| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam - side 6

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Integreringen er vellykket , sier imam

30.01.07: HRS publiserte i går meningsmålingen fra Policy Exchange som avdekker at unge muslimer i Storbritannia støtter opp under sharia i langt større grad enn den eldre generasjonen (se sak under). Den danske imam og foredragsholder Abdul Wahid Pedersen mener at når unge muslimer tydelig gir uttrykk for deres religiøsitet, er dette et tegn på at intergreringen går "riktig godt".

Abdul Wahid Pedersen reagerer på konklusjonen fra Policy Exchange som sier at de unges søken til religion er et tegn på mislykket integrering. "Vi er kommet så langt i integreringen at de unge tør å stå opp imot samfunnet. Hvis integreringen ikke var vellykket, ville de i langt større grad krybe. Det er tegn på at de unge er trygg i den situasjonen de er i, " sier han til Politiken.dk


Islamisering av unge muslimer i Storbritannia

29.01.07: Unge muslimer i Storbritannia støtter i langt større grad opp under sharia enn den eldre generasjonen over 55 år viser en ny undersøkelse. Mens 17 prosent av de eldre ønsker et shariastyrt Storbritannia, ønsker hele 40 prosent av unge muslimer i alderen 16 – 24 år det samme.

Meningsmålingen, som er utført for tenketanken Policy Exchange, avdekker en rekke alarmerende funn: Én av åtte unge støtter opp under terrorgrupper som al-Qaeda. 36 prosent av de unge mener frafall fra islam skal gi dødsstraff, mot 19 prosent av de eldre. Tre av fire av de unge mener muslimske kvinner skal bære slør eller hijab. 40 prosent av de unge ønsker at barn skal gå på islamsk skole.

I en rapport peker Policy Exchange på den multikulturelle politikken som er ført de siste tiårene som hovedårsaken til islamiseringen av de unge: "The emergence of a strong Muslim identity in Britain is, in part, a result of multi-cultural policies implemented since the 1980s which have emphasised difference at the expense of shared national identity and divided people along ethnic, religious and cultural lines,” skriver Telegraph.co.uk


Politikvinne nekter å håndhilse på øverste politisjef

22.01.07: En britisk muslimsk politikvinne nektet av religiøse årsaker å håndhilse på øverste politisjef under en mønstring av nye rekrutter. Hun nektet også å bli avbildet sammen med sjefen med henvisning til at hun er muslim og sjefen er en mann. Hendelsen har ført til debatt til topps i Scotland Yard om hvorvidt en muslimsk kvinne med slike holdninger kan fungere som politibetjent, særlig i situasjoner der hun skal anholde en mann, melder Daily Mail.co.uk. Selv sier politikvinnen at hun ikke har problemer med kontakt med menn, så lenge hun slipper å håndhilse eller kysse dem.

Kvinnen får full støtte av muslimske ledere, som sier at hennes holdninger er i tråd med vanlig islamsk praksis, og at den ”overveldende majoriteten av praktiserende muslimer” vil unngå fysisk kontakt med en av motsatt kjønn, med unntak av nærmeste familie, melder Guardian.co.uk


Journalister dømt til tre års fengsel for å vitse med islam

17.01.07: To marokkanske journalister har blitt dømt til tre års fengsel for i desember i fjor å ha publisert en artikkel under tittelen "Vitser: hvordan marokkanere ler av religion, sex og politikk", melder Magazinet.no. "Under Muhammed-striden var det noen som mente at man burde overlate til muslimer å kritisere islam. Dette er det som hender med muslimer som kritiserer islam," sier generalsekretær i Presseforbundet, Per Edgar Kokkvold. En marokkansk rett dømte de to journalistene til tre års fengselsstraff og ga avisen publikasjonsforbud i to måneder. I tillegg ble avisen dømt til å betale en bot på nærmere 100.000 norske kroner. Avisen sier de vil anke saken.


Planlagte selvmordsangrep, burka og bombefabrikk

16.01.07: Seks menn er tiltalt i London for å stå bak en serie mislykte selvmordsangrep i den britiske hovedstaden. Tiltalen sier at de angivelig ville sprenge bomber på tre undergrunnstog og en buss 21. juli 2005. Dette var bare to uker etter at lignende aksjoner hadde krevd 52 menneskeliv i den britiske hovedstaden. De selv hevder deres plan var en kopi av denne aksjonen, men politiet mener det var godt planlagt - og uavhengig av det som skjedde kort tid i forveien. "Denne saken handler om en ekstrem muslimsk sammensvergelse. Hensikten var å begå en rekke dødelige selvmordsaksjoner på transportsystemet i London," sa førsteaktor Nigel Sweeney ifølge Aftenposten.no. Da de tiltalte ikke fikk gjennomført det ene terrorangrepet, skal en av de tiltalte ha flyktet forkledd i burka. Sweeney fortalte videre at politiet i en razzia mot leiligheten til Yassin Hassin Omar fant «en bombefabrikk».


Konverterte i Norge - spionbilder sendt til Iran

12.01.07: En iraner ble arrestert i opprinnelseslandet. Det religiøse politiet i Iran hadde mottatt spionbilder fra den kristne dåpen i Oslo, melder Vårt Land.no. Ifølge islam er det dødsstraff for å konvertere til en annen religion. Iraneren, som anonymiseres som «Moshen», døpte seg i 1999 i en kristen iransk menighet, knyttet til Filadelfia, da han var på ferie i Norge for å besøke slektninger. Nå får Filadelfia bistand fra Politiets sikkerhetstjeneste. Like etter «Moshen» kom hjem til Iran ble han kalt inn til avhør hos det religiøse politiet, som la frem bilder fra dåpen i Norge. Men «Moshen» døde av kreft før rettssaken i Iran ble gjennomført.

Pastor Egil Svartdahl ble rystet over å høre historien: "Jeg måtte høre historien fortalt flere ganger før jeg helt kunne fatte at det var sant. Det er en del illusjoner som sprekker når det viser seg at fremmede myndigheter driver etterretning av personer i Norge, og i vårt eget menighetsbygg," sier Svartdahl. En ikke navngitt iraner fra Filadelfia-menigheten mener at det var tre menn på det aktuelle møtet som ingen hadde sett før, man kan ikke huske å ha sett noen kameraer. Også KrF-lederen reagerer kraftig på saken: "Dette er en svært alvorlig sak som først og fremst må behandles av politiet. Deretter vil vi i KrF følge denne saken nøye," sier Dagfinn Høybråten.


PR-offensiv fra Det Muslimske Brorskap

11.01.07: Den islamistiske politiske bevegelsen Det Muslimske Brorskap som stormer frem i Egypt, og som er fryktet både av Egypt regime og i Vesten, ønsker å endre sitt image - derfor er de begynt å åpne seg for vestlige medier, skriver Kristelig Dagblad.dk. I intervjuet forteller nestlederen Mohammed Habib at Broderskapet er nødt til å gjøre noe med sitt image: "Dere tror jo alle at vi er en farlig undergrunnsbevegelse. (...) folk i Vesten misforstår vårt budskap. Mange er redd for at vi vil skape en totalitær islamistisk stat, men fakta er at vi frykter Taliban-bevegelsen og al-Qaeda mer enn dere gjør."

For en tid siden demonstrerte egyptiske kvinner tilhørende Det Muslimske Brorskap for å fastslå at det er en religiøs plikt for kvinner å tilsløre seg. Dette skjedde etter at den egyptiske kulturministeren hadde sagt at det er en synd og skam at egyptiske kvinner dekker til deres hår med et slør.


Novellesamling om det å være muslim i Norge

09.01.07: Faisal Nawaz Choudry, bosatt i Oslo, har skrevet en novellesamling om hvordan det er å leve som muslim i Norge. I boka belyser han det han opplever som de mange misforståelser en innvandrer kan oppleve. I tillegg er Choudry oppgitt over norsk politikk og massemedia. ”Det står nesten aldri noe positivt. Det føles urettferdig. Muslimer klarer best å ordne opp i egne problemer. Vi vet best hvordan, óg når jentene våre trenger hjelp. Det blir fort misforståelser blant folk når de hører om ting i media,” sier Choudry til Groruddalen.no. Han forteller videre at han tror det er bra at ikke alle imamene kan norsk: ”Den dagen imamene kan perfekt norsk, så åpner de Bibelen og stiller spørsmål til de kristne. Da er jeg redd det kan bli vanskelig,” mener han.


Homoseksualitet blant muslimer – utbredt og undertrykt

08.01.07: At homoseksuell adferd er utbredt i den muslimske verden er godt kjent, også historisk. I kronikk i Aftenposten.no viser Unni Wikan hvordan homoseksuell adferd blant menn er stilltiende akseptert i muslimske land. Men den som bryter tausheten og åpent snakker om homofili, møtes med uvilje: ”Muslimske miljøer karakteriseres altså ofte av ’viljen til ikke å vite’ det som er ubehagelig og i strid med toneangivende islam. Praksis stikkes under stol. Alle vet og ingen vet, som det heter,” skriver Wikan. Wikan svarer både ja og nei på om islam karakteriseres av homofobi: ”Ifølge Koranen er homoseksualitet straffbart, med mindre man angrer og ber om tilgivelse, men dette kan tolkes ulikt. Videre er det i muslimske samfunn generelt bare den passive part i en homoseksuell relasjon som risikerer å kompromittere sin status. Ettersom muslimer skiller så definitivt mellom en aktiv, mannlig rolle og en passiv, kvinnelig rolle er det ikke forbundet med skam å være mann i en homoseksuell relasjon.” Wikan oppfordrer liberale muslimske politikere og ungdom til å gå foran som åpne eksempler: ”For det er ingen konflikt mellom å være muslim og homofil,” mener Wikan.

I Pakistan er såkalt kushra et velkjent fenomen. En kushra er en transseksuell person, og i Pakistan kun kvinner i en manns kropp. Kushraene er omspunnet med myter, og i 1993 traff Hege Storhaug flere kushraer i Rawalpindi. En av dem heter Bobby The Dancer. Bobby lever av å danse i bryllup, og homofile menn gift heterofilt oppsøker gjerne kushraer som Bobby for å leve ut den skjulte identiteten. (Reportasjen stod på trykk i magasinet HENNE).


Muslimer nekter å vaske hendene på sykehus

05.01.07: Hundrevis av pasienter ved britiske sykehus dør årlig grunnet infeksjoner. Derfor er kampanjer iverksatt for at besøkende skal vaske hendene sine med en såpegele. Men mange muslimer nekter å vaske seg, fordi såpen inneholder desinfeksjonsmiddel med alkohol. Lederen av en nasjonal pasientorganisasjon karakteriserer situasjonen som ”svært alvorlig”, melder Thesun.co.uk


Muslim nomineret til ny FN-ambassadør for USA

05.01.07: USA's president, George W. Bush, vil nominere en muslim til ny FN-ambassadør. Kilder som Jyllands-Posten.dk kjenner til, sier at det dreier seg om den nåværende ambassadøren i Irak, Zalmay Khalilzad.

Det er første gang en muslim blir nomineret til en jobb som amerikansk FN-ambassadør, og Khalilzad er den høyest rangert muslimen i den amerikanske administrasjonen.


Mer forfølgelse av kristne

05.01.07: Muslimske land dominerer lista over de verste kristenforfølgerne foran kommunistiske land. "Et gryende skifte," advarer den kristne menneskerettighetsorganisasjon International Christian Concern (ICC), skriver Vårt Land.no. Ett eksempel på dette er Irak, som rangeres som nummer to på ICCs ti-på-topp-liste, som ble lansert onsdag. Krigen i landet har resultert i et stort press på det lokale kristensamfunnet. Blant annet resulterte bråket etter pavens Regensburg-tale, hvor han siterte gammel islamkritikk, til vanskeligere kår for Iraks kristne. ICCs rapport trekker også fram situasjonen i Somalia, hvor hovedstaden Mogadishu inntil nylig ble kontrollert av militante islamistiske grupper. Organisasjonen mener at sharia-domstolene i Somalia har bidratt til en eskalering i angrep på kristne i Somalia og Etiopia.

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 post@rights.no © HRS 2002 - 2007