| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Ekteskap > Arrangerte- og tvangsekteskap > Tvangsekteskap opp i Drammen Tingrett > Ekteskapet dømt ugyldig

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

En historisk dom ble nylig avsagt i Norge: En ung pakistansk kvinne har fått ekteskapet sitt erklært ugyldig fordi hun ble tvunget til å gifte seg. Men med den nye ekteskapsloven er samtlige lovparagrafer om tvangsekteskap radert bort.
Faksimile fra Dagbladet 1992
Av Hege Storhaug

For første gang i historien er tvangsekteskap kjent ugyldig av en norsk domstol. En ung kvinne, født i Norge av pakistanske foreldre, ble giftet bort under tvang i Pakistan i for vår. Hun gikk til sak for å få ekteskapet omstøtt og vant rettssaken. Men den historiske dommen kan bli både den første og siste i sitt slag i Norge.

Den unge kvinnen er født i Norge. For to år siden ble hun tatt med til Pakistan av sin far og bror. Mot kvinnens vitende var hensikten å gifte henne bort til en tremenning. Hun nektet i det lengste, men ga opp kampen etter å ha blitt grovt mishandlet. Etter bryllupsfesten klarte hun å flykte til Norge med hjelp av den norske ambassaden i Islamabad. Hun gikk rettens vei for å få kjent ekteskapet ugyldig. 4. januar i år fikk hun meldingen fra Ringerike herredsrett: Retten dømte ekteskapskontrakten ugyldig fordi den mente kontrakten ble undertegnet i alvorlig frykt for liv og helbred. Et viktig bevismateriale under rettssaken var et over to timer langt videoopptak av bryllupet. Kvinnen vekslet mellom gråt og apati gjennom hele vielsen og bryllupsfesten.

Både kilder i norsk utenrikstjeneste og innvandrermiljø i Norge forteller at arrangerte ekteskap er en vanlig tradisjon blant våre innvandrere fra asiatiske land som Pakistan, India og Tyrkia.
Men flere og flere barn av innvandrere protesterer mot foreldrenes tradisjon. De føler seg ves så nær den norske kulturen og ønsker derfor frihet til selv å kunne velge ektefelle.

Ny lov
Men den unge kvinnens historiske seier kan bli den siste i norsk rettsvesen. 1. januar i år fikk vi den nye ekteskapsloven hvor samtlige paragrafer som omhandlet ekteskap inngått under tvang, er fjernet. Verken Stortinget eller Barne- og familiedepartementet var klar over at tvangsekteskap er et problem i dagens Norge. De glemte våre nye borgere – innvandrere fra asiatiske land. Både straffeparagraf 221, med en strafferamme på fire år for den som truet en annen inn i et ekteskap, samt ekteskapslovens paragraf 35, sjette ledd, som sikret at tvangsekteskap kan forlanges omstøtt, ble fjernet.

Tabbe
- At politikerne ikke tenkte på våre innvandreres tradisjoner, er en tabbe. Jeg regner det for sannsynlig at vi vil få liknende saker, særlig etter at den unge pakistanske kvinnen vant sin rettssak, sier Leidulv Digernes, kvinnen advokat og spesialist på internasjonal rett.

- Norsk lov bør inneholde en konkret lovbestemmelse som dekker problematikken rundt tvangsekteskap, også for å signalisere at denne praksisen ikke aksepteres i Norge, sier Digernes.
- At den pakistanske kvinnen vant rettssaken om omstøtelse av ekteskapet, vil kunne forebygge tvangsekteskap.

Det er svært viktig at denne domsavgjørelsen blir kjent for både innvandrerforeldre og deres barn, sier Aslam Ahsan, leder av Pakistansk Fritidssenter i Oslo.

Vurderer lovendring
- Dersom den nye ekteskapsloven ikke dekker tvangsekteskap godt nok, vil vi fremme nytt lovforslag for Stortinget, sannsynligvis til høsten, sier Anne Kari Lande Hasle, departementsråd i Barne- og familiedepartementet.
- Hele grunnlaget for ekteskapet i vår kultur faller bort dersom den ene parten er tvunget til å gifte seg. Det er viktig å signalisere ved lovverket at tvangsekteskap ikke aksepteres, mener Lande Hasle.

Problematikken rundt tvangsekteskap var total ukjent for Barne- og familiedepartementet da det fremmet den nye ekteskapsloven for Stortinget 7. juni 1991. Først da Dagbladet omtalte tvangsekteskap i november i fjor, ble departementet klar over problemet. Et internt utvalg ble straks oppvent for å se nærmere på den nye ekteskapsloven i forhold til tvang. Utvalget skal legge fram en rapport for departementet til påske.

- Dagbladets reportasje belyste et alvorlig problem. Dersom utvalget mener den nye ekteskapsloven ikke dekker konflikten rundt tvang, vil vi også kontakte Justisdepartementet med tanke på å innføre ny straffeparagraf. Det er uansett viktig at vi signaliserer at ekteskap under tvang ikke er akseptert i Norge, sier Lande Hasle.

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2005