| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Menneskerettigheter side 1

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

EU skjerper regler for barns rettigheter

11.06.07: Det er 50 år siden EU ble dannet, men de har så vidt å vedta spesifikke rettigheter for barn, melder NRK.no. Et nylig opprettet forum skal gi anbefalinger til EU-kommisjonen om hvordan barns rettigheter bedre kan ivaretas. Hovedfokuset for forumet er hvordan man skal forebygge og stoppe seksuelt misbruk av barn, samt overgrepsbilder av barn på Internett både i og utenfor EU. Visepresident i EU-kommisjonen Franco Frattini, er klar på at det må konkrete tiltak på bordet. ”Vi må komme med tiltak for hvordan vi skal samarbeide med kredittkortselskaper for å stenge kredittkort til pedofile som kjøper overgrepsmateriale av barn på Internett, hvordan man skal avskrekke turistbyråer fra å organisere sexturisme i Asia eller i Afrika, og hvordan vi skal samarbeide med etablerte europeiske databaser for å ta og straffe kriminelle. Dette er eksempler på helt konkrete mål.” sier Frattini.

Forumet er en del av EUs vei mot en konvensjon om barnerettigheter. Det skal styrke samarbeidet mellom medlemslandene, ombudsmennene, UNICEF, Europarådet og samfunnet for øvrig, og optimalisere bruken av allerede eksisterende nettverk og internasjonale organisasjoner.


Kjønnsoperert mann godtas ikke

21.05.07 (oppdatert 29.05.07): Shumail Raj (31), som skiftet kjønn fra jente til gutt for 16 år siden, har inngått ekteskap med Shahzina Tariq (26). Nå er ekteparet arrestert av Pakistansk politi og kalt inn til retten fordi far til bruden klaget saken inn for Høyesterett i Lahore i Pakistan. Han mener datterens ekteskap må annuleres fordi det er imot islamsk lov at to kvinner gifter seg, skriver Aftenposten.no. Raj har tidligere sverget overfor retten at han er en mann, men rettens legepanel har slått fast at han er en kvinne. ”Raj fikk brystene og livmoren fjernet i kjønnsoperasjonen, men alt, inkludert det faktum at Raj mangler penis, tyder på at Raj er en kvinne,” sier lederen for legepanelet, Ejaz Bhatty. I Høyesterett ble paret dømt til tre års fengsel.


Demonstrasjoner i Sverige mot Irans utenriksminister

07.05.07: Irans utenriksminister, Manouchehr Mottaki, er nå på besøk i Stockholm og har møte på Försvarshögskolan på Östermalm, melder Expressen.se. Mottaki, som ofte uttrykker seg kvinnediskriminerende, skal møte Sveriges utenriksminister Carl Bildt og visestatsminister Maud Olofsson. I tillegg har han truffet riksdagens talsmann og riksdagens utenriksutvalg. Besøket er sterkt kritisert fra flere organisasjoner som jobber for demokrati, mennerskerettighetene og ytringsfrihet. Blant annet har Författarförbundet, Svenska Pen og Publicistklubben krevd at Bildt gjør en markering vedrørende det Iranske presteregimets kjønnsdiskriminering og kjønnsapartheid. Flere kvinner har i den siste tiden blitt dømt til lange fengselsstraffer og blitt pisket for sine stille demonstrasjoner i Iran. En rekke iranere i Sverige fordømmer besøket.

I kveld er Bildt vert på middagen som avholdes for Mottaki. Det er å håpe på at ingen i kjole skal underholde eller sitte ved samme bord, for da kan Mottaki forlate stedet i protest slik han gjorde under konferansen om Irak i Sharm el-Sheikh sist uke.

I morgen kommer Mottaki til Norge.


Hver fjerde israelske araber tror ikke på Holocaust

19.03.07: En ny meningsmåling avslører at 28 prosent av de israelske araberne ikke tror at Holocaust fant sted, melder Politiken.dk. De israelske araberne utgjør om lag en femtedel av Israels seks millioner innbyggere. Nærmest seks millioner jøder ble utryddet under den 2. verdenskrig, og motstanden mot å innse at dette skjedde er et uttrykk på motstanden mot Israel, mener sosiologen Sami Smoocha på Haifas Universitet.


Pakistans president ute i hardt vær

13.03.07: Nå er det advokater og jurister som demonstrerer mot presidenten i Pakistan. De er sinte, de kaster stein på politiet og brenner bilder av presidenten, melder Dagbladet.no. Grunnen for dette opprøret fra advokatstanden skal være at presidenten Pervez Musharraf selv ga sparken til landets profilerte høyesterettsdommer, Mohammed Chaudry. Advokatene gikk med en gang ut i streik og har fortsatt sine demonstrasjoner med steinkasting og bildebrenning. Høyesterettsdommer Chaudry var kjent for å slå hardt ned på brudd på menneskerettighetene og lovbrudd fra myndighetenes side. Han ble suspendert av presidenten fredag 9.mars. Myndighetene vil ikke utdype grunnen for avskjedigelsen til høyesterettsdommeren.


Olje, menneskerettigheter og regjeringens svik

19.02.07: Hanne Skartveit i VG Nett tar i dag et generaloppgjør med regjeringens dobbeltmoral. Som vi kunne høre på radionyhetene i helgen, ble turen til Saudi-Arabia for regjeringen, med oljeminister Odd Roger Enoksen i spissen, avbrutt. Forsinkelse førte til at delegasjonen mistet flyet som skulle ta den fra Paris til barbarerne i ørkenlandet. Et "lykketreff", mener Skartveit. "Vi skal være glade hver gang vi slipper å se norske politikere smiske med ett av de mest barbariske regimer i verden. For tror noen at Enoksen var på vei for å snakke om menneskerettigheter?" spør Skartveit. Hun peker på terroren som regimet produserer og eksporterer. På kjønnsapartheidet. På homofile som idømmes dødsstraff. På barbariske straffemetoder som pisking og steining. Og Skartveit forklarer oss helt korrekt hvorfor Norge og Danmarks regjeringer agerte totalt forskjellig under Muhammed-balladen. Norge utviste en preventiv kapitulasjon. Det handlet om oljen vår. Oljen skal beskyttes, ikke ytringsfriheten. Skartveit ringte selv regjeringskvartalet for å sjekke om menneskerettigheter stod på Enoksens timeplan sammen med sjeikene: "Oppsummert var svaret: Enoksen ville bare snakke om menneskerettigheter dersom han fant det «naturlig»." Skartveit avslutter kommentaren med denne oppfordringen: "Hvis Enoksen er usikker på om han skal protestere når kvinner blir pisket, kan han like godt holde seg hjemme." Takk, Skartveit!


Karen Jespersen dundrer inn i dansk politikk igjen

01.02.07. Så er det klart: Tidligere sosialdemokrat og venstresosialist, Karen Jespersen, er tilbake i dansk politikk. I ettermiddag forventes det at Jespersen vil stå frem som Venstre-kvinne, melder Politiken.dk

Karen Jespersen har vært både sosialminister og integreringsminister i den forrige regjeringen. Som sosialminister var hun en av de absoutt mest populære politikerne i Danmark, mens hun som integreringsminster møtte mer motbør - spesielt fra sitt eget parti. Mye kan tyde på at forrige regjering tapte valget fordi de ikke lyttet til Karen Jespersen. Hun ønsket en betydelig innstramning i innvandringspolitikken, ikke minst for å satse for fullt på integreringen. Og i sin statsrådskuff lå planen som omfattet både alderskrav og tilknytningskrav for familiegjenforening i Danmark. Da sosialdemokratene tapte valget, og VK-regjeringen overtok, tok den daværende integreringsministeren Bertel Haarder (V) opp planen fra skuffen - og gjennomførte politikken. De innførte 24-årsgrense og tilknytningskrav for familiegjenforening, en politikk som er betegnet som en kanonsuksess, og som de fleste partier i dagens Danmark støtter. Men Karen Jespersen ble mer og mer usikker på om hun kunne stole på sosialdemokratenes innvandrings- og integreringspolitikk, og først forlot hun sin folketingsplass, for senere å melde seg ut av partiet. Nå er det altså forventet at denne engasjerte og dyktige politikeren igjen inntar den danske nasjonalpolitikken, og denne gangen under Venstres faner. Dette begeistrer ikke minst Bertel Haarder, som i dag er undervisningsminister. ”Jeg fryder mig. Hun har bakket mig 100 procent op, mens jeg var integrationsminister. Og det er ikke noget nyt”, sier Haarder og avslører videre: ”Allerede i 1980’erne sendte hun mig en bog, hun havde skrevet. Jeg svarede: ’Tak for bogen. Jeg er enig i hvert et ord – men jeg skal nok lade være med at sige det til nogen”, sier Haarder til Politiken.

Karen Jespersen ble i sin tid som integreringsminister betydelig uthengt fordi hun foreslo at kriminelle asylsøkere skulle plasseres "på en øde øy". Til dette sier Haarder i dag: "Hendes øde ø blev jo gennemført. I Sandholmlejren. Og i dag har selv Anne Baastrup fra SF indrømmet, at det var en bragende succes. De kriminelle asylansøgere tog til Norge i stedet for."

Til Berlingske sier Karen Jespersen at en av grunnene til at har skiftet parti er at Socialdemokraterne har sviktet i kvinnekampen, og at Venstre kjemper for frihetsverdiene.

Det mest spennende med Karen Jespersens come-back er om Danmark har planlagt en ministerpost til henne. Kan det være at Danmark om en tid kan skilte med Europas første menneskerettighets- og demokratiminister?


FNs generalsekretær forsvarte retten til dødstraff

03.01.07: Det er ikke hver dag man hører FNs generalsekretær forsvarer retten til dødsstraff, men det var nettopp det som skjedde da Kofi Annans avløser, den syd-koreanske Ban Ki-Moon, hadde sin første arbeidsdag, melder Politiken.dk. Det var på et stort pressemøte hvor Ban ble spurt om henrettelsen av Saddam Hussein, at han sa: "Om man vil ha dødsstraff eller ikke er opp til hver enkelt medlemsstat". Syd-Korea er blant FNs 68 stater som ennå har dødsstraff. Ban sin talskvinne, Michele Montas fra Haiti, måtte etter uttalelsen trå til med brannslukking: "FNs politikk er fortsatt at organisasjonen er mot dødsstraff," sa hun.


Jødeforfølgelsen i Frankrike – ”republikken drepes”

19.12.06: Verdens tredje største jødiske befolkning bor i Frankrike, enn så lenge. De 650 000 franske jødene, hvorav 70 prosent har opprinnelse i Nord-Afrika, utsettes for forfølgelse i hverdagen og regelrette attentat. Forfølgelse og angrep på jøder og deres eiendommer og synagoger er særlig utbredt i innvandrertette områder ved storbyer. Men forfølgelsen sprer seg til fornemme strøk i Paris. Rasistiske svarte, muslimske grupper går til åpenlyst angrep på jøder på eksempelvis Champs-Elysées. I mai i år marsjerte omring 30 muskuløse medlemmer av den rasistiske gruppen av sorte nordafrikanere, La Tribu Ka, gjennom rue des Rosiers. De gjorde nazihilsen og intimiderte forbipasserende jøder.

Etter årtusenskiftet har både rapporter og bøker satt søkelys på den økende jødeforfølgelsen som i all hovedsak ekstreme muslimer står bak. Politikere vegrer seg imidlertid for å reagere, inkludert president Jacques Chirac. Muligens fordi Chirac har en muslimsk befolkning på minimum seks millioner blant sitt velgerpotensial, og fordi Chirac, avhengig av øynene som ser, har vært opptatt av eller besatt av å skape vennskapelige forbindelser med den arabiske verden, skriver den fremtredende danske journalisten og forfatteren Helle Merete Brix. I landets belastede forsteder skal Chirac gå under kallenavnet ”arabernes konge”, forteller Brix.

Det er ikke moskeer som angripes i Frankrike, men synagoger. Og jøder som overfalles, våger ofte ikke å anmelde forholdet i frykt for represalier. I et åpent brev i Le Monde til Chirac skrev en fremtredende jøde dette: ”Landets ledere ynder å bagatellisere antijødiske handlinger. De foretrekker å se dem som alminnelige voldshandlinger.” Hvorfor? Det handler om konflikten om Palestina og Israel. Jødene gjøres til syndebukken.

I dag finnes det grupper i Frankrike som i islams navn vil gjøre landet ”judenfrei”. Den jødiske forfatteren Olivier Rolin, skriver dette i et nytt essay: ”Når jødene angripes, er det republikken som er i fare, når de jages, er det republikken som drepes.”

Les Helle Merete Brix sitt essay på Sappho.dk


EU får rasisme-slakt av omstridt organisasjon

28.11.06: EU-landene gjør lite eller ingenting for å hindre rasisme og diskriminering, fastslår EUs overvåkingsorgan for rasisme i en knusende, fersk rapport, melder nyhetsbyrået Ap skriver VG Nett. Ifølge rapporten er fremmedfrykten velutviklet i de fleste av de 25 medlemslandene og det er på tide å gjøre noe med det: "De fleste landene mangler fortsatt muligheten til å overvåke hvordan sosial og økonomisk politikk påvirker de etniske minoritetene," sier Beate Winkler som leder Det europeiske overvåkingssenteret for rasisme og fremmedfrykt. Bare Storbritannia og Finland har gode nok rutiner for å rapportere rasistisk vold og samle inn informasjon om overgrep, står det i rapporten.

Men dette er et senter som har vært i hardt vær mange ganger. I september i år fremkom det at EU-kommisjonen besluttet å legge ned det såkalte rasismesenteret, Europeiske Observasjonssenter for Rasisme og Fremmedhat, EUMC. Senteret hadde da gjort en rekke oppsiktsvekkende vedtak, blant annet ved at det i 2003 holdt tilbake en rapport om utbredt antisemittisme blant unge muslimer i Europa. I 2006 trakk Mads Bryde Andersen, professor i jus ved Københavns Universitet, seg som styremedlem. Men selv om EUMC ble besluttet nedlagt, skulle senterets arbeid fortsette, men nå i en annen form. Senteret skulle erstattes av en ny organisasjon, med en bredere innfallsvinkel på diskriminering basert på grunnleggende rettigheter. Dette ville innbefatte diskriminering på grunn av etnisk opprinnelse, alder, handikap, seksuell oritentering og religion. Kjønnsdiskriminering skal derimot ivaretas av en annen institusjon. Spørsmålet flere stilte seg var hvorfor det skal fungere bedre med en enda bredere innfallsvinkel, hvis det fungerte dårlig når de skulle arbeide med rasisme og fremmedhat?


Dødsdømt britiskpakistaner løslatt

17.11.06: NTB melder at den dødsdømte Mirza Tahir Hussain (36) er sluppet fri fra fengslet i Pakistan. Hussain, opprinnelig bosatt i Storbritannia, ble funnet skyldig i drapet på en drosjesjåfør i 1988, og dommen lød på henging. Selv nekter han for å ha begått drapet. Han skulle ha blitt henrettet 1. november, men henrettelsen ble utsatt som følge av at både prins Charles og statsminister Tony Blair ba om nåde for mannen. Onsdag ble dødsdommen omgjort av president Pervez Musharraf, og fredag morgen ble Hussain løslatt. Ingen vet om han er i Pakistan eller ikke.


Konservativ provins i Pakistan forbyr musikk

14.11.06. Det pakistanske stammeområde, den konservative nordvestlige grenseprovins (NWFP), har vedtatt en lov som oppretter et imamstyrt departement. Det er mye som tyder på at inspirasjonen er hentet fra nabolandet Afghanistan, da Taliban var ved makten. Departementet har til oppgave å tvinge gjennom islamsk moral, og har allerede forbudt musikk på offentlige transportmiddel. Loven gir departementet makt til å bruke politiet og mediene til å fremme islamske verdier. Dette skjer i NWFP bare få dager før det føderale parlamentet skal diskutere et forslag om å nedtone de islamske lovers innflytelse i skilsmissesaker. Les i Jyllands-Posten.dk


Utdanningsretten foran foreldreretten, sier menneskerettighetsdomstolen

13.11.06: En nylig avsagt dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) kan innebære at spesielt hjemmeundervisning og religiøse friskoler får dårligere kår.

Det var 11. september at EMD i Strasburg vedtok at barns rett til utdanning er overordnet foreldreretten, melder Dagen.no. Bakgrunnen for vedtaket er et tysk foreldrepar som ønsket hjemmeundervisning for sine barn, men tysk lov forbød dette, og saken ble derfor klaget inn for EMD. Domstolen inkluderer i utdanningen også det sosiale og integrerende aspekt i samfunnet, og i dommen fremgår det at skoledeltagelse er en nødvendig del av integreringsprosessen i samfunnet for barna. I domspremissene fremkommer det også at foreldres religiøse påvirkning av barn er utilbørlig dersom barna ikke skjønner konsekvensene av den påvirkning de blir utsatt for.

HRS mener dette er en viktig - og gledelig - dom! Dommen kan både være med på å sikre alle barns rett til utdanning og styrke integreringen.


Sudans befolkning sulter - millioner av norske bistandskroner står på bok

10.11.06: Mens folket i Sudan sulter, står flere hundre millioner norske bistandskroner ubrukt på konto, melder Nettavisen.no. Årlig gir Norge mer enn 600 millioner kroner i bistand til Sudan, som er et av Norges viktigste satsingsområder. En del av pengene gis gjennom Verdensbanken, men disse pengene har stått ubrukt på en bankkonto i over to år fordi Verdensbanken og FN ikke klarer å bli enige om juridiske detaljer.


Torturmotstandere og -tilhengere

19.10.06 Folk flest er motstandere av å bruke tortur, selv om det kan bidra til å avdekke terroraksjoner og forhindre at sivile liv går tapt, viser en internasjonal undersøkelse, i følge NTB. 59 prosent av de spurte sier nei til bruk av tortur under avhør, mens 29 prosent mener myndighetene må få anledning til å bruke slike metoder, viser en meningsmåling som er gjennomført i 25 land. Målingen er utført av GlobeScan i samarbeid med Maryland-universitetet i USA, på oppdrag for News BBC.

Drøyt 27.400 mennesker er spurt om sitt syn på bruk av tortur, og resultatet varierer til dels sterkt fra land til land. Andelen torturtilhengere er størst i Israel der 43 prosent av de spurte mener myndighetene må kunne benytte slike metoder. 48 prosent av israelerne er motstandere av dette. India er det eneste landet der det er flere torturtilhengere enn motstandere blant dem som har gjort seg opp en mening. 32 prosent vil åpne for bruk av tortur mens 23 prosent sier nei.

Motstanden mot bruk av tortur er størst i Italia, der 81 prosent sier nei til slike metoder i kampen mot terrorisme. I Frankrike og Australia er 75 prosent av de spurte negative til tortur, i Canada 74 prosent, i Storbritannia 72 prosent og i Tyskland 71 prosent. I USA, der president George W. Bush denne uka undertegnet en omstridt lov som åpner for bruk av hemmelige CIA-fengsler, hardhendte metoder under avhør og hemmelige militærtribunaler, er 58 prosent av de spurte motstandere av tortur.


Innfører sneglefart på bredbånd i Iran

18.10.06 I et forsøk på å begrense den internasjonale påvirkningen på landets borgere, har iranske myndigheter forbudt landets internettilbydere å gi kundene hastigheter høyere enn 128 kilobit i sekundet, melder Dagbladet.no. Ved å skru klokka tilbake på denne måten, vil myndighetene gjøre det vanskeligere for landets fem millioner innbyggere å laste ned vestlige filmer, musikk og annet, skriver The Guardians nettutgave. En ledende iransk blogger, Parastoo Dokoohaki, tror myndighetene ønsker å ramme opposisjonen i landet ved å begrense muligheten til å bruke nettet til å kunngjøre møter, demonstrasjoner og annet. Bredbåndsbegrensningen rammer både kunder som har større båndbredde i dag, og nye kunder, rapporterer Guardian Unlimited


EUs omstridte rasismesenter legges ned

01.09.06: EU-kommisjonen har besluttet å legge ned det såkalte rasismesenteret, Europeiske Observasjonssenter for Rasisme og Fremmedhat, EUMC, melder Kristelig Dagblad.dk. Årsaken til nedleggelsen skal angivelig være at EU-landene siden opprettelsen av senteret i 1998 har innført felles regler for flere former av diskriminering. Men senteret har en rekke ganger vært utsatt for hard kritikk, både knyttet til å ha en bestemt politisk dagsorden og for svak faglig kvalitet. F.eks. vakte det stor oppmerksomhet da senteret i 2003 holdt tilbake en rapport om utbredt antisemittisme blant unge muslimer i Europa. Bare for noen dager siden redegjorde Mads Bryde Andersen, professor i jus ved Københavns Universitet, hvorfor han trakk seg som styremedlem.

Men selv om EUMC legges ned, skal arbeidet fortsette, men nå i en annen form. EUMC skal erstattes av en ny organisasjon, som skal jobbe med en bredere innfallsvinkel på diskriminering basert på grunnleggende rettigheter. Dette vil innbefatte diskriminering på grunn av etnisk opprinnelse, alder, handikap, seksuell oritentering og religion. Kjønnsdiskriminering skal derimot ivaretas av en annen institusjon.

Spørsmålet er hvorfor det skal fungere bedre med en enda bredere innfallsvinkel, hvis det fungerte dårlig når de skulle arbeide med rasisme og fremmedhat?


Vil innføre dødsstraff i Peru

30.08.06: Perus kontroversielle president, Alan Garcia, har foreslått grunnlovsendringer for å innføre dødsstraff i Peru. Dødsstraffen skal ifølge presidenten gjelde for sedelighetsforbrytere som voldtar mindreårige og deretter dreper dem. Et flertall i Kongressen sier tvert nei, mens hele 92 prosent av landets kvinner er positive til forslaget. En rekke menneskerettighetsgrupper både i inn- og utland protesterer, og hevder at forslaget bryter med Den interamerikanske Menneskerettighetskonvensjonen (San José-konvensjonen). Dette avviser den presidenten, skriver Aftenposten.no


Derfor forlot jeg rasismesenteret

29.08.06: Under tittelen "Derfor forlot jeg rasismesenteret" forklarer Mads Bryde Andersen, professor, dr. jur., København, hvorfor han forlot det såkalte rasismesenteret, Europeiske Observasjonssenter for Rasisme og Fremmedhat, EUMC. Ifølge Bryde Andersen har EUMC ikke bare fått en politisk funksjon, men det ligger også langt etter hva gjelder de faglige krav som stilles av EU-rådsforodningen. Han mener det er all grunn til å være kritisk til senteret, ikke minst på grunn av senterets manglende vilje eller evne til å avgrense (og derav definere) de følsomme og ofte politisk betente saker, som de uttaler seg om i sine årsrapporter (under tittelen "Trends, developments and good practice").

EUMC er en relativt stor organisasjon, med et årlig budsjett på 60 - 70 millioner kroner, hovedsakelig finansiert av EU. Dets viktigste oppgave er å gi fellesskapet og EUs medlemsland "objektive, pålitelige og sammenlignbare opplysninger på det europeiske plan om fenomenene rasisme, fremmedhat og antisemittisme ... ". Og han understreker at det, som kjent, er stor politisk årvåkenhet til de temaer senteret beskjeftiger seg med. Når dets årsrapport kommer, ser man gjerne overskrifter som "Rasismen raser i Europa", men sjeldent tar journalister eller andre bryet med å vurdere de premisser som danner grunnlag for konklusjonene.

Les Mads Bryde Andersens kronikk i Jyllandsposten.dk


Polens president vil diskutere dødsstraff

14.08.06: Polens president vil ha en ny debatt i Europa om gjeninnføring av dødsstraff. Utspillet møtes med hoderysting og skarp kritikk i Europarådet og EU. Lederen for Europarådets parlamentariske forsamling (PACE), René van der Linden, uttrykker dyp bekymring over utspillet og mener at dødsstraff ikke har noen plass i et moderne, sivilisert lands juridiske system. En av EU-kommisjonens talspersoner, Stefaan De Rynck, påpeker at dødsstraff ikke er forenlig med europeiske verdier. Les i Aftenposten.no


Lærerdrap i Thailand

14.08.06: Minst 30 lærere har blitt drept siden bråket mellom buddister og muslimer startet i 2004 i den sørlige provinsene i Thailand. Totalt har over 1300 menneskeliv gått tapt, og myndighetene gir muslimer skylden for uroen. I mange områder i sør tilbyr regjeringen væpnede vakter som kan eskortere lærerne inn og ut av klasserommene, men også flere vakter har blitt drept mens de har passet på lærerne, melder Nettavisen.no


Taliban gjenerobret makt i sørlige Afghanistan

14.08.06: Taliban har gått til krig mot kunnskap etter å ha gjenerobret makten i sørlige Afghanistan. Lærere lynsjes for å stanse undervisning, skriver Dagsavisen.no. I følge Human Rights Watch skal minst 200 skoler ha blitt ødelagt de siste 18 månedene, og mange lærere er blitt drept, flere av dem halshogget. President Hamid Karzai anslår forsiktig at minst 100.000 barn er terrorisert vekk fra skolebenken det siste året. Forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian B. Harpviken, er nettopp tilbake fra et besøk i Afghanistan, der han blant annet har jobbet med å finne forklaringer på Talibans gjenerobring. "Det som skjer er dramatisk, Taliban lå med brukket rygg i 2002 og 2003, men har bygd seg opp igjen. Terroren mot skolene er ett av flere alvorlige angrep på folks frihet. Det er noe afghanerne kjenner igjen med gru," sier Harpviken til Dagsavisen.


Militæjuntaen vil ikke slippe Kyi fri

Aung San Suu Kyi27.05.06: Den verdenskjente opposisjonslederen og nobelsprisvinneren Aung San Suu Kyi i Burma har tilbrakt ti av de siste 16 årene i husarrest, under det burmanske militærdiktaturet, for sitt arbeid for demokrati i Burma. I dag var husarrestperioden over, og mange forventet at hun ville bli satt fri. Ikke minst fordi FN-utsendingen Ibrahim Gambari fikk møte henne i forrige uke, og FNs generalsekretær Kofi Annan har bedt Burmas militærstyrker om å slippe henne fri. Men, nå meldes det at husarrestperioden er forlenget med ett år. Les hos NRK.no


Alt med sex er tabu

12.05.06: Homoseksuelle i Iran lever i konstant frykt. I fjor høst ble to iranske ungdommer utsatt for 228 piskeslag og deretter hengt for sin seksuelle legning. I Sverige har Migrationsverket innført midlertidig avvisning for homoseksuelle asylanter fra Iran. "Det som opprører oss mest er presteveldets motbydelige dobbeltmoral. På en ene siden er homoseksuelle handlinger forbudt og straffen er døden. På den andre siden er det mullaer og de religiøse militsene som begår overgrep mot homoseksuelle. Alt som har med sex å gjøre er tabu i dette landet. Folk blir frusterte, og en del er homser fordi det er så vanskelig å finne en kvinne å ha sex med," sier Arsia til Sydsvenskan.se
Uverdige land med i FNs menneskerettighetsråd

10.05.06: I FNs nye menneskerettighetsråd er det hittil valgt 44 land, der fem av landene hører til de mest brutale i verden og som selv er beryktet for å bryte menneskerettighetene. Disse fem landene er Saudi-Arabia, Pakistan, Kina, Russland og Cuba. I følge Human Rights Watch og andre internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner er disse landene uverdige som medlemmer av rådet, skriver Politiken.dk


Strid om rasismerapport

10.05.06: Ingen andre land har reageret så voldsomt som Danmark på den kritikk som Europarådets rasismekomité, ECRI, kom med i en rapport om behandlingen av flyktninger og innvandrere (2001), sier leder av ECRI, professor Eva Smith, til Jyllands-Posten. Den danske regjeringen har avvist flere av rapportens konklusjoner som feilaktige og udokumenterte, og har sendt klagebrev til Europarådets generalsekretær. I følge en dansk professor i samfunnsvitenskapelig metode, som har undersøkt ECRI-rapporten, kan regjeringen ha rett i sin kritikk. Rapporten skal diskuteres i dag på et møte i Strasbourg.


Løy seg til livstid

09.05.06: For noen dager siden ble franskmarokkanske Zacarias Moussaoui (37) dømt etter terrorangrepene i USA 11/9, en dom som ga han livstid i det såkalte Supermax-fengselet i Colorado. Moussaoui ble demonstrativt sittende da dommeren leste opp juryens avgjørelse, og viste triumferende V-tegnet da det ble klart at han ikke blir henrettet. Men nå hevder Moussaoui at alt han har tilstått er løgn og oppspinn. Årsaken til at han trekker alle sine tilståelser nå, er at han etter dommen tror han kan få en rettferdig rettergang i USA - landet han flere ganger har fordømt, hånet og truet under den seks uker lange rettssaken mot ham, skriver Dagbladet.no. I USA er det ikke lov for en dømt å trekke en tilståelse etter dom er avsagt. Han kan anke selve straffeutmålingen, som i Moussaouis tilfelle vil være dødsstraff, som er det eneste alternativet til forbrytelsen han har innrømmet å ha begått. Men det kan jo være nettopp det Moussaoui vil - heller "martyrdød" enn et helt liv i amerikansk fengsel?


Kurder tiltalt for menneskesmugling

02.05.06: En 49 år gammel kurder fra Iran er tiltalt for menneskesmugling og dokumentfalsk gjennom syv år fra 1998 til 2005, melder Aftenposten.no. Hovedgruppen av brukere av de falske dokumentene er ifølge Kripos kurdere fra Irak. Den gruppen er knyttet til den omstridte UDI-saken, hvor enkelte fikk opphold i Norge tross bruk av falsk identitet.


Hva er menneskerettighetene? Les hos Odin

Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Les hos Office of the High Commisioner for Human Rights
Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2006