Antisemittisme

Nå vokser jødehatet

Jødehatet er sterkt og tiltakende både i Europa og USA. Synagoger angripes og vandaliseres og politiet må forby propalestinske demonstrasjoner i frykt for vold og hærverk mot jøder, jødiske butikker og synagoger. 

Midtøstenkonflikten trigger åpenbart jødehatet blant flere enn Hamas og Islamic Jihad, som er ansvarlige for angrepene mot Israel. De islamistiske organisasjonene har tydelig appell utenfor Gaza, og både europeiske land og USA melder nå om angrep på synagoger.

«Norge og Europas jøder er kanarifuglene i gruvene våre. Hvis de en dag slutter å synge, da er alt tapt.» Dette er dedikasjonen i Hege Storhaugs bok Islam. Den 11. landeplage.

Og det er ingen tvil om at det er muslimsk innvandring som utløser den nye antisemittismen.

Angrepene på synagoger i Tyskland sist uke, har et skremmende bakteppe. Aldri før har det blitt registrert flere antisemittiske lovbrudd i Tyskland enn i 2020, ifølge tall fra landets innenriksdepartement.

I fjor ble 2.775 lovbrudd knyttet til dette registrert. 55 var for vold, 313 var tilfeller av antijødisk propaganda, oppsummerte NRK.

Glødende hat

Tysk politi arresterte forrige uke mer enn et dusin menn i tre byer, mistenkt for å ha steinet en synagoge, brent israelske flagg og startet en brann på et minnesmerke for et jødisk bedehus ødelagt under nazistenes pogromer i 1938.

Tyske politikere fordømte onsdag de tre separate hendelsene som antisemittiske angrep, som falt sammen med økende vold over landegrensene mellom det israelske militæret og de palestinske islamistiske militante på Gazastripen.

De mistenkte fortalte politiet at Gaza-Israel-volden hadde motivert dem til å kaste stein mot synagogen, rapporterte Reuters.

Også USA har opplevd økning i antisemittisme de siste ukene. I løpet av to dager ble fire ulike synagoger utsatt for seks angrep, meldte New York-politiet på Twitter:

Frykter angrep

Etter oppfordring fra regjeringen forbød politiet en planlagt pro-palestinsk demonstrasjonen i Paris lørdag. Faren for vold mot jøder var alt for stor, sa politiet i en pressemelding, ifølge Le Nouvel Observateur.

Arrangøren av demonstrasjonen, Foreningen av palestinere i Ile-de-France, «fordømte forbudet» torsdag kveld.

– Ved å forby denne demonstrasjonen viser Frankrike sin medvirkning til staten Israel, som ønsker å forby enhver demonstrasjon av støtte for palestinernes rettigheter, som er underlagt okkupasjon, kolonisering og bombing, sa den palestinske foreningens representant Walid Atallah til nyhetsbyrået AFP.

Men forbudet ble opprettholdt med henvisning til beskyttelse av «offentlig orden».

Frankrikes innenriksminister, Gerald Darmanin, pekte på den «veldig store risikoen» for «overgrep mot synagoger og israelske interesser» som de som ble observert «denne uken» i «naboland som Tyskland».

Innenriksministeren var også tydelig på at han ikke ønsket å etablere voldelig konflikt på fransk jord, og viste til tidligere voldelige propalestinske demonstrasjoner.

Forståelig frykt

Frykten til det jødiske folket er ikke ubegrunnet. Enhver som har sett Hamas’ leder Fathi Hammads TV-sendte tale vil forstå jødenes frykt.

«Folk i Jerusalem, vi vil at dere skal kutte av hodet på jødene med kniver. Bruk hånden din, kutt arterien deres herfra. En kniv koster fem sekel. Kjøp en kniv, slip den, legg den der og bare kutt av [hodene]. Det koster bare fem sekel. Med disse fem sekelene vil du ydmyke den jødiske staten.

[…]

«‘Du skal finne den sterkeste fiendskapen mot de troende å være jødene og polyteistene.’ Jødene har spredt korrupsjon og handlet med arroganse, og deres oppgjørstime er kommet. Ødeleggelsesøyeblikket fra dine hender har kommet.»

I israelske byer med stor andel arabere har også jødenes synagoger blitt vandalisert den siste uken. I den jødiskarabiske byen Lod ble en av byens synagoger brent ned sist uke.

Propalestinske norske prester

Man skulle kanskje tro at norske prester ville være solidariske med jødiske kolleger, men tvert imot har en rekke Asker-prester gått ut offentlig med sin Palestina-støtte. Utspillet er delt på Den norske Palestinakomiteens Facebooksider.

«Når en skokk prester i Den norske kirke engasjerer seg slik i en komplisert utenrikspolitisk sak, synes jeg det er flaut å være medlem av Den norske kirke. Prestene er her utenfor sitt mandat,» kommenterer en Høyre-politiker i tråden.

Upopulære jøder

Den norske solidariteten med jødene gis liten – om noen – oppmerksomhet i norske medier. NRK fikk i årets første møte i Kringkastingsrådet sterk kritikk for innslaget der programleder Shaun Henrik Matheson kom med et grovt utfall mot Israel og jødene.

NRK beklaget tidlig at dette var blitt sendt, men da tok de ikke ordet antisemittisme i sin munn, innslaget var mer som «sleivspark» å betrakte. Til tross for at NRK etter massivt trykk måtte beklage og innrømme at innslaget faktisk var antisemittisk, synes ikke jødene å være spesielt populære eller verdt å vise solidaritet med i statskanalen.

Samtidig er synagogen i Oslo konstant under overvåking, etter at den natt til 17. september 2006 ble angrepet med skytevåpen. 13 skudd ble avfyrt med automatgevær mot bygget, og blant de tre tiltalte ble islamisten Arfan Qadeer Bhatti dømt for skyting mot synagogen, men frikjent for terroranklagene.

Mens NRK har feiret ramadan og id i alle sendeflater, har politiet parallelt forsterket terrorberedskap ved midlertidig bevæpning av politiet grunnet trusselen fra voldelige islamister.

Hvor upopulære jødene enn er her hjemme, er det faktisk mulig å vise solidaritet med Europas «kanarifugler i gruven». Østerrikes kansler Sebastian Kurz heiste 14. mai det israelske flagget i solidaritet med det israelske folket. Det er det all grunn til å anerkjenne. For jødehatet fortsetter å vokse.