| HRS - Forsiden | Om rights.no | Om HRS | Kontakt HRS | Bli HRS - venn i dag ! | In English | Lenker | Anbefalt litteratur | Nettstedskart |
Her er du: HRS - Forsiden > Menneskerettigheter > Kvinnepolitikk side 3

VIKTIGE SØKEOPPLYSNINGER!
Søk i rights.no

Forfølgelse og sjikanering av kvinner

21.12.05: HRS har tidligere omtalt problematikken med at norske kvinner forfølges og sjikaneres av menn med utenlandsk bakgrunn, ikke minst gjennom norske "Maries" egne ord som vi tidligere har publisert.

I Dagbladet.no kan du lese om Heidi Schøne som i 23 år har vært plaget av en mann som hun ikke vil ha noe å gjøre med. Hun var 18 år da hun traff han, og ante den gang lite om konsekvensene det skulle få for hele sitt liv. Selv sier hun: "Jeg visste ikke hva jeg har gjort ham. Det eneste jeg hadde gjort, var at jeg ikke ville gifte meg med fyren. Jeg ville ikke bli muslim." Men det som plager Schøne mest er det norske samfunnets reaksjoner: "Det som er verst - ikke bare for meg, men for alle som opplever det - er hvor lite samfunnet reagerer på det. Det er sykt hvordan han bare kan fortsette," sier Schøne til Dagbladet.no.


Regjeringens rådgiver for trafficking anholdt for sexhandel

02.11.05: En 26-årig kvinne som er den svenske regjeringens rådgiver om trafficking, er nå mistenkt for å medvirke til menneskehandel. Hun og minst tre andre skal ha organisert sexhandel i Sverige med kvinner fra Ungarn. Det er stipulert at menneskehandlerne kan tjene mellom 100.000 til 300.000 kr. per kvinne per måned. Les i Aftonbladet.se


Leyla piskes og fengsles

28.10.05: Trebarnsmoren og den mentalt tilbakstående Leyla Mafi fra Iran ble av familien tvunget til prostitusjon fra hun var åtte år gammel. Ni år gammel fødte hun sitt første barn, og ble dømt til pisking for prostitusjon. 12 år gammel ble hun giftet bort til en afghansk mann, senere solgt videre til en 55 år gammel mann som solgte henne til horekunder. 18 år gammel ble hun dømt til døden for bordellvirksomhet, seksuell omgang med familiemedlemmer og for å ha født barn utenfor ekteskap. Nå er dødsdommen frafalt, men Leylas dømmes til 99 piskeslag og flere års fengsel. Les i Aftenposten.no


Kvinnelige politikere med blåveis på Stortinget

11.10.05: I dag møter fem politikere opp med blåveis på Stortinget. Blåveisen er malt på for å visualisere at vold mot kvinner er et omfattende problem.

I alt femten topp-politikere, på tvers av partipolitiske grenser, er enige om én ting: De ønsker å gjøre en innsats for at kvinner verden over skal kunne våkne opp til en hverdag uten vold, og støtter derfor årets TV-aksjon i regi av NRK

Aksjonen koordineres av organisasjonen Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål (FOKUS).


Tyrkia og EU – hva med overgrep mot jenter og kvinner?

05.10.05: Tyrkia har fått klarsignal til å starte EU-forhandlinger. I fjor publiserte Amnesty International en rapport der det anslås at opp mot halvparten av tyrkiske kvinner utsettes for familievold. Voldtatte jenter tvinges til å gifte seg med overgriperen, tvangsekteskap og æresdrap er utbredt, og morderne får sterkt reduserte straffer.

De kvinnefiendtlige holdningene både tolereres og støttes av lokale ledere, rettsapparatet og regjeringen, i følge AI sin pressmelding. Det skal nå også være avdekket at kjønnslemlestelse praktiseres sør i Tyrkia Det skal såldes bli svært interessant å se hvilken eventuelle rolle disse svært kritikkverdige forholdene vil få i EU-forhandlingene.


Iranske kvinner demonstrerer

12.06.05: I underkant av 500 kvinner demonstrerte i Teheran i går under slagordet «Vi er kvinner, vi er barn av dette landet, men vi har ingen rettigheter». 89 kvinner ga i forrige måned uttrykk for at de ville stille til presidentvalget som skal avholdes 17. juni, men de ble nektet av rettsvesenet på grunn av sitt kjønn. Det er forventet at kvinnene vil fortsette å demonstrere mot kjønnsdiskrimineringen i landet under de iranske islamske lederne for å påvirke presidentvalget.

Les hos Dagbladet.no

Sjokkvideo fra Iran
Fire dager før det forestående valget i Iran viser eksiliranere i Trondheim en utsmuglet video av offentlige henginger som groteske bevis på det islamistiske styrets grove brudd på menneskerettighetene.

Les hos Adressa.no


Afghanske kvinner behandles fortsatt som kveg

30.05.05: I en ny rapport slår Amnesty International fast at afghanske kvinner behandles som kveg av mange menn i landet, uten at mennene behøver å frykte straffeforfølgelse av den grunn. Mange afghanske kvinner lever i konstant frykt for å bli drept, voldtatt eller mishandlet på andre måter av sine egne mannlige slektninger, skriver Aftenposten. Få kvinner unnslipper vold eller trusler om dette, heter det i rapporten som bygger på intervjuer foretatt i Afghanistan. I enkelte tilfeller er situasjonen verre i dag enn under det groteske Taliban-regimet.

Les artikkel hos Aftenposten.no

Sharia bra for kvinnene i Afghanistan, mener Flyktninghjelpen. Les i Nettavisen


Muslimsk kvinnekamp

08.10.04: Pakistanske Rubya Mehdi, tidligere leder for kvinnebevegelsen i Pakistan, kjemper nå en kamp for muslimske kvinners rettigheter - fra Danmark. Mehdi har en master i histori fra Pakistan, er utdannet jurist fra England, har undervist ved universitetet i Islamabad, og har ph.d. i jus fra Københavns universitet. I dag er hun ansatt ved Carsten Niebuhr Institutt for næroritentalske studier. Mehdi støtter også HRS sitt forslag om at partene skal erklære hverandres rett til skilsmisse i ekteskapskontrakten

Les hos DJØF (Danmarks Jurist- og Økonomforbund)


Svensk kvinne fikk asyl i USA – et nederlag for rettstaten Sverige

06.07.04: I dagens Aftonbladet fortelles at for første gang i amerikansk rettshistorie har en europeisk kvinne fått asyl i USA på grunn av konemishandling i sitt hjemland. En svensk kvinne, kjent som ’Maria Eriksson’ i Liza Marklunds roman ”Gømda”, har vært tvunget til å flykte fra Sverige fordi svenske myndigheter ikke kunne beskytte henne og datteren mot en voldelig eksmann og far til barnet.

Liza Marklund sier saken er et sviende nederlag for Sverige, og minner om at hver tiende dag myrdes en kvinne i Sverige - samtidig som kvinnemord og kvinneforfølgelse anses som en ”privatsak”. Etter Marklunds vurdering har det ikke stor betydning at mannen som har forfulgt og ødelagt for ’Maria’ sitt liv er av utenlandsk opprinnelse, men hun påpeker at utenomeuropeiske menn er kraftig overrepresentert i vold som har dødelig utgang.

Les i Aftonbladet

Les også: "Kvinnovåld tas inte på allvar," kommentar av Liza Marklund i Aftonbladet

Human Rights Service (HRS) Møllergata 9, 0179 Oslo - Norge Tlf: (047) 22 33 80 00 [email protected] © HRS 2002 - 2006