Demografi

Byråd Gamal (SV): – Solberg (H) lyver til muslimer i vårt aller helligste hus

Oslos byråd Omar Samy Gamal (SV) går hardt ut mot Høyres Eirik Lae Solberg etter hans tale i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat. Gamal mener at Solberg - dertil i moskeen under fredagsbønnen - løy når han tilsynelatende ville forby koranbrenning.

La oss først starte med noen ord om byråden Omar Samy Gamal. Han har vært byråd siden 2019, først for «arbeid, sosiale tjenester og mangfold», men etter ett år i den stolen ble han byråd for «kultur, idrett og frivillighet». Gamal er født i Tromsø av foreldre fra Egypt i 1992, og ble altså byråd som 27-åring. Av utdanning har han ett års studie av byggeteknikk ved Oslomet (2013-2014).

I Oslo SV har Gamal gjort flott politisk karriere, og etter helgas utspill kan ingen være i tvil om at han setter sin religiøse tro høyt, siden moskeen er «vårt (muslimers, red.) aller helligste hus», som ham sier til VG. Så når Eirik Lae Solberg skal ha løyet der, da er det visstnok mer ille enn at han hadde løyet på Rådhuset.

Eller? Hvis VG hadde giddet å sette seg inn i islam og hvordan en rekke muslimer snor seg – ikke minst i det politiske landskapet – så burde de vite at Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat er den største pakistanske moskeen i Norge. Så da burde VG kanskje stilt Omar Samy Gamal det enkle spørsmålet: Var du tilstede i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat under Solbergs tale?

Det tillater jeg meg å betvile, og ikke sier han noe om det heller. Han omgår problematikken med følgende:

– Det folk satt igjen med som inntrykk etter talen var at Lae Solberg ville nekte koranbrenning. Når jeg besøker moskeer, får jeg høre at «Høyre går til valg på forbud mot koranbrenning». Men han vet godt at han ikke kan forhindre at koranbrenning skjer. Han sier en ting og så skal han gjøre noe annet, sier Gamal til VG.

Siden Solbergs tale var i begynnelsen av august, har kanskje SV-Gamal det som en del av sitt politiske som byråd å frekventere så mange moskeer som mulig? Stemmesanking på Oslos skattebetaleres bekostning?

Like interessant er det at VG omtaler Eirik Lae Solbergs tale som «omstridt», men sier ikke et ord om hvem moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat er. Denne moskeen ledes av skandale-imamen Nehmat Ali Shah, pakistaner med norsk statsborgerskap. Hvilke verdier denne imamen står for har vi omtalt mange ganger, og det tåler tydeligvis en repetisjon.

Skandalemoské og -imam

I 2016 returnerte Nehmat Ali Shah til Norge etter en svipptur til Pakistan. Der hadde han vært for å hylle mannen som drepte guvernøren i pakistanske Punjab, Salman Taseer (politikeren som forsvarte kristne Asia Bibi). Taseer ble massakrert av sin egen livvakt, Mumtaz Qadri, med 28 skudd på høylys dag fordi han avskydde guvernørens motstand mot dødsstraff for blasfemi.

Ingen burde være overrasket av at Nehmat Ali Shah hyllet denne drapsmannen, for sitt verdisett har han gitt utrykk for mange ganger, noe han nok også gjør i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

I 2002 med sine befalinger til Jeanette, oppfanget ved bruk av skjult mikrofon: Ikke-muslimer er som dyr.

Knivstikking og balltre under fredagsbønn i 2006. Seks personer skadet. Også knivstikking på utsiden av moskeen samme dag. En av de involverte var Ap-politikeren Khalid Mahmoud.

I 2007 var daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre på stemmefiske i Ali Shahs moské: Vi «alle sammen tilhører et fellesskap».

2013: Støres «fellesskap» leder oss til Den evige jøde: Hitler drepte jødene fordi «de er urolige folk i verden» og islam bakvaskes i mediene «fordi mediene har jødisk bakgrunn». Signert imam Ali Shah og styreleder fra samme Punjab i Pakistan, Ghulam Sarwar.

Så til 2014: Mer vold. Ali Shah knivangripes av en av sine såkalte egne.

I 2015 var Ali Shah vert for daværende kulturminister Widvey, da regjeringen inviterte til dialog med mediene på slep.

Så kan legges til: I 1998 giftet Ali Shah bort sin da 19 år gamle datter til en mann i Pakistan, imam Syed Farasat Ali Bukhari, som dermed fikk familieetablering med henne i Norge. Denne mannen er ikke hvem som helst. Det var han som i 2011 ble avslørt av eget videoopptak på urdu, der han forteller forsamlingen hva islam sier om muslimer som ikke faster under ramadan: De skal halshugges. Det var HRS som avdekket denne saken, men vi ga den til NRK.

Samme år hadde denne islamisten søkt om å starte privatskole i Norge for muslimske barn (1. til 10.trinn).

Så det kan være at Solbergs tale er «omstridt», men er det virkelig noen som bør omtales som omstridt så er det Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat og deres hovedimam Nehmat Ali Shah.

Men kanskje er det mest sentrale spørsmålet VG burde stilt til Eirik Lae Solberg: Hvorfor valgte du å tale i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat?

– Bør beklage

Vi trenger neppe å lure på hva Solberg gjorde i denne moskeen, da den har over 6.000 medlemmer. Det ligger nok noen stemmer der, så da er det bare – helt ukritisk og uten moralsk ryggrad – å tale på én slik måte som moskémuslimer ønsker å høre. Og de vil – om vi skal tro Omar Samy Gamal – at koranbrenning skal forbys.

– Lae Solberg står og lyver til muslimer i vårt aller helligste hus. Så spekulerer han i at mange innvandrere ikke leser VG etterpå, så han slipper unna med det. Det går ikke an å oppføre seg sånn. Lae Solberg prøver å bli byens øverste leder. Og han vet veldig god hva det er han sier, utdyper Gamal overfor VG, og fortsetter:

– Lae Solberg vet at partiet hans ikke støtter det han sier til flere hundre fremmøtte. Jeg syns han bør dra tilbake til moskeene og beklage for å rette opp det feilaktige inntrykket han har skapt, sier Gamal.

Med lenke til SSB var det ifølge VG registrert over 66.000 (totalt 66.832) medlemmer i moskeer i Oslo i 2020 (på landsbasis er det for 2023 registrert 182.607 muslimske medlemmer). I 2020 bodde 693.494 i Oslo, det vil si at oppunder 10 prosent av Oslos befolkning dette året var registrert i én moske.

«Krigen» her består mellom SV og Høyre, der Gamal spiller på muslimers velgerstemmer for hva det er verdt, og Høyre skjønner nok at det ikke nytter å sende Solberg ut i denne krigen – så de sender bystyrepolitiker Hassan Nawaz, 25-åringen som har sin opprinnelse fra Pakistan. Nawaz avviser Gamals påstander.

– Eirik (Lae Solberg, red.) sier ingenting om et forbud (mot koranbrenning, red.) i lydopptaket fra moskébesøket. Gamal er åpenbart i valgkampmodus når han bevisst mistolker, og bruker så kraftige ord. Alle påstandene til Gamal er fullstendig uten rot i virkeligheten, sier Nawaz til VG.

Det er vel få som ikke tror at Oslo Høyres byrådslederkandidat Solberg prøvde å tilrettelegge budskapet sitt til muslimene, på samme måte som Oslo SVs byrådslederkandidat Gamal tilrettelegger sitt budskap og krever beklagelse på vegne av muslimene. Men hvis Solberg bør beklage, så minner vi om at det bør mange muslimer også. Bare det at så mange muslimer ønsker seg forbud mot koranbrenning sier en del om deres demokratiske sinnelag, eller mangel på sådan.

Politikerne må sjekke hvilket hus de velger å gå inn i, og spørre seg selv om de faktisk er bekvem med det selskapet de har valgt. Vi velgere bør legge oss på minne hvilke politikere som ukritisk fisker etter muslimers stemmer og hvilke partier som har posisjonert seg med politikere som har muslimkortet som åte.