Kriminalitet

– Det kommer mer

Det kommer flere Facebook-oppdateringer om kriminalitetsbildet, lover politileder Peter Springare. Han er ikke blitt skyggeredd etter kritikk - og anmeldelse - for å ha fortalt offentlig at mye av kriminaliteten han og kollegaene hanskes med kan tilskrives innvandrere. Springare takker heller for den enorme støtten, som ikke minst kommer fra innvandrere i Sverige.

Politileder Peter Springare vil fortsette med Facebook-oppdateringer om hvordan hans arbeidsuke utarter seg. Det lover han Nyheter Idag som intervjuer Springare på plass i Örebro.

– Inte minst när jag fått den enorma responsen, säger han.

Det var sist fredag Springare kom med sin utblåsning på Facebook. Han er trøtt av all kriminaliteten, som voldtekter, narkotika, utpressing, som igjen hovedsakelig kan tilskrives innvandrere fra spesielt land i Midtøsten, Afrika og Asia. «Muhammed» går igjen, noe som får svenske journalister og kommentatorer til å se rødt. Det er generalisering, hyles det, mens de samme gjerne bruker samme taktikk hvis det kan pekes på svenske, middelaldrende menn.

Kenneth Bodin, titulert som teoretisk fysiker og entreprenør, kan fortelle til Expressen at han ikke har noen respekt for at en fra politiet «generaliser seg bort fra all statistikk og bidrar til hat og rasisme, og dessuten krydrer falskneriet med samfunnskollaps.»

Faktum är att de förekommer fem till tio gånger så ofta som Kent, Rune, Sebastian, Viktor och Anton, både i våldtäkter och misshandel. Ja, till och med barnmisshandel! Erikarna är värst, särskilt vad gäller pedofili! Det här vet varenda polis och åklagare i hela landet! De ser det varje dag när de haffar buset, men ingen vågar säga något.

Det är ju rent ut sagt för jävligt. Borde vi inte ta och bura in alla Erik, Lars, Karl, Anders och Johan i rent preventivt syfte?

Kanskje den teoretiske fysikeren Bodin skulle stikke nesen i teorien igjen, ikke minst den metodiske delen av pensumet. For selvsagt er det flere svenske navn i Sverige kriminalitetsstatistikk, men vi snakker andel i forhold til gruppen. Kort sagt overrepresentasjon. Og det kan jo være at politiet, slike som for eksempel Springare med sine 47 år i politiets tjeneste, har ervervet seg noen erfaringer som får varsellampene til å blinke selv om mange medier gjør alt de kan for å slukke lyset.

Hva gjelder statsfinansene til Sverige ble vi allerede i januar 2015 fortalt av den svenske finansminister Magdalena Andersson (S) at den svenske statskassen var tom. Siden har Sverige hatt rekordhøy innvandring. Men statsminister Löfven klarer ikke å ta realitetene innover seg.

Hva kritikerne overser

Det som de godhjertede anti-generalisering-forstå-seg-på-ere ikke forstår er at det er de selv som står for generaliseringen. De skjønner rett og slett ikke at en innvandrer ikke er en innvandrer. Innvandrere som ikke selv tar ansvar for å bli en del av det svenske samfunnet, men som livnærer seg av kriminalitet hvor de legger skylden på politiet og ansvaret på samfunnet, det er også de som bidrar til at «alle» innvandrere blir potensielle syndebukker.

Med andre ord er det slik som daværende leder av oslopolitiets vold- og sedelighetsseksjon, Hanne Kristin Rhode, kvitterte da hun i 2009 gikk ut med at alle overfallsvoldtekter i Oslo de siste tre årene var utført av ikke-vestlige, men at det ikke var politiet som drev med stigmatisering ved å fortelle sannheten – stigmatiseringen klarte de godt selv.

Peter Springare vil holde det han lovet i sitt første FB-innlegg. Han kommer med en ukentlig oppdatering. Det blir spennende å se om han får det til. (Foto fra Springars FB-side)

Det er derfor ikke underlig at Springare påpeker at han har fått enormt mye støtte også fra innvandrere i Sverige. For denne unnlatenheten med å peke på faktuelle forhold bidrar nettopp til alle dras over én kam, som i seg selv først og fremst gjør «innvandrere» sårbar – og forhindrer en reell og saklig debatt.

– Det har kanske inte förvånat mig, för jag vet att det är så här. Men det som är extra roligt i hela den här debatten är att det är väldigt många, och då säger jag väldigt många, just invandrare, som hört av sig till mig. De har beskrivit sin egen situation och som tycker det här är det bästa som kan hända. Det är extra roligt.

Da er det bare å se frem til fredagens oppdatering fra Peter Springare. Man kan se konturene av en mann som kanskje klarer å åpne øynene til den forvirrede og fastlåste eliten i Sverige. Svensk politi burde for øvrig be svenske journalister om å delta på en kveldsvakt eller to.

Interessant er det også at Aftenposten har omtalt saken, der de finner det vesentlig å vise til at «uttalelsene hans omfavnes av innvandringskritiske nettsteder og alternative nyhetskilder. Mens noen mener han er en varsler, anklager andre ham for å ha tvilsomme og forutinntatte holdninger.» Kanskje Aftenposten heller skulle grave dypere i støtten Springare får fra innvandrere?

Nå er den offentlige debatten i Sverige mer preget av fortielse og moralisme enn i Norge, men vi husker også hvordan Thomas Utne Pettersen, politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, ble møtt da han delte sine erfaringer om kriminalitet og utlendinger.

Til dette kan vi legge til: HRS har mange kilder i ulike deler av politiet. Det de forteller, og som vi sjelden kan videreformidle uten at kilden kan avdekkes, vitner om at mye går veldig galt. Kan noen så forklare hvordan politikerne skal evne å rydde best mulig opp når fakta forties? Eller er forklaringen at de «redaktørstyrte mediene», som de ynder å kalle seg, ikke har kilder i politiet? Eller verre: de vil ikke ha slike kilder? Sistnevnte referer seg til at vi vet at kilder vi er i kontakt med har prøvd å uttale seg offentlig – uten å ha sluppet til.