Æresdrap og æresrelatert vold

Torturmishandlet: – Vi ville bare overleve, sier guttene

De trodd de ville bli drept. Det forteller de to guttene som ble grovt mishandlet og også voldtatt på en kirkegård av to innvandrermenn.

Det var i august i år at to gutter i 16-årsalderen var på vei hjem ved 23-tiden i Solna. De møtte på to unge menn – som endte med skrekkens natt for guttene. Mennene ville selge narkotika til guttene, noe guttene takket nei til. Da ville de ha guttenes penger og verdisaker, som resulterte i rundt ti timer hvor guttene ble utsatt for grov vold, kledd nakne, voldtatt og truet med å bli begravd levende.

– Hvis vi beveget oss litt, var det et slag eller spark i hodet med en gang, forteller en av ofrene i avhør. Han forteller at han begynte å blø tidlig av volden, han stipulerer 10-15 spark i minuttet, og det kjennes ut som han dusjer i blod.

Torturnatten

I starten sa mennene at de skulle drepe noen som guttene likte, deretter fikk guttene vite at om de fortalte noen til politiet så var det «kjørt for oss». Etter å ha blitt mishandlet «en stund» og «slept mellom to gravplasser», hentet en av gjerningsmennene en spade. Mens den ene gutten blir slått med spaden, har den andre en kniv undre strupen slik at han ikke skal stikke av. Ofrenes klær, som gjerningsmennene har skåret opp med kniv, blir brukt som bind foran øynene og munnen, i tillegg til at de får sokker i munnen. Guttenes føtter blir bundet og beltene deres blir brukt som håndjern.

«Jeg forsøkte bare å være så samarbeidsvillig som mulig og beskytte mitt hode», forteller den ene. De ble knivhugget i lårene og brent med lighter. De ble truet med å få penis og ører skåret av, i tillegg til nesen knust. En av gjerningsmennene truet også med å hente en pistol, samme mann skrøt også av at han er en del av den beryktede gjengen Dødspatruljen. Ett av ofrene utsettes for voldtekt ved å få ting ført opp i anus.

Etter flere timer, mellom klokken tre og halv fire, ble de tvunget opp og deretter truet ned i to groper – for å begrave dem levende. Men guttene hørte også at de planla å hente en kassebil for å ta guttene til en leilighet i Nacka, der skulle de bli partert kroppsdel for kroppsdel – inntil pengene ble betalt. Mens mennene gikk litt unna for å diskutere «denne strategien» klarte guttene å ta seg opp av gropene og sprang naken og skadd i motsatt hold.

Nekter all skyld

To menn ble like etterpå tatt av politiet. Den ene overgriperen er en 21 år gammel mann født i Iran, som kom til Sverige i 2009 som barn. Den andre er 18 år gammel og sønn av innvandrer fra Tunis, han altså 2. generasjons innvandrer. I avhør skal ofrene ha fortalt at den yngste virket mest oppsatt på å ta livet av dem, mens den eldste var noe mer orientert om ransutbyttet.

I går startet rettssaken mot de to mennene, som nekter for alt, tross massivt med bevis mot dem, som guttenes blod på de tiltaltes klær, samt mobiletelefoner til guttene i deres besittelse.

Under etterforskningen og avhør av de to ofrene for den torturliknende behandlingen, forteller de om dødsangst. Den ene skal ha sagt til den andre gutten mens mishandlingen pågikk. «Gjør som de sier så du ikke blir drept. Bare hold deg i livet og bare gjør som de sier», har den ene gutten sagt under avhør.

I rettssalen i går, fremstod de tiltalte som upåvirket av sakens alvor. De satt og snakket og lo sammen. 

Den empatiløse løgnkulturen

Mennene er tiltalt for grovt ran, kidnapping, ekstremt grov mishandling, og grov voldtekt. 

Gjerningsmennene er begge svenske statsborgere og kan således ikke utvises. Skal de kunne utvises, må svensk rettsvesen gjøre som danskene: Ignorere internasjonale konvensjoner, og peke på EMKs artikkel 8, 2. ledd: Utvisning kan skje når det «er nødvendig i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, offentlige trygghet eller landets økonomiske velferd, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter».

Det er å håpe at straffen blir særdeles streng, skjønt man kan ha sine tvil etter diverse voldsdommer i Sverige gjennom årene som har vært latterlig lave.

Det som slår en atter en gang, er det ekstreme voldsnivået som reflekterer den empatiløse æreskulturen, der et menneskeliv knapt har noen verdi. Eller som et ordtak i Pakistan sier det: «There are two things we don’t respect: Time and human lives.

I tillegg reflekteres den gjennomgripende løgnkulturen som preger æreskultur. Man lyger og benekter til siste åndedrag for å forsvare sin egen ære ved slik å prøve å vise styrke, og på denne måten prøve å skape frykt hos motparten.