Innvandring

Polen forsvarer Europa mot illegale migranter – UDI «inviterer»

Frykter "hviterussiske tilstander" ved Storskog, melder Aftenposten, og Utlendingsdirektoratets direktør Frode Forfang bekrefter at Norge øker mottakskapasiteten. Er det bare andre land som har plikt til å forsvare Europas yttergrense?

For noen dager siden, nærmere bestemt 12. november, spurte vi om Norge forventer ny migrantstrøm? Den konkrete bakgrunnen for spørsmålet var den eskalerende konflikten på grensen mellom Hviterussland og Polen, og at det i slutten av august, omtalt av oss den 1. november, ble kjent at Utlendingsdirektoratet (UDI) skal åpne et nytt mottak i Finnmark, nærmere bestemt Kirkenes.

Vi registrerte også at det ble bestemt å etablere dette nye mottaket, ikke drevet av kommunen, men av asylgiganten HERO, før konfliktene i øst i Europa med Hviterussland virkelig hardnet til, og vi lurte: hva visste egentlig norske myndigheter – og når?

Knefall

I en artikkel i dagens Aftenposten bekrefter UDI-direktør Frode Forfang at det forventes at noe kan skje ved Norges grense mot Russland, Storskog. Han skriver i en e-post til avisen at det som har skjedd mot grensene mot Litauen, Latvia og Polen «illustrerer en sårbarhet som også er relevant for Storskog».

Forfang påpeker også det vesentlige, nemlig at norskegrensen ved Storskog også er en yttergrense for Schengen. Men han glemmer noe like vesentlig; nemlig at EU-kommisjonen har understreket at yttergrenseland i Europa har plikt å forsvare grensen. Men «forsvar» har åpenbart en annen klang i Norge, eventuelt i UDI-direktørens hode, enn i Polen.

– Er det grunn til å frykte at noe lignende kan skje på Storskog?, spør Aftenpostens journalist.

– Når mange andre veier inn i Europa blir vanskeligere å bruke, vet vi at migranter og smuglere vil lete etter nye muligheter. Vi har ingen indikasjoner nå på at noe skal skje på denne grensen. Samtidig er vi helt prisgitt grensekontrollen på russisk side. Forhold kan endre seg. Derfor er det klokt å ha en beredskap, sier Forfang.

Denne «beredskapen» består blant annet av følgende:

– En del av beredskapen er å kunne håndtere innkvartering i den første ankomstfasen på en bedre måte. Det er grunnen til at UDI etablerer et eget ordinært asylmottak i Sør-Varanger kommune, sier Forfang.

Ifølge Forfang kan dette «ordinære mottaket» også gjøres om til en «mellomstasjon» ved større ankomster.

– I tillegg disponerer vi Vestleiren rett ved flyplassen i Kirkenes. Her er det fasiliteter som kan brukes til politiets ankomstregistrering. Det vil også i en gitt situasjon være mulig å sette opp brakker for innkvartering, som høsten 2015, men det vil ta noe tid, sier Forfang.

Gullkantet invitasjon

Det er nok mange som reagerer på denne holdningen som UDI-direktør Forfang legger for dagen. Mens Polen kjemper med nebb og klør for å holde illegale migranter ute av Europa, sender Norge en gullkantet invitasjon.

Da tusenvis kom – syklende – over Storskog i 2015 var det ingen som trodde at ikke den russiske presidenten Vladmir Putin hadde full kontroll over situasjonen. Det var norske myndigheter som ikke hadde kontroll. Den kontrollen manglet vi – og åpenbart mangler enda – fordi vi opptrer som om asylretten gjelder uansett. Selv EU-kommisjonen har innsett at dette er rettigheter som har tolkningsmuligheter – uansett hva innvandringsliberale organisasjoner og politiske partier hardnakket hevder, typisk med henvisning til diverse konvensjoner.

Så må gjerne Aftenposten fortsette å tro at det var «diplomati og forhandlinger» som førte til at migranttrafikken over Storskog sluttet, men sannheten var en helt annen. I denne sannheten om hva som skjedde, ligger en annen viktig informasjon: president Putin forholder seg til regler og avtaler, men slik djevelen leser bibelen. For eksempel kom ikke migrantene syklende uten grunn, for det het i grenseavtalen (fritt etter hukommelsen) at man skal krysse grensen tilbake på samme måte som en ankom. Tror noen at norske myndigheter hadde baller til å sende dem tilbake på sykkel? I det sekundet grensevakten, her fra Politiets utlendingsenhet (PU), nektet å ta i mot passene til migrantene, visste Putin at løpet var kjørt – for denne gangen. Da ville de samme migrantene bli fanget på russisk side, slik migrantene i dag er fanget på hviterussisk side.

Nå skal altså Norge, igjen må legges til, vise seg som en «humanitære stormakt» – og det overfor Putin. Skjønner vi enda ikke hvem vi (ikke) leker med? Om ikke Putin står i ledetog med Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko i den pågående hybridkrigen mot Europa/EU, så er Putin og Lukasjenko politiske gode venner. Da burde kanskje Norge heller fortelle hvordan vi skal sikre og forsvare Storskog, ikke skryte av innkvarteringen.

UDI-direktørens uttalelser burde få politisk etterspill.