| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam > Terror side 1

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Vurderer å senke trusselnivået

04.07.07: Bristiske myndigheter vurderer å senke trusselnivået etter at politiet har gjort store fremskritt i etterforskningen. Åtte personer, syv leger og en medisinstudent, er mistenkt for å stå bak samtlige av de mislykkede terrorangrepene i Glasgow og London sist helg. En av legene ble anholdt i Australia, der han forsøkte å komme seg til India på en enveisbillett. Med disse bak lås og slå overveier myndighetene å senke trusselnivået fra ”kritisk” til ”alvorlig” – som er blitt det normale for Storbritannia.

Politiet analyserer nå de store mengder bevismateriale som de har samlet inn, og de søker spesielt å avdekke hva som drev den mistenkte ”legebanden” til å utføre angrepene. I forhold til London-bombene 7. juli 2005, der samtlige av bombemennene omkom i terrorhandlingen, har politiet nå en unik mulighet til å avhøre de mistenkte, skriver Berlingske Tidende.dk. Det etterforskes også om terrorgruppen Ansar al-Islam, hvor mulla Krekar tidligere var leder, har tilknytning til de tre mislykkede terrorangrepene. Ansar al-Islam er en kurdisk-islamistisk militær og politisk organisasjon med utspring i Nord-Irak, som skal bli sponset med penger og trening av al-Qaida. Gruppen skal ha rundt 1 000 medlemmer og terrorceller i Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania, Tyrkia og Sverige. I 2004 satte USA Ansar al-Islam på hovedlisten over terrororganisasjoner. En rekke medlemmer er blitt arrestert i forskjellige europeiske land de to siste årene. Blant annet har Tyskland gjennomført storaksjon mot islamister, skriver Aftenposten.no


Bin Laden ut av USA i privatfly etter 11.09?

21.06.07: Osama Bin Laden arrangerte privat flytransport ut av USA for familie, slektninger og venner etter 11. september 2001, ifølge nye usensurerte FBI-papirer, skriver Berlingske Tidende.dk. Flyet, en Boeing 727 fra Ryan Air, var antakelig chartret av den saudiske kongefamilie eller av Osama Bin Laden selv, fremgår det av dokumentene til organisasjonen Judicial Watch. Judicial Watch sier om seg selv at de er en konservativ vakthund for borgerrettigheter. Bin Laden og familien skal ha forlatt USA via Los Angeles den 19. september. Flyet hentet også passasjerer i Orlando, Washington og Boston, før det dagen etter landet i Paris. Dokumenterer fra FBI viser at det var seks flytransporter ut av USA over en tidagers periode umiddelbart etter angrepet på World Trade Center den 11. september. Flytransportene har vært kjent, men detaljene har vært holdt tilbake. FBI ble beordret av retten til å frigi de nye versjonene av dokumentene etter en rettssak fra Judicial Watch. De nye dokumentene hadde likevel sensurerte navn på listen over de uttransporterte personene som var i flyet.

FBI avviser at det var Bin Laden som chartret privatflyene i dagene etter terrorangrepet.


Deadline for kidnappet journalist

19.06.07: Hamas forsøkte i går å snu situasjonen i kidnappingssaken av BBC-journalisten Alan Johnston ved å sette en deadline for kidnapperne. Den utløp i går, og ingen vet hva som har skjedd, skriver Berlingske.dk. Det var den 12. mars i år at gruppen "Army of Islam" kidnappet Alan Johnston.

I går fortalte Mahmoud al-Zahar, en sentral representant for Hamas, til CNN at hvis ikke journalisten ble løslatt innen tirsdag, ville ”de treffe foranstaltninger for å sikre en frigivelse av gisselet.” Men så langt har ingenting skjedd.

Maktbalansen i Gaza har endret seg kraftig siden Johnston ble kidnappet. Hamas har fordrevet Fatah fra Gaza-stripen, og den islamistiske bevegelsen sitter nå tungt på makten.

Det er heller ikke første gang Hamas har lovet en snarlig frigivelse av Johnston. Så sent som søndag fortalte Hamas at de hadde inngått en avtale med "Army of Islam" for en sikker frigivelse. Men bare timer etter avviste gruppen ”Army of Islam” at de hadde inngått noen slik avtale, og de gjentok sin trussel med å "slakte Alan Johnston” hvis ikke flere navngitte fanger fra forskjellige fengsler i Midtøsten og Storbritannia øyeblikkelig ble løslatt.


Kidnappet europeere i Bagdad

30.05.07: I går ble flere kidnappet fra finansdepartementet i Bagdad. De kidnappede skal være en tysk finansekspert og fire britiske sikkerhetsvakter, melder BBC.uk. Kidnapperne ble utført av menn utkledd i politiuniform, og opp mot 40 politibiler skal ha omringet departementet. Det skal være første gang at noen fra Vesten blir bortført fra regjeringsområdet. Storbritannias sikkerhetskorrespondent, Frank Gardner, forteller at et britisk kriseteam, inkludert politi som er eksperter på å forhandle med kidnappere, nå samles for å etablere kommunikasjon med kidnapperne. Det påpekes at hvilket håp det er for de som er i fangenskap, avhenger av hvem som er kidnapperne.

I tillegg ble minst 22 mennesker ble drept og 55 såret da en parkert buss gikk i lufta i sentrum av Bagdad samme dag som kidnappingen fant sted fra finansdepartementet. USA bekreftet også at ti av deres soldater ble drept i Irak på mandag, inkludert to i et helikopterkræsj.


Aksjon mot islamistiske terrorister i Spania

29.05.07: Ifølge spansk politi pågår det for øyeblikkket en aksjon mot islamistiske terrorister. I går gjennomførte politiet en omfattende aksjon i Catalonia nordøst i Spania, men de aksjonerte også andre steder i Spania. Ifølge spanske medier er de pågrepne fra Marokko. 14 personer ble pågrepet, mistenkt for å ha rekruttert ytterliggående islamister til å kjempe i Irak og Afghanistan, melder Europa Press skriver Aftenposten.no


Libanon aksjonerer mot antatte terrorceller

21.05.07: I går ble minst 48 mennesker drept i Tripoli i Libanon i de verste kampene på 17 år. Ifølge NRK.no aksjonerer soldater i dag mot celler av Fatah al-Islam ved en flyktningleir. Aftenposten.no melder om at minst ni sivile er drepte. Fatah al-Islam er en militant islamistisk gruppe som har base i en palestinsk flyktningleir nær havnebyen Tripoli nord i Libanon. Gruppens leder påstås å ha tilknytning til terrornettverket al-Qaida, og libanesiske myndigheter beskylder den for å være et underbruk for syrisk etterretning. Men Syria og gruppen selv avviser disse påstandene, og Fatah al-Islam benekter at de skal ha tilknytning til al-Qaida.


Fire til arrestert etter London-bombene i 2005

09.05.07: I dag ble ytterligere fire personer arrestert og mistenkt for å stå bak London-bombene som drepte 56 mennesker, inkludert selvmordsbomberne, i buss og T-bane i juli 2005, melder Metro.se Av de fire pågrepne i dag, er tre menn og en kvinne, og de mistenkes for å ha planlagt terrorangrepet.


Siktet for planlagt drap på amerikanske soldater

09.05.07: I går ble seks menn i alderen 22 til 28 år, som antas å være radikale islamister, arrestert og siktet for planer om drap på amerikanske soldater. Medier i Kosovo melder at fire av de seks arresterte er etniske albanere. Det er uklart om de kommer fra den FN-styrte Kosovo-provinsen, eller om de er fra Makedonia, Montenegro eller andre steder i regionen. Ifølge siktelsen skulle mennene bruke automatvåpen og rakettdrevne granater i angrepet. Mennene hadde bygd seg opp et stort lager av rifler, hagler og pistoler, og forsøkte også å skaffe seg tyngre og mer avanserte våpen. Det lyktes ikke, noe som antas å skyldes at gruppen manglet kontakter til internasjonale terrororganisasjoner. Statsadvokat Christopher Christie mener at mennene er en egen og helt selvstendig celle, som har latt seg inspirere av internasjonale terrororganisasjoner. De ville angripe og drepe minst hundre personer på hærens base i Fort Dix, hevdes i dokumenter som USAs føderale politi FBI har lagt fram i retten. Les saken hos VG Nett


Al-Qaida planlegger storstilte terrorangrep

24.04.07: En ny britisk spionrapport avdekker at al-Qaida er i ferd med å planlegge et terrorangrep mot Vesten, der over 200.000 mennesker kan dø, skriver The Times. Ifølge britisk etteretningstjenester skal deres etterretningsagenter ha kommet over informasjon der det slås fast at al-Qaidas kurdiske gren i Iran planlegger et omfattende angrep mot vestlige mål. Det heter i rapporten at ”angrepene kommer til å kunne sammenlignes med Hiroshima og Nagasaki og kommer til å skake om på den romerske tronen. Vi bedømmer at angrepene med stor sannsynlighet blir i stor skala, og kommer til å kreve mange offer et sted i Vesten". Agentene tolker ”den romerske tronen” til å bety ”Vesten”. Terroreksperter tror ikke at al-Qaida har tilgang til virkelige atomvåpen, men mener likevel at det finnes en mulighet for at de kan laga såkalte "skitne" bomber. Det vil si vanlige bomber med radioaktivt avfall som sprer seg ved eksplosjonen. Ifølge rapporten forbereder al-Qaida også et angrep mot Stortbritannia i anledning at Tony Blair går av i sommer.

Les også at seks terrormistenkte som er pågrepet i London i dag i Aftenposten.no


Vesten står i fare for å tape mot al-Qaida

18.04.07: Vesten står i fare for å tape propagandakrigen mot al-Qaida og må øke innsatsen verden over for å vinne støtte, mener Storbritannias statsminister Tony Blair, melder VG Nett. Innrømmelsen kommer i en utenrikspolitisk redegjørelse foretatt av Blair-regjeringen, skriver The Independent. I redegjørelsen går det fram at regjeringen skal opprette en undersøkelses- og kommunikasjonsgruppe som skal slå tilbake mot al-Qaidas ideologi og «ekstremistpropaganda fra fiendtlige regimer».

"Faktum er at dersom man ønsker å slåss mot terroristene, er man nødt til å bekjempe deres propaganda, deres ideer og deres metoder," sier Blair. «Noen av al-Qaidas viktigste våpen er ideologiske og medie-orienterte. Vi trenger mer effektivt å fortelle vår side av saken og forklare våre verdier for å fremvise forvrengningene i deres syn på verden. Vi trenger å forstå bedre sammenhengene mellom den ekstremistiske ideologien fra utlandet og hvordan disse ideene blir spredd i Storbritannia», heter det i den 38 sider lange redegjørelsen.


Siktelsen til terrorsiktede Bhatti betydelig utvidet

18.04.07: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at den terrorsiktede Arfan Q. Bhatti også står bak blant annet to drapsforsøk i tillegg til skytingen mot synagogen i Oslo i fjor høst. Dermed er siktelsen mot 29-åringen betydelig utvidet. De nye postene i siktelsen kommer i tillegg til punktene om terrorforbund og trusler om å angripe de amerikanske og israelske ambassadene i Oslo, skytingen mot synagogen i Oslo og for skyting mot huset til en annen kjent profil fra T5PC, bedragerisiktede Tor Arne Barreng i Asker sommeren 2006, samt for å ha skutt mot huset til journalist Nina Johnsrud. Les saken i Dagsavisen.no


Mr. Bean blir Bin Laden

19.03.07: Det er på tide at det blir laget litt show med og om verdens mest ettersøkte mann. Med dette argumentet har den engelske skuespilleren Rowan Atkinson, kanskje mest kjent som den fjollete Mr. Bean, planer om å lage en sketsj om Osama bin Laden. "Der er noe potensielt komisk i en mann som gjemmer seg slik som han gjør. Hvor er han, hva driver han med og hva spiser han til frokost? Forleden dag møtte jeg en mann som kjente han da han bodde i London for mange år siden. De pleide å møtes i middagsselskaper. Forestill deg bin Laden i selskap i Kensington. Det er da morsomt," sier Atkinson til den engelske avis The Sun.

Atkinson understreker at man kan godt gjøre seg morsom på hele bin Laden-fenomenet, uten å ape med hans religion. Akkurat det siste gjenstår vel å se hvordan det blir oppfattet. Les saken i Ekstrabladet.dk


Kripos sjekker terrorpass

19.03.07: Etter at amerikanske myndigheter mener de har avslørt et omfattende nettverk der det er brukt falske, greske pass for å smugle irakere gjennom Guatemala og Mexico til USA, er det nå mistanke om at dette kan ha forgreininger til Norge. Flere skal være mistenkt for å ha planlagt terror, melder Aftenposten.no. For to år siden ble en iraker i Oslo avslørt for å stå bak en storstilt forfalskning av pass og Kripos etterforsker nå om dette kan ha sammenheng med det amerikanske myndigheter har avslørt. "Gjennom Interpol vil vi søke å klarlegge om passene kan ha noe å gjøre med avsløringen av den iranske falskneren i Oslo," sier politiadvokat Håvard Kampen til avisen.


Pakistaner tilstått ansvaret for terrorangrepet 11.09

15.03.07: Pakistaneren Khalid Sheikh Mohammed har tilstått å ha vært hjernen bak terrorangrepet i USA 11. september 2001, skriver VG Nett. Samtidig tar Mohammed ansvaret for hele 28 andre mer eller mindre suksessfulle angrep, blant annet bombeangrepet på en nattklubb på Bali i Indonesia. Det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, offentliggjorde i går en utskrift fra et avhør foretatt på Guantanamobasen på Cuba, hvor Mohammed erklærer at "jeg var ansvarlig for 11. september - operasjonene fra A - Z".


Stormet fengselet og satte fanger fri

07.03.07: I et fengsel i Mosul nord i Irak stormet en gruppe, med tilknytning til al-Quaida, fengselet og satte fri 140 fanger, melder Aftenposten.no. Badoush-fengselet ble stormet av bevæpnede menn da det hadde blitt mørkt. De overmannet politiet og fengselsvaktene, som måtte tilkalle hjelp fra amerikanske soldater. Hasham al-Hamadani, medlem av sikkerhetsrådet, sier at mennene som stormet fengselet var medlemmer av en gruppe som ledes av Omar al-Baghdadi, som har tilknytning til al-Qaida.


Vestlige ambassader skjerper sikkerheten

01.03.07: Vestlige ambassader frykter anti-vestlige angrep etter drap på fire franskmenn, melder Dagbladet.no. De fire som ble drept hadde besøkt et historisk område nordvest i Saudi-Arabia. De ble skutt av maskerte menn i ørkenen, og betegnes som hatdrap. Vestlige ambassader i Saudi-Arabia har rådet sine nasjoner til å være på vakt. De frykter at disse drapene signaliserer starten på nye anti-vestlige angrep. "I øyeblikket vet vi ikke om dette er en isolert hendelse, et hatangrep begått av lokale som ikke liker vestlige menesker, eller et forvarsel om nye angrep fra al-Quaida-relaterte militante som hadde et klimaks i 2004," sier Peter Howarth-Lees, som leder et boområde for vestlige i Riyadh.

De franske, amerikanske og britiske ambassadene har oppfordret sine landsmenn i området til å være på vakt og forholde seg i ro.


Stjålne våpen fra forsvaret kobles til islamister i Spania

22.02.07: Over tusen våpen er stjålet eller forsvunnet fra det norske forsvaret. Spansk politi sjekker om spanske islamister har vært i Norge, skriver VG Nett. Spansk politi har funnet minst ti norske AG3-våpen nedgravd i et steinbrudd ved byen Tarragona i Spania. Våpnene er sendt til spesiallaboratorium, hvor de sjekkes for DNA-spor og fingeravtrykk.

Det norske forsvaret har i mange år slitt med å kunne gi noen god oversikt over alle våpen som er stjålet eller som er blitt borte. En oversikt viser at forsvaret mangler 976 AG3 automatgevær og 47 MP5 maskingevær.


Lurte politet iført burka

21.02.07: Et bilde tatt av overvåkingskamera på busstasjonen i Birmingham viser tilsynelatende en vellykket flukt for den terrormistenkte Yassin Omar. Han hadde iført seg burka, og hans identitet ble da skjult og han fremsto som en kvinne, melder Aftenposten.no. Terrorangrepet i Birmingham ble mislykket og terroristen rømte heldekket. Ingen på busstasjonen i Digbeth kunne ane at under burkaen befant det seg en terrorist som hele det britiske politikorpset lette etter. Til slutt ble Yassin Omar arrestert i et raid på en bolig i Birmingham 27. juli 2005. Også fem andre terrormistenkte står nå tiltalt i saken.


Britiske statsborgere på nye treningsleirer i Pakistan?

21.02.07: I følge en amerikansk rapport skal al-Qaida ha etablert nye treningsleirer i grenseområder mellom Pakistan og Afghanistan. Det fryktes at britiske statsborgere av pakistansk opprinnelse er under opptrening i leirene og at vestlige mål er i et fokus for terroristene, melder Guardian


Terror på barnas timeplan

19.02.07: Danmarks undervisningsminister Bertel Haarder, vil ha Osama bin Laden og terror på skolebarnas timeplan, melder Jyllands-Posten.dk: "11. september var et vendepunkt i verdenshistorien og også i Danmarks historie, for den førte til Muhammed-krisen. Derfor er det essentielt, at alle elever kender til terrorens historie," sier Haarder.


Rettssaken mot de terrorsiktede i Madrid

15.02.07: I dag starter rettsaken etter terrorangrepet i Madrid den 11. mars 2004. Det står 29 personer tiltalt for å ha deltatt i planleggingen av angrepet som tok livet av 191 personer og skadet 1 824. Etterforksningen har pågått i nesten tre år, og politiet har samlet hundrevis av prøver som skal bevise at det var en gruppe radikale muslimer inspirert av Al-Qaida som stod bak terroren. Aktoratet mener at angrepet hadde blitt planlagt i flere måneder. Les hos VG Nett


Fem siktet for terrorisme

09.02.07: Fem av de ni som ble arrestert mistenkt for terrorisme i England sist uke, har nå blitt siktet i saken, melder Aftenposten.no. Først het det at planen til de muslimske unge mennene var at de skulle kidnappe en de mente var en forræder, en muslimsk engelsk gutt som hadde tjenestegjort som britisk soldat i Afghanistan. Etter kidnappingen skulle soldaten halshugges og videoen skulle ut på internett. Deretter fremkom at ikke bare én muslimsk soldat skulle kidnappes og tortureres, men at det trolig handlet om å kidnappe hele 25 personer.

Politiet slo til etter flere måneders etterforskning og overvåking av de mistenkte miljøene i Birmingham. Politiet rykket inn i en bydel som i hovedsak er bebodd av muslimer med pakistansk bakgrunn, og fikk avverget henrettelsene og terrorplanene.


Bokhandel sprer hatsk budskap

06.02.07: Engelsk politi utførte i forrige uke en razzia for fjerde gang i en arabisk bokhandel i Birmingham. Der fant de blant annet bøker og DVDer som promoterer selvmordsbombing, glorifisering av terrorisme og som forsvarer mord på homoseksuelle, melder Observer Guardian

Eieren av bokhandelen sa forrige gang dette ble avslørt: " We have a duty to sell books that express a variety of viewpoints."
Planla 25 kidnappinger og halshugginger

01.02.07: Oppsiktsvekkende opplysninger har kommet frem i avhørene av de ni terrormistenkte unge muslimske menn som ble pågrepet i England i går, melder Nettavisen.no (se sak under). Ikke bare én muslimsk soldat skulle kidnappes og tortureres, men planen var trolig å kidnappe hele 25 personer.

Planen var at de kidnappede eks-soldatene som hadde tjenestegjort i Afghanistan, skulle be for sine liv samtidig som kidnapperne skulle kreve at alle britiske soldater straks måtte trekkes ut av Irak og Afghanistan. Hvis det ikke ble imøtekommet, skulle offeret halshogges og drapet filmes.

Politiet slo til etter flere måneders etterforskning og overvåking av de mistenkte miljøene i Birmingham. Politiet rykket inn i en bydel som i hovedsak er bebodd av muslimer med pakistansk bakgrunn, og fikk avverget henrettelsene og terrorplanene, melder Dagsavisen.no


Terroraksjon avverget i Storbritannia - åtte pågrepet

31.01.07: I Storbritannia er åtte personer anholdt mistenkt for terrorvirksomhet, i det som kalles en ”landsdekkende” operasjon. Aksjonen skal ha avverget et planlagt terrorangrep. Det er ikke opplyst hva målet for terrorangrepet var, men ifølge britiske medier skulle det finne sted i Storbritannia. Politiet har ransaket og forseglet en rekke eiendommer i Birmingham, og flere veier skal være avsperret.

En ikke navngitt kilde i britiske medier forteller at terrorangrepet ikke ville ha ført til store menneskelige tap, men at det skulle utføres på en ”helt ny måte”.

Ifølge BBC er aksjonen av et slikt omfang at den britiske innenriksministeren, John Reid, holdes løpende orientert. Storbritannia er på sitt nest høyeste trusselnivå av i alt fem nivåer. I fjor advarte britisk etterretningstjeneste om 30 terrorplaner, og overvåket omkring 1 600 mistenkte.

Dagbladet.no skriver at ifølge Sky News planla de åtte som er pågrepet, alle av pakistansk opprinnelse, kidnapping, tortur og halshugging av en uidentifisert mann i 20-årene. Dette skulle videofilmes og legges ut på internett. Mannen som var målet for den planlagte terroraksjonen, er nå under politibeskyttelse. Sky News' krimreporter Martin Brunt sier at mannen ble utpekt som terrormål på grunn av jobben han har: Han er muslim og soldat i den britiske hæren.

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2006