Innvandring

Hvor lenge kan et fenomen være «nytt»?

De seksuelle overgrepene som ble utført på nyttårsaften av grupper av menn, antakelig i flere land og byer enn vi så langt har hørt om, betegnes av flere som et "nytt fenomen". Men det samme har skjedd i Norge, rapport om både i 2008 og 2011. Også da betegnet som en "ny og kynisk overgrepsform". Hvor lenge skal den være "ny"?

De utålelige seksuelle masseovergrepene som fant sted nyttårsaften, og da ikke bare i Köln (selv om det kan virke som om der var verst), men i en rekke land og byer, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, Bielefeld, Zürich, Østerrike (Salzburg), Sverige (Kalmar), Finland (Helsinki), har fått mange til å reagere. Ikke minst fordi myndighetene i de ulike landene og byene, også representert ved politiet, synes å ha hatt et ønske om å legge lokk på hendelsene. Vi skjønner hvorfor, men det er bare ikke slik det fungerer.

Samtidig stiller mange seg undrende til fenomenet. En av lederne ved politiets analyseavdeling (merk avdelingen) i delstaten Nordrhein Westfahlen i Tyskland hevdet at «gjerningsmennenes fremgangsmåte kom fullstendig overraskende på oss». I ettertid har politiet nøstet mer, og mener nå at angrepene kan være organisert og ha tilknytning til blant annet et kriminelt miljø med base i Düsseldorf (fem mil fra Köln).

Politiets håndtering av situasjonen i Köln synes å være under enhver kritikk, og ifølge nyhetsbyrået Reuters vil Kölns politisjef, Wolfgang Albers (60), komme til å gå av, da som førtidspensjonering, som følge av alle overgrepene og ranene som fant sted i sentrum av byen på nyttårsaften. Beslutningen skal være tatt av innenriksminister Ralf Jäger. Telegraph rapporterer om at mer enn 170 kvinner til nå har meldt fra om at de ble utsatt for kriminelle handlinger nyttårsaften i Köln, 113 av disse skal omfatte seksuelle overgrep.

Vi må raskt og kontant avvise importert kvinnefiendtlig kultur.

Vi må raskt og kontant avvise importert kvinnefiendtlig kultur.

Men hvor overrasket over det som skjedde har vi egentlig grunn til å være?

Vi kan la oss både forarge og forbløffe av det som kan synes å være velorganiserte angrep fra grupper av menn, da hovedsakelig med opprinnelse fra land med et helt annet kvinnesyn enn vårt, men fenomenet burde ikke overraske.

I 2011 rapporterte NRK om en lignende sak. Da ble to unge kvinner i 20-årene angrepet og befølt av en gjeng på rundt 20 menn på nattbussen i Oslo. Selv forklarte de ble klådd på og de «følte det var hender overalt, på brystene, på rumpa og mellom beina.» NRK påpekte videre at «flere kvinner i Oslo har den siste tiden opplevd lignende hendelser». Både ved denne og ved de andre hendelsene har gjengene hatt utenlandsk bakgrunn, meldte NRK.

Da kvinnene prøvde å dytte mennene vekk, ble de omringet. Det het også at ved hvert busstopp gikk noen av mennene av, men nye kom imot dem.

Mens bussen manøvrerer seg østover holder jentene rundt hverandre. De er redde og tør ikke prøve å komme seg av, i frykt for at mennene skal følge etter dem. Hele tiden blir de blir tatt på, samtidig som mennene river ringene av fingrene deres og stjeler fra veskene.

Voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo, Ragnhild Bjørnebekk, mente det var grunn til å se alvorlig på hendelsen:

– Jeg oppfatter det som veldig alvorlig. Det å bli stående i en gruppe med mange fremmede som angriper er veldig skremmende for dem som opplever det. Det er også alvorlig for dem som utøver dette. De må jo ha planlagt det, sier Bjørnebekk.

NRK viste til at det i 2008 var mange medieoppslag om guttegjenger med somaliske opprinnelse som tvang kvinner på bakken og befølte dem. Bjørnebekk mente vi så starten på et nytt fenomen:

– Det er viktig å ta det så raskt som mulig før det får mulighet til å utvikle seg. For når et fenomen sprer seg er det mye vanskeligere å stanse det, sa hun til NRK.

Siden har det vært temmelig stille i offentligheten om dette fenomenet, men jeg er slett ikke sikker på at det betyr at ikke politiet kjenner til flere slike tilfeller. Det snakkes bare ikke så høyt om det.

Nå synes derimot fenomenet å spre seg – og det i rekordfart. Det kan bare møtes på én måte: kontant avvisning, både i ord og handling. Politiet må iverksette storstilt etterforskning og asylsøkere som er med på slik atferd bør bare glemme å få opphold i Europa. Tvert om bør de returneres til hjemlandet umiddelbart.

Dét er verken fremmedfiendtlighet eller rasisme. Det er å ivareta våre frihetsverdier og beskytte våre borgere, også de lovlydige innvandrerne.

PS: HRS ved Nina Hjerpset-Østlie deltar på Verdibørsen i dag i en debatt om dette fenomenet. Tune in kl. 08:05, NRK P2. Har du allerede forsovet deg går det i reprise søndag kl. 17:00, samme sted.