Islam

– La oss få vite hva som forkynnes i moskeene

- Vi vet veldig lite om hva som forkynnes i dag i en del moskeer i Norge, sier presten Einar Gelius. Han ønsker en ideologisk kartlegging av hva som faktisk formidles og praktiseres i våre moskeer.

(Lillehammer): HRS møtte Einar Gelius for tre dager siden på Lillehammer, der han nå er prest. Vi ville snakke med ham om hans engasjement rundt islam i Norge, for han er den eneste statskirkelige presten som åpent engasjerer seg i spørsmålet.

Sist i Dagbladet, der Gelius oppfordret Erna Solberg og Abid Raja om å ta folks frykt for islam på alvor. Artikkelen ble den mest delte i sosiale medier det døgnet.

I går ettermiddag, to dager etter at vi intervjuet Gelius på Lillehammer, skjedde det et svært rystende drap i Frankrike: En lærer på ungdomsskolen underviste i ytringsfrihet, og viste i den sammenhengen det mest naturlige, ikke minst i fransk sammenheng, karikaturer av Muhammed. Frankrike er det mest terrorutsatte landet i Europa, og etter trusler fra mange hold blant annet fra elevenes foreldre, skjedde dette: Lærerens hode ble skåret av. Funnet på bakken.

Terroristen var 18 år gamle Abdulak Ansorov fra Tjetjenia, som ble skutt og drept av politiet, mens ni i den familiære kretsen rundt ham er arrestert. En moské har kommet i søkelyset for å kunne ha oppviglet til angrepet.

Men dette var altså etter at vi dro til Lillehammer.

– Frykt fordi vi ser islams praksis

Gelius, kanskje mest kjent som tidligere prest på Vålerenga i Oslo, er bekymret for hva som forkynnes i våre moskeer, ikke minst etter avsløringene i Danmark der kvinner tvinges til å skrive under skilsmissekontrakter som fratar dem grunnleggende menneskerettigheter.

– Når du ser hvordan fremtredende muslimer, også imamer, tolker islam, hvordan de praktiserer islam, det er det som skaper frykt hos oss. Det er klart, jeg møtte ingen terrorister på Vålerenga, muslimene der levde stille og fredelige liv. Men det er nok mye av det som skjer i moskeene som vi egentlig ikke har full oversikt over. Det er der mye av tankegodset produseres. Og det har vi veldig liten oversikt over. Jeg tror at kanskje det er der vi må begynne. Gå inn og se mer hva er det som egentlig skjer, hva er det som forkynnes i moskeene, sier Gelius til HRS.

Vi peker på Jamaat-moskeen i Oslo, med imam Nehmat Ali Shah i spissen, som støtter drap av «blasfemikere», uttaler tydelig jødehat og propagandere mot Norges verdier:

– Hva kan vi forvente at barn lærer på en slik moskés koranskole?

– Ja, jeg stiller spørsmålstegn ved det. Jeg gjør det, svarer Gelius.

– Burde myndighetene gå inn og sjekke?

– Jeg tenker at i Norge har vi et vanvittig raust system. Vi gir statsstøtte til alle godkjente trossamfunn. Jeg synes i hvert fall man må undersøke hva disse pengene går til. Man bør vite hva man med offentlige midler støtter, sier Gelius og fortsetter:

– Som det har vært gjort med kirka mange ganger og kristne menigheter. Med en gang man får høre at en menighet er mot homofile eller kvinnelige prester, så stiller man spørsmål ved den offentlige tilskuddet. Med en gang er politikerne der med «vi kan jo ikke støtte noe slikt». Så det er klart at det må være legitimt å gå inn og undersøke hva det er man egentlig støtter. Og hva er det disse ulike moskeene faktisk forkynner? Det vet vi jo ikke. Og det bør vi faktisk undersøke, fastslår Gelius.

Kartlegging

Gelius etterlyser en kartlegging.

– Vi bør jo få en kartlegging av det: Hva er det som egentlig skjer? Eksisterer det parallelle system i vårt åpne demokrati? Som skjer i lukkede rom, eller er dette bare tull? spør han.

I Gelius’ tolkning er ikke alt like bra.

– Jeg mener at trosfriheten står like høyt som ytringsfriheten. Trosfriheten er viktig å hegne om, det mener jeg, for det er en del av de allmenne menneskerettighetene. Men det betyr jo ikke at vi skal mene at alt er like bra, for å si det på den måten. Det er jo ikke det. Og det er klart at vi vet veldig lite om hva som forkynnes i dag i en del moskeer. Det kommer av og til noen glimt ut i mediene, men ellers så vet vi veldig lite om det.

– Plager det deg?

– Det plager meg jo når det nå avsløres i Odense at imamer driver med sharia i forhold til kvinners skilsmisse. Jeg vil si det er alarmerende hvis det viser seg at det faktisk er noe som skjer i flere moskeer enn bare i Odense. Men det vet vi jo ikke. Og det bør vi jo faktisk undersøke.

Ingen politiske parti på Stortinget har etterlyst det Gelius gjør: En ideologisk kartlegging av moskeenes budskap til borgere i Norge.

HRS kommer med et lenge intervju med Gelius innen kort tid.

Foto: HRS