at den britiske regjeringen med dette godtar et todelt rettssystem for folk i ren politisk korrekthet, og at britiske domstoler dermed blir slått beina under. Philip Davies, konservativ parlamentsmedlem, sier at han er rystet over utviklingen. "I am absolutely appalled and find the prospect of such courts totally terrifying. Places like this should be closed down or else everybody will want to establish their own courts. How many more places like this are there in the UK? Who knows where it could all end? It simply cannot be tolerated.”


Det muslimske brorskap taler ved Univesitetet i Oslo

08.05.07: I dag arrangerer Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo en gjesteforelesning med en av de mest sentrale lederne i Det muslimske brorskap i Egypt, Dr. Abd al-Mun'im Abu al-Futuh. Organisasjonen er islamistisk, og har en blodig historie, melder Norge IDAG.no.

Al-Futuh, som er utdannet lege og generalsekretær i Den panarabiske unionen av arabiske leger, kom i det internasjonale samfunnets søkelys da det ble klart at legeforeningen, under hans ledelse, støttet såkalt hellig krig (jihad) mot amerikanske soldater i Irak. Foreningen har også drevet innsamlingsarbeid til "hellige krigere" (mujahedeen) i både Afghanistan, Tsjetsjenia og Bosnia. En egyptisk avis reiste flengende kritikk mot al-Futuh og legeforeningen for at de støttet opp under jihad-bombere som dreper sivile og ”vantro” i Irak, mens de ikke ville donere ett øre til tsunami-ofrene i Thailand og Indonesia. Denne kritikken skal ha blitt parert av al-Futuh ved å vise til at tsunamien var en straff fra Allah for de vantros undertrykkelse av muslimer - og at den derfor ”ikke har noen interesse” for legeforeningen, skriver Norge IDAG.


”Er dei blitt spenna sprøe?”

08.05.07: I et debattinnlegg i Dagbladet 3.mai stempler nestleder i SV, Audun Lysbakken, deler av partiet Høyre og høyreveteran og forfatter Hallgrim Berg som overflatiske muslimhetsere. ”Den tidligere stortingsrepresentanten for Høyre, nå Høyres mann i Kulturrådet, hevdet at vestlige verdier er truet av muslimske innvandrere, og at tettere bånd til USA er nødvendig for å hindre at radikale islamister skal gjøre Europa til et «Eurabia». Bergs bok viser at det pågår en grunnleggende verdikamp i Norge, der dagsordenen til deler av høyresiden brunfarges. Det skjer gjennom kollektiv stempling av en religiøs minoritet, og lansering av konspirasjonsteorier om at islamister kan ta makten i Norge, gjennom målrettet innvandring for å gjøre slutt på vår kultur,” skriver Lysbakken.

I dagens Dagbladet.no skriver Berg i sitt tilsvar til Lysbakken at den uhistoriske alliansen som er oppstått mellom den europeiske venstresida og det ekstreme islam, er oppsiktsvekkende. Berg påpeker at han i sin siste bok ”Amerikabrevet: Europa i fare” ikke har skrevet en eneste negativ karakteristikk av muslimer som menneske eller gruppe. Berg spør lakonisk: ”Er det muslimhets å minne om kva slags type tyranniske regime ein ofte finn i det nordlege Afrika, gjennom Midt-Austen og austover i Asia? Er det hetsing av muslimar å opplyse europeiske lesarar kva slags styresett folk flest er utsette for i mange av dei nær seksti landa som er medlemer i The Organization of the Islamic Conference? Vil ikkje SV ha sanninga fram?”

Berg viser også til forfatteren Christopher Hitchens, som han møtte på en bokmesse i California forrige uke. Ifølge Berg skriver Hitchens i boken ”Love, Poverty and War” at folk på venstresida ser ut til å være for hver eneste sjel som er mot USA. Berg skriver: ”Han undrast kva som stakk store ånder på venstresida når dei forsvarte nasjonalsosialistar som Milosevic og Saddam, den pussige romantiseringa av bin Laden, osv. Kva er det for instinkt og analysar som får vituge folk til å ønskje at Saddam og Taliban skulle vinne militært over våre demokratiske allierte? Er dei blitt spenna sprøe?”


Imamer vil ikke spille fotball med prestekvinner

07.05.07: De kvinnelige imamene glimret med sitt fravær på helgens religionsdialogkonferanse, kalt "skulder mot skulder", mens de kvinnelige prestene også skulle delta i en planlagt fotballkamp. Men det var bare at imamene slett ikke ville være skulder mot skulder til de kvinnelige prestene, for det kunne jo føre til at det oppsto fysisk kontakt mellom partene.

I utgangspunktet hadde imamene vært skeptisk til en fotballkamp der kvinner også skulle delta, men de fikk gjennom kravet sitt om at kvinnene måtte stille i (lang) genser og (lang) bukse. Men så var plutselig ikke det heller greit. Kjersti Østland Tveit i Sagene menighet ble ikke spesielt overrasket over at imamene trakk seg, men hun ble svært opprørt over at Mellomkirkelig Råd ville kaste ut kvinnene og spille likevel: "At imamer nekter å spille fotball med prester er ingen nyhet. Men at Mellomkirkelig råd, når de får denne beskjeden likevel gjennomfører kampen uten kvinner... De lager et arrangement der de er med og diskriminerer kvinner. Så langt har likestillingen kommet i Den norske kirke," sa en opprørt Østland Tveit til Vårt Land.no.

Lagkaptein for prestene, Trond Bakkevig, støttet Østland Tveit og trakk seg fra laget i protest. "Laget vil ikke være representativt for presteskapet i Den norske kirke," sa Bakkevig.

Kampen ble til slutt avlyst, så da kan vi vel konkludere med at religionsdialogkonferanse er ingen lek.


Omstridt leder bak ny stormoskè i København

04.05.07: Det er planer om en ny stormoskè i København, og en muslimsk stiftelse ser ut til å bli en viktig partner, melder Jyllands-Posten.dk. Den muslimske stiftelsen Tabah Foundation har mange ansett som moderat og demokrativennlig, men nå viser det seg at den åndelige lederen blant annet utroper jøder som djeveldyrkere, og under Muhammed-krisen krevde han sensur av danske skolebøker. Forretningsmannen Geff Peraertz, som er en av de ansvarlige bak prosjektet, betrakter det som avgjørende at Tabah Foundation blir en integrert del av det storslåtte prosjektet. Tabah Foundations stifter og nåværende leder, Ali al-Jifri, er en overklassemisjonær og sønn av en kjent yemenitisk politiker. Han har blitt tildelt den islamske hedersbetegnelsen al-Habib og er i den arabiske verden en kjent islamsk predikant, som ofte er å se på arabiske satellitt-kanaler.


En million tyrkere demonstrerte i gatene mot islamisering

02.05.07: En million tyrkere demonstrerte i Tyrkia, i den europeiske delen av hovedstaden Istanbul, sist helg. Ifølge NRK.no ble det demonstrert til støtte for landets klare skille mellom religion og politikk, som også er nedfelt i den tyrkiske grunnloven. Demonstrantene frykter hva som vil skje hvis Abdullah Gül fra det islamistiske partiet AKP blir valgt til president. ”Tyrkia er sekulært og vil forbli sekulært!," runget det i gatene under demonstrasjonen, samt slagord som "Vi vil verken ha sharialover eller militærkupp!”

Det tyrkiske forsvaret, som ser seg som en vokter av Tyrkias grunnlov, har kommet med sterke advarsler til AKP og Abdullah Gül mot å true den sekulære grunnloven. Observatører i Tyrkia mener det er frykt for både at partiet AKP vil prøve å islamisere grunnloven, og at det kan føre til et nytt militærkupp.


Forum for moderate muslimer havarerte før oppstart

27.04.07: For to dager siden fortalte HRS om at et forum for moderate og sekulære muslimer skulle dannes i Norge. I pressemeldingen het det at "Frem til i dag har nordmenn med bakgrunn i muslimske land nærmest utelukkende blitt representert av religiøse organisasjoner. En stor andel muslimer har ennå ikke kommet til ordet i samfunnsdebatten. Nå er tiden overmoden for en forandring." Under navnet Forum Likhet i Mangfoldet (LiM) annonserte syv personer med muslimsk bakgrunn at de ønsket å skape et sosialt og intellektuelt rom for moderate og sekulære muslimer og for å markere avstand til radikal islam. Lanseringen skulle skje i går på en pressekonferanse.

Men det som møtte de som kom, i alle fall for de som kom noen minutter over annonsert start, var en låst dør med en liten lapp med de intetsigende ord: "Avlyst". Etter kort tid fikk HRS bekreftet via en av initiativtagerne, Sara Azmeh Rasmussen, at grunnen til avlysningen var "konflikt i gruppen".

Ifølge Document.no er konflikten relatert til spesielt to personer i gruppen: Sara Azmeh Rasmussen og Walid al-Kubaisi. Al-Kubaisi skal ifølge Azmeh Rasmussen ha stilt krav som betød ensretting på hans premisser.

Dermed kan det se ut som et halvt års arbeid er gått i vasken for det bebude LiM, men det gjenstår å se om de klarer å leve opp til det tiltenkte navnet, eller om forumet må skifte ut medlemmer for å gjennomføre sine intensjoner.


Darwinismen er roten til alt ondt, løsningen er islam

25.04.07: Et forlag i Istanbul i Tyrkia har siden i sommer sendt ut boken ”Atlas of Creation” - et 765 sider langt frontalangrep på utviklingslæren, til mange utdanningsinstitusjoner og offentlige myndigheter i Frankrike, og til akademiske miljøer i Europa, melder Jyllands-Posten.dk. Boken går til frontalangrep på Darwins utviklingslære, og gir Darwinismen skyld i nazisme, kommunisme, rasisme og terror, for deretter å konkludere med at løsningen på verdens konflikter er islam. Undervisningsministeren i Frankrike advarte i februar offentlig mot boken, som i løpet av 10 dager var blitt sendt i flere tusen eksemplarer til franske utdanningsinstitusjoner.


70 prosent tror USA vil svekke islam

25.04.07: NTB melder at en undersøkelsen foretatt av World Public Opinion i land som Egypt, Pakistan, Indonesia og Marokko avdekker at hele 70 prosent tror at USAs mål er å splitte den muslimske verden og svekke islam. Nær 60 prosent mener at president Bush sitt mål er å spre kristendommen i Midtøsten og sikre seg kontroll over viktige oljeressurser. Et mindretall av muslimene som deltok i meningsmålingen tror at al-Qaida stod bak angrepet på tvillingtårnene 11. september 2001. Under 20 prosent tror at det var andre som stod bak, og hele 20 prosent av de spurte mener USA selv planla og gjennomførte terrorangrepet. Les saken hos VG Nett

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2007