Mediekritikk

Marsdals metode: løgn og atter løgn

Magnus Marsdal får i dagens Klassekampen lire av seg de mest forkastelige løgnene mot HRS og Hege Storhaug. Hvis du ønsker realiteter, er det bare å lese her.

Faksimile av Klassekampen 

I lys av debatten om hva norske medier velger å publisere etter at VG ble tatt med buksene nede da de angivelig hadde planer om å publisere Begard Rezas nye, vanvittige beskyldninger mot Kjetil Rolness og et annet anonymt medlem av Ytringsfrihetskommisjonen, stiller Klassekampen seg i samme kategori som VG: Ingenting trengs å sjekkes hvis bare det er «de riktige» som henges ut – og det er «de riktige» som er avsender.

Nå tok Rolness brodden av VGs «skup», og da Nettavisen fulgte opp kom VG med noe som lignet en unnskyldning – med forklaringen at de bedrev «kvalitetssikring». Kvalitetssikring har derimot ikke Klassekampen tid, eller kanskje lyst, til.

I dagens Klassekampen kommer Magnus Marsdal med en rekke påstander om HRS generelt og Hege Storhaug spesielt. Det kan være at min kritikk av Dagsavisens leder, der de nettopp benytter Marsdals teorier om FrP, har trigget Marsdal til tastaturet. Med Marsdal klarer bare ikke å holde seg til sannheten.

Jeg tar det i rekkefølge:

1) HRS’ er ikke tuftet på en «innbitt kamp mot noe de kaller ‘islamisering av Norge'». Her kan du lese hva HRS er tuftet på. At islam dessverre står i veien for at en rekke kvinner, barn og også menn, får sin frihet har vi ikke tenkt å tie om, uansett hva Marsdal eller andre måtte mene om det.

2) HRS promoterer Fjordmans tekster. Det er løgn, og TV2 har tidligere beklaget at de har hevdet det samme. Marsdal viser til at Hege Storhaug promoterte en av Fjordmans tekster slik: «Enda et fantastisk Fjordman-essay (11.2.2007)». Et slikt utsagn finner imidlertid ikke vi fra Storhaug. Marsdals referanse er derimot til en påstand fremmet av SV-leder Audun Lysbakken 29.12.2012 i Aftenposten. Det gjør den ikke mer sann.

3) «I Dagsnytt 18 den 27. juli 2011 påpekte jeg at HRS henger ut unge jenter med hijab i Oslo som ‘barnekrigere’ og ‘hijab-krigere’, altså som fiender midt iblant oss (VG, 5.3.2010).» Det er løgn at vi har gjort noe slikt, sannheten var tvert om. Jeg kritiserte VGs Elisabeth Skarsbø Moen for at hennes tekst kunne tolkes som å gjøre barn til hijab-krigere. Det hele kan leses her – og riktig dato er 25.02.2010.

4) Marsdal kommer med en rekke «analyser» fra ikke-daterte intervjuer av Hege Storhaug, men uansett så får nå Marsdal bare analysere i vei. Men det kan ikke tas til inntekt som noe bevis for annet enn hva som foregår i Marsdals hode.

5) «NRK fremmer islamisering av Norge» med henvisning til TV-programmet «Familiekokkene» noe som i Marsdals analyse betyr at «den stakkars jenta» fikk hatmeldinger. Hvilken stakkars jente? Hun stakkars her? Amy Mir tåler antakelig slike negative meldinger like godt som Hege Storhaug, og Storhaug kritikk var rettet mot NRK. At Marsdal ikke har noe imot at NRK eller andre medier promoterer islam er han i sin fulle rett å mene, vi mener noe annet.

6) Marsdal hever at Storhaug i 2019 «oppfordret til å snikfotografere andre mennesker på gata (…)». Nei, Storhaug har aldri oppfordret til noen snikfotografering av mennesker. Vi oppfordret til et fotoprosjekt for å dokumentere endringer i vår samtid, og slike fotoprosjekter er helt legitime og gjøres i en rekke sammenhenger. Vi nevnte «uheldigvis» islam, for i Marsdal og co’s verden endrer visstnok ikke islam et samfunn. Det må man gjerne mene, vi mener imidlertid at islam endrer samfunn raskt, noe som er enkelt å dokumentere eksempelvis med foto fra vår samtid.

Når Marsdal og Klassekampen har rettet opp feilene i Marsdals innlegg, er det som står igjen særdeles tynt. Og det er det typiske i kritikken man prøver å konstruere mot HRS.

Spørsmålet er nok heller hvem som er «fanatikeren» her og hvem som er «fans» av hvem.