| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam > Islamsk fundamentalisme side 1

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Danske imamer vil samarbeide med islamister

25.06.07: Københavns ledende imamer er på vei til å inngå et samarbeide med den kontroversielle islamistiske bevegelsen Hizb ut-Tahrir, skriver Jyllands-Posten.dk. Hizb ut-Tahrir er forbudt både i Nederland og Tyskland på grunn av sine ekstreme synspunkter, og i Danmark har flere partier krevd å forby bevegelsen. Kasem Ahmad, talsmannen for Islamisk Trossamfund, Københavns største arabiske menighet, sier: "Vi har hver vores teologi og politik, som ikke kan forenes, men vi kan samles om vores fælles interesser," sier Ahamad. Også imam Mohammed Fouad Albarazi fra Det Islamiske Forbund er åpen for å øke dialogen med islamistene i Hizb ut-Tahrir-bevegelsen.

Naser Khader, leder av Danmarks nye parti, Ny Alliance, tror derimot ikke på Hizb ut-Tahrirs gode hensikter. Han forstår ikke imamene som ønsker å gå i dialog eller samarbeide med islamist-bevegelsen: "Personligt forstår jeg ikke de imamer, der nu går i dialog om et samarbejde. Jeg gad ikke spilde min tid på nynazisternes Jonni Hansen. Det kunne da godt være, at der var ting, vi kunne være enige om - f.eks. at vi har en dejlig nationalsang. Men med hans menneskesyn ville et samarbejde aldrig give mening," sier Khader.


Islamister kuppet barnehage, kommunen vurderer stengning

18.06.07: Fedre fra den islamistiske sammenslutningen Hizb ut-Tahrir kuppet styret i en privat barnehage på Nørrebro i Danmark, og motsatt seg at barna skulle oppdras etter demokratiske prinsipper. Ledelsen gikk i protest, melder Berlingske.dk. Barna har blant annet hatt forbud mot å tegne, danse, synge og kle seg ut. Foreldrene har også krevd et forbud mot at gutter og jenter leker sammen, og rundt juletider i fjor beordret rasende foreldre barna deres å klippe i stykker nisseluer som de hadde fått etter julearrangement. Foreldrene mente at nisselue var et kristent symbol.

Det var i februar at Hizb ut-Tahrir fikk makten i den private barnehagen Salam da den daværende ledelsen, to kvinnelige danske pedagoger, forlot i protest. Barnehagen har vært uten leder i over tre måneder, og har i realiteten vært drevet av seks rettroende muslimske pedagogmedhjelpere. Nå har København kommune fått nok. Den har overtatt driften, og truer med å legge ned barnehagen. ”Det er uomtvisteligt, at spændinger mellem, hvad man populært kan kalde rettroende eller fundamentalistiske muslimer og dansk demokratiopfattelse, har haft betydning i denne sag. Selvfølgelig har kommunen før oplevet spændinger i institutioner, også af religiøs karakter, men samlet set har situationen omkring Salam været usædvanlig tilspidset,” sier Jan Dehn fra Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune.

En av de mest fremtredende foreldre i konflikten, er konvertitten Abdul Hamid Henrik Lund, som overfor Berlingske.dk bekrefter sin tilknytning til Hizb ut-Tahrir: ”Alle vi forældre er dem, som danskerne vil kalde fanatiske. Vi er muslimer, der forholder os, så vores børns hjerne bliver rigtig, og vi er sikre på, at de ikke render rundt på Blågårds Plads og opfører sig som aber. De børn laver ballade, fordi de hverken har fået dansk eller islamisk rodfæstelse. Vi lægger vægt på, at børn vokser op med værdier - de skal vide, hvad der er »halal« og »haram« (tilladt og forbudt, red.)”. På spørsmål fra journalisten om ikke barnehagen er forpliktet til å oppdra barn til demokrati og likestilling, svarer Lund: ” Hvad vil det sige i praksis? Ligestilling er jo en fordrejning - skal de også opdrages til, at mænd kan føde børn og bør være gravide? Videnskaben må se at få udstyret mænd med langt hår, nogle bryster og huller rundt omkring, så vi kan føde nogle børn og blive ligestillet.”

Både familieminister Carina Christensen (K) og Svend Erik Christiansen, som er direktør for paraplyorganisasjonen Frie Børnehaver og Fritidshjem, som Salam har vært organisert under, støtter at kommunen har tatt over driften av barnehagen. De mener at en barnehage ikke er mer fri enn at den skal overholde den kontrakt som er inngått med kommunen, og etterleve de grunnleggende danske verdinormer, skriver Kristelig Dagblad.dk.

Flere har nå krevd at barnehagen stenges, også Københavns kommune sin integreringsborgermester Jakob Hougaard (S). Han fremste oppgave er å få til en best mulig integrering i København, og han reagerer kraftig på historien om Salam. ”Situasjonen er helt gal. Barnehagen må lukkes – og så må vi ha en debatt om rimeligheten av at det offentlige med store beløp støtter barnehager og friskoler som direkte motvirker integreringen,” sier Hougaard til EkstraBladet.dk


Ba kona bli selvmordsbomber

12.06.07: Hun var gift med en britisk islamsk ekstremist, og forteller at han ville hun skulle sprenge seg selv i luften ved et selvmordsangrep i Storbritannia, melder Nettavisen.no. I et intervju med BBC Newsnight, sier kvinnen at tre uker før bombeaksjonene i London i 2005, fikk hun vite at «noe stort» skulle skje. I følge kvinnen var hennes daværende ektemann totalt hjernevasket og en trussel mot Storbritannia. ”Ektemannen min sa jeg burde slutte meg til ham i jihad. Han fortalte meg hvordan jeg skulle bruke bombebeltet rundt livet. Når han prøvde å snakke med meg om disse tingene, ignorerte jeg ham”, sier kvinnen om eksmannen, som var en varm tilhenger av Osama bin Ladens målsettinger. Kvinnens identitet holdes skjult av sikkerhetsmessige årsaker.


Islamister dreper libanesiske soldater

05.06.07: I den største palestinske flyktningleiren i Libanon, drepte islamske ekstremister to libanesiske soldater da kampene fortsatte for andre dag, melder Dagsavisen.no. Islamistene drepte også to aktivister fra den sunni-muslimske salafistgruppa Jund al-Sham da islamister og soldater fra hæren angrep hverandre med maskingevær, granater, bombekastere ved inngangen til flyktningleiren, 42 km sør for Beirut.

Kampene har skapt ny uro og det fryktes at kampene mellom ytterliggående islamister vil spre seg til andre flyktningleire i Libanon. Jund al-Sham, som er arabisk og betyr «soldater av det historiske Syria», er blitt anklaget for å stå bak flere bombeaksjoner og væpnede angrep i Libanon og Syria. Syriske embetsmenn hevder Jund al-Sham er den mest aktive militante gruppa i Syria.

Angrepet i flyktningleiren i Ain al-Hilweh søndag, skal ha kommet bare noen timer etter at en av Fatah al-Islams kommandanter, Abu Riadh, ble drept nær Nahr al-Bared, en flyktningleir utenfor Tripoli. Abu Riadh skal tidligere ha tilhørt Jund al-Sham. Det kan heller ikke utelukkes at det var dette som var den utløsende årsaken til angrepet mot soldatene.

Ideologien til grupper som Fatah al-Islam og Jund al-Sham ligger opp til al-Qaidas tanker om global hellig krig. Men dette vekker lite gjenklang blant palestinere flest, enten de støtter islamistiske Hamas, sekulære Fatah eller mer venstreorienterte palestinske organisasjoner. Islamistiske grupper har skaffet seg fotfeste både i Ain-al-Hilweh og i flere andre av leirene.


Amerikansk konvertitt truer igjen USA

31.05.07: Et amerikansk medlem av terrornettverket al-Qaida skal ifølge Reuters ha kommet med nye advarsler mot USA og president George W. Bush. Advarslene ble fremsatt i en video publisert på en nettside som benyttes av militante islamister, og bar logoen til al-Qaidas mediefløy, as-Sahab. På videoen sier Adam Yahiye Gadahn (28) at dersom ikke USA trekker seg ut av muslimske land vil amerikanerne stå overfor et angrep verre enn terrorangrepet 11.september 2001 og skytemassakren på Virginia Tech. ”Deres manglende evne til å etterkomme våre krav...betyr at du og ditt folk vil...oppleve ting som får dere til å glemme 11.september, Afghanistan og Irak og Virginia Tech,” sier Gadahn. Han gjør det videre klart at kravet om amerikansk tilbaketrekking er absolutt. ”Dette er ikke et initiativ til forhandlinger. Vi forhandler ikke med barnemordere og krigsforbrytere. (…) Du vil gå inn i historien, ikke bare som presidenten som trakk nasjonen inn i en rekke uovervinnelige og blodige konflikter i den islamske verden, men også som presidenten som sendte USA på dødsmarsjen,” sier Gadahn. Dette er for øvrig sjette gang Gadahn fremsetter trusler mot USA på en video.

Gadahn er opprinnelig fra en jødisk-kristen familie i California, men konverterte til islam som 17-åring. Få år senere flyttet han til Pakistan, der det antas at han fortsatt befinner seg. FBI har vært på jakt etter Gadahn siden 2004, og den amerikanske regjeringen har utlovet en dusør på inntil én million amerikanske dollar for informasjon som leder til pågripelse av 28-åringen. Gadahn kan bli den første som blir tiltalt for landsforræderi i USA på 50 år.

Les saken og se video hos Dagbladet.no


Militante muslimer i Thailand

23.05.07: De militante muslimene i det sørlige Thailand som kjemper for løsrivelse fra det buddhistiske Thailand, fortsetter med sine grusomme overgrep. Reuters melder at en kameramann fanget opp eksplosjonen av en bombe i provinsen Yala, som de muslimske opprørerne hadde plassert under en drept munk. Da lokalt politi kom til stedet, eksploderte bomben, og skadet tre politimenn og en australsk journalist.

Den økende volden i området legger press på thailandske myndigheter. Ifølge Reuters ønsker stadig flere en mer direkte konfrontasjon med opprørerne, men statsminister Surayud Chulanont insisterer på å finne en fredelig løsning på konflikten. Les saken i Dagbladet.no


Uvitende journalister lar fundamentalister slippe for billig

11.05.07: Irshad Manji (se også sak under) hevdet i går på Nordiske Mediedager i Bergen at ekstremistiske muslimer åpent sprer sitt budskap også i Vesten. ”Vestlige journalister er for forsiktige. De føler seg uvitende og tør ikke stille de kritiske spørsmålene. I verste forstand er vestlig uvitenhet en form for rasisme, og fundamentalistene slipper for billig,” sa Manji ifølge Aftenposten.no. Manji snakket også om viktigheten av at journalister og det offentlige snakker åpent om religiøs ekstremisme, ikke minst fordi den religiøse terrorismen trolig bare vil øke i den vestlige verden: ”Da Canada nesten fikk sitt 11. september i fjor, da 17 unge terrorister ble arrestert i Toronto, nevnte ikke politiet et ord om at dette hadde noe med islam eller muslimer å gjøre. Vi må få frem den religiøse delen av historien.” Videre påpekte Manji at: ”Jihad er et økende fenomen også i Vesten. Jeg får flere dødstrusler fra Vest-Europa enn fra den arabiske verden. Mange av dem er faktisk fra Skandinavia og Norge.”


Arabisk propaganda-"Mikke Mus" tatt av skjermen

10.05.07: På NRK.no kunne vi i går lese om at den Hamas-kontrollerte TV-stasjonen al-Aqsa som hver fredag sender barneprogrammer. I ett nytt program, kalt "Morgendagens Pionerer", var hovedpersonene en Mikke Mus-kloning og Saraa, en slørkledt pike på 10-12 år. Med pipende stemme snakker arabiske "Mikke Mus", som blir kalt Farfour ( betyr sommerfugl), om et verdensherredømme under islamistisk ledelse. Etterligningen av den kjente Walt Disney-figuren blir brukt til ren propaganda mot barn for islamsk verdensherredømme og væpnet kamp. Arabiske "Mikke Mus" oppfordrer til kamp mot USA og Israel: "Du og jeg legger grunnen for en verden ledet av islamister," sier Farour, og fortsetter: "Vi skal gjenopprette det islamske fellesskapet til sin tidligere storhet og frigjøre Jerusalem, med Guds vilje, frigjøre Irak, med Guds vilje, og frigjøre alle muslimske land invadert av morderne." Den siste gjenlevende barnet til Walt Disney, Diane Disney Miller, fortalte at hun er opprørt over Hamas-kopien av farens tegneseriefigur. Hun kaller det ren ondskap, og at det er en hån at den godt likte figuren er blitt brukt i propaganda.

Men i går ble programmet midlertidig suspendert på oppfordring fra den palestinske informasjonsministeren Mustafa Barghouti, melder Jyllands-Posten.dk. Han betegner programmet som en feilaktig metode. Den palestinensiske samlingsregjeringen ledes av islamistiske Hamas, men Barghouti skal representere en mer eller mindre sekulær bevegelse.


Forlagsansatte drept i Tyrkia

19.04.07: Tre medarbeidere ved forlaget Zirve i byen Malatya i Tyrkia ble bakbundet og fikk deretter halsen skåret over da fire angrepsmenn angrep bibelforlaget. Den ene av ofrene var fortsatt i livet da politiet kom. Dette anses for å være et angrep mot landets kristne mindretall, skriver Politiken.dk. Det er muslimske nasjonalister som mistenker å stå bak de groteske drapene. Ifølge guvernør Ibrahim Dasoz lå ofrene 'svinebundet', en kjent Hizbollah-metode, og hadde nettopp fått halsen skåret over, da politiet anholdt gjerningemennene. Byen Malatya i Tyrkia er kjent som de muslimske nasjonalisters høyborg og er også hjembyen til Mehmet Ali Agca som skjøt Pave Johannes Paul II i 1981. Det heter at motivet for drapene ikke er kjent.


Demonstrasjoner i Pakistan mot talibanisering

16.04.07: Søndag samlet omlag 100 000 mennesker seg i Pakistans nest største by, Karachi, for å demonstrere mot økt talibanisering, og for å vise sin motstand til en radikal religiøs skole som har innledet en talibanisering av hovedstaden Islamabad, melder Jyllands-Posten.dk. "Innbyggerne i Islamabad er usikre og trues på grunn av disse religiøse terroristers aktiviteter,” sier Altaf Hussain, leder av Muttahida Qaumi bevegelsen. Han talte til demonstrantene via telefon fra London, der han er i eksil. Radikale religiøse ledere har også truet regjeringen i Pakistan med selvmordaksjoner, hvis regjeringen hindrer de radikale religiøse gruppene å innføre sharialover og håndheve dem. Moderate muslimer er sjokkert, særlig etter uttalelser fra en muslimsk prest som informerte om at den Røde Moské har etablert en shariadomstol.


Islamistiske ledere vervet i Sverige

16.04.07: En islamistisk leder fra Somalia kom til Sverige i 1992 som asylsøker, og bodde der i 12 år. Han opererte som imam i en moské i Stockholm, men det avdekkes nå at han aktivt har rekruttert islamistiske tilhengere, tilknyttet terrornettverket al-Qaida, skriver Metro.se. ”Han så det som en livsoppgave å informere ungdom om jihad, hellig muslimsk krig. I 2004 reiste han tilbake til Somalia med sin familie for å stå side ved side med andre islamistiske ledere som kjemper mot interimsregjeringen og Etiopia,” sier en bekjent av mannen til avisen. Imamen er nå en ledende person for Domstolsforbundet (UIC) i Somalia, som anklages for samrøre med al-Qaida. Flere somaliske og svenske nettsider hyller islamisten og ser på ham som et forbilde. Sverige er et av de landene i Nord-Europa som samler inn mest penger til islamistenes kamp. En somalisk leder i Sverige bekrefter at mange penger blir samlet inn i Sverige og gitt islamistene, og han ser ingen merkverdigheter i det, og skylder i samme åndedrag på USA. "Heller koranens lov, enn et lovløst land," sier han.


Streng dom for å ha oppfordret til terrorisme

11.04.07: Den 46-årige danskmarokkanske Said Mansour ble dømt til tre år og seks måneders fengsel for å oppfordret til terrorisme. Han mistet derimot ikke sitt danske statsborgerskap, selv om har dobbelt statsborgerskap. Mansour hevder han vil bli drept hvis han vender tilbake til Marokko. Mansour har hele tiden hevdet at han er uskyldig; han betegner seg som terrorforsker, ikke terrorist. Men retten i København fant det i dag bevist at Mansour både har oppfordret til terrorisme, tilskyndet til kriminelle handlinger og ytret seg rasistisk om jøder. Dommen betegnes som historisk, da det er første gang at noen på dansk jord blir dømt for å oppfordre til terrorisme, melder Jyllands-Posten.dk. Både forsvarer og påtaler sier at dommen er streng.


Islamister hengt i Bangladesh

30.03.07: Politiet opplyser at seks islamister ble hengt i Bangladesh fredag, melder ANB-NTB skriver Dagsavisen.no. De ble idømt dødsstraff for å ha drept 30 mennesker i flere bombeangrep i 2005. De tilhørte forbudte islamistiske grupperinger som vil innføre muslimsk lovgivning, sharia.


Ekstremisme i svenske enklaver

28.02.07: ”Det er mye lettere å rekruttere en selvmordsbomber i Sveriges innvandrertette forsteder enn i Istanbul og Kairo.” Utsagnet tilhører den kjente svenske politikeren Nalin Pekgul (S), som selv er troende muslim. Pekgul har i flere år stått frem med klare advarsler om pågående radikalisering i Sverige. Hun er klarer enn de fleste i sine uttalelser om islamistiske krefter. Selv bærer hun ikke slør, og hun kaller forslag om innføring av sharia i svensk familielovverk for ”idiotisk”. Pekgul er ”veldig urolig” for utviklingen i Sverige: ”Hvis du er troende muslim, men har respekt for demokrati og at kvinner og menn skal være likestilte, kan du få en tøff match i Tensta (en enklave ved Stokholm, vår merknad). De ekstreme religiøse gruppene blir bare sterkere, identitetsløsheten gjør at mange dras mot dem.” Hun ser for seg to løsninger på radikaliseringen: ”Å støtte rette krefter og gi dem legitimitet. Den offentlige debatten må føres hele tiden, og vanlige muslimer må delta. Det er ikke bare fanatikere som skal representere oss,” sier Pekgul til Svd.se

Et spørsmål melder seg: Hvordan få fraristet de radikales økende makt med den ekstremt høye innvandringen i Sverige? Innvandring går jo bare hurtigere og hurtigere i Sverige, og dermed er det gode grunner til å påstå at integreringen vil gå dårligere og dårligere. Vi håper en modig politiker som Pekgul snart tar på seg ansvaret for å bryte tausheten om den avgjørende roten til Sveriges integreringsproblemer.


Flertall for å undersøke unge islamister

16.02.07: Alle partier i det danske Folketinget ønsker at regjeringen skal undersøke hvorfor og hvordan unge muslimer blir islamister, skriver Politiken.dk. ”Allerede for halvandet år siden foreslog jeg en bred kultursociologisk undersøgelse af forholdene blandt udlændinge i Danmark. Vi mangler nemlig fundamental viden på området. Så det er bare med at komme i gang med det samme”, sier Venstres medlem av integrasjonsutvalget, sociologen Ejvind Vesselbo. Han får støtte fra de konservatives integreringsleder, Henriette Kjær, som sier: ”Jeg går 100 procent ind for en sådan undersøgelse. Vi har allerede foreslået en kortlægning af de muslimske moskéer. Men vi ser det gerne udvidet til også at omfatte, hvorfor unge mennesker pludselig bliver farlige religiøse fanatikere”.

Også talsmannen for det Islamiske Trossamfund, Kasem Said Ahmed, støtter at regjeringen skal igangsette en slik undersøkelse.

Dette skjer etter at en 17 år gammel muslim i går ble dømt til syv års fengsel for planlegging av terror i Danmark.


Islamisme blomstrer i britiske moskeer – skrekkdokumentar fra Channel 4

16.01.07: Channel 4 viste i går en dokumentar basert på skjulte opptak fra sentrale moskeer i England. Imamer forbereder sine tilhengere på maktovertakelse. De oppfordrer til jihad, til ikke å stole på kristne og jøder. Tvert om oppfordres tilhengerne til hat mot de som er ”vantro”. Barn som ikke ber skal slås. Jenter som ikke vil bære hijab skal slås. Barn må ikke gå på de vantros skoler og bli mentalt ødelagte. Homoseksuelle skal ”hives utfor et fjell”. Hvorvidt eldre menn kan gifte seg med jentebarn er ikke et diskusjonstema, sier en imam – for Muhammed giftet seg med Aisha da han var 53 år og Aisha ni år gammel. Nesten alle imamer snakker et perfekt engelsk. Flere er i såkalt dialog med britiske myndigheter om integrasjon og diskriminering, og de samarbeider også med britisk politi.

Her kan du se dokumentaren: Angantyr og LGF (krever Flash player)

Se også vår rapport (i pdf) om "To moskeer i Norge - med blikk på kvinners status"


”Kan økonomi forklare islamistenes terrormotiver?”

15.01.07: ”Utviklingsminister Erik Solheim mener at fattigdom er terrorens rot. Dette er en tradisjonell forklaring som legger vekt på økonomien. Økonomi kan uten tvil stå bak mange fenomener som tyveri, ran, prostitusjon og krig. Men når det gjelder islamistisk terror, finner jeg at fattigdommen som forklaring er lite relevant: Terroristene som fullbyrdet aksjonene mot WTC, i London, i Madrid, er ikke fattige. De er velstående og har utdannelse,” skriver Walid al-Kubaisi i Agderposten Blogg. Kubaisi skriver videre at ”Mange som ikke har innsikt i islamisme her i Vesten, mener at økonomien er grunnlaget for terror. De tenker på denne måten: Dersom de fattiges kår blir forbedret, vil det føre til at islamistene vil elske fred og avvise fanatisme. En slik generell tanke er velkjent blant forskere og intellektuelle. Dette er selvbedrag. For da kan man stille spørsmålet: Hvorfor driver ikke fattige folk i Afrika, Filippinene og India med selvmordsbomber? De lever av søppel og bor på kirkegårder. Svaret er det at økonomi er ikke grunnlaget for terror. I tillegg: De nakne, sultne, barbente, analfabetiske massene velger brød for å overleve, men de velger ikke Gud for å dø, slik islamismen lover: Død og paradis.”

Walid al-Kubaisis innlegg har vakt bred debatt på Agderposten Blogg.


Den avgjørende kampen mellom islamister og sekulære i Pakistan

12.01.07: Den pakistanske regjeringen krever at vers fra Koranen om jihad fjernes i undervisningen ved universitetene. Regjeringen vil også reformere skolebøker i ordinære fag ved å ta ut religiøs propaganda. Og ”bomben” er at makta nå ser ut til å prøve å overbevise folket om at drømmen om å innlemme hele indiske Kashmir skal gis opp. Det seiler opp til det som kan bli en voldsom kulturkamp i Pakistan de kommende årene. Vil Musharraf med sine sekulære visjoner vinne, eller stikker de langskjeggede av med seieren?

”Regeringen kræver, at vi skal ændre indholdet i vores forelæsninger og fjerne de vers fra Koranen, der henviser til jihad. Men det gør vi ikke. Det er sekularisering, og en sådan udvikling er fuldstændig uantagelig for os,” sier en mannlig professor ved universitete i Lahore til Weekendavisen 12.januar (ikke tilgjengelig på nettet).

Man kan forledes til å tro at mannen bak ordene ser ut som en reinspikka islamist. Det gjør han ikke. Han er vestlig kledd, og han er rasende på Musharraf og hans ønske om å føre Pakistan inn i et opplyst og moderne samfunn som anses som vestliggjøring. Det er særlig to tema som får personer som denne professoren til å se rødt: Musharrafs ønske om å løfte kvinners status og reform av undervisningen, det vil si nedtoning av islam i både skolebøker og selve undervisningen. ”Toppen av kransekaka” for islamistene er antakelig at general Musharraf søker en helt ny linje i konflikten om Kashmir. Han synes villig til å sette en strek over en 60 år lang pakistansk drøm; at hele Kashmir innlemmes i Pakistan. Les mer


Skjult kamera avslører ekstremisme i moskeer

09.01.07: TV-kanalen Channel 4 har benyttet skjult kamera i ett år på innsiden av ledende britiske moskeer. Resultatene er opptak av imamer i fri utfoldelse som oppfordrer til jihad, til å slå jenter som ikke bruker hijab, slå barn som ikke vil be, og til å skape en egen stat i staten. Ikke overraskende er flere av imamene knyttet til den ekstreme saudiske versjonen av islam, wahabismen, og Saudi-Arabia er tungt inne finansielt i ulike britiske muslimske institusjoner.

Noe av det mest tankevekkende er at avsløringene som kommer er fra noen av de mest såkalte moderate moskeer. Her oppfordres det til å avvise britisk lov i favør av islamsk lov. En av moskeene tilhører UK Islamic Mission (UKIM), er organisasjon som består av 45 moskeer. Tony Blair har nærmest uhemmet lovprist UKIM for dens verdifulle bidrag til multikulturelle aktiviteter, melder The Observer.co.uk. I den aktuelle moskeen har Channel 4 tatt opptak der Taliban lovprises, og der drap av britiske soldater i Afghanistan applauderes. En annen taler sier at muslimer ikke kan aksepterer ikke-muslimsk styre: ”Vi må styre oss selv, og vi må styre andre.” En annen religiøs leder slår fast at den dagen muslimer er i maktposisjon, ”vil ikke folk bli drept – urettmessig”.

Som i norske moskeer, avdekket i HRS' rapporten ”To moskeer i Norge. Med blikk på kvinners status”, distribueres det mengder med DVD-er der ekstremister predikerer fundamentalisme, hat og løgn, som at Verdens Helseorganisasjon har plantet Aids i medisin til folket i Afrika.

Det er også gjort skjulte opptak på muslimske friskoler for ungdommer, der eksempelvis det tas avstand til bruk av begrepet ”demokrati”. Ungdommen oppfordres til heller å bruke ”kafir-krati” (kafir betyr vantro, vår merknad). Og hva er så de offisielle reaksjonene fra muslimsk hold? Jo, at de tar avstand til ekstremisme, at de instruerer alle moskeer til å avvise radikale ledere. Og hva sier distributørene av ekstremt DVD-material? Jo, det samme som vi har hørt i Norge fra muslimsk lederhold når eksempelvis islamisten Yusuf al-Qaradawi omfavnes, og i neste øyeblikk ”korrigeres” omfavnelsen med at man ”støtter jo ikke al-Qaradawi i ett og alt”. Altså går ikke distributørene god for alt material som de distribuerer.

Lord Ahmed i regjeringens handlingsgruppe for å forebygge ekstremisme, reagerer på Channel 4 sine avsløringer med bekymring. Han uttrykker ikke bekymring for radikalisering og angrep på demokrati og menneskerettigheter. Han er bekymret for at Channel 4 kan ødelegge relasjoner mellom ulike grupper i samfunnet. Mens en talsmann for en sentral moske beskylder Channel 4 for ”heksejakt”.

Programmet ”Undercover Mosques” ble sendt 15.januar kl 20:00


Islamistene i Somalia gir seg ikke

04.01.07: Islamistene i Somalia avviser regjeringens tilbud om amnesti og sier at de ikke vil overgi seg. "Hvis verden tror vi er døde, bør de vite at vi lever. Vi vil reise oss fra asken," sier islamistenes talsmann Abdirahim Ali Mudey til nyhetsbyrået Reuters. Den somaliske regjeringen har gitt alle somaliske islamister tilbud om amnesti, men holder fast på at utenlandske krigere må regne med å bli stilt for retten. Les saken hos NRK.no


To norske muslimer i opptrening hos Al-Qaida

18.12.06: To norske muslimer skal ha vært blant en gruppe på til sammen 12 personer, ni briter og en australier, som ble trent opp til å være Al-Qaidas ”feltagenter” i sine europeiske hjemland. I følge Newsweek, kom de til Pakistan i oktober i fjor og er snart ferdige med treningen, melder Aftenposten.no. De 12 personene, kalt de ”engelske brødrene” fordi de kommuniserer seg imellom på engelsk, skal ha blitt indoktrinert i Al-Qaidas ideologi i den pakistanske provinsen Nord-Waziristan.

De 12 "engelske brødrene" trenes ikke til å bli selvmordsbombere, melder Newsweek. Med et drøyt års trening i grensen mellom Pakistan og Afghanistan bak seg, anses de 12 mennene for verdifulle. Mennene, som alle skal være i 20 årene, skal heller fungere som kontakter for Al-Qaida i hjemlandene sine. De skal ha blitt opplært i å lage bomber av samme type som de som blir brukt i Irak, og har lært hvordan de skal lage og bruke selvmordsbombebelter, hvordan sette sammen en bilbombe og hvordan de skal motivere andre til å begå selvmord som ”hellige krigere”. De tolv har også fått opplæring i hvordan de skal holde kontakten med Al-Qaidas folk i de tilbakeliggende grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan. Newsweeks kilde sier at Al-Qaida har som mål å få minst 1 000 agenter i Europa i løpet av de neste 10 årene. Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere opplysningene overfor Aftenposten.


Islamisme øker blant nederlandsk ungdom

14.12.06: Et voksende antall ungdommer i Nederland slutter seg til radikale versjoner av islam. Noen inntar ekstreme standpunkter i løpet av få måneder, ifølge koordinatoren for antiterror, melder Magazinet.no. Antall militante, islamske internettsider øker fortsatt i Nederland og truer med å indoktrinere tenåringer, ifølge Tjibbe Joustra, som er nasjonal koordinator for antiterror. "Her i Nederland ser vi en økning i radikaliseringen av unge mennesker og i hvor raskt ungdom blir radikalisert. Dette skjer også i skolene," sier Joustra til nyhetsbyrået Reuters. Ting skjer raskt, mener Joustra: "Noen ganger skjer radikaliseringen svært raskt. Vi ser et betydelig antall unge kvinner blant de radikale. Ofte er disse konverterte nederlendere som blir sterke drivkrefter i noen miljøer."

Joustras organisasjon, forkortet NCTB, ble opprettet noen måneder etter at filmprodusenten Theo van Gogh ble drept på åpen gate av den marokkanskfødte Mohammed Bouyeri i november 2004.

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2007