Innsparket

Muhammed-karikaturer flere nye steder i Norge

Nå har også blant annet tre veninner i Trondheim gått sammen om å henge opp Muhammed-karikaturer. Dette gjør de ene og alene for friheten, forteller de HRS.

Flere og flere tar til gatene i Norge med hjemmelagede plakater av den ikoniske Muhammed-karikaturen til Kurt Westergaard fra 2005, noe justisminister Monica Mæland har understreket overfor Stortinget og politiet nasjonalt er innen for lovens rammer:

«Det er ikke politiets oppgave å fjerne plakater som henges opp i det offentlige rom, uavhengig av budskap.» 

I dag morges fikk vi epost med foto av Muhammed-karikaturer som skal være hengt opp på Mortensrud, Hauketo og Ljarbu i Oslo nå i natt: «Jeg var ute i natt og hang opp noen bilder. Jeg støtter ytringsfriheten og dette er det minste jeg kan gjøre», skriver vedkommende til oss, med fem vedlagte foto.

Kvinner i Trondheim

Lørdag kveld fikk vi også epost, denne gang fra Trondheim der tre kvinner har startet en dugnad for ytringsfriheten. De skriver:

«Vi er tre venninner som har hengt opp karikaturtegninger av Muhammed i to bydeler i Trondheim. … Vi har trålet Flatåsen og Saupstad, og tar Heimdal i morgen. Vi kommer til og bruke 2-3 ettermiddager i uka, samt helger utover. Men skulle ønsket at flere i Trondheim kunne bidratt, for byen er stor nok. Vi vil gi støtteerklæringer til Frankrike, nok er nok nå, og vi må alle bidra til og stoppe dette før det er for sent. Og ytringsfriheten er hellig og menneskelivet er hellig. ❤❤»

Dette er faktisk første henvendelse HRS får fra kvinner som henger opp karikaturer. Kvinnene er i 40-årene og i full jobb, så de bruker fritiden og helgene, forteller de, og de får nå også en mann med på laget.

I Oslo fortsatte også Muhammed-dugnaden, som de tre kameratene i hovedstaden kaller det å stå opp for ytringsfriheten ved å henge opp Muhammed-karikaturer. Sent lørdag kveld fikk vi tilsendt flere bilder, det ene under her.

Oslo i helgen.

På Kongsberg har en annen mann enn han vi tidligere har omtalt som «familiefaren» og «Kongsberg-mannen», fortsatt dugnaden på egenhånd. Han har hengt opp karikaturer jevnt og trutt i forrige uke, sist på søndag. Også han har sendt oss foto der karikaturene er plassert ved «bussknutepunkt, busslommer, ved kinoen, torget etc. i byen». Mannen skriver til oss at «noen hundre plakater skal opp».

I Bergen har noen hengt karikaturer på moskeer. Vi opplever dette som en svært unødvendig provokasjon. Det samme mener de tre mennene i Oslo som skal henge opp minimum inntil 1.000 Muhammed-karikaturer. Vi støtter dem som henger karikaturer opp – i ytringsfrihetens navn – i det offentlige rommet på kun offentlige steder, som en parkeringsautomat, et skilt etc. Dette for å ta tilbake nettopp det offentlige rommet etter nedslaktningen av læreren Samuel Paty på en gate ved Paris. 

Foreløpig liste over sted

Vår liste over steder der det er observert Muhammed-tegninger, er således slik per i dag:

 • Bergen
 • Fauske
 • Haugesund
 • Kolbotn
 • Lillestrøm
 • Lørenskog
 • Oslo
 • Skjetten
 • Ski
 • Skien
 • Stjørdal
 • Tertnes
 • Trondheim
 • Ås

Vi setter pris på alle som informerer oss om dugnaden. Det som skjer er en historisk kamp for ytringsfriheten, slik vi ser dette. Fordi dette er aldri gjort før, verken under krisen i 2006 da ambassader ble brent og folk ble drept under den verdenshistoriske Muhammed-krisen, eller eksempelvis etter at masakren i redaksjonslokalene til Charlie Hebo i 2015.

Hovedillustrasjon: Foto sendte fra gruppen på tre menn i Oslo, der karikaturer igjen ble hengt opp i helgen.