Innsparket

Sverige: Politidrap- ingen pågrepet

På onsdagskvelden ble en politibetjent i 30-årene skutt nord i Gøteborg. Han døde senere av skadene. Ingen er så langt pågrepet, men politiet varsler at de kan komme med et signalement i løpet av dagen.

Mens det er regjeringskrise i Sverige og statsminister Stefan Löfven (S) gjør alt han kan, også på kreativt vis, for å beholde makten til «det beste for Sverige», så viser realitetene at den svenske regjeringen ikke har kontakt med virkeligheten.

I 2007 lød det fra Löfven: «Ingen i Sverige skal måtte frykte skytinger og gjengkriminalitet». I 2021 tyder det meste på at kriminelle ikke frykter å skyte på politiet. Det forteller det meste om den svenske regjeringens prioriteringer.

Det var rundt klokka 22:30 onsdag kveld at politimannen, i 30-årsalderen og relativt ny i politiet, og en kollega snakket med noen personer i Biskopgården på Hisingen i Gøteborg da skuddene falt. De traff den ene politibetjenten og til tross for livreddende innsats på stedet sto livet ikke til å redde.

Vitner skal ha fortalt at de hørte tre skudd. Politiet oppgir at de ikke har noe motiv for hendelsen og de vet heller ikke om det var politiet eller andre som var målet for ugjerningen.

Et massivt antall patruljer samt politihelikopter kom raskt til plassen etter skytingen. Politiet har oppgradert politidrapet til «en særskilt hendelse». Med en slik kategorisering kan de både sikre og forsvare ressursbruken for å oppklare hva som skjedde.

Men enn så lenge er ingen pågrepet.

På morgenkvisten i dag skal det fortsatt ha vært minst 15 politipatruljer på det avsperrede stedet, i tillegg til en teknikerbuss og en bergingsbil.

Ifølge ulike medier skal politiet på stedet ha gitt hverandre klemmer. Og det kan virkelig svensk politi trenge, for drahjelpen fra politikerne uteblir. Löfven og de øvrige regjeringstro partiene har oversett kriminslitetsutviklingen i landet i årevis. Nylig skrøt Löfven av at regjeringen har forsterket politiinnsatsen, men det er dessverre ikke godt nok lengre. Ifølge kilder til svenske medier skal nettopp politiets økte tilstedeværelse i kriminelt belastede miljøer ha skapt «irritasjon». Det spekuleres således om dette kan være et motiv.

En kilde mener det kan blir vanskelig for politiet å finne gjerningspersonen, da vi snakker miljø med indre justis:

– Det kommer att bli tufft för polisen att hitta gärningsmannen. Dödar man en polisman agerar man inte ensam. Folk vet att den som ”tjallar” råkar illa ut. Ingen vågar ta kontakt med polisen och berätta vem ligger bakom mordet.

Så kan politikerne fortelle at politidrapet er et «angrep på tryggheten og demokratiet», som de fleste av dem har gjort i en eller annen form, men de burde heller tatt ansvar for hvordan Sverige over tid har utviklet seg – for dette politidrapet er en varslet katastrofe.

Politiet har uttalt at de kan komme med et signalement på gjerningspersonen(e) i løpet av dagen. La oss så håpe at det signalementet ikke er som det bruker å være; totalt ubrukelig hvis du ikke var tilstede under hendelsen selv.

Klokka 12:00 i dag hedres den drepte politibetjenten med ett minutts stillhet og flagget på halv stang i hele Sverige.