| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Islam > Muhammed-tegninger

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

HRS har fulgt bråket rundt Muhammed-tegningene siden oppstarten i september 2005 i Danmark. Nå har imidlertid bråket eskalert til et internasjonalt politisk nivå, og HRS har beklageligvis ikke kapasitet til å følge opp den løpende nyhetsdekningen nasjonalt og internasjonalt. Vi vil heretter konsentrere vår oppfølging med diverse kommentarer og eventuelle utvalgte artikler.

Medier som også har laget samlesider er Dagbladet.no, NRK.no og VG Nett. I tillegg følger de fleste danske aviser saken tett, f.eks. Berlingske Tidende (krever registrering, gratis) og Jyllands-Posten (som dessverre låser sakene etter kort tid).


Manifest: Salman Rushdie med flere med opprop mot islamismen - les mer


Anbefaler USA om å få sin egen Muhammed-sak

27.04.07: Som HRS tidligere har omtalt er politikeren og initiativtakeren til 'Demokratiske muslimer' i Danmark, Naser Khader, på besøk i USA, der han fremstår som et symbol på kampen mot både selvsensur og radikale muslimer. I går holdt Khader tale på en konferanse i den profilerte tenketanken Hudson Institute i Washington. Her kom han med direkte angrep på islamister som vekket både latter og spontan applaus hos de fremmøtte, som besto av både moderate muslimer i USA og medarbeidere fra CIA, FBI og det amerikanske forsvardepartementet, melder Jyllands-Posten.dk

Khader hevdet at amerikanerne har bruk for "sin egen" Muhammed-sak for å få hull på debatten. "Muhammedsagen fik de moderate muslimer i Danmark til at vågne op og tale islamisterne imod. Efter Muhammedsagen var der kun tre procent blandt de danske muslimer, der støttede de radikale imamer, som stod bag protesterne, mens 14 procent støtter vores organisation, Demokratiske Muslimers principper, så jeg vil faktisk anbefale en Muhammedsag her," sa Khader.

Videre oppfordret Khader til et internasjonalt nettverk av moderate muslimer. "Vi moderate muslimer skal generobre islam. Vi skal stå sammen mod islamisterne. Vi skal aktivere de passive muslimer, men det kan kun ske, hvis de stærkeste fører an og derfor skal vi forene os, så vi bliver stærke. Vi i Danmark, vil gerne invitere moderate muslimer over hele verden til at deltage i vores mission og dermed stifte en international organisation."

Men begge disse anbefalingene kan vise seg å bli vanskelig å få gjennomført. HRS har liten tro på at noe land bevisst vil gå inn for å lage en egen Muhammed-sak, relatert til alt bråket rundt karikaturene av Muhammed i Danmark. I så fall bør det kanskje være moderate muslimer selv som tar intitiativ til det, men ulike regjeringer, kanskje spesielt den norske, vil vel neppe ønske et slikt initiativ velkommen. Det ser heller ikke ut til at stiftelsen av et forum for moderate muslimer er en problemfri sak, jf. det tapre forsøket som ble gjort i Oslo denne uken (se sak under).


Muhammedkarikatur symbol på ytringsfrihet

12.04.07: Bombeangrepene i Madrid, som skjedde 11. februar i 2004, er nå oppe i retten. Angrepet bestod av en koordinert serie på ti eksplosjoner som inntraff på fire pendlertog under rushtiden. 191 mennesker ble drept og 1 460 skadet. Personer som har mistet sine kjære i terrorangrep har dannet foreningen ”Association of those Affected by Terrorism”, og noen av dem bivånet rettssaken, melder Magazinet.no.

En kvinne som mistet sin mann under bombeangrepet, møtte i retten ikledd i en hvit t-skjorte med en karikatur av Muhammed. Karikaturen var en av de tolv karikaturene som Jyllands-Posten trykket, der Muhammed fremstilles med en tikkende bombe på hodet i stedet for en turban. Dommeren ba politiet om å identifisere kvinnen, og skal deretter ha gitt henne lov til å bære de klær hun måtte ønske i rettssalen. Etter drøyt 30 minutter i rettssalen gikk hun bort til glassveggen foran de tiltalte, før hun forlot salen. Nyheten om kvinnens handling har gått som ild i tørt gress, og mange blogger hyller kvinnen og kaller hennes handling heltemodig.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund sier til Magazinet: ”Jeg er glad for dommerens beslutning i saken. Jeg synes også at det er modig gjort av kvinnen. Det er en viktig symbolsk handling, for verden må lære seg å se forskjell på tegnere og terrorister. Det viktigste er dommerens handling. Han har blikk for de større linjene. Det er viktig å skille mellom ytring og uakseptabel handling, selv om ytringen kan være kontroversiell”.


Muhammedtegningene kostet en ministerpost i Sverige

26.03.07: Sveriges tidligere statsminister, Göran Persson, kjente til at utenriksministeren Laila Freivald ikke gav et sannferdig bilde av hvordan hun håndterte krisen med Muhammed-tegningene. Men det var først når det ble offentlig kjent, at hun måtte gå av, skriver Dn.se. Dette fremkommer i dokumentaren om Persson, som i flere uker har gått på svensk tv, etter at en journalist i hele elleve år har fulgt Persson.

Freivald gikk av som Sveriges utenriksminister 21.mars 2006, da det ble kjent at hun aktivt forsøkte å få Sverigedemokraternas hjemmeside stengt fordi de publiserte karikaturene av Muhammed. Handlingen ble offentlig fordømt, og betraktet som forsøk på sensur fra regjeringens side. Også daværende statsminister Persson kritiserte handlingen, og han rettet offentlig kritikk mot en sakkyndig i Utenriksdepartementet som var den som forsøkte å få hjemmesiden stengt. Men den ansatte i departementet utførte bare en ordre som var gitt av utenriksministeren, noe som Persson fikk vite - men tidde om, helt til media likevel klarte å få tak i opplysningene. Da skjønte både Persson og Freivald at dette kunne bli en vanskelig sak, og Freivald gikk av "frivillig".

- Og i Norge er anmeldelse av Magazin-redaktør Selbekk henlagt
"Skittkasting mot religioner er tydeligvis lov i Norge," sier Khalid Mohammad etter at anmeldelsen hans mot Magazinet-redaktøren Vebjørn Selbekk nå er henlagt. Mohammad er leder for en muslimsk organisasjon ved navn Al-Jinnah Foundation/World Peace Organization. I februar i fjor anmeldte han Selbekk for å ha "satt norske liv i fare ved å provosere med publiseringen av Muhammed-tegningene". Mohammad er skuffet over at politiet nå har henlagt anmeldelsen som "intet straffbart forhold", og føler seg krenket. "Karikatur-tegningene krenket muslimer. Å trykke slike tegninger kaller jeg ikke demokrati og ytringsfrihet, men misbruk av disse to begrepene," sier Mohammad til Moss-avis.no


Ytringsfriheten seiret i Frankrike

23.03.07: Det skjer sjeldent, men i går brøt klappsalvene ut i det 17. kammer i domhuset i Paris, da det franske magasinet Charlie Hebdo ble frikjent for å ha krenket muslimer ved å trykke Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

Saken, som i de siste månedene har opptatt franske medier, politikere og intellektuelle nesten like mye som danskene, sluttet med en rungende seier for ytringsfriheten og retten til også å kritisere og karikere religioner. "Det er en europeisk seier at en europeisk domstol har besluttet at det ikke er opp til religiøse grupper, og heller ikke ytterliggående muslimske grupper, å diktere grensene for ytringsfriheten. Det er en god nyhet også for demokratiske og sekulære muslimer i Frankrike," sa sjefsredaktøren for Charlie Hebdo, Philippe Val.


Journalistpris til Flemming Rose i Jyllands-Posten

19.03.07: Trykkefrihedsselskabets journalistpris, Sappho-prisen, har blitt tildelt Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, melder Netavisen.dk. Prisen blir for første gang utdelt i år, og i følge foreningen går den til en person som har forent journalistisk dyktighet med kompromissløshet og mot.

Prisen overrekkes av HRS' Hege Storhaug og deles ut den 27.mars kl 14.00 i Dansk Forfatterforening i Christianshavn. Med prisen følger 20.000 danske kr. og en skulptur av dikteren Sappho – som er et symbol på frihet og menneskelig likeverd.


Indisk minister med milliondusør for Muhammed-tegnerenes hoder

27.02.07: En advokat i delstaten Uttar Pradesh i India prøver å få en delstatsminister dømt for å ha utlovet milliondusør på de danske Muhammed-tegnerenes hoder. Ministeren har lovet en dusør på nær 72 millioner kroner (510 millioner indiske rupi), til den eller de som klarer å få has på danskene som har tegnet de omstridte Muhammed-karikaturene. "De prøver å iverksette en forbrytelse som skal foregå utenfor landets grenser, men sammensvergelsen bak forsøket finnes her i India," sier advokaten Chowdhay Ajay Veer Singh, ifølge indiske medier, skriver Politiken.dk


Muhammed-karikaturene for retten i Frankrike

08.02.07: I solidaritet med Jyllands-Posten trykket det franske satirebladet Charlie Hebdo karikaturer av Muhammed. Dette falt tre muslimske organisasjoner tungt for brystet som anla sak mot magasinet. En rekke fremtredende intellektuelle støtter satiremagasinet. Det samme gjør innenriksministeren Nicolas Sarkozy, noe som har vakt skarpe protester fra de samme muslimske organisasjonene. Blant vitnene som føres i rettssaken er Flemming Rose, kulturredaktøren i Jyllands-Posten som hadde ansvaret for publiseringen av Muhammed-karikaturene i avisen sin, og Mehdi Mozaffari, islamolog ved universitetet i Århus. Under sitt vitneprov sa Mozaffari, flyktning fra Khomeini-regimet i 1978, dette om sitt eksistensielle forhold til ytringsfriheten: ”Ytringsfriheden er vital og en absolut værdi for Vesten. I er så heldige at have den mest fantastiske civilisation, men I begynder at tvivle på jeres værdier. Hvis I giver op, hvad vil så følge efter?” Mozaffari oppfordret deretter muslimer til å gjøre opprør mot dem som dreper i islams navn i stedet for å angripe retten til å ytre seg, rapporterer Jyllands-Posten fra Paris.

Charlie Hebdos redaktør avviste at karikaturene var rasistiske eller stigmatiserte muslimer generelt: ”Alle kan forstå tegningerne. At de selvudråbte repræsentanter for franske muslimer hævder, at alle muslimer føler sig såret, indebærer, at de ikke mener, at muslimer er kloge nok til at forstå karikaturer. Det kan man kalde racistisk.” På lederplass i Jyllands-Posten uttales det sterk bekymring for demokratiets fremtid hvis de muslimske organisasjonene vinner frem med søksmålet: ”Hvis redaktøren af bladet Charlie Hebdo dømmes efter anklageskriftet, vil det betyde ildevarslende rystelser af hele det demokratiske fundament i Frankrig, og dommen vil uanset udfaldet blive studeret grundigt i det meste af verden. Den vigtigste af de borgerlige frihedsrettigheder er under et pres, som vi for blot et par år siden ikke forestillede os. Sagen er grundlæggende principiel, og den repræsenterer uden undtagelse den vigtigste politiske og juridiske diskussion i vor tid.”

Avisen benytter også anledningen til å lange ut mot naivister på hjemmebane: ”Herhjemme har store dele af den intellektuelle elite markeret sig med et fundamentalt svigt af de idealer, der bærer vores demokrati og hele selvforståelse som civiliseret nation. Selvudnævnte store tænkere som Tøger Seidenfaden, Klaus Rifbjerg, Henning Koch, Jørgen Bæk Simonsen og andre islam-forskere snakker uden om sagens kerne og ævler fortsat om, at det hele drejer sig om, at vi skal tale pænt til hinanden.Tilsyneladende har de ikke forstået, eller vil ikke forstå problemet, nemlig at grupper af islamistiske fanatikere med tydelige fascistiske kendetegn forsøger at underminere de vestlige demokratier med normer, som vi andre forlod for mange hundrede år siden. Det er skræmmende, men foreløbig vil vi tillade os at have tillid til det franske retssystem, der har stolte traditioner for at beskytte den enkeltes frihed.”


Omstridt imam død

02.02.07: Lederen av Det Islamiske Trossamfund i Danmark, imam Ahmad Abu Laban, døde i går av kreft, opplyser lederen av trossamfunnets medieutvalg Kasem Said Ahmad til Jyllands-Posten.dk. Laban ble spesielt kjent under Muhammed-konflikten, da han var en av de imamer som reiste til Midt-Østen for å fortelle om Jyllands-Postens publiseringer av tegninger av Muhammed.

I mai i fjor meldte Laban at han hadde bestemt seg for å forlate Danmark. Med på flyttelasset til Gaza skulle han ta kone og de yngste barna. Laban mente at han var blitt utsatt for uberettiget kritikk i forbindelse med Muhammed-bråket. »Jeg er ikke villig til at blive manipuleret med hele tiden og blive forbundet med terrorisme, når jeg har arbejdet dag og nat med næb og kløer og meget ærligt for dette lands velfærd. Jeg har på det seneste oplevet, at man opfatter mig som en simpel terrorist. Intet menneske ville acceptere det. Det er en ekstrem grad af ydmygelse,« sa Laban til Jyllands-Posten. Laban fikk opphold i Danmark som flyktning, men han hadde fortsatt sitt palestinske id-kort som ga adgang til å reise inn i Gaza fra Egypt uten godkjenning fra israelske myndigheter.


Mer konflikt etter Muhammed-konflikt

30.01.07: En kommende film om politikeren og folketingsmedlem Naser Khader (R) og imam Ahmed Akkari har gjort Khader så utilfreds at han vil stoppe filmen. Khader, som seilte opp som en av de best likte politikene i Danmark rundt Muhammed-konflikten, og som også stiftet nettverket Demokratiske muslimer, mener seg nå lurt av produksjonsselskapet. Opptakene til filmen ble gjort over ett år siden, da Muhammedkrisen raste som verst, samtidig som Demokratiske muslimer fikk eventyrlig oppslutning. Nettverket fikk raskt 1 000 medlemmer og 5 000 støttemedlemmer. Det falt den omstridte imam Ahmed Akkari tungt for brystet. Dette er den samme imamen som ledet den første rundreisen i Midtøsten, en reise som ble beskyldt for å hisse opp stemningen betraktelig. Akkari ble også tatt på fersk gjerning: I et intervju med fransk TV 2 ble Akkari filmet med skjult kamera mens han foreslo å sprenge Khader i lufta.

Nå nekter Khader å dele hovedrolle i filmen med Akkari. Khader mener å ha en klar avtale med produksjonsselskapet, da ved at han skulle delta i filmen sammen med sentrale aktører som den danske utenriksministeren og Jyllands-Posten redaktører. Men nå har selskapet heller laget et dobbeltportrett: »Det ville jeg aldrig have sagt ja til. Jeg synes ikke, Akkari og imamerne skal have mere taletid. Det afgørende er, at jeg ikke vil bruges til at gøre ham interessant. Det er en mand, der har truet med at bombesprænge mig, og som i en periode har ødelagt mit liv. Han er medskyldig i, at over 120 mennesker rundt om i verden er døde under Muhammedsagen,« sier Naser Khader til Berlingske Tidende.dk.

DR1-sjef Ulla Pors Nielsen sier de har bestemt seg for å sende filmen som planlagt 7. februar.


Avviser realitet i truslene

04.01.07: En 27-årig britisk muslim som står anklaget for blant annet oppfordring til mord og rasisme, hevdet i retten i går at han "ikke mente noe med truslene". Selv forklarte Umran Javed sine utbrudd med at "følelsene tok overhånd" da han i en demonstrasjon utenfor den danske ambassaden i London i fjor over megafon uttrykte sitt hat mot Danmark spesielt og Vesten generelt i forbindelse med Muhammed-karikaturene. En ransakning av 27-årigens hjem i Birmingham avslørte blant annet en rekke brosjyrer som tok opp "fornærmelser mot profeten Muhammed", der det ble konkludert med at personer som talte mot islam skulle "møtes med sverdet, hvor enn de befinner seg". Brosjyrene kritiserte også muslimer som hadde uttalt at de ville være tilfreds med en unnskyldning for tegningene, melder Berlingske Tidende.dk


Muhammed-krisen kostet danskene 31 millioner

29.11.06. Konflikten rundt Muhammed-karikaturene kostet det danske utenriksdepartementet 31 millioner kroner, skriver Jyllands-Posten.dk. Ekstrakostnadene tilsvarer 25 heltidsansattes arbeid i ett år og innbefatter evakuering, sikring av ambassader og intensiv diplomatisk aktivitet. Karikaturene førte til handelsboikott, voldelige demonstrasjoner, ildspåsettelser og angrep mot danske ambassader i en rekke muslimske land. Opplysningene kommer fram i en redegjørelse fra utenriksminister Per Stig Møller. Situasjonen skapte et øyeblikkelig behov for økt bistand og rådgivning til de mange danskene som oppholdt seg i de berørte landene, heter det i redegjørelsen som er sendt til Folketingets finanskomité. I dokumentet kommer det også fram at den danske regjeringen har bedt om erstatning fra Syria, Libanon og Iran på til sammen knappe 4 millioner kroner, melder Aftenposten.no.

Norge har krevd rundt 9 millioner kroner i erstatning for ambassadeangrepene, men vi kjenner ikke hva de totale kostnadene for den norske stat har vært.

Regler for ytring: Porno versus Muhammedkarikaturer
"En del muslimer sier de opplever karikaturtegningene av Muhammed som krenkende. Noen kvinner opplever porno som krenkende. Hva er forskjellen?", spurte Cathrine Holst, førsteamanuensis ved Senter for vitenskapsteori, UiB, i gårsdagens Aftenposten.no. Hun hevder at hvis det er respektløst overfor muslimer å publisere Muhammed-karikaturer, så må det også være respektløst overfor kvinner å publisere porno - hvis regelen for ytring er at ingen skal føle seg krenket.


Muhammed-karikaturene ett år senere

12.10.06: Muhammed-saken var en liten sak som kun ble stor fordi radikale islamister og muslimske regjeringer forstod at de kunne utnytte den til sine egne politiske formål,” skriver Jyllands-Postens kommentator Ralf Pittelkow. Pittelkow går i rette med politiske krefter på hjemmebane som opptrådte som islamistenes medløpere. De fortolket straks konflikten slik ”de fortolker stort sett enhver konflikt i forhold til islam: Det er Vestens skyld. Ifølge disse kreftene skyldtes balladen om tegningene således utilbørlig opptreden fra JP og den danske regjeringen - og i siste ende tonen i den danske innvandrerdebatten.” Men, som Pittelkow sier, reaksjonene handler om en ”helt fremmed” tradisjon for islamisten, nemlig ytringsfrihet, kritisk debatt og frie kunstneriske fortolkninger. Dette ”betraktes per definisjon som fiendtlige handlinger hvis de omfatter profeten Muhammed… Med denne holdningen skal det ikke mye til før man erklærer seg som krenket. Man reagerer ikke med å bringe motargumenter inn i debatten. For man betrakter debatt og frie ytringer om disse emnene som en hån i seg selv – som uttrykk for en vantro aggresjon som må utlåse fordømmelse og i mer ekstreme tilfeller trusler og vold.” Pittelkows konklusjon er at nå ett år etter at Muhammed-krisen seilte opp, burde de som sviktet den gang ”sette i gang en alvorlig selvransakelse”.

lederplass fyres det av en bredside mot lederskapet i den muslimske verden: ”Den muslimske verdens store problemer dokumenteres løpende: Mangel på respekt for selv helt elementære menneskerettigheter, kvinneundertrykkelse, økonomisk kaos, overbefolkning, et totalt fravær av interesse for å åpne seg for modernitet, ja mot nåtiden. Man skulle tro at der var nok at ta fatt på og bruke kreftene til.” Men hva skjer, spør avisen. Jo, når noen berusende ungdomspolitikere i Danmark begår tåpeligheter, utnyttes situasjonen umiddelbart til å rette fokus bort fra egne feil og mangler. ”Snart er den muslimske verden fulltidsbeskjeftiget med å være krenket og brenne dukker og plakater. Og kravene blir større og større. For ikke lenge siden ble det kun forlangt at muslimer overholdt muslimske forskrifter. Nå kreves det tydeligvis også av ikke-muslimer. Man sporer en iskald utenkt metodikk som tar sikte på å intimidere det offentlige rom i Vesten (…) man kan trekke på smilebåndet eller riste vantro på hodet. Men det er blodig alvor, og det må vi erkjenne. Vesten er under massivt press av middelalderske strømninger som ikke kjenner kompromisser. Det er på tide at vi tar et oppgjør med oss selv,” skriver Jyllands-Posten, og slår fast at det ikke er Vesten som ”har et forklaringsproblem”.

Men den danske regjeringen tar tydeligvis ikke Pittelkows og Jyllands-Postens utfordring. For i dagens Kristelig Dagblad.dk kan vi lese at den danske utenriksministeren Per Stig Møller (K) og utviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mener at fremtidig diplomati vil være preget av religion. Så er spørmålet om tiden da politikk og religion var adskilte faktorer er forbi, og hvor står den norske regjeringen i dette spørsmålet?


Unnfallenhet i møte med muslimske ledere

25.08.06: Kirkens delegasjon til Midtøsten i vinter viste unnfallenhet i møte med muslimske ledere, mener presseforbundets generalsekretær, Per Edgar Kokkvold. Dette kom frem på UDs konferanse knyttet til bråket rundt Muhammed-tegningene. Til avisen Vårt Land sier Kokkvold: "Jeg har aldri forstått hvorfor norske geistlige skulle reise og unnskylde karikaturtegningene i land der kristne har det svært vanskelig. I alle fall i seks muslimske land er det dødsstraff for folk som konverterer fra islam til kristendom. Å eie en bibel fører til rettssak i Saudi-Arabia, og i enkelte land sitter mennesker fengslet fordi de har nevnt ordet Jesus." Kokkvold presiserer at hans kritikk først og fremst retter seg mot islamister som fengsler eller terroriserer representanter for andre religioner, men samtidig ser det som en selvfølge at de skal ha full frihet i vår del av verden. Les i Magazinet.no


Islam og Vesten ble til terror, og svaret: Dialog

23.08.06: UD arrangerte i går debatt om stereotypier og konflikten mellom Vesten og Islam, for å diskutere hvordan unngå konflikt når to kulturer møtes. Utgangspunktet var bråket rundt Muhammed-tegningene, men debatten dreide raskt over på sikkerhetspolitiske spørsmål og terror. Ifølge Dagbladet.no var mantraet for alle de som stod på talerstolen: dialog, dialog og dialog.


Imamene beskyldte Regjeringen og det danske folk for å stå bak en kampanje

14.08.06: De danske imamene som i desember i fjor deltok på en delegasjonsreise i Midtøsten i forbindelse med karikaturtegningene av Muhammed, har beviselig spredt desinformasjon og løgner for å hisse opp stemningen ytterligere. Imamene hevdet bl.a. at det ikke bare var en dansk avis, men også den danske Regjeringen og hele det danske folk som sto bak en hatefull kampanje mot islam og muslimer. De hevdet videre at det var planer om flere »frygtelige nedrakninger«, skriver Jyllands-Posten.dk. De fortalte også at de ikke kom til ordet i mediene, og appellerte om alle muslimers støtte for å forhindre flere overgrep - fra blasfemiske filmer til trusler om brenning av moskeer. Imamene selv mener at de bare fortalte sannheten på sin reise, og at eventuelle feil må stå for journalistenes egen regning.


- Bare tolk

20.06.06: Leder av Islamsk Råd, Mohammed Hamdan, deltok på det omstridte Hamasbesøket på Stortinget i forrige uke. "Jeg var bare med som tolk," sier Mohammed Hamdan til Magazinet.no. Palestineren Mohammed Hamdan er ikke ukjent med den ytterliggående Hamas-bevegelsen. Blant annet er han bror til Osama Hamdan, som er parlamentsmedlem for Hamas i de palestinske selvstyreområdene, og som også har en fortid som stedlig representant for Hamas i Libanon. Tidligere i år uttrykte Osama Hamdan til TV2 Nettavisen tilfredshet med at Norge ikke lenger regner Hamas som en terrororganisasjon, da "det vil det åpne dører mellom oss."


Sharia gjelder også i Europa

12.06.06: Muhammed-karikaturene og reaksjonene i den muslimske verden, viser at islamister ytterligere har utvidet sitt territorium; Europa er innlemmet i Islams Hus, ”Dar al-Islam”. Den fremtredende islamforskeren, Bernard Lewis, viser at det alltid har fantes karikaturer av Muhammed i Europa, i vel så kritiske versjoner som dem Jyllands-Posten publiserte. Først nå reageres det, noe som Lewis mener kun kan forklares med at islamister ser Europa som en del av det islamske området, Dar al-Islam, skriver Ralf Pittelkow i sin ukentlige kommentar i Jyllands-Posten


Fransk satirisk ukeblad med nye karikaturer

31.05.06: "Jeg er blasfemisk, altså er jeg," skriver direktør direktør Philippe Val i det franske ukebladet Charlie Hebdo i forordet til neste utgivelse. Ukebladet har tidligere publisert Muhammed-karikaturene, og neste nummer er et 79 sider særnummer, utelukkende viet til blasfemiske tekster og karikaturer. Denne gangen også med egne Muhammed-karikaturer. Bladet protesterer også over at to franske parlamentsmedlemmer har foreslått å gjeninnføre en tidligere blasfemilov, skriver Berlingske Tidende


Muhammed-karikaturene publiseres på nytt

29.05.06: Søndag ble Muhammed-karikaturene på nytt publisert i Danmark - denne gangen av avisen Politiken. Den samme avisen har kritisert Jyllands-Posten kraftig for sin publisering, og tatt til ordet for at JPs publisering var en grov krenkelse og fornærmelse av muslimene. Når nå Politiken publiserer tegningene mener de derimot at det er "journalistisk relevant". For ifølge sjefsredaktør Tøger Seidenfaden kan folk "se forskel på Politikens journalistiske brug af tegningerne og Jyllands-Postens bevidste provokation." Les i Jyllands-Posten

Ny bok om Muhammed-bråket og historien bak
Samtidig kommer to undersøkende journalister, Kim Hundevadt og John Hansen, med bok om Muhammed-bråket og historien bak. De har satt fokus på det de definerer som Danmarks største utenrikspolitiske krise siden andre verdenskrig. Som journalister i Jyllands-Posten har de opplevd det dramatiske forløpet innenfra, og de forteller for første gang historien om hva som egentlig skjedde - og hvorfor. Boken Provoen og profeten - Muhammedkrisen bag kulisserne utgis på Jyllands-Postens forlag.


Fatwa-bombemeter til Muhammed-tegningene

18.05.06: Magasinet Harpers Magazine i USA trykker de 12 omstridte karikaturtegningene av Muhammed i kommende utgave. Tegningene følges av kommentarer av den ledende amerikanske satirikeren og karikaturtegneren Art Spigelman. Han gir også tegningene terningkast - i form av ”fatwa-bombemeter”, der han forsøker å angi hvor farlig hver enkelt tegning er. En av de mest omstridte tegningene, der Muhammed har en bombe i turbanen, får tre bomber – av fire oppnåelige, skriver Berlingske Tidende


Al-Qaida vil gjøre Norge til et hav av blod

12.05.06: Norge skal ødelegges som hevn for Muhammed-karikaturene, sier Mohammed Hassan, en sentral al-Qaida medlem, på en video som ble publisert på Internett i går. Truslene omfatter også Danmark og Frankrike. "Muslimer, hevn deres profet. Vi ønsker inderlig at små land som Danmark, Norge og Frankrike blir rammet hardt, og ødelegges," sier Hassan i talen. Videre oppfordrer han til direkte terrorangrep: "Ødelegg deres bygninger, få deres jord til å riste og omdann dem til et hav av blod." Videoen skal være produsert i februar, men dukket ikke opp før nå. Oberstløyntnant ved Forsvarets stabsskole Terje Torsteinson sier det er all mulig grunn til å ta truslene på alvor. "Men akkurat denne trusselen tror jeg ikke er spesielt konkret, slik den er framsatt," sier han til NRK.no


Islamister truer journalister

09.05.06: Den militante muslimske gruppen Ansar al-Sunna har publisert en liste over aviser som trykket de omstridte karikaturene av Muhammed. Nå oppfordrer gruppen muslimer til å gå til aksjon mot vestlige journalister. Terrorekspert Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) forteller at Ansar al-Sunna trolig er en videreføringen av Mullah Krekars organisasjon, og er en organsiasjon som har kapasitet til å mobilisere til aksjoner. - Det er antakeligvis den gruppen som står for flest halshogginger i Irak, sier Lia til Dagbladet.no

Himmelropende tause
På redaktørforeningens vårmøte hadde generalsekretær i Norsk Presseforbund lite godt å si om måten storparten av norsk presse håndterte striden om Muhammed-karikaturene. Ikke bare unnlot de fleste å trykke karikaturene, men de var også «himmelropende tause» da statsmakten lyktes i å marginalisere Magazinet og gjorde redaktør Vebjørn Selbekk til syndebukk for reaksjonene mot publiseringen, sa Kokkvold i følge B.T.no


Abu Laban forlater Danmark

11.05.06: Den omstride imamen Abu Laban i Danmark har bestemt seg for å forlate Danmark. Med på flyttelasset til Gaza er hans kone og de yngste barna. Laban mener at han er blitt utsatt for uberettiget kritikk i forbindelse med Muhammed-bråket. »Jeg er ikke villig til at blive manipuleret med hele tiden og blive forbundet med terrorisme, når jeg har arbejdet dag og nat med næb og kløer og meget ærligt for dette lands velfærd. Jeg har på det seneste oplevet, at man opfatter mig som en simpel terrorist. Intet menneske ville acceptere det. Det er en ekstrem grad af ydmygelse,« sier Laban til Jyllands-Posten. Laban fikk opphold i Danmark som flyktning, men han har fortsatt sitt palestinske id-kort som gir adgang til å reise inn i Gaza fra Egypt uten godkjenning fra israelske myndigheter.


Terrorister på vei til Danmark med tegnerne som mål

05.05.06: I følge en journalist er 12 menn av afghansk og pakistansk opprinnelse på vei til Danmark. Målet for reisen skal være å ta livet av de 12 tegnerne som illustrerte Muhammed. Opplysningene kommer fra den pakistanske journalisten Hamid Mir, som har gode kilder i al-Qaida, og som blant annet har intervjuet Osama bin Laden. Mir har nettopp vært ved den pakistansk-afghanske grensen. Terrorekspert Lars Erslev Andersen fra Syddansk Universitet er skeptisk til opplysningene, og tviler på om det er 12 terrorister på vei. Han tror heller dette er trusler: »Sådan en udtalelse handler om, dels at skræmme, og dels om at holde gryden i kog. For at sige, at de ikke har glemt den her sag, som de ser på med stor alvor. Og at det er en sag, som de vil prøve at gøre noget ved og på den måde være truende,« sier Erslev Andersen til Berlingske Tidende


Rettssaker i kjølevannet av Muhammed-tegninger

03.05.06: Yemens statsminister har gitt tre aviser som fikk trukket inn lisensen i forbindelse med de omstridte Muhammed-tegningene, lov til å starte arbeidet igjen. Alle de tre avisene skal ha trykket tegningene for å forklare leserne hva kontroversen gikk ut på. Men selv om de får starte arbeidet igjen, fortsetter rettssaken mot avisens redaktører, melder VG Nett. Også Jyllands-Postens sjefredaktør, sammen med avisens kulturredaktør, saksøker advokaten for en rekke muslimske foreninger for injurier. De muslimske foreningens advokat, Michael Havemann, har blant annet i en pressemelding påstått at sjefsredaktøren spesialbestilte grove tegninger av Muhammed. Sjefsredaktøre krever dementi og erstatning.

De progressive er blitt reaksjonære
I Jyllands-Posten stiller Per Clausen spørsmålet om hvordan det kan ha seg at de "progressive" plutselig forsvarer innskrenkninger av ytringsfriheten og dermed i samme åndedrag lar religiøse krefter fra én religion få innflytelse på forholdet mellom kirke og stat. Les kronikken


Fornærmet, men publiserer selv demoniserende karikaturer

03.05.06: Ingen har hittil våget å spørre muslimene hvordan det er mulig å bli fornærmet av noen få uskyldige karikaturer, når deres egne aviser daglig produserer karikaturer som demoniserer jødene, sier redaktør i NIS-info, Michal Rachel Suissa, til Magazinet.no


Frikjent for publisering av Muhammed-tegningene

27.04.06: Pressens Faglige Utvalg (PFU) frikjenner redaktør Selbekk og hans kristne avis Magazinet på alle punkter i saken om Muhammed-karikaturene, skriver fagbladet Journalisten.no. Selbekk er særlig glad for utvalget ikke finner publiseringen provoserende. Det var Vest-Agder Sosialistisk Ungdom som klaget Magazinet inn for PFU. Klagerne mener den kristne ukeavisa var bevisst provoserende og begikk et presseetiske overtramp forhold til menneskers egenart og livssyn. PFU sier i sin kjennelse at de som eventuelt føler seg forulempet eller krenket ikke har vetorett over hva som skal publiseres, da det vil medføre "helt uakseptable konsekvenser for ytringsfriheten". Utvalget viser også til at tegningene er en del av en karikaturtradisjon som har vide rammer i norsk presse.


Vil ha utlevert Muhammed-tegnerne

24.04.06: TV-stasjonen al-Jazeera publiserte i helgen et nytt lydbåndopptak av al-Qaida lederen, Osama Bin Laden, der han oppfordrer til at de 12 danske tegnerne må bli utlevert for forfølgelse og straff i al-Qaida regi. Bin Laden sier også at han holder vestlige sivile ansvarlig for det han mener er et korstog mot islam, blant annet knyttet til betingelsene som av flere er satt til Hamas-regjeringen. Les hos Dagbladet.no

Finner kan bli tiltalt
Tre finner risikerer å bli tiltalt for publiseringen av Muhammed-tegningene på Internett. Politiet etterforsker dem for brudd på religionsfriheten. Selv hevder de å fremme ytringsfriheten, melder NRK.no


Fanatikere eier ikke humoristisk sans

29.03.06: Sogneprest Edith Thingstrup etterlyser mer humor i de religiøse kretser. Hun skriver i sin kronikk i Berlingske Tidende: "Er det morsomt å tegne profeten Muhammed med en bombe i sin turban? Det mener muslimer som Ahmed Akkari ikke. Er det morsomt å tale om at sprenge Naser Khader i luften? Det mener Ahmed Akkari åpenbart." Etter hennes mening er evnen til å utvise humoristisk sans det avgjørende for om kristne, muslimer og ateister kan lære å leve med hverandre.


Ekstremister forkledd som moderate

28.03.06: Den franske journalisten Mohamed Sifaoui mener etter sin reportasjereise i Danmark, der han blant annet avslørte imam Ahmed Akkaris famøse 'bombetrussel' mot den radikale politikeren og moderate muslimen Naser Khader, at Europa består av mange naive mennesker: "Alle dere gode og velmenende mennesker på Politiken, i resten av Danmark og Europa, dere gjør stor skade på dere selv og på moderate muslimer, når dere lar dere føre bak lyset av ekstremister," sier Sifaoui til Politiken.dk.

Han er ikke i tvil om at danske imamer som Ahmed Akkari og Abu Laban nettopp er ekstremister, forkledd som moderate. Han sier videre: "Faktisk lot jeg meg selv den første dagen forføre litt av Abu Laban, som virket både vennlig og tolerant. Men det var bra at jeg ble sammen med dem noen dager, for da kom den ekstremistiske ideologi frem. Jeg har aldri påstått at Abu Laban eller Ahmed Akkari selv er terrorister - i den forstand at de selv er bombemenn. De er noe mye verre: De er ideologene, som gir ulike galninger den nødvendige unnskyldning for å utføre en terrorhandling i Danmark."


23. mars 2006

"Skal vi ikke sprenge Khader i lufta?"
I kjølevannet av bråket i Danmark omkring publiseringen av Muhammed-tegningene, tok blant annet folketingsmedlem Naser Khader (R) initiativ til å danne et nettverk av muslimer som ikke opplevde seg representert av mer eller mindre selvoppnevnte muslimske talsmenn i Danmark. Nettverket, Demokratiske muslimer, ble umiddelbart en suksess, og fikk raskt opp mot 1000 medlemmer og 5000 støttemedlemmer. Det falt den omstridte imam Ahmed Akkari tungt for brystet. Dette er den samme imamen som ledet den første rundreisen i Midtøsten, en reise som er blitt beskyldt for å ha hisset opp stemningen betraktelig. Nå er Akkari tatt på fersk gjerning: I et intervju med fransk TV2 er Akkari blitt filmet med skjult kamera der han foreslår å sprenge Khader i lufta. Politiet i København sier de vil følge opp saken, melder Jyllands-Posten

Et hån mot kvinnene
Flere kvinneorganisasjoner har reagert meget negativt etter at den danske meierigiganten Arla Foods fordømte tegningene av Muhammed i helsiders annonser i aviser over hele Midtøsten med budskapet: "Rettferdighet og tilgivelse er blant de viktigste doktrinene i islam, og vi håper dere vil revurdere deres holdning til oss." De mener utsagnet er et hån mot kvinner såvel i den vestlige som i den muslimske verden, skriver Ekstra Bladet


22. mars 2006

Slakt av rapport fra FN-rapportør
FN's særlige rapportør i spørsmål om moderne former for rasisme, rasediskriminering, fremmedhat og intoleranse, senegaleseren Doudou Diène, konluderte i en rapport 13. februar til FN's Menneskerettighetskommisjon at den danske regeringen ikke levde opp til sine internasjonale forpliktelser i Muhammed-tegning saken. Diéne påstår i rapporten at karikaturene er ett av de alvorligste uttrykk siden 11. september 2001 for det voksende hat mot islam og banalisering av ærekrenkelser av religioner, fordi tegningene spiller på gamle fordommer og knytter islam til terrorisme. Han mener videre at regjeringen bryter tre paragrafer i FN konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Men nå faller det en hard dom over Diénes rapport: Det juridiske grunnlaget for FN's-rapportørens kritikk av Danmark er ytterst spinket, vurderer eksperter. Selv det danske menneskerettighetsinstituttet er kritisk, melder Berlingske Tidene

Tegne Muhammeds liv - nei, gud bedre
Oppgave 2 i læreboka i samfunnsfag ga elevene i 6. klassetrinn beskjed om å lage tegninger som forteller om Muhammeds liv. Det ble for meget for læreren, som avlyste timen, melder VG Nett


21. mars 2006

Sveriges utenriksminister må gå av - for andre gang
I kjølevannet av Muhammed-tegning bråket som ble utløst i Danmark, har Sverige gått langt i å stanse alle tilløp til at de skulle bli innblandet i konfliktene. Ingen svenske medier har publisert karikatur-tegningene, noe som ble kritisert av det politiske partiet Sverigedemokratene. De publiserte derfor tegningene på sin egen hjemmeside. Men hjemmesiden ble stengt av det svenske utenriksdepartementet. Utenriksminister Laila Freivald hevdet at hun ikke hadde vært innblandet i stengningen av hjemmesiden, og statsminister Persson la skylden på en av de ansatte i departementet. Nå viser det seg at utenriksministeren løy, og opposisjonen krevde hennes avgang. Å stenge hjemmesiden på den måten som ble gjort kan være i strid med ytringsfrihetsbestemmelser i den svenske grunnloven. På pressekonferanse i dag annonserte Freivald sin avgang - med umiddelbar virkning. Det er for øvrig andre gang at Freivald går av som statsråd. Forrige gang skyldtes det rot i forbindelse med leilighetssalg.

Ny imamdelegasjon på reise
I morgen møter danske imamer opp i Bahrain til konferanse om Muhammed-saken. Konferansen blir blant annet arrangert av den islamske hjemmeside Islam Today. Formålet med konferansen er å fastholde boikotten av Danmark og få et internasjonalt forbud mot å fornærme Muhammed. Forbudet ønskes vedtatt av FN, slik at samtlige vestlige land kan presses til å kriminalisere hån mot religioner, melder Berlingske Tidende


20. mars 2006

Meieriselskap satser på islams rettferdighet og tilgivelse
Den danske meierigiganten Arla Foods fordømte søndag Jyllands-Postens tegninger av Muhammed i helsiders annonser i aviser over hele Midtøsten. Selskapet har tapt store penger på grunn av tegningene, og annonsen hadde blant annet følgende budskap: "Rettferdighet og tilgivelse er blant de viktigste doktrinene i islam, og vi håper dere vil revurdere deres holdning til oss". Les saken hos NRK.no

Tegnerenes hode på et fat
Indisk høyestrett vil ikke ta stilling til at en av delstatsministerne har utlovet en dusør på 70 millioner kroner for Muhammed-tegnerenes "hoder på et fat". Retten mener klageren må melde ministeren til politiet, skriver Berlingske Tidende

Demokratiske muslimer blir lurt av Moderate muslimer?
Etter alt bråket rundt Muhammed-tegningene ble det tatt initiativ til å dannet et nettverk av muslimer i Danmark som ikke opplevde seg representert av selvoppnevnte imamer. Nettverket, ledet an av politikeren Naser Khader, kalte seg først Moderate muslimer, og ble øyeblikkelig en suksess. Kort tid etter oppstart skiftet gruppen navn til Demokratiske muslimer, og dermed var det duket for forvirring: En hjemmeside med det opprinnelige navnet Moderate muslimer dukket opp, men den har ingen kontaktpersoner eller telefonnummer, kun en e-post adresse - og et kontonummer til Danske Bank - samt en link til Naser Khaders hjemmeside. Khader mener det hele er økonomisk svindel, men mannen bak hjemmesiden, Hidir Atay, bedyrer sin uskyld, melder Berlingske Tidende


15. mars 2006

Dansk selvsensur brer om seg
Det rapporteres stadig om nye hendelser i Danmark som kan tyde på at selvsensuren er i ferd med å bre om seg etter alt bråket rundt Muhammed-tegningene. Først ble forlaget bak boka "Hvad er islam?" nektet å henge opp reklameplakater på tog- og t-banestasjoner, da linjeselskapet Banedanmark fryktet for bråk i kjølevannet av Muhammedsaken. En beslutning som selskapets ledelse senere underkjente. Kort tid etter kom ble det kjent at en ansatt ved matvarekjeden Coop ble sparket fordi hun hadde kalt en kollega i hijab for "hettemåke". Denne saken ender nå i retten. På kvinnedagen 8. mars ble komikeren Shabana Rehman tatt av plakaten i frykt for at hun skulle provosere danske innvandrere. Så kom det frem at revyen Maribo, som selv var den første til å reklamere for at Muhammed-krisen var på programmet i årets revy, allerede etter første generalprøve fjernet alle Muhammed-spor. Sketsjen ble fjernet av frykt for for konsekvenser. Nå fremkommer det også at begrepet "Kristi fødsel" er på vei ut av danske historiebøker - for ikke å fornærme andre religioner.

Demokratiske Muslimer i personstrid
Det tok ikke lang tid før det nyetablerte nettverket Demokratisk Muslimer i Danmark havnet i personstrid. Konflikten handler om at en av medstifterne, Hadi Khan, til media har sagt "Khader er for lidt muslim og Islamisk Trossamfund er for meget". Naser Khader vurderer nå å be om at Khan ekskluderes fra nettverket, der han også påpeker at Hadi Khan ikke utvetydig har tatt avstand fra sharia (islamsk lov). Khan mener derimot at man godt kan gå inn for sharia uten å gå inn for stening og håndsavhuggelse, og er derfor uengig med Khader at man må ta avstand fra sharia for å være med i Demokratiske Muslimer.

Advokatforening i Pakistan utlover dusør for drap av tegnere
Sist søndag demonstrerte omlag 2000 mennesker i byen Multan i Pakistan, hvor advokatforeningen Bar Association oppfordret til mord på de 12 tegnere. - Jeg utlover en dusør på 10 millioner rupier (én million kroner) på vegne af Bar Association til enhver som dreper en av tegnerne, lød oppfordringen fra Syes Athar Shah Bukhari, president for advokatforeningen, melder Jyllands-Posten

Pågrep menn etter London-demonstrasjonen
Britisk politi pågrep onsdag fire menn mistenkt for å ha oppfordret til drap i forbindelse med demonstrasjoner mot de danske Muhammed-karikaturene. En femte person ble pågrepet mistenkt for å ha «fremmet rasehat». Alle de fire andre ble også siktet for dette, melder TV2 Nettavisen


13. mars 2006

Danmark utsatt for dobbeltspill
Egypts ambassadør i Danmark krevde fra første stund i Muhhamed-balladen en offentlig beklagelse fra statsminister Anders Fogh Rasmussen. Nå viser det seg at nettopp en offentlig beklagelse fra Fogh Rasmussen var det ambassadøren fryktet aller mest, skriver BT.dk. En beklagelse ville nemlig avblåst striden og ikke utløst opptøyer og boikott. Striden hjalp den Egyptiske regjeringen i en politisk maktkamp på hjemmebane.

Mange danske muslimer aksepterer flaggbrenning
Under halvparten av danske muslimer tar direkte avstand fra de voldsomme reaksjonene som har vært i Midtøsten på Muhammed-tegningene, viser en ny undersøkelse gjort for LO's Ugebrevet A4. 11 prosent har full forståelse for flaggbrenningene, hærverk av ambassader og boikott av danske varer. Integreringsministeren ber dem overveie om Danmark er riktig sted for dem å bo. Nazeer Khader, en av intitiativtakerne til nettverket Demokratiske muslimer, er skuffet - men ikke overrasket, skriver Jyllands-Posten


10. mars 2006

"Je' tegna Mohammed!, ... men je viska'n ut igjen!..."
I debatten som oppstod etter publiseringen av Muhammed-tegningene, har også norske avistegnere blitt utfordret. Resultatet er å finne i form av en tegneutstilling som åpner i Fredrik Stabel & Avistegnernes Hus i Drøbak i morgen. Tilsammen 14 avistegnere stiller ut sine bidrag til debatten, som går der under tittelen "Ytringsfrihet over grenser". Imidlertid finnes det ingen tegninger av Muhammed, men på tegnerenes reaksjoner på ytringsfrihetsdebatten som har oppstått i kjølvannet av tegningene, melder NRK.no.

Bedre føre var...; svensk muslimsk delegasjon på reise
Tre unge svenske muslimer reiser på oppdrag fra svenske UD til Egypt og Jordan for "å snakke om livet i Sverige." Oppdraget er gitt på grunnlag av bråket rundt Muhammed-tegningene. Utenriksminister Laila Freivalds avviser at delegasjonen er noen sjarmoffensiv."Detta är ingen charmoffensiv. Det är allvarligare än så. Det handlar om att föra upp frågorna på ett medvetet plan, det finns ett behov av att utbyta erfarenheter," sier utenriksministeren til Dagens Nyheter

Bomben under Muhammed
Den internasjonale balladen etter Muhammed-tegningerne følger en lang rekke lignende angrep på ytringsfriheten de senere årtiene, skriver Helle Merete Brix på Sappho.dk. Brix oppsumerer ulike hendelser tilbake til 1962 og frem til i dag der vrede og aggresjon er brukt fordi man anser at islam er krenket.


9. mars 2006

Dialogmøte uten imamer
Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen planlegger nå sitt fjerde dialogmøte på 16 måneder om integrering i Danmark. Men neste møte, som skal avholdes 22. mars, blir uten imamer eller andre religiøse overhoder. De 20 inviterte har alle innvandrerbakgrunn og er folkevalgte på ett eller annet plan, fra integreringsråd, byråd til Folketinget. Det er ikke bare muslimer som er invitert, selv om de er i flertall. Flere av de inviterte er positive til at den danske regjeringen på denne måten skiller klart mellom religion og politikk, skriver Jyllands-Posten. Men, mens danskene begynner å bli mer og mer tydelig både på hva det skal snakkes om og hvem det skal snakkes med, famler den norske regjeringen fortsatt i dialog-blinde: Under et debattmøte forrige uke om Muhammed-tegningene var utenriksminister Jonas Gahr Støre mer opptatt av å definere hvem som ikke kan defineres som ekstremister. Og herved har han talt: de som vil gå dialogens vei kan ikke defineres som ekstremister. Derimot sies det ingenting om hva dialogen skal handle om, hvem den skal føres med og hva den skal føre til. Hvis det er islam som skal diskuteres, kan vi jo i utgangspunktet ha et problem: Hvordan diskutere noe som er hevet over enhver diskusjon?

Det er nå historien bli skrevet
"Uforsonligheden i den fortsatte Muhammed-debat viser, at kombattanterne udmærket ved, hvad der står på spil. Eftertiden vil stille et simpelt spørgsmål: Hvem holdt du med, da det gjaldt?" skriver historiker og journalist Lars Hedegaard i dagens kronikk i Jyllands-Posten


7. mars 2006

Å tale med to tunger
- Vi må våge å ta opp de problematiske sidene ved islam. Den kristne troen er blitt utfordret i mange år. Kan man tenke seg noe tilsvarende ved islam, for eksempel ved å stille spørsmål ved Muhammeds liv og levesett, spør Vebjørn Selbekk til TV 2 Nettavisen. I går deltok Magazinet-redaktøren som spesielt invitert tilskuer til en debatt om Muhammed-tegningene. I panelet satt blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre, visepresident i Stortinget og Frp-formann Carl I. Hagen og Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen. Hagen mente Støre har talt med to tunger i debatten om Muhammed-karikaturene, med ett budskap i Norge, og ett i den arabiske verden. Han har gitt inntrykk av at vi er villige til å gi etter i spørsmål om viktige verdier, hevdet Hagen. Debattleder Erling Fossen påpekte at: "Alle arabere tror du har sagt unnskyld," hvorpå Støre spøkende svarte: "Det er herlig at alle arabere er opptatt av meg. Det gir jobben min mening."

Pakistan vil ha retningslinjer for journalister
Pakistans religionsminister Ijaz ul-Haq ønsker at FN skal vedta retningslinjer for journalister for å unngå framtidige tilfeller av blasfemi. Ul-Haqs ønsker kom fram under et møte han hadde med EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner mandag. De to drøftet blant annet Muhammed-tegningene.
Pakistans religionsminister beskrev Pakistan som et moderat muslimsk land som hadde beskyttet utenlandske ambassader under urolighetene i landet nylig, skriver VG Nett


6. mars 2006

Pakistanere protesterer fortsatt mot tegningene
Lite tyder på at opprøret mot Muhammed-tegningene er tenkt å gi seg i Pakistan. Om lag 35.000 mennesker mennesker demonstrerte i går i Karachi. "Denne bevegelsen skal beskytte profeten Muhammeds hellighet og vil føre til en revolusjon," sa Liaquat Baluch, en av lederne i en større islamistisk allianse i Pakistan, melder NRK.no

Al-Qaida-topp oppfordrer nye terrorangrep på Vesten
Nestlederen i Al-Qaida, Ayman al-Zawahri, mener Norge deltar i en korsfarerkampanje mot Islam, melder Dagbladet.no. I følge al-Zawahri deltar Norge og de andre landene der tegningene er publisert, i en USA-ledet korsfarerkampanje, som ligner på en religionskrig. "Krenkelsene mot profeten Muhammed har ingenting å gjøre med ytringsfrihet, men at det som er hellig, har forandret seg i kulturen deres," sier al-Zawahri, og fortsetter: "Det er vår plikt å ta del i en økonomisk masseboikott av Danmark, Norge, Frankrike, Tyskland og alle andre land som deltar i dette korsfarerangrepet på Islam. Muslimer må påføre tap på korsfareren Vesten, spesielt mot deres økonomiske infrastruktur med angrep som vil la dem blø i flere år." Al-Qaida-toppen oppfordrer samtidig muslimer til nye terrorangrep mot Vesten, inspirert av anslagene i New York, London og Madrid.

Politiker løy om "muslimske menn"
Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, beskyldes for å desinformere offenligheten når han har sagt at 12 muslimske menn har oppsøkt datteren til en av tegnerne. Verken datterens far eller Danske Bladtegneres formand Claus Seidel går god for opplysningen. Les hos Jyllands-Posten. Saken er også omtalt i Dagbladet.no

Er al-Qaradawi farligere enn bin Laden?
Hva har størst påvirkning på Norge: Yusuf al-Qaradawis islamisering eller Osama bin Ladens bomber? Hvem er farligst: Terroristen bin Laden eller den "moderate" al-Qaradawi? Les Walid al-Kubaisi sin kronikk i Aftenposten.no om al-Qaradawis liv og lære.

Tro og ytring er to sider av samme sak
"Hvordan er det mulig å føre en debatt om forholdet mellom trosfrihet og ytringsfrihet uten det helt grunnleggende: At ytringsfriheten er forutsetningen for trosfrihet?" skriver Kjartan Rødland, tidligere sjefredaktør i Bergens Tidende, i dagens Aftenposten.no. Han spør også om "hvordan man kan kreve at 'profeten' skal beskyttes mot krenkelse? I all verdens 'religioner' har profetene vært overbeskyttet, enten profetens navn var Muhammed, Stalin, Hitler eller Mao. Er profetens 'hellighet' så skjør at den må forsvares med død og tortur, med landsforvisning og konsentrasjonsleirer? Var ikke profeten en gang den som valgte Gud fremfor mennesker, som våget å trosse makthaverens krav om ikke å bli krenket?"

Glemsomme fundamentalister
Henrik Lunde, informasjonsleder i Antirasistisk Senter, angriper de glemsomme fundamentalister i Aftenposten.no. Han minner oss om at vi har "begrenset ytringsfrihet på en lang rekke områder i dag, og det er vi stort sett ganske enige om alle sammen" og "alle vet at ytringsfriheten er begrenset på en lang rekke områder: sier du 'idiot' til en politimann, blir du straffet, det er regler for språkbruk innen idrett, pressen har sin egen 'Vær Varsom-plakat' som begrenser hva de kan skrive, vi har lover mot blasfemi, majestetsfornærmelse, røping av forsvarshemmeligheter, taushetserklæringer i helsevesenet osv." Det er flott at Antirasistisk Senter kommer på banen og forsvarer ytringsfriheten, men hvem er det han angriper?


3.mars 2006

Datter til tegner oppsøkt på skolen
Tolv muslimske menn møtte opp på skolen til datteren til en av de tolv tegnerne som har karikert Muhammed, melder Jyllands-Posten. Jenta var ikke heldigvis ikke på skolen. De tolv tegnerne har fått livet sitt vendt fullstendig på hodet, og lever nå i skjul på grunn av dødstrusler.

Dansk forsoningskonferanse skaper nytt bråk
En bred anlagt forsoningskonferanse om kulturelll og religiøs toleranse i København, støttet og finansiert av den danske regjeringen, skaper strid en snau uke før arrangementet skal avholdes. Årsaken er at enkelte danske muslimer har advart de utenlandske deltakerne mot regjeringens hensikter med arrangementet. I tilegg beskylder den samme gruppen regjeringen for å støtte opp om moderate muslimer, som f.eks. Naser Khader, i et forsøk på å bevise at alle andre muslimer er fundamentalister. Les i Kristelig Dagblad.dk

Nettverket Demokratiske muslimer vokser
Ønsket hos de nyetablerte Demokratiske Muslimer er å være toneangivende i debatten, arbeide aktivt for bedre integrering og spre nettverkets prinsipper til en verdensomspennede bevegelse, var budskapet fra nettverket i går, melder Berlingske Tidende. Nettverket har nå over 15.000 støttemedlemmer.

Palestinerne støtter vold som svar på tegningene
En meningmåling foretatt av Det Palestinske Center for Offentlig Opinion viser at 63 prosent av palestinerne mener at opptøyer og voldelige angrep er et fornuftig svar på publiseringen av Muhammed-tegningene, skriver Jylland-Posten

Svensk Studentersamfund publiserer Muhammed-tegning
Svenskene har forsøkt å forhindre at noen publiserer Muhammed-tegningene, og stengte tidligere et nettsted som publiserte dem. Men nå er tegningene publisert igjen, melder Expressen.se. Det er det frie moderate studentersamfundet som har lagt ut karikaturen som viser Muhammed med en bombe på hodet.


2. mars 2006

Abu Laban rømmer Danmark?

Politiken.dk melder at den omstridte imamen Abu Laban vurderer å flytte fra Danmark til Gaza. Årsaken skal være frustrasjon over danskenes holdninger til muslimer. Abu Laban avviser at han overveielser er en direkte konsekvens av bråket rundt Muhammed-tegningene. Samtidig har både den danske regjeringen og Dansk Folkeparti gjort det klart at flere imamers oppholdsgrunnlag skal undersøkes når Muhammed-bråket er over. Truslene om utvisning gjelder de imamer som har drevet kampanje mot Danmark i den muslimske verden.

Norske journalister sier nei til publisering av Muhammed-tegningene
En undersøkelse som Oslo Journalistklubb (OJ) har gjennomført blandt sine medlemmer, viser at hele 70 % av norske journalister ikke vil ha publisert tegningene. 30 % sier de ville ha publisert dem. Begrunnelsene spriker i alle retninger, men i følge OJ er det mange som er skeptiske til Jyllands-Postens motiver for å trykke tegningene og er negative av den grunn, melder Journalisten.no

Skandinavere bes forlate Vestbredden
Ifølge SVT har FNs sikkerhetsansvarlige på Vestbredden informert skandinaviske utsendinger om trusler som skal gå ut på at "en dansk diplomat eller lignende" skal kidnappes og drepes. Opplysningene om truslene skal komme fra svært troverdige kilder. Men verken Danmark, Sverige eller Norge synes å ha fulgt oppfordringen. Rådgiver Anne Kjersti Shaw i Utenriksdepartementet sier til Aftenposten.no. "Det er innført ytterligere restriksjoner på reisevirksomheten for vårt personell, og disse nye reglene for hvor man kan bevege seg, vil gjelde i noen dager. Så vil vi igjen vurdere situasjonen." Danske medier mener at truslene har sammenheng med uroen etter Jyllands-Postens publisering av tegninger av Muhammed, melder NRK.no


EU med full støtte til Danmark

28.02.06: I en feller erklæring som ble vedtatt i Brussel i går angående publiseringen av Muhammed-tegningene, forsvarer de 25 EU-landene ytringsfriheten som "en fundamental rettighet", og tilføyer at "frie medier er uunnværelige i et fritt og åpent samfunn". Det undestrekes i tilegg at ytringsfriheten skal forvaltes under ansvar og respekt for religioner og trosretninger, melder Jyllands-Posten


24. februar 2006

Respekt for religion i FN-dokument
Etter at balladen om Muhammed-karikaturene har ført til møter og korridorsnakk i FN's hovedkvarter i New York, er saken nå for første gang også på vei inn i et formelt FN-dokument, melder Jyllands-Posten. I et forsøk på å finne balanse mellom kravet fra Den Islamiske Konferanseorganisasjonen (OIC) og EU-landenes uvilje til å ta i saken, har formannen for FN's generalforsamling, svensken Jan Eliasson, foreslått at toleranse overfor religioner blir skrevet inn i de bemerkninger til resolusjonen som skal opprette FN's nye Menneskerettighetsråd.

Tyrkia krever igjen unnskyldning fra Danmark
For noen dager siden kom det frem at aktører innenfor EU vil forsøke å trekke søkerlandet Tyrkia inn som megler i Muhammed-krisen. EUs formannskap skal ha bedt den tyrkiske utenriksminister, Abdullah Gül, om å håndtere konflikten. Ideen er å skape en såkalt "Allianse av Sivilisasjoner", som skal bygge bro mellom den arabiske og vestlige verden, og som skal se på hva de to forskjellige kulturene og religionene kan lære av hverandre. Men, nå har Tyrkia igjen avkrevd en unnskyldning fra den danske regjeringen for JP's publisering av tegningene, noe som flere mener kan innebære at Tyrkia vanskeliggjør sin rolle som eventuelle megler - i tillegg til at det kan bli vanskeligere for dem å bli EU-medlem. Les i Berlingske Tidende

Muslimsk politiker den mest populære i Danmark
Naser Khader er blitt Danmarks mest populære politiker etter karikaturstriden. Ikke minst skyldes dette at Khader, som en av de første muslimer, offentlig tok avstand fra en rekke av de selvoppnevnte muslimske talspersonene i landet. Han betegner seg selv som muslim, eller rettere sagt, som "muslim light" fordi han ikke følger de strengt oppsatte kravene som noen muslimer i Danmark forfekter. Dessuten er han gift med en etnisk dansk kvinne. Flere definerer således Khader som en frafallen, og han mottar stadig dødstrusler - fra "sine egne". Da Khader tok initiativ til opprettelsen av nettverket "Demokratiske muslimer", ble han selv overrasket over den enorme interessen. I dag har nettverket over 900 medlemmer, og minimum 5000 støttemedlemmer. Ingen av disse er "imamer med skjegg" - Vi tar utgangspunkt i en demokratisk tradisjon. Vi er imot dødsstraff og sharia. De som kan skrive under på våre prinsipper er velkomne. Om Abu Laban kan skrive under på våre prinsipper er han da velkommen. Vi har ikke hørt noe fra ham, sier Khader til Dagbladet.no

Tegneren av Muhammed-barnebok er anonym
Utgangspunktet for Muhammed-konflikten i Danmark var Kåre Bluitgens barnbok om Muhammed, som forlaget ikke fikk tegnere til å illustrere. Den som til slutt sa ja til oppdraget, følte seg tvunget til å være anonym: "Jeg er forbannet ergerlig over at jeg ikke tør stå fram, og jeg vet godt at det er åndssvakt å ligge under for den slags fanatisme," sier tegneren. Les i Dagbladet.no

Sosialdemokratene i Danmark taper på Muhammed-striden
Tidligere både sosialminister og integreringsminister for Sosialdemokratene i Danmark, Karen Jespersen, mener at partiet taper oppslutning på grunn av sin uklare holdning i bråket rundt Muhammed-tegningene. I en kommentar i Berlingske Tidende hevder hun at partiet ikke er på linje med folket, og at partiets sterke venstrefløy lever i en klisjeverden. Les Jespersens kommentar her


23. februar 2006

Godtar den norske beklagelsen, og vil til Norge
En rekke høytstående parlamentsmedlemmer i Kuwait sier landets muslimer godtar den norske beklagelsen etter trykkingen av Muhammed-karikaturene, sier den kuwaitiske politikeren og islamisten Waleed Al-Tabtabae til TV 2 Nettavisen. Han ønsker å skape et tettere forhold mellom Norge og Kuwait. "Jeg håper å få en invitasjon fra våre kollegaer i det norske Stortinget. Vi i komiteen er interessert i å komme til Oslo til sommeren. Derfor håper jeg at norske stortingsrepresentanter vil sende oss en invitasjon," sier han.

Muslimske medier håner Danmark og Israel
Muslimske lands medier tar nå til motmæle overfor Danmark i lys av bråket rundt Muhammed-tegningene ved å la danske symboler inngå i anti-israelske og antisemittiske satiretegninger, melder Jyllands-Posten

Stå opp for Danmark!
Den anerkjente skribenten Chostopher Hitchens kritiserer USA for å svikte Danmark, som er USAs allierte. I en skarp kommentar på slate.com oppfordret han til en støttedemonstrasjon foran den danske ambassaden i Washington. Responsen skal ha vært stor, og etter planen skal folk i morgen samles til en fredelig mønstring der det vil bli oppfordret til å handle danske produkter.

Imamer anmeldt
En rekke av de danske imamene som reiste rundt i Midtøsten for å "dokumentere" JP's publisering av Muhammed-tegningene, er blitt anmeldt til politiet for "landsskadelig virksomhet". Hvis de dømmes for dette, risikerer de utvisning, melder Jyllands-Posten


22. februar 2006

- Det er blitt for mye religion i vårt samfunn... og forståelse?
Mens norske medier fortsatt velger å ikke vise Muhammed-tegningene, tar sjefredaktøren i Jyllands-Posten til motmæle mot å gi muslimer noen form for særbehandling. - Det er blitt for mye religion i vårt samfunn. Den presser seg fram gjennom revner og sprekker, og det er fordi vi har fått besøk av en meget sterk religion: islam. Det er en uheldig utvikling. Religion skal være en privatsak, men jeg møter religion i det offentlige rom på en måte jeg ikke har gjort tidligere, sier Carsten Juste i et intervju med den danske avisen Kristeligt Dagblad, gjengitt på VG Nett. HRS er helt enig i Justes vurderinger, og vil legge til at nettopp denne sammenblandingen av religion og politikk i det offentlige rom bør vi alle være oppmerksomme på. Ikke minst kommer dette frem i "den norske dialogstrategien", der fremtredende religiøse, ikke minst muslimske, ledere krever dialog med det politiske lederskapet. Vi minner om at det samme kravet i Danmark ble avvist fra den danske statsministeren, under henvisning av at han ikke er en religiøs, men politisk, leder. Man kan jo også være fristet til å spørre om hva denne dialogen skal handle om? At "vi" skal "forstå" hvordan det norske samfunnet må innrette seg etter særkrav fra noen muslimer? Eller at "vi" skal "forstå" hvorfor noen muslimer reagerer som de gjør? Eller som forfatter Roy Jacobsen sarkastisk sier i kronikk i Dagbladet.no: At islam ikke skal kunne underkastes kritikk av andre enn muslimer, uansett hvor krenkende man måtte finne islamismens kvinnesyn, dens oppfatning av individets autonomi, demokrati, homofili, fri tale etc. At det er vi i Vesten som mangler kunnskap om mottakeren og ikke mottakeren som mangler innsikt i hva vi egentlig mener med det vi ytrer. At et titall norske forfattere er rasister fordi de vil forsvare også sine meningsmotstanderes rett til å ytre seg. At rasismeparagrafen må komme til anvendelse, fordi religion er å sammenlikne med genetikk, skjebne, rase, altså de forhold individet selv ikke rår over og derfor ikke kan/bør kritiseres for. Og vi har fulgt domprosten i Oslo på hans besynderlige ferd for å be en av verdens mest notoriske jødehatere om unnskyldning - han kaller det «dialog».

Heller ikke sosiolog Pål Veiden har mye til overs for "de intellektuelles" forståelse av konflikten. I innlegg i Aftenposten.no sier han: "I debatten om tegningene av Muhammed er det en gruppe mennesker som har opptrådt på meget forutsigbart vis, de som kalles 'intellektuelle'. Her er man fulle av forståelse for muslimers raseri, og ser feilen i hele denne opphissende saken i det faktum at tegningene ble trykt."

Ny religiøs delegasjon på tur
En ny religiøs delegasjon har vært på reise. Denne gangen er det imam Senaid Kobilica, nestleder i Islamsk Råd i Norge, og imam Mehboob-ur-Rehman som sammen med sokneprestene Geir Valle og Knut Kittelsaa har vært i Pakistan. Den interreligiøse delegasjonen er et initiativ mellom Islamsk Råd Norge og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke. De reiste til Pakistan torsdag, og har møtt religiøse ledere samt statsminister Shaukat Aziz og ministeren for religiøse spørsmål. "Denne turen har vært verd det. Vi har fått betydelig oppmerksomhet - også i pakistanske medier. Vi har også blitt bedt om å videreføre vårt arbeid for dialog ut i Europa, først og fremst for å få til en lov som skal beskytte religioner mot hets. Dette har vi ikke tatt stilling til, men vi har lyttet og sagt at vi vil ta synspunktene med oss hjem," sa Kittelsaa til Dagbladet.no ved retur til Norge søndag. Men samme dag som delegasjonen kom tilbake fra Pakistan, støtte hundrevis av rasende demonstranter og politi sammen i Islamabad, melder NRK.no.

"Allianse av Sivilisasjoner" - med Tyrkia som megler
Også aktører innenfor EU synes å være tilhenger av økt sammenblanding mellom religion og politikk. I følge VG Nett vil EU forsøke å trekke søkerlandet Tyrkia inn som megler i Muhammed-krisen. EUs formannskap har bedt den tyrkiske utenriksminister, Abdullah Gül om å håndtere konflikten. Ideen er å skape en såkalt "Allianse av Sivilisasjoner", som skal bygge bro mellom den arabiske og vestlige verden, og som skal se på hva de to forskjellige kulturene og religionene kan lære av hverandre. Samtidig melder den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen at den verdensomspennende konflikten om karikaturtegningene har satt hele EU opp mot den muslimske verden, melder NRK.no

Demonstrasjonene fortsetter
Lørdag demonstrerte omlag 10.000 muslimer i London mot Muhammed-tegningene. I følge den muslimske aksjonskomiteen ble demonstrasjonen arrangert for at moderate muslimer skulle få vist sitt sinne. - Vi ønsker ikke å forbli stille i møte med billige fornærmelser under dekke av ytringsfriheten, sa Imran Waheed fra gruppen Hizb ut-Tahrir, melder VG nett. Hvordan Waheed kan kalle publiseringen av tegningene for "billige fornærmelser under dekke av ytringsfriheten" tyder på at han ikke kjenner bakgrunnen for publiseringen. Det var nettopp frykten for å "få strupen skåret over", med henvisning til det groteske drapet på Theo van Gogh, som var begrunnelsen til tegnerene for å ikke illustrere en barnebok om Muhammed. Det var denne trusselen Jyllands-Posten ville utfordre, og alt bråket rundt publiseringen har bekreftet at ytringsfriheten trenger sine venner. Eller som statsviter Bredo Berntsen forklarer det i kronikk i Dagbladet.no: "Utenriksminister Jonas Gahr Støre har instruert norske diplomater om å beklage trykkingen av bildene. I den grad ble ytringsfriheten tonet ned fra Støres side at VGs erfarne tegner Roar Hagen i en skarp karikatur fremstilte utenriksministeren som ansiktsløs. Dette er en sunn reaksjon fra Hagens side. For det er når tekster og tegninger virkelig provoserer, at grunnleggende rettigheter må forsvares, selv om slike ytringer som i Jyllands-Posten kan synes både ukloke og upassende."

Samme dag demonstrerte i underkant av tusen muslimer utenfor det danske konsulatet i New York i USA.
- Dette er Allahs grense! Ikke kryss den, sa imam Siraj Wahhaj, i følge Dagbladet.no. Også i Nigeria var det opptøyer. Nigerianske muslimer brant ned elleve kirker, der 16 personer ble drept i opptøyene, melder Nettavisen.no.

Mandag protesterte flere hundre studenter på campusen ved universitetet i Jalalabad, der hundrevis av afghanske studenter truet med å melde seg inn i Al-Qaida i protest mot Muhammed-karikaturene. Demonstrantene mente at Afghanistans president, Hamid Karzai, burde stenge de danske, amerikanske og franske ambassadene og bortvise alle deres styrker fra landet, melder Nettavisen.no.

Direktøren ved senter for Midtøsten-studier ved Berkeley-universitetet i California, Nezar Al-Sayad, sier at den spente stemningen mellom Islam og den vestlige verden kan ende med en tredje verdenskrig, melder Dagbladet.no.

Utenrikskommentator Jahn Otto Johansen i NRK mener det blir mer og mer tydelig at striden om profettegningene som raser videre i den muslimske verden, handler om helt andre ting enn karikaturene. "Muhammed-karikaturene blir manipulert av ytterliggående krefter for å oppnå politiske mål som intet har med Jyllandsposten og Danmark å gjøre, og det har fint lite med Magazinet å gjøre," sier Johansen.

Ny strategi: danske muslimer vil brenne sine pass
Mens tre saudiarabiske medier har offentliggjort en unnskyldning fra Jyllands-Posten, en unnskyldning JP ikke kjenner til, krever noen krenkede muslimer fortsatt unnskyldninger fra JP og regjeringen. Hvis ikke disse snart kommer, vil danske muslimer samles på Rådhusplassen i København for at brenne deres danske pass, lyder det fra den omstridte imam Ahmed Akkari. Samtidig forbereder Akkari og hans fortrolige seg på en arbeidsnedleggelse på én dag, melder B.T.dk. Men lite tyder på at den danske regjeringen vil følge Akkaris råd. Etter at en imam under fredagsbønnen i den pakistanske byen Peshawar utlovte en million dollar samt en ny bil til enhver som dreper en av tegnerne, og en islamsk domstol i India utstedte en fatwa hvor karikaturtegnerne dømmes til døden, har tegnerne fått politibeskyttelse.


17. februar 2006

Styrker selvsensur, og personlig smaksdom
Michael Tetzschner hiver seg inn med tyngde i debatten om Muhammed-karikaturene. I kronikk i Aftenposten går han i kraftig ut mot statsminister Jens Stoltenberg: ”Når Stoltenberg sier at man bør passe på hva man sier for ikke å såre noen, er ikke dette en juridisk holdbar skranke, men en personlig smaksdom som er irrelevant i forhold til forpliktelsen om å sikre at også ytringer makten ikke synes er hensiktsmessig, likevel kan komme frem. (...) Vi må minne om at ytringsfriheten inngår i et system hvor man må tåle å bli motsagt, men ikke å bli forfulgt for en ytring. Man skal ofre blekk for et standpunkt, ikke blod.” Tetzschner mener Stoltenberg legger en global fellesnorm til grunn for ytringsfriheten: ” Hvis statsministerens råd blir fulgt, vil meningsfriheten bli innsnevret,” skriver Tetzschner, som frykter at Stoltenberg bygger opp under selvsensur. ”Jeg ønsker en klar kontrabeskjed til alle skribenter: Vis gjerne omtanke på grunn av respekt, aldri på grunn av frykt!” Til Morgenbladet sier Tetzschner at Regjeringen fra første dag har innbudt til dobbeltkommunikasjon.

Bønn, sykdom og krig - og Hamas vil til Norge
Den etter hvert svært så beryktede danske muslimdelegasjonen til Midtøsten hadde med seg et skriv på arabisk der deler er oversatt til norsk i Morgenbladet. Ikke uventet står delegasjonen med begge benene i offermentalitet. De mener seg forfulgt og forhatt etter 11.september, ”der fellesnevneren er sverting av islam (noen snakker om hijaben, andre snakker om kjønnslemlestelse, og atter andre snakker om sykdommer forårsaket av bønn osv.)” Den siste påstanden var ny for oss. Hvis noen vet hva det siktes til her, gi oss gjerne beskjed. Stort bedre blir det ikke når forfatter Morten Jørgensen mener at norske forfattere som uten å vakle står på ytringsfrihetens side, ”hisser til krig”. Når han påstår at ”ingen muslim har krevd at Magazinets frie ord skal begrenses”, blir det så galt som det kan bli. Vi kan jo minne om Abid Rajas utspill i samme avis for en uke siden, under tittelen "Nok er nok", og de 1500 i demonstrasjon mot ytringsfrihet forrige lørdag i Oslo, med blant annet denne parolen: ”Nei takk til provoserende løgnere.” Samtidig melder Nettavisen.no at Hamas vil til Norge, der broren til lederen av Islamsk Råd i Norge er sentral. Nå satser han på tett samabeid med Norge.

Sekulære muslimer – hva for noe?
Dagbladet.no har tatt turen over dammen og møtt det såkalt ”fremmedfiendtlige” Danmarks mest populære politiker, Naser Khader, muslim født i Syria, som representerer det lille partiet Det Radikale Venstre. Khader står fjellstøtt (…) på ytringsfrihet, kamp mot totalitære imamer, og for et fortsatt fritt og sekulært dansk demokrati. Han tok et vellykket initiativ til bevegelsen ”Demokratiske muslimer”, et initiativ han håper kan bli en ny dansk eksportvare – om enn ikke i første omgang til den muslimske verden. Sekulære muslimer? Nei, den politiske muslimen, Muhammed Usman Rana, leder for Pakistanssk Studentersamfunn, forstår ikke dette begrepet: ”Islam er islam, hvordan kan du være muslim om du er sekulær? Det er et ideal for muslimer å leve etter islams regler… Jeg forstår ikke helt begrepet sekulær muslim… Men du kan være demokratisk og muslim, helt klart,” sier Rana, kanskje med Hamas sin demokratiske valgseier i tankene?

Kunnskap og Kalifatet
Jens Thomas Anfindsen, HonetsThinking.org, kritiserer skarpt domprost Olav Dag Hauges mangel på kunnskap om al-Qaradawi, islamistenes pave, som han i vennlige ordlag samtalte med i Midtøsten. Anfindsen hevder han for lenge siden har informert Mellom-kirkelig Råd om al-Qaradawi, noe rådet avviser, samtidig som Hauge gjentar sin hyllest til al-Qaradawis ”ekte signal” om ”dialog og fred”. Den amerikanske forfatteren i Oslo, Bruce Bawer, tror derimot ikke på en fredfylt tid for Europa. Bawer, som straks kommer med boken ”While Europe Slept – How Radical Islam Is Destroying The West From Within" kommenterer på bloggen sin at: “... one thing is clear, at any rate: these have been the darkest days for European freedom in many a decade.” Dette ikke minst fordi islamister åpent sier at deres mål er et Europa underlagt sharia.

Miniskjørt, EU, blasfemilov og varslet mord
Flemming Rose, redaktøren som trykket karikaturene i Jyllands-Posten, er i USA, der han på spørsmålet om han angrer trykkingen svarer: ”Det er som å spørre et voldtektsoffer om hvorvidt hun angrer på at hun gikk i miniskjørt.” Det kan derimot se ut som om FrP vurderer å angre støtten til blasfemiloven vår: ”Hvis vi fjerner paragrafen, gir Stortinget et signal om at ytringsfriheten står sterkere enn hensynet til profeten Muhammed og andre religiøse autoriteter,” sier Siv Jensen til VG Nett.

Fra Danmark meldes det om oppbakking fra EU til det lille landet, samtidig som nesten 68 % av danskene nå frykter mord motivert ut fra religion. At unge danske historikere mener Muhammed-saken er en milepæl i dansk historie, og først og fremst vil bli husket for å ha satt likhetstegn mellom dansk innenriks- og utenrikspolitikk, burde vel ikke vekke den store striden. Strid blir det vel heller her hjemme hvis noen påstår – som HRS – at danskene faktisk er et vennligsinnet og åpent folkeslag. Vår påstand er belagt med faktiske forhold, som at et overveldende flertall av danskene gjerne ser flere innvandrere på deres arbeidsplass, jamfør Ralp Pittelkows kommentar i JP. Dette står i grell kontrast til det vedtatt velfungerende multikulturelle Storbritannia. En ny meningsmåling der viser at kun 17 % forventer en fredelig sameksistens fremover mellom muslimer og andre i det britiske samfunnet: ”En falliterklæring for en multikulturel model, som visse røster herhjemme mener, at vi burde kopiere,” sier Pittelkow.

Imamutdannelse den rette medisinen?
I Danmark er det tatt til ordet for statlig imamutdannelse, skriver Weekendavisen. Bak forslaget om en statlig imamuddannelse ”ligger en glasklar hensigt: at sådan en uddannelse vil virke som medicin og mirakel. At den kan stoppe rabiate udenlandske imamer, udtrykke dansk anerkendelse af muslimer, udrydde middelalderlig tænkning, forbedre ditto kvindesyn, forvandle imamer til brobyggere, skabe forståelse for demokrati og danske kerneværdier, rydde misforståelser af vejen, kickstarte integration og dialog, få muslimer til at arbejde kritisk med Koranen, føre islam ind i dansk modernitet, fremme menneskerettigheder og - som en læserbrevskribent skriver – ’slippe for dumhederne fra selvbestaltede, uskolede, uuddannede og religiøst uvidende imamske helvedesprædikanter.’ Altså store forventninger.”


16. februar 2006

Norge kriminaliserer blasfemi
- kilden er den norske delegasjonen i Midtøsten
Det norske Stortinget har endret straffeloven og kriminaliserer nå blasfemi, melder Islamonline.net. Dette som reaksjon på karikaturtegningene av Muhammed, i følge nettstedet. Islamonline.net er et ledende nettsted om islam, der sjefsideologen er islamisten Yusuf al-Qaradawi. Kilden til desinformasjonen om Regjeringens handlinger knyttet til Muhammed-karikaturene, er, i følge nettstedet, den norske delegasjonen av kristne og muslimske ledere. Olav Dag Hauge, omtalt som Oliva Howika, siteres på dette: “Law 150-A, which has been approved by parliament, criminalizes blasphemy and clearly prohibits despising others or lampooning religions in any form of expression, including the use of photographs," Norway's Deputy Archbishop Oliva Howika told reporters after a meeting in Doha with Sheikh Yusuf Al-Qaradawi, the head of the International Union of Muslim Scholars.” Hauge skal ha lovet å fakse Qaradawi en kopi av lovendringen: "Under the new law, the crime of blasphemy will be punished either by a fine or imprisonment," Howika said, promising Qaradawi to fax him a copy of the law after being published in the country's official gazette.”

Islamsk Råds leder, Muhammed Hamdan, siteres på at den norske Regjeringen har lagt skylden på Magazinet for at ambassaden vår i Damaskus ble satt i brann: “Hamdan regretted the burning of the Norwegian embassy in the Syrian capital Damascus, but said the government had blamed the magazine for the violent reaction.” I følge nettstedet sier Hamdan også at Regjeringen flere ganger har slått fast at den ikke vil tolerere blasfemi. "The Norwegian government made it clear more than one time that it would not condone blasphemy," he said.

Her er reportasjen fra Islamonline.net
Domsprost Hauge benekter at de har gitt slik informasjon, les hos NRK.no

Ville stoppe Nettavisens dekning av møtet
Ledende norske muslimer prøvde å stanse TV 2 Nettavisens dekning av møtet den religiøse delegasjonen hadde med imam Al-Qaradawi i Qatar. Basim Ghozlan likte svært dårlig at Nettavisen forsøkte å kontakte Al-Qaradawis kontor for å høre om imamen hadde godtatt beklagelsen fra Selbekk. "Flere ønsker å kontakte dem, men jeg har stoppet dem. Du må ikke ringe andre enn oss å få svar om denne saken," sa Ghozlan. Ghozlan anklaget også avisens journalist for å forsøke å kjøpe opplysninger i forbindelse med møtet. "Du prøver å kjøpe nyheter ved at du tilbød kontorsjefen penger for å kjøpe bilder av møtet. Du må slutte å ringe til dem for å få kommentar. Vi kan saksøke deg i Norge," truet Ghozlan. Les i Nettavisen.no

VG roser den religiøse delegasjonen
Under tittelen "Norske imamer vil redde Telenor" melder VGs journalist Kadafi Zaman: "I dag lander den anerkjente imamen fra Islamic Cultural Centre i Oslo, Mehboob Ur-Rehman, i Pakistan. Sammen med nestleder i Islamsk Råd, imam Senaid Kobilica, og to representanter fra Kirkens Nødhjelp skal de forsøke å roe ned illsinte folkemasser som ikke ser forskjell på kristenavisen Magazinet, Telenor og Norge." Hva som gjør imam ur-Rehman anerkjent sier reportasjen ingenting om, ei heller om hva som menes med forskjellen mellom Magazinet, Telenor og Norge.

Hva blir den neste saken?
Islamister som angriper Muhammed-tegningene, ønsker langt mer vidtgående innskrenkninger av ytringsfriheten. Derfor vil nye situasjoner oppstå der vi må velge mellom å vike eller stå fast ved ytringsfriheten, skriver Karen Jespersen i Berlingske Tidende. Jespersen avviser at konflikten handler forståelse for religion og kultur: ”Men den drejer sig ikke om andre religioner og kulturer i bred almindelighed. Ikke om buddhisme. Ikke om hinduisme. Ikke om kristendommen. Konflikten handler derimod om særlige autoritære strømninger inden for islam.” Jespersen er bekymret for ortodokse muslimers makt: ”De ortodokse udlægninger af islam har en betydelig gennemslagskraft blandt muslimer. Et skræmmende eksempel er en nylig meningsmåling, der viser, at 21 procent af muslimske indvandrere i Tyskland ikke accepterer, at den tyske grundlov står over Koranen, når det gælder rammerne for samfundet. Her er det helt fundamentale principper for demokrati, der er på spil.”

Her er kommentaren, med tillatelse fra Karen Jespersen

Konfliktskye dansker er en katastrofe for integreringen
I Danmark ropes det nok et kraftig varsko om Muhammedssakens potensial for å ødelegge for integreringen: ”Skrækscenariet er, at danskerne er blevet så skræmte af Muhammed-sagen, at de holder deres kæft og ikke tør udfordre de reaktionære værdier i indvandrerkulturen. Sker det, vil integrationen for alvor falde fra hinanden.” Slik lyder advarslen fra Mehmet Yüksekkaya, som er leder for foreningen Fælles Fremtid. Les hos LOs Ugebrev

Myten om Danmark brer om seg
Myter om Danmark og især om danskenes forhold til landets ca. 200.000 muslimer er med stor hast begynt å bre om seg i USA, skjønt de bygger på en blanding av konkrete feil og og ensidige fortolkninger, melder Jyllands-Posten. Samtidig har lektor Helle Lykke Nielsen, Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet, studert dokumentet som de danske imamene hadde med seg på sin rundreise i Midtøsten, og hun konkluderer med manipulasjon.

En dårlig nabo?
I en av Sveriges største aviser, Expressen, skriver redaksjonen i dag at Sverige igjen svikter sine naboland. Med fornektelsen av okkupasjonen i Baltikum friskt i minne påpeker Exprssens leder at utensriksministeren i Riksdagens debatt onsdag ikke tok krisen i sine naboland alvorlig nok. "Danske og Norske ambassader brennes, diplomatiske forbindelser brytes og en omfattende handelsboikott slår hardt mot næringslivet. Dette er den verste utenrikspolitiske krisen i våre naboland siden 2. verdenskrig." Denne krisen kan like gjerne ramme Sverige og disse konfliktene må regjeringen ta til seg. Men nå vil den svenske regjeringen muligens innføre en ny ordning for ytringsfriheten ut i fra ekstreme islamistiske gruppers betingelser, melder en bekymret Expressen.s


15.februar 2006

Islamisten al-Qaradawi godtok de tre vise menns unnskyldning
De to representantene fra Islamsk Råd og den norske presten som dro på "forsoningsreise" til Midtøsten med finansiering fra norske UD har møtt islamisten al-Qaradawi. Budskapet fra møtet er: "Den fremtredende muslimske geistlige Yusuf al-Qaradawi meddelte den norske delegasjonen i går at også han godkjenner unnskyldningen som er fremmet etter trykkingen av Muhammed-tegningene i Magazinet. Han har nå frafalt alle de krav han har hatt mot Norge." Dette sier Oslos domprost Olav Dag Hauge til Aftenposten.no.

I følge Dagbladet.no fortsetter de tre religiøse menn reisen til Beirut i morgen og Damaskus på torsdag. Mens Hauge reiser hjem fredag, vil Hamdan og Sakandar fortsette videre til Kuwait og Saudi-Arabia. Så gjenstår det å høre budskapet derfra.

De politiske korrekte har spilt fallitt
"De forfattere som nylig rykket ut til forsvar av ytringsfriheten, sa det som norske mediefolk, kulturarbeidere og politikere burde ha uttalt unisont og klart. I stedet fikk vi en unnfallenhet som i realiteten ga Islamsk Råd og andre som i fremtiden måtte ha tilsvarende ambisjoner, muligheten til å medredigere norske medier. De fleste vet selvsagt at ytringsfriheten ikke er total og ubegrenset, men det er ikke lenger dette det dreier seg om." Les Jahn Otto Johansens kommentar i Aftenposten.no

Islam og islamister
Liv Tønnesen, forsker ved CMI, omtaler i innlegg i BT.no 8. februar hvorvidt islam utgjør en trussel mot vår sivilisasjon, der hun angriper Hege Storhaug, informasjonsleder i HRS, for å representere et unyansert og direkte misvisende bilde, som på lang sikt vil kunne medføre økt terrorisme. Tønnesen forteller at "Først og fremst er det viktig å skille mellom religionen i seg selv og dens politiske aspekter, mellom islam og islamisme." I dag svarer Storhaug: "Islamister er vår tids nye nazister. En kulturmuslim, også kalt moderat muslim, er noe helt annet. Dette skillet er avgjørende i debatten om den indre trusselen Europas sekulære demokrati utsettets for. Og avgjørende for å ikke stemple en hel gruppe som ekstremister."

Vil fjerne den britiske blasfemilov
Britiske forfattere og kunstnere har satt i gang en kampanje for å få fjernet den britiske blasfemiloven, skriver The Times. Kampanjen føres av britiske PEN og ledes av forfatteren Philip Pullman og teatersjef i Londons National Theatre Nicholas Hytner. Det er også ventet at forfatteren Salman Rushdie og filmregissøren Hanif Kureishi vil bli involvert i kampanjen, melder NRK.no.

Hvis bare Rushdie...

Det iranske nyhetsbyrået IRNA meldte i går at det fortsatt enhver muslims plikt å drepe Rushdie, for fatwaen mot forfatteren gjelder ifølge regimet i Teheran for all framtid og kan aldri bli opphevet. Dette synes opprettholdes av Hizbullahs leder Hassan Nasrallah, som i tillegg sier følgende: "If any Muslim had carried out the fatwa of Imam Khomeini against the apostate Salman Rushdie, those despicable people would not have dared to insult the Prophet Muhammad - not in Denmark, not in Norway, and not in France."

Imam vil påta seg brøkdel av skyld
Etter at en gruppe muslimer høylytt har tatt avstand fra en rekke muslimske talspersoner i Danmark, og etablert det som synes å være en betinget suksess i nettverket "Demokratiske muslimer", har de "gamle" talspersonene tydelig fått panikk for å miste innflytelse. En av disse er den 28-årige imam Ahmad Akkari, som sier til Jyllands-Posten at han vil påta seg "en tredjedel" av skylden for "den eskalerende konflikt, hvis Jyllands-Posten og regjeringen påtar seg resten". I følge Akkari er utspillet et ytterligere forsøk på å komme i dialog. (En er fristet til å spørre om han mener brøkdialog?). Men den samme Akkari har ikke akkurat bevist sin dialogvilje, da han har vært en av de mest aktive i forhold til å spre konflikten i Midtøsten. I tillegg viser det seg at Akkari har en historie som ikke er i overrenstemmelse med det fredsbudskap han frembringer. I følge BT.dk ble Akkari, som er utdannet lærer, for fire år siden anmeldt og kastet ut av skolen han praktiserte på fordi han utøvet grov vold mot en elev. Hendelsen som utløste Akkaris sinne var at en gutt i lek kom til å rive hijaben av en jente - slik at håret hennes kom frem. Akkari hev seg over gutten, noe som blant annet resulterte i at guttens øre nesten ble revet av.

Italiensk statsråd ikler seg t-shirt med Muhammed-tegning
Italias reformasjonsminister, Roberto Calderoli, fra det høyreorienterede partiet Liga Nord, har anskaffet seg en t-shirt hvor en av Muhammed-tegningene er påtrykt. Beskjeden er at han ikke vil legge seg flat for islamister, melder JP

Islamismens maktkrav
Sist fredag publiserte en tysk avis karikaturtegninger av et Iransk fotballag. Reaksjonene uteble den dagen, men lørdag ettermiddag mottok redaksjonen 60 opprørte mail. På mandagen annonserte Irans ambassade krav om unnskyldning på vegne av Irans folk, idrettsfolk verden over, sportsvenner og iranere i Tyskland. Tegneren hadde da mottatt tre dødstrusler - og avisen hadde allerede bedt om unnskyldning. I en lederartikkel i svenske Expressen er talen klar: Dette handler ikke om vanlige muslimers sårede følelser- det handler om politisk makt.

Svenske UDs råd til reisende til Midtøsten
Deler av svenskene synes virkelig å ha våknet nå. Avisen Expressen slår uomtvistelig fast at ekstreme muslimers krav handler om politisk makt (jf. over). Og i dag harselerer avisa også med den svenske regjeringens håndtering av saken. Les Svenske UD`s råd til svensker som skal reise til Midtøsten eller andre land med stor muslimsk befolkning, bortsett fra Danmark

Medias selvsensur må opphøre
Tidligere presseombudsmann i Sverige er klinkende klar på at karikatur tegningene av profeten Mohammud må vises i svensk presse. At brenning av danske flagg og skandinaviske ambassader vises på TV, i aviser, på Internett er OK, men å publisere årsaken til denne harme - nei, da har redaksjonene vist en sterk selvsensur. Les i GP

Barn drept i Muhammed-tegning demonstrasjon
I Peshawar i Pakistan er tre mennesker drept og 25 såret i nye protester mot Muhammed-tegningene. En av de drepte var et barn, melder NRK.no

Ønsker islamsk institutt på Universitetet i Oslo
Talsperson for Muslimsk Studentsamfunn, Awais Mushtaq, ønsker seg et eget islamsk institutt på Universitetet i Oslo. - Etter hvert som den muslimske befolkningen øker, vil etterspørselen etter utdannelse i Islam komme automatisk. Det er naturlig at flere islamske institusjoner kommer til Europa, og da også til Norge, sier Mushtaq til VG Nett


14. februar 2006

Ytringer under press
EUs justiskommissær Franco Frattini foreslår i et intervju med Daily Telegraph å utarbeide en europeisk veiledning for god presseskikk, med begrunnelsen å unngå gjentagelser av Muhammed-saken. En svensk hjemmeside blir stengt etter påtrykk fra utenriksdepartementet og det svenske overvåkingspolitiet. Magazinets redaktør gis "beskyttelse" av Islamsk Råd, noe som virker direkte absurd når dette skjer med en norsk statsråd som fornøyd vitne. Er konfrontasjon en nødvendighet for dialogen? Les lederkommentar i Aftenposten.no

Å gi ytringer én retning...
Litteraturviter Yngve Nordgård tar til motmæle for å vekke den sovende blasfemiparagrafen, og påpeker at advokat Abid Rajas påstand om at "selektiv bruk av ytringsfriheten er pinlig" nettopp er det Raja selv tar til orde for. Rajas ønske om "å gi den [ytringsfriheten] en retning slik at svake grupper ikke føler seg krenket og hånet" mener Nordgård er klar tale om at det er greit med ytringsfrihet så lenge man ytrer de riktige tingene. Les i Morgenbladet.no

- Burde aldri ha beklaget
I likehet med forfatteren og flyktningen fra Irak, Walid al-Kubaisi, er den norsk-pakistanske IT-gründeren Shahzad Rana uenig i hvordan Muhammed-tegning saken er blitt håndtert. Til Dagbladet.no sier Rana at Regjeringen belønner islamister. Walid al-Kubaisi påpeker til Aftenposten.no at den religiøse tremannsdelegasjonen som er på forsoningsreise i Midtøsten, skal møte en islamist.

Ambassader angrepet i Pakistan
Politiet tok sterke midler i bruk for å jage vekk rundt 1000 demonstranter som tok seg inn i det sterkt bevoktede og inngjerdede ambassadestrøket i Pakistans hovedstad Islamabad i morges, melder AP. Både den britiske og den amerikanske ambassaden ble angrepet, mens demonstrantene ropte "Død over Amerika". Flere tusen var samlet i en rolig protestmarsj mot Muhammed-tegningene, de 1000 brøt ut av denne mengden. Les hos Dagbladet.no

Iran krever unnskyldning for kariakatur av fotballag
Tegneren Klaus Stuttmann har mottatt dødstrusler etter at avisen Tagespiegel har trykket karikaturtegninger av et Iransk fotballag med sprengstoff på magen. Irans ambassade i Tyskland krever en unnskyldning. Tegningene er ment å ironiserer over Tysklands massive sikkerhetsopplegg i forbindelse med sommerens VM i fotball.

Krigsprofet og multikulturens fallitt
I to innsiktsartikler i Aftenposten av Halvor Tjønn, presenteres henholdsvis krigsprofeten Muhammed og Samuel Huntingtons teori om sivilisasjonenes sammenstøt. Så langt HRS kjenner til, er det første gang at et ledende medium i Norge presenterer Muhammeds liv som kriger på reportasjeplass. Det kanskje mest interessante i artikkelen om Huntington, som lenge har blitt utskjelt av norske intellektuelle, er hans teori om at Vestens skjebne avgjøres av ”i hvilken grad ideen om ’multikulturalisme’ - det flerkulturelle samfunn - får fotfeste. Hvis ideen om multikulturalisme festner grepet om de vestlige samfunn, vil de opphøre å eksistere som de samfunn vi kjenner i dag. Flerkulturelle samfunn uten klar kulturell identitet vil uvegerlig rives i stykker,” hevder Huntington.


13. februar 2006

Det var det med lillefingeren og resten av hånda
Mange var nok glade for at konflikten rundt Muhammed-tegningene rett før helga syntes å roe seg noe ned. I håp om fred var nok flere likeglad både med kravet om unnskyldning og den unnskyldning som kom.

Men om man stilte seg likegyldig til unnskyldningen, reagerte flere på måten dette ble gjort på: En statsråd inviterer til hastepressekonferanse, der religiøse aktører frembringer sitt budskap om fred, forsoning og gjensidig respekt. Hva var vi vitne til? Et samrøre mellom politikk og religion? Skulle man sikre seg å komme fredagsbønnen i moskeene i forkjøpet? Les vår kommentar

Alle må tåle ytringsfriheten
Det er de religiøse som må lære seg å leve med retten til ytringer i liberale demokratier. Venstre mener blasfemiparagrafen bør oppheves, ikke gis ny betydning, skriver Venstres leder Lars Sponheim i debattinnlegg

Ytringsfriheden kan ikke gradbøyes
Selim Firat Savas og Morten Pihlsbech er begge lærere og underviser i religion. De mener at ytringsfriheten er en rett som ikke kan gradbøyes. Forvaltningen av ytringsfriheten er en individuell sak, som styres av våre individuelle normer. De mener defor at den etterlyste unnskyldningen kun kan avkreves hos den avis som publiserte Muhammed-tegningene. Ingen andre er forpliktet - hvis det overhodet skal unnskyldes. Les kronikk i Berlingske Tidende

Danmarks Mister Islam
Han har terrormistenkte venner, vil betale drap med kameler, og startet opprøret mot Muhammedtegningene. Les Dagbladet.no sitt søkelys på imam Abu Laban i Danmark.


Muhammed avbildet som kvinne

- førte ikke til trusler og vold

10.02.06: Den persiske avisen Mujahed (som betyr jihadist), publiserte i juni 2001 et bilde av Muhammed, som mange vil kunne karakterisere som ydmykende. Bildet viser en Muhammed som likner mer på en kvinne enn en mann.

Bildet er knyttet til et kjærlighetsdikt om Muhammed, skrevet av Saadi al-Shirazi, en av de to største poeter i persisk litteratur og sjiamuslim, forteller forfatter, skribent og flyktning fra Bagdad, Walid al-Kubaisi, til HRS.

al-Kubaisi forteller videre at publisering av et slikt bilde, ikke fikk noen konsekvenser i form av trusler eller voldelige opptøyer. al-Kubaisi mener dette viser at de voldsomme reaksjonene nå, handler om maktpolitikk i muslimske land, og et forsøk på snikinnføring av islamsk lov og tenkning i Europa.

Les intervjuet med al-Kubaisi her


10. februar 2006

se Aftenposten.no


Et flertall av det norske folk mener det var galt å trykke tegningene, men få har sett dem
En meningsmåling som Norsk Respons har gjennomført for Aftenposten viser at 57 prosent mener det var galt å trykke Muhammed-tegningene. 30 prosent mener det var riktig, mens 13 prosent vet ikke. Samtidig fremkommer det i en undersøkelse Opinionen har gjort for radiokanalen P4 at 70 prosent ikke har sett tegningene.(Til orientering: tegningene har vært tilgjengelige på vår samleside i lang tid).

HRS synes ikke det er underlig at så mange uttrykker motstand mot at tegningene ble trykket, gitt det voldsomme bråket og utryggheten dette har skapt. Men, vi reagerer likevel på at begrunnelsen for publiseringen av tegningene knapt har vært vist noen interesse av norske medier og politikere. Langt de fleste synes å tro at tegningene ble trykket som en bevisst provokasjon mot muslimer. Dette budskapet er da også fremført av media, politikere, muslimske og religiøse talspersoner, men blir ikke en sannhet av den grunn. Vi minner igjen om at tegningene ble publisert etter at en forfatter i Danmark ikke fikk noen tegnere til å illustrere hans barnebok om Muhammed. Tegnerne var redd "for å få strupen skåret over" - under henvisning til drapet på Theo van Gogh i Nederland, som nettopp fikk strupen skåret over fordi han hadde regissert en islamkritisk film, skrevet av Ayaan Hirsi Ali. Jyllands-Posten ville sjekke om selvsensuren, i en religiøs kontekst, var kommet så langt i Danmark, og inviterte en rekke tegnere til å illustrere Muhammed. 12 av dem sa ja, flere anonyme. Selvsagt kan man beklage, være lei seg, såret eller frykte reaksjonene som publiseringen har skapt, men å si at det var galt å trykke tegningene fordi det sårer muslimers religiøse følelser, når det nettopp var frykten for ekstremistiske muslimers reaksjonerer som var årsaken til tegningene, er å legge seg flat for en religiøs (frykt)sensur i et fritt demokratisk sekulært samfunn.

Ayaan Hirsi Ali, somaliskfødt parlamentariker i Nederland, som nylig var i Norge i forbindelse med lanseringen av en av sine bøker, ble først kjent for sitt sterke engasjement for innvandrerkvinner og -barns rettigheter. Dette førte henne raskt inn i en islamkritisk rolle, og det var da også først da hun ble "omstridt". Hennes såkalte islamkritikk er bl.a. rettet mot kvinners stilling og rolle i islam, noe som førte til at hun laget kortfilmen "Submission" (Underkastelse). Filmen er knapt vist i noen land, av samme begrunnelse som Muhammed-tegningene: det kan såre muslimene. Og da regissøren van Gogh ble brutalt myrdet på åpen gate i Amsterdam, ble det åpenbart for de fleste at militante islamister lever blant oss i Vesten. Men selv om Ayaan føler seg medskyldig i van Goghs død, sier hun at det nettopp vil være et svik mot van Gogh å oppgi ytringsfriheten. Og Ayaan vet hva hun snakker om: På van Goghs kropp festet morderen en lapp, med kniv, der det sto at Ayaan var nestemann. Siden har hun levd under særdeles strenge sikkerhetstiltak. Men hun svikter ikke en av de mest grunnleggende rettigheter i et moderne demokrati: Retten til å ytre seg om det ikke alle liker. På en pressekonferanse i Berlin i går var da også hennes budskap klart: Det er en skam å ikke vise tegningene. " Det var deres plikt som journalister å be om og trykke tegningene av profeten Muhammed. Skam over de avisene og fjernsynskanalene som manglet mot til å vise sine lesere og seere karikaturene! Disse intellektuelle lever av ytringsfrihet, men de godtar sensur. De skjuler sin tankemessige middelmådighet bak velklingende uttrykk som «ansvarlighet» og «følsomhet», sa Ayaan. Les hos Dagbladet.no


9. februar 2006

Muslimer advarer mot islamistiske imamer - etablerer "Moderate Muslimer"
Mens bråket rundt Muhammed-tegningene eskalerer i en rekke land, tar nå stadig flere danske muslimer til ordet for at de imamene som aktivt har bidratt til konflikten må ta sitt ansvar: "Det er i virkeligheden imamerne, der skal sige undskyld og angre. De skal ikke kræve undskyldninger af Jyllands-Posten eller statsministeren. Begge har gjort så rigeligt i denne sag," sier muslimen Kamran Tahmasebi til Jyllands-Posten. Tahmasebi har, sammen med en rekke andre muslimer i Danmark, ikke minst folketingsmedlemmet Naser Khader, gått sammen og etablert foreningen Moderate Muslimer. Tahmasebi mener at disse islamistiske imamene er ressurssvake og skader integreringen med sin misforståtte kritikk av danske verdier og normer. "Det er skæbnens ironi, at jeg i dag i en europæisk demokratisk stat skal kæmpe mod de samme religiøse fanatikere, som jeg flygtede fra for mange år siden i Iran," sier Tahmasebi.

HRS er svært glad for Tahmasebis holdning, og håper virkelig at organisasjonen Moderate Muslimer klarer å samle de muslimer som ønsker å ivareta vårt frie sekulære demokrati. Ikke minst er vi glad for at dette er muslimer som ikke vil være "offer", men som tar på seg ansvar for å sikre grunnleggende verdier i det samfunnet de selv bor i. Vi håper virkelig at norske moderate muslimer følger opp dette initiativet!

Men, i Norge har den muslimske organisasjonen Al-Jinnah Foundation anmeldt Magazinet-redaktøren til politiet. De mener Selbekk har satt norske liv i fare. - Politiet må ta hånd om Vebjørn Selbekk og plassere ham på et sikkert sted, sier lederen Khalid Mohammad til Aftenposten.no

Les også vår kommentar: Sammenblandingen av politikk og religion bør avvises

Abu Laban vil bygge ny moske i Malmø
Mens regjeringen i Danmark har tatt avstand fra den omstridte danske imamen Abu Laban, vil den samme Laban bidra til å få bygd en ny moske i Sverige. Den Islamske kulturforeningen har i dag tre kjellerlokaler i Rosengård – i Herrgården, Örtagården og Törnrosen. For noen år siden ville foreningens ledelse bygge et stort moske- og kongressanlegg med Saudi-Arabiske penger, men prosjektet rant ut i sanden. Nå planlegger de å realisere byggeplanene med dansk hjelp, og Laban stiller mer enn gjerne opp. Les i Sydsvenskan.se

Stadige flere tragiske følger
Bråket rundt Muhammed-tegningene får stadig flere tragiske følger. Nå meldes det at norske humanitære hjelpeorganisasjoner inntil videre har trukket ut medarbeidere i enkelte muslimske land eller omplassert dem. Les hos NRK.no

Den farlige satire
"Stillheten rundt politiske tegninger er i Sverige nesten bedøvende, jeg kan fra mine år som tegner bare komme på ett sint brev. Det var da jeg tegnet Göran Persson som en feit katt. Da protesterte en katteeier - på kattens vegne." Dette skriver en av Sveriges fremste karikaturtegnere i dagens Expressen.se

Muhammed karikaturer blir jevnlig lagt ut på nettsidene til MSNBC. Karikaturtegnere verden rundt legger nå ut nye tegninger av situasjonen som har oppstått de siste ukene.


Ikke bland religion og politikk!

Mens konflikten rundt Muhammed-tegningene eskalerer i en rekke land, synes de fleste debattanter å være i villrede om hva som egentlig diskuteres: religionsfrihet, ytringsfrihet, blasfemi, pressefrihet, "folkeskikk"? Vårt politiske lederskap opptrer som Ole Brum, de både støtter og avviser publisering av tegningene. Religiøse aktører snakker om undertrykking og respekt, og synes mer å frykte innvandrerskepsis enn religionsskepsis. Men, få avviser den sammenblanding av politikk og religion som nå utspiller seg. Dette er ikke et fritt sekulært demokrati verdig!

Les vår kommentar (kortversjon publisert i Aftenposten 09.02.06)


8. februar 2006

”Det er ikke tiden for taushet”
”Det tradisjonelle, ortodokse islam er et fremmedelement i vår liberale kultur,” skriver Bjørn Hansen, utenriksmedarbeider i NRK. Han fortsetter:”Skulle denne del av islams kvinnesyn, rettssystem og kulturelle intoleranse bli dominerende i vår del av verden, må vi vinke farvel til flere hundre års liberalisering og humanisering av våre verdier… I dag forsøker religiøse fanatikere i den muslimske verden å tvinge demokratiske regjeringer i Skandinavia til ydmykende knebøyninger på grunn av tegninger i en dansk avis. De har sannelig kommet langt når norske diplomater og statssekretærer snubler i bena på hverandre i Midtøsten for å uttrykke forståelse for de sårede følelser som er forårsaket ved at et hittil nesten ukjent blad på den kristne høyreside i Norge har brakt tegningene videre. Hva blir det neste? Hvem har fornærmet hvem når det norske flagget brennes og norske borgere trues på livet? Her er det ikke bare spørsmål om å bli krenket, men om å hensette seg i krenket tilstand.” Hansen peker på at vi har trosfrihet, som tilhører et liberalt samfunn: ”Dilemmaet oppstår ved islams krav på rettslig og kulturell dominans i de samfunn der denne religionen har slått rot, og fått et demografisk overtak. Dette er ikke bare Norges, men det meste av Vest-Europas problem,” skriver Hansen.

Hansens konklusjon er klar: ”La det ikke herske noen tvil om at vi befinner oss i en eksistensiell konflikt, der fundamentale samfunnsverdier står på spill. Vi må ikke trues til taushet.”

Hva er hellig for hvem?
BT.dk har i dag på ledersiden satt fokus på viktige prinsipper i debatten som omhandler Muhammed-tegningene. Avisen påpeker at Muhammed er hellig for muslimer, men han er ikke hellig i det norske, danske eller andre europeiske samfunn. Det må muslimer lære seg å leve med, samtidig som vi må lære oss å leve med muslimenes religiøse følelser. Men vi må aldri akseptere at muslimer bruker sine religiøse følelser som utpressingsmiddel mot de verdier vi betrakter som bærebjelker i våre demokrati - i dette tilfellet ytringsfriheten.

Samtidig begynner stadig flere å innrømme, selv politiske ledere i Midtøsten, at den hysteriske vreden over tegningerne handler mer og mer om politikk enn religion. Tilsatt en stor porsjon manipulasjon.

Taler med to tunger - statsråd avviser dialog med imamer
Den radikale folketingspolitiker i Danmark, Naser Khader, oppfordrer imamer som føler seg dårlig tilpass med å bo i Danmark om å flytte til et annet land, som er mer i overrensstemmelse med deres verdensoppfatning. Khaders oppfordring til imamerne kommer på bakgrunn av at flere imamer de siste dagenen har sagt noe til danske medier og noe annet til arabiske, melder Jyllands-Posten. Også de politiske lederne i Midtøsten synes å ha talt med to tunger. Desssuten later det til at ideen om at all kritikk av islam er ledd i et komplott, trives godt i den arabiske verden. I tillegg har den danske regjeringen nå sagt at de dropper all dilalog med imamene når det det gjelder integreringsspørsmål i Danmark: »Jeg synes, at der i dag står et klart billede af, at det ikke er imamerne, vi skal sætte vores lid til, hvis vi skal have integrationen i Danmark til at fungere. Jeg er blevet meget opmærksom på, at det er andre kræfter, vi skal trække på,« sier integreringsminister Rikke Hvilshøj til Berlingske Tidende

40 drapstrusler på to dager
Politikeren, Geert Wilders, Nederland, har som svært mange andre, inkludert HRS, gjort Jyllands-Postens tegninger tilgjengelige på hjemmesiden sin. Dette førte til 40 drapstrusler på to dager, melder Expatica.com. Det religionfascistiske partiet, Hizh ut-Tahrir har distribuert truende løpesedler i flere byer i Nederland om at Wilders må fjerne karikaturene.

Historisk appell om fred
Med en historisk diplomatisk offensiv forsøker FN, EU og 57 islamske land nå å dempe Muhammed-konflikten. Det skjer i en felles appell som fordømmer vold og oppfordrer til fred, skriver Jyllands-Posten. "Aggressjonen mot liv og eiendom kan kun skade islams omdømme som en fredelig religion," heter det i meddelelsen, som er underskrevet av FN, EU samt generalsekretæren for OIC (oranisasjonen for de 57 muslimske land), Ekmeleddin Ihsanoglu.

Be Selbekk om unnskyldning og forsett jobben deres som politikere
I går kjørte en rekke ledende forfattere ut en bredside mot Stoltenberg og Gahr Støre for deres kritikk av Magazinet som trykket karikaturer av Muhammed. Initiativtaker, Anne B Ragde, sier til NRK.no at det er viktig å reagere, for det er ikke så ofte at ytringsfriheten blir satt på prøve. Ragde frykter nå at dette kan føre til selvsensur og true ytringsfriheten. Hun har derfor dette rådet til Stoltenberg og co: ”Be Magazinet-redaktøren om unnskyldning og forsett jobben deres som politikere.” Mens i Dagbladet i dag, langer den svenske forfatteren, Jan Guillou, ut mot sine forfatterkolleger i Norge og støtter Stoltenberg: Jeg visste at Norge har gærne forfattere, men at de skulle gå så langt, hadde jeg ikke trodd, sier Guillou. At svensken fortsetter med denne salven, kan vel knapt overraske noen: ”Ingen bør gjenta avisas publisering. Da støttes den mest fremmedfiendtlige dagsavisa i EUs mest fremmedfiendtlige land.” Mon tro hvordan han skal kunne dokumentere denne påstanden…?


7. februar 2006

Forfattere forsvarer ytringsfriheten
Ti av Norges mest kjente forfattere og kulturpersonligheter tar nå et kraftig oppgjør med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre. "Vi må ikke komme i den situasjon at myndigheter beklager at ytringsfriheten brukes" sier forfatter Roy Jacobsen til VG Nett. De slakter Norges regjering for å ha sviktet ytringsfriheten på det groveste - og for å ha lagt skyld for det muslimske opprøret mot Norge på redaktør Vebjørn K. Selbekk i Magazinet.

Forfatter Walid al-Kubaisi sier til Klassekampen.no at han aldri ville ha trykket de fornærmende tegningene av profeten Muhammed. Men nå mener han Europas redaktører må sette dem på trykk for å verne ytringsfriheten.

Satire og ironi over religion
Kommentator i det Svenska Dagbladet, Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, tar til ordet for at ironi og satire over religiøse standpunkter er en ukrenkelig del av den demokratiske ytringsfriheten. Religioner, som i likhet med politiske ideologier, uttrykker hvordan samfunnet bør være inrettet og om hva som er rett og urett, men til forskjell fra politiske ideologier setter den normer for privatlivet. Det kan ikke beskyttes mot kritikk.

Drapstruet norsk journalist
Fem iranske kvinner i svart slør og sid chador var ikke nådige da de møtte Dagbladets utsendte foran Danmarks ambassade i Teheran i går kveld. «Hvis du hadde vært fra Danmark, hadde vi drept deg», var kvinnnenes budskap. Og i dag trues den norske ambassaden, melder Dagbladet.no.

Amerikanske aviser
Nå er også amerkianske aviser på banen. The Philadelphia Inquier har trykket karikatur tegningene av profeten Muhammod. Avisen mener de har en plikt til å informere sine lesere om den pågående debatten rundt temaet og videreformidle dagsaktuelle nyheter.

Forskjellige demonstrasjoner
Under vignettene "Islam er en fredsreligion" og "Heng mannen som fornærmet Profeten" demonstrerte 5 000 mennesker i den pakistanske byen Peshawar, melder VG Nett. Demonstrasjonen ledes av provinsens øverste politiske leder. Aksjonen ledes av provinsens øverste folkevalgte, Akram Durrani, som i en tale til folkemengden krever at tegnerne straffes hardt.

I London melder politiet at de har arrestert en demonstrant som var utkledd som en selvmordsbomber.

For hver dag som går sprer urolighetene seg til stadig nye land. Dagbladets gjennomgang viser at det hittil har vært demonstrasjoner og uro i 17 land.

Irand største avis, Hamshahri, har i dag gått ut og bedt om tegninger fra jødeutryddelsen i Europa. Billedredaktør Farid Mortazavi sier ifølge Times Online at den opplagt provoserende konkurransen vil teste hvor overbevist europeere egentlig er om prinsippet for ytringsfriheten. - Vestlige aviser har trykket disse krenkende tegningene med påskudd om ytringsfrihet, så nå skal vi se om de mener det de sier og om de også vil printe Holocaust-tegninger, sier Mortazavi i følge VG Nett

Afghansk politi åpnet ild mot folkemassen som angrep den norske leiren. Fire av angriperne skal være drept, og fem norske soldater skadd, melder Dagbladet.no

Foto av politiker på grisefestival ble til Muhammed-karikatur
Hvert år er det grisefestival i franske Trie-sur-Baise. I fjor deltok den franske EU-kommissæren Jacques Barrot, utkledd som gris. Den fornærmede danske imamdelegasjonen som dro til Midtøsten for å tale sin sak mot Jyllands-Posten og Danmark, inkluderte et tilsløret "grisebilde" av Barrot, som et ”bevis” for hvilke avskyelige bilder JP hadde trykket. Talsmann for muslimske organisasjoner i Danmark, Ahmed Akkari, forklarer at de tre tegningene ble tilføyd samlingen bilder for å vise hvilken hatefull atmosfære som råder mot muslimer i Danmark. Men han vet ikke hvor bildet stammer fra, melder JP. Se de "tilslørte" bilder


6. februar 2006

”Vi vil ikke bøye oss for trusler og vold”
Ledende danske skribenter tar et kraftig oppgjør med den pågående begrensningen av ytringsfriheten i Danmark og Europa.

”Eftergivenhed kan kun ende med, at ytringsfriheden bliver afskaffet, og at danskerne overgår til at være dhimmier, dvs. retsløse undersåtter, der er prisgivet de islamiske magthaveres forgodtbefindende. Bøjer vi os for disse krav -- ja, rækker vi den islamiske totalitarisme den mindste lillefinger i form af flere undskyldninger eller beklagelser -- har vi banet vejen for ufriheden,” skriver Lars Hedegaard i kommentar på Sappho.dk. Under tittelen, Muhammed-sakens sataniske presedens, gir forfatter og skribent Helle Merete Brix en bred gjennomgang av Rushdie-saken og dens klare paralleller til Muhammed-tegningene. Både Brix og Hedegaard har de siste årene vært sentrale debattanter i Danmark om politisk islam, blant annet også gjennom flere bokutgivelser.

"Hva saken handler om"
Ralp Pittelkow, politisk kommantator i Jyllans-Posten, mener at saken kjerne knyttet til Muhammed-tegningene er svært enkel. "Den drejer sig om spørgsmålet: Skal vi indføre særlige indskrænkninger i den danske ytringsfrihed af hensyn til islam? Når dette spørgsmål overhovedet rejser sig, hænger det sammen med, at islam er en lovreligion. Det betyder, at ortodokse udgaver af islam har et forhold til friheden, som er væsentligt anderledes, end hvad vi er vant til." Les mer i JP

Så stå opp og kjemp
Komikeren Shabana Rehman forsøker også å forklare hva saken handler om - samtidig som hun skal opplyse om "det dere trenger aller mest nå: Et opplyst fryktløst standpunkt." Hun fortsetter: "Hvorfor oppfører folk seg slik de gjør i muslimske land? De vet ikke bedre. De har lært å hate Vesten. De har lært at det finnes bare én sannhet, og Muhammed er hans profet. De har lært at kritisk tenkning, det å stille spørsmål, å være ulydig, blir besvart med ørefik, stokker, utstøtelse, fengsling, tortur og til slutt drap. Med respekt og frykt holdes folket under kontroll. Det er det de har lært. Og det er det de demonstrerer nå." Les hos Dagbladet.no

Bilder fra London-demonstrasjonen
Bloggeren "The altrnative voice" har lagt ut bilder på Internett fra den "fredfylte" demonstrasjonen i London, der budskapet langt fra synes å være spesielt fredfylt.


Be om unnskyldning på vegne av Muhammed, sier Storhaug

03.02.06: Ledende redaktører i Europa, og HRS ved Hege Storhaug, uttaler seg om ytringsfrihet og Muhammedtegningene i dagens Weekendavisen. På spørsmål om man bør beklage publiseringen av tegningene, sier Storhaug et klart nei:

”Vi bør i stedet takke Jyllands-Posten for en yderst demokratisk klargørende handling. Reaktionerne viser med al tyngde, hvilke kræfter der truer vores frie demokrati. Vi bør snarere bede de politiske muslimer, der ser Muhammed som deres forbillede i et og alt, om en undskyldning på Muhammeds vegne for de følger, Muhammeds liv har i dag - blandt andet pigebørn, der giftes bort ni år gamle, sådan som han ægtede lille Aisha. Og en undskyldning for afhugning af hænder og fødder i Sudan, for stening af kvinder til døde i Iran, for drabet på Theo van Gogh, for den stigende forfølgelse af jøder i Europa, baseret netop på Muhammeds behandling af jøder,” siger hun. Storhaug peker videre på at det er avgjørende at Europa står fast ved full ytringsfrihet: ”Men i og med at Jyllands-Posten og Anders Fogh har veget, er et vigtigt slag tabt for Europa, et slag som vil skabe præcedens for de totalitære kræfter. Der vil komme langt vigtigere sager på bordet, end hvad man kan tegne eller ej. Jeg tænker ikke mindst på kvinder og ligestilling, som det for politiske muslimer i det frie Danmark må være stødende daglig at måtte tåle i det offentlige rum.”

Hvem skal uttale seg?
Men i Morgenbladet i dag, kritiserer advokaten Abid Raja at Hege Storhaug, Shabana Rehman med flere, er stemmer i den offentlige debatten om Muhammed-tegningene. ”Debatten i Norge er heller ikke egnet til å løfte oss et hakk opp. Når jeg ser TV2s ”Tabloid” bruke Hege Storhaug i sin debatt foran moskeeen World Islamic Mission, blir jeg oppgitt,” skriver Raja. Raja vil at blasfemiparagrafen skal aktiviseres. Altså vil advokaten ha seg frabedt at faktiske forhold om islam og Muhammed legges på bordet for debatt.


Muhammed-tegninger i fredagsbønn

03.02.06: I går publiserte den jordanske avisen Shihan tre av Muhammed-tegningene, og spurte samtidig: «Hva krenker Islam mest? En utlending som avbilder profeten slik han beskrives av sine tilhengere i verden, eller en muslim med bombebelte som sprenger seg selv på et bryllup i Amman eller andre steder?» I dag var redaktøren Jihad al-Momani arbeidsløs, melder Dagbladet.no. Også redaktøren i den franske avisen France Soir ble sparket etter publiseringen av tegningene, men nå krever avisens medarbeidere han gjeninnsatt.

I morges stormet rundt 300 militante indonesiske muslimer bygningen der den norske og danske ambassaden i Indonesia holder til, melder NRK.no

Klokka 09.30 i dag møtte Islamsk Råd i Norge (IRN) utenriksminister Jonas Gahr Støre. IRN mener de kan bruke sine kontakter i den muslimske verden, blant annet imaner, arabiske medier og arabiske diplomater til å forklare det norske synet på muhammed-tegningene. Hva det "norske synet" er fremkommer ikke, men IRN sier de vil mane norske imaner til å ikke hisse opp stemmningen. I følge VG Nett har høytstående representanter fra kristne og muslimske organisasjoner i Norge samlet seg om en fellesuttalelse som skal vise at muslimer og kristne i Norge står sammen om å ta avstand fra offentliggjøringen av karikaturene.

I Sverige har politiet økt beredskapen, men justisminster Storberget (Ap) sier til Nettavisen.no at han ikke redd for terror.

Flere håper nå at muslimene bruker fredagsbønnen til å roe gemyttene, og ikke til å hisse stemningen ytterligere opp.


Tegninger ut av tiden

02.02.06: Muhammed-tegning bråket synes ingen ende å ta. En væpnet gruppe kalt Abu el-Reesh Brigadene sier norske, danske, franske og tyske borgere på Gazastripen vil «være i fare» om ikke landenes regjeringer ber om unnskyldning for Muhammed-tegningene innen ti timer, melder Reuters i følge Nettavisen.no. Utenriksminister Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse kl 14.30 i dag. I morgen skal han møte Islamsk Råd, melder Dagbladet.no

En gruppe med tilknytning til al-Quaeda truer nå Danmark med blodige angrep. trusselen er fremsatt i et brev adressert til den arabisksspråklige internettavisen Al-Quds i London, melder Berlingske Tidende. Det meldes også at den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen i morgen skal ha møte med samtlige utenlandske ambassadører i Danmark.

I går trykket den franske avisen France Soir tegningene og forsvarte publiseringen med at det er nødvendig for å illustrere den voldsomme polemikken som saken har skapt. I dag fikk redaktøren sparken. Avisens eier Raymond Lakah sier i en erklæring at avskjeden skal sees på som et kraftigt tegn på respekt for tro og den enkeltes overbevisning. Nå trykker også en jordansk tabloidavis, al-Shihan, noen av tegningene, melder Ekstra Bladet.dk

En London-basert islamistisk gruppe som kaller seg Al-Ghurabaa, oppfordrer muslimer til at »stå sammen og forsvare profetens ære«. »De tegninger som nyligt ble publisert i en dansk avis (Jyllands-Posten) og som er blit gjenopptrykt i en norsk avis, den franske avisn France Soir, den tyske avisen Die Welt, spanske og italienske aviser, og som har fornærmet profeten Muhammed, medfører den islamiske dødsstraf for gerningsmennene. For profeten sa: Drep dem, som fornærmer profeten«, skriver gruppen på sin hjemmeside alghurabaa.co.uk, melder Politiken.dk

Også mulla Krekar kommer med sterke reaksjoner, han mener at krigen har startet. - Dette er en krigserklæring mot vår religion, vår tro og vår sivilisasjon. Vi muslimer er klare for dette, sier mulla Krekar til Nettavisen.no.

NRKs journalist Atta Ansari har også en artikkel som bør leses: Her stemples både den ene og den andre som ekstremist, den danske statsministeren stemples som arrogant, mens "det er meget forståelig at mange muslimer reagerer med sinne og harme".

Nå har også finske muslimer meldt seg på, da ved at finske muslimer også vil boikotte danske varer. Forbrukerboikotten av danske varer har heller ikke blitt mindre, selv om Jyllands-Posten har unnskyldt tegningene. Tvertom er det frykt for at bokikotten sprer om seg til Sydøst-Asia.

Klassekampen fyrer opp debatten om Muhammed tegningene: "Danskene går i spissen for et anti islamsk korstog og får nå reaksjoner som fortjent" sier forfatter Jan Myrdal. Han hevder danske myndigheter er dumme og uskolerte.

Unge norskpakistanske gutter på nettmøte
I dag var blant annet leder i Pakistans studentersamfunn ved Universitetet i Oslo, Usman Rana, på nettmøte hos VG Nett. Her er kan du se ett av de spørsmålene han har fått, og hvordan han har svart:

islams lange blodige sverd..........

Innsendt av: Reza, 01/02 - 2006 kl. 18:06

Jeg er opprinnelig fra Iran,og født muslim.flyktet fra mullah regimen på 80-tallet,og vet mer enn de fleste hva "islam" står for.....
mitt spørsmål er da:hvordan kan vi muslimer kalle islam en fredlig religion,når det bare tar fra oss vårt frihet og velvære,og bringer bare vold og "jihad"?"jihad" er i seg selv d mest makabre ordet j har lært i mitt liv.når skal vi muslimer begynne å åpne øyene våre?hvor langt skal det gå?Jeg vet med sikkerhet at når iran får seg atombombe,så er helvete løs......ER DET ISLAM?Jeg skammer meg.......:("   
       
Kjære Reza :)

Som mange andre har du grundig misforstått begrepet jihads betydning. Jihad betyr bare å streve for Guds skyld, for muslimer betyr det å være snill mot sine medmennesker, ha respekt for eldre, vise medfølelse og respekt. Jihad betyr ikke hellig krig, det er en svært feilaktig oversettelse anvendt i diverse vestlige medier.

Islam er en meget fredelig religion, Gud sier eksplisitt i Koranen hvor sterkt aggresjon mislikes.

Selve ordet islam betyr fred.

Du må ikke dømme islam med bakgrunn i hva muslimer sier og gjør.

Ha en herlig dag!

Hilsen Usman Rana


Så kom fatwaen...?

01.02.06: Det voldsomme konfliktnivået omkring publiseringen av Muhammed-tegningene fortsetter. Den danske forsvarsminister Søren Gade opplyser til Jyllands-Posten at det angivelig er utstedt en fatwa mot de danske styrker i Irak. Forsvaret vurderer trusselen som reell, da den kommer fra en pålitelig kilde, men den er ikke endelig bekreftet. Den danske regjeringen fortsatte i går bestrebelsen på å få internasjonal støtte. På en konferanse i London ble både FN's generalsekretær, Kofi Annan, og USA's utenriksminister, Condoleezza Rice, orientert om saken. Den danske statsministeren, Fogh Rasmussen, maner til besindighet, og understerker betydningen av å stå sammen: »Det vil være helt urimeligt, hvis en konflikt mellem en avis og en række muslimer skal gå ud over uskyldige indvandrere,« sier statsministeren, og tilføyer: »Nu må vi stå sammen.« Også danske biskoper maner til besindighet, og påpeker at de ikke vil la seg provosere. Biskop i Københavns Stift, Erik Norman Svendsen, mener at det er åpenlyst at det er noen ekstremistiske muslimer som gjerne vil gjøre saken til en religionskonflikt og utnytte den i politisk øyemed. På den ene siden bruker de konflikten til å manifestere den islamiske verden, mens det på den andre siden er et forsøk på å skape samling om en muslimsk identitet, melder Berlingske Tidende. Men noen danske imamer fortsetter å mane til konflikt ved å fore arabiske medier med usannheter. En annen dansk imam, Mahmoud Fouad al-Barazi,sier at Danmark indoktrinerer barnehagebarn til dansk kultur og han oppfordrer muslimer til å ikke la seg integrere. Integreringsministeren er urolig.


Den franske avisen France Soir og den tyske avisen Die Welt gjenopptrykte i dag samtlige av de 12 omstridte tegninger av Muhammed. I tillegg står Muhammed-tegninger på trykk i den islandske avisen D.V.

France Soir forsvarer publiseringen med at det er nødvendig for å illustrere den voldsomme polemikken som saken har skapt. I en tilhørende tekst forklarer avisen at gjengivelsen av tegningene ikke skal betraktes som "unødvendig provokasjon, men fordi de utgjør substansen i en global kontrovers". På forsiden har de publisert en karikaturtegning av Gud, som følges av teksten »Ja, man har rett til å karikere Gud«. Jyllands-Postens Muhammed-tegninger er gjengitt inne i avisen.

Les saken hos Berlingske Tidende

- De har vunnet!...
Jyllands-Posten ville utfordre selvsensuren idet at ingen tegnere ville illustrere en barnebok om Muhammed, og inviterte derfor tegnere til å tegne Muhammed, tegninger som de publiserte i avisen. Men nå mener sjefsredaktøren at tegningne ikke burde ha vært publisert: »Derfor må jeg dybt beskæmmet sige - de har jo vundet,« sier sjefsredaktør Carsten Juste til Berlingske Tidende

I dag hadde Sverige, Danmark og Norge møte med Gazaområdets øverste religiøse leder, mufti sjeik Eikrima Sabri. Men resultatet fra møtet er at muftien ennå ikke fornøyd med reaksjonene fra norske myndigheter, melder VG Nett. Aftenposten.no melder derimot om et godt møte med muftien.

På en meningsmåling på den arabiske hjemmesiden til al-Jazeera avviser et flertall å støtte opp om en boikott av danske varer på grunn av tegningene. Til spørsmålet "Do you back Muslims' calls to boycott Danish products in response to blasphemy cartoons?" svarer 53 prosent nei, mens 47 prosent svarer ja. "Vet ikke" var ikke ett alternativ. Les hos Jyllands-Posten

Bjørn Ulvaeus uttaler i dag til Expressen.se at religionene må kunne utfordres. I møtet med religiøse fundamentalister mener han vi må vi verne om det sekulære samfunnet. Religioner må kunna kritiseres og gjøres narr av. Mennesket må selv ta ansvar for livet på jorden og ikke være feige og overlate det til en "högre makt".

Tegningene fått sitt første dødsoffer?
Muhammed-tegningene kan ha fått sitt første dødsoffer. En person ble drept og 14 alvorlig såret av bombeangrep utenfor seks kirker i Bagdad og Kirkuk, melder Expressen.se. Det begynte med at kristne studenter ble spottet og mishandlet på universitetet i Mosul. Muslimske studenter skal ha skreket "Her har de for deres danske trosfellers spott". Assyrier ser alvorlig på bombeaksjonene: "Det her er et tegn på at vi kristne ikke har noen fremtid i Irak. Hver gang ett land i Vesten gjør noe imot islam legitimeres undertrykkingen av oss," sier en assyrier som befant seg i en av kirkene da bombene ekspoderte.


Er bråket rundt Muhammed-tegningene en trussel mot vårt demokrati?

31.01.06: Bråket rundt Muhammed-tegningene er nå blitt til et storpolitisk spill, der neppe noen kjenner hvem som egentlig er på hvilket lag og hva som er de ulikes agenda. I dag brente palestinske støttespillerer til den islamske Jihad (hellig krig) bevegelsen en poster som forestilte den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen. Det skjedde utenfor FN-området i Gaza, melder Berlingske Tidende. Bråket rundt tegningene er derimot ennå ikke brakt inn for FN, slik en muslimsk organisasjon krevde i helgen. I Iran er den danske ambassadøren innkalt for å sto skolerett overfor det iranske utenriksdeartementet. Samtidig melder Jakob Feldt, ph.d. ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, at den arabiske verden har sett en fordel med å bruke JPs Muhammed-tegninger som en politisk sak. Dette fordi at for de arabiske regimer, som for eksempel Saudi-Arabia, handler saken om langt større ting enn noen tegninger i en avis, nemlig at de føler seg forfulgt av Vesten. Dansk etterretningstjeneste (PET) har nå advart mot å lage motdemonstrasjoner til de muslimske reaksjonene, i det man vil bli knyttet til høyreekstremistene.

For første gang i dag har også vår statsminister, Jens Stoltenberg, uttalt seg om saken. Han ønsker ikke å beklage at Magazinet publiserte tegningene av Muhammed, begrunnet med ytringsfriheten. I følge Nettavisen.no sier Stoltenberg at ytringsfrihet må gjelde for ytringer som en ikke liker, ellers har ikke ytringsfrihet noen mening. Når det gjelder ytringer om religiøs tro har vi blasfemiparagrafen, men den vurderer domstolene. Men ytterliggående islamister truer nå på Internett å gjennomføre selvmordsangrep mot Danmark og Skandinavia som følge av tegningene. Nå prøver Sverige, Danmark og Norge trolig å samle seg om en offisiell forklaring, etter den norske modellen, når de onsdag møter muftien i Jerusalem, den øverste spesialisten i islamsk rettsvitenskap. Muftien Ikrema Sabri er også den øverste religiøse lederen for muslimene i de palestinske områdene. Til TV 2 Nettavisen sier han at han forventer en beklagelse på møtet.

Expressen.se kaller det som skjer "en svart dag for islam", og understreker at EU høyt og tydelig bør klargjøre at Europa ikke er noen gudsstat og at et islamsk billedforbud ikke gjelder innenfor EU.

Redaksjonen til Jyllands-Posten i Århus ble evakuert om ettermiddagen etter at avisen mottok en bombetrussel, som viste seg å være falsk.

Debatt på Tabloid i kveld om islam truer vårt demokrati
I TV2s Tabloid kl 18.55 i kveld skal balladen om Muhammedtegningene til debatt. Denne gang med et særlig fokus på om islam er en trussel mot vårt frie og sekulære demokrati. Dagfinn Høybråthen (KrF) Morten Høglund (FrP), Jens Brun-Pedersen (Human Etisk Forbund), Zahid Mukhtar (Islamsk Råd), og Hege Storhaug (HRS) stiller i debatten.


Manglende presisjonsnivå

31.01.06: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund, som har uttrykt støtte til publiseringen av Muhammed-tegningene, er av Yemen Observer lokalisert til Danmark, og tildelt rollen som redaktør av Jyllands-Posten.


Muslimer kan ikke kreve særskilt lovbeskyttelse

31.01.06: "Plumt og dumt, men det er tillatt å være smakløs. Religiøse føleleser får lov å krenkes. Muslimer kan ikke kreve en særskilt lovbeskyttelse," åpner Gøteborgs-Postens leder, som også slår et slag for at grunnleggende menneskerettigheter må gjelder likt for alle - overalt...


Venter kunstnerisk selvsensur

31.01.06: Det blir mer selvsensur blant kunstnere etter korrekturtegningene av Muhammed, tror avistegneren Roar Hagen i VG. - I Norge og Vesten begynner kanskje mange å tenke over sin egen virksomhet, og bevisst eller ubevisst legge begrensninger på sin egen uttrykksform. De vil tenke: vil dette krenke muslimene? Vil dette ødelegge norsk utenrikspolitikk? Vil dette skape unødig vondt blod? Vil du risikere fysiske represalier?, er spørsmål Hagen stiller til NRK.no


Mangelfull respekt, sier Bondevik om tegningene, men er taus om terror- og drapstruslene

31.01.06: Norges tidligere statsminister, utdannet prest og initiativtakeren til Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, mener at publiseringen av Muhammed-tegningene er mangel på respekt. - Vi som har en tro vil mer enn noen vite hvor viktig det er å vise respekt for det som andre trossamfunn holder hellig, sier Bondevik til Dagbladet.no. Med denne holdningen går han mot store deler av kristen-Norge, som har støttet Magazinets trykking av tegningene.

I hele går kokte det i Midtøsten med boikottrusler og brenning av danske og norske flagg. En ytterliggående irakisk gruppe oppfordret i går kveld sine medlemmer til å angripe «ethvert oppnåelig dansk eller norsk mål». Gruppa som kaller seg Hellige Krigere la ut en konkret oppfordring til å angripe norske mål på en nettside som tidligere er brukt av opprørsgrupper, melder Dagbladet.no.Tegningene av profeten Muhammed inviterer til sivilisasjonskrig, og truslene mot nordmenn på Gazastripen bør tas alvorlig, sier palestinernes representant i Norge til Aftenposten.no

Aslam Ashan, Ap-politiker og leder for ressusrsenteret for pakistanske barn, mener at drapstruslene som redaktøren av Magazinet har mottatt "kan han takke seg selv for". Har Ap-politikeren fått med seg at det etter norsk lov ikke er lov å fremsette drapstrusler? Eller forholder han seg først og fremst til de islamske regler?


Intellektuell latskap og feighet?

30.01.06: Jonas Gahr Støre roser norske medier for ikke å støte muslimer ved å trykke tegninger av islamstifteren Muhammed. Han ”ser ikke at dette har noe med begrenset ytringsfrihet å gjøre” (Aftenposten 26.januar). Kjenner ikke Gahr Støre bakgrunnen for publiseringen av tegningene, spør Hege Storhaug i et innlegg i Aftenposten i går. Det handlet nettopp om at ytringsfriheten er innskrenket. Storhaug påpeker også at Muhammed sa at han kun var et menneske, også med feil. Ut fra dagens tilbedning av Muhammed er han likevel blitt en guddom. ”Hans liv og leven kan heller ikke omtales uten risiko for overgrep. Intellektuell latskap rundt verdier har aldri beveget verden videre. Det er bare å ta en titt på den politiske tilstanden i den muslimske verden, der ytringsfrihet rundt religion kun utøves av de som våger å spille russisk rullett,” skriver Storhaug

Ja til dialog, nei til unnskyldning
Verdslige danske muslimer kommer nå på banen for å dempe konflikten. 120-130 muslimer har meldt seg til et møte førstkommende lørdag i Christiansborg, hvor deltakerne vil danne et nettverk og utarbeide en erklæring til den arabiske verden. Folketingsmedlem Naser Khader (R) sier at gruppen sier ja til dialog, men nei til unnskyldning, da det vil være et knefall for fundamentalismen.


Muhammed-tegning bråket inn i en kritisk fase

30.01.06: Bråket rundt publiseringen av Muhammed-tegningene går nå inn i en ny og kritisk fase. Stadig flere land i Midtøsten henger seg på en boikott av danske varer, og danske virksomheter er bekymret for sikkerheten for deres medarbeidere i Midøsten. Representanter fra regjeringen i land som Kuwait og Iran er RTVkommet med kritiske erklæringer både til Danmark og Norge. Det danske utenriksdepartementet råder til "ekstra aktpågivenhet" for dansker i Algeri, Egypt, Jordan, Libanon, Pakistan, Saudi-Arabia og Syria. Den arabiske liga og Den islamske konferanseorganisasjon har gitt beskjed om at de vil be FNs hovedforsamling om å vedta en resolusjon som forbyr angrep på religiøse oppfatninger, og at at resolusjonen skal åpne for sanksjoner mot land som ikke følger påbudet.

Den palestinske gruppen Islamsk hellig krig ber nordmenn, dansker og svensker forlate Gazastripen umiddelbart, og senest innen 48 timer. Dette førte til at tidlig i dag stormet væpnede menn et EU-kontor i Gaza by i protest mot karikaturtegningene av profeten Muhammed. Demonstrantene ved EUs hovedkvarter hadde håndvåpen og granatkastere. De skjøt i lufta, brant norske og danske flagg og leste opp en erklæring der de krevet en offisiell unnskyldning.

De militante mennene er medlemmer av al-Aqsa-martyrenes brigader, og de avarer nordmenn mot å entre Gazastripen og krever norsk beklagelse. Fredag vil det bli arrangert demonstrasjoner i gatene mot den danske og norske regjeringen fordi de ikke har beklaget trykkingen av tegningene.

Gudrun Bertinussen fra Norsk Folkehjelp er en av to nordmenn som nå må reise fra Gaza etter at Islamsk hellig krig har truet nordmenn og dansker i området. Utenriksdepartementets (UD) presstalskvinne Anne Lene Dale Sandsten presiserer at truslene tas alvorlig og at det er løpende kontakt med palestinske myndigheter. UD fraråder nordmenn å reise til Gaza med mindre deres besøk er av en helt avgjørende art.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund sier til Dn.no at vi ikke har lov til å kompromisse når det gjelder retten til å ytre seg. Han er kritisk til norske UDs håndtering av saken, og sier til avisen at: "Norske myndigheter bør ikke møte den slags tegninger med en slags unnskyldning for at vi har ytringsfrihet. De burde heller ha slått fast at vi har et enormt gode som heter ytringsfrihet, men at det av og til fører til ytringer som norske myndigheter misliker." Kokkvold håper at muslimer i Norge vil ta til motmæle mot de islamske fundamentalistenes reaksjoner.


EU inn i saken?

30.01.06: Hvis arabiske regjeringer oppfordrer til boikott av danske varer, vil EU vurdere å ta opp saken i WTO. Dette ut fra begrunnelsen om at enhver boikott av danske varer, også er en boikott av EUs varer. Slik lyder meldingen fra handelskommisær Peter Mandelson til den saudiarabiske handelsministeren. Den danske utenriksminister Per Stig Møller uttrykker økende bekymring for situasjonen i de arabiske land. Han reiser til Brussel for å holde møte med sine kollegaer i EU, hvor Muhammed-tegningerne vil være på dagsorden. Regjeringen melder også at de i lys av drøftingene i EU overveier å ta ytterligere internasjonale kontakter, melder Politiken.dk


Understreker ytringsfriheten

30.01.06: "I Norge råder det full pressefrihet. Hva aviser skriver eller hvilke tegninger de gjengir, er ikke regjeringens ansvar. Vi har en blasefemiparagraf i straffeloven, og det er domstolenes oppgave, ikke regjeringens, å tolke denne paragrafen", sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.no. Dette innebærer at den norske regjeringen velger samme standpunkt som den danske regjeringen har understreket.

Lederen for Islamsk Råd Norge (IRN), Muhammad Hamdan, påpeker at tegningene sårer muslimer, men tar avstand fra vold eller trusler mot folk. Samtidig mener IRN at de som har gjort dette bør be muslimer både i Norge og resten av verden om unnskyldning. Dette i kontrast til verdslige danske muslimer, som sier ja til dialog, men nei til unnskyldning.


Bill Clinton kritiserer Muhammed-tegningene

30.01.06: Den amerikanske eks-presidenten Bill Clinton mener karikaturtegningene av Muhammed er skammelige. Han sammenlinker tegningene av Muhammed med antisemittisme, melder VG Nett


Sjefsredaktør i Jyllands-Posten kryper til halvmånen

28.01.06: Sjefsredaktør Carsten Juste i Jyllands-Posten ber ydmykt om unnskyldning for at avisens publisering av Muhammed-tegningene har krenket noen. Beklagelsen er også oversatt til arabisk og adressert til de "Ærede borgere i Kongedømmet Saudi-Arabia". Juste påpeker at boikotten av danske varer knyttet til publisering av tegningene i JP, er basert på misforståelser.


Iran på banen i Muhammed-balladen

28.01.06: Balladen om Muhammed-tegningene brer nå om seg i rasende fart. Nå er Irans på banen. Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki forteller han har skrevet brev både til den norske og danske regjeringen med protester mot karikaturene av Muhammed. Les hos NRK.no


Et flertall mot å unnskylde Muhammed-tegninger

28.01.06: Danske Epinion har foretatt en undersøkelse for DR der 597 personer ble spurt om hvovidt den danske statsministeren eller Jyllands-Posten bør unnskylde for publiseringen av Muhammed-tegningene. 79 prosent sier nei til en slik unnskyldning, 18 prosent sier ja, mens tre prosent ikke vet, melder Jyllands-Posten


Kritikk av religion er rasisme?

27.01.06: Danske bedrifter mister nå stadig kunder i flere land i Midtøsten. Kuwaits regjering har innkalt den danske ambassadøren på grunn av "foraktelig rasisme". En representant for det kuwaitiske utenriksdepartementet sier i en erklæring, som er sendt danske aviser, at: "Det gjør stor skade på profeten Muhammed. Dette er en av de former for foraktelig rasisme som har ført til katastrofer for hele det internasjonale samfunn", melder Jyllands-Posten


Tegninger til besvær

27.01.06: "Utenriksminister Jonas Gahr Støre burde heller ha fremhevet ytringsfriheten og understreket at den også gjelder for ytringer Regjeringen ikke liker. Det blir ynkelig og uheldig hvis norske ambassadører skal logre for myndighetene i land der både ytringsfriheten og andre grunnleggende verdier blir krenket", skriver Olav Versto - les mer på VG Nett

Storhaug kritiserer regjeringen kraftig
Informasjonsleder i HRS, Hege Storhaug, går i dag kraftig i rette med det hun kaller Regjeringens knefall for totalitære krefter i saken om Muhammed-tegningene. Til avisen Dagen, oppfordrer hun til en bred debatt i Norge om islam og om Muhammed: – Han (Muhammed) la for eksempel ned et klart forbud mot å fjerne hår fra nesa, men da han ble spurt om kjønnslemlestelse kom han med flere «hadith» som åpner for den praksisen som også i dag brukes på jenter i flere av verdens land”, sier Storhaug.


Saudi-Arabia kaller ambassadøren i Danmark hjem

26.01.06: Og balladen om Muhammed-tegningene ruller videre. I dag ble det kjent at den saudiske regjeringen kaller ambassadøren hjem. En talsperson for regjeringen sier at ambassadøren skal hjem til konsultasjoner ”i lys av den danske regjeringens manglende inngripen overfor landets aviser i forhold til fornærmelser av profeten Muhammed”, melder Berlingske.dk


UD inn i strid om Muhammed-tegninger

26.01.06: Bråket rundt publiseringen av Muhammed-tegninger i den danske Jyllands-Posten i fjor, og oppfølgingen fra den kristne norske avisen Magazinet på nyåret i år, synes ikke å ta noen ende. Nå har også det norske Utenriksdepartementet (UD) blitt en aktør i saken, om enn det kan synes som om de har prøvd seg med et "føre-var" prinsipp. Det er Aftenposten som har fått tilgang til en e-post fra UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til de norske ambassadene i Midt-Østen, hvor UD presenterer en oppskrift - såkalte talepunkter - om hva som skal sies hvis de får spørsmål om tegningene. I e-posten ber UDs pressetalskvinne ambassadene om å ". . . kommentere utad på bakgrunn av de vedlagte punkter. Det sendes foreløpig ikke ut noen pressemelding her, det vil virke dumt i forhold til norske medier og vil kunne blåse saken opp her hjemme". Men ikke alle er enige i UDs "oppskrift", både KrFs Lilletun og Frps Hagen reagerer, blant annet ved å kalle talepunktene for unyansert og med for liten vektlegging av grunnleggende norske verdier som ytringsfrihet og toleranse. Les saken i Aftenposten.no

Til Dagbladet.no sier pressetalskvinne Sandstøm at bildene har skapt et spesielt stort press på utenriksstasjonene i Saudi-Arabia og Iran. Politiske ledere i disse landene og Egypt skal også ha vært i direkte kontakt med Utenriksdepartementet og regjeringen i forbindelse med saken.

Les også Document.no sin kommentar: Gahr Støre skuffer


Vil at fru Jensen skal lese koranen

24.01.06: Forfatteren Kåre Bluitgen, utgav i går boken ”Koranen og Muhammeds liv” som ligger til grunn for balladen om Muhammed-tegningene i Jyllands-Posten. Boken er allerede omtalt av ledende muslimske ledere i Danmark, som avviser bokens innhold på det sterkeste. Nå avslører Bluitgen at han er i gang med nok en kontroversiell bok. Han vil lage en dansk populærversjon av koranen, der også "Sataniske vers" er inkludert. Hans begrunnelse for prosjektet er denne: ”Koranen fylder så meget i debatten, men det er så uendelig få danskere, der har læst i den. Den udgave, jeg skriver på, bliver, så fru Jensen også kan læse med.”


Muslimer truer med boikott av Danmark og Norge

21.01.06: Den internasjonale unionen av muslimske geistlige ber lederne i Danmark og Norge om å vise en fast holdning overfor de gjentatte angrepene mot den muslimske nasjon og profeten, heter det i en uttalelse offentliggjort fra Egypts hovedstad Kairo lørdag, melder VG Nett. Det heter videre at hvis de ikke gjør det, vil unioen mene seg tvunget til å oppfordre millioner av muslimer verden over til boikott av danske og norske varer.

Bakgrunnen for trusselen om boikott er selvsagt publiseringen av Muhammed-tegningene. Det fremkommer for øvrig ikke hvilke "ledere" det siktes til, men vi antar budskapet er rettet til det danske og norske politiske lederskapet. Dette viser at "den muslimske nasjonen" har vanskelig for å ta inn over seg at både Danmark og Norge er å betrakte som sekulære stater, og at de ikke forstår konsekvensene av å være et moderne demokrati med ytringsfrihet.


Fordømmer publiseringen av Muhammed-tegninger

19.01.06: Det tok ikke lang tid etter at den norske kristne avisen Magazinet hadde gjengitt Muhammed-tegningene som først ble publisert i danske Jyllands-Posten, før protestene kom. Den islamske konferanseorganisasjonen OIC, med sine 57 medlemsland, har kommet med en sterk fordømmelse av Magazinet's publisering, og nå har også Irans ambassade i Norge protestert mot avisen. I en pressemelding fra ambassaden heter det at Magazinet har utført en krenkende handling «som undergraver menneskerettigheter og håner alle religioner, spesielt islam og muslimene». Ambassaden er «dypt bekymret» og «protesterer mot Magazinets krenkende trykking av slike bilder». Les hos Aftenposten.no


Injuriesak mot Pia Kjærsgaard

19.01.06: Dansk Islamisk Trossamfund krever at Pia Kjærsgaard, leder av Dansk Folkeparti, beviser overfor domstolen at de begikk ”landsforræderi” under rundreise i Midtøsten, skriver BT.dk. På reisen, som ble foretatt i tilknytning til publisering av Muhammed-tegningene, skal de ha svertet Danmark og desinformert om den danske statens holdninger til islam og muslimer.


Fortidens røster i integreringspolitikken

18.01.06: Striden om Muhammed-tegningene og debattformen i integreringspolitikken dreier seg om mye mer enn tegninger og tone, skriver Ralf Pittelkow i Jyllands-Posten. Den er et oppgjør med hele innvandringspolitikken. De kreftene som har angrepet tegningene og debatten dominerte med deres synspunkter fra fortidens innvandringspolitikk. Men de har nå tapt både den folkelige og politiske debatten. Nå gjør de et forsøk på å rulle utviklingen tilbake, mener Pittelkow, som påpeker at nyere undersøkelser viser at danskene er svært positive til innvandrere, i motsetning til da innvandringspolitikken var ute av kontroll få år tilbake.

Om "bakstreverne" har tapt debatten i Danmark, er den samme debatten knapt startet i Norge. Til Magazinet.no, sier Paul Johansen, som har konvertert fra islam til kristendom, at de som tror at tegningene av Muhammed kommuniserer, vet ikke hva islam er. – Tegneserier som dette skaper irritasjon og harme. Vil du si noe mot islam, må du si at muslimene er ofre for en undertrykkende religion. Islam oppfordrer muslimene til å gå til vold. Islam oppmuntrer muslimene til å lyve for å beskytte islam. Dette er en religion som vi ikke kan forholde oss til i Vesten, fordi den ikke er troverdig.


Rasistiske og islamofobiske Danmark

17.01.06: Svenske Aftonbladet går til frontalangrep på Danmark etter publisering av Muhammedtegningene og den løpende debatten. ”Danmark är inpyrt av islamofobi, större delen av etablissemanget vräker ur sig grova fördomar om ”muselmäääänerne”. Till och med den annars upplysta drottningen har med fyrkantiga argument varnat för islam... Vårt lilla grannland är Västeuropas mest fördomsfulla, bigotta och inskränkta nation,” heter det på lederplass.

BT.dk
mener beskyldningen graver grøfter: ”Den overdrevne og upræcise beskyldning, der tenderer mod at rette sig mod det store flertal af den danske befolkning, er egnet til at grave grøfter og skærpe tonen på et tidspunkt, hvor den grundlæggende udvikling i dansk udlændingepolitik er særdeles positiv.”

Også Bergens Tidende støtter publiseringen av Muhammedtegningene, både i Jyllands-Posten og norske Magazinet.


- De sataniske vers fordømt i Danmark

16.01.06: Hvis Salman Rushdies bok "De Sataniske vers" hadde blitt gitt ut i dagens Danmark, ville Rushdie blitt møtt med massiv kritikk. Ikke bare fra imamer og deres kompanjonger, men også fra politisk hold, fra prester, forfattere og medier, skriver Ralf Pittelkow i Jyllands-Posten.

Pittelkow peker på at de samme kreftene, med unntak av imamer, faktisk støttet Rushdie da boken ble publisert. Dette holdningsskiftet tilskriver Pittelkow økende tendens til selvsensur grunnet et mye sterkere press mot ytringsfriheten fra totalitære krefter. Les Pittelkows kommentar her


Imamenes vantro Danmark

15.01.06: Ekstra Bladet har fått oversatt de muslimske talspersonenes gjennomgang av Muhammed-saken fra arabisk til dansk. Les oversettelsen her


Fra Muhammed-tegninger til Muhammed-bok

14.01.06: Bakgrunnen for alt oppstyret om Muhammed-tegningene var den kommende boken til forfatteren Kåre Bluitgen, som skulle illustereres med tegninger av Muhammed. Boka forteller den rene, utilslørte historien om profeten, krigeren og ektemannen Muhammed, sier forfatteren til Berlingske Tidende. Samtidig understreker Bluitgen et viktig poeng, nemlig at det finnes mange former for islam. Han legger til at de som har ropt høyest og vært mest sinte for Muhammed-tegningene representerer et "lite fanatisk mindretall", samtidig som han avviser at den kommende boken er ment som provokasjon.

Sverd og slaveri venter oss
Jyllands-Posten publiserer i dag et brev som Hisam Elbadal, Kairo i Egypt, har sendt til avisens sjefsredaktør, samt statsministeren og utenriksministeren i, det Elbadal kaller, provinsen danmark (avsenderen bruker bevisst liten forbokstav). I brevet langer han ut mot de danske "hedninger" (og andre som bor i slike små land som knapt noen vet eksisterer), samt hinduer og jøder. I følge Elbadal er vi ikke verdt mer enn en lus, og knapt så, da til og mer våre kyr er mer siviliserte og menneskelige enn oss.

Elbadal er rasende for JP's publisering av Muhammed-tegningene, og ønsker han var en muslimsk leder med betydelig makt - da skulle han med sverd i hånd ha gjort "medlemmene av våre stammer til slaver." For Elbadal er overbevist om at muslimene av Gud er befalt til å bekjempe og drepe alle vantro på jorden, der formålet er å gjøre sønnenen av de vantro til muslimer. Han sier således: "Enhver muslim på jorden vet, at den allmektige Gud sendte sin siste profet for å rense verden for hedenskap og spre den allmektige Guds sanne ord over hele verden, og hellig krig er en absolutt nødvendighet i vår religion. Det er ingen andre religioner blitt pålagt." Elbadal minner oss "primitive fiender av Gud" om: "Vi muslimer vil ikke la dere hedninger ødelegge vår sivilisasjon. Vi vil aldri la dere beseire oss med deres trivielle verdier. Og husk på at vårt rike fra begynnelsen var bestemt til å herske og til å siviliserer og opplyse primitive stammer og folk som dere."

Les brevet i Jyllands-Posten


Muhammed-tegningene: Nordmann pågrepet for drapstrusler

13.01.06: En norsk mann av utenlandsk opprinnelse er fengslet og siktet i Norge for drapstrusler mot Jyllands-Posten og tegnerne som karikerte Muhammed, melder Berlingske Tidende. Grunnet politisamarbeid i Norden vil straffeforfølgelsen av mannen pågå i Norge.


Muhammed-tegningene: Manipulerte dokumentasjon

12.01.06: Islamsk Trossamfund i Danmark reagerte så voldsomt på Muhammed-tegningene i Jyllands-Posten at de reiste rundt i Midtøsten for å samle mest mulig støtte til sin kritikk av avisen og statsministeren. Med seg i kofferten hadde trossamfunnets representanter dokumentasjon i form av tegninger av Muhammed. Men nå kan Ekstra Bladet avsløre at JP's tegninger tydeligvis ikke var provoserende nok: Trossamfunnet hadde laget sin egen "dokumentasjonsmappe" - med provokative tegninger som aldri har vært offentliggjort i Danmark.

De lever av hatet
Islamsk Trossamfund manipulering blir nå fordømt både fra høyre- og venstresiden i dansk politikk. - Det er utilgiveligt dumt at rejse rundt og fremvise sådanne billeder. Det har jo ikke noget som helst med tegningerne i Jyllands-Posten at gøre. De danske imamer der har deltaget i den her delegation bomber integrationen år tilbage og opildner til had ved at bruge de her billeder. Men det er nok også det de vil opnå. De lever nemlig af hadet, lyder kritikken fra den radikale politikeren og integreringskonsulentent Manu Sareen til Berlingske Tidende

"You are a dead man"
Etter at Magazinet.no for noen dager siden valgte å publisere JP's tegninger av Muhammed, har heller ikke reaksjonene latt vente på seg. I det som redaktør Selbekk tror er en organisert motreaksjon, har han og flere i avisen mottatt trusler, også drapstrusler, på e-post. Les hos Dagbladet.no


De religiøse følelser og det rasjonelle demokrati

12.01.06 "Hvis man mener at muslimerne reelt har grunn til å følle seg krenket av JP's tegninger, så må man også samtidig mene at det er en reell grunn til å tro at mange av dem setter deres religiøse forpliktelse overfor det islamske lovsystem over deres demokratiske forpliktelse for en lovgning som er menneskapt gjennom en sekulær politisk beslutning." Slik åpner forfatter og filosof, Kai Sørlander, sin kronikk i dagens Jyllands-Posten.


Kommentar av HRS

11.01.06: For eller mot publisering av Muhammed-tegninger?


Muhammed-tegninger: spørsmål om ytringsfrihet, angst eller "respekt"

10.01.06: Mens debatten og bråket rundt Muhammed-tegningene har rast nærmest daglig i Danmark siden september i fjor, da Jyllands-Posten for første gang publiserte dem, har det vært relativt stille i Norge. Helt til nå. Det første medie som grunleggende grep tak i problematikken var Kulturbeitet på NRK P2 den 5. januar (jf. sak under), hvor det betimelige spørmålet ble stilt: Kunne Muhammed-tegningene bli publisert i Norge? Det kanskje noe overraskende svaret var nei. I tillegg fortalte den anerkjente tegneren Finn Graff at han ikke ville tegne Muhammed, av frykt for sitt eget liv.

Den kristne avisen Magazinet.no valgte i går å gjøre det ingen andre aviser har gjort, nemlig å trykke tegningene av Muhammed. De fulgte videre opp med intervju av Graff, som utdyper sin bekymring for å bli utsatt for forfølgelse ved å fornærme muslimer. Magazinets redaktør, Vebjørn K. Selbekk, forsvarer publiseringen av tegningene med ytringsfriheten. Selbekk for full støtte av Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet, som i tillegg kommer med følgende kraftsalve: – Vi burde kanskje presse Islamsk Råd til å kurse sine medlemmer i ytringsfrihet, som er en forutsetning for et demokratisk liv.

Sakene i Magazinet førte blant annet til omtale i Aftenposten.no, Journalisten.no og VG nett. Dagbladet.no har i tillegg to saker: Fortsetter striden om Muhammed-tegninger og Trykker omstridte Muhammed-tegninger


Muhammed-tegninger til den europeiske menneskerettighetsdomstol?

06.01.06: Det islamske Trossamfund i Danmark gir seg ikke. Deres vrede over at Jyllands-Posten publiserte 12 tegninger av Muhammed gjør at de ønsker avisen dømt - og går om nødvendig til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen. "Med undtagelse af nogle ganske få hyklere støtter alle os. Desuden skal man huske, at det her ikke kun gælder de 200.000 muslimer i Danmark, men 1,3 milliarder muslimer i hele verden", sier talsperson Kasem Ahmad i Det islamske Trossamfund til Berlingske Tidende.dk.

Men, det er ingen enighet om hvor mange som faktisk støtter Det islamske Trossamfund kritikk av publiseringen av tegningene. Flere påpeker at det er underlig at det bare er Det islamske Trossamfund som målbærer denne kritikken. Styremedlem i foreningen Kritiske Muslimer, Hadi Khan, mener trossamfunnet forsøker å skape et internasjonalt press som er helt ute av proposisjoner. "Jeg havde gerne undværet de 12 tegninger, men det internationale arbejde virker som et forsøg på at sige til de danske myndigheder, at hvis vi ikke får vores vilje herhjemme, vil vi skade danske interesser og landets omdømme. Jeg tror, at Det Islamiske Trossamfund skader danske muslimer og jeg vil personligt gerne sige mig fri for at være repræsenteret af dem", sier Khan til BT.

Hadi, som selv er vellykket IT-konsulent, har sett seg grundig lei på imamenes tyranniske posisjon og holdninger. Han påpeker for eksempel at få imamer tar avstand til steining. De kjenner ikke det danske samfunnet. ”Vi har ikke bruk for imamer i Danmark. De gjør ingenting for oss”, er kraftsalven han kommer med til Jyllands-Posten. Khan vil nå være talsperson for moderate muslimer.

Samtidig hevder Torben Rugberg Rasmussen, lektor ved Center for Mellemøst-studier i Odense, at de voldsomme reaksjonene på Jyllands-Postens tegninger av Muhammed, ikke handler om tolkning av islamsk lov, sharia. Reaksjonen skyldes en mer eller mindre bevisst beredskap knyttet til forargelse og krenkelse, en form for kollektiv selvforståelse som offer. Muhammed-tegningene ses som en bekreftelse på eller dokumentasjon av offerposisjonen, og det er her forargelsen først og fremst henter energi, ikke ved opplevelsene av krenkelse av islam, mener T. R. Rasmussen i en kronikk i Jyllands-Posten.


Kunne Muhammed-tegninger blitt publisert i Norge?

05.01.06: Spørsmålet om Muhammed-tegninger kunne blitt publisert i Norge ble stilt til blant andre avisredaktør Ivan Kristoffersen og tegner Finn Graff i dagens Kulturbeitet på NRK P2 (08:15 sendingen). Svaret synes langt på vei å være et klart nei.

Bakgrunnen for spørsmålet er selvsagt bråket rundt de 12 tegningene som den danske avisen Jyllands-Posten publiserte i september i fjor. Det interessante med at Muhammed-tegninger ikke ville blitt publisert i Norge, ligger i de helt to motstridende begrunnelsene til Kristoffersen og Graff: Mens Kristoffersen ikke ville publisert tegningene av "hensyn til deres æresfølelse”, forteller Graff at han ville betenkt seg med å tegne Muhammed i frykt for sitt eget liv. Graff gir også uttrykk for at religionen har tvunget han til å begrense sin kunstneriske frihet.

Samtidig fremkommer det i Danmark at de som har spilt førstefiolin hva gjelder kritikken for publiseringen av tegningene, er Islamisk Trossamfund. Andre i Danmark vurderer at den konservative religiøse foreningen står temmelig alene om kritikken. Med henvisning til at trossamfunnet kun teller noen få tusen muslimer, sier religionshistoriker Karen-Lise Johansen Karman fra Århus Universitet til Informationen: - Det er entydigt Islamisk Trossamfund, der har råbt op, og de er ikke repræsentative for det muslimske samfund i Danmark.


Muhammedtegninger - den fullstendige absurditet?

04.01.06: En selvoppnevnt delegasjon av muslimske ledere i Danmark, reiser nå rundt i Midtøsten og sprer desinformasjon og propaganda mot Danmark på grunn av Jyllands-Postens publisering av 12 Muhammed-tegninger. Antall tegninger har blitt til 120, Danmark skal lage en egen statssensurert versjon av koranen og en nedrig film om islam, melder Jyllands-Posten.

Flere av de samme imamene har fått beskyttelse i Danmark fra stater i Midtøsten. JP sammenlikner disse religiøse lederne med kommunistene under den kalde krigen, som reiste til Moskva med propaganda mot hjemlandet sitt, og der hensikten var å hente ut penger og posisjonere seg politisk. Når kommunistene fikk spørsmål om hvor deres nasjonale lojalitet lå, ble svarende vage. ”Det er en absurd forestilling, at 12 tegninger i en avis alene skulle have fremmanet dette vanvid. Der ser ud til at være tale om, at en gruppe hadefulde personer har grebet dem som en passende katalysator i en helt anden sags tjeneste. De arbejder ikke for dialogen, som de påstår. De arbejder aktivt for at stoppe dialogen, fordi den kunne føre til en generel oplysning, som vil true deres magtmonopol på fortolkning af Koranen”, skriver JP på lederplass.

Les også om danske politikers reaksjoner på Midtøstenreisen


Muhammed-balladen fortsetter

03.01.06: Oppstyret rundt Jyllands-Postens publisering av Muhammed-tegninger, synes ingen ende å ha. Nå melder Den Islamske Konferanse (OIC), som representerer 56 muslimske land, at kulturarrangementet Images of the Middle East boikottes. Arrangementet har Prins Joacim som høy beskytter, strekker seg over tre år, med en stor kulturfestival i Danmark til høsten, støttet av Utenriksdepartementet, melder BT.
Arrangementet skal fremme forståelse mellom Midtøsten og Vesten. OICs boikott skyldes at danske myndigheter ikke har grepet inn overfor Jyllands-Posten ytringer, og boikotten støttes av den danske paraplyorganisasjonen, Det Islamiske Trossamfund.


Muslimsk organisasjon i Egypt vil lære dansk presse om islam, men statsministeren får skryt

02.01.06: En muslimsk organisasjon, Bridges Foundation i Kairo, vil arrangere en konferanse for danske journalister. Konferansens siktemål er å lære journalistene om islam for å komme til livs den "uvitende og opphissende måte" som islam beskrives på i danske medier, melder Berlingske Tidende.dk

Den danske statsministeren, Anders Fogh Rasmussen, får derimot ros av muslimer for nyttårstalen sin, der han blant annet tar opp ytringsfrihetens betydning knyttet til den pågående debatten om Jyllands-Postens publisering av tegninger av Muhammed. I talen sin sa han blant annet dette: ”Vi har i Danmark en sund tradition for at stille kritiske spørgsmål til alle autoriteter, hvad enten de er politiske eller religiøse. Vi bruger humor. Vi bruger satire. Ja, vi har i det hele taget et lidt afslappet forhold til autoriteterne. Og for nu at sige det ligeud: Det er denne tradition for manglende autoritetstro, det er denne trang til at sætte spørgsmålstegn ved det bestående, det er denne tilbøjelighed til at sætte alt til kritisk debat, som har skabt fremskridtet i vores samfund. For det er i den proces, at nye horisonter bliver åbnet, nye opdagelser bliver gjort, nye idéer bliver født. Mens gamle systemer og forældede tankesæt falder. Derfor er ytringsfriheden så afgørende. Og ytringsfriheden kan ikke gradbøjes. Den er ikke til forhandling. Men vi har hver især et ansvar for at forvalte den på en sådan måde, at vi ikke opildner til had og ikke splintrer det fællesskab, som er én af Danmarks stærke sider."


Dansk intolereanse i innvandringsdebatt

21.12.05: Danmark har ikke bare et åpnere debattklima enn i Norge, de har også en skarpere debattform. Nå har debattens form og innhold knyttet til innvandring i seg selv skapt debatt. Bagrunnen for debatten er bråket rundt de 12 karikaturtegningene av Muhammed som Jyllands-Posten publiserte.

For noen dager siden krevde 12 forfattere en bedre tone i innvandringsdebatten, som nå 22 tidligere danske toppdipolomater har sluttet seg til: »Den danske tolerance er blevet til en debat om ytringsfrihed, mens det andet element - respekten for andres tro og kultur - er skudt i baggrunden. Det er klart, at tolerancen ikke har specielt gode kår med det klima, der efterhånden er vokset frem i Danmark,« sier tidligere EU-ambassadør Niels Ersbøll i et innlegg i Politiken.


Egyptisk storimam fordømmer Muhammed-tegninger

13.12.05: Bråket rundt den danske avisen Jyllands-Postens publisering av 12 karikaturtegninger av Muhammed, ruller videre. Det religiøse overhodet i Egypt, storimam Muhammad Said Tantawy, utpekt av presidenten og rektor for for al-Azhar universitetet, har kommet med en erklæring som fordømmer tegningene som "elendig journalistikk" som bevisst skitner til islam. Erklæringen er kommet i stand etter et møte mellom Tantawy og en delegasjon av danske muslimer som reiser rundt i Midtøsten for å skaffe støtte til et internasjonalt press på avisen. Les i Jyllands-Posten


Danmark nekter å unnskylde for Muhammed-tegninger

08.12.05: Ambassadører i Danmark vil fortsette kampen mot karikaturtegningen som Jyllands-Posten (JP) publiserte i september. Men verken regjeringen eller JP vil unnskylde tegningene. Den egyptiske og den saudi-arabiske ambassade i Danmark uttaler at de vil øke presset på Danmark inntil muslimene har fått den unnskyldning de mener å ha krav på: "Tegningene er en overtredelse av de internasjonale avtaler, herunder menneskerettighetene. Vi er klar til å gå linen ut, og vil bruke alle kanaler til å få enten regjeringen eller Jyllands-Posten til å si unnskyld. Vi er ikke på vei i krig, men vi står fast på kravet inntil vi blir hørt. Nok er nok," sier Egypts ambassadør i Danmark, Mona Omar, til Jyllands-Posten


FNs Høykommisær forstår muslimenes vrede over Muhammed-tegninger

07.12.05: FNs Høykommisær for Menneskerettigheter forstår de muslimske landenes bekymring for de 12 karikaturtegningene av Muhammed som Jyllands-Posten publiserte i september år, og forventer at FNs rasismeeksperter tar affære.

For en måneds tid siden henvendte 56 islamstater i organisasjonen OIC seg til FNs menneskerettighetskommisær med klage både på Jyllands-Posten og den danske regjeringen, og ber FN om å ta saken opp med den danske regjeringen "for å hjelpe til med å demme opp for dette overgrepet på islam", som det heter i brevet. I sitt tilsvar sier Høykommisæren: "Jeg forstår deres bekymring og vil gjerne understreke at jeg beklager enhver erklæring eller handling som kan vise manglende respekt for andres religion."

Les i Berlingske Tidende


Dusør for å drepe Muhammed-illustratørene

02.12.05: Det religiøse partiet i Pakistan, Jamaat-e-Islami, som også har krevd at Danmarks offisielle representanter utvises fra landet, har utlovet en dusør på 50.000 kroner til den eller de som dreper tegnerne.

Den danske ambassadøren, Bent Wigotsk, har ingen planer om å forlate Pakistan, men understreker at situasjonen er alvorlig: »En ting er, at det kan gå ud over de danske tegnere - men hvis de nu ikke kan finde frem til dem, kan de jo i stedet finde en stedfortræder.« Det nasjonalistiske og fundamentalistiske partiet Jamaat-e-Islami sitter med makten i to av Pakistans provinser, og deler makten med regjeringspartiet i ett tredje.

Les saken i Berlingske Tidende


Tyrkias statsminister kritiserer Jyllands-Posten

16.11.05: Tegningene av Muhammed i Jyllands-Posten har falt statsministeren i Tyrkia tungt for brystet, melder Politiken. Under et debattmøte i København, uttalte han: ”Ytringsfrihet er viktig, men det er mer viktig hva som er hellig for meg. Jeg ville aldri misbruke min ytringsfrihet til å angripe ting som er hellig for Anders Fogh Rasmussen (den danske statsministeren, vår anm.).”

Den danske regjeringen får støtte fra World Association of Newspapers (WAN) for å ha avvist press fra arabiske land om å sanksjonere overfor Jyllands-Posten. WAN oppfordrer Den Islamske Konferansen, som skal ha toppmøte i desember, om å fjerne punktet om Muhammed-tegningene fra dagsordenen. De beklager også arabiske regjeringers manglende forståelse for at atskillelse mellom stat og presse er et av fundamentene for ytringsfriheten. En regjeringskonferanse er i følge Wan ikke et egnet forum for å drøfte innholdet i aviser, skriver Jyllands-Posten


Muhammed-tegning på auksjon

08.11.05: En av tegnere bak de 12 illustrasjonene av Muhammed som ble publisert i Jyllands-Posten auksjoner nå bort sin tegning. Overskuddet skal gå til jordskjelvrammede i Pakistan.

Tegneren er sjokkert over debatten og reaksjonene rundt tegningen: »Før de lande, hvor demokratiet er et fremmedord, begynder at tillægge os forkerte hensigter, bør de feje for egen dør, og det klares ikke med at feje tingene ind under et nok så ægte tæppe. Hvor jeg bor, er det tilladt at revse andre uden at ende på skafottet, og det burde man lære af i stedet for at gribe til love, der hører Middelalderen til«, sier Franz Füchsel til Berlingske Tidende

Samtidig melder NRK.no at Pakistan offentlig fordømmer at avisa publiserte tegninger av Muhammed. Pakistan hevder å taler på vegne av 57 muslimske land.


Egypt bryter dialogen med Danmark

04.11.05: Bråket rundt Jyllands-Postens publisering av 12 tegninger av Muhammed når nye høyder. Nå blir tegningene satt på dagsorden på muslimsk toppmøte i desember. Samtidig har Egypt uttrykt at de ikke lenger vil ha dialog med Danmark, melder JP.

Danmark har profilert seg på arbeidet med å skape en dialog med de arabiske landene om demokrati og menneskerettigheter, bl.a. ved opprettelsen av Det Dansk-Egyptiske Dialog Institut. Midtøstenekspert, Helle Malmvig, mener at den diplomatiske krisen som er under oppseiling kun kan løses med dialog.

Sentrale politikere sier imidlertid til Berlingske Tidende at Danmark ikke kan gå inn på et kompromiss hva gjelder den demokratiske oppfatningen av ytringsfriheten.


Men størst av alt er ytringsfriheten?

02.11.05: Debatten rundt Jyllands-Postens offentliggjøring av tegninger av islamstifteren Muhammed ruller videre. Ingvild Flaskerud, stipendiat ved Universitetet i Tromsø, kjøpte selv bilder av Muhammed under feltstudier i Iran. Til JP sier hun at i klassisk islamsk kunst fins det tallrike eksempler på at Muhammed er blitt avbildet.

JP sier at motivet for publiseringen var å slå et slag for ytringsfriheten. Kritikerne mener det kun handlet om provokasjon, og at avisen derfor ikke hadde det rette sinnelaget. Dette argumentet er helt uholdbart, mener Ralf Pittelkow. Man kan ikke ha skrevne eller uskrevne regler om at man ikke må ytre seg om et tema som en gruppe ut fra egen overbevisning tar avstand fra. Hvis så, vil man få én utgave av ytringsfriheten tilpasset det danske samfunnet og en annen tilpasset islam. Slik svikter man muslimer som vil integreres i et moderne demokrati, mener Pittelkow.

Her kan du se Muslimsk populærikonografi - utstilling samlet av Flaskerud.


Hirsi Ali: Publisering av tegninger av Muhammed er nødvendig

31.10.05: 11 ambassadører fra muslimske land har bedt statsminister Fogh Rasmussen om å gripe inn overfor Jyllands-Posten etter at avisen trykket tegninger av islamstifteren Muhammed. Ambassadørene ble avvist med henvisning til ytringsfrihet.

Ayaan Hirsi Ali gir sin fulle støtte til Fogh Rasmussen, og oppfordrer andre europeiske land til å etterfølge det danske eksemplet: ”Det er nødvendig å provosere muslimenes forhold til Muhammed, for ellers får man aldri skapt en nødvendig dialog med muslimer om det helt sentrale spørsmålet: Mener dere virkelig, at profeten Muhammed er fullstendig ufeilbarlig, og at enhver muslim i Europa i 2005 skal følge presis det levesettet som profeten hadde for 1.400 år siden, slik som islam foreskriver?” sier Hirsi Ali til Jyllands-Posten


Vil fortelle Danmarks statsminister om Muhammed

20.10.05: Rabalderet rundt Jyllands-Postens publisering av tegninger av islamstifteren Muhammed fortsetter. Flere arabiske ambassader, og ambassaden til Pakistan, Iran, Indonesia og Bosnia, har skrevet protestbrev til Jyllands-Posten, der de krever en unnskyldning fra avisens ledelse.

Ambassadene ber også om møte med Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen.


Jyllands-Posten mottatt trusler og kritisert på arabisk satelittkanal

12.10.05: Som tidligere formidlet er det blitt bråk om den danske avisen Jyllands-Posten, fordi den publiserte tegninger av Muhammed. En rekke muslimer, både i Danmark og utenfor de danske grenser, har organisert seg i et "motangrep" på avisen.

Avisen, og flere av dens journalister, har dessuten mottatt trusler, som alle er politianmeldt, melder Jyllands-Posten i dagens leder.

I tillegg har en imam i Danmark, Raed Hlayhel, kritisert avisen på den arabiske satelittkanalen al-Jazeera. Kritikken går ut på at avisens tegninger er et hån mot islam og Muhammed. Al-Jazeera er en av verdens største nyhetsformidlere, og har i tillegg en av verdens mest besøkte hjemmesider med et årlig besøkstall på 161 milloner.

Danske Ekstrabladet melder at Jyllands-Posten har engasjert et vaktselskap.


Tegninger av Muhammed skaper bråk

10.10.05: Den danske avisen Jyllands-Posten inviterte tegnere til å illustrere Muhammed slik de oppfattet han, og publiserte deretter 12 tegninger i avisen. Dette satte sinnet i kok hos mange muslimer, som også organiserte en protestaksjon mot avisen.

I tillegg vurderer flere muslimske organisasjoner å anlegge sak mot Jyllands-Posten og klage til FN, samtidig som de krever at flere av tegningene trekkes tilbake og at avisen gir en offisiell unnskyldning til alle muslimer.

Ekspert i strafferett, professor dr.jur. Vagn Greve fra Københavns Universitet, fastslår derimot at det er ikke et brudd på straffelovens blasfemiparagraf å publiserer tegninger av Muhammed i en avis.

Les i Jyllands-Posten


Rabalder rundt bokutgivelse om Muhammed

06.10.05: Det bygger opp til storm rundt en kommende bokutgivelse i Danmark. Boken handler om islamstifteren Muhammed, forfattet av Kåre Bluitgen.

Boken skal illustreres, men det har vært vanskelig å få tegnere til å våge å portrettere Muhammed, da dette anses som strengt forbudt innen islam.

12 tegnere presenterte imidlertid forslag til bidrag i Jyllands-Posten. Reaksjonene har ikke latt vente på seg fra både religiøst og verdslig hold. Kulturredaktøren i JP forsvarer publiseringen med at: ” ... religiøse følelser kan ikke gøre krav på særbehandling i et sekulært samfund. I et demokrati må man af og til acceptere at blive kritiseret eller gjort til grin”.


Kunstnere tør ikke illustrere bok om Muhammed

16.09.05: Den danske forfatteren Kåre Bluitgen leverer om to uker en bok om Muhammed, men flere kunstnere har av frykt for vold og represalier sagt nei til å illustrere boken med tegninger. I tillegg er det forfatterens erfaring at mange heller ikke ønsker å skrive om islam.

- Jeg har forfatterkolleger, der har sagt, at de overhovedet ikke vil skrive noget om islam, sier Bluitgen i følge Berlingske Tidende.


Les om Islamnorsk eller engelsk i nettleksikonet  Wikipedia

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00[email protected] © HRS 2002 - 2006