Finansiering

Russiske Røde Kors – og en rekke såkalte uavhengige ideelle organisasjoner – styres av Putin

I et internasjonalt samarbeidsprosjekt kan svenske Expressen avsløre hvordan det russiske Røde Kors er en del av Kremls planer og ideologiske krigføring mot sitt eget folk. Men det gjelder ikke bare Røde Kors, for Putins administrasjon har "bygd sitt eget økosystem" av såkalte uavhengige ideelle organisasjoner med mål om å sikre Putin mest mulig makt ved å hjernevaske folket.

Avsløringen kommer etter at dokumenter har blitt lekket til det estlandske mediehuset Delfi som delte materialet med svenske Expressen, tyske medier Paper Trail Media, Spiegel, ZDF, Austrian Standard, Swiss Tamedia, og de russiske uavhengige redaksjonene Meduza og IStories, samt sentraleuropeiske Vsquare og Polsk Frontstory.pl.

Habilitet, nøytralitet og uavhengighet er tre av de grunnleggende prinsippene til Røde Kors-bevegelsen. Men med hemmelige dokumenter fra presidentadministrasjonen i Moskva avsløres nå hvordan det russiske Røde Kors er en del av Kremls hemmelige prosjekt for å styrke Vladimir Putins (71) posisjon foran det kommende presidentvalget som avholdes 17. mars i år. Hjernevaskingen av det russiske folket kalles av presidentens indre krets en «ideologisk krig», som inkluderer mobilspill for barn, propaganda på skoler, filmer og TV-serier og masseovervåking av Internett, melder Expressen.

Nå er det for øvrig ingen grunn til å tro at Putin ikke blir valgt – han har fjernet enhver politisk opposisjon, siste kjente er Alexei Navalnyj som nylig døde under mystiske omstendigheter i fengsel i Sibir.

Uavhengige ideelle organisasjoner

Det russiske budsjettet for innenrikssaker avdekker hva som er Putins planer. For 2024 går mesteparten nettopp til «ideologisk krig» med rundt 7 milliarder kroner, mens presidentvalget tildeles i underkant av 5 milliarder kroner, der kun rundt 700 millioner kroner går til gjennomføring av valget og telling av stemmer (den delen er antakelig oppe og avgjort før valget avholdes).

Men dokumentene avslører at det ikke bare er Røde Kors som er involvert, for Putins administrasjon har «bygd sitt eget økosystem» av såkalte uavhengige ideelle organisasjoner. Deres underliggende formål er å øke støtten til Putin. «En slags etterligning av et sivilsamfunn men som er fullstendig regissert og kontrollert fra Kreml. Og som er finansiert med midler fra statskassen», skriver Expressen. Over 6 milliarder kroner har Putin avsatt til dette formålet. Dette er organisasjoner som driver med patriotisk propaganda, organiserer aktiviteter og utdanning for ungdom, arrangerer festivaler og deler ut priser.

At såkalte uavhengige ideelle organisasjoner tildeles statsstøtte alt etter hvilket syn de fremfører, er for øvrig ikke bare noe som bare foregår i Putins Russland. Det samme skjer her i Norge, jamfør for eksempel fjerningene av statsstøtten til HRS, men det som er spesielt i Russland er at de har begynt å miste kontrollen over disse såkalte uavhengige ideelle organisasjonene. I september 2023 sysselsatte disse nesten 4.400 personer. For å koordinere aktivitetene til disse organisasjonene opprettet presidentadministrasjonen en annen forening som kontrollerer de andre, og utfører revisjoner og koordinerer innkjøp til ulike prosjekter.

Russland-ekspert Martin Kragh, seniorforsker og nestleder ved Senter for østeuropeiske studier ved Institutt for utenrikspolitikk, har studert de lekkede dokumentene fra Kreml. Han ser hvordan krigen i Ukraina har fått Russland til å gå tilbake til gamle vaner som eksisterte historisk i Russland.

– Dette er, etter min mening, mye mer vidtrekkende enn noe jeg noen gang har sett når det gjelder denne insisteringen på politisk konformitet, ressursene de legger i det og måten det er organisert på hele veien fra Kreml. Det er veldig spesielt, sier han til Expressen, og fortsetter:

– Et totalitært samfunn krever at du er åpent lojal. Det er ikke nok at du tier og ikke motsetter deg. Du må faktisk delta i politiske organisasjoner.

Tok makten over Røde Kors

Kremls oppdrag overfor det russiske Røde Kors er å erstatte den humanitære virksomheten til Det internasjonale Røde Kors i de okkuperte områdene og opprette fire regionale avdelinger av Røde Kors og 62 lokale avdelinger. Det russiske Røde Kors mottar i underkant av 40 millioner kroner for opprettelsen av lokalavdelingene og i tillegg like mye til humanitær hjelp til flyktninger, melder Expressen.

Lederen for det russiske Røde Kors er Pavel Savtjuk, som også skal være leder for en russisk patriotisk organisasjon som støtter den russiske krigsinnsatsen i Ukraina og donerer militært utstyr til russiske soldater. I tillegg sitter Savtjuk i styret til Den internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne.

Den humanitære hjelpen skal koordineres og gis i samarbeid med en nasjonal bevegelse kalt «Vi sammen» (her har vi altså noen som har lært de «riktige» ordene, mangler bare «dialog»), en organisasjon kontrollert av Kreml. Organisasjonen arrangerer blant annet den såkalte «Vi sammen-prisen» som ble delt ut av Putin selv under et propaganda-arrangement i desember i fjor.

Organisasjonskomiteen skal ifølge Expressen være full av Putin-lojale opinionsledere som i mange tilfeller står på EUs sanksjonslister. Blant andre Putins kommissær for barns rettigheter Maria Lvova-Belova. Hun er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for krigsforbrytelser, mistenkt for bortføring av ukrainske barn. Priskomiteen ledes av den første nestlederen for presidentadministrasjonen Sergej Kiriyenko, som eksperter også kaller «Putins politiske leder». Pavel Savtjuk er medstifter av «Vi sammen» og sitter også i organisasjonskomiteen for «Vi sammen-prisen». I tillegg donerer Røde Kors penger til «Vi sammen».

«Vi sammen» sitt hovedformålet siden den russiske invasjonen av Ukraina er å støtte familier til russiske soldater og de som er mobilisert for tjeneste i krigen i Ukraina. Foreningen – og dens mange lokalavdelinger – organiserer ulike innsamlinger, i mange tilfeller til formål som er helt i strid med Røde Kors’ grunnprinsipper. Og det skjer helt åpent, påpeker Expressen. I bevegelsens sosiale medier viser de hvordan innsamlinger har gått til varmesøkere til våpen til russiske soldater i Ukraina, hjemmelagde kamuflasjenett og annet utstyr som trengs ved fronten.

Samrøre? Oh yes, men vi skal ikke øyeblikkelig slå oss for brystet å tro vi er så mye bedre – selv om det ikke skaper så mye oppmerksomhet her på berget.

Samrøret

Samrøret som er organisert i Putins Russland bør være en kraftig advarsel, hvis man bare evner å se hva som rører seg i samfunnet og hvem som samarbeider med hvem.

For eksempel er Minotenk, og dets leder Linda Noor (tidligere Alzaghari), for øvrig et rent Abid Raja-produkt ikke minst opprettet på grunn av Rajas hat mot HRS, og Minotenks samrøre med Rabita-moskeen. Samme Raja fikk også i gang stiftelsen Født Fri, da som en ren hevnaksjon mot HRS fordi vi den gang fikk beholde statsstøtten (med støtte fra FrP).

I disse dager er vi blitt kjent med at det er stiftet en ny organisasjon mot rasisme. Styreleder i organisasjonen er Geir Lippestad, politiker for Partiet Sentrum, som blant annet åpenlyst flørter med fundamentalistiske krefter innen islam. I styret sitter også prinsesse Märtha Louise, antakelig fordi sjamangemalen hevder det er så mye rasisme i Norge, samt det som omtales som NRK-profil og lege Mina Adampour og Akhenaton Oddvar de Leon, daglig leder i enmannsorganisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), der sistnevnte allerede mottar millioner av skattekroner for å gjøre, ja, hva da?

Som da Russland invaderte Ukraina; da kastet UNHCR seg rundt – for å få tak i mest mulig penger. UNHCR samlet inn store summer i Sverige, blant annet gjennom å publisere videoklipp av mennesker som rammes av krigsherjingen i Ukraina. Men når svensk TV4s «Kalla fakta» så nærmere på dette, viste historien å ha en mørk bakside.

For ikke å snakke om samrøret mellom LO og Arbeiderpartiet.

Eksemplene er mange, hvis man bare vil se og hvis man skjønner hva man ser. Samrøret mellom Oslos byråd og islamske krefter er heller ikke et særlig pent syn, jamfør at Oslo sentrum skal pyntes til ramadan og eid i perioden 11. mars – 16. april. Da skal det monteres dekorelementer med belysning i de 16 lysmastene plassert langs Roald Amundsens gate og rundt Fridtjof Nansens plass. I tillegg blir deler av bakken på plassen lyst opp med et arabisk mosaikk-mønster. Hvem har bedt om at skattebetalernes penger benyttes til et formål for et (foreløpig) lite mindretall uten historisk rot i Norge – og det sammenfallende med påsken?

Vi kan bare gjenta Martin Kraghs ord: «Et totalitært samfunn krever at du er åpent lojal. Det er ikke nok at du tier og ikke motsetter deg. Du må faktisk delta i politiske organisasjoner», selv de organisasjoner som er forkledd som noe annet, for eksempel uavhengige ideelle organisasjoner.