Islam

Aksjonistene: – Vi vil ha folket med på nasjonal Muhammed-dugnad

- Å henge opp Muhammed-karikaturer er ikke ulovlig. Derfor ber vi alle være med i denne frihetskampen, slår hovedpersonen bak storaksjonen i Oslo fast. Han og hans to medhjelpere er svært takknemlige for alt engasjementet aksjonen deres har skapt.

I dag slo justisminister Monica Mæland ettertrykkelig fast overfor Stortinget og politiet: Å henge opp Muhammed-karikaturer i det offentlige rommet er tillatt.

HRS har i dag snakket med lederen for Muhammed-aksjonen i Oslo, der han og to venner er i gang med å henge opp hundrevis av Muhammed-karikaturer.

– Alle kan bli med på denne dugnaden. Det er begrenset hva tre personer klarer å få til. Derfor er det viktig at alle som har mulighet bidrar i denne frihetskampen, sier mannen i 40-årene til HRS.

Også han er en beleste og dypt samfunnsengasjert småbarnsfar – akkurat som mannen bak aksjonen på Kongsberg.

Vil hedre den drepte læreren

Mannen bak Oslo-aksjonen, understreker at både han og hans to venner setter stor pris på alt engasjementet aksjonen deres har skapt i sosiale medier. Saken ble den mest delte i sosiale medier siste døgnet. Han understreker med bred penn at motivet bak å bruke ytringsfriheten på denne måten er å hedre den drepte læreren ved Paris, småbarnsfaren Samuel Paty (47).

– Vi vil fortsette med aksjonen vår i måneder, ja, kanskje i flere år. Jevnt og trutt, fortsetter han, og begrunner dette videre slik:

– Det er en dypt frustrerende situasjon rundt islam og debatten i Norge. Først skal følgende understrekes: Vi har mange flotte muslimer. Vår frustrasjon og Muhammed-aksjon handler ikke om muslimer. Det handler om ideologien islam. Her må vi lage et tydelig skille, understreker han overfor oss, og legger til:

– Verdisynet i islam er ikke forenelig med med våre vestlige verdier. Vesten er basert på vitenskap, islam er religionsorientert og har aldri gjennomgått en reformasjon. Det er her liknelsen olje og vann kommer inn, fortsetter han.

Aksjonen fortsetter, her Lysaker i Oslo.

Han peker videre på tre forhold som han mener understreker den «forferdelige intoleransen» ved islam, som han sier det:

  1. Et middelaldersk kvinnesyn.
  2. Straffen for homofile.
  3. Straffen for frafall.

Dette er nøyaktig de samme punktene presten Einar Gelius dro frem i vårt intervju med han for kort tid siden.

– Gradvis tilpasser vi oss

– Istedet for at islam integreres i vårt humanistiske samfunn, så er det vi som hele tiden tilpasser oss islam, fortsetter han, og peker på juletrefester som blir til vinterfester tilpasset muslimske elever, halalslakt og svinekjøtt som fjernes fra menyer i kantinene. Og kan minner om den historiske hendelsen ved barneavdelingen på sykehuset i Kristiansand der Nasse Nøff ble fjernet fra veggen.

– Hver for seg kan dette virke som bagateller. Men gradvis bøyer vi oss, og det vi ser foreløpig er bare en begynnelse. Vi bøyer av fordi vi er oppdratt til å inkludere og være høflige.

Han er frustrert over at journalister ikke vil ta en bred debatt om islam. Et sentralt spørsmål for ham er:

– I hvilken grad kan vi forvente oss at muslimer tilpasser seg det norske samfunnets syn på kvinner, homofili og frafall? Dette burde det vært borret dypt i med Islams Råds tilstedeværelse i beste sendetid i NRK, sier han, og legger til at det kun er fokus på hva vi skal legge til rette for og inkludere i samfunnet vårt.

– Det er et enveis fokus, mener han, og fortsetter slik: Hva gjør islam selv for å integrere seg i vårt samfunn? Ingenting, slår han fast.

– Det er null fokus i debatten på hva vi kan forvente oss av islam selv. Den islamske ideologien fremstår som ikke mulig å integrere. Og utfordrer man islam, trues man med terror.

Vepsebolet vokser og vokser

– Det ironiske er at folk flykter hit fra totalitær ideologi, og så bruker de ytringsfriheten her for å innføre det samme de flyktet fra.

Forretningsmannen bak storaksjonen etterlyser en bred og ærlig debatt om det han kaller «elefanten i rommet».

– Politikerne vet at dette er et vepsebol, og lar det derfor være i fred i håp om at vepsebolet minker i størrelse. Men sannheten er at vepsebolet bare vokser og vokser, konstaterer han.