Den kulturelle revolusjonen

Kringkastingssjefen: For mange nordmenn er id årets viktigste høytid

NRK markerer det de selv omtaler som "årets viktigste høytid for mange nordmenn". Det er Festen etter fasten, Fasternes Mester, temadager i Supernytt, podkast med unge muslimer, ramadan-middag og storslått id-feiring. - NRKs rolle i viktige høytider betyr enda mer enn normalt i koronasituasjonen, fastslår underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen. 

Avlegger man statskanalen en visitt, skulle man tro at Norge var et dypt religiøst land.

NRK feirer ramadan og påfølgende id (id al-fitr) i alle kanaler, og omtaler den muslimske fasten som «årets viktigste høytid for mange nordmenn».

De få mange

Det pussige ved NRKs massive dekning av den muslimske høytiden som er så «viktig for mange nordmenn», er at de «mange» er om lag 4 prosent. SSB anslår antallet muslimer i Norge å være ca. 200.000 (2017-tall) av en befolkning på i underkant av 5,4 millioner.

Hvor mange av disse som anser seg å være primært norske er et annet spørsmål, men vi kan konstatere at NRK vil at vi skal tro at få er mange og at ramadan og id er «norske høytider».

Til sammenlikning finnes like mange vegetarianere i Norge som det finnes muslimer. Litt sleivete sagt kan man nok påstå at vegetarianere også er en gruppe som liker å snakke høyt og lenge om seg selv, men de når ikke muslimene opp til anklene engang når det gjelder tilstedeværelse i statskanalens TV- og radiosendinger og artikler.

For å illustrere hvor høylytt fire prosent av befolkningen tillates å være, kan en illustrasjon fra SSB over ulike trosretninger i Norge og antall medlemmer av disse, gi en idé:

Mye moro

At de muslimske miljøene har enorme utfordringer knyttet til integrering, arbeidsdeltakelse, kriminalitet og sosial kontroll kommer på ingen måte til uttrykk i NRKs dekning. NRK selger inn islam som en reflektert, god trosretning basert på humanistiske verdier og likeverd.

NRK-islam er den rause varianten, der du selvsagt kan være homofil, som programleder Noman i «Ramadan med Noman«, eller deltaker i realityprogrammet Farmen, som Nomans gjest Sanna Khursheed. Også er jo islam morsomt, så det er plass til både komiker-gjesten Yousef Hadaoui og det egne humorprogrammet «Fasternes Mester«. Sistnevnte har innslag av norske komikere – ramadanfaste driver vi jo alle med, skal vi tro NRK.

Hijaben er ikke tilstede på hodet til programleder Rima Iraki, som sammen med også her tilstedeværende komiker Yousuf Hadaoui, skal lede oss gjennom høydepunktet «Festen etter fasten«.

Mye moro, men NRK kan også by på alvor. Det alvoret kommer i form av en påminnelse om hva vi i HRS står for; islamkritikk. Nei, ikke la deg forvirre, ordet «islamkritikk» finnes ikke i NRKs vokabular. I NRK omtales islamkritikk som «forsøk på å øydeleggje kjensla av å vere ekte norsk«. For ekte norsk er du når du har hijab, hund og går på skitur, fastslår statskanalen.

Vanilje-islam

I NRKs vanilje-islam er kvinner gjerne frigjorte eventyrere og hijaben et frihetssymbol:

Amy er 28 år, utdanna tømrar og petroleumsteknikar, og jobbar til dagleg som HMS-rådgjevar i oljebransjen. I tillegg er ho ekspedisjonsfarar, turleiar, motorsyklist og hobbykokk.

I vinter var ho saman med mor og søster i TV-programmet «Familiekokkene». Der konkurrerte dei mot andre familiar om å lage best mogleg mat. Då Amy og søstera brukte hijab på kjøkkenet, skulda samfunnsdebattanten Hege Storhaug NRK for å islamisere Noreg.

Kommentarfelta i sosiale medium fløyma over av stygge ord mot familien.

– Folk sa at eg ikkje høyrer til her, men det gjer eg jo. Det er ikkje utsjånaden min som definerer om eg er norsk eller ikkje, seier Amy.

– Det handlar om å ta eigne val, i staden for å gjere det andre seier. Det går an å vere nordmann sjølv om ein skil seg ut frå norsk kultur.

Amy er en selvskreven gjest på tidligere nevnte «Festen etter fasten». Kritikken av hijabpromoteringen til NRK finner du i artikkelen NRK fortsetter islamiseringen av Norge.

Vi har forsøkt å komme i kontakt med Amy, men hun har ikke svart på våre spørsmål.

NRK får i alle fall promotert et islam der det er akseptert å være homofil, der hunder er trivelige dyr og hijab signaliserer frihet. I NRKs vanilje-islam er alle venner, ramadan gjør oss til bedre mennesker og vi gleder oss alle til den store festen.

Fest og pandemi

Hvor lurt det er av NRK å fokusere så mye på fest, vites ikke. Med smittetrykket i de muslimske miljøene er oppfordring til fest antakelig det siste disse har behov for, men vi får tro NRK når de sier at det viktigste med ramadan er å være snill. På NRK Super har «den viktige høytiden for mange nordmenn» ikke gått hus forbi.

Hva er vel brudd på smittevern målt opp mot godhet?

Ifølge NRK selv bidrar de til mindre smitte, for de får folk til å samles rundt landets TV-skjermer i stedet:

Underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen, tror NRKs rolle i viktige høytider betyr enda mer enn normalt nå når koronasituasjonen igjen legger begrensninger på hvordan folk kan feire id og andre merkedager.

– For andre år på rad har vi en maimåned som kommer til å bli preget av pandemien og høytider kan ikke feires på samme måte som vi pleier. Derfor er vi glade for at NRK også i år kan samle muslimer i Norge til en felles markering av ramadan.

Som vi pleier, der altså.

Gøy for barn

Norske barn må også læres opp, og NRK tar det pedagogiske, selvpålagte oppdraget på alvor.

I NRKs islam er selvsagt fasten frivillig for barn, «men mange barn synes det er gøy å prøve». Hvor gøy det er for barn og unge å gå uten vått eller tørt hele dagen mens de er i vekst og trenger jevnt næringsinntak gir ikke NRK noen nærmere forklaring på. I NRKs islam finnes det ingen foreldre eller moskémiljøer som utøver press. Det er bare gøy og frigjørende alt sammen.

Om NRK har gjort seg noen tanker om hva den voldsomme hyllesten gjør med spesielt barn og kvinner som lever undertrykte liv midt iblant oss, vites ikke. Man kan vanskelig se for seg at NRK gjør det enklere for dem å søke hjelp og komme seg vekk.