Den kulturelle revolusjonen

En svart dag: Joakim Lamotte truet til taushet

Den kjente islamkritikeren og gravejournalisten Joachim Lamotte gir en trist beskjed på sin Facebook-side i dag. Etter nær 20 års journalistisk arbeid med fokus på ofrene for islamsk vold, avslutter Lamotte arbeidet grunnet trusler mot familien sin.

De etablerte mediene i Sverige har i årevis lagt kvalitetsjournalistikk på hylla for å være «integreringsaktører». I deres verdensbilde synes det ensbetydende med å beskytte enhver med innvandrerbakgrunn, uansett kriminell handling eller udåd. Det har vært viktigere å fremme og støtte det som måtte komme frem av ulike særkrav. Flere journalister forlot hovedstrømsmediene og startet opp sine eget, frie prosjekt. Blant disse var Joakim Lamotte, som etablerte seg med en betydningsfull kanal via Facebook.

Men i dag er det slutt. En ting er å håndtere trusler mot seg selv, en annen er å stå i trusler mot sine nærmeste. Det er slike trusler som har fått Lamotte til å gi opp sitt viktige opplysningsarbeid.

En bauta for de svakeste

I en storm av rasismeanklager, ekstremiststempler og trusler har Lamotte i en årrekke vært en bauta for samfunnets svakeste. Han har turt å belyse de sakene hovedstrømsmediene ikke har villet ta i, de sakene som omhandler ofrene for importert voldskultur. For de svakeste har Lamotte vært en bauta, en stemme som har talt deres sak. Leser man kommentarfeltet under Lamottes avskjed, er det ingen tvil om at han vil etterlate seg et tomrom.

Det var Joakim Lamotte som startet innsamlingsaksjonen til kvinnen som ble massevoldtatt på det groveste i Fittja i Stockholm. Vi har omtalt saken herher og her. Likevel frifant domstolen overgriperne. Lamotte samlet da inn 600.000 kroner på to døgn til kvinnen – som en oppreisning fra folket.

Likeens var det Lamotte som samlet inn penger til en drept politimanns ufødte barn. Drapet på den unge politimannen rystet Sverige. 33 år gamle Andreas var på jobb i Biskopsgården i Gøteborg. Han sto og snakket med noen, da han plutselig ble skutt. Han døde av skuddskadene, og en intens jakt på gjerningsmannen førte til pågripelse av en 17 år gammel gutt fra den innvandrertette drabantbyen. I politimannens hjem ventet hans gravide samboer.

Politimannen Andreas ofret livet mens han jobbet for å skape trygghet og beskytte svenske innbyggere. Som vanlig statsborger er det vanskelig å vite hvordan man takler en slik forferdelig hendelse. Personlig følte jeg at jeg ønsket å gjøre noe for Andreas overlevende og startet derfor en innsamling til fordel for partneren hans som er gravid med Andreas barn, skrev Lamotte dengang, og klarte på kort tid å samle inn over 400.000 kroner.

Lamotte var også den som avslørte at pensjonisten Rolf (88) ble plassert sammen med voldtektsmenn og knivstikkere av kommunen, og belyste hvordan den gamle mannen ble utsatt for fysisk og psykisk vold av andre beboere mens han bodde i den kommunale boligen.

Listen over den svenske journalistens engasjement og kamp for ytringsfriheten er lang, og disse få eksemplene viser en omtanke for de glemte og de svakeste som savner sidestykke i svenske hovedstrømsmedier.

Truslene

Truslene Lamotte har gitt til grunn for at han slutter sitt journalistiske virke rettes denne gang mot hans nærmeste. Og at Lamotte er sliten av å leve med overhengende trusler bør ingen klandre ham for. Under koronanedstengingen i 2020 fant Lamotte innbydelse til sin egen begravelse på internettsidene til et lokalt begravelsesbyrå. Skjermdumpen fra Expressen viser annonsen:

Lamotte måtte dengang ty til Facebook for å prøve å stanse spredningen av annonsen.

«Et veldig sykt menneske har laget en innbydelse til min begravelse. (…) Dette er så jævlig sjukt at jeg mister ord. Hva er det for et menneske som gjør noe slikt? Fremfor alt i tider med korona når mengder av mennesker mister sine nære og kjære.»

Blant en rekke trusler, direkte og indirekte, kommer hatet mot Lamotte også fra det svenske Miljøpartiets folkevalgte Riksdagsrepresentant. Det handler om somaliske (ja, vi benevner henne som somalisk) Leila Ali Elmi i Gøteborg, som har bodd 28 år i utenforskapet Angered. Hennes valgkampanje har handlet om – ifølge henne selv – å bekjempe «rasisme og diskriminering». Selv delte hun en ekstrem hatvideo rettet mot Lamotte, der journalisten omtales som «skadedyr», «parasitt», «kvinnehater» og «kukhode», og skrev «Blant det beste jeg har sett på lenge.»

Lamotte har jevnlig lagt ut rapporter på Facebook om truslene mot seg og familien. Enhver som tenker at man må tåle slikt som samfunnsdebattant, bør ta seg tid til å lytte til dette opptaket fra Lamottes telefonsvarer.

– Men hur skulle de reagera om de själva dagligen fick sådana här meddelanden på telefonsvararen? Tror ni att de skulle sova lugnt på nätterna om deras familj med barn utsattes för detta? spurte Lamotte dengang.

Lamotte sover ikke selv godt om nettene lenger. Hvilke trusler som har blitt tungen på vektskålen og tvunget ham til å avslutte sitt viktige arbeid vites i skrivende stund ikke, men interesserte kan følge Lamottes pressekonferanse direkte klokken 19.00 i kveld her.

Vi benytter anledningen til å takke Lamotte for hans utrettelige innsats, og anser det i sannhet som en svart dag for ytringsfriheten at han er truet til taushet.