Politiker samlet inn 2 millioner kroner til voldsutsatte gutter

De to svenske guttene som ble mishandlet på det groveste på en kirkegård i Solna, får nå 2 millioner kroner i oppreisning fra folket. Det er politikeren Hanif Bali som står bak innsamlingsaksjonen.

Det var i august i år at to gutter i 16-årsalderen var på vei hjem ved 23-tiden. De møtte på to unge menn – som endte med skrekkens natt for guttene. Mennene ville selge narkotika til guttene, noe guttene takket nei til. Da ville de ha guttenes penger og verdisaker, som resulterte i nesten ti timer hvor guttene ble utsatt for grov vold, kledd nakne, voldtatt og truet med å bli begravd levende.

– Hvis vi beveget oss litt, var det et slag eller spark i hodet med en gang, fortalte et av ofrene i avhør. Han har også fortalt at han begynte å blø tidlig av volden, han stipulerte 10-15 spark i minuttet, og det kjentes ut som han dusjet i blod.

Bak denne ekstreme volden stod en tunisier (18), født i Sverige og en innvandret iraner (21). Rettssaken er i gang, og de begge nekter for all straffeskyld, det til tross for at eksempelvis guttenes blod ble funnet på tiltaltes klær, samt at det ble gjort beslag hos de tiltalte av verdigjenstander tilhørende guttene.

– Glade og målløse

Nå får de to ofrene en oppreisning fra folket: Nesten to millioner svenske kroner er samlet inn i en vipps-aksjon satt i gang av Hanif Bali, Moderaterna. Innsamlingen startet på fredag, og beløpet var på plass på konto i løpet av helgen.

Bali forteller at titusenvis har donert beløp. Han hadde tenkt å holde aksjonen i gang gjennom hele julen, men med den enorme responsen avblåste han innsamlingen da beløpet var blitt til en million kroner til hver av guttene.

Bali har kontaktet de to voldsofrene. Han forteller at «de ble veldig sjokkerte og faktisk ganske målløse. De var glade og kjente en enorm støtte».

Expressen spør Bali hva han tror ligger bak det voldsomme folkelige engasjementet:

«Fordi det har vært en aldeles avskyelig forbrytelse. To tenåringer som promenerer hjem en vanlig, tidlig sommerkveld i et veldig trygt område, og at dette her da skjer, tror jeg setter en støkk i veldig mange. Og skaper stor sympati.»

Ikke første gang folket reiser seg

Bali mener at erstatningsbeløp i grove voldssaker er for lav. Han tror også dette avspeiles i de to innsamlede millionene kroner i løpet av tre dager: En protest mot de nåværende erstatningsnivåene.

Dette minner oss om innsamlingsaksjonen til kvinnen som ble massevoldtatt på det groveste i Fittja i Stockholm. Vi har omtalt saken herher og her. Likevel frifant domstolen overgriperne. Den frittstående journalisten, Joakim Lamotte, samlet da inn 600.000 kroner på to døgn til kvinnen – som en oppreisning fra folket.