Innvandring

Biden spøkte med krisen ved Mexico-grensen

Joe Biden holdt i går sin første pressekonferanse som president i USA. Her benyttet han også anledningen til å spøke med den humanitære krisen ved Mexico-grensen.

Da president Joe Biden avholdt sin første pressekonferanse i går, hadde han allerede satt en ny rekord. Aldri før, i alle fall i løpet av de siste 100 år, har hans forgjengere tatt imot pressen så sent etter at de inntok presidentembete. Biden har sånn sett gjemt seg i Det Hvite Hus i to måneder.

Men en sak overskygget mye av denne pressekonferansen – at Biden tillot seg å spøke med den pågående humanitære krisen som utspiller seg – og vokser – for hver dag ved grensen til Mexico.

Varslet krise

Bidens store verdipolitiske prosjekt er å liberalisere innvandringspolitikken til eks-president Donald Trump. Det ser nå ut til å gå skikkelig galt for både Biden og USA.

I begynnelsen av februar omtalte vi den «varslede flyktningkrisen» mellom Mexico og USA. «Jeg lager ikke nye lover. Jeg eliminerer dårlig politikk», sa Biden under en signeringsseremoni med henvisning til Trumps Remain in Mexico-program. En måned senere omtalte vi de lekkede dokumentene fra Biden-administrasjonen som advarte mot en «kommende katastrofe», og for noen dager siden tok Prosjekt Veritas seg inn i ett av interneringsanleggene for enslige mindreårige asylsøkere, anlegg som er forbudt område for mediene, for å avdekke de mildt sagt tragiske forholdene der.

Ikke det at forholdene var så mye bedre under Trump, men sistnevnte gjorde sitt for å stoppe tilsiget av nye migranter – mens Biden har gjort akkurat det motsatte, og det til og med midt under en pandemi.

Trumps regel var å returnere alle, inkludert enslige mindreårige asylsøkere (EMA), tilbake til Mexico slik at de fikk behandlet asylsøknaden der. Men nå strømmer innvandrere over den amerikansk-mexikanske grensen, flere kommer også gående gjennom ørkenen, og det kommer nå nesten dobbelt så mange EMA daglig sammenlignet med toppen i 2019.

President Biden avviser imidlertid at det er hans liberale innvandringspolitikk – og ikke minst retorikk – som er årsaken til den økte tilstrømningen. Han hevder at forklaringen på den nye bølgen av innvandrere handler om årstiden og været. Mange kommer nå fordi de må skynde seg før det blir for varmt til å krysse ørkenen til fots, sier Biden.

«Forklaringen» er syltynn. Da både fordi menneskesmuglerne har glade dager der overfylte kjøretøyer går i skytteltrafikk med personer fra Mexico, Guatemala, Honduras og El Salvador, og fordi tallenes tale er noe helt annet enn vær og vind: I månedsskiftet januar/februar kom gjennomsnittlig 203 EMA per uke, i februar/mars kom det gjennomsnittlig 321 per dag. I januar i år stoppet grensepolitiet over 20.000 flere enn i januar året før.

– Skulle ønske det var sant

På pressekonferansen spøkte Biden med at han ønsket det var sant at innvandrere skynder seg for å komme seg inn i USA, fordi «jeg er en anstendig mann».

– Jeg liker å tro at det er fordi jeg er en flink fyr, men det er det ikke, sa Biden om innvandringsbølgen, og pekte på at det hadde vært en «lignende stigning» under president Trump.

En av de tilstedeværende journalistene påpekte imidlertid at hun hadde snakket med en mor som hadde sendt sin 15-årige sønn fra Honduras til USA i håp om at han ville få asyl, fordi hun hadde fanget opp signalene om en mer innvandringsliberal president. En annen journalist lurte på om Biden ville forplikte seg til mer åpenhet og la mediene få slippe til i asylsentrene.

Sistnevnte lovte Biden. Men da han ble spurt om når det skulle skje, var svaret: – Det vet jeg ikke.

Samtidig erkjente Biden at forholdene for EMA i interneringsanleggene er «fullstendig uakseptable», og han forsikret at «tusenvis av dem» snart vil bli flyttet ut. Det kan være at også dette sorterer under det han «skulle ønske var sant», for Biden-administrasjonen fremstår fullstendig uten noen plan for å håndtere tilstrømningen.

Interessant er det også at Biden har utnevnt visepresident Kamala Harris til å ha hovedansvaret for situasjonen på Mexico-grensen. Hvordan hun eventuelt har tenkt å løse situasjonen, er så langt en godt bevart hemmelighet. Hvis hun mislykkes, som situasjonen for tiden tilsier, kan det være et alvorlig skudd for baugen knyttet til hennes ambisjoner om å bli president i 2024. For øvrig sa Biden under pressekonferansen at han går for gjenvalg, men det er kanskje ikke så mange som tror at den da 81 år gamle Biden vil ha noen særlig bedre helse og dessuten gjenstår å se hvordan han forvalter denne presidentperioden.

For det kan være at det ikke bare er i flytrappa han snubler.

YouTube: President Bidens første pressekonferanse

(Foto: skjermdump fra YouTube)