| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Vold og overgrep side 1

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Økning av gruppe- og overfallsvoldtekter

14.08.07: Sist helg skal tre kvinner ha blitt voldtatt i Bergen. Politiet jakter på til sammen fem overgripere på disse tre overgrepene. En av kvinnene ble voldtatt av to menn, i ett av de andre tilfellene hadde overgriperen en hjelper som holdt vakt. ”I hele fjor hadde vi to overfallsvoldtekter i Bergen. Nå har vi like mange i løpet av en helg,” sier politioverbetjent Carl-Petter Leganger til BT.no. Gruppevoldtekter har historisk sett vært helt uvanlig i Norge og i Norden. ”Men de siste ti årene har vi sett en økning i den type atferd,” sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen i Oslo. Hun forteller at når personer samarbeider om å voldta, blir volden ofte grovere. ”Personene bifaller hverandre og kommuniserer på en måte som gjør at volden kan bli grovere. Man driver hverandre frem, og i noen sammenhenger kan det ende med drap,” forteller hun. Men overfallsvoldtekter er ofte planlagt, selv om ideen om å gjøre det kan være impulsiv. ”Voldtektsmennene kan ha snakket om det tidligere, og så kommer man i en situasjon hvor man plutselig handler. Hvem som blir offer er tilfeldig, og har ingenting å gjøre med hvordan man er kledd,” sier Bjørnebekk. Videre sier hun at gruppevoldtekter tilhører krigssituasjoner, men er blitt overført til det sivile samfunnet. ”Det skyldes at personer med erfaring fra krig flytter. Dessuten formidles slike ting i større grad via media,” sier Bjørnebekk, samtidig med at denne formen for voldtekt som oftest tilknyttet kriminelle grupperinger, og kan bli brukt som straff. Da anmeldes voldtekten vanligvis ikke.

Alle de tre kvinnene har vært undersøkt på voldtektsmottaket, og politiet kan dermed ha sikret seg biologiske spor i jakten på gjerningsmennene.


Torturen fortsetter i Tyrkia

05.07.07: Amnesty International melder i en ny rapport at den tyrkiske regjeringen fortsatt tillater tortur, drap og mishandling av fanger. Politiet og sikkerhetsfolk har vært beryktet for å bruke tortur og mishandling av fanger, og regjeringen i Ankara har lovet at den skal få slutt på dette. Men det fortsetter, hevder Amnesty, blant annet fordi de ansvarlige for torturen og mishandling ikke blir rettsforfulgt og straffet. Ifølge Berlingske.dk påpeker Amnesty at det tyrkiske rettssystemet har behov for en reform der borgernes rettigheter beskyttes og settes høyere enn landets statsinstitusjoner og myndighetspersoner.


Risikerer å bli steinet i Nigeria

22.06.07: Ugifte Hajara på 18 år er gravid i syvende måned. Hun risikerer nå å bli dømt til døden ved steining. I alt syv land i verden har et lovverk der sex utenfor ekteskap kan straffes med steining til døden. I eksempelvis den iranske straffeloven, beskrives det i detalj hvordan en steining for utroskap skal utføres. Steinene skal ikke være store nok til å ta livet av den dømte med bare en eller to steiner. I mai 2006 ble Mahboubeh Mohammadi og Abbas Hajizadeh gravd ned i hull på Behesteh Zahra-gravlunden i den iranske byen Mashhad. På forhånd ble de vasket og kledt i hvite likkleder i henhold til muslimske ritualer - klare for begravelse mens de fortsatt var i live. Deretter stilte over 100 inviterte medlemmer av Revolusjonsgarden og militæret seg rundt dem. Etter resitasjon fra Koranen begynte de å kaste steiner på Mahboubeh og Abbas. Mahboubeh levde lengst, og måtte holde ut over 20 minutter med steiner mot kroppen før hun døde, melder Nettavisen.no.

I Iran er det altså ikke forbudt å steine noen til døde. Derimot er det forbudt å bruke feil type stein.


Steining stanset etter rask internasjonal reaksjon

21.06.07: HRS meldte i går om at to mennesker skulles steines til døde i Iran i dag tidlig. De to, en iransk trebarnsmor og en mann, skal angivelig ha hatt et utenomekteskapelig forhold, og begge er dømt til døden ved steining. De har sittet i fengsel i elleve år. Den norskiranske menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddan mente de kunne reddes ved rask internasjonal reaksjon.

En slik reaksjon kom, også fra den norske regjeringen, og steiningen er nå stanset. Norges ambassade i Teheran mottok onsdag ettermiddag opplysninger fra domstolsvesenet i Iran som sier at de planlagte henrettelsene er avlyst. "Disse opplysningene kommer fra domstolsvesenets leder," sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Denne meldingen kom kort tid etter at utenriksminister Støre hadde innkalt og møtt den iranske ambassadøren for å protestere mot den planlagte steiningen. I samtalen ba Støre ambassadøren viderebringe følgende budskap til den iranske utenriksministeren:

- Norge protesterer på det sterkeste mot den planlagte steiningen. Steining er en barbarisk straffemetode som helt klart er i strid med Irans internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.

I tillegg presisterte Støre at skulle steiningen likevel bli gjennomført, kunne det få flere konsekvenser, blant annet at lederen for Stortingets utenrikskomite ville foreslå å avlyse utenrikskomiteens planlagte besøk til Iran neste uke. Støre anmodet også Iran om å etterleve sitt eget moratorium mot steininger, og å gjøre dette om til lov.

Hvorvidt steiningen er avlyst for alltid, eller bare utsatt, er noe usikkert. Les mer om saken i Vårt Land.no


Amerikanske soldater meldte om groteske forhold på barnehjem

20.06.07: Synet av flere nakne, radmagre barn som lå strødd ut over gulvet, møtte soldatene da de tilfeldigvis kikket over en mur til et barnehjem i Irak da de var på patrulje for en ukes tid siden, skriver Aftenposten.no. Inne i bygningen til det offentlige barnehjemmet for funksjonshemmede fant soldatene flere utsultede og nakne barn lenket til sengene. Ifølge soldatene som fant dem, hadde de ligget slik i minst en måned, tilsølt av sin egen avføring og tildekt av fluer. Soldatene møtte tre voksne personer som laget mat til seg selv, men ikke til barna. I tillegg fant de hyllevis med mat og metervis med splitter nye klær som fortsatt ikke var pakket ut. Bestyreren av barnehjemmet er forsvunnet og er antatt å være på rømmen. To sikkerhetsvakter ved barnehjemmet er arrestert.

Les mer om denne hjerteskjærende og groteske historien på CBS News


Menneskehandel av barn fra Kina til Europa

20.06.07: I 2004 begynte kinesiske barn å komme til Sverige som enslige mindreårige asylsøkere. De kom i grupper, hadde penger, fine klær og historier som virket innlærte. Etter bare noen dager forsvant de fra mottakene. Året etter var det Norges tur. Tolv barn kom som enslige asylsøkere fra Kina. Etter noen uker forsvant to av dem, Jianguang Li (15) og Wen Long Chen (13). De er fortsatt borte, skriver Nettavisen.no. Politiet regner med at Norge var et transittland for Jianguang og Wen. Det vil si at de skulle sendes videre, til Italia, Frankrike eller Storbritannia. Siden de ikke er funnet, kan smuglernes plan ha lykkes.

De 12 kinesiske barna som søkte asyl i Norge i 2005 kom med mobiltelefoner og store pengesummer sydd inn i klærne. På vei til Norge mottok de instruksjoner på SMS fra smuglerligaen. Med falske kinesiske pass og like falske franske oppholdstillatelser utga barna seg for å være turister. Først da bløffen ble avslørt, søkte de asyl. Fire av de kinesiske barna ble sporet opp i Sverige, der svensk politi arresterte et kinesisk par for menneskesmugling. Paret ble dømt for menneskehandel i 2006. Etter arrestasjonen sluttet barna å komme til Norge. ”Det at Norge gjorde en så god tverrfaglig innsats for disse barna, kan ha gjort at smuglerne så seg om etter andre transittland,” sier Birgitte Ellefsen i Politidirektoratet, som leder Koordineringsenheten for menneskehandel (KOM) til Nettavisen. Barnevernet har siden høsten 2005 plassert flere kinesiske barn på institusjoner i Norge, melder Stavanger Aftenblad.no. ”Vi har flere kinesiske barn plassert på institusjon. I hvert fall tre av dem var utsatt for menneskehandel. Det vil si at formålet med å frakte barna fra Kina og videre ut i verden var å utnytte dem til seksuelle formål, tvangsarbeid, organdonasjon eller krigstjeneste i fremmede land. Til hvilket formål disse barna var tiltenkt vet vi ikke,” forteller Anne Cecilie Guttormsen ved barnevernet i Sandnes.

Ifølge en fersk rapport fra Child Exploitation and Online Protection Centre (CEOP) i Storbritannia søker barna asyl ved ankomst i Europa, og som mindreårige overføres de til mottak. Der blir de plukket opp av agenter innen 48 timer, og videreformidlet til jobbene de er solgt til – for guttene i fabrikker og restauranter, og for mange av jentene, jobb som sexslaver. På ett og et halvt år registrerte CEOP 72 kinesiske barn som enslige asylsøkere i Storbritannia. Hele 63 er forsvunnet.


Marokkanere i Amsterdam terroriserer homofile menn

18.06.07: Vold og kriminalitet mot homofile og bifile menn øker i Amsterdam. Særlig unge marokkanske menn står bak overfall og ran av homofile. Angrepene skjer utenfor homsebarer, i parker, og ved at de unge inviterer seg hjem til homofile under dekke av å ønske et intimt forhold. Men få homofile eller bifile anmelder overgrepene.

Politiet mener at de sakene som havner på deres bord, kun er ”toppen av isfjellet”. Mange vil ikke anmelde i frykt for at deres legning kan ble kjent for familien. Politiet oppfordrer homofile og bifile til å anmelde forholdene, også anonymt, slik at myndigheten for bedre oversikt over hvor omfattende vold og annen kriminalitet mot homofile faktisk er, melder Expatica.com


Truet prostituerte med å drepe familien

14.06.07: Tre menn fra Litauen er tiltalt for menneskehandel, grov vold og voldtekt av jenter som solgte sex, og for å ha truet med å drepe både dem og deres familie hvis de ikke solgte sex for dem, melder Aftenposten.no. De tre mennene skal ha terrorisert til sammen minst ti kvinner. I 2004 skal de ha trengt seg inn i leiligheten til tre prostituerte kvinnene fra Litauen. Én av mennene hadde ringt på forhånd og presentert seg som kunde. Da de kom inn i leiligheten, voldtok de to av kvinnene, slo dem med støvsugerrør og truet dem med kniv. Før de forlot leiligheten, bandt de kvinnene på soverommet med hundebånd og kabler, før de krevde å være deres halliker. De skulle ha 1 000 kroner per kunde de tre kvinnene hadde. Fikk de ikke det, ville de drepe kvinnene selv, eller familiene deres.

De tre mennene fant sine offer gjennom sex-annonser i avisen Søndag Søndag og på Internett. Mennene soner nå en dom for grovt ran av en svensk skogseier kort tid etter at de forlot Norge. De er nå tiltalt i den grove vold- og voldtektssaken mot kvinnene i Norge. Politiet skal ha sikret seg betydelige tekniske spor i saken, men alle tre nekter straffeskyld.


218 millioner barn i arbeid eller prostitusjon

13.06.07: I går var verdens dag mot barnearbeid. FNs barnekonvensjon skal sikre barn grunnleggende rettigheter, uansett hvem de er og hvor de bor. Rettighetene i konvensjonen er politiske, økonomiske, sosiale, kulturelle og gjelder alle som er under 18 år. Men mange millioner av barn har aldri hørt om noen barnekonvensjon, som for eksempel 14-årige Nafisa Adams. Hun er ett av verdens om lag 218 millioner arbeidende barn, som antakelig aldri får mer skolegang, skriver ABC Nyheter. Nafisa jobber lange dager som havnearbeider i Ghanas hovedstad Accra, og om natten sover hun på gata. Ifølge FN begynner hele 80 000 nye barn å arbeide hver dag. Men mens FNs internasjonale dag mot barnearbeid ble markert med konferanser verden rundt, har millioner av barn en lang arbeidsdag i landbruket, på fabrikker eller som hushjelper. Andre er solgt til sex-slaveri. Bare i Ghana tjener 1,2 millioner av landets rundt 6 millioner barn til livets opphold med det som klassifiseres som barnearbeid, ifølge undersøkelser gjort av Den internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO).

Også i India er det mye barnearbeid og barneprostitusjon. Fattige foreldre selger barna sine i håp om at de får et bedre liv. 13-årige Mina, som mot sin vilje ble fraktet fra den indiske landsbygda til New Dehli som 8-åring, er ett av barna som ble solgt, skriver Aftenposten.no. Mina er reddet ut fra barnearbeid og lever nå på et hjem for indiske jenter som alle har vært tvunget til barnearbeid eller prostitusjon. ”Jeg måtte vaske og bone gulvene. Det var tungt arbeid. Jeg måtte jobbe fra jeg sto opp tidlig om morgenen til jeg la meg om kvelden. De voksne var ikke snille. De slo meg,” forteller Mina. Generalsekretær i Prayas, Rajib K. Haldar, sier at India ikke er et bra sted for fattige barn: "Kun et fåtall plukkes opp gjennom organisasjoner som Prayas og andre som jobber for barns rettigheter. Men behovet er enormt. Indiske myndigheter bruker minimalt med ressurser på disse barna”, sier Haldar. Organisasjonen Prayas ble dannet etter en brann i det store slumområdet Jahangirpuri i Delhi i 1988, da tusenvis av barn ble husløse. I løpet av det første året kunne organisasjonen tilby hjem og utdanning til 25 barn. I dag hjelper de tusenvis av barn i syv stater i India.


Adoptivbarn kan være ofre for menneskehandel

12.06.07: Ett dansk adopsjonsbyrå kan være innblandet i menneskehandel med bortførte og kjøpte barn, melder Dansk Radio (DR). Myndighetene i India har avdekket at flere barnehjem kjøper eller kidnapper barn fra landsbyer, og selger dem videre til adopsjonsformidlere i Vesten. På ett av de indiske barnehjemmene ble det avdekket grusomme forhold; barna var syke, de lå i sin egen urin og avføring, og i hagen var det begravd to barn.

To av barnehjemmene skal også ha formidlet barn til Danmark via adopsjonsbyrået AC Børnehjælp. Direktøren ved AC Børnehjælp sier at de ikke kjenner til at det skal være kommet barn ulovlig fra India til Danmark. AC Børnehjælp er en privat institusjon, som har eksistert siden 1969. Den har hjelpeprosjekter i omlag 20 land og adopsjonsformidling fra omkring 15 land.

Indisk politi har iverksatt undersøkelser knyttet til at en indisk far hevder at barna hans er blitt adoptert til Danmark, mot hans vilje. Etter at barnas mor døde, leverte faren barna midlertidig til barnehjemmet Preet Mandir. Planen var at han skulle hente dem når han følte seg bedre. ”De ga meg ikke den minste ide om at barn skulle adopteres vekk. De sa: du skal bare skrive under. Og de sa at barna ville få det godt, og at jeg kunne besøke dem hver måned. Så jeg skrev under,” sier faren Ramesh Kulkarni til DR. Papirene Kulkarni undertegnet var på engelsk, et språk han ikke behersker.

At det skjer menneskehandel med adoptivbarn i India, avdekket DR med skjult kamera. Under dekke av at de ville åpne et nytt dansk adopsjonsbyrå, fikk DRs journalister tilbudt barn til om lag 40 000 danske kroner. Under disse forhandlingene henviser barnehjemslederen til AC Børnehjælps direktør, som han sier betaler om lag 35 000 danske kroner for hvert barn.

Danmark stopper adopsjon fra India
Avsløringen resulterte i rykter om at familier i Danmark som har adoptert barn fra India, kunne risikere å måtte gi dem fra seg igjen. Men dette aviser familie- og forbrukerminister Carina Christensen (K) i Berlingske.dk. Allerede gjennomførte adopsjoner fra India skal ikke undersøkes på ny. I stedet vil man granske de igangværende adopsjonssaker fra India ekstra grundig. Det vil heller ikke bli iverksatt nye adopsjoner fra India, før myndighetene er helt sikre på at det er trygt.

Men ifølge Unicef Danmark er det ikke bare indiske barnehjem som utnytter barn og foreldre i fattige land. Handel med barn er et meget stort problem, sier generalsekretær Steen M. Andersen. Unicef Danmark er i gang med en større undersøkelse om handel med barn. ”Hvis der er etterspørsel, er der også tilbud. Av de meldinger vi får inn, tyder det på at 15 – 20 land rundt om i verden handler barn til adopsjon, barnearbeid og prostitusjon. Vi kan enda ikke dokumentere det, men vi har en klar formening om at langt fra alle land lever opp til Barnekonvensjonen,” sier Andersen. Han legger til at dette er en lyssky affære, og han føler med de stakkars adoptivforeldre som opplever noe sånt.


18 års forvaring for konedrap

06.06.07: Flertallet i dommen fant ingen formildende omstendigheter for ektemannen (44) som drepte sin kone (39) utenfor Betzy krisesenter i Drammen i oktober i fjor. De fulgte aktoratets påstand og dømte ektemannen til forvaring i anstalt med en tidsramme på 18 år og en minstetid på 10 år. Ektemannen angrep henne med titalls knivstikk, og hun døde antakelig av blodtap. Ifølge sakkyndige er skadebildet av en slik karakter at det ikke tvil om at stikkene er utført med drapsvilje.

Kona hadde søkt tilflukt på krisesenteret fra sin mann som hun som 15-åring hadde blitt tvangsgiftet med i Iran, og som i årevis hadde utøvd vold mot henne. Ektemannen er iransk borger av kurdisk opprinnelse. Han kom til Norge for om lag åtte år siden sammen med kona og deres tre barn. Drammen tingrett slår fast at mannen er paranoid og sykelig sjalu, og at drapet skjedde da han innså at ekteskapet var over.

Flertallet i dommen mener at tiltaltes voldelighet er så sterkt bundet til hans personlighet at det også etter soning er nærliggende fare for at han vil begå alvorlige voldsforbrytelser mot andre, særlig mot noen av sine nærmeste eller kretsen rundt dem. Flertallet mener således at en fengselsstraff ikke vil gi samfunnet tilstrekkelig vern. Videre påpekes det i denne forbindelse at det også må tas i betraktning at tiltalte ikke er eldre enn at han kan komme til å etablere seg med ny familie etter en soning. Flertallet mener at en ny ektefelle kan bli like utsatt for vold som avdøde var. Mindretallet, rettens formann, mente også at 18 år er en passe straff, men at fengsel bør gi familien og samfunnet tilstrekkelig vern siden det ikke er gitt at mannen som iransk statsborger får bli i Norge etter endt soning.

De tre barna på 15, 21 og 22 år får hver 300 000 i oppreisning, mens 15-åringen i tillegg får 350 000 kroner i erstatning for tap av forsørger. Ektemannen er også dømt til å tape arveretten til avdøde.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck forteller til Aftenposten.no at barna er fornøyd med dommen. Men det kan en ny tøff tid for barna, for advokaten til ektemannen sier de vurderer å anke: ”Min klient erkjente jo å ha vært på stedet, men ikke å ha drept kona. Han var naturlig nok skuffet, men tar i første omgang dommen til etterretning. Vi gikk gjennom domspremissene og kjennelsen, så får vi senere vurderer å anke hele eller deler av dommen inn for lagmannsretten,” sier advokat Karsten Gjone.


Like mange voldtekter i Oslo som Harlem

01.06.07: I fjor høst besøkte en gruppe fra Legevakten i Oslo flere voldtektsmottak i New York. Der fikk den norske utsendingen vite det er like mange voldtekter i Oslo per innbygger som i den beryktede bydelen Harlem i New York, melder Tidsskriftet Sykepleien.

Marianne Stokkeland, sykepleier på voldtektsmottaket i Oslo, forteller at hun ble overrasket over å høre likheten mellom lille Oslo og metropolen New York. ”Vi var på mottakene i Queens, Brooklyn og Harlem, og der var antallet voldtekter like som i Norge, sett i forhold til befolkningstallet. Det var ganske overraskende, siden New York er en så stor by,” sier Stokkeland til iOslo.no. Tallene er ikke basert på statistikk, men oversikter den norske gruppen fikk overlevert.

I New York er det totalt 11 mottak spredt rundt i de forskjellige bydelene, mens det i Oslo er ett mottak. ”Mens hvert mottak i New York tar imot 100-150 henvendelser i året, tok vi i mot totalt 300 i fjor,” forteller Stokkeland. Hittil i år har Legevakten i Oslo fått 132 henvendelser om voldtekt, og det er hovedsakelig akutte tilfeller.

Sykepleierne i USA har stor kompetanse på behandlingen av de som er utsatt for overgrep, og har en rekke kurs og seminarer. I tillegg har sykepleierne flere muligheter for å spesialisere seg. Stokkeland etterlyser de samme mulighetene for spesialisering i Norge.


Misbrukte stedatteren i åtte år - fikk åtte års fengsel

31.05.07: Fra hun var 12 år til hun rømte hjemmefra som 20-åring skal stefaren ha voldtatt henne opp til flere ganger i uken. Voldtektene skal ha funnet sted på forskjellige steder i Oslo, på parkeringsplasser, i bilen, ved Sognsvann, samt på Kiel-ferga. Stefaren kom også med en rekke trusler mot jenta. Truslene handlet både om at stefaren skulle sende jenta tilbake til opprinnelseslandet Marokko og at han skulle drepe henne. Nå er den 47-årige stefaren, som opprinnelig er fra Pakistan, dømt til åtte års fengsel. I tillegg må han betale henne 200 000 kr i oppreisning, melder Nettavisen.no

47-åringen ble kjent med jentas mor, som var enke, i 1989. Selv var han allerede gift med en kvinne i Pakistan og hadde barn med henne. Likvel ble han etter hvert samboer med den norskmarokkanske enken, og fikk også barn med henne - forøvrig det samme året som han fikk barn nummer to med ektefellen i Pakistan.

Lagmannsretten har vektlagt at det er snakk om betydelig antall voldtekter og samleier. Retten påpeker videre at belastningen for jenta ble forsterket ved at hun var redd for at familien skulle få vite om overgrepene, og at hun også prøvde å skjerme sine søsken. Jenta har i ettertid hatt det svært tøft, ikke minst har hun vært plaget av skyldfølelse.


Sannheten må frem

05.06.07: ”Følelsene for pappa må vike for sannheten”, sier datteren "Sara" (22). Hun har vitnet i saken der faren, som fortsatt er iransk statsborger, drepte moren Nashmil Kaveh (38) med 21 knivstikk utenfor krisesenteret Betzy i Drammen for snart åtte måneder siden. I dag blir faren domfelt, melder Aftenposten.no

”Andre kvinner må lære av mammas død”, sier datteren. Hun beskriver ekteskapet mellom foreldrene der moren ble sterkt styrt av farens sykelige sjalusi og vold. Hun oppfordrer andre kvinner i samme situasjon som hennes mor, til å bryte ut av ekteskapet så raskt som mulig. Sist uke så de tre barna sin far igjen for første gang etter det brutale drapet. De satt bare noen få meter unna i den lille rettssalen og hørte faren forklare drapet på deres mor, og om det han mente var utroskap fra morens side. ”Det var vanskelig å måtte forklare seg mot vår egen far. Vi barna strir med motstridende følelser. Men mamma er drept, derfor måtte vi fortelle sannheten. Følelsene for pappa må vike for å få sannheten frem”, sier datteren.

De tre barna føler det er umulig å ha kontakt med faren, og datteren sier bestemt at hun aldri mer vil ha noe med faren å gjøre. Barna mener det er skrevet og sagt mye feil om saken. Ikke minst mener de det er galt å si at moren ble offer for et æresdrap. ”Våre foreldre har alltid hatt et ekteskap fylt av krangel og vold, men de siste årene utviklet pappa en sjalusi som ga utslag i både trusler, vold og kontrollbehov. Vi mener det ikke har noe med ære å gjøre. Pappa var ikke så tradisjonsbundet. Når de ikke kranglet, var han en omsorgsfull far med et mer liberalt verdisyn enn de fleste kurdiske flyktninger i Norge. Han oppfordret meg til å ta utdannelse slik at jeg kunne klare meg selv i livet. Hans aggresjon var normalt ikke rettet mot oss og gjaldt mamma”, sier datteren "Sara", som kaller seg selv human-etiker på linje med sin eldste bror. Barna har klart seg selv etter at moren ble drept. Den eldste broren (21) har tatt på seg ansvaret for den yngste, mens datteren bor på skjermet adresse.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck etterlyser avlastning til barna i helgene. ”De trenger å få leve litt som andre unge mennesker uten dette ansvaret. Dette vil jeg ta tak i. I oppveksten har de levd med et voksenpress som ingen barn skal belastes med”, påpeker Lindbeck, med spesiell henvisning til barnas meglerrolle mellom foreldrene.


Fra krav om 18 års forvaring til krav om frifinnelse

31.05.07: Aktor Lars Erik Alfheim ba om at 44-åringen som er tiltalt for å ha knivdrept sin kone utenfor et krisesenter i Drammen, får 18 års forvaring med en minstetid på 10 år. Alfheim mener samfunnet trenger et særlig vern mot mannen, og pekte også på at datteren er redd for at faren skal drepe henne. Men forsvareren Karsten Gjone krever full frifinnelse.

Gjone sier til DT.no at han krever full frifinnelse fordi ektemannen har nektet straffskyld. ”Jeg har forsøkt å få frem at han ikke handlet med forsett, altså med vilje, men i en affektsituasjon,” sier Gjone. Aktor Alfheim finner derimot ikke noen formildende omstendigheter rundt drapet. Han mener at drapet skjedde under skjerpende omstendigheter blant annet fordi det var på et offentlig sted utenfor krisesenteret og begått på en grusom og aggressiv måte, melder DT.no. Han hevder videre at det er klart at kvinnen var redd for sin ektemann, etter tre drapsforsøk i løpet av september 2006 og mange tekstmeldinger med grove trusler. Hun hadde heller ikke fortalt barna hvor hun var av frykt for at mannen skulle finne henne.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck ba om at det yngste barnet til den tiltalte og avdøde får dekket et forsørgertap begrenset oppad til 400.000 kroner frem til fylte 20 år. Videre ba Lindbeck om at hvert av barna får en erstatning for morens død, og hun prosederte for at riktig nivå på en slik erstatning i denne saken ligger på ca. 300 000 kroner til hvert barn.

Dom i saken er ventet tirsdag.

Les relaterte saker


Drapstiltalte har tidligere fått avslag på oppholdstillatelse

30.05.07: 44-åringen som er tiltalt for å ha drept sin norskiranske kone (39) utenfor et krisesenter i Drammen (se sak lengre ned på siden) har tidligere fått avslag på søknaden om permanent opphold i Norge på grunn av en voldsdom, melder DT.no. Det var under dagens rettssak det kom frem at 44-åringen, som er politisk flyktning, fikk avslag om varig bosettingstillatelse i Norge på grunn av en tidligere voldsdom fra Gjøvik. Volden skal ha blitt utført mot en av de syv mennene tiltalte mener hans avdøde kone var utro med. Men det skal være liten grunn til å tro at 44-åringen vil bli sendt tilbake til Iran.

I dag har også den eldste av ekteparets tre barn forklart seg i retten. Sønnen (22) mente at det var kun han som kunne ha avverget drapet, og han sliter med skyldfølelse. Det kom i tillegg frem at faren ikke bare slo sin kone, han har også vært voldelig mot de tre barna.

En av mennene den tiltalte hevder kona var utro med, rettpsykiateren og en fra rettsmedisinsk institutt, skal også vitne i dag.

I går fortalte den avdøde kvinnens bror, tiltaltes svoger, at drapstiltalte skal ha kommet med svært grove trusler mot sin kone. Kvinnens bror fortalte i retten om grov mishandling, både psykisk og fysisk. Han avviste også at han, slik tiltalte hevder, skal ha påvirket sin søster negativt. Et av gårsdagens vitner fortalte at den avdøde kvinnen hadde fortalt at tiltalte oppbevarte syre i parets bolig. Tiltalte skal også ha sovet med en hammer under puta.


Knivdrept utenfor krisesenter

29.05.07: Da den 39-årige kvinnen kom ut av Betzy krisesenteret i Drammen skal hennes ektemannen (44) ha overfalt henne med 20 fatale knivstikk i overkroppen og i hodet, melder Nettavisen.no. Drapet skjedde i oktober i 2006, og ektemannen erkjente raskt at det var han som hadde drept kona, men nektet straffeskyld. Paret, som har tre barn i alderen 14 - 22 år, kommer opprinnelig fra Iran og bodde i Bærum. I dag starter rettssaken, og mannen står fortsatt på sitt: Han erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffeskyld. 44-åringen er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på trebarnsmoren. Han fortalte i retten i dag at han var 100 prosent sikker på at kona hadde et forhold til en annen mann, og han bekreftet at de tidligere hadde kranglet og at han har slått henne. Kona flyttet fra han, til sin bror i Sverige, som ektemannen mener har mye av skylden for det som har skjedd: "Jeg mener at hennes bror tenker som europeere, og min ektefelle var naiv. Hans dårlige råd førte til at hun ikke kom tilbake. Det er slik jeg tenker. Han kan være grunnen," sa mannen ifølge Nettavisen.no. Tilstede i rettssalen er også de to eldste barna.

Mannen klarte å oppspore hustruen som av sikkerhetsmessige årsaker var flyttet til krisesenter i Drammen. Det skal være første gang i den 30 år lange historien om krisesentre i Norge at en beboer er blitt drept, noe som blant annet har fått Drammens Tidende på lederplass til å kreve at drapet også burde føre til at krisesentrene får økte bevilgninger for å håndtere saker med utenlandske kvinner. Men spørsmålet er om det er krisesentrene som er den beste løsningen for denne problematikken.


Seks års fengsel for rasistiske brannstiftelser

25.05.07: En 19 år gammel haldenser er dømt til seks og et halvt års fengsel for mordbrannforsøk. I fjor sommer tente han på både et hus og en bygård der flere menneskeliv kunne gått tapt. Mannen har selv forklart at motivet er hat til muslimer. Han må også betale flere millioner kroner i erstatning til ofrene for handlingene sine, og han ble også dømt for å ha skåret i stykker bildekk og sprayet hakekors og rasistiske symboler på husvegger, melder NRK.no


Utvist, søkte familiegjenforening, hevder seg nå torturert

24.05.07: Fahrad Osman, bror til den drapsdømte Osman Omar Osman som ved hjelp av leiemordere fikk drept sin norske kone Marita Strøm under en ferie i Irak (se sak lenger ned på siden), hevder han ble torturert i Irak etter at norske myndigheter utviste han fra Norge. Fahrad Osman ble utvist på livstid så sent som i 12. juli i fjor etter blant annet å ha blitt dømt for flere drapstrusler mot familien til Marita Strøm i Namsos, i tillegg til at han i utgangspunktet skal ha fått opphold i Norge på falsk identitet.

Men kort tid etter at han var transportert ut, kom han tilbake til Norge. Ved å bruke et annet navn, skal han ha søkt familiegjenforening med en norsk kvinne han venter barn med. Ifølge VG Nett fikk han avslag av innvandringsmyndighetene, men skal likevel ha flyttet inn hos sin norske kjæreste i Skien.

Nå vil Fahrad Osman på nytt søke asyl i Norge, noe Osmans advokat Brynjar Meling bekrefter overfor VG. "Han ble fengslet og torturert straks han kom hjem til Irak. Min klient opplevde situasjonen som så farlig at han valgte å komme tilbake til Norge, der han hadde en gravid kjæreste som ventet på ham," sier Meling. På spørsmål om hvorfor Fahrad Osman ble arrestert av irakiske myndigheter, svarer Meling: "Det fremstår også som noe eiendommelig for oss, men han og familien har gjort seg tanker om at det kan ha med brorens sak å gjøre."


Foreslår å megle med overgriper

24.05.07: -”En skulle tro det var det siste de ønsket, å møte overgriperen igjen. Men dette virker for noen, og det må vi være åpne for,” sier leder av Voldtektsutvalget Rita Sletner (V) til Aftenposten.no. Dermed kan Norge få samme ordning som Danmark, der voldtektsofferet får tilbud om å møte overgriperen for megling, gitt at overgriperen også vil. I Danmark har tilbudet vært tilgjengelig siden 2003 hos Center for Voldtægtsofre ved Rikshospitalet. I løpet av et år er rundt 300 kvinner innom senteret, men bare ca 20 av kvinnene velger å møte overgriperen. ”Det kvinnene selv sier, er at de gjennom meglingen tar kontrollen tilbake over sitt eget liv. De reiser seg fra den passive tilværelsen som offer,” sier sosionom og psykoterapeut Sten Madsen, som jobber som megler på voldtektssenteret i Danmark. Madsen legger til at megling ikke fungerer i alle saker: ”Dette passer ikke for alle. Men de som velger en slik løsning har gjennomgående opplevd det positivt. De går styrket ut av møtet. De kommer seg lettere gjennom rehabiliteringsfasen, og de er ikke lenger redd for å gå ut og kanskje støte på overgriperen. Møtet er allerede unnagjort”, sier Madsen.


Utvist på livstid, tilbake etter noen måneder

23.05.07: Marita Strøm ble skutt og drept på en ferietur i Nord-Irak, og hennes irakiske ektemann Osman Omar, som er hans identitet i Norge, er dømt for mordet, som sones i Irak. En av parets døtre ble også skadet under skytingen. Deres tre barn ble tatt hånd om av Maritas søstere i Namsos, etter en kamp om å få barna tilbake til Norge. Osman ønsket å få sone dommen i Norge, angivelig fordi han vil ha kontakt med barna, men dette ble avvist.

I tillegg ble to av brødrene til drapsdømte Osman Omar utvist fra Norge. Disse brødrene bodde også i Namsos. Det ble avdekket at både brødrene og Maritas ektemann hadde fått opphold på falskt grunnlag i Norge. En av brødrene er i tillegg tidligere straffedømt for grov vold. Den ene av de utviste brødrene, Farhad Osman, søkte om å få samsværsrett med brorens barn, men forsøket på å få bli i Norge under dekke av samsværsrett skal ha mislyktes. Han ble derimot dømt i Namdal tingrett for drapstrusler mot familien til den drepte Marita Strøm. Men denne uken ble det avdekket at Osmans bror er tilbake i Norge – under 10 måneder etter at han ble transportert ut av Norge. Ifølge Trønder-Avisa.no ble Osmans bror pågrepet mandag formiddag på det politiet betegner som hans bopel i Skien. Politiadvokat Jon Borgen ved Telemark politidistrikt bekrefter at irakeren er pågrepet, og sier at han har forklart politiet at han kom i retur til Norge via menneskesmuglere. ”Han har opplyst at han har oppholdt seg i Norge i et par måneders tid,” sier Borgen. Han er varetektsfengslet i en uke, siktet for ulovlig opphold i Norge. ”Han ble pågrepet på bopel mandag formiddag, på bakgrunn av mistanke om manglende oppholdstillatelse. Nå vil vi holde ham i varetekt fram til at vi får transportert ham ut av landet. Forhåpentligvis vil den prosessen gå fort,” sier Borgen.

Søstrene til drepte Marita Strøm er sjokkert over at en person som er utvist fra Norge på livstid, og som utgjør en sikkerhetsrisiko for flere, etter kort tid er tilbake i Norge, og at han har vært her i to måneder uten at de visste noe som helst.


Tortur i over 100 land

23.05.07: Årsrapporten til Amnesty International, som blir offentliggjort i dag, sannsynliggjør at det utføres tortur i over 100 land i verden, melder NRK.no. Tortur er fordømt og ansett som et brudd av menneskers rettigheter i de aller fleste land, likevel brytes disse menneskerettighetene. Generalsekretær i Amnesty Norge John Peder Egenæs, sier at menneskerettighetene undergraves globalt snarere enn styrkes, og det har vært trenden fra 1948 og fram til i hvert fall 2001. Tortur og voldelig praksis er mest utbredt i Midtøsten og Afrika.


Trippeldrapsmann får gå fri

21.05.07: En 32-årig norsksomalier knivdrepte hustruen og to døtre, på henholdsvis ett og to år, i deres leilighet i Oslo 11. januar 2003. Ifølge ham selv, var det ”stemmer i hodet” som befalte drapene. Mannen ble dømt til tvungen psykiatrisk behandling på Dikemark sykehus. Men allerede fra 2005 har han fått permisjon to dager i uken, melder Dagsavisen.no. Når han har fri, reiser han til Oslo og til moskeen.

Dagsavisen forteller at personer som møtte trippeldrapsmannen på gata drøye to år etter de bestialske drapene, kjente ham igjen og ringte Oslo politidistrikt i fortvilelse fordi mannen gikk fritt rundt uten noen form for tilsyn. Han er én av flere sinnslidende drapsmenn som fritt beveger seg rundt i samfunnet få år etter å ha begått bestialske drap i psykotisk tilstand. Nå krever 32-åringen å få tildelt en kommunal bolig i en av bydelene i Oslo, og han ønsker å stifte ny familie. Dette til tross for at det kom frem under rettsforhandlingene at 32-åringen på nytt har begynt å høre stemmer. Disse hevder han kommer ut av veggen på rommet hans på Dikemark sykehus. Psykiaterne mener imidlertid at situasjonen er en helt annen nå enn forut for drapene, og lar ham fortsatt beholde friheten til å reise ut på egen hånd.


Danske arabiske friskoler tier om omsorgssvikt

21.05.07: Arabiske friskoler i København unnlater å slå alarm når de oppdager at elevene kan være utsatt for omsorgssvikt, melder Politiken.dk. Ett av tilfellene handler om en ung jente som skulle tvangsgiftes. Hun søkte skolens lærere om råd. Men de gjorde ingenting. Først da jenta forsøkte å ta sitt eget liv, ble en sosialrådgiver informert om jentas situasjon. Men det var sykehuset som varslet, ikke skolen. Flere av København kommunes sosialrådgivere, mener saken ikke er unik. De arabiske friskolene tier om alarmerende forhold. »Det er frustrerende. Der er aldrig kommet én uopfordret underretning fra en arabisk friskole«, sier en av saksbehandlerne som i ti år utelukkende har jobber med barn med innvandrerbakgrunn. Claus Jørgensen fra Nørrebros Børne- og Familieteam, sier at de ikke mottar særlig mange bekymringsmeldinger fra arabiske friskoler, og hvis de gjør det, så vet de at det er snakk om meget alvorlige saker. Og hvis kommunen får melding om et barn via en annen kanal, så er det svært vanskelig å få ut noen opplysninger fra de arabiske skolene.

Flere av aktørene som Politiken har snakket med, forteller at friskoler generelt underretter mindre enn grunnskolen, men at de arabiske friskolene skiller seg negativt ut. De arabiske friskolelederne avviser derimot at de holder tilbake informasjon om mulig omsorgssvikt. Skoleleder på DIA Privatskole, Mahmad Yawez Khatib, sier at tilliten mellom skole og foreldre tillegges høy prioritet, men hevder at skolen i flere tilfeller har rapportert om problematiske barn. Mette Frederiksen (S) frykter at friskoler tier fordi ”man er redd for på miste kunder i butikken”, og hun vil nå kreve at regjeringen tar en gjennomgang av saken.


Bølge av babydrap i Tyskland - oppretter baby-døgnboks

16.05.07: En bølge av babydrap i Tyskland har fått sykehus til å opprette en baby-døgnboks. Her kan mødre, eller fedre, avlevere deres uønskede barn, skriver Politiken.dk. Bare hittil i år er 23 babyer blitt drept i Tyskland. De fleste av dem er slått eller kvalt til døde av deres mødre, og deretter forlatt i søppelbøtter eller lagt på øde områder.

Disse groteske handlingene prøver nå Tyskland å få satt en stopper for, og derfor er det igangsatt en nasjonal kampanje som forteller at barna kan leveres anonymt på sykehuset. Kampanjen gjør bruk av et lite tilslørt motto, det heter nemlig ”Før babyen havner i søppelbøtta…”. Baby-døgnboksen er plassert i sykehusets vegg, avskjermet fra hovedinngangen, slik at avleveringen kan skje anonymt. Babyen avleveres i en luke, som deretter automatisk kjører barnet til et oppvarmet rom. Håpet er at disse baby-døgnboksene vil gi desperate foreldre et alternativ til mord. Hvis man angrer på avleveringen av babyen, har man opp til tre måneders frist på å hente barnet igjen.


Norskpakistanske intriger

16.05.07: På morgenen 21. oktober 2005 forsvant norskpakistanske Abdul Rehman i Pakistan. Abdul er norsk statsborger. Han ble observert mens han satte seg på motorsykkelen til en mann, og de to skulle kjøre fra landsbyen Thuta Rai Bahadur til Lala Musa der Abdul skulle veksle norske penger i pakistanske rupies. Pakistansk politi har etterforsket saken som drap, og har etterlyst en pakistansk mann. Denne mannen er den samme som kjørte motorsykkelen, han er derimot ikke funnet. Saken er fortsatt uløst, men har sider som tilsier at flere kan ha motiver.

Abdul hadde to koner, en i Pakistan og en i Norge, og barn med dem begge. Det mistenkes at ekteskapet som ble inngått med kone nr. 2 i Pakistan, ble mislikt av hans herboende norskpakistanske kone og barn, og at dette kan ha vært utløsende for en familiefeide.

Tidligere denne uken ble Abduls storebror, Fazalur, fengslet av politiet i Pakistan etter at en herboende sønn til Abdul, altså en av Fazalurs nevøer, hadde anmeldt ham, skriver Aftenposten.no. Nevøen har anmeldt ham for å ha stjålet verdier fra en eiendom som skal ha tilhørt Abdul i Pakistan. Fazalur sitter nå i varetekt. Men også Fazalur er norsk statsborger, og er den som skal ha tatt seg av broren pakistanske kone og barn etter at Abdul forsvant. Fazalur sier til Aftenposten at han mener brorens eiendom i Pakistan skal deles mellom Abduls to familier. Men nevøen mener eiendommen tilhører ham og hans søsken og mor i Norge.

I februar i år anmeldte for øvrig den samme Fazalur en av Abduls svogere i Norge for medvirkning til drap på Abdul. Pakistansk politi ba i denne forbindelse norsk politi om å arrestere og utlevere denne svogeren, men Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan, og utleverer av prinsipp ikke personer til land dersom de risikerer å bli dømt til døden. Politiet i Pakistan begjærte derimot allerede 2. august i fjor at svogeren skal pågripes i det øyeblikk han setter sine ben på pakistansk jord. Svogeren stiller seg uforstående til anklagen.
Ifølge Aftenposten har politiet arbeidet ut fra tre teorier om hva som har skjedd med Abdul Rehman: Han har stukket av, han holdes i fangenskap, eller han er tatt av dage. Det siste alternativet er nå mest sannsynlig.


Norskiraner fikk 130 piskeslag for to øl

15.05.07: Norskiranske Mamand Mamandy (35) var på på besøk hos sin mor i Iran. Der ble han observert med to øl, noe som førte til 130 piskeslag med en ledning i full offentlighet, melder Aftenposten.no. "Jeg fikk 130 piskeslag på baksiden av kroppen. Det var politiet som pisket meg," sier Mamandy, som kom til Norge som asylsøker i 1999. I dag bor Mamandy og kona i Drammen. Begge venter på å få innvilget norsk statsborgerskap.

Førsteamanuensis Kari Vogt på Universitetet i Oslo, sier til Aftenposten at det har vært en opptrapping av forskjellig straffetiltak i Iran de siste årene. Menneskerettighetssituasjonen er blitt forverret etter at Mahmoud Ahmadinejad overtok som president i landet. "Det som var mulig å gjøre for to år siden, er ikke lenger mulig å gjøre offentlig. Å drikke alkohol inkludert," sier Vogt. Hun tror politiet, som fungerer som moralske voktere i landet, har villet statuere et eksempel ved å piske mannen offentlig. Offentlig pisking er en vanlig straffemetode i Iran.

Norskiraneren Abdollah Hejab, menneskerettighetsaktivist som jobber i temamagasinet Kurdistan.no, sier til Nettavisen.no at kampen for de moralske sharia-lovene i Iran er intensivert den siste tiden. Han har også hørt om piskingen på kurdisk TV. Ifølge nettsiden Iran Asrar, som er et nettsted for en opposisjonsgruppe, ble Mamandy pågrepet av den paramilitære gruppen Bassij.

Utenriksdepartementet kjenner ikke til saken. Nettavisen har ikke fått noen kommentar fra den iranske ambassaden.


Ti pågrepet for hallikvirksomhet og menneskesmugling

15.05.07: Over 60 politimenn slo til mot ti ulike adresser i morges. Syv menn og tre kvinner er siktet for trafficking av minst 20 bulgarske kvinner. Oslopolitiet har en egen spesialgruppe som har som mål å kartlegge og etterforske menneskehandel, hallikvirksomhet og prostitusjon. Aksjonen i morges kom i stand etter at gruppen har jobbet med saken siden februar, opplyser Øyvind Nordgarden, leder for gruppen. "Vi har siktet ti personer for hallikvirksomhet etter straffelovens paragraf 202. En av de ti er også siktet for menneskehandel etter straffelovens paragraf 224. Vi mener disse har organisert bulgarske kvinner inn til Norge, hovedsakelig Oslo," sier han til Aftenposten.no.

Av de syv mennene er to nordmenn, tre av dem er norske statsborgere med etnisk tyrkisk bakgrunn, en er tyrkisk statsborger og en er bulgarer. De tre kvinnene er alle bulgarske statsborgere. Mennene skal ha hatt ulike roller i tilretteleggingen av prostitusjon. Noen av de siktede skal ha hjulpet til med å få kvinner inn i landet, andre eier leiligheter hvor salg av seksuelle tjenester skal ha foregått, mens andre igjen skal ha hjulpet til med å skaffe kunder.

Politiet mener at det i løpet av ett år er rundt 160 bulgarske prostituerte i hovedstaden, men vil foreløpig ikke si hvor mange kvinner de ti har fått inn i landet.

Ifølge NRK.no er det opprettet et mottakssenter i Politihuset for de prostituerte kvinnene. Her skal de få tilbud om bistand og beskyttelse.


18 års fengsel for drap og likskjending av ekskona

14.05.07: En 46-årig mann, kurder av iransk opprinnelse, skal ha brutt seg inn i huset til ekskona i april i fjor, hvor han ifølge tiltalen skal ha slått henne flere ganger i hodet med et brekkjern. Etter at hun var død, satte han fyr på liket. Kvinnen, også hun med opprinnelse fra Iran, hadde anmeldte mannen for trusler bare tre uker før denne hendelsen. Eksmannen var derfor ilagt besøksforbud. Ifølge politiet skal eksmannen ha fått vite at ekskona hadde en kurdisk venn i Sverige. Overfor ekskona skal han også ha truet med å kappe av hodet på denne mannen og servere henne det på et fat. Tiltalen lød på drap og likskjending.

I Borgarting lagmannsrett er mannen nå dømt til 18 års fengsel for overlagt drap på sin fraseparerte kone. Han ble også dømt for likskjending. Borgarting lagmannsrett var dermed strengere enn Halden tingrett, som dømte mannen til 15 års fengsel. Les saken hos Aftenposten.no
Abbas-drapet kan forbli en gåte

14.05.07: Ett år etter at norskpakistanske Najaf Abbas ble skutt og drept på sitt eget gatekjøkken i Lørenskog, står politiet fortsatt uten spor, til tross for den mest omfattende etterforskningen på Romerike siden Orderud-saken. ”Det er veldig beklagelig at vi foreløpig ikke har klart å oppklare dette drapet,” sier lensmann Jens Bruun til Romerikes Blad.no. Bruun sier drapet på Abbas er den desidert mest kompliserte saken han har vært borti, ikke minst fordi offeret skal ha hatt mange uvenner som gir mange et mulig motiv. I tillegg påpeker lensmannen at ”folk i disse miljøene er ikke veldig glade i å prate med politiet.”

Nå er Abbas-saken overført krimavdelingen ved Romerike politidistrikt. Politiinspektør Geir Bang Danielsen sier politiet er helt avhengig av hjelp fra publikum for å oppklare saken. Politiet kan heller ikke utelukke at drapet var et bestillingsverk. ”Det er ikke til å legge skjul på at flere av dem han ikke var på godfot er såpass godt bemidlet at de kunne ha finansiert en slik operasjon,” sier Grødtlien.

Politiet har opprettet en egen tipstelefon til Abbas-drapet. Nummeret er 994 87 746.


Utenlandske barn tvinges til å stjele - offer for menneskehandel?

09.05.07: Redd Barna mener det har oppstått en ny form for menneskehandel i Norge. Utenlandske barn i Norge blir tvunget til å stjele for familien sin, melder NRK.no. Politiet behandler sakene som vinningskriminalitet, men en slik behandling mener Redd Barna svekker barnas rettsvern. Et eksempel på utnytting av barn til kriminell adferd er denne: På et kjøpesenter i Horten blir en ti år gammel jente fra Bulgaria tatt i et forsøk på å stjele lommebøker fra eldre damer. Hun er sammen med faren sin, som er en del av en bulgarsk liga på tyveritokt over hele Østlandet. Politiet får tre av de voksne dømt for vinningskriminalitet, men ifølge Redd Barna overser da politiet noe langt mer alvorlig. Redd Barna hadde heller sett at det ble ført sak for jenta som offer for menneskehandel. ”Jenta er blitt fraktet hit og brukt til å begå en vinningsforbrytelse. Dette er også en viktig prinsippsak for tilsvarende utnyttelse og misbruk av barn i Norge,” sier generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken.

Jentas advokat og hjelpeverge, Hege Brun Gullaker sier spørsmålet om menneskehandel er vanskelig. ”Teamet menneskehandel gir noen rettigheter i forhold til opphold i Norge. Denne jenta ønsker ikke opphold i Norge, men vil være med faren sin hjem. Jeg så at dette kunne betraktes som menneskehandel, men har ikke brukt bestemmelsen på grunnlag av nærmere vurderinger,” sier Brun Gullaker.


Angrep søster for ”feil livsstil”

07.05.07: Den 18-årige kurderen var misfornøyd med søsterens (16) livsstil, noe som har ført til en langvarig konflikt mellom dem. Etter at søskenparets far (50) havnet i fengsel i fjor høst, mente broren, som eldste mann i familien, at han hadde ansvaret for at søsteren skikket seg. Faren er dømt for vold mot familien. I dommen kommer det frem at han blant annet skal ha tuktet barna sine. Broren, også han tidligere domfelt for vold, er nå siktet for at han gjentatte ganger har stukket søsteren i hodet og på kroppen med glass fra et speil. Angrepet skjedde hjemme hos søsteren i Sandnes, melder Aftenposten.no.

Broren er siktet for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap, og ble varetektsfengslet for fire uker. Avgjørelsen ble anket til lagmannsretten. ”Han synes at det er fryktelig at han må sitte i fengsel. Han har ansvar for farens forretningsdrift og har sagt at han er villig til å godta besøksforbud og meldeplikt,” sier guttens forsvarer Anne Kroken.


Groteske overfallsvoldtekter i Oslo

04.05.07: Natt til i dag ble på nytt en kvinne brutalt overfalt og voldtatt på Grünerløkka i Oslo. Dette er én av en rekke voldtekter i dette området på få måneder. Hittil i år har politiet registrert 15 overfallsvoldtekter og -forsøk, medregnet de som skjedde nyttårsaften.

Store politistyrker leter etter en mann av afrikansk utseende, mistenkt for overfall og voldtekt av den 48 år gamle kvinnen på Grünerløkka. Voldtekten skal ha skjedd ved Akerselva, like i nærheten av hovedkontoret til Bellona, på nedsiden av studenthuset på det såkalte Cuba. Politiet fikk anmeldelsen tidlig i morges, og bekrefter at det er svært brutalt. ”Dette er et brutalt overfall, og vi ser meget alvorlig på saken. Kvinnen har fått store fysiske skader, blant annet brukket kinnbein og skader i ansiktet,” sier operasjonsleder Stig Tonsjø ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.no

Men selv om det stadig blir flere, og grove, overfallsvoldtekter i Oslo, har politiet ikke fått flere ressurser å sette inn i arbeidet. De siste ti årene har 15 etterforskere jobbet ved sedelighetsavsnittet. Til enhver tid er noen på kurs, i permisjon eller instruktører ved politihøyskolen. Politiadvokat Sjak Haaheim, nestleder i Oslo politiembetsmannsforening, sier at hvis man ikke bruker tilstrekkelig med ressurser i alvorlige straffesaker som voldtekter, kan resultatet i ytterste konsekvens føre til at gjerningsmannen kan gå fri.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), reagerer kraftig og mener justisminister Storberget må ta ansvar. Byrådslederen krever 200 nye politifolk for å gjøre Oslo tryggere, melder Dagbladet.no


Gruppevoldtatt av eksmannen og kameratene hans

03.05.07: En trebarnsmor av pakistansk herkomst skal ha blitt gruppevoldtatt 17.april i Drammen av eksmannen og to av hans pakistanske kamerater. Voldtektene skal ha skjedd i eksmannens leilighet. Mennene lokket kvinnen til leiligheten ved å hevde at sønnen hennes, som faren hadde samvær med, var blitt syk. Da kvinnen ville anmelde forholdet, skal politiet ha bedt kvinnen om å tenke seg om til neste dag: "De kommer til å drepe deg. Du må tenke over det." Drammen-politiet, som nå avventer resultatet av tekniske undersøkelser, har ingen forklaring på hvorfor kvinnen ble sendt hjem, men bekrefter at anmeldelsen av forholdet ble registrert dagen etter at kvinnen møtte frem første gang, melder Nettavisen


Hemmelig adresse er falsk trygghet

02.05.07: Å leve på hemmelig adresse som beskyttelse er falsk trygghet. I helgen avdekket TV2 Nyhetene hvor enkelt det er å få tak i den såkalte "hemmelige" adressen. TV2 lånte identiteten til en kvinne som lever på hemmelig adresse. Deretter ringte de både offentlige og private institusjoner og utga seg for å være en kvinne som lever på hemmelig adresse. Fire av fem institusjoner lekket sperrede opplysninger. Det var kun banken som ikke oppgav noen adresse.

HRS krever nå at personer på hemmelig adresse skal få den beskyttelsen de har krav på. ”Myndighetene må gå grundig til verks nå, for å komme til bunn i denne materien. Det må utarbeides optimale sikkerhetsrutiner rundt kvinner på flukt”, sier Storhaug til TV2. Les i Nettavisen.no


Forvaring for trusler mot statsråd og statssekretær

27.04.07: Norskpakistaneren (35) som har truet blant annet statsråd Bjarne Håkon Hanssen med øksedrap og med å voldta moren til statssekretær Liebe Riber-Mohn, er dømt til to års forvaring. Truslene ble fremsatt i august i fjor, knyttet til mannens ønske om å få fortgang i familiegjenforening med kona i Pakistan, som han forøvrig hadde giftet seg med over telefon.

Mannen har tidligere vært innlagt på psykiatrisk institusjon 16 ganger. Det har vært tvil om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket, men de sakkyndige konkludert under tvil med at han var det. Titalte hevder han ikke husker noe av truslene. Både aktor og forsvarer har indikert at de vil anke. "Vi vil vurdere å anke dommen, først og fremst dommens lengde. Innstilling blir oversendt Riksadvokaten med det første," opplyser aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, til NTB. Forsvarer Abdelilah Saeme har også signalisert at han vil anke både deler av skyldspørsmålet og resultatet. Les saken hos VG Nett


Leyla offer for nye overgrep

23.04.07: Trebarnsmoren og den mentalt tilbakstående Leyla Mafi fra Iran ble av familien tvunget til prostitusjon fra hun var åtte år gammel. Ni år gammel fødte hun sitt første barn, og ble dømt til pisking for prostitusjon. 12 år gammel ble hun giftet bort til en afghansk mann, senere solgt videre til en 55 år gammel mann som igjen solgte henne til horekunder. 18 år gammel ble hun dømt til døden for bordellvirksomhet, seksuell omgang med familiemedlemmer og for å ha født barn utenfor ekteskap. Dødsdommen ble frafalt, ikke minst på grunn av internasjonalt press, og Leyla ble ivaretatt av en ideell stiftelse i Teheran etter at iranske myndigheter slapp henne ut av fengselet.

4. mars i år ble hennes nyvunne trygge tilværelse brått snudd på hodet, melder Aftenposten.no. Hennes advokaten, Shadi Sadr, som hele tiden har bistått henne og andre iranske kvinner, ble arrestert sammen med 30 andre kvinneaktivister. De deltok i en fredelig protest i Teheran til støtte for andre kvinner som regimet hadde fengslet. Nå venter advokaten på å bli stilt for retten, og stiftelsen som ivaretar Leyla har fått sin bankkonto sperret.

Eksiliraneren Mahmood Amiry-Moghaddam følger og støtter iranske kvinneaktivisters kamp fra Norge. Han sier til Aftenposten at han frykter at Leyla Mafi blir sendt hjem til familien som først bidro til å ødelegge hennes barndom og ungdom. "Dette går ut over flere kvinner, men det er spesielt alvorlig for Leyla Mafi fordi hun også understøttes med egen bolig, mat og en kvinne som hjelper henne hele døgnet," sier Amiry-Moghaddam.


Henter vitner fra Pakistan i gammel drapssak

23.04.07: Mens norsk politi sliter med vitneforklaringer i drapssak etter drapssak fordi de aktuelle personene har forlatt Norge, har Danmark tatt et mer aktivt grep. Danske myndigheter sørget for egne uundersøkelser i Pakistan og har nå hentet 15 pakistanere som vitner. Disse skal avhøres i en drapssak som ble begått for ni år siden. Det er en dansk statsborger av pakistansk opprinnelse som er siktet for å ha drept sin kone. Drapet skal ha blitt begått 19. januar 1998 i Pakistan. Den 37-årige kvinnen skal ha blitt skutt. Dansk politi har tidligere forsøkt å reise straffesak mot mannen, men pakistanske myndigheter trenerte saken. Danske myndigheter satte således i gang egne undersøkelser, også i Pakistan, noe som førte til at mannen ble anholdt 16. juni i fjor og har siden sittet i varetekt.

De 15 personene som danske myndigheter har fått fløyet til Danmark tilhører to familier i Pakistan, og disse skal avhøres i rettsmøter i Københavns Byrett.

Mannen nekter for å ha drept sin daværende kone, melder Politiken.dk


Stenger studenter inne, nazister herjer ute

20.04.07: Hundrevis av utenlandske studenter på Sechenov Moscow Medical Academy i Russland har fått beskjed om å holde seg innendørs i forbindelse med Hitlers bursdag. Myndighetene sier de vil beskytte dem fra en markert økning i rasevold, som erfaringsmessige skjer i dagene rundt Hitlers bursdag. Ultranasjonalistiske organisasjoner pleier å samle seg i grupper, rope slagord og angripe mørkhudede og ikke-slaviskutseende utlendinger.

Ifølge menneskerettighetssenteret Sova ble 53 mennesker drept i i fjor og 460 andre skadet som følge av det som sannsynligvis er rasevold. Aktivister sier russiske myndigheter gjør lite for å stoppe rasevolden, mens studenter reagerer på at deres frihet blir begrenset samtidig som militante grupper får utfolde seg. Alexander Brod fra Moscow Bureau for Human Rights sier myndighetene burde gjøre mer for å forfølge rasistene, i stedet for å lukke studentene inne: ”Aktivitetene til radikale grupper øker kraftig, men beslutningene til universitetsledelsen må ikke redusere bevegelsesfriheten til utlendinger,” sier Brod.

Les i Aftenposten.no
Truet statsråd og statsekretær med øksedrap og voldtekt

19.04.07: I dag starter rettssaken mot en norskpakistaner (35) i Drammen tingrett. Mannen er blant annet tiltalt for å ha truet statsråd Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær Liebe Rieber-Mohn med å drepe dem med øks. Han truet også med at han skulle voldta statssekretærens mor. I tillegg skal han ha gitt uttrykk for at han ville sprenge en bombe og drepe halve Norge.

Truslene ble fremsatt i telefonsamtale med Rieber-Mohn i august i fjor, skriver DT.no. Bakgrunnen for truslene er at mannen mente det tok for lang tid å få sin pakistanske kone til Norge. Etter at truslene ble fremsatt vurderte Politiets Sikkerhetstjeneste statsråd Hanssens sikkerhet som så truet at livvaktbeskyttelse var ett av tiltakene som straks ble iverksatt.

Truslene omfattes av straffelovens § 99, som gjelder hindring av statsmaktens virksomhet, med en strafferamme på inntil 15 års fengsel. Det er satt av to dager til rettsaken. Mannen erkjenner ikke straffeskyld.


Vil ha strengere straffer for vold, voldtekt og drap

12.04.07: ”Folks rettsoppfatning svekkes når folk ofte dømmes slik som de dømmes”, sier leder i justiskomiteen på Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten (Ap) til Dagbladet.no. Også forbundslederen for fengselsansatte reagerer på at ran straffes hardere enn drap, voldtekt og grov vold, og mener med det at materielle ting verdsettes høyere enn liv og helse i norsk rettsvesen.

Professor i strafferett, Ståle Eskeland sier at dagens praksis der vinningsforbrytelser ofte dømmes hardere enn vold og sedelighet, til og med drap, bunner i at straffeutmåling både er skjønnsmessig og tradisjonsbestemt. ”Mange vil nok mene at 12 års fengsel for et ran ikke står i forhold til halvparten så lang straff for et drap,” sier Eskeland, som legger til at det kan være problematisk at selv grove voldtekter og drap ikke kommer opp på det nivået med mindre det er særdeles skjerpende omstendigheter. Bjørneflaten signaliserer at justiskomiteen vil foreta en gjennomgang av straffeloven neste år.


Grove overgrep mot barn i India, Kenya, Uganda og Etiopia

10.04.07: En ny undersøkelse i India viser at over halvparten av barna i landet blir utsatt for seksuelt misbruk. Overgriperne er foreldre eller andre slektninger. De fleste barna forteller ingen om misbruket. Også i skolen krenkes barna. Hele 65 prosent forteller om fysiske avstraffelser. Disse sjokkerende opplysningene fremkommer i en rapport fra den indiske regjeringen, melder VG Nett. Det sies ingenting om hvorvidt indiske jenter eller gutter er mest utsatt for overgrep. Men en fersk rapport utarbeidet av The African Child Policy Forum, viser at seksuell, fysisk og psykisk mishandling av jenter i de østafrikanske landene Etiopia, Uganda og Kenya er dramatisk. Her slås det fast at nesten alle jenter i Etiopia, Uganda og Kenya opplever å bli banket opp, voldtatt og psykisk mishandlet før de fyller 18 år. Jentene forteller at mødrene binder dem fast, brødrene sparker og slår dem, kjærestene tvinger dem til å ha sex og driver dem ut i prostitusjon, lærerne mishandler dem psykisk, og de er vitner til at deres kjære blir slått og drept.

Rapporten er basert på intervju med 1 500 jenter i alderen 18 – 25 år. Åtte av ti jenter sier at de blir fysisk mishandlet av mennesker som de i utgangspunktet skal stole på. I Uganda svarer 95 prosent at de blir mishandlet, for Kenya er tallet 85,2 prosent og 68,5 prosent for Etiopia. Mishandling omfatter alt fra slag og spark, påtenning av hud og hardt tvangsarbeid til tvangsforing, og tvangsdrikking av varm eller bitter drikke. 100 prosent av de etiopiske jentene sier de blir psykisk mishandlet, mens 99,6 prosent av jentene i Uganda og 96,4 prosent i Kenya opplever det samme. Rapporten viser også at 9 av 10 jenter under 18 misbrukes seksuelt. Hyppigste overgripere er jentenes kjærester eller andre sex-partnere. 42 prosent av jentene i Uganda forteller om voldtekt, 29,7 prosent i Etiopia og 26,3 prosent i Kenya har opplevd det samme. I følge rapporten, er årsakene til mishandlingen disse: kvinner er fysisk svakere, tradisjonelle verdier og en aksept av vold i hjemmet.

Som i India forholder de unge jenteofrene fra de tre østafrikanske landene seg tause om overgrepene. Svært sjeldent går jentene til anmeldelse, noe som skyldes at de ikke vet at de blir mishandlet, at de opplever å bli straffet dersom de forteller det til noen, og/eller at sakene sjeldent oppklares de gangene de blir anmeldt. Flertallet av jentene i rapporten aksepterer volden som en del av hverdagen, melder Dagbladet.no


Etiopias vold mot kvinner ligger i kulturen

29.03.07: En ung kvinne har gitt volden mot kvinner i Etiopia ett ansikt. Og det er ikke noe pent syn. Dagbladet.no skriver om Kamilat Mehdi (21) som var på vei hjem en mørk kveld med hennes to søstere da hun ble overfalt av en mann som kastet svovelsyre over henne. Overfallet var et resultat av at Mehdi i lang tid hadde avvist han. Svovelsyren har gitt Mehdi ubotelige skader i øynene, nesen, munnen, pannen og brystet. Mye av huden i ansiktet hennes etset bort. Hun mistet øyebryn og -vipper og en del av håret på hodet. Søstrene hennes fikk lettere syreskader i ansikt og rygg. "Dette er ikke bare en forbrytelse mot Kamilat. Dette er kriminalitet mot staten Etiopia. Dette er en forbrytelse mot min datter, min søster, min mor," sier justisminister Assefa Kesito. Professor i kjønnsforskning Elaine Rocha ved Universitetet i Addis Ababa mener at dette overfallet viser brutaliteten i volden mot kvinner. "Det er bare i de mest ekstreme tilfellene som dette at volden mot kvinner i det hele tatt kommer frem i lyset. Kvinner er opplært fra tidlig alder til å tolerere mishandling. De sier bare noe om mishandlingen dersom livet hennes er i fare," sier Rocha.

En undersøkelse utført av Verdens helseorganisasjon (WHO, 2005) blant etiopiere avdekket at 70 prosent av de spurte som hadde vært i et forhold hadde blitt utsatt for psykisk eller seksuell mishandling. 65 prosent av de spurte mente at det var akseptabelt å slå konene hvis de for eksempel ikke fullfører husarbeidet.

Selv om det de siste årene er gjort betydelige tiltak i Etiopia for kvinners rettigheter, f.eks. har landet fått sin første minister for kvinnesaker og det arbeides med et lovforslag om forhold som voldtekt og kjønnslemlestelse av kvinner, er veien lang å gå. "Det har skjedd en viktig utvikling, men det er fortsatt et problem med å få igjennom disse nye lovene," sier Mahdere Paulos i foreningen for etiopiske kvinnelige advokater. Hun mener at en endring av kvinners selvoppfattelse må til for å bedre deres situasjon: "De er vant til å se mannen eller ektemannen som en far som har rett til å disiplinere konen slik som han disiplinerer et barn. Det ligger i kulturen," sier Paulos.


Voldtektsdømt kom til Norge på falsk identitet - prøvde å voldta på nytt

29.03.07: En 36 år gammel mann fra et baltisk land er i Bergen tingrett dømt til fengsel i to år og tre måneder for voldtektsforsøk. Han er også dømt for ved falsk forklaring å ha sørget for at svogeren ble siktet for voldtekt, skriver BT.no. Mannen kom til Norge under svogerens navn, og årsaken til at han kom hit var en voldtektstiltale mot han i hjemlandet. Han håpet å tjene penger i Norge, der pengene skulle gå til å betale seg ut av voldtektssaken i hjemlandet, som han hevder beror på en falsk anklage. 36-åringen er forøvrig tidligere dømt for to voldtekter i hjemlandet. I to avhør signerte mannen forklaringen sin med svogerens navn. Siktelsen mot ham ble også utferdiget i svogerens navn, og han ble varetektsfengslet som sin svoger.


Hevder gisselaksjonen ble utløst av at barna ble truet på livet

27.03.07: Norskpakistanske Arshad Mahmood (38) som er tiltalt for kidnapping, tortur, ran og grov vold mot tre menn, hevder nå at barna hans ble truet på livet og at han derfor måtte ta affære. ”Jeg hadde ikke noe valg. De truet med å utradere familien min. Jeg var livredd,” sier Arshad Mahmood til Romerikes Blad fra cellen sin i Ullersmo fengsel. Politiet mener fembarnsfaren Mahmood hadde økonomiske motiver for kidnappingen, men selv sier han at han bare ville beskytte sin egen familie. ”Jeg mottok drapstrusler mot min kone og mine barn, og fikk til slutt tre dager på å skaffe 18 millioner kroner. Da tok jeg dem. Jeg ville skremme dem for å få slutt på truslene,” sier Mahmood, som dermed har endret forklaring etter pågripelsen der han innrømmet å ha kidnappet mennene for å få 8 millioner i løsepenger. Konfrontert med politiets bilder fra kjelleren der de tre medtatte gislene ble funnet, sier Mahmood: ”De truet barna mine. Hva forventer samfunnet? At jeg skal servere dem bløtkake?”

Påtalemyndigheten vurderer å legge ned påstand om forvaring i 11 år for 38-åringen, skriver Aftenposten.no


Ba venner på gruppevoldtekt

22.03.07: En 20 år gammel somalisk kvinne skal ha blitt gruppevoldtatt av hele syv menn som nå er siktet av politiet i Oslo. Flere av de siktede skal ha blitt oppringt mens voldtektene var i gang, og blitt invitert til å delta. Politet er rystet over den svært grove saken: "Dette er den verste saken jeg har vært borti. Jeg har ikke hørt om lignende her i landet. Tidligere har vi hørt om gruppevoldtekter der både fire og fem menn har deltatt, men denne, med sju personer, er den desidert største," sier politiadvokat Mette Haldorsen til Nettavisen.no.

Den unge kvinnen skal nå være drapstruet av somaliere etter at hun anmeldte forholdet. Politiet håper at saken kan komme for retten allerede før sommeren, men to av de siktede er fremdeles på frifot.


Sudan - to kvinner skal steines til død

21.03.07: I Sudan er to kvinner dømt til døden ved steining for utroskap. Kvinnene tilhører en ikke-arabisk stamme. Rettssaken mot kvinnene ble ført på arabisk, et språk de ikke kan, og uten både advokat og tolk, melder Nettavisen.no


Voldtektsmenn kjører taxi

19.03.07: Mange taxisjåfører i Sverige dømmes for sexforbrytelser. Den siste tiden uvanlig mange, melder Metro.se. En rekke av taxisjåførene som er mistenkt for voldtekt og mishandling i og utenfor tjenesten, eller dømt for voldtekt i eller utenfor tjenesten – får likevel fortsette å kjøre taxi i Stockholm. Også en taxisjåfør som etterforskes for mordbrann kjører fortsatt taxi. "Vi har ikke ressurser til å sende ut nye dommer til alle Stockholms taxiselskaper. Det som kan forbedre kontrollen, er en lovendring der selskapet får innsyn i trafikkregisteret," sier Rolf Bjørklund i Länsstyrelsen i Stockholm.


Når politiet mangler, trer bestemor inn

16.03.07. I kampen mot voldtekt og overfall skal ingenting være uprøvd: Femti bestemødre av papp skal i helgen forhindre nye overfall i Oslo. Det er studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo som setter i gang et særdelse kreativt tiltak for å forhindre flere voldtekter. Prosjektet har fått tittelen ”Bestemor ser deg!”. En av initiativtakerne, Karen Fonk, sier til NRK.no at: ”Bestemødrene vil gi inntrykk av at det er mange mennesker som følger med. Vi tror potensielle overgripere vil få følelsen av å bli sett, og i tillegg vil folk som går alene, føle at det er flere mennesker.” Pappbestemødrene skal plasseres rundt om i byen, spesielt på Grünerløkka og på Schous plass.


Tre drept i Pakistan etter påstått utroskap

16.03.07: Nyhetsbyrået AFP melder at to menn og en kvinne onsdag ble steinet og deretter skutt og drept av lokale stammeledere i Bara-regionen Pakistan. Forbrytelsen var påstått utroskap. Ifølge lokale myndigheter hadde 800 stammemedlemmer møtt opp for å overvære likvidasjonen av de tre, som ble utført av medlemmer av den svært konservative og talibantro Lahskar-i-Islam gruppen. Det var også menn fra denne gruppen som pågrep de tre, da "etterforskningen" skal ha vist at de hadde gjort seg skyldig i utroskap.


Nok et forsøk på gjengvoldtekt i Sverige

15.03.07: Tre personer ble i natt tatt for å ha forsøkt å voldta to unge kvinner i Rinkeby i Sverige. Det var en av jentenes mobiltelefon som reddet dem. "En av tjejerna lyckades larma oss via sin mobil. Vi hann dit och kunde ingripa innan något riktigt allvarligt hade hänt," sier politiet ved Björn Engström till SvD.se


Pakistanske voldtektsofre vil ikke lenger tie

13.03.07: Annenhver time blir en kvinne voldtatt i Pakistan, og hver åttende time blir en kvinne gjengvoldtatt. Tallenes tale er forferdelig. Problemet ligger hovedsakelig i det kvinnesynet som råder landet, blant stammekulturene, klanene og samfunnets æreskodeks, melder BBC News

Nå er det flere kvinner som ikke lenger vil tie om de grufulle overgrepene de har blitt utsatt for. Mukhtar Mai var engang en anonym landsbykvinne, men det var før hun ble utsatt for gjengvoldtekt, beordret fra eldsterådet som bestemmer samfunnets regler i landsbyen. Ifølge BBC News har hun begynt å blogge om de mange brudd på menneskerettighetene som begås i Pakistan, ut fra egen erfaring


Sjokkrapport om vold mot innvandrerkvinner – svenskenes skyld

08.03.07: Anmeldte voldshandlinger mot kvinner i Sverige øker. I januar i år ble det anmeldt 200 flere forhold om mishandling og 60 flere voldtekter enn i januar i fjor. Totalt ble det anmeldt hele 3 250 slike forhold i januar i år, viser en FN-rapport. Rapporten viser også at voldshandlinger mot kvinner i Sverige generelt har økt de siste ti årene, og særlig hardt rammet er innvandrerkvinner. Mørketallene anslås å ligge på 75 til 80 prosent i nære relasjoner.

Bak rapporten står det svenske FN-forbundet. Visegeneralsekretæren Linda Nordin-Thorslund legger skylden på den svenske staten, for det hevdes at en hovedårsak til den omfattende volden mot innvandrerkvinnene er etnisk svensk diskriminering. Diskrimineringen fører nemlig til forsterket vilje hos gutter og menn med innvandrerbakgrunn til å bevare ”gamle tradisjoner”, som blant annet kontroll over unge kvinner, melder Sveriges Radio.

Nå vil det svenske FN-forbundet ha debatt om svensk diskriminering som leder til vold mot innvandrerkvinner.


Stifter mannfolkgruppe mot voldtekt

07.03.07: Menn har i altfor lang tid sluppet å ta tak i voldtektsdebatten, mener initiativtakerne bak ”Menn mot voldtekt”, melder BT.no. Voldtektsbølgen som har rammet hovedstaden spesielt de siste ukene, og den store økningen av voldtekter etter nyttår, har fått, i alle fall noen, menn til å våkne. "Voldtekt er et mannsproblem. Og da mener jeg alle menn og ikke bare overgripere. Utgangspunktet for denne gruppen er at det er menns ansvar å skape holdninger omkring sin rolle i voldtektsspørsmål," sier Arnfinn Andersen, avdelingsleder ved Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Det nystiftede ”Menn mot voldtekt” er en utvalg, som resultat av et samarbeid mellom Reform Ressurssenter for menn og Likestillings- og diskrimineringsombudet. Utvalget vil innkalle menn med ulik bakgrunn og posisjon. Planen er å jobbe målbevisst med tiltak som retter seg mot forebygging og tiltak i skolen og samfunnet forøvrig.


Voldtektssiktede stikker av

07.03.07: Voldtektssiktede som har blitt innhentet av politiet, og deretter løslatt under etterforskningen, stikker av, melder Aftenposten.no. Problemet er at de får gå fri under etterforskningen, noe som gir dem god anledning til å rømme landet. Mange av dem bli etterlyst via Interpol, men blir sjelden tatt.

"Jeg opplever det som et problem at mange siktede forsvinner før saken kommer for retten," sier politiadvokat Sven Røhr ved Oslo politidistrikt. Han sier videre at han som påtalejurist ved sedelighetsavsnittet gjennom en årrekke, føler behov for å peke på en ikke så ofte omtalt årsak til at mange voldtektsmenn slipper unna: "Det er klart at når utenlandske gjerningsmenn er så overrepresentert, så er det veldig mange som har en forholdsvis løs tilknytning til landet. For disse er kanskje terskelen for å forsvinne lavere enn for andre. Det er ikke alltid lett å få kontroll over disse under etterforskningen," sier Røhr.


Krever svar fra justisministeren om voldtektsbølgen

06.03.07: I gårsdagens interpellasjon på Stortinget stilte Akhtar Chaudhry (SV) følgende spørsmål til justisministeren: "Voldtekt er en av de verste krenkelser et menneske kan oppleve. Mange brennemerkes for livet, og mange ofre opplever at deres liv blir snudd på hodet. Psykiske problemer er vanlig etter voldtekter, og konsekvensen kan være konsentrasjonsproblemer, depresjoner og for noen også selvmordstanker. Oslo har siden nyttår opplevd en voldtektsbølge. I kun to tilfeller er den antatte gjerningsmannen pågrepet. Hendelsene har gjort mange kvinner utrygge og angsten er utbredt. Hvordan vil statsråden medvirke til at Oslo blir en tryggere by å ferdes i, og hvordan kan ofrene sikres nødvendig og tilstrekkelig hjelp?"

Spørsmålet interesserte også Frp's Christian Tybring-Gjedde, som blant annet hevder følgende: "Innser statsråden at det er en sammenheng mellom kultur, tradisjon og religiøs forståelse og den økende grad av kjønnsbasert diskriminering og overgrep som finner sted i Norge? Vil denne statsråden og andre statsråder, ta de nødvendige grep for å få slutt på den verbale og fysiske kvinneundertrykkingen som finner sted i en økende andel av Norges befolkning? Tybring-Gjedde påpekte også at tallene for voldtekt har økt dramatisk fra år til år og at sett i forhold til antall innbyggere, er de registrerte antall voldtekter ved mottaket i Oslo, nå seks ganger høyere enn det som registreres i New York." Videre løftet Tybring-Gjedde frem kvinnesynet: "Vi må gripe fatt i problemet der det faktisk er størst, og da er det dessverre et ubestridelig faktum at det store flertallet av de som voldtar eller overgriper seg på kvinner, har sin opprinnelse i muslimske land i Afrika og Asia," sa Tybring-Gjedde, og fortsatte: "Hvorfor er det slik? Er dette kun en tilfeldighet som gjentas år for år, eller er det noe grunnleggende annerledes med muslimsk kultur og tradisjon som i større grad enn andre kulturer gir grobunn for et negativt kvinnesyn? "


Fem pågrepet for groteskt mord

05.03.07: 34-årige Minh Quang Pham, som hadde permisjon fra fengselet der han soner for et drap han tidligere har begått, ble lørdag pågrepet med et lik i bagasjerommet. Liket viste seg å være Mohamed Ahssain (31). Ahssain ble meldt savnet av sin familie sist fredag. Mye tyder på at drapet dreier seg om et pengeoppgjør i utelivsbransjen i Oslo.

Avdøde Mohamed Ahssain skulle få flere millioner kroner for salget av et utested i Oslo. Politiet jobber blant annet ut fra en teori om at Pham tok livet av Ahssain på et utested i forbindelse med overleveringen pengene.

Politiet har så langt siktet fem personer. Alle de siktede er norske statsborgere, men med ulik bakgrunn. Politiet skal forsøke å avhøre de fem siktede i løpet av dagen. Pham blir trolig fremstilt for fengsling tirsdag. Både 24-åringen som ble arrestert natt til mandag og 34 år gamle Pham er siktet for drapet på Mohamed Ahssain, mens tre personer på 26, 31 og 37 år alle er siktet for medvirkning til drap. Den norskpakistanske 24-åringen drepte for seks år siden sin egen svigerinne fordi hun ikke brukte hijab.

Pham ble i 2000 dømt til 21 års fengsel for drapet på 18 år gamle Tom Halvorsen i 1998. Han har sittet på Ila fengsel i Bærum, men ble i fjor overført til Berg fengsel i Vestfold der sikkerhetsnivået er lavere. Det var Phams egen familie som varslet politiet om at Minh Quang Pham kjørte rundt med et lik i bagasjerommet.

Se samleside om saken hos NRK.no


Grotesk gruppevoldtekt i Oslo

28.02.07: En 20 år gammel kvinne skal ha blitt gruppevoldtatt av syv til åtte menn av utenlandsk opprinnelse natt til 23. januar på Sinsen i Oslo. Fire av mennene sitter i varetekt på bakgrunn av fare for unndragelse av straff, og for fare for vitnepåvirkning. En femte mistenkt ble sluppet fri etter en politibrøler, melder Dagbladet.no. Saken har blitt holdt hemmelig ettersom det pågår jakt på de resterende gjerningsmennene. De fire i varetekt nekter straffeskyld og hevder at den seksuelle omgangen var frivillig fra kvinnens side. Straffen for gruppevoldtekt er 21 års fengsel. Denne saken kan være den mest groteske i norsk rettshistorie.

Innvandrere på likestillingskurs
Siv Jensen (Frp) er rystet over at kvinner ikke kan gå ut alene om kvelden på grunn av faren for overgrep og voldtekter. Hun vil at alle fremmedkulturelle asylsøkere og innvandrere må læres opp i norsk likestilling. "Det er et problem at disse mennene kommer fra kulturer, som har et helt annerledes syn på kvinner. Kulturer som ikke har grunnleggende forståelse for at kvinner er likestilte og frie mennesker, som kan bevege seg hvor de vil og kle hvordan de vil," sier Jensen til Dagsavisen.no. Hun mener dette kan være en del av introduksjonskurset for innvandrere. Arbeiderpartiet avviser ikke dette forslaget.

Les også skribenten, ”Den nye voldtektsepidemien”, av Jens Tomas Anfindsen, der Anfindsen blant annet påviser en voldsom statistisk overrepresentasjon av voldtektsovergripere i Oslo med utenlandsk bakgrunn.


Imamer må bekjempe voldtekter

27.02.07: Menn av utenlandsk opprinnelse er i mindretall i hovedstaden, men statistikken avdekker at disse står bak 65 prosent av de anmeldte voldtektene og voldtektsforsøkene i Oslo. Nå ønsker voldtektsutvalget hjelp fra imamene, skriver Aftenposten.no.

Voldtektsutvalget ber imamene sette voldtekt og norsk kvinnesyn på dagsorden. Utvalgets leder, tidligere stassekretær i Justisdepartementet, Rita Sletner (V), mener forebygging er veien å gå: "Det er behov for å jobbe forebyggende i miljøer som er overrepresentert på statistikken. Det beste er hvis innvandrermiljøene selv setter det på dagsordenen," sier Sletner. Hun får langt på vei støtte fra Fouzia Hashi, med opprinnelse fra Somalia og medlem av voldtektsutvalget, som tror imamene er svært sentrale: "Vi må informere muslimer her i Norge. For meg, som selv er muslim, er det første møtestedet moskeen. Imamene kan gjøre sitt for å påvirke medlemmene sine, derfor må norske myndigheter ha åpen kanal og dialog med imamene. Vi kommer ingen vei uten at imamene er inkludert i problemløsning," sier Hashi.

I HRS rapport "To moskeer i Norge - med blikk på kvinners status" (september 2006) ble det avdekket at menighetene i Norge gjennom deres tilgjengelige litteratur forfekter holdninger og verdier som er kjønnsdiskriminerende og som må anses som brudd med FNs menneskerettighetskonvensjoner. Det forfektes videre holdninger og praksiser som er i direkte strid med norsk lov. Dette ble også gjenspeilet i samtaler med kvinner som HRS' representanter møtte i moskeene, der kvinners rettigheter innen islam ble diskutert: Kvinnene reflekterte i liten grad over at litteraturen i mosken ikke samsvarer med kvinners rettigheter i et moderne demokrati som Norge. Riktignok hadde noen yngre kvinner synspunkter på arveretten i islam, da de hadde problemer med å forstå praksisen med at de ikke kunne arve alt etter foreldrene dersom de ikke hadde brødre. De samme kvinnene uttrykte en viss skepsis til islamske lover, men de formidlet ingen argumenter i forhold til å ta avstand fra, eventuelt bekjempe, kjønnsdiskrimineringen i islamsk lov. Sistnevnte er kanskje ikke så underlig, da kamp for like rettigheter for kvinner og menn fordømmes på det sterkeste med henvisning til at det fører til ødeleggelse av den ”riktige” familiestrukturen, den islamske, der kvinner er underordnet mannen.

Kjønnsdiskrimineringen kom også klart frem knyttet til (det islamske) ekteskapet. Litteraturen vektlegger å formidle hvordan muslimer skal unngå romantiske følelser. Ideelt sett skal en mann ikke møte sin kone før ekteskapet inngås, men innhente opplysninger om henne fra sin mor, søster, tante etc. Videre heter det at familiene skal arrangere ekteskapet så fort jenter er i puberteten, i tillegg til at tilgjenglig litteratur understreker viktigheten av at kvinnen må ha tillatelse fra ett mannlig familiemedlem for å inngå ekteskapet. Kvinnene i moskeene var også klar over at det i islam er forbudt for dem å gifte seg med en ikke-muslim. De gav uttrykk for at dette forbudet er helt greit. Samtidig mente flere at skandinaviske menn var bedre ektefeller enn muslimske menn - i forhold til likestilling mellom kjønnene. I samtaler med kvinner i moskeene fortalte også flere at de ønsket å bruke prevensjon som ledd i familieplanleggingen, men litteraturen avviser all form for familieplanlegging. Kvinners stilling i ekteskapet styrkes heller ikke av at flerkoneri er tillatt og aktivt støttes oppunder, endog med litteratur på norsk. Litteraturen forfekter også enstydig at en kvinnes skilsmisserettigheter er begrenset, i tråd med bredt akseptert islamsk tolkning.

Slik sett kan det være et åpnet spørsmål om moskeene er riktig sted å begynne når det er snakk om å bekjempe voldtekt og dertil via å fremme et "norsk kvinnesyn".

Les rapporten "To moskeer i Norge - med blikk på kvinners status" (i pdf)

Les også skibenten: "Den nye voldtektsepidemien"


Frykter drap av norskpakistansk bigamist

26.02.07: Norskpakistaneren Abdul Rehman (54), kan være drept, tror politiet i Pakistan, og ønsker en annen norskpakistaner utlevert til Pakistan. Abdul Rehman har kone og familie i Norge, men han hadde kone nr 2 og barn også i Pakistan. For 16 måneder siden forsvant Rehman, og politiet tror han kan være drept ved et bestillingsdrap av en annen norskpakistaner som bor i Norge. District Police Officer Ahsan Mehboob i Gujrat-distriktet i Punjab, krever at norsk politi utlevere den mistenkte norskpakistanerer i 30-årene som står bak bestillingsdrapet, men Norge har ingen utleveringsavtale med Pakistan og leverer ikke fra seg kriminelle til land der de kan dømmes til døden, skriver Aftenposten.no. Justisminister Knut Storberget (Ap) har tidligere tatt initiativ til å bedre politisamarbeidet mellom Norge og Pakistan. Håndteringen av denne saken er således prinsippielt viktig.


Antall voldtekter øker

22.02.07: Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ble anmeldt 840 voldtekter i fjor. Dette er 42 flere enn i 2005. Også antallet anmeldte voldtektsforsøk økte fra 106 i 2005 til 134 i fjor. Fra 2001 økte anmeldte voldtekter fra 581 til 840 i fjor. Anmeldte forsøk på voldtekt har i samme periode steget fra 95 til 134. Kun ni prosent av voldtektene ender med domfellelse, melder Dagbladet.no.

Les også skribenten: "Den nye voldteksepidemien"


Fem års fengsel for voldelig far

15.02.07: En mor og hennes fire døtre kom fra Saddam Husseins terrorregimet til en by i Nord-Norge gjennom familiegjenforening med kvinnens ektemann. Her i Norge har kvinnen og barna levd i et regelrett terrorhelvete grunnet en ekstremt voldelig mann. Den 51-årige mannen er nå dømt til fem års fengsel for blant annet å ha misbrukt en av døtrene minst hundre ganger seksuelt. Samtlige barn og moren deres er utsatt for toturliknende forhold, og en av årsakene skal være mannens misnøye med at kona ikke hadde født sønner. Han reiste derfor tilbake til Irak og giftet seg med kone nummer to der. I følge en av døtrene ble volden enda verre etter dette giftermålet. Han har også truet med å drepe både samtlige døtre og moren deres hvis han blir straffet og utvist fra Norge. Det var eldste jenta på 16 år som alarmerte norske myndigheter ved barnevernet om mishandlingen, melder VG Nett


Afghansk lege dømt for konemishandling - kona nekter

09.02.07: Det afghanske lege-ekteparet kom til Norge som flyktninger i 2001. Allerede på asylmottaket skal hun ha blitt banket opp med jevne mellomrom av ektemannen. Etter å ha flyttet til Bergen i 2003, startet den kvinnelige legen på norskundervisning. Men ektemannen beskyldte henne for å være utro mens hun var på skolen, og mishandlingen mot henne skal ha tiltatt. Til slutt fikk kvinnens familie nok, og tok henne med til politiet for å anmelde mannen, blant annet for gjentatte voldtekter og drapstrusler mot henne og familien.

Ektemannen ble satt i varetekt i seks måneder, mens kvinnen ga detaljerte forklaringer til politiet om voldshelvetet hun hadde levd i de siste årene. Men da hun møtte i retten forrige uke trakk hun tilbake sin tidligere forklaring. Konfrontert med sine politiforklaringer, svarte kvinnen at hun var blitt misforstått fordi hun ikke hadde tolk til stede under avhørene.

Men rettens flertall la likevel til grunn at volden mot kona var mer omfattende og grov enn hun forklarte for retten. Spesielt la den vekt på at både leger, politi, skole og krisesenter hadde oppfattet kvinnens familiesituasjon som voldsdominert. Den ene meddommerens tvil til skyldsspørsmålet vant ikke fram, og mannen ble dømt for konemishandling. Men etter dommen var falt kunne han gå rett hjem til kona. For straffen på seks måneders fengsel ble ansett som ferdigsonet i løpet av varetektsperioden, skriver iBergen.no


Pisket og fengslet etter fest i Saudi-Arabi

05.02.07: Utlendinger piskes som straff for festing i Saudi-Arabia, melder Aftenposten.no. En domstol i Saudi-Arabia har dømt 20 utlendinger til pisking og flere måneders fengsel for å ha arrangert det som blir betegnet som en «skamløs fest». På festen ble det både danset og drukket. Også 433 festdeltakere ble arrestert av Saudi-Arabias religiøse politi. Dommeren fikk en videofilm av festen, noe som økte hans harme over hendelsen.


16 år gammel jente kidnappet og gjengvoldtatt som hevn

01.02.07: I Pakistan ble en 16 år gammel jente kidnappet, gjengvoldtatt og tvunget til å gå naken hjem som straff fordi hennes fetter hadde et kjærlighetsforhold til noen, melder Nettavisen.no. Denne form for hevn råder i den misforståtte og såkalte ”æreskulturen” spesielt på den Pakistanske landsbygda. Som oftest er det uskyldige jenter som ofres og får livet ødelagt.

Jentas far anmeldte hendelsen samme dag. På tross av at politiet uttrykte skepsis til farens historie, viste de medisinske undersøkelsene at jenta var blitt voldtatt. Jentas familie sier voldtekten var hevn for at jentas fetter hadde vært sammen med en kvinnelig slektning av overgriperne. Politiet har arrestert seks menn i forbindelse med kidnappingen og voldtekten av den 16 år gamle jenta.

Ifølge den uavhengige pakistanske Menneskerettighetskommisjonen blir en kvinne voldtatt annenhver time i Pakistan, og hver åttende time skjer det en gjengvoldtekt.


Norsksomalisk jente voldtatt av fire norsksomaliske menn

31.01.07: Natt til 23. januar skal den 19-årige norsksomaliske jenta ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av fire eldre menn, også de av somalisk opprinnelse. En etter en skal de ha hatt sex med henne, mens hun var for dopet til å gjøre motstand, skriver Nettavisen.no. Ifølge VG Nett var jenta sammen med sin kjæreste, en 22-åring, da overgrepene fant sted. Men også han var dopet ned.

Mennene, tre i midten av 30-årene, og en i midten av 40-årene, har alle innrømmet at de hadde sex med den unge kvinnen, men de hevder det hele var frivillig. Politiet regner med at flere ungjenter kan ha blitt utsatt for det samme, men at den interne justisen, og frykten for represalier, stopper dem i å anmelde forholdet. "Jeg synes hun har vært svært modig som har stått frem med dette. En av tingene hun sa i avhør var «Jeg er ikke den eneste som dette skjer med». Det har hun nok dessverre rett i. Trolig er det mange som ikke makter å si fra," sier politiadvokat Mette Haldorsen til iOslo.no.


Dømt for angrep på konas gynekolog

26.01.07: En mannlig gynekolog på et sykehus i Paris ga medisinsk behandling til en muslimsk kvinne etter fødselskomplikasjoner. Dette fikk konas 23 år gamle ektemann til å angripe gynekologen både fysisk og verbalt på fødestua. Ifølge 23-åringen, brøt legen med islamske prinsipp. Kona skulle hatt en kvinnelig gynekolog, mente han. 23-åringen ble dømt til seks måneders fengsel for overfallet.


Vold mot innvandrerkvinner - kan ikke stoppes?

26.01.07. Stadig flere innvandrerkvinner flykter fra menn som slår. Den registrerte volden mot kvinner med ikke-vestlig bakgrunn har økt jevnt de siste årene, melder NRK.no.

"Slike saker ser vi stadig flere av," sier Wenche Karlsen i Norsk Krisesenterforbund. Ifølge leder Eva Monica Hestvik ved krisesenteret i Mo i Rana kan kvinner som kommer til Norge, via familiegjenforening, ofte ved tvangsgifte, være spesielt utsatt for vold og isolasjon. På spørsmål til barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem om hvordan det kan bli slutt på denne volden, svarer hun: "Det staten kan gjøre er å komme med hjelp til disse jentene."

Med andre ord har regjeringen gitt opp å få satt en stopper for denne type vold?


Akademiker tiltalt for svært grov vold mot ung hentebrud

(Rights.no) 24.01.07: En 33 år gammel mann med norsk statsborgerskap er nå tiltalt for grov mishandling mot en jente fra Bangladesh som antakelig er 17 eller 18 år.

Jentas advokat Monica Lindbeck, karakteriserer mishandlingen som tortur. _Jeg har aldri vært borte i så systematiske, omfattende og grusomme overgrep, sier den erfarne advokaten til Rights.no.

Jenta kan ha vært 15 eller 16 år da ekteskapet ble inngått i Dahka. Ekteskapet ble inngått i januar 2005, og hun ble hentet til Norge som hustru i mars 2006 på feil fødselsdata. Ifølge identitetspapirene skulle hun være 21 år. Ambassaden vår i Dakha utstyrte jenta med et såkalt hastevisum, slik at hun raskest mulig kunne gjenforenes med ektemannen i Norge.

Les hele saken


Fateme fryktet også for leiemordere

24.01.07: En 45-årig mann skal ha brutt seg inn i huset til ekskona, Fateme Ibrahimian, i april i fjor, hvor han ifølge tiltalen skal ha slått henne til døde før han satte han fyr på liket og huset. Fateme, med opprinnelse fra Iran, hadde anmeldte mannen for trusler bare tre uker før drapet. Han var ilagt besøksforbud. Eksmannen skal ifølge politiet fått vite at hun hadde en kurdisk venn i Sverige. Overfor Fateme skal han også ha truet med å kappe av hodet på denne mannen og servere henne det på et fat.

Både mannen og kona kom til Norge høsten 1990, og flyttet til Sandnes i 1992. Paret fikk etter hvert tre barn sammen. I tillegg hadde den nå avdøde kvinnen to barn fra et tidligere ekteskap. Paret flyttet til Halden i desember 2004.

Rettssaken mot mannen startet i Halden tingrett 17. januar, og ventes avsluttet i dag. Tiltalen lyder på drap og likskjending, i tillegg til at han er tiltalt for drapstrusler. Mannens forsvarer, advokat Abdelilah Saeme, sier at hans klient ikke erkjenner straffeskyld.

I går forklarte den avdøde kvinnens kurdiske venn seg. Mannen, som bor på hemmelig adresse i Sverige, bekreftet at han og Fateme etter hvert utviklet et nært forhold. Ifølge han, skal den drapstiltalte 45-åringen ha truet Fateme, men selv skal han aldri ha mottatt direkte drapstrusler: "Nei, men Fateme sa at det finnes leiemordere, slik at man kunne bestille uten å gjøre noe selv. Fateme mente tiltalte kunne gjøre noe slikt," svarte vitnet på direkte spørsmål fra aktor i saken, melder Halden Dagblad.no


Preventiv strategi mot æresrelatert kriminalitet

22.01.07: Dansk rikspoliti lanserte i går det de mener er en preventiv strategi mot æreskriminalitet. Den skal hindre at konflikter i innvandrerfamilier ender som forbrytelser, og i verste fall drap. "Vi har laget en meget systematisk tilgang til æreskriminalitet. Det vesentligste er at man ikke behøver å sitte og vente på at det blir begått en forbrytelse," sier kriminalinspektør Kim Kliver fra rikspolitets nasjonale etterforskningssenter, NEC til Jyllands-Posten.dk. Landets politikretser skal i samarbeid med NEC registrere og innberette om æresrelaterte saker. Ut fra disse innberetningene skal det være mulig å sette igang en etterforskning, før en eventuell forbrytelse er begått.


Politiet griper inn uten anmeldelser

15.01.07. Politiet griper selv inn i saker som omfatter familievold, og venter ikke på anmeldelser. Det har vært en stor økning i slike saker, melder Drammens Tidende.no. Bare de to siste årene er det gitt 133 besøksforbud i Søndre Buskerud politidistrikt. Menn som truer sine nåværende eller tidligere partnere, utgjør de fleste som får pålegg om å holde seg unna. Politiet i Søndre Buskerud tar et krafttak for å bekjempe vold i nære relasjoner. "Nå setter vi oftere i gang etterforskning uten at det foreligger anmeldelse fra fornærmede. Det er viktig å fokusere på familievold," sier fungerende politimester Inge Lise Øverby til Drammens Tidende.

Politidistriktet har hatt en økning i henvendelser og saker fra ikke-etniske norske kvinner, og det samme når det gjelder tvangsekteskap. Disse sakene er tidkrevende, og krever et tett og godt samarbeid med det øvrige hjelpeapparat, sier Øverby.


Unge voldtatte kvinner dømmes til døden

10.01.07: For ett år siden, den 9. januar 2006, omtalte HRS at den daværende 18-årige Nazanin Fatehi var blitt dømt til døden i Iran ved hengning. Nazanins forbrytelse var at hun skulle ha forsøkt å drepe mannen som forsøkte å voldta henne og kusinen. Nazanin og niesen ble overfalt av noen menn og forsøkt voldtatt ett år tidligere, da Nazanin bare var 17 år. Og selv om jentene ropte om hjelp, var det ingen som prøvde å redde dem. Nazanins selvforsvar medførte at en av mennene døde, noe som Nazanin hele tiden har hevdet aldri var meningen. Retten i Iran viste derimot ingen nåde, og dømte jenta til døden. Onsdag blir saken mot henne gjenopptatt etter at Høyesterett i sommer overprøvde dødsdommen. "Det er positivt at domstolen vil se på saken på nytt. Internasjonalt press nytter. Det er håp om et nytt utfall i denne saken, men det er på ingen måte sikkert," sier fungerende generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs, til VG Nett

Kvinner som utsettes for voldtekt eller voldtektsforsøk er juridisk svært utsatt i Iran. Hvis de ikke klarer å hindre voldtekten risikerer de piskeslag for å ha brutt kyskhetslovene. Hvis en gift kvinne blir voldtatt risikerer hun å bli funnet skyldig i utroskap. Da kan straffen bli døden. Men samtidig som Iran har undertegnet internasjonale traktater som forbyr dødsstraff for barn, fortsetter de å henrette tenåringer. Snart er det bare Iran som henretter unge mennesker for forbrytelser begått før fylte 18 år. I 2005 ble åtte mindreårige henrettet i Iran, i fjor tre eller fire. Dette er de kjente tilfellene. I 2004 ble blant andre den 16-årige Ategeh Rajabi hengt i sentrum av den iranske byen Neka. Den offisielle versjonen var at jenta skulle ha hatt sex utenfor ekteskapet, men bl.a. Amnesty International hevdet at dødsdommen skyldes at jenta var frekk i munnen mot den religiøse dommeren. Jenta fikk ingen advokat, og måtte forsvare seg selv. Dommeren la selv løkka om halsen på jenta.


Voldtatt 15-åring ikke "full nok"

09.01.07: Tre menn hadde sex med en 15 år gammel jente i en leilighet i Karlskoga i Sverige. Jenta hevder hun ble voldtatt, men Tingretten frikjenner de tre mennene da de mener jenta, som altså bare er 15 år, ikke var full nok. Hun hadde frivillig samleie med den ene mannen, men da de to andre ville ha sex sa hun ifra at hun ikke ville. Mennene, som er 18 år, hans 20 år gamle bror og deres 25 årige fetter, gjennomførte både anale, vaginale og orale seksulle overgrep mot 15 åringen, men er altså nå frikjent av retten. Les saken i Aftonbladet.se


Voldtektsbølge - rundt 300 voldtektsmistenkte tatt i Iran

09.01.07 Iransk politi har i løpet av de siste åtte månedene arrestert rundt 300 menn som er mistenkt for voldtekt. De som blir funnet skyldige i slike overgrep, risikerer å bli hengt. Oberst Ali Tavarzoee opplyser ifølge Teheran-avisen Etemad-Melli at mennene er pågrepet i tiden siden den iranske nyttårsfeiringen i mars i fjor, melder NTB. Tallet på overgripere er større en tallet på overgrep, siden enkelte er tatt for gjengvoldtekter, tilføyer han. Rundt 15 prosent av voldtektene er begått av drosjesjåfører, skrev Etemad-Melli tirsdag. Iransk politi advarer regelmessig kvinner mot å ta taxi alene, og for en måneds tid siden fikk Sør-Teheran en egen drosjetjeneste med kvinnelige sjåfører for kvinnelige passasjerer.


Tiltalt for drap og likskjending

04.01.07: En 45-årig mann skal ha brutt seg inn i huset til ekskona i april i fjor, hvor han ifølge tiltalen skal ha slått henne flere ganger i hodet med det politiet mener var et brekkjern. Etter at hun var død, satte han fyr på liket. Han kastet også bensin utover hele soverommet før han tente på, slik at det oppstod en større brann. Kvinnen, med opprinnelse fra Iran, hadde anmeldte mannen for trusler bare tre uker før. Han var ilagt besøksforbud. Eksmannen skal ifølge politiet fått vite at hun hadde en kurdisk venn i Sverige. Overfor ekskona skal han også ha truet med å kappe av hodet på denne mannen og servere henne det på et fat.

Tiltalen lyder på drap og likskjending, i tillegg til at han er tiltalt for drapstrusler. Mannens forsvarer, advokat Abdelilah Saeme, sier til Nettavisen.no at hans klient ikke erkjenner straffeskyld. Advokaten sier 45-åringern tar drapssaken svært tungt. "Det er en selvfølge. Det er snakk om moren til hans egen barn. Hele saken er en familietragedie og min klient tar det veldig tungt i forhold til barna. De er de han tenker mest på," sier advokat Saeme.

Rettssaken mot mannen starter i Halden tingrett 17. januar. Det er satt av sju dager til rettssaken.


Bortførte barna - dumpet dem i flyktningleir

20.12.06: I april 1995 hadde en palestinsk far bosatt i Danmark ansvaret for barna sine mens deres mor var på sykehuset. Innleggelsen skyltes vold fra barnefaren og ektemannen som hun var separert fra. Mannen benyttet da anledningen til å bortføre de tre barna, da på ett, fire og ni år, til Libanon. Der plasserte han dem i en flyktningleir. Selv returnerte han til Danmark, giftet seg på nytt med en annen flyktning, og fikk to barn med henne.

Det tok over ti år før kvinnen fikk se sine barn igjen, og da fikk hun bare lov å se dem under to korte møter i Libanon. De to yngste barna snakker kun arabisk, og samtalen foregikk via tolk.

I Vestre Landsret argumenterte derimot hans nye familie for at mannen ikke skal utvises. I pausen truet mannen sin ekskone med at: "Hvis jeg blir utvist, ser du aldri barna igjen. Da kommer de aldri til Danmark." Mannen fikk kun to års fengsel, mens de tre barna nå går inn i sitt 12 år i flyktningleir, melder Jyllands-Posten.dk


200 millioner til bekjempelse av menneskehandel

13.12.06: Regjeringen satser flere hundre millioner kroner på mange nye tiltak for å bekjempe at fattige kvinner blir utsatt for menneskehandel og utnyttet til prostitusjon, melder VG Nett. Regjeringen prioriterer å få tatt bakmennene og justisminister Storberget (Ap) håper flere ofre for menneskehandel i fremtiden vil våge å gå til anmeldelse. Penger til å følge opp handlingsplanen kommer fra flere departementer. Blant de nye tiltakene er blant annet utvidet rett til bistandsadvokat og fri rettshjelp, mer oppsøkende virksomhet i prostitusjonsmiljøene, tilbud om trygge bosteder og oppfølging for de som bryter med miljøet, samt forebygge og oppklare forsvinninger av mindreårige fra asylmottak.

Leder av Pro-senteret, Liv Jessen, er svært fornøyd. Hun sier til VG at hun har stor tror på at flere prostituerte som er utsatt for menneskehandel vil anmelde bakmennene når de nå får sterkere rettigheter overfor rettssystemet og mer ro i forhold til arbeids- og oppholdstillatelse. Ifølge Jessen finnes det nå 2 500 prostituerte i Norge, hvorav hele 80 prosent er utenlandske.


Stadig flere voldtekter - og lite penger

12.12.06: I år har voldtektsmottaket ved Oslo legevakt behandlet nesten 300 kvinner. Det er en kraftig økning fra i fjor, da 235 personer henvendte seg til mottaket, skriver Aftenposten.no. Leder Endre Sandvik forteller at de frykter at færre overgripere blir tatt hvis ikke mottaket får mer penger.

Sett i forhold til antall innbyggere er det registrerte antallet voldtekter ved mottaket i Oslo hele seks ganger høyere enn det som registreres i millionbyen New York. Bare på tre måneder (juli - september) registrerte Oslo legevakt 100 voldtekter. De fleste voldtektssakene som blir avdekket er såkalte "festvoldtekter" eller "nachspielvoldtekter". Under halvparten av voldtektene blir anmeldt til politiet. Men stadig flere voldtekter blir anmeldt, og stadig flere saker går for retten. Hittil i år har Oslo-politiet mottatt 156 anmeldelser av voldtekter og voldtektsforsøk.

Helse- og sosialbyråden Sylvi Listhaug (Frp) mener Regjeringen må styrke innsatsen i Oslo hvis de mener alvor med å bedre voldtektsofrenes rettigheter. Voldtektsmottaket i Oslo fikk kun 650 000 kroner av de 10 millionene Regjeringen tidligere i år satte av til arbeidet for å styrke voldtektsofrenes stilling.


Torturerte barnebrud – fra varetekt til seminar om kvinners rettigheter

05.12.06: HRS har tidligere fortalt om om en ung jente fra Bangladesh som skal ha blitt grovt mishandlet og frihetsberøvet av sin langt eldre ektemann i Norge. Ektemannen, også han med opprinnelse fra Bangladesh, kom selv til Norge på familiegjenforening med en norsk kvinne, og har jobbet som forsker ved Høgskolen i Oslo (HiO). Etter skilsmissen fra sin norske kone, hentet han ei ung jente til Norge på familiegjenforening gjennom ekteskap. Jentas identifikasjonspapirer fortalte at hun var 21 år, men undersøkelser tyder på at jenta er langt yngre. Etter at jenta kom til Norge, skal ektemannen ha bedrevet det flere fagfolk betegner som torturlignende mishandling, hvilket ikke minst en omfattende legerapport skal bekrefte.

I dag melder Dagbladet.no at mannen dro rett fra varetekt i Oslo til Asia for å undervise på et seminar om kvinners rettigheter. Hans mishandlede kone var da fremdeles på krisesenter, og politiet hadde ikke full klarhet i hva som egentlig hadde skjedd. Etter hva HRS erfarer ble mannen pass inndratt etter retur til Norge. Politijurist Anne Christine Stoltz sier til Dagbladet.no at det ennå gjenstår noen avhør før tiltale tas ut. Etter det Dagbladet.no erfarer vil det bli tatt ut tiltale etter straffelovens paragraf 219 om familievold. Familievold er i seg selv en ganske mild tiltale etter forholdene.

Daglig leder Henrik Heggemsnes i Kulturstudier ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no, men viser til HiO som engasjerte mannen på studiet. "Om du foreleser på noe, så trenger du ikke å handle deretter privat," sier bestyrer Ingrid Denk ved høgskolens senter for kulturstudier. Studenter avisen har snakket med reagerer derimot kraftig på at en forsker som selv hadde sitt ekteskap under politietterforskning ble sendt til utlandet av Høgskolen for å undervise om likestilling. "At han skal ha levd et slikt dobbeltliv er vanskelig å forstå. Jeg er veldig skuffet," sier en av studentene til Dagbladet.no.


FN-soldater beskyldt for voldtekt av barn

30.11.06: Flere barn skal ha blitt utsatt for voldtekt av FN-soldater på Haiti og i Liberia, skriver Nettavisen.no. Det er BBC som har avslørt det grove misbruket. Jenter har ved flere anledninger fortalt om at de er blitt tvunget av FN-soldater til å utføre seksuelle tjenester. En høytstående representant for organisasjonen har sagt at beskyldingene er troverdige. Eksemplene på overgrep utført av FN-soldater skal være mange, og soldatene skal ha fått utført sexuelle tjenester i bytte med mat. Ifølge FN-reglementet kan ikke FN-soldater bli straffeforfulgt i det landet hvor de tjenestegjør, og dermed er det opp til myndighetene i deres hjemland å reise tiltale mot soldatene.


Menneskehandel og asylantbarn

29.11.06. Hvert år forsvinner barn og unge fra norske asylmottak, melder NRK.no. Organisasjonen Afrikan Youth hevder flere kan være ofre for menneskehandel og prostitusjon. Ifølge organisasjonen har flere unge afrikanske gutter møtt opp for å fortelle sin historie. De har vært utsatt for menneskehandel. "Vi ser spesielt at unge svarte gutter er en egen målgruppe for menneskehandlere," sier Thomas Ajamu Prestø, leder i Afrikan Youth. Han hevder det skjer en aktiv rekruttering til sex-markedet.

Svein Erik Bersås, fungerende avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI), sier de vil gjerne ha mer informasjon om problemet. På UDIs nettsted fremhever Bergås at UDI arbeider systematisk med å avdekke tilfeller av menneskehandel i tilknytning til asylmottak. Det påpekes at UDI og samarbeidspartnerne har registrert tilfeller av menneskehandel og prostitusjon knyttet til unge kvinner, mens unge menn stort sett er koblet til kriminalitet eller rusmiljøer.


Utvisningsdom for voldtekt

29.11.06: En mann på 35 år ble i 2001 dømt til åtte års fengsel for voldekt i Sverige. Han slapp ut i våres - og voldtok på nytt. Offeret denne gangen er ei jente på 19 år. Hun ble først voldtatt utendørs og så tvunget inn i en leilighet for å gjennomgå en ny voldtekt. Mannens dom denne gangen ble satt til fire års fengsel og utvisning fra Sverige i 10 år. Påtalemyndighetene ville at mannen skulle utvises for alltid, men på grunn av en mindreårig sønn i Sverige ble utvisningen tidsbestemt, melder GP.se


Skjøt 50 skudd mot tre afroafrikanere

28.11.06: Natt til lørdag skjøt politiet i New York 50 skudd mot en bil med tre menn som var i utdrikningslag. Brudgommen Sean Bell (23) døde av skuddene, mens hans to kamerater er livstruende skadd på sykehus etter skytingen natt til lørdag. Politiet trodde de tre afroamerikanerne hadde våpen i bilen. Det viste seg i ettertid å være helt feil. Bells død har vekket store reaksjoner i New York og det har blitt antydet at skytingen fra politiet var rasistisk motivert. Ordfører Michael Bloomberg i New York sier politiet opptrådte uakseptabelt, men avviser at hendelsen var rasistisk motivert, skriver VG Nett. Bells forlovede sier de fem politifolkene som skjøt er drapsmenn.

At det ble løsnet hele 50 skudd, der en av politimennene alene skjøt over 30 av disse, mener Michael Palladino, president for Detectives Endowment Association, ikke var overdrevet. Hvis dette sier noe om "forventet reaksjon" fra politiet i New York, bør nok alle holde seg langt unna.


Dramatisk økning av utenlandske kvinner på krisesenter i Nord-Norge

23.11.06: Antall brukerdøgn øker dramatisk ved krisesenteret i Bodø grunnet sterkt tilstrømning av kvinner med utenlandsk opprinnelse, melder Avisa Nordland.no. Leder av krisesenteret, Wanja Sæther, sier at ”utenlandske kvinner ofte ikke oppsøker oss før volden er blitt veldig alvorlig og de blir gjerne fulgt hit av barnevern eller politi. Norske kvinner har en atskillig lavere terskel for å be om hjelp og kommer hit på et langt tidligere stadium”. Sæther bekrefter også at senteret med jevne mellomrom oppsøkes av kvinner som er drapstruet av mannen: ”Vi ser en tendens til at en del utenlandske kvinner blir drapstruet, men jeg kan ikke si at det er flere drapstrusler nå enn tidligere.”


Vold mot kvinner i Irak øker

23.11.06: Kvinner i Irak er i stadig økende grad utsatt for vold og drap av kriminelle og militser. Kvinnelige aktivister, professorer, journalister, politibetjenter og leger er sentrale målskiver. En kvinnelig lege og politiker forteller at hun aldri går ut i gatene uten sikkerhetsvakter: “Jeg startet med seks, så økte jeg antallet til 12, deretter til 20 og så til 30 (…). Vi nærmest fengsler oss selv og kommuniserer ved e-post,” sier hun. Mange tusen kvinner er også blitt enker, ofte i ung alder. Mange av dem sliter med å klare å forsørge seg selv og barna, melder News.Yahoo.com


Umulig å bli dømt for folkemord i Norge?

23.11.06: Teamleder i Kripos-teamet «Internasjonale forbrytelser» Espen Erdal, forteller til VG Nett at det befinner seg mer enn 50 personer her i Norge som er i politiets søkelys mistenkt for krigsforbrytelser, folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten. Sakene har vanligvis utgangspunkt i krigsherjede land hvor det kan være svært vanskelig for politiet å få oversikt, informasjon og bistand. Erdal forteller at de fleste sakene er omfattende, tids- og ressurskrevende. Han innrømmer at lista over mistenkte blir stadig større. Erfaringer fra tilsvarende etterforskningsenheter i andre land tilsier at det er snakk om år fra undersøkelsene starter og til sakene er ferdig etterforsket. Han sier videre at svakheten ved den norske straffeloven i dag er at den mangler egne bestemmelser om krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, noe som gjør at det vil være bestemmelsene om for eksempel drap, tortur, voldtekt som kommer til anvendelse.

Politisk rådgiver for justisministeren, Astri Aas-Hansen, er enig i at Norge taper troverdighet internasjonalt på grunn av dette, men vil ikke svare på hvorfor norsk straffelov ikke har blitt endret. "Det er definitivt god grunn til å spørre hvorfor Norge som rettsnasjon og fredsnasjon ikke har disse bestemmelsene. Men jeg synes det er riktig å spørre de som har sittet på lovgiveransvaret før denne regjeringen, om hvorfor det har tatt så lang tid," sier Aas-Hansen til VG Nett.

I juni i år kom det imidlertid frem i Dagbladet.no at 15 flyktninger som bor i Norge, er mistenkt for å ha vært med på folkemordet i Rwanda 1994, men at det er umulig å rettsforfølge dette på grunn av at bestemmelsen om folkemord ikke finnes i norsk straffelov. Det kom da frem at generaladvokat Arne Willy Dahl i Forsvaret påpekte problemet for seks år siden, uten at noe skjedde av den grunn. Han påpekte at dette er en sak som burde ha stor prioritet, meldte NRK.no. Den gang sa justisminister Knut Storberget at bestemmelser om folkemord tidligst vil være på plass i 2008.

Også i Sverige er det gjort samme erfaring. I oktober 2005 kom det frem i Sydsvenskan.se at 25 krigsforbrytere var i det svenske politiets søkelys. Samtlige mistenkt for folkemord, henrettelser og tortur, med opprinnelse fra Somalia, Afghanistan, Libanon og Irak. Men heller ikke Sverige har noen lov mot tortur, selv om en gruppe hadde jobbet med en lovendring i over to år. Det ble derfor vurdert om de mistenkte skulle tiltales etter lover som omfattes av grov mishandling.


Voldtektsofre dømt til piskeslag

23.11.06: Voldtektsofre i Saudi-Arabia ble selv dømt etter anmeldelse av grov gruppevoldtekt, hvor hele syv menn forgrep seg, skriver nyhetsbyrået AP. Både en 19 årig kvinne og vedkommende hun var sammen med, en mannlig medstudent, ble voldtatt. Kvinnens problem var at hun var sammen med han i en bil, og han er ikke hennes ektefelle. Under rettssaken krevde kvinnen og hennes medstudent at voldtektsmennene ble dømt til dødsstraff. Dommeren valgte i stedet å dømme fire av mennene til fengsel i fem år samt 80-1000 piskeslag. Tre av dem har ennå ikke blitt dømt. Deretter dømte dommeren de fornærmede til en straff på 90 piskeslag hver. Dommen har skapt debatt, skriver Nettavisen.no


Syv års fengsel og utvisning for voldtekt

23.11.06: En kurdisk iraner i Danmark er dømt til syv års fengsel og utvisning for bestandig etter at han ble kjent skyldig i blant annet voldtekt og forsøk på drap ved kvelning av en 16-årige jente. I tillegg må mannen betale jenta i overkant av 130 000 danske kroner, melder Jyllands-Posten.dk


Hengt på grunn av homofili

17.11.06: Tirsdag denne uken ble iranske Shahab Darvishi dømt og hengt på grunn av anklagelser om homofili, melder iranfokus.com. Hengningen av Darvishi skjedde i byen Kermanshah på den et offentlig sted kalt “Freedom Square”, med hundrevis av tilskuere. Den islamske sharialovgivningen som råder i Iran og dets prestestyre mener at homoseksualitet er en forbrytelse som fortjener dødsstraff.


Gjengvoldtekter i Sverige

15.11.06: Gjengvoldtektene i Sverige bare brer om seg. Unge svenske jenter blir utsatt for horrible overgrep som muligens kan forklares med at overgriperne utfører en kollektiv "straff" mot jenter. I helgen skjedde en ny grov voldtekt hvor en 15 år gammel jente ble voldtatt av tre unge menn i en leilighet. To av gjerningsmennene er fortsatt på frifot, melder Aftonbladet.se


Pisket for røyking

15.11.06. Somalisk politi har pågrepet 22 personer for røyking i byen Kismayo, melder NTB. Røykerne kommer til å bli pisket dersom de blir dømt for å ha brutt et nylig innført tobakksforbud. Islamistledere innførte forbudet mot røyking i havnebyen som et ledd i en strengere håndhevelse av sharialov. "Vi har startet aksjoner mot tobakksbrukere og har pågrepet 22 personer så langt," sier visepolitisjefen i Kismayo, Mohamaed Abdulkadir Jibril, og fortsetter: "Noen røykte sigaretter, mens andre ble tatt mens de tygde på tobakksblader."


Tvilen må komme barna til gode

14.11.06: Langt over 100 000 barn lever med vold i familien, tror justisminister Knut Storberget (Ap). Nå vil an sørge for at voldsmenn over hele landet får hjelp til å slutte å slå, skriver Aftenposten.no. "Jeg tror at over 100 000 barn er utsatt for vold i familien, enten direkte eller indirekte som vitner til vold. Jeg tror også at det er et forsiktig anslag, tallet er antagelig mye høyere," sier Storberget.

Bakgrunnen for estimatet på over 100 000 barn er basert på fjorårets NIBR-undersøkelse, som viste at hver fjerde kvinne har vært i forhold der det forekommer vold eller trusler om vold. 57 prosent av voldsofrene hadde minst ett barn ved siste voldshendelse. I underkant av 40 prosent av disse barna hadde sett foreldrene bruke vold mot hverandre. I tillegg har Justisdepartementets utført egne voldsmålinger en tilfeldig uke i 2003 og i 2005. På en uke i fjor ble det offentlige hjelpeapparatet oppsøkt av 2 000 barn og 1 000 kvinner som var utsatt for vold eller var vitne til vold. De aller fleste barna var under 15 år, mange av dem under skolealder. 85 prosent av voldsutøverne var menn.Ikke alle fester lit til det høye anslaget barn som lever med vold. Men til dette sier Storberget: "Tvilen må komme barna og kvinnene til gode. Jeg tror absolutt at dette tallet bare er et forsiktig anslag."

....men ikke for spesifikke problem for barna med innvandrerbakgrunn?
HRS synes det er svært positivt at regjeringen tar barns situasjon på alvor. Samtidig vil vi minne justisminsteren og regjeringen om at det finnes mange norske barn med innvandrerbakgrunn som er sendt ut av landet - og som ingen vet hvor er eller hvordan de har det. Ingen vet heller hvor mange det faktisk handler om. Når HRS la frem denne problematikken i 2004 ble det kun en diskusjon om tall, der daværende regjering mente at vårt anslag på 5 000 var for høyt. Vi kan heller ikke erindre at partiene i dagens regjering, Ap, SV og Sp, kom med noen forslag til tiltak.

Den samme problematikken gjør seg gjeldende for jentebarn som står i fare for å bli kjønnslemelstet. HRS rslag om obligatorisk helseundersøkelse av alle barns underliv, ikke bare guttenes, avviste forrige regjering og denne regjeringen har heller ikke grepet sjansen til å få iverksatt slike undersøkelser.

Skal vi konstaterer at tvilen ikke skal ikke komme disse barna til gode?


Far og sønn dømt for voldtekt

09.11.06: 16. oktober fant Tønsberg tingrett en 19 år gammel utenlandsk statsborger skyldig i å ha voldtatt ei 17 år gammel som var blitt kjent med samme dag som overgrepet skjedde. Retten straffet ham med ubetinget fengsel i to og et halvt år og dømt ham til å betale 111.000 kroner i erstatning til jente.
Mandag ble faren (43) til 19-åringen, funnet skyldig i å ha voldtatt ei 18 år gammel jente som han skulle kjøre hjem fra fest. I tillegg til voldtekten ble mannen dømt for vold og drapstrusler mot sin 15 år gamle datter. Tønsberg tingrett fastsatte straffen til ubetinget fengsel i tre år og dømte ham til å betale 100.000 kroner i erstatning til den voldtatte jenta, melder TB.no


Dømt for rasedrap

08.11.06: I 2004 ble den 15-årige Kriss i Skottland drept på grunn av sin hudfarge. I dag mottok de tiltalte sin dom, og viste fingeren til domsavsigelsen.

Kriss ble bortført, knivstukket og senere påtent. Da han ble funnet ble det konstatert 13 knivstikk og 70 prosent av kroppen var brannskadet. Obduksjonen viser at Kriss trolig ikke var død da overgriperne helte bensin over ham, og tente på. Han skal ha kjempet en desperat kamp for å forsøke å slukke flammene, og rullet seg blant annet i gjørme etter å ha blitt påtent av kidnapperne, opplyste rettsmedisineren under rettssaken. ”Jeg er bare 15 år. Hva har jeg gjort,” skal Kriss ha spurt den brutale gjengen, ifølge vitnemål som ble gitt i rettssaken. En av overgriperne har tidligere forklart i retten at Kriss ble drept fordi han var hvit. Dersom det hadde vært en kineser, afroamerikaner eller asiater, ville ingenting ha skjedd, fortalte han i retten.

Juryen kom frem til at de tiltalte, Mohammed Faisal Mushtaq (27), Zeeshan Shahid (28) og hans bror Imran Shahid (29), hadde gjort seg skyldige i rasemotivert drap og kidnapping. Straffeutmålingen er enda ikke gitt. De tre som ble dømt i dag flyktet til Pakistan etter drapet på Kriss, og har derfor først nå blitt stilt for retten.

Les saken hos VG Nett


To voldtekter i Tivoliparken i går - en med fem gjerningsmenn

08.11.06: HRS har flere ganger skrevet om det stadig økende antall voldtekter i Sverige, også voldtekter utenfor hjemmet og gruppevoldtekter. I går ble Sverige igjen vitne til to nye stygge voldtekter av unge jenter. Begge skjedde i Tivoliparken i Kristianstad. En 16-årige jente ble overfalt av fem unge menn, mens en 15-åring ble overfalt av en mann kort tid etter, rett i nærheten av det første overfallsstedet. Jentene ble tatt hånd om av sykehuset, som konstaterte at begge hadde blitt utsatt for seksuelt overgrep, skriver Expressen.se. Avisen sier ingenting om gjerningsmennene.


Voldtekter og svensk media

07.11.06: I Sverige har voldekter av kvinner nærmest hatt en eksplosiv økning de siste årene. Det voldtas om lag åtte kvinner hver dag og et økende antall voldtekter skjer utenfor hjemmet. Ulike kilder forteller at gjerningsmannen eller -mennene i mange av voldtektssakene er menn med opphav i en streng patriarkalsk kultur. Grunnprinsippet i svensk media er derimot å aldri nevne voldtektsmannens bakgrunn. Men i dag finner de likevel plass til en "oppklarende" reportasje om en voldtektmanns fæle fortid. Det hele blir presentert som et eksklusivt intervju i dagens Aftonbladet.se. Når media fremstille overgriperen som et ansvarløst, uskyldig offer, er det er rett og slett et nytt grovt krenkende overgrep for de kvinner som har blitt utsatt for voldtekt.


Massevoldtekt i Pakistan

06.11.06: Den danske journalisten Michael Rastrup reise i Pakistan har opprørt han i forhold til hvordan mange av landet kvinners behandles: "For i Pakistan er æren viktigere enn noe annet. Og der utøves urovekkende selvjustis over kvinner hver dag i Pakistan. Av en karakter, som de færreste har noen fantasi til å forestille seg. Hverken lovene eller politiet beskytter kvinnene. Tvert om går lovene ofte direkte imot kvinner. Således sitter tusenere av kvinner fengslet for utenomekteskapelig sex," skriver Rastrup.

Rastrup mener det et mye som må endres på hvis kvinner skal beskyttes. Han viser til at president Musharraf for fem år siden prøvde å endre noen lover, men ble møtt med massiv motstand fra islamister. Ett av de mest grusomme overgrepene, er praksisen med at kvinner dømmes til massevoldtekt. Rastrup viser til en hendelse som skjedde for noen måneder siden, der datteren (19) til en blind tigger ble massevoldtatt av "innflytelesesrike" menn. Overgrepet resulterte i at jenta ble gravid, og da tvang mennene, med politiets hjelp, jenta til å ta gift for å drepe henne og barnet. Barnet døde, men jenta overlevde.

Nå har Den Asiatiske Menneskerettighets Kommisjonen kommet med en appell, der de oppfordrer alle til å protestere til den pakistanske presidenten. Appellen finner du her.


Gruppevoldtekt oppskaker Hellas

03.11.06: Ifølge den greske menneskerettighetsgruppen The Greek Helsinki Monitor skjer det rundt 4 500 voldtekter årlig i Hellas, mens kun i underkant av 300 blir anmeldt. 40 saker ender opp i retten, og bare 20 voldtektsmenn blir dømt i året. Likevel har en gruppevoldtekt vakt stor nasjonal oppsikt, og startet en debatt om rasisme på den greske landsbygda. Det er fire greske skolegutter som er siktet for å ha gjengvoldtatt en 16 år gammel bulgarsk jente som gikk i guttenes skoleklasse i landsbyen Amarinthos. Voldtektsofferet har forklart til politiet at tre jenter så på, og filmet voldtekten med en mobiltelefon. Men mange av innbyggerne i Amarinthos, en landsby med 5000 innbyggere på øya Evia nord for Athen, forsvarer de fire guttene, og mener at voldtekten er jentas egen skyld. Hellas president, Karolos Papoulias, er sjokkert over denne holdningen. De fire guttene risikerer 20 år i ungdomsanstalt og fengsel, dersom de blir dømt. Les i Aftenposten.no


Brutalt for afghanske kvinner selv etter Talibans fall

31.10.06. Womankind Worldwide mener millioner av afghanske kvinner og jenter fremdeles blir utsatt for systematisk diskriminering og vold i sine hjem og lokalsamfunn, skriver Nettavisen.no. Ifølge en ny rapport har det vært visse juridiske og grunnlovsmessige bedringer for afghanske kvinner, men det finnes fremdeles omfattende utfordringer. Disse utfordringene knytter seg til kvinners sikkerhet, samt å sikre borgelige og politiske rettigheter.

Womankind Worldwide sier det har vært en sterk økning i tilfeller av selvpåtenning blant afghanske kvinner siden 2003. Gruppen tror det i mange tilfeller skyldes tvangsekteskap. Mellom 60 og 80 prosent av alle afghanske ekteskap er antatt å være tvangsgiftet, og 57 prosent av alle jenter gifter seg før den lovlige giftealderen som er 16 år. Vold i hjemmet er fremdeles utbredt. Ifølge gruppen er det sjelden afghanske myndigheter gransker kvinnenes påstander om voldelige angrep. Kvinner som anmelder voldtekter risikerer selv å bli fengslet for utenomekteskapelig sex. "Selv om kvinner nå utgjør mer enn 25 prosent av plassene i det afghanske parlamentet blir kvinnelige politikere og aktivister ofte utsatt for trusler og vold. Det internasjonale samfunnet er nødt til å ta spørsmål knyttet til kvinners sikkerhet på alvor. Kvinnesaksaktivister blir drept, arbeidere i bistandsorganisasjoner for kvinner blir drept, og denne situasjonen vil ikke forandre seg med mindre det blir gjennomført drastiske tiltak", sier Brita Fernandes Schmidt i Womankind Worldwide til News BBC.


Vold mot barn kan ikke unnskyldes med kulturforskjeller

30.10.06: Drammen kommune har sluttet å unnskylde vold mot barn med kulturforskjeller. Ved mistanke om vold tar skoler og helsestasjoner kontakt med barnevernet som iverksetter undersøkelser og tar kontakt med politiet. "Familiens ære" kan ofte være et motiv for at en søster eller bror blir banket.

"Det kan være at moren i familien bryter mønsteret og blir for vestlig, eller at volden er seksuelt motivert. Vi ser også tilfeller med blodhevn. Eldre brødre får et ansvar for å ta seg av søsknene, og hvis jentene får et rykte på seg at de ser på gutter, kan det være nok til at de blir slått", sier Nina Bjørlo, leder for kriminalavsnittet, til Drammens Tidende.no
Drapet på Abbas nærmere en avklaring?

25.10.06: Det kan være en kobling mellom pågripelsen av tre menn i B-gjengen i går morges, og det uoppklarte drapet på norskpakistanske Najaf Abbas på Skårer i mai, skriver Dagsavisen.no. Det var natt til 14. mai i år at gatekjøkkeneier og småbarnsfar Najaf Abbas (38) ble skutt og drept i Lørenskog. Ingen kjenner motivet for drapet, men spekulasjonene går både på at Abbas hadde uoppgjort gjeld, at Abbas selv skal ha forsøkt å presse til seg penger, og at Abbas hadde forlatt sin kone til fordel for annen norskpakistanske kvinne. Formelt er pågripelsen av de tre B-gjengmedlemmene begrunnet med en skuddveksling på Karihaugen i juli i år. Det skal være omfattende og langvarig telefonavlytting og spaning som er bakgrunnen for pågripelsen. Men som Dagsavisen skriver: "Det rare er at de tre pågrepne formelt siktes for en skuddepisode i et gjengoppgjør hvor de selv var «ofre» i 15. juli i år." Ifølge avisen vil ikke politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt bekrefte at politiet setter pågripelsen i sammenheng med drapet på Abbas.


Voldtektene øker dramatisk

25.10.06: På tre år er antall voldtekter snart fordoblet i Vestre Gøtaland i Sverige. Politiet i Gøteborg har 60 uoppklarte voldekter på bordet. Vi snakker om ca. 10 voldtekter i uka bare i dette området. Det har aldri tidligere vært så mange uoppklarte voldtekter. "Vi rekker ikke med alle", sier Christina Lycke Alhbin i Politiet til Gøteborgposten.se


Dømt for mordet på sin norske kone i Irak - vil til Norge

23.10.06: Osman Omar Osman ble i fjor dømt til døden i Irak for drapet på sin kone Marita Støm, og ryktene vil ha det til at han i dag kunne bli henrettet.

Marita ble skutt og drept på en ferietur i Nord-Irak, og hennes irakiske ektemann Osman er dømt for mordet. Osman har ønsket å få sone dommen i Norge, med begrunnelsen at han vil ha kontakt med sine barn. Da Marita ble drept, var også barna til stede og en av døtrene ble skadet under skytingen. Barna er tatt hånd om av Maritas søstere i Namsos, etter kamp for å få barna tilbake til Norge fra Nord-Irak da Osmans familie nektet å utlevere dem. Osmans to brødre, som også bodde i Namsos, forlangte samværsrett med barna og truet med å gå rettens vei. Det ble derimot avdekket at både brødrene og den drapsdømte ektemannen til Marita hadde fått opphold på falsk grunnlag i Norge. En av brødrene er i tillegg tidligere straffedømt for grov vold. Begge brødrene er utvist fra Norge fordi de har kommet til landet på falske premisser. I tillegg er det stor usikkerhet omkring deres identitet. Myndighetene fester ikke lit til identitetspapirene brødrene har lagt fram for UDI. Det er usikkert om brødrene faktisk har forlatt Norge. Den drapsdømte Osman kan også bli millionær, da kona Marita var forsikret for én million kroner. På grunn av norske lover arver nå Osman pengene – selv om han sitter i fengsel i Nord-Irak for drapet på sin kone. Hans tre barn i Norge får derimot ingenting.

Ifølge Osmans advokat, Brynjar Meling, ringte Osman fra fengselet i Irak på fredagen og fortalte at flere av de dødsdømte skulle henrettes etter at den muslimske fastemåneden ramadan var avsluttet. Meling forteller at Osman uttrykte da bekymring for at han kunne være blant dem som sto på dødslisten. "Måten norske myndigheter har håndtert denne saken har ikke vært tilfredsstillende på noen måte. Vi har hatt opplevelsen av at myndighetene har levd i den troen om at det ikke er noen fare for at Osman vil bli henrettet," sier Meling til VG Nett. Utenriksdepartementet sendte protestbrev på en eventuell dødsstraff, men ifølge Dagbladet.no har sikkerhetssjefen Sarkawt Husen Jalal tilbakevist ryktene om at det er planlagt å fullbyrde dødsstraffene mot en rekke dødsdømte fanger i Suleimaniyya denne uken.


Midtøsten kupper mediebildet

23.10.06. Midtøsten står for 83 prosent av norske mediers utenriksdekning, og de glemte krisene er fortsatt glemt. Det er Observer Norge som har analysert ni norske avisers utenriksdekning av en rekke land, og har funnet at flere konflikter og de humanitære katastrofene overhodet ikke når fram i nyhetsbildet. "Mediene prioriterer mellomstatlige kriger, kriger med vestlig deltakelse, konflikter med storpolitiske implikasjoner, som situasjonen i Midtøsten og jakten på terrorister," sier senior medieanalytiker Henrik Høidahl i Observer Norge, som har gjort undersøkelsen.

Midtøsten er det viktigste dekningsområdet for avisene. Til sammen er over 80 prosent av sakene fra de analyserte landene handler om regionen. Afghanistan er det landet utenom Midtøsten som har størst dekning med sine 13 prosent. Midtøsten-dekningen fordelte seg slik: Irak-krigen hadde 32 prosent, Israel/Palestina-konflikten 30 prosent og krigen mellom Israel og Libanon utgjorde 21 prosent.
Konfliktene og katastrofene i Den demokratiske republikken Kongo, Sør-Sudan, Nord-Uganda, Colombia, Haiti, Elfenbenskysten og Nordøst-India dekkes knapt.

Funnene bekrefter tidligere undersøkelser og antakelser om at de stille krisene ikke når fram, og at denne skjevheten i oppmerksomhet bidrar til å påvirke vårt verdensbilde.


Bibelskoleleder og speiderleder med flere tatt i barnepornosak

19.10.06. Det føderale politiet FBI arresterte til sammen 125 personer i 22 delstater i USA i en aksjon onsdag, melder Aftenposten.no. Det er ventet flere pågripelser i saken. De siktede skal via Internett ha abonnert på bilder og videoer av barn som ble seksuelt misbrukt av voksne, opplyser myndighetene.
Ifølge statsadvokat Christopher Christie er det beslaglagt bildemateriale av barn helt ned til seks måneders alder som misbrukes på det groveste."Denne typen fordervet oppførsel er ikke noe et sivilisert samfunn kan tolerere," sier han. Blant de arrestert er en Bibelskole-rådgiver fra Vancouver, og en speiderleder fra Texas.

Flere av de arresterte er tidligere straffet for overgrep mot barn. En av dem har fortalt politiet at han har misbrukt åtte barn gjennom en periode på 30 år. Ifølge Christie skrøt han av sine evner til å plukke ut spesielt sårbare barn. En annen siktet fra California var i besittelse av et videokamera med et opptak som viser ham forgripe seg på en åtte år gammel jente. "Jeg er selv far til fire barn mellom 3 og 13 år. Dette er alle foreldres verste mareritt", sier statsadvokat Christie.


Barn hevner barn

19.10.06: En 17 år gammel jente drepte en 16 år gammel gutt i Sverige etter at gutten hadde banket opp jentas lillebror på 15 år. Lillebror havnet på sykehuset på grunn av skadene han pådro seg i slåsskampen. I tillegg hadde noen filmet overgrepet på mobil og lagt det ut på internett. Jenta oppsøkte da den 16 år gamle gutten, Samatar, og drepte han med knivstikk i brystet. Jenta er nå tiltalt for mord, melder Expressen.se


15-årig jente banket opp av far - hadde krenket familiens ære

25.09.06: En 15-årig jente med innvandrerbakgrunn ble på åpen gate banket opp av sin far i Danmark. Faren mente jenta hadde krenket familiens ære ved å ha kontakt med noen danske gutter. Ifølge vitner forsøkte faren å ta kvelertak på jenta. Politiet karakteriserer overfallet som grov vold, ikke drapsforsøk. Faren er blitt varetektsfengslet for 14 dager, mens jenta er innlagt på sykehus, melder Jyllands-Posten.dk


Jødehatet vokser i Danmark

25.09.06: Jøder i Danmark opplever stadig mer hat og trusler. De kan ikke ferdes fritt og lever med trusler på livet eller spot og hån på åpen gate. Antall overfall og nedverdige tilrop eksploderer, skriver Jyllands-Posten.dk


Enormt folkemord kan være under planlegging i Sudan

19.09.06: Regjeringa i Sudan har gjort det klart at den ikke vil ha fredsbevarende styrker i Darfurområdet. Både vestlige nasjoner og humanitære organisasjoner har bedt presidenten Omar Hassan al-Bashir om å akseptere FNs resolusjon om å sende 20.000 soldater til området. Men regjeringen i Khartoum sier nei. Flere frykter at regjeringa planlegger et folkemord i enorm skala for å utrydde befolkningen i Darfur. To millioner kan stå i fare for å blir massakrert. Les i Dagbladet.no

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2007