| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Religiøse symboler

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no


Se også debatt om hijab generelt og om hijab i Norge


Kvinner uten slør drepes på Gaza

15.06.07: ”Islam kan overleve uten sløret. Islamismen kan ikke overleve uten sløret,” sier den franskiranske forfatteren Chahdortt Djavann, som blant annet har skrevet boken Kast sløret. Hvordan sløret på den muslimske kvinnen er en spydspiss i islamiseringsprosesser i ulike deler av verden, inkludert Norge, ser vi nå de mest burleske utslag av på Gaza-stripen. Hamas skal ”frigjøre” det utarmede palestinske folket. De sprenger internettkafeer og bokhandlere i luften. Og de regelrett skyter og dreper kvinner som våger seg utendørs uten slør, melder Jyllands-Posten.dk. Hvilken avgjørende ideologiske rolle ”undertrykkelsesinstrumentet” sløret har for totalitære krefter som Hamas og den såkalt sofistikerte europeiske islamisten Tariq Ramadan er et hovedtema i den nye boken til HRS sin informasjonsleder Hege Storhaug, som planlegges utgitt til høsten.

Det er nesten ikke til å fatte at den norske regjeringen er blitt Hamas' allierte. Det er nesten ikke til å fatte at vår regjeringen og toneangivende norske medier har klart å blunde for denne totalitære, antidemokratiske og voldelige bevegelsen, og at regjeringen endog aktivt har presset det internasjonale samfunnet til å støtte Hamas. Hans Rustad kommenterer det politiske spillet og sviket på Document.no, en kommentar som anbefales på det varmeste.


Tapte mot burkakledd kvinne

14.06.07: En domstol i Nederland har underkjent Diemen kommune sin beslutning om å holde tilbake velferdsytelser til en muslimsk kvinne som bærer burka. Kvinnen finner ingen jobb, da hun nekter å bære annet enn heldekkende burka, inkludert tildekning av øynene, melder Jyllands-Posten.dk.

Kvinnens trygder av vært holdt tilbake av kommunen i ett år, men disse må nå betales tilbake. Kommunen må også betale kvinnes saksomkostninger. I tillegg kritiserte dommeren kommunen for å ikke ha tatt muslimske tradisjoner i betraktning da den fattet beslutningen om å holde kvinnes trygder tilbake.

Tre arbeidsgivere har nektet å ansette kvinnen på grunn av den heldekkende burkaen. Kvinnen har dessuten nektet å jobbe som telefonselger, fordi det innebar lotterisalg, og spill er forbudt i islam.


Saudi-Arabias kvinner myker opp klesdrakten

11.06.07: Kvinnene i Saudi-Arabia, som er blitt tvunget til å tildekke seg i svart fra topp til tå, myker nå opp klesdrakten sin med sprekere farger og nye snitt, melder Aftenposten.no. Den svarte klededrakt, abaya, er ofte blitt betraktet som et symbol på deres undertrykkelse. Klesdraktforandringen er mest slående i Jidda, kongedømmets mest kosmopolitiske by, der flere unge kvinner nå velger og bære hodetørklær som sjal rundt skuldrene og nye snitt i klærne som er langt mer åpne enn den svarte fotside abayaen.

”Du kan ikke se det som nå skjer med abayaen adskilt fra andre utviklingstrekk i forhold til Saudi-Arabias kvinner, deres inntreden i arbeidsmarkedet og deres økende innflytelse på egne saker, ” sier Saad al-Sowayan, professor i folkeminne og antropologi ved Kong Saud-universitetet i hovedstaden Riyad.

At kvinnene bærer dekorerte abayaer med fargerike mønster og glitter, har fått konservative krefter til å se rødt. De mener den nye abayaen er syndig, og ortodokse prester har utstedt fatwaer som foreskriver at draktene må være mørke, vide og formløse.


Universitet i Egypt får ikke forby slør

11.06.07: Et av de mest prestisjetunge universitetene i Midtøsten, det amerikanske universitetet i Kairo, har tapt en rettssak vedrørende bruk av heldekkende slør, niqab, melder VG Nett. Det amerikanske universitetet, AUC, får ifølge en domstol ikke lov å nekte kvinnelige studenter, ansatte eller besøkende iført niqab adgang til området. Niqab er slør som dekker hele hodet og ansiktet bortsett fra øynene.

Doktorgradsstudenten Iman Taha al-Zainy ble i 2001 nektet adgang til skolen tildekket med niqab, fikk dommerens medhold i at det er hennes lovlige rett å oppholde seg på universitetsområdet iført niqab, etter at AUC anket den første dommen.


Mer støy om slør i franske skoler

08.06.07: Kan mødre til elever i den franske skolen ha på slør når de er med barna på utflukter eller andre aktiviteter på skolen? Nei, sa flere skoleledere, med henvisning til loven av 2004 som sier at skolen skal være fri for synlig religiøse og politiske symboler. Muslimske mødre klaget sin sak inn for et ledende anti-diskriminerings organ, HALDE, og vant frem, melder Expatica.com. Loven av 2004 skal ikke gjelde utenforstående. Å nekte mødre til elever å bære slør, er ”religiøs diskriminering”, heter det.


Vil halshugge kvinner uten hijab

04.06.07: En islamistisk palestinsk gruppe som kaller seg ”Sannhetens sverd” truer med å halshugge kvinnelige nyhetsopplesere som ikke bruker riktig klesdrakt i henhold til deres tolkning av koranen, melder NTB ifølge Aftenposten.no. Gruppen har tidligere tatt på seg ansvaret for flere bombeattentater mot internettkafeer og musikkforretninger. De betraktes som ett tilskudd til palestinske ekstremister med sympati og bånd til al-Qaida. Det er imidlertid første gang trusselen rettes mot bestemt personer. Gruppen sendte fredag ut en e-post til flere nyhetsmedier: ”Vi skal kutte struper, og fra åre til åre, hvis det er nødvendig for å beskytte denne nasjonens ånd og moral”, het det i meldingen. Kvinnelige nyhetsopplesere ble anklaget for å være "uten moral eller skam".

Det er ca 15 kvinnelige opplesere i det regjeringskontrollerte TV Palestina. De fleste av dem bruker hijab, men flere bruker vestlige klær og makeup. Før trusselen ble sendt ut, hadde noen av kvinnene fortalt at de hadde fått personlige trusler på mobiltelefon. En av de hijab-frie nyhetsoppleserne torde ikke jobbe på lørdagen. "Det skaper en farlig presedens i samfunnet vårt. Det vil ramme alle arbeidende kvinner," sa den kvinnelige nyhetsoppleseren.


Dansk nei til burka

16.05.07: Flertallet av danskene sier nei til maskering i det offentlige rom ved bruk av burka eller niqab, det vil si en muslimsk bekledningsdrakt som tildekker ansiktet eller som kun viser øynene, viser en meningsmålingen utført av Epinion Capacent for Urban.dk.

59 prosent av de spurte er enig eller meget enig i at man ikke kan være ansatt som rengjøringsassistent i det offentlige hvis man er tildekket. Dermed er et flertall av Danmarks befolkning på linje med regjeringens syn på tildekning i det offentlige rom. ”Borgerne har krav på å kunne se hvem de offentlige ansatte er, og det gjelder på alle arbeidsplasser. Jeg synes ikke man skal lage en annenklasses jobber der man sier at slikt ikke er viktig”, sier den danske arbeidsministeren Claus Hjort Frederiksen, som mener at reglene også skal gjelde for vaskehjelper.

Men i forbundet for offentlige ansatte (FOA) er man ikke enige med flertallet. Lederen i FOA, Dennis Kristensen, beklager danskenes burka-motstand. "Jeg må dessverre erklære meg uenig med flertallet. Jeg kan ikke se at en burka forhindrer rengjøringsassistenter å utføre sin jobb tilfredsstillende," sier Kristensen. Han mener at et burkaforbud kan være usaklig forskjellsbehandling, som er ulovlig. Samtidig er Kristensen enige i at saksbehandlere og dagpleiere ikke bør være tildekket, da det å kunne se ansiktet er med på å skape trygghet for borgerne. Det er da også 81 og 87 prosent av danskene som krever å få se henholdsvis dagpleierens og saksbehandlerens ansikt. Omtrent like mange krever også at kvinner i disse stillingene skal være villig til å håndhilse.


Kontanthjelp fratatt to i burka

09.05.07: Ankestyrelsen i Århus kommune i Danmark har gitt kommunen rett til å ta kontanthjelpen fra to kvinner som ikke vil arbeide uten burka, melder Politiken.dk. Gert Bjerregaard (V), rådmann i Århus kommune, vil ikke ha noe av at kvinner nekter å ta av seg burkaen, eller niqab, når de skal utføre kommunalt arbeid. I så tilfelle må kontanthjelpen ryke, har han sagt, noe han nå har fått støtte for. Burkaballaden ble innledet da en dagmamma, som lønnes av kommunen ved såkalt kontanthjelp og som hadde konvertert til islam, insisterte på å få jobbe totalt tildekket med burka. Arbeidsminister Claus Hjort Frederiksen (V) uttalte da at han ikke vil ha offentlig ansatte som tildekker hele ansiktet, på linje med de retningslinjene som finnes i København, Århus, Odense og Frederiksberg. I disse kommunene blir burkakledde kvinner som nekter å vise sitt ansikt også nektet kontanthjelp.


Burka kan føre til at man mister dagpenger

07.05.07: Hvis en kvinne nekter å jobbe fordi hun ikke vil ta av seg burkaen, så kan kommunen stoppe kontanthjelpen (en slags form for dagpenger i forhold til arbeidsledighet i Danmark). Arbeidsordfører i Århus kommune, Gert Bjerregaard (V), sier til Jyllands-Posten.dk at: ”Hvis man har valgt burka, har man samtidig lukket mange dører for seg i forhold til å komme i jobb." For å få kontanthjelp er man nødt til å stille seg til rådighet for arbeidsmarkedet, og det gjør man ikke hvis man velger burka, mener Bjerregaard. Han påpeker at han ikke har hørt om en eneste virksomhet som vil ansette en kvinne i burka. ”Vi lever i et servicesamfunn, og det gir mennesker som vi ikke ser ansiktet til, mange problemer,” sier Bjerregaard.


Nei til burka

03.05.07: En dansk konvertitt har skapt politiske bølger. Kvinnen var ansatt som privat dagmamma av en muslimsk familie bosatt i Odense, og 75 prosent av lønnen hennes ble dekket av kommunen. Jurister i kommunen mente de ikke kunne stoppe utbetalinger til den ansiktstildekte konvertitten fordi hennes spåkkunnskaper var upåklagelige. Familie- og forbukerminister Carina Christensen (De Konservative), sa først at en dagmammas bekledning ikke er noe politikere skal blande seg inn i, og høstet politisk storm til topps i regjeringen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen og Christensens partileder Bent Bendtsen gikk straks ut mot Christensen, som tok en u-sving. Andre kom også på banen, blant annet København kommune som har hatt et forbud mot full ansiktstildekning i pleieomsorgen siden i fjor. Nå sier Christensen at hun vil gå gjennom reglement knyttet til kleskodekser og endre lovverk hvis det er nødvendig for å stoppe burka og andre ansiktsdekkende slør. På lederplass kommenterer Jyllands-posten burka-balladen slik: "Egentlig er det beskæmmende, at det overhovedet skal være nødvendigt at diskutere bestemte klædedragter i bestemte situationer. Det burde alene været et spørgsmål om takt og tone. Imidlertid er især den muslimske klædedragt i forskellige versioner efterhånden blevet til et symbol, hvormed man lidt efter lidt afprøver det demokratiske samfunds tolerancegrænser. For nogle år siden var der stor ståhej over, at en kassedame ikke accepterede sin arbejdsgivers ret til at bestemme, hvordan de ansatte skulle præsentere sig over for deres kunder. I dag er vi nået dertil, at den muslimske intolerance provokerer den verdslige danske tolerance ved at føre et symbol på ultimativ kvindeundertrykkelse ind i den kommunale dagpleje. Selv om der nemlig her i landet hersker stor frihed til at provokere og råbe op om, at man frivilligt har iført sig den muslimske uniform, er den for millioner af kvinder verden over ikke alene et symbol på, men et instrument til undertrykkelse (...) Reaktionen fra Christiansborg burde umiddelbart have været en rungende opbakning. Et rungende nej til provokationen."


Dagmamma i burka

02.05.07: Ville du latt en fullstendig tildekket kvinne i burka passe dine barn? Spørsmålet er reist i Danmark etter at en kommune mener seg tvunget til å godkjenne en kvinne som bærer burka til dagmamma, skriver Jyllands-Posten.dk. I sakens anledning har kommunen spurt Forbruker- og familieminister Carina Christensen om råd. Men ministeren vil ikke blande seg inn i hvilken bekledning private dagmammaer har på jobb. ”Det er privat pasning. Så det er forældrene, som er arbejdsgivere, og som vælger, hvem der skal passe deres børn”, sier Christensen, og henviser i sakens anledning til komunens tilsynsplikt. Kommunens rådmann mener at burkaen sender et misvisende signal både til barna og foreldrene i forhold til et demokratisk samfunn med likestilling.


Demonstrerende menn i burka

27.04.07: Billy Butt er en svensk musikkprodusent som for tiden er bosatt i Islamabad i Pakistan. Her har han til stor forundring registrert at tenåringsgutter ikles burka og opptrer som kvinner i demonstrasjoner. Dette har fått han til å stille spørsmål med hvor mange kvinner det egentlig er som (får) deltar i demonstrasjoner i muslimske land. Demonstrasjonen i Islamabad, der han vitnet dette fenomenet, hadde budskap som "Død over de som ikke tror", "Vi vil ha et islamsk samfunn", "Innfør straks Sharialover" m.m. En av Pakistansk mest anerkjente journalister mener forklaringen på forkledningen er enkel; mullanene har problemer med å få kvinner til å stille opp.

Butt skriver på Sourze.se: "Min första tanke var förstås huruvida alla dessa demonstrerande kvinnor vi ser exempelvis i Teheran och Baghdad egentligen är kvinnor och inte män? Vilka är det som döljer sig bakom dessa svarta dräkter och tillhör ögonen vi ser igenom burkorna äkta demonstrerande eller unga män som anlitats för att klä ut sig och föra ett jävla liv för att skrämma skiten av oss västlänningarn när vi ser på Aktuellt och Rapport?

Så nästa gång ni ser en jättedemonstarion av muslimer i teverutan var inte så säker på att ögonen som stirrar ut igenom brukorna tillhör kvinnor. De kan vara en bluff!"

Menn i burka er ikke bare en "taktikk" som benyttes i muslimske land. Også i Norge har HRS registrert at menn ikles burka i demonstrasjoner (se bildet).


Anmeldt for å ha nektet å kjøre kvinne i burka

27.04.07: En bussjåfør i Malmö er politianmeldt og suspendert etter at han prøvde å nekte å ta om bord en kvinne i burka. Sjåførens motiv skal ha vært sikkerhet – han kunne ikke identifisere personen bak kledningen. Kvinnen gikk likevel om bord i bussen etter at sjåføren truet med å tilkalle politiet. Fra bakerst i bussen ringte kvinnen selv politiet. ”Jeg kommer jo inn på kino med burka, hvorfor kan jeg ikke kjøre buss?” sier den 22 år gamle kvinnen. Busselskapet gir kvinnen full støtte. Alle skal kunne ta bussen, uansett om de kan identifiseres eller ei, sier sjåførens arbeidsgiver til Sydsvenskan.se

Vi stiller oss tvilende til arbeidsgivers påstand. Menn maskert med eksempelvis finlandshette, ville nok blitt møtt med avvisning grunnet sikkerhet, og antakelig med full støtte fra arbeidsgiver.


Hijabnekt i nederlandske skoler

26.04.07: I fjor godkjente den nederlandske regjeringen et forbud mot offentlig bruk av burka og heldekkende ansiktsslør (nikab). Loven er ennå ikke satt ut i live, melder NRK.no Fem skoler i Epe og Vaassen, som ligger øst for hovedstaden Amsterdam, får nå grønt lys for å forby hijab og andre religiøse symboler på skolen. Frankrike har totalforbudt hijab og andre religiøse symboler i skolen, og Storbritannia vurderer fremdeles om det skal innføres et forbud mot religiøse symboler i skolen. Mens i Italia blir innvandrerkvinner oppfordret av staten til ikke å bruke slør eller dekke ansiktet, både av hensyn til identifikasjon ved eksempelvis eksamen og for kommunikasjon generelt, og for kunne kommunisere generelt med hverandre. Mens i Tyrkia, hvor det er forbudt å bære slør på universitet og i offentlige stillinger, kan gå nye tider i møte. Kandidat til ny president, Abdullah Gül, er gift med en slørkledd kvinne. Mange tyrkere frykter landets sekularitet hvis Gül vinner valget og landets førstdame er ikledd slør. Statsminister Erdogan er klar i sin tale. Han vil fjerne slørforbudet, mens en annen presidentkandidat, Ahmet Necdet, mener Tyrkias kommende førstedame må følge landets slørforbud. Ny president i Tyrkia tiltrer 16. mai.


Menn må tildekkes

27.02.07: Tekstforfatter Dagfinn Nordbø nevner i Dagbladet.no flere grunner til at menn også burde tildekkes, hvis man holder seg til argumentasjon som kommer fra muslimsk hold. Nordbø spør: ”Hvem bestemte at det bare er kvinner som må dekke til kroppen? Hvorfor går ikke menn med slør? Jeg kan ramse opp en rekke eksemplarer av arten mannfolk som straks får saftene til å sildre hos enhver kvinne: Brad Pitt, Christian Kjelling, Adil Thathaal, you name them. Disse mennene (og millioner andre) har en så formidabel tiltrekningskraft på damer at de bør dekkes til umiddelbart. Egentlig burde de vært plombert”.

Nordbø er også sjokkert over uttalelser fra en høytstående norsk imam i beste sendetid på NRK: ”Imam Sikandar fikk seg på NRK Reflektor til å si at jenter bør starte med tildekking i seksårsalderen, for når de blir tenåringer blir de jo helt umulige å ha med å gjøre. Han antydet meget sterkt at småpikene kom til å bli fortapte horer hvis man ikke sørget for tidlig emballering. Når landets mest innflytelsesrike imam uttaler dette, burde kanskje muslimer som mener noe annet, prustet seg litt opp. Men det skjedde ikke. Jeg foreslår derfor at vi dekker til Imam Sikandar et års tid. Så kan han jo rapportere hver torsdag om hvordan han har det der inne, gjerne på NRK TV”.


Muslimer vil kaste Taslima Nasrin ut av India

22.01.07: Nylig oppfordret Taslima Nasrin muslimske kvinner til å brenne burkaen (se sak under) . Ifølge Nasrin er det påbudt i henhold til islam for kvinner å dekke seg til. Likevel mener forfatteren fra Bangladesh at muslimske kvinner skal stå opp mot den religiøse undertrykkelsen som ligger i burkaen. Den drapstruede forfatteren gjennom mange år grunnet boken "Lajja", har levd i eksil i India siden 1994. Oppfordringen om å brenne burkaen har nå ført til at All-India Muslim Personal Law Board vil at Nasrin skal forvises fra India. Hennes utspill om burkaen defineres som ”nedsettende og uhyrlig”, og Narin beskyldes for med vilje å ha ønsket å såre muslimers følelser, melder Timesofindia.com


foto: HRSLa oss brenne burkaen!

17.01.07: Koranen foreskriver purdah, det vil si atskillelse av kjønnene og at kvinner tildekkes. Dette betyr ikke at kvinner skal adlyde koranen, skriver Taslima Nasrin, forfatter fra Bangladesh, som er drapstruet av islamister for sitt engasjement for menneskerettigheter.

Taslima oppfordrer kvinner til å ta et oppgjør med dette undertrykkende plagget: Brenn burkaen!

Les mer


Ettersøkt mann stakk av i søsterens niqab

20.12.06. Storbritannias mest ettersøkte stakk av fra landet med søsterens pass og niqab (heldekkende slør), melder Dagbladet.no. Somalieren Mustaf Jama (26) er hovedmistenkt for drapet på politikonstabel Sharon Beshenivsky i West Yorkshire i november i fjor. Nå mener etterforskerne at 26-åringen unnslapp Storbritannia ved å bruke søsterens pass og ansiktsslør i grensekontrollen på Heathrow flyplass. Jama var Storbritannias mest ettersøkte mann og britiske flyplasser var i alarmberedskap etter terroraksjonen 7. juli i fjor, da 26-åringen klarte å fly ut fra London ikledd en niqab. Niqab skjuler det meste av ansiktet og har vært brukt som forkledning av selvmordsbombere og terrorister i Irak og Afghanistan.

Flere land vurderer forbud mot heldekkende slør i det offentlige rom.


Avgift for ikke-jomfruer

12.12.06: En rumensk prest har funnet sin egen vri for å unngå at par "lever i synd". Han har innført en bot for par som har hatt sex før ekteskapet. Beløpet varierer mellom 100 kroner og 700 kroner, som utgjør fra 10 til 60 prosent av en vanlig månedslønn i Romania. Boten bestemmes av hvor intime paret har vært før de inngår ekteskapet. Fader Petrica Bratu mener at den hvite brudekjolen er et tegn på renhet, og han vil ikke at den skal tilsøles, skriver Vårt Land.

Hvordan fader Bratu eventuelt skal foreta en jomfrusjekk sier historien intet om, bortsett fra at boten vil bli høy hvis kvinnen er synlig gravid eller har et barn på armen.


Ingen burka i danske passkontroll

28.11.06. Burkaen må av i passkontroll, også niqab (heldekkende slør), i Danmark. Kvinner som bærer burka eller niqab må forberede seg på at de må fjerne disse plaggene når de krysser danske grenser, melder Aftenposten.no.

Danmarks justisminister, Lene Espersen, krever at muslimske kvinner i fremtiden må belage seg på at grensevaktene skal å få se hele ansiktet, ikke bare området rundt øynene. Det er rikspolitisjefen som ber grensekontrollen skjerpe rutinene i alle kommuner som utfører grensekontroll, også Københavns flyplass Kastrup.

Norge har innført nye og strenge sikkerhetsregler på flyplassene, men mens sjampoen blir tatt fra passasjerene kan man like fullt gå gjennom passkontrollen tildekket da Norge ikke har noen under-burka-sjekk. Det er foreløpig ingen planer om å innføre slik kontroll: "Vi har ikke diskutert nye sikkerhetstiltak i forhold til burka i Norge," sier Bjørg Ulset, underdirektør i Luftfartstilsynets Security-seksjon.


Tapte retten til å bære kors

22.11.06: Den engelske flyvertinnen Eweida som ble nektet å bære sitt kristne kors synlig, tapte mandag appellsaken mot British Airways, melder Magazinet.no. "Eweida er ikke suspendert og vi ønsker å ha henne tilbake på jobb," sier en uttalelse fra British Airways, som henviser til at de ansatte må underordne seg firmaets regler om bekledning, , uansett hvilken tro de tilhører.


Egypts kulturminister i hijab-bråk

20.11.06: Egypts kulturminister siden 1991, Faruq Hosni, får kraftig kritikk etter han kalte bruken av hijab blant egyptiske kvinner for et skritt tilbake, skriver Nettavisen.no. Muslimsk brorskap ber Hosni trekke seg: "Hosni vet godt at muslimske kvinner har plikt å bruke hijab," sier professor Suad Abdallah ved Al-Azhar-universitetet i Kairo.


Tilslørte ansikter blir forbudt i Nederland

20.11.06: Regjeringen i Nederland mener kvinner kledd i burka truer innbyggernes sikkerhet. Nå vil de forby alle hodeplagg som dekker ansiktet. "Det er uønskelig at klesplagg som dekker ansiktet, inkludert burka, blir brukt på offentlige plasser av hensyn til offentlig orden, sikkerhet og beskyttelse av innbyggerne, sier integreringsminister Rita Verdonk. Flere muslimske organisasjoner reagerer negativt på forbudet, og har pekt på menneskerettigheter og grunnlovens paragraf om diskriminering. "Hele ideen er en overreaksjon på et svært marginalt problem fordi svært få kvinner bruker burka i Nederland," sier Ayhan Tonca, leder for den muslimske organisasjonen CMO. Les hos VG Nett


Vatikanet kaster seg ut i slørdebatten

15.11.06: Seniorkardinal Renato Martino har uttalt at muslimske immigranter må respektere kultur, tradisjoner og religion i det landet de kommer til. Han er bekymret for den økte tildekningen av kvinner som bosetter seg i Europa. Erkebiskop Agostino Marchetto sier at i samtaler med muslimer er det viktig å få dem til å forstå at konsekvensene av en del religiøse tradisjoner ikke oppfattes som positive i det italienske samfunnet, og at dialog om dette er vanskelig å få til med de muslimske religiøse lederne. I et møte med en muslimsk delegasjon for kort tid siden ble det uttalt at de foretrekker dødsstraff og at de ønsker separate kartlegginger av kvinner og menn i forbindelse med integreringsarbeidet, melder BBC News


Sløret er brudd på barnekonvensjonen

14.11.06: ”Slørtvangen som noen muslimske jenter utsettes for av foreldrene er et grovt brudd på barnekonvensjonen (...) Barn har rett til å bli beskyttet og utvikle seg. Det er flere sentrale punkter i barnekonvensjonen hvor slørtvang fra foreldrenes side reelt er å betrakte som et overgrep og en krenkelse av barnets fundamentale rettigheter. I følge barns ’grunnlov’, har de rett til medbestemmelse, herunder innflytelse, deltakelse og ytringsfrihet,” skriver barne- og ungdomslege Vibeke Manniche i kronikk i Information.

Manniche mener tradisjonen med slør ikke hører hjemme i et moderne samfunn. Hun peker også på mentale og fysiske helseskader ved utstrakt bruk av slør, og seksualiseringen av jentebarn: ”Når man tar på små jenter, som er sterkt avhengige av foreldrenes omsorg, et slør som indikerer at disse barna er farlige seksuelle objekter som skal tildekkes av hensyn til menn, påfører man jentene skamfølelse.”

Les Manniches kronikk (gjengitt med tillatelse fra forfatteren)


Forbud mot burka kan komme, sier integreringsminister Verdonk

13.11.06: Det nederlandske kabinettet er i mot burka, men mener at et forbud mot å bære burka i det offentlige rommet ikke er mulig foreløpig. Integrasjonsminister Rita Verdonk, sier imidlertid at det foreligger muligheter i eksisterende lovverk og forskrifter til å forby plagget. Verdonk peker på at det er allerede forbudt å bære ansiktsdekkende plagg på offentlige transportmidler og i undervisning, melder Expatica.com

HRS tror Nederland kan bli det første landet i Europa som forbyr burka og niqab i det offentlige rommet. Argumentene vil antakelig handle om offentlig sikkerhet (knyttet til terror) og kvinneundertrykking.


Slørets seier i Egypt

27.10.06: Slør eller ikke slør – det er ikke spørsmålet lenger i Egypt. Rundt 80 prosent av den totale kvinnebefolkningen i Egypt bærer nå ulike former for slør, melder Middle East Online. Tre tiår med islamsk vekkelse ligger til grunn for den utstrakte slørbruken. De fleste kvinnene som ikke bærer slør er koptiske kvinner.


Vil forby burka i det offentlige rommet

23.10.06: Nederlands innvandringsminister Rita Verdonk, ønsker forbud mot burka i det offentlige rommet av hensyn til bedre integrering og mot undertrykking av muslimske kvinner. En ekspertkommisjon på syv personer, skal levere anbefalinger til myndighetene i november. Både integrering, undertrykking og sikkerhetsaspekt skal ligge til grunn for kommisjonens konklusjoner, melder Expatica.com


Arbeidsretten godtok skolens nekt av ansiktsslør

23.10.06: Den 24 år gamle skoleassistenten i England, Azmi, ble suspendert fra jobben da hun nektet å ta av seg sitt heldekkende ansiktsslør på jobben (se saker under). Hun gikk til arbeidsretten, som ga henne delvis medhold. Azmi får 1100 pund i erstatning for følelsesmessig belastning, men hun fikk ikke medhold for sine erstatningskrav om direkte og indirekte diskriminering og trakassering. I en pressemelding kritiserer Azmis advokater ministere – og spesielt Tony Blair – for at ha involvert og uttalt seg i saken før arbeidsretten hadde behandlet saken og kommet til sin konklusjon. Azmi vurderer å anke saken videre i rettssystemet, og sier at det kan være starten på en lang prosess. ”Det er tydelig at jeg har blitt diskriminert, og jeg er skuffet over at arbeidsretten ikke gir meg medhold når det gjelder dette kravet,” sier hun. I en pressemelding uttrykker bystyret at de ser på arbeidsrettens avgjørelse som en seier siden tre av fire av Azmis krav ble avvist. Les saken i Aftenposten.no


Reporter med burka gjennom passkontrollen

23.10.06: En reporter fra den danske avisen B.T iførte seg en heldekkende burka på sin flyreise fra København til London. På Københavns flyplass Kastrup ble hun bedt om å lette på sløret - men nektet dette. Personalet godtok at hun bare viste frem øynene. Når hun ankom London og ved hjemkomsten til Kastrup måtte hun derimot identifisere seg. Den slappe identitetskontrollen kan utnyttes av kriminelle, hevder kritiske røster. Les i Expressen.se

Dette skal ikke kunne skje ved passkontrollen Oslo lufthavn, sier politioverbetjent Tom Fjæstad ved grense- og forvaltningsavdelingen ved Gardermoen politistasjon til VG Nett. "Kvinner i burka må løfte på sløret hos oss, for vi må se ansiktet på vedkommede for å kunne sammenligne med passfotoet. Slike kontroller skjer ofte," sier Fjæstad, som legger til at det kan være et problem dersom kvinnen har mannen med seg.


Statsminister Blair inn i slørdebatten

18.10.06: Statsminister Tony Blair mener at debatten rundt ansiktsslør er en del av en større debatt om hvordan muslimske miljøer integreres i det britiske samfunnet, melder Aftenposten.no. Blair mener at debatten må tas. "Folk ønsker å vite at alle minoritetssamfunn, men spesielt det muslimske fellesskapet, må oppnå den rette balansen mellom integrasjon og det multikulturelle," sier han, og påpeker at at det å bære slør er et synlig tegn på atskillelse: "Det er et tegn på separasjon og gjør andre utenfor det fellesskapet ukomfortable. Men det ikke er det samme som å si at muslimer ikke har rett til å bære slør."


Advarer mot et splittet samfunn mellom muslimer og ikke-muslimer

16.10.06: Debatten om tilsløring av muslimske kvinner skaper voldsomme reaksjoner i Storbritannia for tiden, og skaper ekstra spenning mellom muslimer og ikke-muslimer i landet. Nå advarer den profilerte konservative politikeren David Davis i en kommentar i avisen Sunday Telegraph mot at "stengte samfunn" blir etablert i Storbritannia. Han skriver også at religiøse forskjeller holder på å ødelegge grunnleggende verdier som ytringsfriheten. En undersøkelse denne uken viser også at 57 prosent av stemmeberettigede briter ønsker at den muslimske befolkningen i landet gjør mer for å "passe inn," mens 53 prosent er enige med Straw i at et ansiktsslør skaper avstand mellom en muslimsk kvinne og den øvrige befolkningen, melder Aftenposten.no


Ikke et slør av velvilje

13.10.06. En kvinnelig støttelærer i England, Aishah Azmi (24), er suspendert fra jobben fordi hun nekter å ta av seg det heldekkende sløret, niqab, når hun underviser barn i språk, melder Aftenposten.no. Barna som undervises er i alderen 7 til 11 år, og flere av dem har ikke engelsk som førstespråk og klager derfor på at de ikke forstår undervisningen fra skoleassistenten som bærer heldekkende slør. Headfield Church of England Junior School, der den slørbærende kvinnen jobber, sier at Azmi kan bruke sløret utenfor klasserommene. Dette nekter hun å godta.

Parlamentsmedlem Shahid Malik fra det aktuelle distriktet er enig i suspensjonen: "På skolene må hovedprioriteten være utdanningen av våre barn. Jeg støtter fullt ut skolemyndighetenes avgjørelse om å kreve at assisten tar av seg sløret når hun underviser elever på en barneskole." Videre sier han at det er ingen religiøs forpliktelse for muslimske kvinner å dekke seg til foran barn på en skole. Nå er hun suspendert i påvente av en avgjørelse fra en arbeidsdomstol.


Hijab splitter den danske befolkningen

03.07.06: I en undersøkelse som Gallup har foretatt for Berlingske Tidende fremkommer det at hijab som uttrykk for en bestemt oppfatning av islam, deler den danske befolkningen i to leire. 48 prosent av de spurte mener at hijaben er et symbol på islamsk kvinneundertrykking, mens 47 prosent mener det er en frivillig hodebekledning. 5 prosent sier de ikke vet. På spørsmålet om kvinnelige tv-verter eller andre offentlige personer kan bære hijab, svarer 53 prosent ja, mens 46 prosent sier nei. Og når det spørres om kvnners bruk av hijab er et problem i forhold til arbeidsmarkedet, sier 58 prosent ja, mens 41 prosent sier nei. Generelt mener et flertall at det er et problem at muslimske kvinner bærer hijab, da 48 prosent sier det er negativt, mens kun 16 prosent mener det er positivt. Her er det dog mange tvilere: 34 prosent sier de ikke vet.

Les også Vibeke Manniches innlegg om hijab og tilsvaret fra Asmaa Abdul-Hamid, samt debatt, hos Berlingske Tidende.dk


Sykehus-burka

05.09.06: Sykehusene i Storbritannia har fått designet en egen sykehus-burka. Burkaen er designet slik at kun øyne og hender er synlig, i tillegg til at det er tilgang for å gjøre kirurgiske inngrep.

Leger forteller at mange kvinner ikke møter opp til viktige operasjoner, fordi de er redd sykehusenes prosedyrer vil føre til at de må bryte muslimske regler knyttet til tildekning. Både muslimske pasienter og leger er fornøyd med lanseringen av sykehus-burkaer, melder Daily Express


Tysk delstat forbyr hijab på lærere

02.06.06: Enda en tysk delstat forbyr kvinnelige lærere å bruke slør, skriver Magazinet.no.

Denne gangen er det myndighetene i Tysklands mest folkerike stat, Nordrhein-Westfalen, som forbyr lærere på offentlige skoler å tilsløre seg. Dette betyr at halvparten av delstatene, åtte av 16 delstater, i Tyskland nå har et slikt forbud. En kjennelse i den føderale domstolen åpner for at de enkelte delstatene kan forby hijab på lærere.


Vant retten til å slippe hijab

18.11.05: I årevis har det vært debatt i Europa om muslimske kvinners rett til å bære hijab. Derimot har det vært liten debatt om det motsatte - nemlig retten til å ikke bære hijab. En muslimsk kvinne i Nederland har nå vunnet denne retten: Samira Haddad søkte jobb ved Islamic College of Amsterdam, hvor første spørsmål var om hun var muslim, og deretter hvorfor hun ikke brukte hijab. Hun bekreftet at hun var muslim, men at hun, på grunn av sin opprinnelse fra Tunis, ikke brukte hijab, og at hun heller ikke ønsker å gjøre det i Nederland. Intervjuet ble avsluttet øyeblikkelig. Haddad klaget inn behandlingen hun fikk til antidiskrimineringskontoret, men skolen argumenterte med koranen. Hun gikk videre med saken til den nasjonale likestillingskommisjonen, som var klar i sin dom: koranen er ikke legalt bindende.

Les hos Times Online


Hijab-dom skaper debatt

16.11.05: Studenten Leyla Sahin nektet å ta av seg hijaben på universitetet i Istanbul i Tyrkia, og brakte saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, hvor hun tapte på alle punkter. Dommen skaper debatt også her i Norge, da knyttet til hvor retningsgivende den er. HRS har tidligere tatt til ordet for at dommen i prinsippet tilsier at enhver stat kan nedlegge forbud mot religiøs tildekning for å beskytte landets sekularitet, fordi det fremmer likestilling mellom kjønnene og demper uønsket religiøs påvirkning. Også Kirsten Ketscher er helt på linje med dommen. Hun er professor i kvinnerett ved Juridisk fakultet i Oslo og professor i sosialrett ved Universitetet i København med sosialrett og europarett som spesialfelt. Men stipendiat Njål Høstmælingen ved Norsk senter for menneskerettigheter er ikke enig med Ketschers konklusjon om at dommen vil skape presedens her.- Man kan ikke lese av denne dommen at kvinners rettigheter går foran religionsfriheten, sier han til Aftenposten.no. I følge Høstmælingen kan feministargumentasjonen like gjerne kan brukes til å støtte kvinnelige muslimers frihet til å velge klesdrakt.

Det er ikke første gang Senter for menneskerettigheter tyr til en slik argumentasjon. I 2003 argumenterte stipendiat Marius Emberland for at hvis kvinner i Norge gis samme tilgang til religiøs skilsmisse som mannen, kan det kan være mot religionsfriheten og derav diskriminerende. Den gang syntes Senter for menneskrettigheter sin fortolkningsramme å være at problematikken ikke var alvorlig nok til at staten måtte handle – fordi det aldri har vært autoritativt løst på folkerettslig plan. HRS beskyldte senteret for manglende evne til progressiv fortolkning av menneskerettighetene. Den nylige avsagte hijab-dommen er etter vår mening en støtte til vårt syn.


Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg sier ja til hijab-forbud

11.11.05: Ved universitet i Istanbul i Tykia er det forbud mot å bruke hijab. Leyla Sahin nektet å ta av seg hodeplagget, og ble utestengt fra skolen.Hun bestemte seg for å gå rettens vei. Først tapte hun i tyrkisk høyesterett og deretter tapte hun i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2004. Hun fikk derimot aksept for å få saken vurdert i domstolens Grand Chamber. I går falt dommen: Leyla Sahin tapte på alle punkter. Dommen tilsier at enhver stat i prinsippet kan nedlegge forbud mot religiøs tildekning for å beskytte landets sekularitet, fordi det fremmer likestilling mellom kjønnene og demper uønsket religiøs påvirkning. Les i Aftenposten.no

HRS er svært fornøyd med premissene for dommen i menneskerettighetsdomstolen.


Designer-burkha i Danmark, forbud i Nederland?

11.10.05: Et firma i København har tatt mål av seg å lage en designer-burkha som skal få muslimske kvinner ut på arbeidsmarkedet. I følge en av medeierne i firmaet, Imran Hussain, skal den nydesignede burkhaen både "sikre at kvinnen kan bevege seg fritt uten å tenke på at hun viser for mye frem - samtidig som den skal gjøre henne smart å se på". Designer-burkhaen er "godkjent" av fremstående imamer. Les i Politiken.dk

I Nederland vurderer derimot integreringsminster Rita Verdonk å nedlegge forbud mot burka. Det er uklart i hvilke offentlige sammenhenger et eventuelt forbud skal gjelde. Det pekes både på kvinneundertrykking og sikkerhetsproblem knyttet til bruk av burkha, melder Expatica.com


Slørforbud en suksess i Tunisia

10.10.05: ”Tunisia har hatt slørforbud i offentlige stillinger i snart 40 år, og kan vise til et forbløffende positivt resultat på de aller fleste områder innen utdanning, likestilling og arbeidssituasjon for begge kjønn”, skriver Bjørn H. Grinde, Honorær Konsul for Tunisia til Norge.

I en kronikk i Dagbladet peker han på hvordan slørforbudet i offentlige stillinger fratar makten til de konservative kreftene, og reduserer det lokale og familiære presset på kvinner. ”Å fjerne presset på kvinner på denne måten, gir sannsynligvis bedre effekt enn tiltak som skal hjelpe den lille andel kvinner som våger å bryte ut. Ønsker en likestilling for kvinner i et land, så betyr det at en må bruke administrativ makt mot de konservative kreftene. Det er mulig at norsk integreringspolitikk har noe å lære her” sier Grinde.

HRS kunne ikke vært mer enig.


Tysk stat forbyr slør

12.11.04: Den tyske staten Bayern forbyr nå muslimske lærere å bære slør på skolen. Et liknende forbud er innført i to andre tyske stater, mens i staten Hessen forbys alle offentlig ansatte å bære slør. Slørforbud begrunnes med kvinneundertrykking og tvang, samt at det pekes på at sløret er et politisk symbol som misbrukes av politiske muslimer.

I Tyrkia er det forbudt å bruke slør på universitetene. Mens tyrkiske kvinner i Norge kan fritt bruke slør på universitetene våre.

Les på BBC News


Prinsipiell dom om slør i Danmark

18.12.03: Like før jul fastslo dansk rett at arbeidsgiver er i sin rett til å forby ansatte ikle seg hijab. Bakgrunnen var en muslimsk ung kvinne som, i følge henne selv, en dag etter å ha lest Koranen, ble overbevist om at hun måtte iføre seg hodeplagget. Hun ble oppsagt, og gikk dermed til erstatningssøksmål mot arbeidsgiver. Kvinnen tapte den prinsipielle saken og ble også idømt saksomkostningene.

Les i Berlingske Tidende


08.03.01: Opprop fra kvinneorganisasjon i Midtøsten; "Against Hijab." Les appellen

Kvinne med slør

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2007