| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Integrering side 3

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Jobber for å få sharialån i Norge

05.03.07: FinansInvest har spesialisert seg på lån til muslimer, der ønsket for fremtiden er å tilby sharialån. Men foreløpig kaster muslimene seg over rentelån, selv om det ifølge koranen er synd, skriver e24.no. "Det er rush her etter fredagsbønnen," sier gründer og partner Shahzad Yaqub. Renteforbudet i koranen ser man gjennom fingrene på. FinansInvest har en håndfull ansatte, og de jobber på spreng for for å betjene låneivrige muslimske menn. Selskapet har kontorer i Central Jamaat-e Ahl-e, Skandinavias største moské. Men det er ingen banker i Norge som per i dag har planer om å tilby de rentefrie sharialånene i Norge. "DnB NOR og de andre norske bankene tror ikke det er noe marked for sharialån i Norge, fordi de er for dyre," sier Yaqub. Grunnen er at banken må beregne seg en fast profitt. Akkurat som et fastrentelån er dette dyrere, fordi banken må ta større risiko. I tillegg krever det mer arbeid å sette sammen lån hvor kunden slipper å se renteberegning på fakturaen. FinansInvest spør alle som låner om de egentlig ønsker seg et lån uten renter. 90 prosent svarer ja. "Men da vet de ikke at det koster mer. Vi må vite om de er villige til å betale de tusenlappene det vil koste ekstra før vi kan si at det er et marked for det," sier han.


Innvandrernes økonomiske samfunnsansvar

02.03.07: Det er flere som har reagert på Aftenpostens avsløringer om skattejuks i drosjenæringen og pakistanernes forhold til å betale skatt og avgifter. I dag skriver Michael Blümlein i et innlegg til HRS at økonomisk kriminalitet i innvandrermiljøet i høy grad er dokumentert, men at det likevel i liten grad blir diskutert i massemediene. Blümlein påpeker at innvandrere også har en moralsk forpliktelse til å bidra for å bevare det velferdssamfunnet vi nå lever i.

Michael Blümlein, som selv er innvandrer, arbeider som rådgivende ingeniør. Han påpeker selv at han har vært mangeårig medlem av Amnesty International, og har tidligere arbeidet aktivt for samvittighetsfanger i flere land. Han er også medlem av blant annet Framtiden i våre hender og Human-Etisk Forbund.

Les Blümleins innlegg: Innvandrernes økonomiske samfunnsansvar


Politisamarbeid mellom Norge og Pakistan

27.02.07: Tettere politisamarbeid mellom Norge og Pakistan tvinger seg frem grunnet drap på norske statsborgere i Pakistan, storstilt pengesmugling samt drosjejuksere, skattebedragere og gjengmedlemmer på rømmen, melder Aftenposten.no. Det fremkommer videre at politiet i Pakistan ønsker et tettere samarbeid med norsk politi, hvis samarbeidet er gjensidig.

Rahila-saken
og Abdul Rehman-saken er to eksempler som viser hvor viktig det er med bedret samarbeid om etterforskning. Mangel på samarbeid fører til at saker ikke blir oppklart der norskpakistanere er involvert. "Samarbeidet må bli bedre enn det er i dag. Norge er en rettsstat. Våre borgere har krav på at vi bidrar til at rettigheter sikres ute og hjemme," sier Norges ambassadør i Islamabad, Janis Bjørn Kanavin. Statsminister Jens Stoltenberg har hatt møter med Pakistans president Pervez Musharraf, der samtalene også skal ha omfattet bedret politisamarbeid mellom landene. "Det må ikke være slik at Pakistan blir oppfattet som et fristed. Hvis folk tror det er slik, får vi et problem. Vi må stadig forbedre metoder for å sikre og forfølge norske borgere også i Pakistan," sier en åpenhjertig ambassadør.


Innvandrertett bebyggelse vanskeliggjør skolegang

22.02.07. Elever som bor og vokser opp i områder med mange innvandrere har vanskeligere for å komme seg inn på videregående skole, uansett om man har svensk eller utenlandsk bakgrunn, skriver Metro.se.

Elever i slike områder har dobbelt så høy risiko for å ikke fortsette skolegang etter grunnskoleutdanningen, fremkommer det i en rapport fra Statistisk sentralbyrå i Sverige, SCB. I studien har SCB hele 100 000 barn med i utvalget.


35 millioner til kurdiske Irak i nytt hawala

21.02.07: En kurdisk iraker som selv har fått avslag på asylsøknaden i Norge, har samtidig i løpet av de siste tre år sendt 35 millioner kroner ut av Norge til Irak, melder Aftenposten.no. Pengene er sendt via Tyrkia i et overføringssystem kalt hawala. Hawala er ulovlig pengeoverføring over landegrenser, velkjent i Asia og i deler av Afrika. Bare kontaktpersonene i systemet kjenner identiteten til sender og mottager i en transaksjon, en transaksjon som ofte betegnes som hvitvasking. I Norge er internasjonal betalingsformidling forbeholdt Norges Bank og valutabankene, og hawala er forbudt.

Mannen sitter varetektsfengslet, siktet for både ulovlig bankvirksomhet, menneskesmugling og en rekke andre forhold. I følge politiet kom han til Norge i 2002, men ingen vet sikkert hvem han er. Han har oppgitt flere identiteter og har fått avslag på sine norske asylsøknader. Med god hjelp fra den irakske ambassaden i Stockholm skal mannen ha fått skaffet seg pass med falsk identitet. Den irakske ambassaden i Stockholm er mistenkt for å ha delt ut hele 26 000 falske pass.

Ti personer tatt for menneskesmugling i Sverige
Det fremkommer også i dag at ti personer er pågrepet siktet for menneskesmugling av irakere til Sverige, melder Aftenposten.no. Fire andre ble pågrepet, men løslatt. Politiet vil ikke oppgi nasjonaliteten til de arresterte, heller ikke hvor mange mennesker som ble smuglet inn og andelen som ble forsøkt smuglet inn i Sverige fra Irak.


Khat i tonnevis til Norge

20.02.07: I fjor ble det beslaglagt 3,4 tonn khat av tollerne i Norge, mot 2,6 tonn året før, melder NTB. Tollerne på Gardermoen avdekker fulle kofferter av rusmiddelet. Arbeiderparti-politiker Jan Bøhler tror somalierne i Oslo-området alene tygger rundt 1 tonn khat i uken. Det er dermed mye khat som må smugles inn i landet, ifølge VG Nett.

Beslaget i Norge er på lik linje med det som er gjort i Danmark, der det i fjor ble beslaglagt 3,5 tonn khat. Også i Danmark regner politiet med at dette bare er toppen av isfjellet: »Efterretninger lyder, at der kommer mellem et og to ton over grænsen hver dag,« sa leder av politi- og tollgruppen Peter Baum. Khaten til Danmark regnes med å komme med fly fra Mogadishu i Somalia til Amsterdam i Nederland og videre til Danmark i små lastbiler og varevogner. Smuglingen antas også å være meget godt organisert.


Nye matvaner påtvinges skolebarna

15.02.07: Alle barneskoler i Antwerpen skal innføre halalkjøtt og fjerne alt svinekjøtt fra skolemenyen. Begrunnelsen er blant annet at foreldrene til de muslimske barna ikke lenger stoler på at maten som serveres på skolen virkelig er halal. Mange av barna har derfor blitt holdt hjemme, opplyser Flanders News.

I London protesterer muslimske foreldre med barn på Kingsgate Primary School, fordi kun lunsjmenyen er halal. Skolen består av 75 prosent muslimske barn, og foreldrene mener deres barn ikke skal påtvinges "noen annens kultur", melder This is London.

Ifølge informasjon hos Mattilsynet.no har ikke Norge noe eget regelverk som regulerer forholdene ved halalslakting eller andre rituelle slaktemetoder. Tilsvarende regelverk som for all annen slakting gjelder også for denne typen slakting. Som følge av dette stiller altså Norge krav om at alle dyr skal bedøves før avliving, også ved halalslakting. Dette i motsetning til mange andre land i Europa, som tillater ”ekte” halalslakting, der dyret "blør ihjel" uten å være bedøvet først.


UD leier palass i Pakistan bygget på svarte penger fra Norge

15.02.07: Mange drosjeeiere i Oslo er under gransking for storstilt skattefusk og svart arbeid, og et flertall av disse har opprinnelse fra Pakistan (se også sak under). Det er avdekket at mye av pengene er havnet i Pakistan, der det blant annet blir bygget enorme luksuspalass (se sak lenger ned på siden). En av de som granskes, en 43 år gammel drosjeeier, mistenkt for å ha kjørt inn 10 - 20 millioner kroner svart, eier et luksushus i Islamabad. I dag avdekker Aftenposten.no at den norske ambassaden bruker å leie dette huset. Palasset er verdt minst seks millioner norske kroner. Det er omtrent like mye som mannen risikerer å skylde kemneren i Oslo etter drosjejukssaken.

Oslo Taxi har ingen rettigheter til å frata noen et drosjeløyve, det er det kun myndighetene som har. Selv om det er oppdaget og mange er under etterforskning, kjører de mistenkte fortsatt taxi.


Beriker seg selv i Pakistan på norske penger - i Norge er de "fattige"

14.02.07: Aftenposten.no forteller i dag om to norskpakistanske brødre som har bygget seg et landemerke, et palass, i landsbyen Mehmad Chak, også kalt ”Taxi-paradiset”, i Pakistan. En av dem er knyttet til taxijukset og skatteunndragelse i Oslo. Gigantiske private palasser på den fattige landsbygda nord i Punjab, som de fleste norskpakistanerne kommer fra, plopper opp som paddehatter.

Den norske valutaen er velkjent i Pakistan. Aftenposten avdekker at i fjor økte den offisielle frakten av pengebunker på flyet til Pakistan med 60 prosent. I 2005 ble det deklarert rundt 75 millioner kroner for slik overføring, i 2006 var summen økt til 119 millioner.I tillegg ble det i 2005 sendt rundt 90 millioner kroner i privat kapital via bank til Pakistan. For 2006 er tallene ukjent. Det antas også at store pengesummer smugles fra Norge til Pakistan årlig.

Den private pengeveksleren Javed Khan på markedet F-6 i Pakistans hovedstad Islamabad kjenner godt til norske kroner. Han forteller at det kommer folk med svære, norske seddelbunker for å veksle dem inn i pakistanske rupier. Om ikke kursen er den beste, finnes det andre fordeler: Herfra går ingen hvitvaskingsmelding til verken norske Økokrim eller pakistansk politi, skriver Aftenposten.

Men selv om Norge er kjent med at både norskpakistanere og andre innvandrergrupper årlig fører ut store pengebeløp til utlandet, så er dette økonomiske verdier som aldri inkluderes i de norske levekårsundersøkelsene. Statistisk sentralbyrå (SSB) sine levekårsundersøkelser konkluderer hver gang at innvandrere i Norge er de "fattigste", hvilket ikke er så underlig da eksempelvis den norske hytteparken teller som luksus, mens palassene i et land som Pakistan ikke regnes med. Og at innvandrerfamilier "fastslås" som fattige får også andre følger. For eksempel hevder FAFO-forsker Anne Britt Djuve at "10 000 av 12 000 fattige Oslo-barn lever i minoritetsfamilier. Mønsteret er ikke nytt. Men vi ser en voksende underklasse der stadig flere barn vokser opp." Men er vi så sikker på at disse er så fattige? Kan det heller være at mange av disse familiene har sin formue et annet sted enn i Norge?

SSB forteller da også til Aftenposten at de har tall for eiendom i utlandet, basert på opplysninger gitt til ligningsvesenet. Men så kommer "bomben" som ingen sentrale myndigheter tar tak i: Tallene for Pakistan er så lite troverdige at SSB ikke vil frigi tallene. Totalt er det oppgitt 216 norske eiendommer i Asia utenom Thailand. Trolig er bare noen titalls eiendommer i Pakistan oppgitt som formue. "Tallene for Pakistan er så lave at vi ikke kan gå ut med det som troverdig statistisk materiale," sier rådgiver Ingrid Mellbye i SSB.

Kanskje norske myndigheter lukker øynene fordi de tror, eller håper, at de norske pengene som føres ut av landet bidrar til økonomisk utvikling, arbeidsplasser og er en slags u-hjelp i mottakerlandet. Det er lite som tyder på at det er slik det fungerer. Da HRS besøkte Pakistan i 2004, og reiste rundt i blant annet Nord-Punjab blant alle de gigantiske palassene som er bygd for vestlige penger, fortalte innbyggerne at dette er penger som ikke bidrar positivt i Pakistan: De vestlige pengene har ført til at tomte- og husprisene har økt voldsomt, i tillegg til et skred av rettssaker knyttet til tvister om landområder. Skillet mellom fattig og rik har økt, og prisene på arbeidskraft og råvarer er presset ned. Skoleprisene har også økt voldsomt, blant annet som et resultat at stadig flere pakistanere i Vesten sender barna sine på skole i Pakistan. De innbyggerne som ikke har familie i Vesten, har knapt råd til tak over hodet og må sende barna sine på de billigste, og selvsagt dårligste, skolene, hvis skole i det hele tatt. Mange av disse jobber som underbetalte tjenere for pakistanerne i Vesten og eventuelt deres familie som er igjen i Pakistan. Stadig flere av de gigantiske palasser på den pakistanske landsbygda står tomme store deler av året, og kaster lange, truende skygger over den fattige befolkningen, som får stadig mindre igjen for sine penger.

Her kan du se bilder fra Pakistan


Pakistanske og somaliske kvinner i Norge er taperne

14.02.07: Høyest ledighet, dårligst helse og mest isolert - kvinner fra Pakistan og Somalia utgjør en stadig voksende underklasse, skriver Oslopuls.no. Tall fra FAFO forteller at drøyt to av ti kvinner med opprinnelse fra Pakistan og tre av ti kvinner med opprinnelse fra Somalia, er i jobb i Norge. Dette er kvinner som er avhengig av trygd, og som topper statistikken for dårlig helse. ”Mange kvinner har bodd her lenge, men har aldri fått lov av sine menn å lære norsk. Nå er de sjanseløse på arbeidsmarkedet,” sier leder i Pak Kvinneforening, Tahirah Iqbal,Iqbal. Hun ser også at unge kvinner blir utestengt. ”Mange får ikke lov å gå på skole av svigerfamilien og blir isolert. Vi kan ikke fortsette på samme måten her som i Pakistan. Men også det norske systemet må åpnes.”

Sosialbyråd Sylvi Listhaug (Frp) er bekymret over bildet, og varsler nye tiltak i en egen aktiviseringsmelding før påske. ”Vi vil vurdere både norskopplæring og arbeidstrening som krav for å motta sosialhjelp for å gjøre kvinnene selvberget. Mor er nøkkelen til integrering,” sier hun, og påpeker at det mangler både krav og tilbud.

HRS minner gjerne om hva vi lenge har hevdet: "Integrer mor, og 2/3 av jobben er gjort - for mor integrerer barna."


Innvandrerpolitiker slått i bystyresal

08.02.07: Midt i bystyresalen ble SV-politiker Sadi Emeci slått av Shahid Iqbal Bhatti fra Arbeiderpartiet, skriver Drammens Tidende. Slaget fant sted i en pause under bystyrets behandling av kommuneplanen forrige uke. Emeci satt på plassen sin da Bhatti kom bort. "Hva skal vi med Frp når vi har sånne som deg, Sadi," skal ha vært Bhattis bemerkning før han slo til Emeci og gikk tilbake til sin egen plass i salen.

Arif Erkøk (Ap) mener det som skjedde er helt uakseptabelt. ”Det er ytringsfrihet i Norge,” sier Erkøk. Nå har SV’s og Ap’s gruppeledere gått sammen om å arrangere et forsoningsmøte mellom de to partene.

Bhatti beklager hvis Emerci følte seg truet: ” Men jeg slo ikke. Jeg rørte ved kinnet hans, noe som i vår kultur er godt ment. Jeg står for øvrig ved det jeg sa,” sier Bhatti til Drammens Tidende.no


Far stukket av med barna til Egypt

06.02.07: En 31-årig mann ved Slagelse i Danmark stakk i helgen av med sine to barn på to og fem år til Egypt. Det var barnas 23-årige mor som meldte fra til politiet. Politiet har hatt kontakt med mannen som hevder at han "bare har reist på ferie". Men han vet ikke når han skal tilbake til Danmark, og om barna får bli med tilbake, skriver Ekstrabladet.dk. Leif Vinther ved Slagelse politi forteller følgende: "Han fortalte os, at parret havde samlivsproblemer, og at han var taget på ferie med børnene, men at han snart ville vende hjem, da han er forretningsdrivende og skal passe sin butik. Han faxede derpå et ikke videre officielt-udseende dokument til os, som skulle tjene som dokumentation for, at moderen har givet ham den fulde forældremyndighed over døtrene. Vi skal nu ad helt officielle kanaler i Danmark have undersøgt, hvordan forholdene omkring forældremyndigheden for de to piger er."

Les relaterte saker

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 post@rights.no © HRS 2002 - 2007