Politikk

Støre med akutt behov for terrorhjelp

Ap-leder Støre lider enten av akutt hukommelsestap, eller så har partilederen overhodet ikke fulgt med i terror-timen. Støre mener nemlig at hvis en norsk muslim hadde begått terror, ville myndighetene endevendt moskeen personen tilhørte.

Støre og Ap er i akutt krise. Giske-saken er drepende for både ledelsen og partiet som sådan. «Feminist»-Aps troverdighet har sunket som en stein. Støre og co har dog ikke tenkt å gi seg, tvert om. Nå er det angrep som teller. Og FrP er igjen målskiven. Ingen bombe, altså. Det er bare det at det er to stygge haker ved Støres utspill. Nummer en er at det faktisk er helt feil at Ap ikke angrep FrP etter 22. juli for å ha delt holdninger med ABB:

Jonas Gahr Støre mener Anders Behring Breiviks Frp-engasjement bevisst ble underspilt.

– Det var noen temaer som vi bevisst skar unna, som at Anders Behring Breivik hadde vært medlem av Fremskrittspartiet og hatt tillitsverv i ungdomsorganisasjonen. Det husker jeg godt at vi i dagene etter 22. juli var opptatt av å ikke gjøre til et tema.  Det mener jeg var riktig der og da, sier Støre.

Støre mener det nå er riktig å tenke på hva som ville skjedd hvis gjerningsmannen hadde en annen bakgrunn.

– Jeg gikk med en vond følelse, for jeg er helt sikker på at hvis det hadde vært en annen type attentat der gjerningsmannen var muslim og hadde vært aktiv i en menighet, ville det kommet krav om at den menigheten måtte bli endevendt. Det ble ikke gjort med Frp etter 22. juli (Dagens Næringsliv 25. desember, bak betalingsmur, og min uthevelse).

Legg først bort den vanvittige koblingen Støre gjør (igjen) mellom FrP og ABB, altså at omlag hver syvende norske velger skulle ha det samme tankegodset som han som de første rettspsykiaterne plasserte i kategorien så mentalt syk at han ikke kunne regnes som tilregnelig.

Men: La oss se på noe annet sentralt, nemlig et par kjensgjerninger om muslimske terrorister som Støre ser ut til ikke å kjenne til.

«Forfølge meg resten av livet»

Kjøpesenteret West Gate i Nairobi i 2013. Minst 67 mennesker ble drept. Det var en massakre som beskrives av sjokkerte vitner, som en soldat, på denne måten: «Jeg har sett mye ondt, men dette vil forfølge meg resten av livet.»

Hva var det som var så ondt? Barn ble funnet i frysebokser, stukket i hjel med kniver som fremdeles var plantett gjennom kroppene deres. Kastrerte lik med utgravde øyner hang fra kroker i taket. Også fingre var klippet av med tang. Svært mange identifiserte lik ble funnet uten ører og nese, også fjernet med tang. Gisler hadde fått strupen kuttet fra øre til øre og blitt kastet skrikende fra fjerde etasje inne i senteret da kampene med Kenyas soldater var helt i siste fase.

Så hvilken moské tilhørte mannen med norsk statsborgerskap, Hassan Abdi Dhuhulow, som er blitt beskrevet som en hovedaktør under massakren? Han tilhørte to moskeer, først og fremst Islamsk Kulturforening Larvik, som gjennom utenlandsk finansiering planlegger en gigant-moské i byen i Vestfold. En storstue for vestfoldinger.  Eller det moskéledelsen selv kaller et «moderne kultursenter» som skal være åpent «for alle».

Så vi noen endevending av denne moskeen etter massakren på West Gate, Støre? Nei.

Så vi noen endevending av Det islamske forbundets Rabitamoskeen i Oslo, som Dhuhulow hadde tette bånd til?  Som han dertil på debattsiden (islam.no), drevet av de samme, eksempelvis hemningsløst skrev rundt 2 500 innlegg. Flere av dem henviste endog til foredrag av den nå drepte terroristen Anwar al-Awlaki. Endevending av Rabitamoskeen, Støre? Nei.

Heller ikke da det ble kjent at Emiratene satte Rabitamoskeen opp på terrorlisten som Brorskapsmoské, ble det noen endevending. Og heller ikke da det ble kjent at PST fryktet at moskeens medlemmer samlet inn penger til terror på dørstokken til moskeen, ble det noen endevending.

Og heller ikke da det ble kjent at Anders (Cameroon Østensvig) Dale er en farlig potensiell terrorist, ble det noen endevending av en eneste moské.  Dale konverterte til islam i Rabitamoskeen i 2008, og frekventerte samme moské årene etter dette. I 2014 kom det frem at Dale er ført opp på USAs terrorliste og internasjonalt etterlyst.

Og heller ikke da dette ble kjent, Støre, så vi noen endevending av denne så populære moskeen for Allahs soldaterEn tredje terrorist hette nemlig Abu Ayub, og tok livet av åtte personer nord i Bagdad i 2014, også han i et selvmordsangrep. IS rapporterte hans død.

Den første selvmordsbomberen bosatt i Norge

Så går vi videre til året etter vanviddet i Nairobi, til 2014, og nok en norsksomalier, Burhan Ahmed Abdule. Han holdt til i Halden. Her er han på Stortingsbesøk i 2010.

Mannen med hennafarget skjegg og innringet.

Abdule var en sentral person i moskémiljøet i Halden (var i moskeen fire ganger daglig for å be, sa miljøet rundt han), før han bestemte seg for å bli jihadist for Al-Shabaab. 18. mars 2014 kjørte han en bil fullastet med sprengstoff mot hotel Amalo i den somaliske byen Buulo Burde. Norges første kjente selvmordsbomber tok med seg åtte mennesker i døden.

Fikk vi en endevending av moskeen i Halden, Støre? Vel, jeg tipper at Støre knapt har tenkt tanken på at det finnes en moské (eller flere?) i denne byen like ved riksgrensen mot Sverige.

Hva med jihadistene «våre»?

Så har vi alle disse jihadistene som er godt kjent i Norge, som Ubaydullah Hussain, Arfan Bhatti og Bastian Vasques. De to sistnevnte har vært aktive jihadister i Afghanistan/Pakistan og hos Den islamske staten. Jeg har fått med meg at de to førstnevnte har hatt tilhørighet i Tawfiiq Islamsk Senter i Oslo. Har vi sett noen endevending av denne moskeen, eller Islamic Cultural Centre, hvor de samme to førstnevnte også har blitt observert? 

Ikke nok med at Støre ideologisk terror-peker på hver syvende velger i landet, men han går rett i eget bar i samme slengen. Han kjenner ikke sin (islamske) samtid. Men du verden så godt Støre kjenner hodene til dem som stemmer FrP? Sammenlikningen Støre her har gjort, vitner om en mann som har mistet kontroll over tankerne og resonnementene sine: Fornuften har glippet.   

Ap-skuta styrer inn i mørkt og ukjent farvann, med et lederskap som allerede ser ut til å ha havarert. Hvordan enden på seilasen til slutt blir, er jammen ikke godt å si i dag.