Aktuelt

Vil samle den muslimske verden i støtte til Palestina

Initiativet kommer fra Pakistan - og de vil bruke OIC via FNs menneskerettighetsråd for å trumfe gjennom en "løsning for Palestina" - en gang for alle. Det lover ikke godt verken for Israel, USA eller resten av den vestlige verden.

Mens Pakistans regjering i helga sa at de er bekymret for de «menneskelige kostnadene» av konflikten mellom Israel og Hamas, og uttrykte bekymring for  «blodsøl» og «ytterligere tap av menneskeliv», samt oppfordret til våpenhvile, har tonen nå fått en annen lyd.

Ifølge pakistanske medier ber landets regjering nå om at Palestina-spørsmålet løses «en gang for alle», melder Berlingske. Dette må gjøres ved hjelp av internasjonale organisasjoner som FN, sier de, og så tar de det som etter vært begynner å bli en velkjent strategi:

Pakistan innkaller til møter i OIC, der de benytter flertallstyranni, med mål om å starte samtalen om Palestinas fremtid på nytt. Helt konkret ønsker Pakistan et selvstendig Palestina med grenser slik det så ut før 1967 – altså slik det var før seksdagerskrigen (men da var Gazastripen okkupert av Egypt, ikke Israel). I tillegg ønsker pakistanerne at Jerusalem skal være landets hovedstad.

Ja, dette må være den pakistanske forståelsen av «rettferdighet».

Ikke bare har israelere bosettere spredt seg over store deler av det området som Pakistan krever at Palestina skal få kontroll over, men statsminister Benjamin Netanyahu har sverget på at Jerusalems status ikke kan endres. Da Donald Trump i 2018 flyttet den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, var det en stor gest til israelerne som ser Jerusalem som sin rettmessige hovedstad. Men egentlig var det ikke Trumps egen idé, for den amerikanske kongressen hadde bestemt flere tiår før at ambassaden skulle flyttes – men samtlige presidenter lot planen ligge i en skuff. De ønsket ikke iverksette den i frykt for at den ville bli oppfattet som en provokasjon i de arabiske landene. Men Trump tok sjansen.

Pakistans initiativ er dermed en utfordring både for Israel og USA, og i USA er det snart valg – og der konkurrerer Demokratene og Republikanerne om å være pro-Israel. Det har nok Hamas terrorangrep på Israel satt en ekstra fart på.

Men de muslimske landene kan finne på å forene seg her også, til tross for uenigheter. Pakistan får støtte fra Maldivene og Sri Lanka, som har uttrykt det samme kravet. Indonesia og Malaysia på sin side har langt på vei unnskyldt Hamas og sier at hovedproblemet er Israels okkupasjon. Qatar, et land med nære forbindelser til Hamas, har også uttalt seg svært kritisk til Israel.

Afghanistans Taliban-regjering har gitt sin fulle støtte til Hamas’ angrep på Israel, og som kjent er Iran en klar motstander av Israel.

I nettopp Pakistan har partiet Jamiat Ulema-e-Islam Fazl kalt Hamas sitt angrep på Israel for «en historisk suksess», som viser kontrasten mellom muslimske og vestlige land (selv om det finnes forvirrede sjeler her også).