| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Vold og overgrep > Æresdrap side 2

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Foreldre frikjennes nok en gang for ærerelatert drap

Avdøde Abbas Rezai26.06.06: Foreldrene er nok en gang frikjent for mordet på Abbas. Den svenske hovedretten er derimot ikke enstemmig. Meddommerne ønsker, som i tingretten, at foreldrene blir dømt for mord. Her er det altså ikke samsvar mellom "jussen og folket". Den 18 år gamle sønnen tok på seg all skyld og har, som i tingretten, blitt dømt til 4 års tvungen "ungdomsvård" samt utvisning fra Sverige. Hvis denne dommen blir stående og påtalemyndighetene ikke anker til svensk høyesterett vil vi antakelig se nye såkalte æresrelaterte drap i årene som kommer - begått av mindreårige søsken eller nær familie.


Systematisk desinformasjon om kvinnevold i norsk historie

12.12.05: I debatter om tvangsekteskap og æresrelatert vold, blir det stadig henvist til begrepet ”middelalderske holdninger og verdier”, da for å ”synliggjøre” at vi i Norge også har behandlet jenter og kvinner ut fra en forkvaklet æreskodeks, slik man ser i noen innvandrermiljø i dag, og i den muslimske verden generelt. Denne koblingen er fullstendig misvisende. I kjent norsk historie, helt tilbake til hedensk tid, har norske kvinners status aldri vært så lav som i nevnte miljø og landområder, påpeker professor Gro Steinsland i Aftenposten.no. Hun sier: ”Ser vi på fenomener som æresdrap, sanksjonering av fysisk avstraffelse av kvinner, samt rett til skilsmisse, kan det også se ut til at kvinnenes stilling på flere områder var sterkere i Norge i år 900 enn i enkelte innvandrergrupper i 2005.” Hva gjelder middelalderen, skriver professor Ole Jørgen Benedictow i Aftenposten.no at i norsk middelalder forutsatte lovverket ”frivillighet og samtykke fra ekteskapskandidater, tvang til ekteskap gir grunnlag for annullasjon. Æresvoldtekt, æresdrap og tvangsekteskap er overgrep hinsides enhver rettslig aksept”.

Disse to artiklene slår benene under enhver parallellføring av kvinners status og rettigheter i norsk historie og i aktuelle innvandrermiljø og den muslimske verden.


Tvunget til å delta i æresdrap?

23.11.05: 20 år gamle Abbas Rezai, afghansk asylsøker i Sverige, ble funnet knivdrept på fredag. Han hadde nylig giftet seg i en privat seremoni med en 16-årig jente av afghansk familie. Hennes familie er nå arrestert for drapet. Jentas 17 år gamle bror har påtatt seg skylden, men politiet mistenker at de står overfor et æresdrap, og at flere kan stå bak drapet, eller at broren er pålagt av familien å ta på seg skylden. Politiet mener også at jenta kan ha blitt tvunget til å delta i drapet på Rezai, skriver Expressen.se


Etterforsker mulige æresdrap

22.11.05: I går meldte danske medier at politiet i dypeste diskresjon har innledet etterforskning av det de frykter kan være uhyggelige og hittil ukjente drap på danske innvandrerkvinnerat. Politiet vil åpne saker der kvinner er meldt savnet og hvor det er oppstått mistanke om æresdrap. I dag melder Berlingske Tidende at politiet etterforsker to konkrete saker der unge utenlandske kvinner er forsvunnet. Dansk politi samarbeider med Europool om en oppklaring av hvorvidt kvinnene kan være utsatt for æresdrap.


Ni fengslet for æresdrapet i Danmark

03.11.05: 19 år gamle Ghazala Abbas ble henrettet på åpen gate av broren sin 23. september. Den danskpakistanske jenta hadde giftet seg av kjærlighet med en afghansk mann. Også han ble skutt, men overlevde. Nå er til sammen fem nære familiemedlemmer og fire venner av familien av Ghazala fengslet for drapet. Den niende fengslingen skjedde på tirsdag, melder Jyllands-Posten. Broren er siktet for drapet, mens de andre er siktet for medvirkning til drap. Politiet tror det ikke blir flere fengslinger i saken.


Åtte personer arrestert for æresdrap i Danmark

28.10.05: Den 19 år gamle Ghazela Khan av pakistansk opprinnelse ble skutt av broren på åpen gate. Hun hadde nettopp giftet seg med en afghansk mann. Til sammen er nå fem familiemedlemmer og tre venner av familien arrestert. Faren, broren, en tante og onkel og et annet familiemedlem, er siktet for æresdrap eller medvirkning til æresdrap, skriver Jyllands-Posten. Politiet utelukker ikke at det kan bli flere arrestasjoner.


Nesten 40 % støtter æresdrap i Øst-Tyrkia

20.10.05: En kvinne som er utro må drepes, mener 37 % i en undersøkelse i den kurdiskdominerte og konservative byen Diyarbakir i Tyrkia. 21 % mener at kvinnens nese bør kappes av, melder BBC.

Det finnes ingen troverdig statistikk over antall æresdrap i Tyrkia. Grunnet utsikter til å bli EU-medlem, har landet endret lovverket som tidligere ga milde straffer for æresdrap fordi kvinnens adferd hadde ”provosert” gjerningsmannen. Nylig ble flere brødre dømt til livstid for å ha drept søsteren som fikk barn utenfor ekteskap. Hun ble drept i sengen på sykehuset.

Det tyrkiske parlamentet har nedsatt en kommisjon som skal gå i dybden på problematikken med æresdrap. Kommisjonen skal avlegge rapport i desember.


Antatt æresdrap i Danmark

27.09.05: Fredag i forrige uke ble en 19-årig jente av pakistansk opprinnelse skutt på åpen gate i Slagelse i Danmark. Gjerningsmannen er hennes bror, som også prøvde å drepe søsterens ektemann. Motivet for drapet antas å være at kvinnen inngikk ekteskap med en 27-årig afghaner uten familiens samtykke. Les om saken i Dagbladet.no.

Berlingske Tidene skriver i dag at flere unge med innvandrerbakgrunn søker hjelp fra fra politi og kommune til å skjule seg fra familien som ikke vil akseptere deres valg av kjæreste.


Æresdrap i Tyskland

19.09.05: Den 23 år gamle tyrkiske Hatin Sürücü ble i februar i år drept med tre skudd i hodet. Nå står hennes 19 år gamle bror Ayhan Sürücü tiltalt for det kaldblodige drapet. Hatin skal ha nektet å følge familiens moral og regler. Brorens kjæreste er det viktigste vitnet i saken, da Ayhan skal ha innrømmet ovenfor henne at han var skyldig i udåden.

Saken har vekket offentlighetens interesse, da det i Tyskland har vært begått over 50 kjente æresdrap de siste ti årene. Folk spør seg om hvorfor samfunnet ikke klarer å beskytte kvinner for vold og overgrep gjort av ektemenn, fedre og brødre. Les i Der Spiegel


Satte fyr på kone og datter

21.06.05: Hvert år blir mer enn tusen kvinner drept i såkalte æresdrap av mannlige slektninger i Pakistan. Samtidig tror mange at mørketallene er høye. Nylig skal en pakistansk mann skal ha satt fyr på sin kone og datter.

Les hos Aftenposten.no


Tyrkisk kvinne skutt av 14-årig sønn

03.06.05: Birgül Isiks sto offentlig fram med sin historie på tyrkisk tv i programmet ”Kvinners stemme” (Kadinin Sesi). Etter å ha levd 20 år i et ekteskap med en mann som mishandlet henne, rømte hun med sine fem barn. Det offentlige vitnesbyrdet på tv ble for mye for hennes 14-årige sønn, som foran sine søsken skjøt sin egen mor mens han skrek ut at moren hadde vanæret familien. Moren ligger nå i koma på sykehuset.

Les i Aftonbladet


14 år gammel jente drepte sitt nyfødte barn

23.05.05: En jente i Pakistan drepte sitt nyfødte barn på sykehus i Pakistan. Den ugifte 14-åringen fryktet æresdrap hvis det ble kjent at hun hadde hatt utenomekteskapelig sex. Jenta er nå fengslet, og risikerer å bli dømt til pisking. Hun står også i fare for å bli æresdrept av familien sin.

Les hos Dawn


Mistenkt for æresdrap på søsteren

18.04.05: En irakisk kurdisk mann på 21 år, bosatt i Nederland, er mistenkt for å ha drept sin 18-årige søster. Den drepte kvinnen var en ikke-praktiserende muslim, og i 2004 fikk hun barn med sin kjæreste, som ikke er muslim. Hun ble drept 15 dager etter at barnet ble født. Drapet skal være beordret fra familien i Irak, og utført for å beskytte familiens ære.

Les hos Expatica


Oppsiktsvekkende reportasje i Der Spiegel

03.03.05: Tyske medier har, som de fleste medier i Europa, vært svært servile med kritikk av muslimske innvandrermiljøs holdninger til særlig kvinner. Gårsdagens Spiegel International kan således karakteriseres som et brudd på denne fatale tausheten, en taushet som er brutt mye grunnet drapet på Theo van Gogh.

Knyttet til æresdrapet på en tysktyrkiske 23-årig mor og muslimske elever som støtter drapet, presenterer Spiegel en fyldig reportasje der den grimme realiteten ikke fornektes. Under tittelen, ”Hora levde som en tysker”, fortelles det om mødre som peker ut unge sønner til å drepe søsteren, fordi de vet at tyske domstoler gir ungdom lavere straffer. Guttene kåres til ”æreshelter” i miljøene, miljø som mer og mer islamiseres, og der selv smågutter kontrollerer jenter inn i sløret. Forkjemperen for muslimske kvinner, Serap Cileli, peker på dette makabre paradokset: - Det måtte et drap til på en hvit mann som forsvarte oss muslimske kvinner, før media våknet. Men hvor mange kvinner døde før han?

Les hos Spiegel Online


”Hun fortjente å bli drept” - tyske muslimske barn støtter æresdrap

02.03.05: I løpet av de siste fire månedene er seks innvandrerkvinner æresdrept i Berlin. Nylig ble en 23 år gammel tysktyrkisk mor drept på åpen gate. Hun ble giftet bort til fetteren 15 år gammel. Flere skoler i Berlin melder at tyrkisktyske muslimske barn sier rett ut at ”hun fortjente å bli drept”, for ”hun levde som en tysker”. Barnas holdninger har skapt voldsomme reaksjoner.

En psykiater i Berlinpolitiet mener tyske myndigheter har sviktet innvandrerkvinnene i frykt for å bli stemplet som rasister. ”Vi har stilltiende tillatt utviklingen av parallelle samfunn i frykt for å så hat. Kvinnene har betalt prisen. ”Politiet i Tyskland har registrert 45 æresdrap de siste åtte årene. Mørketallene antas å være høye.

Les i Telegraph

Eksklusivt: Serap Cileli – fremst i kampen mot æresdrap
Tyrkisktyske Serap Cileli er den fremste stemmen i Tyskland i kampen for å sette æresdrap på den offentlige dagsordenen. I vår bok fra 2003, Feminin integrering, intervjuet vi Serap Cileli. Hun forteller om sine egne erfaringer da hun 12 år gammel ble forlovet og tre år senere ble tvangsgiftet med en 10 år eldre mann i Tyrkia. Cileli har registrert over 70 æresdrap i Tyskland i perioden 1995-2003.

Her finner du Serap Cilelis hjemmeside


Vil ikke beskytte kvinner lovmessig mot æresdrap

04.03.05: I allianse med islamister, avviser den pakistanske regjeringen å endre lovverket for å beskytte kvinner mot æresdrap, dette til tross for en 25 % økning i antall æresdrap i fjor.
Forslaget om å fjerne lovverk som lar morderen gå fri dersom offerets familie tilgir han, blir av regjeringen og parlamentet definert som ”uislamsk”. Dette betyr eksempelvis at den utstrakte praksisen med at brødre dreper søstere på kommando fra familiens overhode, for så å bli tilgitt av det samme overhodet, ufortrødent vil fortsette.

Les hos BBC News


14 år gammel jente æresdrept

21.03.05: En 14 år gammel jente i Sverige ble tatt med til Irak og drept med 86 skudd. Rikskriminalen i Sverige arbeider nå med flere utredninger der man mistenker at unge svenske jenter med innvandrerbakgrunn er myrdet utenlands av slektninger. Ofte er det jentenes lærer som melder fra om forsvinningene.

I TV2-dokumentaren om æresdrap og tvangsekteskap i 1999, fortalte lærere om jenteelever i konflikt med familien som ble borte, og som de aldri hørte mer fra. Kanskje Nye Kripos skulle gjøre som den svenske Rikskriminalen og gå slike forsvinninger etter i sømmene?

Les i Aftonbladet

Les også "13-årig flicka hedersmördad med 86 skott" i Expressen 19.09.04


Æresdrap øker dramatisk i Pakistan

18.02.05: Fra 2003 til 2004 økte registrerte æresdrap i Pakistan med 25 %, fra 930 registrerte drap i 2003 til 1.250 registrerte drap i fjor, i følge pakistanske myndigheter. Det er all grunn til å anta at dette registrerte antallet kun er toppen av isfjellet. Denne grufulle statistikken bekrefter igjen at det registreres desidert flest æresdrap i landet Pakistan. Pakistan fikk i januar i år en egen lovparagraf mot æresdrap. Men den nye loven vil antakelig hjelpe lite, om overhodet noe som helst. Dette skyldes ikke minst annet lovverk, som såkalte Qisas og Dyat, der offerets familie kan tilgi morderen eller akseptere blodpenger som bot, og morderen går fri. Ettersom morderen oftest er kvinnens bror eller far, vil selvsagt tilgivelse bli akseptert.

I Norge er kun ett tilfelle av æresdrap av en norskpakistansk kvinne under opphold i Pakistan registrert (omtalt i boka Hellig tvang, 1998, av Hege Storhaug, og TV2-dokumentar i 1999). Shazia Saleh (21) fra Grimstad nektet å gifte seg med fetteren sin, og ble drept av familien i en landsby i Punjab i 1995.

Les hos csmonitor.com

Les også "Curse of honour killing" hos dawn.com 10.01.05


Uløste æresdrap – og innvandrerjenter forsvinner

17.02.05: I Sverige er det ti uløste mord som politiet antar er æresrelatert, i tillegg til at de jakter på innvandrerjenter som er sporløst forsvunnet. Rikskriminalen tror de vil løse 70 % av mordene, men at det vil ta tid. Innvandrerjenter som forsvinner kan heller ikke forvente hjelp på kort sikt, om noen hjelp i det hele tatt. "Vi måste få vetskap om de här flickorna för föräldrarna står inte i kö för att berätta. Skolan är viktig i de här sammanhangen och kan informera oss om försvinnanden", sier Kickis Åhre Älgamo i Rikskriminalen til Gøteborgs-Posten. Hun legger til at hun tror mørketallene over forsvunne jenter er svært stort i Sverige.

Sosialtjenesten politianmelder når jenter forsvinner, men som Mikal Thörn i Sosialtjensten sier: "Men det leder oftast ingenstans, en del poliser hävdar att man får ta med sig sina barn vart man vill om man är vårdnadshavare, men det handlar om att de här flickorna ska ha samma rättigheter som svenska." I denne sammenheng kan en jo også spørre seg: hvor mange norske innvandrerjenter er forsvunnet, og hvem gjør noe for dem?

Les i Göteborgs-Posten


Tunisiskfødt kvinne steinet i Marseille i Frankrike

05.12.04: Avvisningen av en ekteskapskandidat fikk alvorlige følger for den 23-årige kvinnen, som ble steinet til døde av islamske fundamentalister. Saken vekker avsky i et Marseille som ga tilsvar med gatedemonstrasjoner.

Les hos Times Online


Gjenopptagelse drapssaker – mistanke om æresdrap

10.12.04: 117 kvinner av asiatisk opprinnelse som enten har dødd eller forsvunnet i Storbritannia de siste ti år, kan ha blitt drept eller presset til å ta sitt eget liv etter å ha brakt familiens ære i vanry, melder AP. Disse sakene vil nå bli gjenopptatt.

Les hos VG NETT


Æresdrap og tvangsekteskap på den tyske agenda

29.11.04: Tidlig forrige uke ble en 21-årig kvinne stukket ned og drept på åpen gate i Tyskland, med sin tre år gamle datter som vitne. Morderen var hennes eksmann og fetter. Kvinnen er født i Berlin, men har tyrkiske foreldre. 12 år gammel ble hun sendt tilbake til Tyrkia, og forlovet med sin fem år eldre fetter. 15 år gammel var hun gift. Som 19-åring ble hun skilt. Hendelsen har opprør mange tyskere, og tvangsekteskap og vold mot muslimske kvinner får stadig flere tyske politikere til å sette spørsmålstegn ved integreringen av de om lag 3,4 millioner muslimene i det tyske samfunnet. I følge det tyske nyhetsmagasinet Focus har den tyrkiske ambassadøren advart tyske myndigheter mot fundamentalistiske tendenser. Samtidig påpekte ambassadøren at ambassadens tilbud om hjelp ikke er blitt tatt tilstrekkelig hensyn til. Ambassadøren mener at (bare) tre – fire prosent av tyrkerne som bor i Tyskland er fundamentalister. I dag bor det om lag 1,9 millioner tyrkere i Tyskland. Dette tilsier at det kan være rundt 80.000 fundamentalistiske tyrkere.

Les hos Aftenposten.no


Gjenåpner saker med mistanke om æresdrap

24.06.04: Eksperter mener æresdrap har vært oversett og at antall slike drap øker i Europa. Engelsk politi gjenåpner over 100 drapssaker hvor det er mistanke om æresdrap. Også andre europeiske land gjenåpner gamle drapssaker der særlig asiatiske, tyrkiske og arabiske kvinner er drept. I Haag møtes nå politi fra flere europeiske land med mål om å opprette en ”pan-europeisk” politienhet for å bekjempe æresdrap.

Les i Politiken

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2006