Innvandring

Biden gjenopptar Trumps «Remain in Mexico»-program

Den amerikanske presidenten Joe Biden fremsto som en innvandringsliberal engel i valgkampen. Ekspresident Donald Trumps restriktive linje skulle feies ut av Det hvite hus, der Biden lovet dyrt og hellig at USA skulle ønske innvandrerne velkommen. Nå gjenopptar han Trumps politikk på grensa mot Mexico.

begynnelsen av februar omtalte vi den «varslede flyktningkrisen» mellom Mexico og USA. «Jeg lager ikke nye lover – jeg eliminerer dårlig politikk», sa Biden under en signeringsseremoni med henvisning til Trumps «Remain in Mexico»-programEn måned senere omtalte vi de lekkede dokumentene fra Biden-administrasjonen som advarte mot en «kommende katastrofe», og kort etter tok Prosjekt Veritas seg inn i ett av interneringsanleggene for enslige mindreårige asylsøkere, anlegg som er forbudt område for mediene, for å avdekke de mildt sagt tragiske forholdene der.

Så fikk pipen en annen lyd fra Biden. Han ville likevel opprettholde det «lave» antallet flyktninger som Trump-administrasjonen hadde fastsatt, et tak på 15.000 personer. «Det forblir berettiget grunnet humanitære bekymringer og er ellers i nasjonens interesse», hevdet Biden – og ble beskyldt for å videreføre «Trumps rasistiske politikk».

Motstanden ble så overveldende, der Biden ikke minst ble beskyldt for å løpe fra valgkampløfter, at han lovte å øke antallet til neste år – til tross for krisen på grensen til Mexico. I tillegg har USA hentet 100.000 personer fra Afghanistan, og sagt at de vil hente 50.000 til neste år.

Biden-administrasjonen stanset «Remain in Mexico»-programmet i juni. Men en domstol i Texas hevdet at programmet var avsluttet «på feil måte» og krevde at den amerikanske regjeringen startet programmet på nytt.

Meksikanske bekymringer

Torsdag erklærte Biden-administrasjonen at programmet, også kjent som Migrant Protection Protocols (MPP), vil gjenopptas. Begrunnelsen er at USA har akseptert den meksikanske regjeringens «humanitære bekymringer», melder Al Jazeera.

MPP, som ble etablert i 2019, innebærer at de tusenvis av asylsøkerne, stort sett fra Mellom-Amerika, skal forbli i Mexico mens de ventet på å få søknaden behandlet i USA. Opphopningen av migranter også på meksikansk side greier ikke den meksikanske regjeringen å håndtere. Migranter har blitt utsatt for vold, kidnappinger og voldtekter i farlige, kartellkontrollerte meksikanske grensebyer, hvor mange er tvunget til å vente i leire under tøffe forhold og over lang tid.

Avtalen med USA er at de skal bistå med bedre beskyttelse av sårbare grupper, tilgang til krisesentre og hjelp fra internasjonale organisasjoner, samt tilby covid-19-vaksiner for migranter, ifølge Al Jazeera.

Under Trumps tid ble omtrent 70.000 personer, inkludert barn, sendt tilbake til Mexico under MPP. I løpet av det siste året skal amerikanske myndigheter ha stoppet rundt 1,7 millioner mennesker som har prøvd å ta seg ulovlig inn i landet. De siste månedene skal tilstrømningen til grensen være rekordhøy.

Programmet skal gjenopptas allerede 6. desember, førstkommende mandag. Når det er fullt operativt vil migranter som kommer fra Mexico bli returnert via syv grenseoverganger i de amerikanske delstatene California, Arizona og Texas.

Protesterer

Ulike menneskerettighetsorganisasjoner protesterer mot at MPP gjenopptas. De hevder programmet er ulovlig og setter sårbare mennesker i farlige situasjoner. Human Rights First, en USA-basert rettighetsgruppe, hevde de kan dokumentere 1.544 voldshandlinger mot asylsøkere som er tvunget til å vente i Mexico under MPP fra starten av programmet til februar i år.

«Remain in Mexico»-politikken var en humanitær katastrofe da den først ble implementert, og den er dømt til å bli det igjen, sa organisasjonens seniordirektør for beskyttelse av flyktninger, Eleanor Acer, i en uttalelse torsdag ifølge Al Jazeera.

Også FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er bekymret. «UNHCR var aldri involvert i implementeringen av MPP og vil ikke støtte den gjeninnførte politikken», sa Matthew Reynolds, UNHCRs representant for USA og Karibia, i en uttalelse. «Vi støttet den amerikanske regjeringens arbeid tidligere i år med å avslutte MPP-programmet og oppfordrer USA til å fortsette å følge opp den innsatsen.»

Forkledd motstander

Personlig har jeg problemer med å forstå hvorfor Mexico skulle ønske MPP-programmets gjenopplivning, all den tid de neppe ønsker migrantene tilbake på meksikansk side, siden de ikke klarer å håndtere situasjonen. Som nevnt sliter også USA med å holde orden på egen side.

Jeg har derimot ingen problemer med å skjønne at USA er tjent med MPP. Bortsett fra én ting: hvordan skal president Biden forsvare den? Kan han forsvare å gjenoppta Trump-politikk?

Det klarer Biden neppe uten å miste troverdighet, derfor må det være kjekt å kunne «akseptere den meksikanske regjeringens humanitære bekymringer»? Da kan man samtidig være motstander av MPP og iverksette den.

Det skulle ikke forundre meg om Donald Trump ler godt – selv om det ikke er så mye å le av. Tilstrømningen til grensa ser ikke ut til å avta, men en må jo spørre seg om hva som er alternativet til MPP? Og det er vel det Biden-administrasjonen ikke har klart å finne.