Nyhetssøk

Unnskyld språket, men hvor jævla dum er det lov å være?

Like før Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skulle konkludere i habilitetssakene onsdag, fremkom det ny informasjon om saken til Ap-nestleder og statsråd Tonje Brenna (Ap). Da kunne Dagens Næringsliv avsløre at Brenna allerede i mai 2022 - altså over ett år tidligere enn da hun har innrømmet å ha vært inhabil - mottok opplysninger om de koblinger hun er inhabil overfor.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har det ikke kjedelig om dagen. Den siste tiden har de jobbet med habilitetssakene til Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp), der begge har gått av som statsråd, samt Anniken Huitfeldt (Ap), som måtte gå som utenriksminister, og Tonje Brenna (Ap), som fortsatt sitter som statsråd, samt Erna Solberg (H).

Solberg skiller seg ut i denne buketten fordi hun er i opposisjon og har slik sett ingenting å svare for overfor Stortinget. Det er partiet Høyre (og tildels velgerne) som avgjør Solbergs skjebne.

En annen som skiller seg ut er nettopp Tonje Brenna, da fordi hun har innrømmet at hun har gjort feil, men hun tar ikke tar ansvar ved å fratre for sine feil. Det kan Brenna gjøre fordi statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holder sin hånd over henne. Støre har for øvrig hevdet at det er stor forskjell i sakene mellom Trettebergstuen og Brenna, men det er forskjeller som vi vanlige dødelige ikke klarer å oppfatte.

Ble advart

Daværende kunnskapsminister (nåværende arbeids- og inkluderingsminister) Brenna innrømmet i juni i fjor å ha gitt sin gode venn, advokat Frode Elgesem, styreverv i Det Europeiske Wergelandsenteret – en stiftelse som Kunnskapsdepartementet gir 5 millioner kroner i året til. Dette senteret har et partnersamarbeid med Utøya AS, der Brennas eks-samboer (og far til hennes barn) er styreleder og hvor to av hennes gode (AUF-) venninner også er i styret. I tillegg sitter Elgesem som styreleder i Rafto-stiftelsen, en stiftelse som også får penger via Kunnskapsdepartementet.

Dette fikk advokat Elgesem, også i forbindelse med en mulig bevilgning til et nytt bygg til Rafto-stiftelsen, til å minne Brenna om å sjekke sin habilitet overfor ham. Påminnelsen kom via en sms, datert 3. mars 2023, som VG gjenga i fjor:

Brenna svarte med at dette skulle hun selvsagt sjekke. Hvilket hun senere har innrømmet at hun ikke gjorde.

Da hun selv i fjor sommer fortalte om all sin glemsomhet overfor sine venner, spurte vi: Hvor mye kan man glemme – og satse på tilgivelse? For Brenna insisterte på at hun var «lei seg» og at hun «ikke skjønte at hun var inhabil» – i motsetning til Trettebergstuen. Med andre ord favoriserer statsminister Støre dumskap?

Nå har Dagens Næringsliv (DN) avdekket at det er mer Brenna «har glemt» eller ikke skjønt.

Holdt tilbake nesten to år gammelt notat

På onsdag, samme dag som Stortingets kontrollkomité skulle konkludere i habilitetssakene, avslørte DN at Brenna allerede 15. mai 2022 fikk et internt notat fra embedsverket i Kunnskapsdepartementet om pengestøtte til Utøya AS fra hennes departement via Wergelandsenteret. Likevel fortsatte hun å dele ut skattebetalernes penger til de samme. Men dette dokumentet – og søknadsbrevet departementet mottok – har Brenna ikke oversendt til kontrollkomiteen, til tross for at komiteen har bedt om å få alle relevante dokumenter i saken. Mente Brenna at dette ikke var relevant?

På Politisk Kvarter (NRK) fredag hevder Brenna fortsatt at hennes problem er at hun ikke hadde forstått at samarbeidet er så omfattende at det berører Utøya AS. Det betyr altså at et internt notat til statsråden for nesten to år siden ikke ble forstått. En påminnelse fra advokat Elgesem omtrent ett år etter ble kanskje forstått, men glemt? Ergo tok det over ett år, juni 2023, før hun innså at hun er inhabil overfor sine venner. Brenna mener at hun «har beklaget og ryddet opp».

Og hun hevder hardnakket at DNs artikkel ikke bringer noe nytt.

Unnskyld språket, men hvor jævla dum er det lov å være – og likevel inneha en så viktig rolle som arbeids- og inkluderingsminister? Det er ikke det minste betryggende, og når ikke statsminister Støre tar ansvar, så kunne vi håpe at kontrollkomiteen satte foten ned.

Ny informasjon – ny vurdering

Likevel tar Brenna en smule selvkritikk, antakelig mest som en politisk bønn, for «i ettertid ser jeg at dette kunne blitt gjort tidligere», skriver Brenna i et nytt brev til kontrollkomiteen, ifølge TV2. I ettertid – igjen. Driver Støre med en slags privat voksenopplæring i statsrådpostene?

Nå jobbes det med et mulig ekstraordinært møte i komiteen (i dag fredag) om Brennas habilitetssak, noe som er bekrefter fra komiteens leder Peter Frølich (H) overfor TV2, mens de samme venter på dokumentene som Brenna ikke har overgitt.

– Dette er opplysninger vi må få se, sier Frølich, og fortsetter:

– Det er en hellig regel i norsk politikk at da går det ikke an å holde noe tilbake. Opplysningsplikten er selve bærebjelken i et konstitusjonelt demokrati som vårt.

Så gjenstår det å se hvilken kritikk eventuelt kontrollkomiteen kommer med av Brenna, der et flertall (man beskytter «sine egne») hadde gått inn for «kritikk», mens det nå kan ligge an til «sterk kritikk». Komiteen kommer neppe med «mistillit», hvilket de kanskje burde ha vurdert da Brennas atferd ligger tett opp mot politisk korrupsjon – noe for øvrig Jan Petter Sissener hadde en leseverdig kronikk om for kort tid siden.

Samtidig vil nok statsminister og Ap-leder Støre stå på sitt og hevde han har tillit til Brenna som statsråd. Sannheten er vel heller at Ap ikke tåler mer rot, verken i regjering eller i partiet, der Brenna er nestleder. Da velger nok Ap å gå videre som om intet har skjedd, men med noen riper i lakken. I mitt hode er det som en rød buss med så mange kollisjonsskader at den er trafikkfarlig.

Oppdatering kl. 12:25: VG melder at kontrollkomiteen nå har fått oversendt de etterlyste dokumentene, som i antall er ni.

– Den informasjonen som fremkommer nå bekrefter at Tonje Brenna hele fem ganger i 2022 fikk informasjon om at den tette koblingen mellom Wergelandsenteret og Utøya As. Ikke bare et nært samarbeid, men også økonomisk samarbeid, sier Frp-nestleder Hans Andreas Limi til VG.