Innvandring

Finn fellesnevneren

Etter masseovergrepene i Köln, Kalmar, den kommunale ungdomsfestivalen We are Stockholm og de tallrike meldingene om overgrep i offentlige svømmehaller, har svensk politi kartlagt den nasjonale tilstanden med «seksuella ofredande» – seksuell trakassering – blant unge. I følge politiet øker den seksuelle trakasseringen blant unge –…

Etter masseovergrepene i Köln, Kalmar, den kommunale ungdomsfestivalen We are Stockholm og de tallrike meldingene om overgrep i offentlige svømmehaller, har svensk politi kartlagt den nasjonale tilstanden med «seksuella ofredande» – seksuell trakassering – blant unge.

I følge politiet øker den seksuelle trakasseringen blant unge – 25 prosent økning i perioden 2011-2015 – og forekommer oftest på skolen og i sosiale medier. Som vi vet fra før når det gjelder seksualforbrytelser på våre kanter, handler gjerningsmannen som regel alene.

Tabell fra rapporten Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder.

Tabell fra rapporten Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder.

Men så er det tilleggsfenomenet med gutter og menn som begår overgrep i grupper, slik man kunne observere i Köln og en rekke andre europeiske byer samt festivalen i Stockholm – og som stadig vekk rapporteres fra svømmehaller og på åpen gate i hele Europa. Ikke minst har fenomenet, om enn i annen alvorlighetsgrad, blitt observert i de tallrike og omfattende sakene med hovedsakelig pakistanske menns groteske, systematiske misbruk, mishandling og voldtekt av mindreårige i Storbritannia. I mange tilfeller har de samme gjerningspersonene attpåtil «lånt ut» sine ofre til sin nærmeste og utvidede familie samt venner.

Den svenske politirapporten opplyser også om at fransk politi har rapportert om tilsvarende hendelser i Paris nyttårsaften (side 9.) som minner om det som utspilte seg i Köln.

Og som rapporten slår fast: det er en fellesnevner. Den siste problematferden er tilvandret med gutter og menn fra noen av verdens mest kvinnefiendtlige land.

Kartleggingen omfatter perioden 2011 til 2016 og tar for seg drøyt 10.000 anmeldelser av seksuell trakassering. Politiet har også gransket omtale av cirka 2000 anmeldelser i perioden 2015 til 2016.

I rapporten heter det at den overveiende delen av ofrene er jenter under 15 år, men det finnes også unge gutter blant ofrene for seksuell trakassering. Forbrytelser på offentlige steder, som i store folkeansamlinger og på festivaler, er heldigvis få og utgjør 2 prosent av det totale antallet. De fleste gjerningsmennene handler alene og stort sett dreier det seg om fysiske berøringer på intime deler av kroppen, uanstendige forslag, fremvisning av pornografisk materiale og blotting. Antall forbrytelser med flere gjerningsmenn er også få i forhold til det samlede antallet. Det samme er forbrytelser på åpen gate, gangveier og på kollektivtransport. Den typiske gjerningsmannen er en middelaldrende mann som handler alene. Disse har sjelden blitt identifisert, men oppgitt signalement tyder på at de ikke utgjør noen homogen gruppe, skriver politiet.

Men når det gjelder forbrytelser som er utført av grupper i det offentlige rom og i ditto svømmehaller; der dreier det seg i all hovedsak om ungdommer som søker eller nylig har fått asyl i Sverige (side 3.).

Alle seksuelt motiverte angrep er skremmende for ofrene og kan sette dype spor, men angrep som utføres i grupper oppleves som særskilt sjokkerende og skremmende, konstaterer politiet og legger til at denne typen angrep påfører offeret stor avmaktsfølelse og innebærer også større integritetskrenkelser: ikke bare blir offeret holdt fast og grafset på, men i flere tilfeller har gruppen forsøkt å kle av offeret før hun har fått hjelp.

I minst tio fall har en ensam flicka omringats av ett flertal män (från 5-6 stycken upp till ett stort antal8) som ibland uppskattats vara 14-16 år och ibland 25-30 år. Vid dessa tillfällen har några hållit fast medan andra tagit på bröst och kropp och i ett fall fotograferade några i gruppen övergreppet. I några fall har gärningsmännen knäppt upp byxorna på flickan och försökt, i vissa fall även lyckats, dra ner dem innan undsättning kommit. Likaså har det förekommit att flera flickor i ett kamratgäng har utsatts samtidigt av ett stort gäng.

Ett fåtal misstänkta gärningsmän har identifierats. De som har identifierats är medborgare i Afghanistan, Eritrea och Somalia. Samtliga utredningar i Stockholm och Kalmar från 2014 och 2015 har lagts ned på grund av svårigheter med identifiering eller bristande bevis.

13,8 prosent av anmeldelsene av seksuell trakassering i 2015 og 2016 dreier seg om overgrep på åpen gate, parker, gang- og sykkelstier og steder som lekeplasser, skogspartier og parkeringsplasser. De fleste har intruffet i Stockholm, Malmö, Göteborg, Örebro och Eskilstuna. I 2015 var nesten 60 prosent av ofrene jenter under 15 år, flesteparten 10-13 år,  og det yngste offeret seks år. 10 prosent av ofrene var gutter under 15 år. I de fleste tilfellene var gjerningsmannen alene. Få er identifisert, men av signalementet finnes det ingen spesifikk profil og alderen varierer fra unge gutter til menn i 50-60 årsalderen. Av de 17 mistenkte som ble identifisert i 2015, var fire svenske statsborgere, resten utenlandske. Ytterligere 17 ble pågrepet, men deres identitet kunne ikke fastslås.

Derimot er signalementet og profilen svært entydig når det gjelder gutter og menn som begår gruppeovergrep, de er fra arabiske og afrikanske land:

I elva anmälningar finns uppgifter om att flera unga killar tillsammans angripit en eller två flickor. Bland anmälningarna fanns några som beskrev försök till våldtäkt när målsäganden har kämpat sig fri. Två av dem var fullbordade våldtäkter.

Nedan ges några exempel beskrivs här för att visa hur denna typ av ofredande kan gå till.

En sextonårig flicka blev angripen av ett stort antal pojkar som ”var utländska och talade dålig svenska” som försökte slita av henne kläderna. Några fotograferade händelsen. Flickan var på väg hem tillsammans med sin pojkvän från en fest då hon blev överfallen. Pojkvännen blev vittne till händelsen.

I en liknande situation överfölls två flickor av ett gäng om 10-20 killar med ”afrikanskt ursprung” som var 15-20 år gamla.

Vid ett överfall mot en flicka i en park ledde ett sexuellt ofredande till en fullbordad våldtäkt av flera killar i grupp. De hade tidigare varit på samma fest och såg henne lämna stället.

Vid ett överfall mot en 12-årig flicka uppgavs följande signalement; ” fyra män i 20-25 års ålder som såg ut att vara araber och talade utländska, möjligen arabiska dem emellan”. En förbipasserande ung man gick emellan och blev misshandlad.

En flicka uppgav att hon skulle kissa i en buske då tolv gärningsmän kom fram till henne och ofredade henne sexuellt. I samband med detta hade gärningsmännen tillgripit målsägandes plånbok. ”Det sexuella ofredandet bestod bland annat i att okänd gärningsman tog målsägande på rumpan”.

En flicka på 17 år, vilken gick från ett köpcentrum, blev förföljd och stoppad av tre ”afrikanska killar” som angrep henne genom att klämma hennes rumpa så hårt att hennes byxor gick sönder.

En flicka på 13 år som går i särskola blev närmad av ”4-5 utländska killar” som talade svenska med brytning. De tog på henne, en i taget ”på ställen som hon inte tyckte om, bland annat på hennes stjärt och på brösten.

10, 6 prosent av anmeldelsene i 2015 dreier seg om trakassering og overgrep begått av enslige menn på kollektivtrafikk eller holdeplasser. Av 195 forbrytelser som ble anmeldt i 2015 ble gjerningsmannens statsborgerskap fastslått i 46 tilfeller. 26 var svenske statsborgere og 16 hadde ulike nasjonaliteter. Ytterligere 35 ble pågrepet, men kunne ikke identifiseres.

Tabell fra rapporten Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder.

Tabell fra rapporten Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder.

Også her er beskrivelsen av ikke-vestlige gjerningsgutter og -menns gruppeatferd deprimerende velkjent:

I femton anmälningar finns uppgifter om att flera unga killar tillsammans angripit en eller två flickor. Några exempel har likhet med övergreppen under evenemang och tidigare exempel från gata, väg och park.

Nedan beskrivs exempel på hur sexuella ofredanden under denna kategori kan se ut.

Då en flicka väntade på ett tåg blev hon omringad av sex ynglingar i 15-17 årsåldern ”med utländsk härkomst”. De petade på henne och pratade obscent och hotade henne på svenska. När tåget kom avbröt de ofredandet.

I ett annat fall uppgav en flicka att hon mött ett gäng om ca 10 killar i 18-20 årsåldern. Fyra av killarna i gänget tog tag i hennes tröja och höll fast henne i armen medan tre av de andra killarna tog på hennes kropp och bröst. Hon skrek på hjälp, försökte göra motstånd och bad dem att sluta men utan framgång. Till slut lyckades hon slita sig loss.

En flicka blev på ett tåg antastad med obscena åthävor av ett gäng på nio killar i 25- årsåldern, och de försökte blockera vägen när hon skulle gå av. Ingen av killarna talade svenska och målsägaren uppgav i anmälan att ”de kan vara från Afghanistan”.

En flicka omringades på ett tåg av åtta män som klev ombord samtidigt. Två av männen började ta på hennes lår och upp mot hennes underliv. Hon tog till slut fram en pepparspray och samtliga flyttar på sig. Alla män var över 25 år och hade utländskt ursprung.

Over til offentlige svømmehaller:

I 2015 ble det anmeldt 123 tilfeller av seksuell trakassering/overgrep. 11 av ofrene var gutter, som stort sett ble trakassert i garderoben eller i badstue. Det har hovedsakelig vært eldre menn som har onanert mens de så på offeret. I 112 av tilfellene var ofrene jenter. 30 prosent av tilfellene skjedde i utendørsbad og dreide seg utelukkende om blotting.  Majoriteten av overgrepene har blitt begått av gutter og unge menn i grupper.

I 55 prosent av tilfellene var det skjellig grunn til mistanke av gjerningsmann. 86 prosent var yngre enn 20 år, de fleste i aldersgruppen 15-16 år. Den siste gruppen var i all hovedsak mistenkt for seksuell trakassering/ovegrep på jenter under 15 år. Og i 80 prosent av anmeldelsene er gjerningsmannen enten oppgitt eller fastslått å være av utenlandsk herkomst. De fleste hadde ikke svensk personnummer og i anmeldelsene fremgår det at de tilhører gruppen asylsøkende gutter.

Majoriteten av anmälningar har skett i grupp och i ett flertal fall har tre eller flera gärningsmän agerat i samverkan. En tredjedel av anmälningarna hade fler än en målsägande. I fem anmälningar fanns fem gärningsmän som uppgavs ha ofredat flera flickor tillsammans, ibland genom att ett par personer höll i en flicka i taget. Tillvägagångssätten har varit olika men ett ofta förekommande modus har varit att hålla fast flickor som passerat i rutschkanor eller andra strömfåror medan andra har tagit på dem på bröst, rumpor, ben och i skrev.

Den tilvandrede seksuelle trakasseringen har konsekvenser for kvinners trygghet bevegelsesfrihet i det offentlige rom i Europa. I Sverige blir jenter og kvinner stadig reddere for å bevege seg utendørs og en undersøkelse foretatt av byrået Inizio på oppdrag for Aftonbladet viser at nærmere halvparten av svenske kvinner nå føler seg utrygge når de går hjem eller trener alene på kveldstid.

Det populære Eriksdalsbadet i Stockholm har allerede rapportert at det er merkbart færre tenåringsjenter i svømmehallen pga «enslige, mindreårige asylsøkeres» gjentatte seksuelle trakassering og overgrep.

Det svenske politiets rapport skriver også om alle forhåndsreglene unge jenter har begynt å ta når de beveger seg utendørs, særlig når det mørkner. Mange unge jenter unngår gutter når de ferdes alene, spesielt gutter i gruppe.

Tjejerna upplever att det är mycket vanligt att de blir kommenterade för sitt utseende. Tjejerna blir ibland kallade för hora och liknande saker när de gjort något som i kamratkretsen ansetts som ”fel” eller sagt nej till något sexuellt förslag. Ungdomarna tror att bakgrunden till att killar begår sexuella ofredanden är mångfacetterad. Det kan bero på dålig kvinnosyn, att man inte kan hantera alkohol, att man är kåt, att det är okunskap om konsekvensen för tjejen, att man har missriktade känslor och till och med uttrycker ilska på detta sätt. Det kan också vara grupptryck och en föreställning om att killar har rätt att göra så här samt generell brist på respekt.

Som i Sverige kommer det for øvrig regelmessige rapporter om at gutter og unge menn med innvandrerbakgrunn seksuelt trakasserer og begår seksuelle overgrep på jenter og kvinner i svømmehaller i Danmark og Tyskland. I Danmark opplever også jenter og kvinner stadig større utrygghet og flere fysiske krenkelser i småbyene ThistedHaderslev og Sønderborg. På disse stedene har danske myndigheter etablert asylleire og det har de lokale kvinnene bokstavelig talt fått føle på pelsen, da mannelige beboere ved mottakene forfølger og grafser på dem.

Etter Köln har tysk politi har analysert 1178 timer med videoopptak som ble beslaglagt i etterkant av nyttårsaften. Det er registrert 1527 lovbrudd, hvorav 529 er seksualforbrytelser. Antallet ofre er oppe i 1218 og rundt halvparten ble ofre for både seksuelle overgrep og tyverier. 153 gjerningsmenn er identifisert og er nesten utelukkende innvandrere. 149 av de identifiserte gjerningsmennene har ikke tysk statsborgerskap. Av disse er 68 asylsøkere, 18 er ulovlige innvandrere, 47 har ikke avklart status, mens fire er såkalt enslig mindreårige asylsøkere og ti har annen oppholdstillatelse i Tyskland. 103 av de identifiserte er fra Marokko og Algerie.

Samme type atferd er også observert i Norge. I Oppland rådet nylig politiet jenter til å være forsiktige med gå ute alene på kveldstid. Det skjedde etter rapporter om et titalls tilfeller av seksuell trakassering bare siden nyttår. Samtlige gjerningsmenn/gutter er av utenlandsk opprinnelse. En asylsøker i begynnelsen av 20-årene går igjen i tre av sakene.

Og modus operandi er den samme; man jakter i flokk.

– Hver gang har det vært to eller flere gutter sammen om handlingene. Alle unge og av utenlandsk opprinnelse, forteller Bjørn Slåtsveen, leder i etterforskningsseksjonen i Vestoppland politidistrikt, til Oppland Arbeiderblad.

Seks av sakene er anmeldt. Tre gutter er avhørt og anses som kjente gjerningspersoner. Slåtsveen understreker at politiet ser alvorlig på sakene.

Nytt er det ikke.

Det er blitt rapportert om to lignende tilfeller, et i 2011 da to unge kvinner i 20-årene ble angrepet og befølt av en gjeng på rundt 20 menn på nattbussen i Oslo. Selv forklarte de at de ble klådd på og de «følte det var hender overalt, på brystene, på rumpa og mellom beina.» Beretningen var likelydene som de som nå kommer fra flere europeiske byer. NRK påpekte at «flere kvinner i Oslo har den siste tiden opplevd lignende hendelser» og både ved denne og ved de andre hendelsene hadde gjengene utenlandsk bakgrunn. Da kvinnene prøvde å dytte mennene vekk, ble de omringet. Videre heter det at ved hvert busstopp gikk noen av mennene av, mens nye kom imot dem.

Mens bussen manøvrerer seg østover holder jentene rundt hverandre. De er redde og tør ikke prøve å komme seg av, i frykt for at mennene skal følge etter dem. Hele tiden blir de blir tatt på, samtidig som mennene river ringene av fingrene deres og stjeler fra veskene.

Voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, mente det var grunn til å se alvorlig på hendelsen:

– Jeg oppfatter det som veldig alvorlig. Det å bli stående i en gruppe med mange fremmede som angriper er veldig skremmende for dem som opplever det. Det er også alvorlig for dem som utøver dette. De må jo ha planlagt det, sier Bjørnebekk.

Det andre tilfellet er fra 2008, da en gjeng med ti somaliske gutter gikk løs på ni voksne kvinner, rev i klærne deres, la dem i bakken og befølte  dem.

Hun var på vei fra Jens Bjelkes gate til Grünerløkka da guttegjengen i alderen 11-13 år spurte om hun visste hvor mye klokka var.

– Jeg sa: «Beklager, jeg har ikke klokke». Plutselig kom de bakfra, dro opp kjolen og tok hånda i skrittet. De dro også til side overdelen på kjolen min og tok meg på brystet. Jeg ble helt lamslått og sjokkert, sier Mariann om den ubehagelige episoden.

– Jeg ropte: «Hva faen er det dere gjør?»

Hun forteller at guttene bare lo og så ut til å ha det morsomt før de stakk fra avgårde.

Bjørnebekk mente da at vi så starten på et nytt fenomen:

– Det er viktig å ta det så raskt som mulig før det får mulighet til å utvikle seg. For når et fenomen sprer seg er det mye vanskeligere å stanse det, sa hun til NRK.

Det ble altså advart om fenomenet og faren for spredning i 2008 – for åtte år siden. Likevel har skiftende regjeringer og resten av det innvandringsliberale etablissementet konsekvent unnlatt å ta inn over seg hvilke følger dette kunne få for landets kvinnelige befolkning og ikke minst: våre barn. For øvrig karakteriserte den samme Bjørnebekk allerede i 2007 gjengvoldtekter som et nytt, tilvandret fenomen i Norden.

Handlingsmønsteret hvor grupper av menn går sammen om å seksuelt trakassere, grovt beføle eller i verste fall voldta kvinner i store menneskemengder er et dokumentert faktum og har vært observert en rekke ganger, senest på Tahrir-plassen under massedemonstrasjonene under «den arabiske våren» i 2011. Seksuell trakassering og beføling av kvinner på åpen gate er voldsomt utbredt i flere av landene gjerningsmennene kommer fra. Det er da også et statistisk faktum at menn fra disse regionene er betydelig overrepresentert på voldtektsstatistikkene og øvrige seksualforbrytelser i land som bl.a Norge, Sverige og Danmark.

Men som vi har sett i kjølvannet av ikke-vestlige innvandreres og asylsøkeres massive seksuelle overgrep på jenter og kvinner i det offentlige rom, er det tydeligvis om å gjøre for mange å dreie fokus over på menn generelt og ikke et tilvandret kulturelt og/eller religiøst betinget kvinnesyn og påfølgende atferd spesielt.

Det er et underlig skue, ettersom absolutt alle nå vet hva dette handler om. I Norge er det innført kurs om kvinnesyn og seksuelle normer for nyankomne asylsøkere. Danmark skal innføre det samme. I Sverige vil barne- og eldremininster Åsa Regnér (S) styrke utdannelsen for mindreårige asylsøkere, som Sverige mottok ikke færre enn 35.000 av bare i 2015 – de fleste gutter. På alderstrinnet 16 år går det nå 126 gutter på 100 jenter, hvilket er en dramatisk endring av kjønnsbalansen i landet.

– Man behöver lära sig både om kropp och själ, frågor som handlar om respekt och jämställdhet, demokrati mellan flickor och pojkar, kvinnor och män. Och jag tror att vi behöver stärka sexualundervisningen över huvud taget, barn- och äldreminister Åsa Regnér (S).

Skal tro hvorfor det anses som nødvendig med slike kurs spesielt rettet mot nyankomne asylsøkere og «flyktninger» hvis dette er et generelt mannsproblem, slik mange – som for eksempel Antirasistisk senters Rune Berglund Steen og kjønnsforsker Mona Abdel-Fadil – forsøker å fremstille det som?

– Seksuell trakassering er et samfunnsproblem som handler om holdninger og normer. Politiet kan ikke selv ordne opp med årsakene, men hele rettsvesenet og samfunnet som helhet er nødt til å reagerer på disse holdningene og atferden, sier rapportansvarlig i svensk politi Linda Staaf.

Ja, det skal være sikkert og visst.

Så når skal våre lands myndigheter og utallige, innvandringsliberale NGOer slutte å benekte eller bortforklare det åpenbare og ta fatt på problemstillingen?