Islam

Nå: Stor Muhammed-aksjon i og ved Oslo

Det henges nå opp nesten 1.000 Muhammed-karikaturer i og ved Oslo. Den omfattende aksjonen for ytringsfriheten startet i går kveld.

HRS ble informert i går ettermiddag om at aksjonen var under oppseileing. En person ringte oss og ga beskjed om at han og to kamerater hadde gått til innkjøp av 800 etiketter med lim på, og var klar til å skrive ut Kurt Westergaards ikoniske Muhammed-tegning fra 2005.  Karikaturen er litt større enn et spillekort, dette for å gjøre det enkelt å henge dem opp uten å bli oppdaget. At etiktter med lim er valgt, handler om at det gjør det vanskeligere å rive dem ned, fortalte mannen som er åpen overfor oss om hvem han er: Navn, alder og at han er selvstendig næringsdrivende som gjør det bra. Vi har aldri tidligere hatt kontakt med denne personen.

– Vi skal henge dem opp i Groruddalen, Oslo sentrum, Romerike med flere steder, fortalte han. Ikke alle 800 på en gang, men over de neste dagene, fortsatte han.

– Vi står midt i en frihetskamp

Personen, som vi merker oss er godt belest innen islam og ytringsfrihet, akkurat som familiefaren på Kongsberg, sier han og de to vennene har tenkt nøye gjennom aksjonen og eventuelle reaksjoner fra politi og andre. – Hvis politiet stopper oss, har vi svarene klare på at dette handler om lærerdrapet ved Paris og kamp for ytringsfrihet som er under press grunnet islams fremvekst.

Han understreker at de tre vennene, ingen av dem politisk ytterliggående på noen måte, også har snakket sammen om at liv kan gå tapt som i Frankrike. – Motstandsfolk under andre verdenskrig ble også drept. Dette er vår tids viktigste frihetskamp, kampen mot det islamske mørket, sier han. Han mener videre at det vi ser i Vesten nå er et sivilisasjonssammenstøt:

– Islams verdier opp mot Vesten frihetsfundament er som olje og vann. Vi står midt i en frihetskamp, slår han fast.

– Hva skal til for at politikerne våkner og tar islam på alvor? spør han videre.

Ikke på moskeer

De tre vennene er tydelige på at de ikke vil henge karikaturene opp på moskeer. – Det ville være en unødig provokasjon. Vi henger dem kun opp på offentlige steder som buss, t-bane, parkeringsautmater, og offentlige bygninger og skilt.

I dag har vi fått beskjed fra ham at Muhammed-karikaturen nå eksempelvis er å se på Tullinløkka i Oslo, i Spikersuppa ved Det juridiske fakultet, en av søylene inne på Nationaltheatret t-banestasjon i Oslo sentrum, flere steder på Grünerløkka, og i formiddag ble karikaturer hengt opp i Ski ved Oslo.

De siste dagene har vi fra annet hold blitt tilsendt foto av A4-ark med den samme Muhammed-karikaturen fra folk på Rommen i Groruddalen, og Kolbotn utenfor Oslo. Tidligere har vi meldt om Muhammed-tegninger disse stedene: Lillestrøm, Lørenskog, Kongsberg og Molde.