| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Verdidebatten > Kultur og etnisitet > Benazir Bhutto: En kvinne uten sammenligning

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Av Hege Storhaug

Benazir Bhutto 43-årige liv ingredienser nok til å bli en gigantisk Hollywood-slager: overdådig luksus, og blodige nederlag. I februar tapte hun forsøket på å bli gjenvalgt som Pakistans statsminister.

Det er som om det hviler en forbannelse over Butto-familien, sa Benazir Bhutto etter at hennes eneste gjenlevende bror, Mir Mutaza, i fjor høst ble skutt på åpen gate av politiet i Karachi. Få dager senere ble hun for andre gang avsatt som Pakistans statsminister, for påstått korrupsjon og maktmisbruk. Samtidig ble hennes ektemann, den forhatte Asif Zardari, for andre gang kastet på cella, tiltalt for korrupsjon.
Men Benazir Bhutto – BB som hun kalles på folkemunne – stilte likevel ufortrødent opp til nyvalg, hun håpet i det lengste å gjenerobre statsministerstolen. Det endte med et braknederlag i begynnelsen av februar, og blir for BBs del betegnet som en politisk katastrofe. Hun har ropt opp om valgfusk og truet med boikott av nasjonalforsamlingen, det er derimot usannsynlig at hun trekker seg fra politikken.

EN KAMP PÅ LIV OG DØD
Hvem er så denne seiglivete trebarnsmoren som siden hun første gang kom til makten i 1998, har rukket å bli en av verdens sterkeste og mest mytebefengte ledere?
Navnet Benazir Bhutto betyr ”uten sammenligning”. Som troende muslim har Benazir levd opp til sin religions lære som sier at man blir hva navnet betyr. Hun er uten sammenligning, det er faktisk en udiskutabel sannhet også i Pakistan, hvor folket i løpet av landets femti år lange uavhengighetshistorie er blitt tvunget til å forholde seg til de ulike regimenes mange usannheter.

Benazir BhuttoBenazir ble verdens første kvinnelige leder av en muslimsk stat i moderne tid på grunn av sitt kjødelige opphav: martyren Zulfikar Ali Bhutto. Ali Bhutto dannet PPP, Pakistan People´s Party, i 1969. Da han entret statsministerstolen i 1979, ble han den første demokratisk valgte lederen i Pakistans historie.
Ali Bhutto var en liberal mann for sin tid og for sitt land. For liberal for de religiøse og for sosialistisk for generalene. Ali Bhutto støttet også kvinnekamp; han oppfordret kvinnene til å delta i det offentlige liv som yrkesaktive på lik linje med mannen. Den frihetssøkende og ”vestlig orienterte” mannen måtte stoppes. 5. juli 1977 overtok general Zia ul-Haq landet ved et militærkupp. Ali Bhutto ble arrestert, og tross et sterkt internasjonalt press mot Zias uttalte planer om å henge Ali Bhutto endte sistnevnte i galgen to år senere.
På det tidspunktet hadde Benazirs to yngre brødre allerede flyktet i eksil, mens Benazir og moren Nusrat, Ali Bhuttos kone nummer to, valgte å bli igjen i Pakistan for å kjempe mot den voldelige diktatoren Zia. Sammen overtok de ledelsen av partiet, men forholdet mellom mor og datter endte etter hvert i den ene offentlige skittentøyvasken etter den andre, særlig da BB avsatte moren som partileder.
Men først kjempet de en kamp som holdt på å koste dem begge livet, en kamp som formet Benazir til en barket og seg politisk skikkelse. Hun mistet sin uskyld da Zia internerte henne i fem år. I 10 måneder levde hun isolert på enecelle under groteske forhold, med daglig trussel om å bli likvidert. Hun holdt på å miste hørselen, balansenerven stod i fare for å bli ødelagt, ansiktet var nær ved å bli paralysert og hun utviklet i en periode spiseforstyrrelser. Men hun nektet å gi etter for general Zias krav: ”Gir du opp politikken, er du fri.”

HARVARD OG OXFORD
Benazir var eldst av de fire søsknene. Det var hun som hadde klokeste hodet, det var hun som var Ali Bhuttos uttalte juvel. Derfor ”arvet” hun PPP.
”Med dette tempoet kan du bli president”, sa hennes far da Benazir allerede 16 år gammel var klar for universitetsstudier i Vesten. Som den første kvinnen i det føydale Bhutto-dynastiet dro hun til Harvard i 1969 for å studere politikk, filosofi og økonomi. I den sterkt tradisjonelle familien fra det strengt føydale indre Sind, hvor Bhutto-kvinnene alltid hadde iført seg burkha i ung alder, brøt Benazir purdah – segregering mellom kjønnene. Ikke fordi Ali Bhutto nektet henne det. Etter Harvard bar det videre til Oxford. På oppfordring fra sin far studerte hun internasjonal lov og diplomati.
Ali Bhutto så for seg datteren i en ledende diplomatrolle.
Årene i Vesten var søte. ”Pinkie”, Benazirs kjælenavn grunnet hennes rosalignende hudfarge, elsket sin gule MGB-sportsbil, hun nøt friheten som kvinne, restaurantbesøkene var mange og dyre. Hennes far løftet ikke en eneste truende pekefinger, ikke så lenge hun kunne vise til glitrende studieresultater Bare én gang sa hun ham imot; rett etter kuppet og få dager før hans egen arrestasjon ymtet han frampå om ekteskap. ”Ikke tale om,” svarte Benazir. Kort tid etter sørget general Zia for at faren hennes ble styrtet og drept, og Benazir ble kastet i fengsel.

OMDISKUTERT EKTESKAP
I 1982 flyktet BB til London, hvor hun bodde i eksil. Mens hun var der, i 1985, ble hennes yngste bror, Sha-Nawaz, drept. Mordet er ennå ikke oppklart. Det var først da hun kom tilbake til Pakistan i 1986 for å fortsette kampen mot Zias terrorregime, at 34-årige Benazir innså at hun som enslig kvinne ville få troverdighetsproblemer som ledende politiker. Og målet var statsministerstolen.
Benazir s tante hadde i flere år presset på for å få ”Pinkie” til å si ja til å gifte seg med Asif Zardari, en mann hun overhodet ikke kjente.

- Utvalget var ikke stort for Benazir. Da hun giftet seg, var hun fylt 35 år. I Pakistan anses en kvinne å miste sin skjønnhet og uskyld når hun passerer 25 år. Men hvorfor de ikke kunne finne en bedre match enn Asif Zardari, fatter jeg ikke.

Zardari kan være svært sjarmerende. Men var en uttalt drittsekk allerede før ekteskapet. Han var kjent for å ha lav selvtillit og for å være skyteglad. Rett som det var endte han i basketak. Dessuten kunne han verken tilføre henne økonomisk eller politisk makt, sier et familiemedlem.

Hva er sannheten om Benazirs ekteskap med Asif Zardari, mannen pakistanere i dag lengter etter å se dingle i galgen? Han er anklaget for korrupsjon i mangemilliardklassen. Verre er det at han er mistenkt for å stå bak det kaldblodige mordet på Benazirs bror Murtaza. Ryktene rundt ekteskapet er mange, og flere direkte ondskapsfulle:
”Asif Zardari slår henne, ved flere anledninger har BB møtt i parlamentet med blåveis,” hevdes det. ”Asif Zardari har hele tiden hatt elskerinner, og han har også inngått et ekteskap nummer to. Det er ikke BB som styrer landet, det er hennes ektemann Zardari,” sier mang en mann i gata. Og ved flere anledninger har jeg hørt følgende kommentar når det gjelder hvem som styrer Pakistan: ”Benazir er sikkert sjefen om dagen, men om natten er Zardari over henne.” Meningen bak dette ordspråket er ikke til å ta feil av: Uansett om Benazir er statsleder, så er hun likevel ikke mer enn en kvinne, og en kvinne adlyder sin ektemann, uansett.

- Jeg kjenner ikke konkret til episoder hvor Zardari har mishandlet Benazir, men det ville ikke forundret meg om han så gjorde. Den politiske makten derimot, den har uten tvil vært i Benazirs hender, sier Benazirs familiemedlem.

”Han fikk posten fordi Benazir og Zardari en dag kommer til å rømme fra Pakistan,” hevder mange pakistanere. Indisiene er de mange eiendommene som ekteparet har kjøpt i Vesten. Blant annet skal de ha kjøpt en eiendom på utsiden av London til en pris av 25 millioner kroner, et beløp som tilsvarer åreinntekten til 10 500 pakistanere! Selv har Benazir sagt: ”Jeg er født i Pakistan... Jeg skal dø i Pakistan. Jeg kommer aldri til å forlate Pakistan.” Men de ordene falt i 1984, tre år før millioner av opprømte pakistanere hyllet den hjemvendte dronningen.
Siden hun besteg statsministerstolen for første gang i 1988, har imidlertid hyllesten forstummet og gått over i kritikk. Tre dager etter at Benazir ble avsatt i november i fjor, gav et av familiemedlemmene følgende karakteristikk av sin slektning:

”Benazir er et politisk dyr. Hun er en uslåelig politiker i opposisjon. Jeg beundrer henne som menneske for den enorme styrken hun har. Hun er modig, hun er sterk og har en enorm selvfølelse – hun frykter ingen. Men på den andre siden er hun usedvanlig arrogant og usensitiv. For å ikke snakke om grådig. Hennes humørsvingninger er nærmest uutholdelige for omgivelsene fordi de er så irrasjonelle og umodne. Hun tåler ikke at noen sier henne imot. Det bor en diktator i magen hennes. Derfor har hun håndplukket ufyselige nikkedukker som sine politiske medarbeidere.”

KVINNENES HÅP
Benazir har skapt forvirring blant mang en vestlig borger. Hvordan er det mulig at en kvinne kan lade en muslimsk stat, en stat som i tillegg er så kvinneundertrykkende at Amnesty International kritiserte hennes egen avgåtte regjering for ikke å ta volden mot kvinnene på alvor?

- Benazir har ikke gjort noe praktisk av varig verdi for kvinnene. Men gjennom personlige handlinger har hun gitt kvinner oppmuntring til å kjempe for økt verdighet, særlig i forhold til vold i hjemmet. Kvinner er blitt mer bevisste sine rettigheter, sier Asma Jahangir, høyesterettsadvokat og Pakistans fremste forkjemper for menneskerettigheter.

En undersøkelse foretatt av kvinnedepartementet viser at 80 prosent av pakistanske kvinner utsettes for mishandling i ekteskapet. Ved to anledninger har Benazir personlig møtt opp på sykehus for å støtte ofre. Den første gangen var da Zainab Noors sak nådde pressen. Den unge moren var blitt mishandlet av mullahektemannen på det mest groteske. Hun overlevde ved et under, i følge legene, og ble sendt til England for medisinsk behandling på Benazirs regning. Mullaen fikk 30-års fengsel, den lengste straffen for konemishandling i Pakistans historie.

Forholdene for Pakistans kvinner ble dramatisk forverret under Zitas militærdiktatur, særlig har en rekke kvinneundertrykkende lover satt sine dype antikvinnespor. I dag er 75 prosent av kvinner i fengsel voldtatte kvinner som ikke kunne bevise overgrepet. Dermed er de dømt for sex utenfor ekteskap. Benazir Bhutto har ikke klart å fjerne de lovene som gjør dette mulig.

Heller ikke analfabetisme på ca. 90 prosent har bedret seg under Benazirs regjeringstid. Ei heller fattigdommen, den høye befolkningsveksten (3,1 prosent) eller kvinners manglende tilgang til helse. Budsjettene slukes fremdeles av militæret og tilbakebetaling av gjeld. Og det var de ekstreme lånene på internasjonale markeder under Benazir som er én av grunnene til at hun ble avsatt. Bare de to siste årene har hun lånt tre milliarder dollar til markedsrente. En milliard skulle tilbakebetales før nyttår, en økonomisk umulighet for landet med en fullstendig skakkjørt økonomi. Verre er det med de flere hundre henrettelsene av politiske motstandere og terrorister i Karachi som er utført av politiet og det militære uten juridisk dom. ”Dødens by” har opplevd flere drap under BBs styre. BB har også ulovlig avlyttet både politiske motstandere, militære ledere, dommere og høyerestående byråkrater. Og korrupsjonen har fullstendig tatt av. Da BB ble avsatt, var hennes mann på jakt etter penger for å kjøpe politikere over til PPP i Punjabparlamentet. Han ble tatt med buksene nede. Benazir svarte med: ”Mine hender er rene.” Men president Leghari, hennes venn gjennom 20 år, mente at nok var nok.

FØRST ELSKET, SÅ HATET
- Sammen med ektemannen Zardari har Benazir robbet Pakistan. Forrige periode hun styrte, ble Zardari kalt for mister 10 prosent. Denne gangen kalles han Mister 40 prosent – det er andelen han tar i bestikkelse for å gi nasjonale og internasjonale selskaper handelskontrakter. Vi har aldri i historien hatt en så korrupt ledelse. Benazir utnevnte sin ektemann til investeringsminister, vel vitende hvor kriminell han er. Derfor er hun ikke uskyldig, tvert om, sier et familiemedlem.

Folket i Pakistan trakk et lettelsens sukk da Benazir og Zardari falt i fjor høst. Kan fallet være et vendepunkt i Pakistans historie? Kan den føydale herskementaliteten knuses en gang for alle? Vil alle verdiene som er tatt ut av landet, bringes tilbake til folket? Spørsmålene er mange. Til tross for at Benazir har vært elsket av millioner, beviste valgresultatet i februar at de ikke lenger vil stå ved hennes side. Folket føler seg forsmådd, folk er rasende.
Da Murtaza Bhutto ble drept i september i fjor, nådde raseriet en ny høyde. Hatet mellom den populære Murtaza, som lå an til å tre inn i det politiske toppsjiktet for alvor, og den tilsvarende upopulære svogeren Zardari, var vidt kjent. Mordet utløste så sterke følelser i befolkningen i Benazir og Zardaris hjemprovins Sind at ekteparet ikke kunne delta i Murtazas begravelse. Folkemassen hadde drept dem begge. Politiske analytikere mener at selv om Zardari dømmes for drapet på Murtaza, vil han ikke bli henrettet for udåden. Dette for å minimalisere sjansen for å gjøre ham til en martyr. Men livstidsdom for korrupsjon, ja, det må nok Benazirs ektemann belage seg på.
Benazir slipper sannsynligvis flere fengslinger i sitt liv, tross den ekstreme korrupsjonen. Men velgerne har diskvalifisert henne som politiker: Ved sist valg fikk Bhutto Pakistanske folkeparti bare fem plasser i nasjonalforsamlingen, mot 90 ved forrige valg. Årets vinner, Nawas Sharif og Pakistansk Muslim League fikk 80 plasser.

Selv bedyrer Benazir sin uskyld, og i opposisjon og under sterk motstand er hun jo alltid råsterk...
”Jeg tror på rettferd. Jeg tror på lover og etiske koder, edsvorne vitnesbyrd og den juridiske prosess,” er et av hennes uttalte motto. I sin barndom lærte hun følgende av sin religiøse veileder: ”De som har begått synd, vil falle ned i det flammende helvete og brenne. Mens de som har vært rettskafne, vil vandre til Paradis hvor melk og honning flommer som vann.”

Mange pakistanere vil med sorg hevde at det ikke blir noe melk og honning på Benazir. Den juridiske prosess mot henne vil avdekke sannheten om hennes styre. Men som Benazir selv formulerer seg når livet går henne imot, og veien videre er broket med faretruende spørsmålstegn: ”Alt ligger i Guds hender.”

POLITISK KARRIERE:

1953: Blir født 21. juni.
1969: Påbegynner studier ved universiteter i England.
1977: Benazir Bhuttos far, statsminister Ali Bhutto, ble styrtet av general Zia ul-Haq og senere henrettet.
1979: Benazir Bhutto og hennes mor overtar Pakistans folkeparti. Benazir blir fengslet av Zia.
1982: Bor i eksil i London.
1988: General Zia dør i en helikopterstyrt. Benazir Bhutto entrer statsministerstolen i Pakistan. Avsettes 11 måneder senere, anklaget blant annet for korrupsjon. Gjenerobrer makten da hennes etterfølger Nawaz Sharif blir avsatt på nytt, for påstått korrupsjon.
1997: Taper valget.

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 post@rights.no © HRS 2002 - 2005