Ytringsfrihet

NRK-området pepret med Muhammed-karikaturer

I dag morges møtte NRKs ansatte rundt 150 Muhammed-karikaturer på og ved Marienlyst. De tre Oslo-fedrene fortsetter kampen for ytringsfrihet.

Det begynte i Lillestrøm to dager etter at Samuel Patys hode lå i en gate ved Paris, fredag ettermiddag 16. oktober: Noen hadde hengt opp Kurt Westergaards verdenshistoriske karikatur (2005), som en aksjon for ytringsfrihet. Sistnevnte er særdeles viktig, fordi noen mener og tror at aksjonen er ment som en provokasjon.

Aksjonen for ytringsfrihet fortsatte mange steder i Norge, ikke minst i Oslo og Kongsberg. På Kongsberg opplevde en familiefar å få politi på døra etter at han hadde benyttet seg av ytringsfriheten og hengte opp Muhammed-karikaturer i sentrum av byen. Dette fikk Frps Per-Willy Amundsen til å utfordre justisminister Monica Mæland, som ettertrykkelig parkerte skapet: Politiet skal holde fingrene unna «Muhammed-fatet». Det er innenfor ytringsfriheten å henge opp slike plakater, fortsatte Mæland.

I Trondheim gikk en venninnegjeng sammen og hengte opp Muhammed-karikaturer i Trondheim og omegn, som også Stjørdal.

NRK-området pepret

For noen dager siden fikk vi informasjon fra Stavanger med nye vedlagte karikaturer fra det offentlige rommet der.

I går kveld fikk vi tilsendt foto fra Marienlyst i Oslo, hvor statskanalen NRK har sitt hovedkontor, Norges fremste aktør innen medie-verden, som nettopp derfor har et særlig ansvar for å stå opp for ytringsfriheten. Vi ble informert på mandag av de tre Oslo-fedrene som skal henge opp minst 800 Muhammed-karikaturer, at de hadde vært på rekognosering ved NRK-huset.

– Karikaturer henges opp tirsdag kveld, hette det fra vår kontaktperson.

– NRKs ansatte vil onsdag morgen ikke kunne unngå å se dem når de kommer på jobb, fortsatte han.

De tre mennene i Oslo har fortalt følgende til HRS, via han som er vår kontaktperson:

– Vi vil fortsette med aksjonen vår i måneder, ja, kanskje i flere år. Jevnt og trutt, fortsetter han, og begrunner dette videre slik:

– Det er en dypt frustrerende situasjon rundt islam og debatten i Norge. Først skal følgende understrekes: Vi har mange flotte muslimer. Vår frustrasjon og Muhammed-aksjon handler ikke om muslimer. Det handler om ideologien islam. Her må vi lage et tydelig skille, understreker han overfor oss, og legger til:

– Verdisynet i islam er ikke forenelig med med våre vestlige verdier. Vesten er basert på vitenskap, islam er religionsorientert og har aldri gjennomgått en reformasjon. Det er her liknelsen olje og vann kommer inn, fortsetter han.

Nord, sør, øst og vest

Vår kontaktperson i Oslo har pekt på tre forhold som han mener understreker den «forferdelige intoleransen» ved islam, som han sier det:

  1. Et middelaldersk kvinnesyn.
  2. Straffen for homofile.
  3. Straffen for frafall.

Etter vår informasjon, er det nå observert Muhammed-karikaturer disse stedene i Norge: Lillestrøm, Lørenskog, Oslo (svært mange steder, som området rundt slottet, Grønland, Tøyen, Stortinget, ved Fram-museet, området rundt Rådhuset, Holmenkollen, Skøyen, Hauketo, Ljabru, Mortensrud), Fetsund, Trøgstad, Skien, Ski, Porsgrunn, Fauske, Trysil, Trondheim, Stjørdal, Gjøvik, Bergen, Haugesund, Kolbotn, og Stavanger. Det kan være flere steder enn dette, da HRS ikke har noe med selve aksjonene å gjøre. Vi rapporterer fra det vi blir informert om.

Aksjonene for ytringsfriheten i Norge fortsetter med andre ord.

Hovedillustrasjon: Leserfoto i går kveld fra NRK-huset.