Politikk

– Lei seg, og går av

Anette Trettebergstuen (Ap) trakk seg i dag som kultur- og likestillingsminister etter at heller ikke hun hadde forstått hablitetsreglene. Sies det i alle fall. Trettebergstuen har, som kunnskapsminister og andre nesteleder i Ap, Tonje Brenna, utnevnt gode venner til styre og stell.

Det var på en pressekonferanse i dag at en gråtkvalt Trettebergstuen kunngjorde at hun går av som statsråd.

– Jeg beklager på det sterkeste. Som statsråd er det nødvendig å ha full tillit. Det jeg har fortalt nå fremmer ikke tillit, sa Trettebergstuen, der hun fortalte at hun har gitt en rekke av sine venner lønnede verv.

Mine venner

Onsdag ble det kjent at Trettebergstuen har oppnevnt to tidligere Ap-kollegaer fra hjemfylket til verv i Norsk Tipping:

  • Thomas Breen, oppnevnt til styremedlem i Norsk Tipping i april 2022, honorar 156.000 kroner i året.
  • Sylvia Brustad, oppnevnt til styreleder i Norsk Tipping i april 2023, honorar 278.000 kroner i året.

Disse utnevnelsene i seg selv trenger ikke å gjøre Trettebergstuen inhabil. For selv om disse er medlem av Ap er det ikke i seg selv nos om tilsier at båndene mellom Trettebergstuen og dem er så tette at de ikke kan utnevnes.

Men problemet er at det vet vi jo ikke, da Trettebergstuen med all tydelighet ikke har forstått, eller kanskje verre: ikke brydd seg om habilitetsreglene.

I dag ble det kjent at Trettebergstuen tidligere denne måneden utnevnte venninnen Renate Larsen til styret i Operaen.

På pressekonferansen kom hun med en rekke andre tvilsomme utnevnelser:

  • Bård Nylund, oppnevnt til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget i november 2021, honorar 40.000 kroner.
  • Bård Nylund, foreslått til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022.
  • Tina Stiegler, foreslått til vervet som styremedlem i styre til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023.
  • Bård Nylund, oppnevnt som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum april 2023, honorar 90.000 kroner per år, deretter nevnte:
  • Renate Larsen, oppnevnt til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023, honorar 86.300 kroner per år.

Ifølge regjeringens hjemmeside er forholdet som følgende:

Bård Nylund er en av Trettebergstuens nære venner. Nylund er fadder til Trettebergstuens barn. Trettebergstuen er inhabil overfor Nylund, og har selv aldri vært i tvil om den vurderingen.

Renate Larsen og Trettebergstuen er med i en vennegjeng på fem som møtes to-tre ganger i året og har jevnlig dialog. Trettebergstuen vurderte seg først som habil overfor Larsen, men har etter bistand fra embetsverket konkludert med at hun er inhabil overfor Larsen.

Tina Stiegler er en nær venn av Trettebergstuen. Trettebergstuen nevnte Stieglers navn allerede i den innledende habilitetssamtalen med departementsråden like etter at hun tiltrådte som kultur- og likestillingsminister. Trettebergstuen er fadder til Stieglers barn. Trettebergstuen er inhabil overfor Stiegler, og har aldri vært i tvil om den vurderingen.

Med andre ord: Trettebergstuen vet, kanskje med noe drahjelp fra embetsverket i eget departement, at hun er inhabil overfor de nevnte – men likevel fortsetter hun utnevnelsesprosessene.

Det er vanskelig å forstå, men det kom likevel frem litt mer da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt sin pressekonferanse i sakens anledning.

Tålte ikke søkelyset

Om det var en annen som «er lei seg» for ikke å ha forstått habilitetsreglene, nemlig kunnskapsminister Tonje Brenna som for tre dager siden innrømmet å ha utnevnt en god venn til verv, som indirekte har gitt penger til andre av hennes venner, som utløste Trettebergstuens gjennomgang av egen portefølje, vil i alle fall Trettebergstuen ha oss til å tro.

Men det tror jeg ikke.

Min vurdering er at Brennas «plutselige» vurdering av egen selvinnsikt kom fordi noen har gitt henne et råd, kanskje eget embetsverk. Da hun innså at hun hadde kunne bli tatt, kom antakelig sjefen sjøl, Jonas Gahr Støre, på banen: legg alle kort på bordet øyeblikkelig og innkall selv til en pressekonferanse. Altså før noen medier får snusen i at det foregår noe i kulissene. Brenna satset på tilgivelse, var lei seg og «tok ansvar» på pressekonferanse på tirsdag. Hun vurderte ikke sin stilling.

Da hadde nok alarmklokkene allerede kimet noen timer i Ap. Mitt stalltips er at en forbannet, slik som Støre kan være «forbannet», og skuffet statsminister hadde gitt beskjed til alle statsrådene: dobbeltsjekk hvordan dere ligger an! Nå! Søk også råd hos embetsverket (depråden).

Her falt Trettebergstuen helt gjennom. Hun har utvilsomt oppnevnt nære venner selv om hun visste at hun var inhabil. Og det skulle heller ikke forundre meg om listen kan gjøres lengre. For; er det ikke slik Ap alltid har gjort? De har valgt sine egne, og ingen har brydd seg. Det er jo tross alt ens nærmeste som er «de beste»? Det politiske tunnelsynet er viden kjent i politikken, og kanskje særlig i et parti som har sittet med makten mesteparten av tiden etter 2. verdenskrig.

Støre åpnet sin pressekonferanse med å si at Trettebergstuen gjorde det riktige ved å trekke seg. Saken er alvorlig, sa Støre, med en like alvorlig mine.

Det er politikerspråket for følgende: Hun har ikke lenger min tillit. Så trekk deg eller jeg må avskjedige deg. Så enkelt er det. Verken mer eller mindre.

Man kan selvsagt bidra til å bedre noens ettermæle, da ved at man tilsynelatende gir noen muligheten for å trekke seg på eget initiativ – beklage og være lei seg – men det man egentlig sier er: Du har driti deg ut, ta ansvar, forlat regjeringen, og gi blanke i å dra partiet med deg ned i uredeligheten.

Substansielt forskjellig?

Om Trettebergstuen trakk seg, så har likevel Støre ett problem – eller hundre. For det mest problematiske han sto i på pressekonferansen var nettopp hva som skiller Trettebergstuen-saken fra Brenna-saken.

Substansielt klarte han ikke å redegjøre for det. Jo da, han prøvde, men det var visst ikke så mange som lot seg overbevise.

Ifølge Støre var det omfanget og sakenes karakter. Trettebergstuen har flere inhabilitetssaker enn Brenna. Deretter har Trettebergstuen skjønt at hun var inhabil, men så ikke gjort det korrekte (trukket seg og hele politiske ledelse vekk fra sakene). For Brenna er det annerledes: hun skjønte nemlig ikke (engang) at hun var inhabil. Men Støre gjentok på pressekonferansen at han fortsatt har tillit til Brenna.

Skal vi da honorere kunnskapsløsheten hos kunnskapsministeren? Tror Støre dette betrygger noen av Aps velgere eller for den saks skyld; folk flest?

Det står i grell kontrast til at Støre brukte mesteparten av tiden til å tegne og forklare om habilitetsreglene og hvor drillet i, og hvor ofte, dette blir tatt opp i regjeringsapparatet. Da lurer man; hvem omgir han seg med?

Uansett står regjeringen uten en kultur- og likestillingsminister, og det fikk journalister til å spørre om Trettebergstuens avgang er en reåpning for Hadia Tajik. Som kjent har Støre åpnet for hennes comeback.

Tja, kanskje en kjeltring skal erstattes med en annen. Om det tjener Ap tillater jeg meg å betvile. For Aps underholdningsverdi begynner å ta helt over.