Æresdrap og æresrelatert vold

Knivstikking og tre skadde i Nore og Uvdal: Syrer med besøksforbud

I formiddagstimene fredag ble det kjent at tre personer var knivstukket i en såkalt PLIVO-hendelse, altså «pågående livstruende vold», i Nore og Uvdal. Et av ofrene er alvorlig skadet. Gjerningsmannen er en syrer og ett av ofrene hans egen kone, som han var ilagt besøksforbud mot. 

Politiet har lagt ut en pressemelding der det heter at «Politiet fikk klokken 08:47 melding om knivstikking ved Joker Egedahl i Nore i Numedal.»

Meldingen gikk ut på at flere personer skulle ha blitt knivstukket.

Det ble tidlig tatt kontroll på gjerningsperson, og det er ikke fare for andre personer.

Tre personer skal ha blitt skadet i hendelsen. To personer har blitt fløyet til Ullevål sykehus med luftambulanse. En av disse er kritisk skadd. Den andre personen skal være lettere skadd. Den ene skadde er gjerningspersonen.

 – Vi kan bekrefte at det er en familierelasjon mellom gjerningspersonen og den ene knivstukne, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit. – Dette er en familie fra Syria og gjerningspersonen og den ene skadde er gift, sier han.

– Vi kan bekrefte at det er en familierelasjon mellom gjerningspersonen og den ene knivstukne, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit.

– Dette er en familie fra Syria og gjerningspersonen og den ene skadde er gift, sier han.

– Vi jobber nå med å få oversikt over hendelsen og kan derfor ikke gi mer informasjon på det nåværende tidspunkt.

Gjerningspersonen er nå siktet for grov kroppsskade.

Voldelig kjenning av politiet

Den syriske mannen som har gått til knivangrep på sin egen kone, er kjent for politiet fra tidligere. Drammensavisen Drammens Tidende skriver at politiet startet etterforskning mot gjerningsmannen etter vold mot kona i november 2021. Han ble ilagt besøksforbud dengang, og dette forbudet er fortsatt gjeldende, opplyser avisen.

Etterforskningen ble igangsatt etter det politiet kaller «vold i nære relasjoner».

Besøksforbud ble ilagt i desember, og gjelder fortsatt, forteller politiinspektør Odd Skei Kostveit.

Aftenposten skriver at i tillegg til mannens kone, ble også en mann angrepet med kniv, uten at det fastslås hvilken relasjon denne mannen har til gjerningsmannen eller gjerningsmannens kone.

Overmannet av privatpersoner

Foreløpig er altså gjerningsmannen siktet for grov kroppsskade, ikke for drapsforsøk. Ifølge Aftenposten ble syreren holdt fast av to-tre ansatte fra Numedal videregående skole og en bussjåfør i de minuttene det tok før politiet kom til stedet. Politiet berømmer de handlekraftige privatpersonene.

– De gjorde en kjempejobb og holdt ham fast i seks-syv minutter før vi kom til stedet. Vel en halvtime senere var politiet på plass, forteller vaktleder Tim Vold ved 110-sentralen til Aftenposten.

Hvorvidt de avverget drap denne fredagsmorgenen vites ikke.

Syrere og knivstikking

Knivstikkingen på Nore og Uvdal føyer seg i en lite hyggelig rekke av knivstikkinger begått av syriske gjerningsmenn mot egne familiemedlemmer. For mindre enn to måneder siden drepte en annen syrisk mann sin egen kone og datter med kniv utenfor deres felles bolig i Kristiansand.

I februar i år fikk nok en syrer 21 års fengsel for overlagt dobbeltdrap. Også dette var et knivdrap der gjerningsmannen drepte sin (tidligere) kone og hennes nye samboer.

Som presisert av Trond Ellingsen i redegjørelse for dommen mot sistnevnte syrer, har vi ikke funnet noen fersk kriminalitetsstatistikk for syrere i Norge. Vi antar likevel at denne er relativt høy, og at det slett ikke var hjernekirurger og rakettforskere som strømmet inn i Europa etter at Angela Merkel i 2015 hadde sagt at det var bare å komme.

Det som likevel er et faktum er at kriminaliteten har vært aktivt nedtonet i pressen, noe vi tok opp i denne artikkelen fra 19.02.20.  

Det har slett ikke vært problemfritt å ta i mot tusenvis av syrere i Norge, noe vi også har redegjort for i denne artikkelen fra 30.07.21. Mange greier seg selvsagt veldig bra, men den kulturelle og religiøse ballasten mange har med seg gjør at mange hverken kan eller vil innordne seg norsk kultur og norske normer. Knivstikkingen i Nore og Uvdal kan med stor sannsynlighet vitne om nettopp dette.