Den kulturelle revolusjonen

Biden vil hente flyktninger fra Midtøsten og Afrika

Den amerikanske presidenten Joe Biden har vært i hardt vær etter å ha uttrykt ønske om å opprettholde grensen for antall kvoteflyktninger satt av sin forgjenger Donald Trump. Etter massiv kritikk fra sine egne, gir Biden etter og vil nå prioritere flyktninger fra Midtøsten og Afrika. 

Joe Biden utløste opprør i den innvandringsliberale velgermassen og blant sine egne partikolleger da han fredag vedtok å opprettholde det lave antallet flyktninger som ble satt av Trump-administrasjonen.

Biden uttalte at taket på 15.000 kvoteflyktninger «forblir berettiget grunnet humanitære bekymringer og er ellers i nasjonal interesse», meldte Axios.

Vedtaket skapte harnisk i egne rekker – forutsigbart nok, i og med at drastisk økning i antall kvoteflyktninger var et av de viktigste poengene under Bidens valgkamp. En rekke progressive demokrater mente derfor at Bidens vedtak var «en videreføring av Trumps rasistiske politikk».

Nå ror Biden for harde livet og lover å øke antall kvoteflyktninger allerede neste måned. Han vil prioritere flyktninger fra Midtøsten og Afrika.

Sikkerhetstrussel

Bidens lovendringer har siden han overtok presidentembetet skapt en massiv krise på grensen mellom Mexico og Texas. Tusenvis av enslige mindreårige strømmer over grensen, og Biden-administrasjonen har måttet tåle hard kritikk for hvordan de håndterer masseimmigrasjonen. De midlertidige mottaksanleggene er dårlig egnet for barn, og senest denne uken har det kommet krav om stenging av et anlegg i San Antonio, etter mistanke om at mindreårige utsettes for seksuelle overgrep.

Men situasjonen ved grensen omhandler asylsøkere, ikke kvoteflyktninger, og til tross for at kapasiteten er sprengt, er de progressive demokratene opptatt av å øke antallet kvoteflyktninger i tillegg. De har ingen tro på Bidens påstander om at det er av «nasjonal interesse» å vente med å hente kvoteflyktninger.

Biden «arvet» antall kvoteflyktninger av den tidligere presidenten, Donald Trump, som senket antallet fra om lag 85.000 årlig til 15.000 årlig av hensyn til rikets sikkerhet.

Det er nettopp påstanden om at flyktningene kan utgjøre en sikkerhetstrussel som gjør demokratene rasende, og som er årsaken til at de ikke godtar Bidens vedtak.

Rasistisk og umenneskelig

Alexandria Ocasio-Cortez, den svært identitetspolitiske kongresskvinnen fra New York, twitret: «Helt og fullstendig uakseptabelt. Biden lovet å ønske innvandrere velkommen, og folk stemte på ham basert på dette løftet. Å opprettholde den fremmedfiendtlige og rasistiske politikken til Trump-administrasjonen, inkludert den historisk lave taket for kvoteflyktninger, er feil. Hold løftet ditt.»

Hennes kollega i Washington, Pramila Jayapal, sa ifølge The Guardian:

«Det er rett og slett uakseptabelt og ikke-samvittighetsfullt at Biden-administrasjonen ikke umiddelbart opphever Donald Trumps skadelige, fremmedfiendtlige og rasistiske tall for kvoteflyktninger, som grusomt begrenser flyktningers muligheter til å bosette seg her til et historisk lavt nivå … President Biden har brutt løftet om gjenopprette menneskeligheten vår.»

Pressesekretæren i Det hvite hus, Jen Psaki, forsøkte å dempe opprøret på en pressekonferanse og sa fredag ​​ettermiddag at Biden har rådført seg med sine rådgivere for å avgjøre hvor mange flyktninger som realistisk sett kan bli tatt opp i USA fra nå til 1. oktober, slutten av regnskapsåret, meldte The Guardian.

Flere enn hundre demokrater hadde også i forkant av Bidens vedtak signert et brev med krav om at Biden hever antallet kvoteflyktninger til 62.500 allerede dette regnskapsåret, som innebærer at flyktningene bør være på plass innen 1. oktober.

Måtte snu

Det interne presset på Biden ble dermed så stort at han – til tross for krisen på grensen til Mexico – lørdag sa at antallet kvoteflyktninger skal heves allerede neste måned.

– Vi kommer til å øke antallet. Problemet er at ressursene vi har er satt til å håndtere krisen med mindreårige ved grensen. Vi kunne ikke gjøre to ting på en gang, men nå skal vi øke antallet, sa Biden ifølge Reuters.

Det er også klart hvilke områder Biden vil prioritere å hente kvoteflyktninger fra. Det er Afrika, Midtøsten og Sentral-Asia som skal prioriteres. Samtidig fjernes innreiserestriksjoner fra de muslimske landene Somalia, Syria og Jemen, og det forventes at kvoteflyktninger fra nettopp disse landene vil prioriteres, skriver Axios.

Hvor vellykket Bidens åpne grenser vil vise seg å være for USA, gjenstår å se. Han har ifølge Axios lovet å hente 125.000 kvoteflyktninger neste regnskapsår. USA må dermed håndtere både massiv innvandring fra Mellom-Amerika på den ene siden og fra Midtøsten og Afrika på den andre siden.

(Forsidebilde: skjermdump fra YouTube)