| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Vold og overgrep > Æresdrap side 1

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Saken om norskpakistanske Rahila Iqbal (20) har egen samleside med lenker fra norske nettaviser

Saken om danskpakistanske Ghazala Khan (18) har egen samleside med lenker fra danske nettaviser

Saken om trippeldrapet på tre norskpakistanske søsterene Nafisa (13), Saadia (24), og Sobia (27) har egen samleside med lenker fra norske nettaviser


Fikk livstid for æresdrap

20.07.07: Det var i januar i fjor at 20-årige iranskkurdiske Banaz Mahmod Babakir Agha sporløst forsvant. Politiet fryktet at hun var utsatt for et æresdrap, da hun i juni året før brøt ut av et arrangert ekteskap, og flyttet til Sør-London for å bo sammen med slektninger. Der fant hun seg en ny kjæreste, som familien ikke godtok. I slutten av april samme år fant politiet i Birmingham liket av Banaz i en koffert i et bolighus. Hun var blitt kvalt med skolisser.

Faren, Mahmod Mahmod (52) og hans bror Ari Mahmod (51), ble dømt i Old Bailey Court i London for å ha bestilt drapet på 20-åringen. Ett av de sentrale bevisene i retten, var et videoopptak på en mobiltelefon som Banaz selv hadde gjort før sin død. Der forteller avdøde Banaz at hun er veldig redd etter at faren hadde prøvd å drepe henne. 20. juli kom straffutmålingen. Begge ble dømt til fengsel på livstid. Les saken i Stavangeravisen.com

Storbritannia har det siste tiåret vært vitne til over 25 drap av kvinner utført av muslimske familiemedlem. Mer enn 100 andre drap er for tiden under etterforskning i Storbritannia som mulige æresdrap.


Forteller politiet om kjæresten, så foreldrene

06.07.07: Etter at Danmark i august i fjor offentliggjorde at de ville sette et betydelig fokus på æresdrap og annen æresrelatert vold, har politiet fått inn 154 meldinger knyttet til problematikken. Ikke alle sakene handler om direkte vold, mange er mer en bekymring for hva som kan skje. ”Spennvidden strekker seg fra drapsforsøk til hendelser hvor vi har handlet proaktivt, det vil si at politiet har hatt preventive samtaler med familien,” forklarer lederen for Rikspolitiets Nasjonale Etterforskningssenter (NEC), Kim Kliver, til magasinet URBAN ifølge Berlingske.dk. Klever mener det preventive arbeidet er særdeles viktig: ”De fleste sakene handler om et minimum av trusler, men for oss er det preventive like viktig som å oppklare allerede begåtte forbrytelser. Det er viktig at vi kan reagere så tidlig som mulig, og at vi kan se at noen av innvandrerjentene har oppdaget at vi har dette fokuset,” sier Kliver.

Integreringskonsulent i København kommune, Manu Sareen, mener at æresrelatert vold øker i Danmark. Samtidig påpeker han at økningen kan være et uttrykk for større tillit til sosiale myndigheter, hvilket i så tilfelle er bra. I tillegg mener at det kan være et uttrykk for at innvandrerjenter gjør mer opprør, og at voldsmennene blir straffet for det de gjør.

NEC avviser imidlertid at det har vært en økning av æresrelatert vold i Danmark. De mener forklaringen ligger i økt fokus på problematikken. ”Vi tror ikke det er et økende problem. Vi er i ferd med å eliminere noen mørketall, og flere tør søke hjelp. Noen av jentene har oppdaget at det er kommet en farbar vei,” hevder Kliver. Han påpeker videre at politiet nå opplever at jenter går til politiet før de forteller deres foreldre om den mannen de har forelsket seg i. Politiet opplever dette som en tillitserklæring, som de vet å ta vare på: ”Jo tidligere vi kommer inn i saken, jo bedre. Det er bra at vi ikke skal sitte og vente på at forbrytelsen er begått, før vi griper inn,” sier Kliver. NEC mener at spesielt innvandrerjentene tjener på det preventive arbeidet, da det å beskytte en jente mot familien og deler av miljøet har større omkostninger for jenta selv.

Danmarks forsterkede innsats og strategi på dette området er en direkte konsekvens av erfaringene fra Gahzala-saken, som før hun ble drept forgjeves hadde prøvd å få hjelp hos politiet.


Æresdrap for retten i Italia

04.07.07: Hina Saleem (20) var født i Pakistan, men etter mange år i den norditalienske byen Brescia brukte hun vestlige klær og sminke, hun jobbet som kelner – og hun hadde en italiensk kjæreste. Dette likte familien dårlig, og de prøvde å få henne til Pakistan for å gifte seg der. Hina nektet, og ble drept, melder BBC News

Politiet fant blod over hele rommet hennes, og i bakgården fant de Hina nedgravd. Hun hadde fått strupen skåret over. Påtalemyndigheten mener at det ble holdt familieråd og besluttet at hun skulle drepes. Forrige uke åpnet en kvinnelig jury saken, der Hinas far og tre mannlige slektninger er siktet for drapet.

På utsiden av rettslokalet demonstrerte pakistanske kvinner til fordel for offeret. De bar plakater der det stod "Vi er Hina". Blant demonstrantene var også den høyreorienterte politikeren og parlamentsmedlemmet Daniela Santanche som i fjor måtte ha politibeskyttelse etter å ha uttalt seg om muslimsk slør.

Hina er begravd på den muslimske delen på Vantiniano gravlund. Familien har tidligere gått til sak for å få henne begravd i Pakistan, men fikk ikke medhold i sitt ønske.


Fire ukers varetekt i Furuset-drapet

21.06.07: Den 30 år gamle ektemannen som er siktet for drapet på sin 25 år gamle afghanske kone natt til tirsdag på Furuset i Oslo, ble i dag varetekstfengslet i fire uker, melder Dagsavisen.no. ”Mannen samtykket i fengslingen. Han har fått brev- og besøksforbud. I tillegg har han fått forbud mot kringkasting,” sier politiadvokat Trude Sparre til NTB.

Besøksforbudet kan imidlertid bli opphevet hvis barnevernet mener det er tilrådelig at mannen får besøk av sin atten måneder gamle sønn. Den siktede 30-åringen er også Afghaner og kom til Norge i 2001. Hans formelle status er asylsøker, men han har bosettingstillatelse i Norge.


Ikke blinde for æresdrap, sier UD

20.06.07: Nettavisen har satt søkelyset på æresdrap den siste tiden, og har tidligere omtalt 30 kvinner som har blitt drept for at mannlige familiemedlemmer skal ta vare på sin ære. Mange jenter og kvinner blir satt fyr på i hjemmet slik det skal se ut som ulykker. Etter at den 17 år gamle jenta Doa fra Nord-Irak ble steinet til døde, og ingen i politiet eller tilskuerne reagerte, gikk flere Kurdiske kvinnegrupper sammen om en markering foran Stortinget. I tillegg sendte de brev til myndighetene i de nordiske landene for å be dem fordømme æresdrapene i Nord-Irak, uten å få noe svar. Men Utenriksdepartementet (UD) sier at de slett ikke er blinde for alle æresdrapene som skjer. ”Norge fordømmer æresdrap. Det er noe vi ikke aksepterer”, sier Anita Krokan, Irak-ansvarlig og rådgiver i Midtøsten-seksjonen i UD til Nettavisen.no. Ifølge Krokan jobber UD kontinuerlig med disse sakene, og de har både kontakt med sentrale irakiske myndigheter i Bagdad og med regionale kurdiske myndigheter i Nord-Irak (KRG). ”Vi jobber med menneskerettighetsbrudd hele tiden, men det er kun nord i landet at det er rom for dialog om slike spørsmål. I landet for øvrig, er sikkerhetssituasjonen altfor spent”, sier Krokan.


Kvinne drept, ektemann pågrepet

19.06.07: En kvinne (25) av afghansk opprinnelse ble i natt funnet drept i en leilighet på Furuset i Oslo. Det var hennes ektemann (30), også han av afghansk opprinnelse, som meldte fra om drapet. Han ble pågrepet uten dramatikk, og er mistenkt for å ha drept sin kone. Deres sønn på halvannet år lå og sov i leiligheten der den drepte kvinnen ble funnet. ”Barnet lå og sov og er uskadet. Trolig har ikke barnet fått med seg noe av det som har skjedd. Det er nå tatt hånd om av barnevernet,” opplyser operasjonsleder Kjetil Kroken ved Oslo politidistrikt til VG Nett.

Ifølge naboer var paret konservative muslimer, som var rolige og det har ikke vært noe bråk fra dem. Paret skal ha bodd i leiligheten på Furuset i nærmere to år. Senest i forrige uke skal mannen ha forklart en nabo at kona ikke følte seg helt bra. Flere naboer sier de ikke har sett den 25 år gamle kvinnen på flere uker.


Norske myndigheter tause om æresdrap

14.06.07: Kurdiske kvinnegrupper i Norge har forsøkt å mobilisere både regjeringen og flere stortingspolitikere i kampen mot æresdrap i kurdistanske områder i Irak. Åpne brev er sendt både norske myndigheter og til myndighetene i Sverige, Danmark, Finland, England og Tyskland. Men de er tause, skriver Nettavisen.no

fot: HRSI et åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, Likestillings- og barneminister Karita Bekkemellem og flere, ber ulike organisasjoner, deriblant Organisation of Women's foto: HRSFreedom in Iraq (OWFI) i Norge, norske myndigheter om å ta ansvar. ”Vi har ikke fått noe svar fra norske myndigheter, men vi gir ikke opp. Mange jenter risikerer fortsatt livet. Det er viktig at regjeringen er klar over hva som skjer i Kurdistan, og tar det opp med kurdiske politikere”, sier Bahar Munzir, som representerer OWFI.

I går ble det holdt en markering foran Stortinget, som nettopp satte fokuset på irakiske Kurdistans kvinner. Men det var skuffende få som hadde møtt opp. Morten Høglund (Frp), leder av utenrikskomitéen på Stortinget, holdt appell, men det var ingen lovnader om at noe konkret skulle gjøres. Også Ågot Valle (SV), medlem i utenrikskomitèen, holdt appell, og hennes budskap var at Norge må gi flere av disse kvinnene opphold i Norge med bakgrunn i kjønnsbasert forfølgelse.


Skjedd igjen – Amina (12) æresdrept

13.06.07: Såkalte æresdrap av kvinner i irakiske Kurdistan synes bare å øke. Over 30 000 kvinner skal være drept i Nord-Irak de siste 15 årene. Siden april er nærmere 30 kvinner drept, men alle er ikke verifisert som såkalt æresdrap (se også sak lenger ned på siden). Og nå har det altså skjedd igjen. 12-årige Amina ble drept i byen Erbil i Nord-Irak. Faren kunne ikke leve med at datteren var observert sammen med nabogutten, en 24 år gammel mann. Til tross for at mannens familie prøvde å ordne opp i saken, blant annet ved å tilby at sønnen giftet seg med 12-årige Amina, var ikke dette godt nok for faren. Hun ble drept i barndomshjemmet sitt, tvers over gaten for kontoret til departementet for menneskerettigheter i byen, skriver Nettavisen.no.

Aminas far er en kjent militær personlighet i den kurdiske PUK-bevegelsen (den patriotiske kurdiske union). Han har ikke blitt tiltalt for drapet, selv om det som har skjedd ikke er noen hemmelighet. Æresdrap er en epidemi i irakiske Kurdistan, og myndighetene er ansvarlige for å stoppe denne skjulte krigen mot kvinner i regionen, krever Bahar Munzir som representerer organisasjonen The Organisation of Women's Freedom in Iraq (OWFI). ”Hver eneste dag leser jeg om slike saker i kurdiske aviser, og antallet æresdrap har økt i det siste,” sier Munzir, og legger til at det er lett å drepe kvinner og jenter, fordi ingen bryr seg. Nettavisen bringer i dag en liste over noen av de kvinnene som er blitt drept den siste tiden.

Markering foran Stortinget
I dag kl 17:00 holdes en markering utenfor Stortinget. ”Bli med og fordøm disse barbariske forbrytelsene. Kvinner og barn i Irak trenger deres støtte,” oppfordrer Bahar Munzir, som selv skal holde et innlegg under markeringen.

Generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs åpner markeringen. Stortingets utenrikskomité er invitert, og Morten Høglund fra Frp og Anne Margrethe Larsen fra Venstre har så langt meldt sin ankomst.


Dømt for æresdrap - mobilvideo fra avdøde sentral

12.06.07: 23. januar i fjor forsvant 20-årige iranskkurdiske Banaz Mahmod Babakir Agha sporløst. Banaz og familien kom til Storbritannia i 1998. Politiet fryktet at hun var utsatt for et æresdrap, da hun i juni året før brøt ut av et arrangert ekteskap, og flyttet til Sør-London for å bo sammen med slektninger. Der fant hun seg en ny kjæreste, som familien ikke godtok. I slutten av april samme år fant politiet i Birmingham liket av Banaz i en koffert i et bolighus. Hun var blitt kvalt med skolisser.

I går ble faren, Mahmod Mahmod (52) og hans bror Ari Mahmod (51), dømt i Old Bailey Court i London for å ha bestilt drapet på 20-åringen, melder VG nett. To andre personer har sagt seg skyldig i drapsplanlegging, og enda to personer har rømt Storbritannia, melder nyhetsbyrået AP. Straffeutmålingen er ventet innen en måned.

Ett av de sentrale bevisene i retten, var et videoopptak på en mobiltelefon som Banaz selv hadde gjort før sin død. Der forteller avdøde Banaz at hun er veldig redd etter at faren hadde prøvd å drepe henne.

I dommen beskrives drapet som æresdrap. Banaz skal ha blitt drept fordi hun var kjæreste med iranskkurdisk mann. Under den tre måneder lange rettssaken har aktorene sagt at faren begynte å banke opp datteren i ung alder, fordi hun brukte hårspray og «ble for vestlig». Søsteren til Banaz, Bekhal Mahmod, vitnet mot sin egen familie. Hun fortalte at faren bror, deres onkel, skal ha sagt at Banaz allerede ville blitt «gjort til aske» om han var hennes far. Han hevdet videre at 20-åringen gjorde skam på familien ved å få seg kjæreste.

Banaz skal ha rømt hjemmefra tidligere, men da hun fikk en videotape fra faren hvor han truet med å drepe hennes søstere, mor og seg selv, valgte Banaz å dra hjem igjen. Men nyttårsaften 2005 forsøkte faren å drepe henne. Han tvang i henne konjakk, og forsøkte å nærme seg henne med hansker på, antakelig for å kvele henne. Banaz reddet seg ved å hoppe ut av et vindu. Politiet avviste derimot anmeldelsen fra Banaz om drapsforsøk, og en politimann som vurderte å anmelde jenta for å ødelegge et vindu. Dette er nå under etterforskning, skriver AP.

Det var under sykehusoppholdet etter dette hoppet, at Banaz tok opp en video av seg selv der hun uttrykker redsel. Det er denne videoen retten har benyttet som bevis.

Etter sykehusoppholdet reiste Banaz hjem igjen og forsøkte å overtale familien om at hun hadde sluttet å møte kjæresten. Men venner fortalte familien at de hadde sett paret sammen 22. januar 2006 – dagen før Banaz forsvant sporløst.

Storbritannia har det siste tiåret vært vitne til over 25 drap av kvinner utført av muslimske familiemedlem. Mer enn 100 andre drap er for tiden under etterforskning i Storbritannia som mulige æresdrap.


Kurdere tror Belur er i utlandet - politiet avsluttet letingen

05.06.07: Det kurdiske miljøet i Drammen tror den savnede firebarnsmoren Belur Sardar (29) er i utlandet, melder Nettavisen.no (se også sak under). Lederen i Den kurdiske kulturforening i Drammen, Beston Osman Razq, sier til Nettavisen: ”Vi tror at Belur har reist til noen hun kjenner i utlandet”. Det tror imidlertid ikke politiet. ”Vi tror det er liten sjanse for at hun har reist utenlands i og med at hun ikke har noen form for reisedokumenter med seg”, sier lensmann Øyvind Aas i Nedre Eiker.

Ifølge DT.no har Belur Sardar familie og omgangskrets i Europa, men politiet sliter med å komme i kontakt med dem.

Politiet har nå avsluttet letingen etter den savnede kvinnen, etter tre dagers resultatløst vannsøk og leting med sporhunder siden hun ble meldt savnet av sin ektemann 7.mai, minst en uke etter at hun forsvant, for ingen har sett Belur siden 30. april. ”Letingen kan bli gjenopptatt hvis vi får inn nye opplysninger”, sier lensmann Øyvind Aas til NTB. Paret som har bodd i Norge i ti år, har fire barn i alderen ett til ni år.

Politiet har så langt ikke mottatt noen opplysninger om hvor Belur kan ha blitt av etter at hun forlot sitt hjem.


Firebarnsmoren Belur (29) forblir borte - kan ha forsvunnet tidligere enn antatt

30.05.07 (oppdatert): Ingen har sett norskiranske Belur Sardar (29) siden 30. april. Nå har firebarnsmoren vært savnet i over en måned. Og politiet sier de ikke vet hvor de skal lete. De forteller at de har saumfart huset, hagen og nærområdene, blant annet ved dykkersøk i en nærliggende elv, men står fortsatt uten spor etter savnede Belur Sardar. Politiet vurderer nå å gå ut med flere opplysninger som har kommet fram under etterforskningen, i håp om at det kan føre til flere tips i saken. ”Vi er ikke ute og søker i dag, fordi vi rett og slett ikke vet hvor vi skal søke,” sier lensmann Øyvind Aas på Nedre Eiker lensmannskontor, Øyvind Aas til VG Nett. Men med bistand fra to Kriposetterforskere jobber politiet i Buskerud på spreng for å finne ut mer om kvinnens bevegelser etter at hun forsvant.

Politiet tror derimot ikke at Belur forlot barna frivillig. En rekke avhør av Belurs venner og familie gjør at de er nærmest sikre på at firebarnsmoren ikke forlot barna frivillig. Aas bekrefter at politiet jobber ut ifra at noe kriminelt kan ha skjedd. ”Vi syns det er veldig rart at vi ikke har noen sikre observasjoner etter 30. april. Det er ingen som har hatt kontakt med henne,” sier Aas.

I avhør har ektemannen forklart at han sist så sin kone da hun forlot deres hjem i Mjøndalen mellom klokken 07.00 og 07.30 mandag 30.april. Ifølge mannen skal hun ha hatt med seg en svart ryggsekk, men han har ikke kunne fortelle politiet hva som var innholdet i sekken. Ektemannen meldte henne derimot ikke savnet før etter en uke at hun forsvant.

Politiet har i pressemelding i dag bedt vitner som har observert henne så langt tilbake som midten av mars, også melde fra. Dette er tidspunktet da den siste sikre observasjonen av Belur eksisterer. "Hennes ektemann har fortsatt status som melder i denne saken, og denne statusen er ikke endret selv om vi utvider perioden vi ønsker opplysinger om," sier lensmann Øyvind Aas ved Nedre Eiker lensmannskontor, ifølge pressemeldingen. Den savnede kvinnen var etter hva politiet erfarer ikke besittelse av mobiltelefon eller reisedokumenter som pass.

Politiet ber om at opplysninger om den savnede ringes inn på telefon 99 21 20 13, eller til nærmeste politimyndighet.


Økning av æresdrap på palestinske kvinner

30.05.07: Vold mot kvinner i det palestinske samfunnet øker, melder The Jerusalem Post, med henvisning til en rapport presentert av Ohaila Shomar, koordinator i SAWA (All Women Together Today and Tomorrow).

Rapporten, som er utarbeidet i samarbeid mellom SAWA og andre organisasjoner, avdekker at minst 48 kvinner har blitt drept de siste tre årene i West Bank og på Gazastripen. Inntil 2004 var antallet kvinner som årlig ble drept estimert til et sted mellom 10 og 12, og kvinnene var mellom 12 og 85 år.

De fleste kvinnene er blitt drept fordi de er beskyldt for å bringe ”skam” over mannlige medlemmer av familien. Shomar, som i årevis har jobbet for palestinske kvinner som er utsatt for vold og seksuelle overgrep, sier at 32 av tilfellene må kunne relateres til såkalte æresdrap, og at nesten alle ofrene (46 av 48) var muslimske kvinner. 14 av kvinnene var single, åtte var gift, seks var skilte og to var enker.

17 av de drepte kvinnene ble myrdet av deres egen bror, mens fem ble slått ihjel av deres egen far. Drapsmetoden var enten kvelning, forgiftning, henging, skyting eller at de er blitt slått ihjel.

Rapporten poengterer at ett av de største problemene er mangelen på en lov som gjør det mulig å straffe gjerningsmannen. Palestinerne bruker fortsatt en jordansk lov fra 1960 som pålegger en mild dom for menn som er involvert i såkalte æresdrap.


Æresdrap øker nord i Irak

25.05.07: For kort tid siden meldte HRS om en 17 år gammel jente som ble drept av en mobb på åpen gate fordi hun elsket en gutt tilhørende en annen religion. Det groteske æresdrapet ble endog filmet med mobilkamera av folk i mengden. Nå kan den norskirakiske menneskerettighetsforkjemperen Bahar Munzir, melde om nok et grufullt drap av en ung kvinne. 18 år gamle Shawbo Ali Raouf ble drept av svigerfamilien da de fant et telefonnummer i mobilen hennes som tilhørte en fremmed mann. Bahar Munzir ber den norske regjeringen og Stortinget om å ta affære: "Norge må snakke med lokale myndigheter i regionen om det som skjer mot kvinner," sier Munzir. Hun og hennes organisasjon planlegger nå en kampanje mot æresdrap i Nord-Irak, og de frykter også at kurdiskirakiske kvinner i Norge som får avslag på søknad om opphold her, kan utsettes for æresdrap ved retur fordi de har hatt forhold til menn i Norge, melder Nettavisen


Krever økt innsats mot æresdrap

23.05.07: Tyske advokater og politikere med innvandrerbakgrunn mener det gjøres for lite for å hindre æresdrap i EU-landene. Ifølge Kristelig Dagblad.dk ble det bare i Tyskland mellom 1996 og 2005 avdekket 55 forsøk på æresdrap. Tyskland er nå EU-formannslandet, noe som har fått advokatene og politikerne til å kreve at EU-landene må gjøre mer for å beskytte kvinner mot æresdrap. ”Disse kvinner har bruk for økt rettsbeskyttelse. EU og Tyskland hjelper kvinner som er tvunget til prostitusjon og rammet av menneskesmugling, men man gjør ikke noe konkret for å beskytte kvinner mot æresdrap,” sier advokat Canan Bayram.

Politikeren Evrim Baba (venstrefløypartiet Die Linke), som selv er kurder, mener at det tyske samfunnets håndtering av æresdrap er et resultat av fortidens manglende integreringspolitikk, og et halvhjertet forsøk på dialog med de muslimske lokalsamfunn. ”I årtier fantes der ingen integreringspolitikk, så oppstod parallellsamfunn,” sier Baba, og fortsetter: ”Mange unge kvinner i innvandrersamfunnene er fanget i rigide, patriarkalske strukturer og lever i frykt for sin egen familie.”

Ifølge Kristelig Dagblad var det frykten for en radikalisering av desillusjonerte, unge muslimer som fikk tyske politikere til å styrke integreringspolitikken i landet. En av strategiene var dialog med islamske grupper, men problematikken med æresdrap ble ikke nevnt. ”Det er vanvittig at regjeringen ikke vil diskutere denne type mord. De ødelegger fremtiden for tusenvis av unge kvinner,” sier Arzu Toker, som representerer Eks-muslimernes Centralråd.

FN-organisasjoner antar at det begås om lag 5 000 æresdrap av kvinner hvert år, men at et betydelig større antall kvinner begår ”selvmord” for å unnslippe familiens forfølgelse. Langt de fleste av mordene finner sted i Pakistan og deler av Midtøsten.


Firebarnsmor forsvunnet

22.05.07: En 29-årig firebarnsmor er forsvunnet fra Nedre Eiker. Ektemannen skal ha meldt henne savnet i begynnelsen av mai, men først etter at hun hadde vært borte en tid. De siste 14 dagene har verken familie eller venner i Norge hørt fra den savnede. I helga slo lokalt politi alarm til Kripos, og dermed er etterforskningen trappet opp.

29-åringen var hjemmeværende med fire små barn, alle under ti år gamle. Etterforskerne mener det er svært spesielt at en mor i en slik situasjon blir borte uten noen kjent årsak. Politiet skal ikke ha noen informasjon som tilsier at firebarnsmoren har reist fra familien av egen vilje. Den savnede kvinnen og ektemannen er begge irakiske statsborgere, men har bodd i Norge i rundt ti år, mesteparten av tida i Buskerud. I dag leier familien en leilighet i Mjøndalen. ”Kvinnens nasjonalitet gjør at vi tar kontakt med personer i Irak som hun kan ha snakket med i det aktuelle tidsrommet. Dette arbeidet tar lengre tid enn om hele nettverket hennes hadde vært her. Hun har også bekjente i Norge, men samtaler med dem har foreløpig ikke gitt noe svar på hvor hun kan være,” opplyser lensmann Øyvind Aas i Nedre Eiker til Dagbladet.no

Politiet vurderer nå å offentlig gå ut med bilde av den savnede kvinnen.


Tre arrestert etter knivdrap på gravid tenåring

15.05.07: Tre personer er blitt arrestert etter det fatale knivdrapet på den gravide tenåringen Sana Ali (17) i Greater Manchester i Storbritannia (se sak under). De tre arresterte er foruten Alis ektemann (24), en 22-åring og en 16-åring.

Sana Ali, som var gravid i andre måned med sin ektemann, kom til Storbritannia fra Pakistan for fem år siden. Hun giftet seg i fjor, og flyttet inn hos ektemannens familie. Politiinspektør Keith Dillon sier at Sana Ali har blitt utsatt for ”et voldelig angrep”. Obduksjonsrapporten viser at hun døde av knivstikk i bryst- og underlivsregionen, skriver BBC News


Gravid 17-åring knivdrept

14.05.07: Sana Ali (17) er blitt funnet knivdrept i sitt eget hjem i Throstle Grove i Bury i Manchester, melder Sky News. Ali ble funnet av sin svigerinne på soverommet. Den gifte tenåringen, som var to måneder gravid, bodde i huset sammen med sin 24 år gamle ektemann, hans bror og ektemannens foreldre.

Politiinspektør Keith Dillon, som leder etterforskningen, sier ingen har blitt arrestert i tilknytning til drapet, men at offerets familie blir avhørt. Politiet forteller at det var ingen tegn til innbrudd og det er heller ikke er blitt stjålet noe i huset.


Dansktyrkisk kvinne forsøkt æresdrept

12.03.07: Ikke før hadde Ghazala-saken funnet sin løsning, før politiet avdekket nok et forsøk på såkalt æredrap i Danmark. Denne gangen er det tyrkiskfødt kvinne som er forsøkt myrdet, etter at hun ikke ville inngå ekteskap med mannen hennes familie hadde valgt ut. Politiet i København har siktet og varetektsfengslet kvinnens 55-årige far og hennes 29-årige bror for drapsforsøk. I tillegg har de truet en annen mann på livet, fordi han ikke ville fortelle hvor kvinnen oppholdt seg, skriver Jyllands-Posten.dk


Vitneforhør er utsatt

14.02.07: Svenskkurdiske Tugba Tunc ble forsøkt æresdrept i fjor sommer etter at hun hadde møtt sin kjæreste i parken (se saker lengre ned på siden). Tugba er fremdeles skadet, blant annet har hun lammelser som medfører at hun sitter i rullestol. Rettssaken skulle ha startet i Tyrkia på mandag, og Tugba håpet å avgi vitneforklaring via en videolink fra Stockholm. Men nå er saken utsatt. Påtalemyndighetene i Tyrkia vil at hun skal møte opp fysisk i retten. Tugba bor nå på hemmelig adresse i Sverige. Les saken i GP.se


Må leve i frykt for å bli æresdrept

12.02.07: En kvinne i Norge skilte seg fra sin ektemann for noen år siden fordi han utøvet stadig overgrep, vold og trusler mot henne som nesten endte i drap. Mannen ble dømt til over fire års fengsel, og har ikke hatt permisjon som følge av den faren han utgjør for ekskona og barna. I morgen blir mannen løslatt, og politiet kan lite gjøre for å sikre kvinnens liv. Ekskona sitter et sted i Norge og frykter nå for å bli æresdrept.

Kvinnen er fra Iran og kom til Norge gjennom et såkalt arrangert ekteskap da hun var 22 år gammel. Eksmannen har sverget at det ikke spiller noe rolle hvor lenge han sitter inne hvis han dreper henne. "En dag slipper han ut og da skal han drepe oss. Han sier at «jeg finner deg uansett hvor du er i lille Norge», sier kvinnen, og fortsetter: "Jeg håper at jeg skal få hjelp i dag. Ikke etter at jeg blir drept. Jeg elsker livet mitt og ungene mine," sier hun til TV2 Nyhetene.

Informasjonsansvarlig i HRS, Hege Storhaug sier til TV 2 Nyhetene: "De siste fem årene har vold, undertrykking og frihetsberøvelse bredt om seg ganske dramatisk. Der er ingen tvil om at denne mannen ikke bør kunne gå fritt rundt i dette landet etter hva han har gjort og hva han har truet med å fortsette å gjøre." Storhaug levner ikke stort håp om hjelp til kvinnen fra myndighetene.


Tre måneder fengsel for æresdrap av søster

05.02.07: En ung jordaner drepte søsteren (22) som var fraskilt. Ryktene sa at hun hadde en elsker. En medisinsk rapport av den drepte viste at hun ikke hadde vært seksuelt aktiv før drapet. Retten overkjørte medisinerne, og mente i tillegg at drapet ikke var overlagt. Dette fordi det kun gikk ti minutter fra han hørte ryktet til han drepte henne. Ifølge retten handlet han derfor i ”raseri”. Da drapet ble utført, meldte han seg straks for politiet og sa at handlingen var ment å ”rense familiens ære”. Retten mente at ”offeret brakte skam over hennes familie”, og at hennes ”handlinger var mot religion og sosiale normer”, melder Middle East Times.com


Æresdrap i Tyrkia – utbredt og ”grusomt store” mørketall

25.01.07: Særlig i de kurdiske områdene i Tyrkias østre deler er æresdrap av kvinner utbredt. Den tyrkiske regjeringen ønsker å ta et oppgjør med at kvinner behandles som annenrangs borgere. I kampen mot æresdrap skal også imamer engasjeres, ifølge Bezya Bilgin, som er Tyrkias første kvinnelige, islamske prest og dessuten en forkjemper for kvinners rettigheter. Det er ingen ting i islam som taler for at æresdrap hører hjemme noe sted, men "dette er ikke blitt godt forklart for vårt folk", sier Bilgin. Eksemplenes rekker er lang, skriver Aftenposten.no: ”Tobarnsmoren Sevinc Ozacar i Bursa-provinsen ble 23 år. Hun ville skilles fra sin voldelige mann. Men det mente hennes far ville ramme familiens ære, hvorpå han den 11. desember i fjor drepte sin datter med 27 knivhugg. 21 år gamle Sahe Fidan ønsket seg også vekk fra sin mann, og søkte tilflukt hos sine foreldre. Men der var hun ikke velkommen. En kvinne forlater sin mann bare i en kiste, fikk hun beskjed om, ifølge Los Angeles Times. Hun vendte tilbake til mannen - og forlot ham senere i en kiste. Gråt fra Sahes lille barn, festet til hennes rygg, gjorde at hun for noen uker siden ble hun funnet hengt på badet. Selvmord? Ja, enten det eller et drap kamuflert som selvmord, mener både kvinneaktivister og offentlige tjenestemenn.”

I Tyrkia, som vil inn i EU, blir én av tre kvinner utsatt for vold i hjemmet. 40 prosent, de fleste menn, mener utro kvinner bør drepes. Offisielt blir 70 kvinner æresdrept årlig. Mørketallene anslås ”å være grusomt store”. Regjeringens initiativ for å bekjempe samfunnsondet er opprettelse av krisesentre, krisetelefoner og kriseteam, samt organisere møter omkring i lokale samfunnshus, ikke minst i det kurdiske sørøstlige Tyrkia, for å informere folk om at slike drap er i strid med islam, menneskerettighetene og muligheten til EU-medlemskap en gang i fremtiden.


Æresdrapsforsøk på svensktyrkisk jente opp i Tyrkia

24.01.07: Den svensk-kurdiske 19 åringen, Tugba, ble forsøkt drept i fjor sommer da hun nektet å gifte seg med familiens utvalgte, en slektning. Hun var på ferie i Istanbul da to menn dukket opp i parken der hun møtte en mann hun hadde chattet med på nett, ett møte som ikke var klarert med familien. Mennene skjøt jenta med et haglegevær. Tugba ble hardt skadd og lå i koma i nesten to uker. Nå skal saken opp i Tyrkia, men Tugba tør ikke reise ned for å vitne. I et brev til domstolen fremmer Tugba ønske om å vitne via en videolink fra politiet i Sverige, melder SvD.se


Stadig flere menn utsettes for æresrelatert vold

27.11.06: En ny rapport fra Socialforskningsinstituttet (SFI) avdekker at et stigende antall menn i Danmark søker hjelp for å unngå tvangsekteskap elller annen æresrelatert vold fra familien. Men samtidig avdekkes at hjelpetilbudet til menn er dårlig. Rapporten sammenligner håndteringen tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og æresdrap i seks forskjellige land, og konkluderer blant annet med at særlig kvinner utsettes for æresrelatert vold, men at land som eksempelvis Nederland og Sverige i stigende grad fokuserer på menn, heriblant også homoseksuelle, melder Kristeligt Dagblad.dk

Rapporten (i pdf) kan lastes ned her


Avverget æresdrap?

16.11.06. En 45-årig mann av pakistansk opprinnelse er varetektsfengslet av Oslo tingrett, siktet for vold, planlagt tvangsekteskap og planlagt drap av sin egen datter (19). Også jentas mor er siktet i saken for de samme forholdene.

Saken startet da 19-åringen tilkalte politiet sist fredag etter angivelig å ha blitt slått av faren. Hun ble da fraktet til legeundersøkelse, der skadene ble dokumentert. Politiet mener foreldrene ville tvinge datteren til å inngå ekteskap med en pakistansk mann, bosatt og etablert i Norge, som også er en slektning av jenta. Da jenta nektet å gifte seg med slektningen, hevder politiet at foreldrene forberedte seg på å ta livet av henne. Faren er nå varetekstfengslet i Oslo tingrett. Der må han sitte i fullstendig isolasjon i to uker, da politiet fikk medhold i at det er fare for at han kan påvirke vitner.

Begge foreldrene nekter straffskyld for de alvorligste punktene i siktelsen.

Advokat Arne Gunnar Aas, som forsvarer faren, mener politiet ikke har bevismessig grunnlag for å hevde at det var inngått det som politiet kaller "forbund om drap". Ifølge Aas har faren sittet i politiavhør i to dager. "Politiets påberopelse av bestemmelsen om forbund om drap er – etter min oppfatning – veldig søkt, og slik saken er lagt fram til nå har jeg liten tro på at dette alvorligste punktet blir opprettholdt. Retten fengslet da også min klient kun på mistanke om vold og forsøk på tvangsekteskap. Han erkjenner en viss form for vold mot datteren, men nekter skyld for de andre punktene i siktelsen," sier Aas til Dagsavisen.no


Forsøkt æresdrept i Tyrkia

15.11.06: På ferie i Istanbul i Tyrkia traff den 19 år gamle Tugba, som er svensk statsborger, en mann hun hadde chattet med på nettet. Men treffet var ikke klarert med familien, og nå er hennes bror mistenkt for drapsforsøk. Tugba ble skutt i en park. Etter flere uker på intensivavdeling overlevde den unge kvinnen. Nå startet rettssaken i Tyrkia mot hennes bror, som også er svensk statsborger. Men Sverige bistår ikke med juridisk ekspertise i saken, derfor har "Foreningen Gløm aldrig Pela och Fadime" startet en innsamling som skal dekke Tugbas kostnader, skriver Aftonbladet.se


Nektet å drepe søsteren - vitner mot familien

25.10.06: Fembarnsfaren Mohammed (43) ble banket opp da han nektet å drepe sin egen søster (se også sak under). Snart skal både han og kona i retten for å vitne mot sju menn, blant dem Mohammeds far og to svogere, skriver Dagbladet.no. "Jeg håper de får en svært hard straff. Folk skal lære nå, man skal ikke drepe sin egen datter. Det skal ikke skje igjen. I Norge, Sverige og Danmark - her skal lovene gjelde, vi er ikke i Pakistan lenger," sier Mohammed til Dagbladet.no, og tordner videre: "De er idioter, svin! Når pakistanere i Norge leser dette blir sikkert mange av dem sinte, men det bryr jeg meg ikke om. Det er bare de eldre, og de med dårlige holdninger. De skal ikke få ødelegge barnas framtid."

Drapsbudskapet ble utløst da søsteren (31) ville skille seg. Mohammed forteller at han fikk oppdraget med å drepe søsteren fordi han er den eldste sønnen. I tillegg mente faren at han fint ville takle et fengselsopphold: "Hun vil skilles, det kan hun ikke gjøre. Du skal drepe henne. Du er min eldste sønn - det er din jobb. Du er en sterk, ung mann som driver med sport, du klarer 5-6 år i fengsel uten problemer."

Mohammed håper strenge fengselsstraffer og kanskje utvisning i tilfeller med utenlandsk statsborgerskap vil bidra til å gjøre slutt på vold begrunnet med familiens ære.


Faren (72) nekter for å ha beordret drap

24.10.06: I går startet saken i dansk rett, der en far en mistenkt for å ha beordret drap på sin datter. Det var kort tid etter at den historiske dommen hadde falt i Danmark knyttet til familiehenrettelsen av den 18-årige danskpakistanske Ghazala Khan, at nok en pakistansk far skal ha beordret drap på sin datter på grunn av ekteskapskonflikter. Den 72-årige faren beordret sin 43-årige sønn til å utføre drapet for å gjenopprette familiens ære etter at han 31-årige datter ville ut av et arrangert ekteskap. Men sønnen nektet å utføre drapet, og allierte seg heller med sin søster. For dette hevder 43-åringen at han ble kraftig banket opp av sin egen far, to svogere og fire andre pakistanske menn utenfor sin egen bolig på Nørrevangen i Birkerød. 43-åringens kone og sønn bevitnet det hele fra familiens altan. Politiet mener at overfallet på 43-åringen er et direkte resultat av at han nektet å utføre drapet på sin søster, og både faren, de to svogrene og tre av de andre involverte ble anholdt av politiet. Den siste mistenkte mener politiet er dratt fra Danmark. Alle de varetektsfengslede er siktet for kvalifisert vold, i tillegg er faren siktet for mordforsøk.

I retten i Hørsholm nektet faren for at han har beordret sin sønn å slå ihjel søsteren. "Vi har kun prøvd å snakke henne til fornuft," forklarte faren under avhør. Sett med farens øyne besto problemet i at datteren ønsket å skille seg fra mannen i det familieavtalte ekteskapet. Ifølge Dagbladet.no skal bakgrunnen ha vært at datteren (31) hadde blitt forelsket i en pakistansk venn under en reise til blant annet Pakistan. Da ektemannen under utenlandsreisen mente han hadde sett dette, slo han henne ved minst én anledning. "Først en måned etter at hun hadde søkt skilsmisse fikk vi vite om det. Hun sa at hun ville gifte seg med [N.N.], vi prøvde bare å snakke henne til fornuft. Jeg er den eldste, det er min plikt å få henne til å forstå at det ikke gikk an," gjentok faren flere ganger under avhøret, som til tross for 36 år i Danmark må ha Punjabi-tolk når han forklarer seg.

Straffesaken
Saken kommer nå opp i Hørsholm byrett og det er syv tiltalte i saken. Det er satt av 6 dager, og første dag i retten er 23. oktober. Deretter 27/10, 01/11, 03/11, 09/11, 10/11. Eventuell straffeutmåling kommer senere. Les hos byretten i Hørsholm


Forkledde æresdrap - jenter tvinges til selvmord

15.10.06: Svensk radio P1 setter i programmet "Kaliber" søkelyset på et fenomen som kan være økende i Europa. Det handler om jenter og unge kvinner fra såkalte "æresrelaterte kulturer" som tvinges til å ta sitt eget liv fordi de etter familiens mening har gjort noe som har svekket familiens ære. "Jentene får selv velge metoder – de kan ta piller, henge seg elle hoppe foran et tog," sier Kickis Åhre-Älgamo hos det svenske Rikspolisen til Kaliber. I Sverige betegnes jentene som "balkongjentene", fordi flere er blitt tvunget til å hoppe fra balkonger. Advokat Elisabeth Fritz, som er en av de advokater som har jobbet mest med æresrelatrert vold, forteller at av fem jenter som søker hjelp er det kanskje tre som utsettes for den her type press og befalninger: "Om ikke du gjør noe, så kommer vi til gjøre noe". Fritz forteller også at det hender at jentene blir tatt tilbake til opprinnelseslandet, og at "ting skjer der". Les mer hos P1-programmet Kaliber


Et nytt æresdrap?

12.10.06: Den 44 år gamle iranske ektemannen som knivstakk kona av samme opprinnelse i Drammen på mandag, erkjenner at det var han som drepte kona, men nekter straffeskyld, melder Drammen tidende.no. Ekteparet bodde i Bærum. Mannen klarte å oppspore hustruen som av sikkerhetsmessige årsaker var flyttet til krisesenter i Drammen. På spørsmål om mannen erkjenner straffskyld, svarer han med at han «vet ikke», ifølge politiadvokat Knut H. Austad i Søndre Buskerud politidistrikt.

Mannen må sitte to uker i full isolasjon og er ilagt brev- og besøksforbud. Hvis tiltalen blir overlagt drap, er det grunn til å anta at æresmotiv kan være sentralt.

Les også Krisesentrene er ikke en god løsning på vår samleside


Over 1 000 æresdrap på fem år

28.08.06: En fersk politirapport avdekker at over 1 000 æresdrap er begått de siste fem årene. Dette er bare de registrerte drapene. Over 700 av de drepte er kvinner. De fleste registrerte drapene begås i urbane strøk av folk med rural bakgrunn.


Nytt æresdrap avverget i Danmark

15.08.06: Ifølge nyhetsbyrået Ritzau mener politiet i Danmark å ha avverget enda et æresdrap. I går ble en 45-årig mann varetektsfengslet siktet for drapsforsøk og forsøk på bortføring av sin 19-årige datter. Både datteren og hennes venner hadde en rekke ganger henvendt seg til politiet, i frykt for at faren ville forsøke å ta livet av datteren. Faren nektet all skyld, skriver Jyllands-Posten.dk


Italienskpakistansk mann siktet for æresdrap

15.08.06: En italiansk statsborger av pakistansk opprinnelse er blitt anholdt i Italia, mistenkt for å ha skåret halsen over på sin 20-årige datter, melder Ekstrabladet.dk. Datteren, Hina Saleem, hadde fått seg en italiansk kjæreste, som hun også var blitt samboer med. Liket av Hina ble lørdag funnet nedgravet i familiens kjøkkenhave. Huset bar preg av at familiemedlemmene hadde forlatt det i all hast. Det var Hinas kjæreste som meldte henne savnet sist torsdag, da hun ikke kom tilbake etter et familiebesøk. Faren, Mohammed Saleem, nekter å uttale seg i saken. En av Hinas onkler skal i tillegg avhøres om den regelrette henrettelsen.

Saken har skapt ny debatt om italianske regler for oppnåelse av statsborgerskap, bare dager etter at sentrum-venstre-regjeringen lempet på reglene. Opposisjonen ønsker at regjeringen på nytt skal overveie lempelsene for statsborgerskap, mens et ikke navngitt medlem av koalisjonsregjeringen mener at venstrefløyens "idylliske bilde av et multietnisk samfunn har sine begrensninger".


Danskpakistaner nektet å drepe sin søster

14.08.06: Kort tid etter at den historiske dommen hadde falt i Danmark knyttet til familiehenrettelsen av den 18-årige danskpakistanske Ghazala Khan, fremkommer i Jyllands-Posten.dk at nok en pakistansk far har beordret drap på sin datter på grunn av ekteskapskonflikter. Den 70-årige faren beordret sin 43-årige sønn til å utføre drapet for å gjenopprette familiens ære etter at han 31-årige datter ville ut av et arrangert ekteskap. Men sønnen nektet å utføre drapet, og allierte seg heller med sin søster. For dette ble 43-åringen kraftig banket opp av sin egen far, to svogere og fire andre pakistanske menn utenfor sin egen bolig på Nørrevangen i Birkerød. 43-åringens kone og sønn bevitnet det hele fra familiens altan.

Politiet mener at overfallet på 43-åringen er et direkte resultat av at han nektet å utføre drapet på sin søster, og både faren, de to svogrene og tre av de andre involverte er anholdt av politiet. Den siste mistenkte mener politiet er dratt fra Danmark. Alle de varetektsfengslede er siktet for kvalifisert vold, i tillegg er faren siktet for mordforsøk. Den 31-årige datterens sikkerhet er ivaretatt.


Osman-brødre utvist fra Norge

11.07.06 (oppdatert 13.07.06): To av brødrene til den drapsdømte Osman Omar er utvist fra Norge. Marita Strøm ble skutt og drept på ferietur i Nord-Irak, og hennes irakiske ektemann Osman Omar er dømt for mordet. Osman har ønsket å få sone dommen i Norge, da han ville ha kontakt med sine barn. En av døtrene ble også skadet under skytingen. Deres barn er tatt hånd om av Maritas søstere i Namsos, etter en kamp om å få barna tilbake til Norge fra Nord-Irak. Ektemannens to brødre, som de hevder de er, og som også bodde i Namsos, forlangte samværsrett med barna og truet med å gå rettens vei. Det ble derimot avdekket at brødrene, sammen med Maritas ektemann, hadde fått opphold på falsk grunnlag i Norge. En av brødrene er i tillegg tidligere straffedømt for grov vold. Den ene av brødrene som nå er utvist, Farhad Osman, søkte om å få samsværsrett til barna, men dette forsøket på å få bli i Norge under dekke av samsværsrett mislyktes. Han ble derimot dømt i Namdal tingrett for trusler mot familien Strøm.

Begge brødrene er utvist fordi de har kommet til landet på falske premisser. I tillegg er det stor usikkerhet omkring deres nye identitet. Myndighetene fester ikke lit til idenitetspapirene brødrene har lagt fram for UDI. Det er usikkert om brødrene faktisk har forlatt Norge, melder Namdalsavisa.no

Drapsdømte Osman kan bli millionær
Drapsdømte Osman Omer Osman kan bli millionær, da kona Marita Strøm var forsikret for én million kroner. På grunn av norske lover arver nå Osman pengene - mens hans sitter i livsvarig fengsel i Nord-Irak for drapet på sin kone. Hans tre barn i Norge får derimot ingenting. Advokaten til barna ønsker derimot å forhandle med Osman, slik at barna får pengene, melder NRK.no


Familiehenrettelse erstattet med selvdrap

31.05.06: I fjor innførte Tyrkia ny lov som kan gi livstidsdom for æresdrap. Resultatet er en veldig økning i antall selvmord blant unge kvinner i kurdiske, konservative områder, melder Aftenposten.no. Kvinnene tvinges til å ta livet sitt ved henging eller rottegift. En annen metode for å unnslippe lovens lange arm, er å presse barn til å henrette familiens kvinne. I landet som vil bli medlem av EU, registreres det om lag 70 familiehenrettelser av kvinner årlig. Mørketallene anslås å være høye. Gruppen Stop Violence Against Women, har en egen informasjonsside om volden mot kvinner i Tyrkia.


Utvist grunnet trusler om æresdrap

23.05.06: Både faren og ektemannen til en 21 år gammel tyrkisk kvinne er utvist fra Sveits etter å ha kommet med trusler om æresdrap. Truslene ble fremsatt da kvinnen opponerte mot et tvangsekteskap som ble inngått i Tyrkia, og kvinnen ble deretter tvunget til å søke familiegjenforening med ektemannen i Sveits. Faren og ektemannen har 10 års innreiseforbud i Sveits. "Det må bli gjort umisforståelig klart at brudd på grunnleggende sveitsiske rettsnormer ikke skjer uten at det blir reagert", heter det i en kommentar fra statsadvokaten i St. Gallen, skriver VG Nett


Najaf Abbas skutt og drept

15.05.06: Natt til søndag ble 38 år gamle Najaf Abbas drept i et gatekjøkken på Skårer. Abbas var far til fem barn, fraskilt og av pakistansk opprinnelse. HRS har kjent Abbas godt de fire siste årene. Det var med sorg vi mottok budskapet om hans bortgang, men drapet var ingen overraskelse. Vi har blant annet fulgt dramaet rundt Abbas sitt kjærlighetsforhold til en kvinne av pakistansk opprinnelse. Både kvinnen og Abbas har mottatt flere drapstrusler de siste årene grunnet forholdet dem imellom. Drapet etterforskes nå som et mulig æresdrap. Politiet mener også det kan ligge økonomisk motiv til grunn for drapet knyttet blant annet til spilleautomater, melder VG i papirutgaven i dag.


Nytt æresdrap i Sverige

11.05.06: En 41 år gammel fembarnsmor i Sverige ble i går drept av sin ektemann, med fire av barna som vitner. Bakgrunnen for drapet skal være at hun hadde tatt ut skilsmisse. Ektemannen skjøt først kona, men da han oppdaget at hun fortsatt levde gikk han løs på henne med kniv. I følge en av døtrene sa faren at om hun ikke ville leve med han, så skulle hun ikke få leve i det hele tatt. "Det som har skjedd er et æresdrap og det må komme frem," sier en av døtrene gjennom en venn. Les i Expressen.se


Sterk kritikk for frifinnelse i sak om familiehenrettelse

02.05.06: En rekke tyske eksperter, som den fremtredende sosiologen Necla Kelek, reagerer sterkt på frifinnelse av brødre som kan ha medvirket til familiehenrettelse av 23 år gamle Hatun Sürücü i Berlin i fjor. Hatuns yngste bror skjøt søsteren til døde, og ble dømt for drapet. Hatuns to eldste brødre ble derimot frigunnet for medvirkning til drapet. Til Kristelig Dagblad.dk sier biskopen i Berlin dette: "Hele familien står bag dette mord. De to frifundne brødre bærer i hvert fald en moralsk skyld. Jeg er overbevist om, at de deltog i forbrydelsen.”


Frykter æresdrap

02.05.06: Lørdag fant politiet i Birmingham liket av en kvinne i en koffert i et bolighus. Kvinnen var den 20-årige Banaz Mahmod Babakir Agha av kurdisk opprinnelse. I juni i fjor brøt hun ut av et arrangert ekteskap, og flyttet til Sør-London for å bo sammen med slektninger.

23. januar i år forsvant Banaz sporløst. Etterforskerne frykter at hun er utsatt for et æresdrap.

Les hos Aftenposten.no


Anker saken i drapet på Abbas Rezai

27.04.06: Advokaten til Abbas mor vil anke saken (se sak under), der morderen fikk fire års samfunnstraff og utvisning fra Sverige for å ha knivdrept Abbas, mens morderens foreldre, som antas å ha medvirket til drapet, gikk fri. Det forventes også at påtalemyndighetene vil anke, da det viser seg at dommen falt med tre mot to stemmer, melder Sydsvenskan.se


Samfunnstjeneste for drapet på søsterens kjæreste

26.04.06: I dag falt dommen av drapet på den 20 år gamle Abbas Rezai, en afghansk asylsøker i Sverige, Abbas Rezaisom ble funnet knivdrept i november i fjor. Rezai hadde nylig giftet seg i en privat seremoni med en 16-årig jente av afghansk familie, da han ble funnet knivdrept. Jentas bor, som da var 17 år, påtok seg skylden, men politiet mistenkte æresdrap, og at flere kunne stå bak drapet, eller at broren ble pålagt av familien å ta på seg skylden. Politiet mente også at jenta kan ha blitt tvunget til å delta i drapet. I rettsaken hevder jentas mor at Abbas hadde tvunget jenta til å rømme hjemmefra. "Min dotter var aldrig kär i honom," sa hun i tingretten. Sosialarbeideren Jaroslav Holinka avslørte at når Rezai fikk vite at han skulle sove hos familien til kjæresten, fryktet han for sitt liv. "Jeg håper jeg lever i morgen," svarte Abba når sosialarbeideren avtalte møte med kjæresteparet dagen etter. Det gjorde han altså ikke. Dommen som falt i dag frikjente foreldrene til jenta, og jentas bror, som nå er blitt 18 år, ble dømt til fire års samfunnstjeneste og utvisning på livstid fra Sverige, skriver Expressen.se


Fikk over 9 år for æresdrap

19.04.06: Ayhan Sürücü, av tyrkisk opprinnelse i Tyskland, er dømt til ni år og tre måneders fengsel for æresdrap av sin egen søster. Tre av hennes brødre sto tiltalt for drapet, som skjedde med tre skudd i hodet på en offentlig bussholdeplass, men den yngste av brødrene påtok seg all skyld. De to eldste brødrene, som risikerte livstidsstraff, ble frikjent på grunn av bevismangel. Brødrene applauderte da dommen ble avsagt. Fordi Ayhan bare var 18 år da søsteren ble drept, kunne han dømmes til maksimalt ti års fengsel, melder Aftenposten.no


Brente jenta levende

08.04.06: Påstand om 25 års fengsel er kravet for Jamal Derrar (22 år) som brente den 17-årige Sohane Benziane levende i Frankrike. Derrar helte bensin over jenta, og tente på. Deretter ble hun innelåst i et søppelrom. Da jenta ble funnet, var over 80 prosent av kroppen alvorlig brannskadet. Hun døde kort etter. Derrar hevder selv at han var kjæresten til jenta, og at han tente på henne ved et uhell. I tillegg til kravet om 25 års fengsel for Derrar, er hans 23-årige kamerat Tony Rocca kjent medskyldig i det groteske drapet, og aktor la ned påstand om åtte til ti års fengsel for han. Les hos VG Nett


Æresdrap i Sverige for retten

29.03.06: Rettsaken av drapet på den 20 år gamle Abbas Rezai, en afghansk asylsøker i Sverige, som ble funnet knivdrept i november i fjor, fortsatte i dag. Rezai hadde nylig giftet seg i en privat seremoni med en 16-årig jente av afghansk familie, da han ble knivdrept i november i fjor. Jentas 17 år gamle bror påtok seg skylden, men politiet mistenkte æresdrap, og at flere kan stå bak drapet, eller at broren ble pålagt av familien å ta på seg skylden. Politiet mente også at jenta kan ha blitt tvunget til å delta i drapet. I den pågående rettsaken hevder jentas mordtiltalte mor at Abbas hadde tvunget jenta til å rømme hjemmefra. "Min dotter var aldrig kär i honom," sa hun i tingretten i går. I dag avslørte sosialarbeideren Jaroslav Holinka at når Rezai fikk vite at han skulle sove hos familien til kjæresten, fryktet han for sitt liv. "Jeg håper jeg lever i morgen," svarte Abba når sosialarbeideren avtalte møte med kjæresteparet dagen etter, skriver Expressen.se


Avverget æresdrap i Sverige

28.03.06: Foreldrene truet datteren med kniv i en butikk i Malmø mandag ettermiddag. Faren hadde hugget med kniven etter datteren, mens moren aktivt heiet på. Politiet og påtalemyndighetene tror ikke kniven ble brukt for å skremme, men mistenker foreldrene for æresrelatert drapsforsøk, melder Expressen.se


Osmans dom rettskraftig i Irak

22.02.06: I mars i fjor ble Osman og hans to medtiltalte dømt til døden ved hengning for drapet på Marita Strøm fra Namsos - kvinnen Osman har tre barn sammen med, og som var tilstede ved drapet. Martin Yttervik i Utenriksdepartementet bekrefter overfor Adresseavis.no at irakiske domsmyndigheter melder at dødsdommen er rettskraftig, etter at et dommerpanel har gått igjennom dommen og godkjent den.

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2006