Mediekritikk

For en fest!

Kapitals redaktør, Vibeke Holt, serverer i dag en pølsefest som fortjener at alle benker seg rundt bordet. Det handler om samrøret mellom politikk og journalistikk, der Arbeiderpartiet disker opp og der Dagens Næringsliv, Dagsavisen, Dagbladet - ispedd Try reklame og Agenda - fråtser. 

For noen dager siden kunne Dagens Nærlingsliv (DN) «avsløre» at det eksisterer en WhatAapp-gruppe under navnet «Politikk» som, øh, diskuterer politikk. Det grusomme med denne gruppen, i alle fall ifølge DN, er at gruppen består av «milliardærer» (og en rekke andre, uten at det får DNs fokus). Ifølge DN, er gruppens milliardærer ute etter å ta knekken på Arbeiderpartiet og miljøbevegelsen. Ifølge DN-kommentar Eva Grinde er det i denne chattegruppen at norske Trump-tilhengere, klimafornektere, venstresidehatere og steinrike møtes.

Namedroppingen og løsrevne sitater fra gruppen i DNs artikkel er patetisk – like patetisk som hele oppslaget. Som er på 10 sider! Men DN er høy på seg selv – de tror at artikkelen «kan få en indirekte politisk effekt i valgkampen». Det DN har i tankene er at dette kan slå tilbake på Høyre.

Jammen sa jeg smør. DN avslører mest av alt sitt journalistiske bunnivå – og det slår tilbake på dem selv, Ap og sterkt venstreorienterte aktører i blant annet medieverden.

Kapitalredaktør Vibeke Holt slår tilbake med kommentaren «Om pølser, politikk og journalistikk» så ketchupen spruter.

De trekker raskere enn sin egen skygge

Pølsene referer seg til ordtaket om at den som vet hvordan pølser lages, aldri får en rolig natts søvn. Det samme gjelder for politikk og journalistikk, fastslår Holt. Hun kaller DNs såkalte avsløring for «en røverhistorie av de sjeldne».

Det absolutte mest fornøyelige med Holts kommentar er at hun vender søkelyset på de som angivelig skal være rammet av denne forferdelige WhatAapp-gruppen og hun avkler dem til margen.

Holt har snappet opp tidsdimensjonen i «spillet». Hun viser til at PR-maskinert må ha jobbet i «et rekordraskt og og superimponerende tempo» etter DNs publisering.

Ca. kl. 18:48 torsdag kveld publiserte DN saken på internett.

Kl. 20:46 samme kveld hadde Aps nestleder Hadia Tajik ikke bare rukket å lese den ti sider lange featuren, hun hadde også maktet å «reflektere over den, skrive en kritisk kommentar og poste den på Facebook, hvor hun utdyper sin avsky over at et ‘betydelig antall personer (som) tilhører den norske finanseliten er samla i ei gruppe på WhatsApp der det mellom anna blir diskutert korleis dei skal ta knekken på Arbeiderpartiet og miljørørsla’.»

Holt er superduperimponert, ikke minst fordi Tajik prioriterte dette under en time før hun skal i debatt om psykisk helsevern med helseminister Bent Høie (H) i TV2.

Ap-leder Jonas Gahr Støre rakk også å engasjere seg i artikkelens innhold, skriver Holt, selv om han var midt i oppladningen til det direktesendte «viktige folkemøtet og statsministerduellen klokken 21:20 på NRK samme kveld». Da møtet var over kl. 23:05, var Gahr Støre klar med sin kommentar ti minutter etterpå, kl. 23:15:

– Jeg mener det er forstemmende at noen av Norges rikeste snakker om demokratiet vårt på denne måten, og er åpne for å bruke metoder jeg hadde håpet at vi ikke hadde i Norge, men nå er dette ute i lyset, og jeg håper samfunnsdebatten tar tak i det, sa Støre med henvisning til en påstått drittpakke, men som i realiteten var en journalistisk avsløring av ulovligheter (svart arbeid, som Støre hevder han ikke visste om) på bryggen hans på Sørlandet i 2011. – Det er en sak som ligger bak meg nå.

Det er faktisk enda mer superduperimponerende enn Tajik. Så skal Gahr Støre være ytterst forsiktig med å snakke om metoder han håper vi ikke hadde i Norge. Ap har jo selv ført HRS opp som en slags motstander i valgkampen – at vi skal miste statsstøtten, og de lyver så det renner av dem for å sette HRS i verst mulig lys – selv fra Stortingets talerstol. Og de lover å fjerne oss fra dag én med Ap i regjering.

Holt er for øvrig svært imponert over Dagbladet også.

Kl. 21:11, altså 25 minutter etter at Tajik hadde postet sin FB-kommentar, hadde Dagbladet «rukket å finne og lese nestlederens Facebook-kommentar, analysere teksten og videreformidle kritikken hennes i en artikkel på Dagbladet.no». Også den hadde Gahr Støre fått med seg da han uttalte seg kl. 23:15.

Det er altså noen som trekker raskere enn sin egen skygge.

Å skite i eget reir

Dagen etter, fredag formiddag, kl. 12:34, var allerede «samfunnsdebatten» som Gahr Støre etterlyste bevæpnet til tennene. Da «hadde hans venn og rådgiver, Trygve Svensson i den Ap-vennlige tenketanken Agenda, skrevet og fått publisert en kronikk på 695 ord på VG.no», forteller Holt.

Kort etter trekker byrådsleder Raymond Johansen (Ap) pistolen. I Dagbladet stemplet han WhatsApp-gruppen som «Exit på speed i fri dressur».

Samme referanse hadde Espen Barth Eide (Ap) i DN: «Det viser seg at det finnes mer av Exit enn de episodene NRK har laget», gjengir Holt, som klør seg litt i hodet over hva Exit-programmenes horer, kokain og innsidehandel har med WhatAapp-gruppen å gjøre. Nettopp Barth Eide var en av de sentrale i DNs artikkel, da fordi noen i gruppa spurte om noen visste noe ufordelaktig om han, da han ble ansett som en av Aps svakeste kort. Han sa til DN at han opplevde seg «nesten beæret over at de oppfatter meg som så farlig at jeg må tas ned med en drittpakke». Slik tenker de i Ap, og akkurat derfor har de iverksatt en drittpakke mot HRS. En annen ting er nå at Barth Eide har en del å svare for, da vi ved forrige valg mente at Barth Eide burde være åpen med hvor mye han hadde tjent i toppstillinger i utlandet som han fikk grunnet sine politiske roller i Norge, hvor mye skatt han hadde betalt, og hvor mye av pengene som kunne tilskrives norske skattepenger som hadde gått til å finansiere de samme organisasjonene som Barth Eide arbeidet for.

Å bidra til samfunnsdebatten til Gahr Støre, ønsker også Dagsavisens Hege Ulstein og Dagbladets Marie Simonsen. Begge «fulgte opp med hver sin kommentar om ‘de rike’, som tilsynelatende ikke bør ha ytringsfrihet i en privat WhatsApp-gruppe», påpeker Holt. På snedig vis får Holt frem hva som antakelig egentlig er drivkraften deres:

Eller som Simonsen skrev: «Klovner i klassekamp: Når rikinger radikaliseres på nettet.»

Siden alt politisk til høyre for Ap bedriver radikalisering eller er blitt radikalisert, er det med stor undring jeg registrerer at ingen i HRS er med i denne WhatsApp-gruppen. Ifølge flere, ikke minst Ap, er jo vi blant ekspertene på å radikalisere folk – endog «med statsstøtte», som alt journalistisk og politisk til venstre for Høyre maser om.

Holt peker videre på at Ap kjører hardt på for å banke inn at disse «finansmennene» kun er ute i ett ærende, nemlig «etter å plassere ‘drittpakker’ i mediene om partiet». Men Holt sier at de ikke har funnet noen eksempler på at de har gjort det.

Det fremstår nok heller som om både DN og Ap har skitt i eget reir. Men det er nå vi kommer til rosinen i pølsa i Holts kommentar.

Pølsefesten

Drittpakker er Ap kjent med, der Holt viser til Trond Giske-saken. Men det interessante er persongalleriet.

Holt minner oss om at daværende leder av VGs kommentaravdeling – nå politisk redaktør i Dagens Næringsliv – Frithjof Jacobsen, flere ganger var aktiv med ufordelaktige kommentarer om Giske.

Jacobsen måtte som kjent gå fra VG på dagen, etter at det ble kjent at han hadde et forhold til stortingsrepresentant og Arbeiderpartiet-topp Jette Christensen, en av de største kritikerne av Giske. Christensen hadde dessuten i flere saker samarbeidet tett med nestleder Hadia Tajik som har, og hadde, forbindelse til flere av varslerne mot Giske.

Og hvor gikk Jakobsen? Jo, til en politisk redaktørrolle i Dagens Næringsliv – for der kan han altså kommentere politikk objektivt? Han er fortsatt kjæreste med Jette Christensen.

Holt fortsetter like nådeløst:

Mens VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i direktesending på NRK i februar 2019 måtte innrømme at VG aldri skulle ha publisert saken om den famøse dansevideoen med Trond Giske, tilbragte Frithjof Jacobsen kvelden sammen med sin nye kjæreste, Jette Christensen. På pølsefest. Hos Hadia Tajik. Og hennes nye kjæreste. Kristian Skard.

Den gang jobbet Tajiks nåværende ektemann Kristian Skard i nettopp Dagens Næringsliv. Siden han var blitt kjæreste med Tajik, gikk han til en PR-jobb i kommunikasjonsselskapet Try Råd, der Kjetil Try er en av bestevennene til eks-statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Som DN-journalist skrev Skard en rekke av de mest sentrale artiklene om Trond Giske og varslingssakene mot den tidligere Ap-lederen, som Tajik brente så sterkt for, skriver Holt.

Til pølsefesten var det en rekke gjester, der Holt viser til blant annet følgende persongalleri – som i DNs tolkning sannsynligvis er et hemmelig nettverk:

Dagbladet-kommentatorene Marie Simonsen og Martine Aurdal, Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein, DN-journalist Tore Gjerstad, VG-journalist Bjørn Haugan, APs kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen (gikk fra NRK i 2018), tidligere politisk redaktør i Dagens Næringsliv og nå politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim, samt PR-toppen, Ap-rådgiver og nå sjef til Tajiks ektemann Skard, Kjetil Try.

Du snakker om pølsefest – og her var det ikke bare «å melde seg på», som det er i WhatAapp-gruppen «Politikk».

Alt har en ende – pølsa har to

Til Kapital forteller daglig leder i Try, Sindre Beyer, at de ikke jobber for Ap i valgkampen, men hvis noen gjør er det, er det som privatpersoner. Det er interessant, for det er ikke så lenge siden at Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Kjetil Try ble observert sammen på utestedet Lorry i Oslo. Sikkert bare en privatpause fra valgkampen.

Til Nettavisen, forteller Holt, har DNs etikkredaktør Gry Egenes sagt at politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Frithjof Jacobsen, ikke ante noen om «avsløringssaken» deres, slik som Øystein Stray Spetalen, initiativtager til WhatAapp-gruppen, har ymtet frempå om.

– Det er feil at politisk redaktør Frithjof Jacobsen har hatt noe som helst med denne saken å gjøre. Han hadde aldri hørt om dette forumet før han leste artikkelen i DN. Her spekulerer Spetalen helt uten rot i virkeligheten, hevdet Egenes.

Det er til å le seg skakk av, noe som sikkert Holt også gjør:

Så får vi bare håpe at Frithjof Jacobsen fremover får litt mer intern innflytelse i Dagens Næringsliv. Mye taler for at han kan være den eneste redaktøren i hele verden som ikke aner noe om den største politiske saken i egen avis på flere år, før han leste den i egen avis. Og det i valgkampens kanskje mest avgjørende helg, fastslår Holt.

Hun avslutter slik:

Artikkelen i Dagens Næringsliv gir grunn til å reflektere over hvor sterkt – eller rettere sagt svakt – ytringsfriheten står på enkelte områder i Norge. Og den levner lite håp om at det kommer til å bli bedre de neste fire årene.

Det eneste som fortsatt er sikkert, er at alt har en ende, men at pølsa den har to.

For et fyrverkeri av en kommentar, Vibeke Holt, det er jo så man må gjøre alvor av å bytte abonnement fra Aftenposten til  Kapital. Det er også fantastisk at noen i mediene begynner å løfte frem samrøret mellom spesielt Ap, som Norges største parti (enn så lenge), som derfor mange ønsker kontakt med, og journalister og politiske redaktører som selger seg inn som billige horer. Kanskje det var derfor Barth Eide og Raymond Johansen kom til å tenke på Exit?