Kriminalitet

Torturmishandling på kirkegård: – Som å dusje i blod, sier et av ofrene

De to unge guttene som ble kidnappet og torturert på en kirkegård i Sverige forteller i retten om det som må kunne kalles skrekkens natt. 

Det var i august i år at to gutter i 16-årsalderen var på vei hjem ved 23-tiden. De møtte på to unge menn – som endte med skrekkens natt for guttene. Mennene ville selge narkotika til guttene, noe guttene takket nei til. Da ville de ha guttenes penger og verdisaker, som resulterte i rundt ti timer hvor guttene ble utsatt for grov vold, kledd nakne, voldtatt og truet med å bli begravd levende.

– Hvis vi beveget oss litt, var det et slag eller spark i hodet med en gang, forteller en av ofrene i avhør. Han forteller at han begynte å blø tidlig av volden, han stipulerer 10-15 spark i minuttet, og det kjennes ut som han dusjer i blod.

Penger

Truende med kniv og med gjentatt vold skal mennene først ha dratt guttene inn i et buskas.

«Følg med ellers kommer du til å bli skadet eller så skader vi noen i din familie», skal mennene ha truet. Gjerningsmennene startet med å slå og sparke guttene, og de skal bevisst ha gått etter hodet.

Etter kort tid blir guttene presset med til den nærliggende gravplassen på kirkegården. Her skal de ha kledd av guttene, hele tiden under mas om «penger, vi skal ha penger, vi skal ha penger«. Mennene gikk gjennom guttenes lommer, og forlangte bankopplysninger, bankkort og koder. Guttenes mobiltelefoner ble kastet inne i skogen.

Gjerningsmennene krevde guttene for 10.000 SEK og 100.000 SEK fra familiene, penger de unge guttene ikke hadde noen mulighet til å bidra med.

Torturnatten

I starten sa mennene at de skulle drepe noen som guttene likte, deretter fikk guttene vite at om de fortalte noen til politiet så var det «kjørt for oss». Etter å ha blitt mishandlet «en stund» og «slept mellom to gravplasser», hentet en av gjerningsmennene en spade. Mens den ene gutten blir slått med spaden, har den andre en kniv undre strupen slik at han ikke skal stikke av. Ofrenes klær, som gjerningsmennene har skåret opp med kniv, blir brukt som bind foran øynene og munnen, i tillegg til at de får sokker i munnen. Guttenes føtter blir bundet og beltene deres blir brukt som håndjern.

«Jeg forsøkte bare å være så samarbeidsvillig som mulig og beskytte mitt hode», forteller den ene. De ble knivhugget i lårene og brent med lighter. De ble truet med å få penis og ører skåret av, i tillegg til nesen knust. En av gjerningsmennene truet også med å hente en pistol, samme mann skrøt også av at han er en del av den beryktede gjengen Dødspatruljen. Ett av ofrene utsettes for voldtekt ved å få ting ført opp i anus.

Etter flere timer, mellom klokken tre og halv fire, ble de tvunget opp og deretter truet ned i to groper – for å begrave dem levende. Men guttene hørte også at de planla å hente en kassebil for å ta guttene til en leilighet i Nacka, der skulle de bli partert kroppsdel for kroppsdel – inntil pengene ble betalt. Mens mennene gikk litt unna for å diskutere «denne strategien» klarte guttene å ta seg opp av gropene og sprang naken og skadd i motsatt hold. De fikk oppmerksomhet fra en forbipasserende og fikk alarmert. Politiet arresterte gjerningsmennene i nærheten av åstedet, da hadde de guttenes eiendeler på seg.

I avhør sier en av ofrene at han hadde gitt opp. «Det var enten å løpe og dø eller ikke løpe og dø».

Nekter skyld

Den ene overgriperen er en 21 år gammel mann født i Iran, som kom til Sverige i 2009 som barn. Den andre er 18 år gammel og sønn av innvandrer fra Tunis, han altså 2. generasjons innvandrer. I avhør skal ofrene ha fortalt at den yngste virket mest oppsatt på å ta livet av dem, mens den eldste var noe mer orientert om ransutbyttet.

I politiavhør skal mennene ikke være særlig samarbeidsvillig og svarer med «ingen kommentar». De nekter for å ha begått den groteske forbrytelsen og for å ha hatt noe med guttene å gjøre. Mennene hevder at de tilfeldigvis fant guttenes eiendeler.

Ifølge påtalemyndigheten finnes det ingen relasjon mellom overgriperne og guttene. Mennenes motivasjon skal ha vært ran.

Gjerningsmennene er begge svenske statsborgere og kan således ikke utvises. Skal de få det til, må de gjøre som danskene. Men det er å håpe at straffen blir særdeles streng, skjønt man kan ha sine tvil. Hvordan disse unge ofrenes fremtid vil bli er ikke godt å si, men det er nok mange i Sverige som har fått mer enn nok av kriminalitetsnivået. Hva det kan ende opp med, er heller ikke godt å si.

(Saken er skrevet ut fra ulike svenske medier)