Innvandring

USAs visepresident får strykkarakter

Krisen ved den sørvestlige grensen til USA er fortsatt uløst. Ikke minst har et rekordstort antall enslige mindreårige barn blitt kastet over grensen av menneskesmuglere. Visepresident Kamala Harris har fått oppdraget med å ordne opp, men hun viser heller at hun er uegnet som USAs neste president.

Samme uke som USAs president Joe Biden har dratt på sin første tur til Europa, skulle visepresident Kamala Harris stråle da hun også dro på sin første utenlandsreise. Men hennes besøk til Mexico og Guatemala, som fokuserte på den rekordstore strømmen av ulovlige innvandrere til USA fra sør, har blitt overskygget av NBCs intervju med Harris, melder Berlingske.

Krisen ved grensen

Helt fra begynnelsen av Bidens presidentskap har det utviklet seg en enorm krise ved den sørvestlige grensen til USA, da håpefulle migranter i stort antall tok seg over grenset – lokket av de langt mer innvandrerliberale tonene fra Biden og hans mannskap. Siden har Biden forsøkt å snakke ned denne krisen, og da han avholdt sin første pressekonferanse som president benyttet ha anledningen til å spøke med den humanitære krisen. På samme pressekonferanse utpekte han for øvrig Kamala Harris  til å ha hovedansvaret for situasjonen på Mexico-grensen. Som vi kommenterte da:

Hvordan hun eventuelt har tenkt å løse situasjonen, er så langt en godt bevart hemmelighet. Hvis hun mislykkes, som situasjonen for tiden tilsier, kan det være et alvorlig skudd for baugen knyttet til hennes ambisjoner om å bli president i 2024.

Siden er det bare blitt verre. I april kunne vi rapportere om hjerteskjærende bilder av forlatte barn som ble offentliggjort av amerikanske grensevakter:

Videoopptakene viser både en ti år gammel gutt som forteller at han våknet alene da gruppen migranter han var en del av hadde reist videre uten å vekke ham, samt opptak av hvordan menneskesmuglere kaster barn ned i 3-årsalderen over muren og etterlater dem alene.

Kamala Harris har fått mye kritikk for ikke å ha besøkt grensen, mens The New York Times – som åpenlyst har vist sin avsky for ekspresident Donald Trump – pent ba om at Trumps mur mot Mexico ble ferdigstilt  (lenke over).

Men enda har ikke Harris besøkt grensen.

Oppsiktsvekkende svak

Det var akkurat det NBCs Lester Holt spurte Harris om – hvorfor hun ikke hadde besøkt grensen – og hennes dårlig forberedte svar vekker både oppsikt og forferdelse.

 – På ett eller annet tidspunkt, altså, så skal vi dra til grensen, svarte Harris og fortsatte:

 – Vi har vært ved grensen. Så alt dette, alt dette, alt om grensen. Vi har vært ved grensen. Vi har vært ved grensen.

Korrekt og tørt bemerker NBCs Holt:  – Du har ikke vært på grensen.

Men hvilken kategori vi skal tolke svaret til Harris inn i, er ikke godt å si:

 – Jeg – og jeg har ikke vært i Europa, svarte Harris med en avvisende latter, og fortsetter:

 – Og jeg mener, jeg forstår – jeg forstår ikke poenget ditt.

Det er altså 75 dager siden Harris fikk i oppgave å takle krisen og hun har enda ikke funnet det viktig nok å besøke grensen. Det får en selvsagt til å lure på om hun i det hele tatt tar denne krisen alvorlig. Antallet illegale innvandrere som tar seg inn over Mexico-grensen er det høyeste på 15-20 år, der et høyt antall forsvarsløse barn er plassert som anker (for å sikre at familien kan komme etter på familiegjenforening). Bildene som er lekket fra interneringsanlegg for mindreårige viser et umenneskelig opplegg – som Harris altså ikke prioriterer å erfare selv.

Så er det selvsagt enkelt politisk verbalt å selge seg inn som innvandringsliberal og human, all den tid en ikke har det politiske ansvaret. Donald Trump vant valget i 2016 ikke minst på en restriktiv innvandringspolitikk, derfor kan velgerne lett komme til å bebreide Harris for krisen på grensen.

Kritikk

Bedre blir det heller ikke av at Harris presses fra ytre venstre i eget parti. Den aktivistiske og fremadstormende Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) er kjent for sin liberale holdning til innvandring og for å markere identitetspolitikk. Under landsmøte til Demokratene i fjor høst, sa hun blant annet:

– Dere (Demokratene, red.) er en bevegelse som ønsker å reparere sårene av rasediskriminering, kolonisering, kvinnehat og homofobi. Og som vil foreslå og bygge et nytt system for innvandring- og utenrikspolitikk, som tar avstand fra volden og fremmedfrykten i vår fortid. En bevegelse som innser den uholdbare brutaliteten i en økonomi som belønner de rikeste på bekostning av stabilitet for de mange, og som startet en grasrotkampanje for å gjenvinne demokratiet vårt, fortsatte hun.

Nå fordømmer hun at Harris under sitt første besøk i Guatemala ba borgere fra det mellomamerikanske land om ikke å ta den illegale veien til USA. OAC twitrer at det «for det første er det å søke asyl ved hvilken som helst grense en 100 prosent lovlig måte å komme til USA på, og for det andre brukte USA årtier på å bidra til regimeskifte og destabilisering i Latin-Amerika. Vi kan ikke sette andres hus i brann og deretter bebreide dem for at de flykter».

Harris får heller ingen støtte fra Guatemalas president Alejandro Giammattei. Etter samtalen med Harris sa Giammattei til media at Biden og Harris bidrar til den illegale strømmen av migranter til USA. Han sa direkte at menneskesmuglere i Guatemala, også kalt prærieulver, da budskapet endret seg under Trump til under Biden.

 – Beskjeden endret seg til «vi ønsker å gjenforene familier og vi ønsker å gjenforene barn», sa Giammattei til CBS News, og fortsatte:

 – Dagen etter organiserte prærieulvene barnegrupper som de førte til USA.

Man kan trygt si at Kamala Harris ikke styrker sin profil som visepresident – og heller ikke sin profil som USAs neste president. Da kan det ende med at Biden i 2024 må forsøke å stille opp igjen, da som nesten 82 år, kanskje i troen på at han er den eneste som kan slå Trump?

Her kan du se intervjuet fra NBC. Harris roter seg fullstendig bort fra ca. 4 minutter ut i intervjuet.