| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Integrering side 6

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Australia innfører statsborgertest

12.12.06: Innvandrere som ønsker å bli australske statsborgere, må snart gjennomgå en språk- og kunnskapstest, sier statsminister John Howard."Denne prøven vil inneholde en test av engelskkunnskapene. Den vil også inneholde en test som forutsetter grunnleggende kunnskaper om det australske samfunn, vår kultur og våre verdier og helt klart også en forståelse for vår historie," sa Howard til australsk presse mandag, melder NTB.

Statsministeren understreker at prøven ikke skal fungere som et stengsel for innvandrere, men sikre at ”folk forstår og kan bruke engelsk”, samt vise forståelse for samfunnet de kommer til å bli en del av.


Æreløse nordmenn

11.12.06: I går viste TV 2 første del av en dokumentar om gjengmiljøet i Oslo. Gårsdagens program var i stor grad viet den tidligere lederen i gjengen Young Guns, Shahid Rasool. Han ble intervjuet i fengselet, der han soner en dom på 12 år for blant annet grov vold. Rasools budskap var ikke spesielt oppmuntrende. Etter 32 år i Norge har han lite til overs for verdier som står sentralt i Norge: "Den vestlige verden har ikke noe ære. Hvilke verdier har dere? Gi meg en verdi dere har, så skal jeg gi deg motsvar," sa Rasool. Men Rasools utfordring ble ikke fulgt opp. Vi vil derimot spørre Rasool hvordan han stiller seg til verdier som likeverd mellom mennesker? Likestilling mellom kjønn? Ytringsfrihet? Religiøs frihet?

Langt på vei svarer vel Rasool når han sier: "Plutselig skal homser får lov å gifte seg og adoptere barn. Et land som har homser som ministere, hvordan skal det gå med det landet?", sitert fra Nettavisen.no

For Rasool har etter 9 år i fengsel funnet en slags forsoning gjennom islam. I programmet fortalte Rasool at hans far er imam, og at han har lært mye av han. Men etter selvstudier i fengselet har han lært meget mer - og han nærer stor mistro til det han kaller æreløse nordmenn.


Millioner av svarte kroner sendes til Pakistan

07.12.06. Norskpakistanere overførte i fjor 90 millioner kroner til Pakistan via bank. Eksperter mener like mye ble fraktet dit i kontanter, og at mesteparten var svarte penger, melder Aftenposten.no. I 2003 registrerte den pakistanske sentralbanken overføringer fra norske privatpersoner på omkring 60 millioner kroner. I fjor hadde dette tallet økt til 90 millioner. Eksperter tror dette bare er toppen av isfjellet, og nå skal både forskere og statsforvaltning granske pengestrømmen til Pakistan. De svarte pengene smugles først og fremst ut av Norge via fly.

HRS kjenner til at både gamle og unge, kvinner og menn, både fester penger fast til kroppen før avgang, og også gjemmer penger i bagasjen. Fenomenet er langt fra en nyhet. Ap-politiker Khalid Mahmood skrev i en urduspråklig avis for noen år siden at "hvis det fantes pirater i luften, så ville flyene til Pakistan International Airlines (PIA) være et prioritert objekt for dem". Kontrollsjef Jan Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor er ikke i tvil om at mye av de pengene som fraktes til Pakistan er svarte penger. "Drosjesaken i Oslo har vist dette. I tre kontroller på Gardermoen ble ni personer knyttet til drosjejukset tatt i forsøk på å smugle penger - tilsammen 1,2 millioner kroner. Vi har mistanke om at store, svarte pengestrømmer har gått ut av Norge til Pakistan i flere år, og at dette fortsetter," sier Kristiansen.

Til sammen er det til nå avslørt 371 millioner i svart omsetning blant de involverte drosjeeierne. Etter det Aftenposten kjenner til, er en stor del av disse eierne å finne i det norskpakistanske miljøet.

Norske myndigheter burde kartlegge omfanget av særlig eiendommer som besittes av norskpakistanere og deres familier i Pakistan, og sjekket disse verdiene opp mot inntekt og verdier i Norge. Det samme gjelder for andre sentrale innvandringsland, som Tyrkia, Marokko, Irak (nord i sentrale områder i Kurdistan), Gambia og Somalia. Initiativet kunne med fordel vært koordinert med Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelser, som i dag kun måler materielle levekår ensidig knyttet til Norge. I tillegg bør "typiske norske" investeringsland, som eksempelvis Spania, vært inkludert.


TV2-dokumentar skaper røre blant såkalte antirasistene og multikulturalister

06.12.06: Fotograf Christoffer Owe, har tatt et personlig blikk på integreringstilstanden og den flerkulturelle virkeligheten i dokumentaren "Naive Norge", sendt mandag på TV2. Ikke overraskende skaper Owes ærlige og personlige formidling av betydelige kulkturkonflikter, sterke motreaksjoner fra klassisk antirasistisk hold, som går hånd i hånd med kulturelativister.

I Dagsavisen går den ytterliggående organisasjonen SOS Rasisme, kraftig ut mot Owe: ”Denne ’dokumentaren’ beskriver innvandrere som en pest og en plage og en trussel mot norsk kultur, uten å kunne dokumentere noen av påstandene,” sier lederen av SOS Rasisme i Oslo, Nasim Ahzami. Thomas Hylland Eriksen, som ”ufrivillig” deltok i dokumentaren, følger opp kritikken: ”Innlegget hans var noe av det verste tendensiøse sludder som jeg har hørt,” sier Hylland Eriksen, som mener Owe ”burde vært beskyttet mot seg selv”. Han reagerer kraftig på at han selv fremstilles ”som virkelighetsfjern akademiker”.

Hylland Eriksen, som bor på den monoetniske vestkanten i Oslo, har også rukket å skrive et innlegg til Dagbladet, der han som på bestilling prøver å frata Owe enhver troverdighet: ”Filmen er en journalistisk arbeidsulykke; den er kunnskapsløs, ensidig og krenkende overfor både majoritet og minoriteter - men det kan godt være at den hellige ytringsfrihet legitimerer at slikt søppel sendes over eteren så lenge TV2-ledelsen tror at ’folk’ vil ha det, og at sjikanøs omtale av minoriteter er greit så lenge seertallene er akseptable,” skriver Hylland Eriksen, før han forsetter med en forklaring på hvorfor han selv i toleransens og åpenhetens navn ga Owe talerstolen under et seminar om ”kulturell kompleksitet”, som det heter i de kretser, og som Hylland Eriksen selv var arrangør av. Seminaret ble til et meget seervennlig og selvforklarende innslag i Owes film om akademikernes totale mangel på kontakt med folks virkelighet. Hylland Eriksen har med andre ord svært god grunn til å være misfornøyd med sin i utgangspunktet åpne innstilling til Owe.

Hylland Eriksens kommentar om ”tendensiøst sludder” og at Owe ”burde vært beskyttet mot seg selv”, berettiger for øvrig en påminnelse om Hylland Eriksens egne skriftelige ”meritter” nylig, da han beskyldte Hege Storhaug for ikke ”å tilby andre løsninger enn etnisk rensning og tvangsassilimasjon” på integreringsproblematikken. Disse ekstreme, sludderaktige uttalelsene (som han hadde tjent på å ha blitt beskyttet mot) falt blant annet i kronikk i Agderposten og ble besvart i kronikk i VG 20/11 av Storhaug.

SOS Rasisme vurderer om dokumentaren skal anmeldes for brudd på rasismelovgivningen, skriver Dagsavisen videre. At SOS Rasisme i det hele tatt prøver å fremstå som en troverdig aktør hva gjelder renhårige ytringer og handlinger, er mer enn interessant. Nå skal de snart, og nok en gang, ut i gatekamp med ytterliggående på motsatt fløy, før de antakelig om ikke lenge igjen sender ut pressemeldinger som er basert på sludder, løgn og annen umoral og uprofesjonalitet.

Summert opp: Det er magre tider for multikulturalistene. Deres åpenbare vikende front grunnet mangel på virkelighetsforståelse og kritisk fornuft, frembringer intoleranse, direkte hat og ytterligere uforstand. For å si det med Winston Churchills ord: “My worst enemies are my old speeches.”


Henrett dem - og så hva da?

06.12.06: "Innvandrere som har gjort alt de kan for å bli respektable norske samfunnsborgere, får en på trynet. Samtidig blir de som jamrer over vestlige verdier, degget med her i landet," skriver forfatter Bruce Bawer i en glimrende kommentar i dagens Aftenposten.

Bawers utspill er en reaksjon på medieoppslag om enn doktorgradsavhandling som hevder at nordmenns drikkekultur hindrer innvandrerungdoms integrering. Bawer peker på det åpenbare faktumet som media mer eller mindre underslår, nemlig at det ikke handler om innvandrere generelt, men muslimer spesielt. Og som Bawer sier om påstanden om integreringshindre: "Er det noen som egentlig tror at integreringen kan forbedres betydelig ved å fjerne øl, vin og sprit fra menyen? Forby alkohol i dag, og i morgen kommer det sikkert nok en doktorgradsavhandling som argumenterer for at integreringen vanskeliggjøres av at norske jenter er løsaktige. Tving da kvinnfolk til å bære slør, og så blir det hevdet at det er toleransen av homofile som ligger til grunn for samfunnssplittelsen. Henrett dem - og så hva da?"

Bawers innlegg i Aftenposten bør leses opp mot hans kommentar under vår Ukas Skribent, der han peker på hvordan janteloven i Norge ”representerer en svært alvorlig fare” for friheten i Norge.


Økt fremmedhat i Sverige

06.12.06: En årlig undersøkelse fra Universitetet i Uppsala viser at gruppen som er mot innvandring og innvandrere er fordoblet siste år. Undersøkelsen, som hvert år tar pulsen på svenskenes innstilling til et multietnisk samfunn innenfor områder som kultur, religion og arbeidsliv, avdekker at andelen svensker som har inntatt eksteme negative standpunkter i forhold til innvandrere, har økt fra tre til seks prosent bare siste året. Selv om størstedelen fortsatt er positive til innvandring og innvandrere, går utviklingen i feil retning. "Det er en beklagelig utvikling," sier den svenske integrerings- og likestillingsministeren, Nyamko Sabuni, til Dagens Nyheter.se.

I undersøkelsen fremgår det at majoriteten, 82 prosent, som er en økning på 2 prosentpoeng fra i fjor, støtter helt eller delvis at "invandrarna har skyldighet att anpassa sig till vårt lands vanor". Når det gjelder religion og mangfold har negative holdninger øket: På påstanden "muslimska kvinnor som lever i Sverige är i högre grad förtryckta än andra kvinnor i Sverige", sa 64 prosent seg enig i dette, mot 58,5 prosent i fjor.

I undersøkelsen deltok 954 personer i aldern 18 - 75 år.


Besteforeldre om bekymring for barnebarna

05.12.06: Besteforeldrene, med Kåre Willoch, tidligere finansminister Per Kleppe og tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland i spissen, er svært bekymret for den globale oppvarmingen og for klimaet barnebarna går i møte. Nå har de skrevet brev til statsminister Jens Stoltenberg hvor de krever at regjeringen snarest utarbeider en forpliktende klimahandlingsplan.

- De menneskeskapte klimaendringene reiser fundamentale etiske spørsmål om vårt ansvar for langsiktige konsekvenser av våre kortsiktige valg. Vi kan ikke lenger se på at vanetenking og politiske feilprioriteringer setter våre barnebarns liv og helse på spill, skriver de.

Mon tro når besteforeldre vil skrive dette:

- Innvandringspolitikken reiser fundamentale etiske spørsmål om vårt ansvar for langsiktige konsekvenser av våre kortsiktige valg. Vi kan ikke lenger se på at vanetenking og politiske feilprioriteringer setter våre barnebarns liv og friheter på spill.


Kvinnelige innvandrere - hvem er de og hvordan går det?

04.12.06: Kvinnelige innvandrere utgjør en stadig større del av befolkningen i Norge. Det er til dels store forskjeller mellom menn og kvinner i den ikke-vestlige innvandrerbefolkningen, både når det gjelder hvorfor de kommer til Norge og hvordan det går med dem her, melder SSB.no.

Ved inngangen til 2006 besto innvandrerbefolkningen av rundt 387 000 personer. Av disse var ca. 196 000 kvinner, der om lag 163 000 var førstegenerasjonskvinner og 33 000 etterkommere. Innvandrerkvinnene fra Pakistan utgjør den største ikke-vestlige gruppen av innvandrerkvinner, med nær 7 prosent. Over 7 400 kvinner er født i Pakistan og innvandret til Norge, mens nær 6 000 er etterkommere. Etter Pakistan, utgjør innvandrere fra Vietnam (9 300), Irak (8 600), Somalia (8 300), og Bosnia-Hercegovina (7 500) de største gruppene av kvinnelige innvandrere.

Flest kvinner kommer til Norge på familieinnvandring. Statistikken avdekker videre at kvinner studerer i høyere grad enn menn, men at de samtidig har lavere utdanningsnivå. Det er også lavere yrkesdeltaking blant kvinner enn blant menn. Innvandrerkvinner har lavere inntekter og lav valgdeltakelse. Samtidig er det betydelige variasjoner mellom gruppene.


Ikke-vestlige sliter med helsa

29.11.06: En ny doktorgrad av Bernadette Kumar avdekker at mange ikke-vestlige innvandrere sliter med helsa. Menn med opprinnelse fra Pakistan har nesten dobbelt så stor sjanse til å utvikle hjerte- og karsykdommer som etniske norske, skriver Klassekampen.no. Til grunn for avhandlingen ligger en undersøkelse av helsa til et utvalg på 3 019 personer født i Tyrkia, Iran, Pakistan, Sri Lanka og Vietnam i alderen 31– 60 år. I tillegg ble helsen til 1 719 personer som var definert som etniske minoriteter i alderen 15–16 år vurdert.

Menn med opprinnelse fra Pakistan har 41 prosents sjanse for å utvikle slike sykdommer, mens det tilsvarende tallet for etniske norske menn er 23 prosent. Innvandrermenn fra Tyrkia har en risiko på 33 prosent. Lavest på hjerte- og karskalaen skårer menn fra Sri Lanka, med 14 prosent.

Forklaringsvariablene er å finne i de til dels store forskjellene blant ikke-vestlig innvandrere når det gjelder helse-, livsstil- og kostholdsvaner, som varierer etter opprinnelsesland. Samtidig blir disse vanene opprettholdt av etterkommere. Generelt sett er flertallet av ikke-vestlige innvandrere mindre fysisk aktive enn andre her i landet. Der fremkommer også at voksne ikke-vestlige innvandrere blant annet er overvektige, lite fysisk aktive og at de røyker mest.


Ikke-vestlige har dårligere karakterer

29.11.06: En studie utført av Liv Anne Støren ved NIFU-STEP avdekker ikke-vestlige elever generelt sett har dårligere karakter på videregående enn etnisk norske, skriver IMDIs inytt.no. 84 prosent av alle elever med ikke-vestlig bakgrunn som startet videregående skole mellom 1999 og 2001, er med i undersøkelsen. Flesteparten av disse var fra Pakistan, Iran, Vietnam og Bosnia. Forskjellene i karaktersnitt forklarer Støren med skoleforhold i hjemlandet, og foreldrenes utdanningsnivå. Spesielt antar hun det kan ha betydning for elevene med opprinnelse fra Somalia, Kosovo og Irak. Den eneste gruppen som har tilsvarende karakterer som etnisk norske, er elever med vietnamesisk bakgrunn.


Mottar dobbelt så mye i bidrag enn hva som betales i skatt

28.11.06: Ikke-vestlige i Danmark mottar dobbelt så mye i sosiale bidrag som hva de bidrar med til skattekassen. Den økonomiske integreringen er dermed dårligere i dag enn for 20 år siden. Årsaken er et arbeidsliv som krever langt mer kvalifisert kompetanse enn tidligere, kombinert med lav utdannelse blant ikke-vestlige, melder Jyllands-Posten.dk


Integrering feid under teppet i Nederlands nyvalg

22.11.06: I dag går nederlenderne til valgurnene på nytt, etter en valgkamp som har vært preget av fraværet av integreringsdebatt. Dette fraværet forklares i følge kommentatorer og politikere med at folk er trette av denne diskusjonen, som toppet seg i sommer da bråket rundt daværende parlamentariker Ayaan Hirsi Ali raste for fullt, melder Aftenposten.no. Integreringsminister Rita Verdonk inndro først statsborgerskapet til somaliskfødte Hirsi Ali, som også var hennes partifelle i parlamentet, da Hirsi Ali angivelig skulle ha løyet om sin identitet for å få opphold i Nederland. Det kom senere frem at den såkalte "løgnen" hadde vært offentlig kjent i flere år, men at Hirsi Ali ble utsatt for en usakelig forfølgelse av folk som ville ha henne til å holde kjeft. Heller ikke i Nederland kritiserer man islam ustraffet. Hirsi Ali valgte å flytte til USA, til tross for at hun fikk sitt nederlandske statsborgerskap tilbake. Men Hirsi Ali etterlot et Nederland i regjeringskrise, for Verdonks håndtering av Hirsi Ali resulterte i at ett av regjeringspartiene forlot regjeringen. Og i dag er nyvalget. Samtidig kan det synes som det nederlandske folket har tilgitt Verdonk, for hun er i dag en av de mest populære politikerne i Nederland. Dette kan ikke minst skyldes hennes kontante opptreden i forhold til integreringsspørsmål, nå sist med forslag om forbud om ansiktsdekkende slør i det offentlige rom.

Men som Aftenposten skriver: "Strenger regler for immigrasjon løser ikke problemet med at Nederland i økende grad utvikler seg til et 'vi' og 'dem' samfunn. Nederland sliter, som de fleste stater i Europa, med manglende integreringen av sin raskt voksende muslimske befolkning. Dette problemet er ikke blitt mindre de siste fire årene. Det er nå bare feid under teppet. Og der kan ikke en ny nederlandsk regjering la det få ligge og ulme."

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 post@rights.no © HRS 2002 - 2007