Islam

Enda en selvmordsbomber fra Norge

I sommer drepte en mann med norsk tilknytning åtte personer i et selvmordsangrep i Nord-Bagdad, ifølge IS. Mannen har det norske tilnavnet Nordmannen, sier amerikansk forsker. Abu Ayub Nordmannen var hjemmehørende i Rabitamoskeen, forteller forstanderen der, Basim Ghozlan, som identifiserer den aktuelle avfotograferte selvmordsbomberen.

Denne saken kom ut i media i slutten av juli noe vi ikke fanget opp. Selvmordsaksjonen ble gjennomført måneden før, 2.juni, og fire soldater og fire sivile ble drept, og fem soldater ble alvorlig såret.

Så lenge IS sier at selvmordsbomberen har tilnavnet Nordmannen, en amerikansk forsker fanger opp bilde av mannen via IS som legges på Twitter, og Basim Ghozlan gjenkjenner han som en mangeårig og ”relativt kjent ansikt i moskeen”, peker indikatorene i klar retning av at dette er Norges andre selvmordsbomber. Den forrige tok ca like mange med seg i døden i Somalia i mars.

Ghozlan sier:

– Det var ikke så lett å gjenkjenne ham, men når man studerer bildet nærmere, så kjente jeg ham igjen. Han var et relativt kjent ansikt i moskeen. Jeg tror jeg møtte ham for første gang i 2007, sier Ghozlan.

– Så forsvant han. Det var meningen at han skulle reise til Tunisia, og han bodde der for ett eller to år siden. Jeg hadde han som venn på Facebook tidligere. Han begynte å vise interesse for jihad, og la ut lenker til ekstremistiske videoer. Dette skjedd mest etter at han flyttet til Tunisia, jeg vet ikke hva som skjedde med ham der, fortsetter han.

– Det er sjokkerende og veldig trist, det er også veldig rart at han har gått så langt som å alliere seg med ISIL. Han tilhørte ikke noen spesiell gruppe her i Norge. Jeg tenker han har blitt lurt til å gå i denne fellen.

De ekstreme postingene skjedde altså ”mest etter at han flyttet til Tunis”, ifølge Ghozlan. Dette kan vanskelig forstås annerledes enn at slike voldelige jihadistiske videoer også ble postet før han forlot Norge og Rabitamoskeen. Og at Ghozlan visste det. Igjen stoppet han ikke voldsforherligende postinger?

Jeg begynner å føle meg hensatt til pakistanske tilstander, der slike aksjoner var svært sære på begynnelsen av 90-tallet, mens fortsettelsen kjenner vi jo. Hva skjer med Europa det kommende tiåret?