Innvandring

Danmarks statsminister: – Nå må vi sende syrere hjem igjen

Danmarks statsminister Mette Fredriksen fortsetter sin klokkeklare innvandringspolitikk. - Nå må syrere hjem igjen, sa Fredriksen tirsdag. - Når det er trygt å reise tilbake, skal de selvsagt tilbake. Derfor må vi inndra oppholdstillatelsene.

Danmarks sosialdemokratiske statsminister er ikke i tvil om at det er riktig å returnere syriske flyktninger til Syria. Hun opplyste i debatt i Folketinget tirsdag at syriske flyktninger vil få tilbakekalt oppholdstillatelse og bli returnert til Syria de neste månedene, skriver Jyllands-Posten.

Ikke lenger beskyttelsesbehov

Det er vurderingen av tryggheten i Syria som ligger bak beslutningen om å tilbakekalle oppholdstillatelsene for de syriske migrantene. Danmark har vurdert at flere områder rundt den syriske hovedstaden nå er trygge nok til at syrere kan returnere. Den danske statsministeren er tydelig på at dette er riktig politikk.

– Hvis du er flyktning, er det fordi du har behov for beskyttelse. Og hvis dette behovet forsvinner fordi du ikke blir individuelt forfulgt eller det ikke er noen generelle omstendigheter som krever beskyttelse, må du selvfølgelig returnere til landet du kommer fra, sa statsministeren i følge Jyllands-Posten.

– Og bruk deretter pausen, freden og den mulige kompetansen du har fått i Danmark til å bygge ditt eget hjemland. Det burde ha vært grunnlaget for dansk flyktningpolitikk fra begynnelsen.

Politisk enighet

Den danske statsministeren får støtte fra Venstre – søsterparti til det norske Høyre. I debatten i Folketinget var Venstres Jakob Ellemann-Jensen fullstendig enig i at det ikke lenger finnes generelle beskyttelsesbehov for de syrerne som oppholder seg i Danmark, gjengir avisen:

– Da vi debatterte paradigmeskiftet under den siste regjeringen, snakket vi om en situasjon som denne. Hvor det vil være folk som får beskjed om at det er på tide å reise hjem.

– Og så vil det være fakkeltog og alle eksemplene på supergodt integrerte flyktninger som har tatt Danmark til hjertet, sier Jakob Ellemann-Jensen.

– Da så vi på hverandre og sa: Det må være slik at reglene gjelder og at vi holder oss til prinsippet. Vi ble enige om det på den tiden. Det er vi fortsatt.

Rettferdig returpolitikk

Danmark gjennomfører med dette en rettferdig returpolitikk, basert på den tidligere VK-regjeringens (Venstre og Konservative) merkesak; at alle syrere som kom til landet under migrasjonskrisen skulle få midlertidig beskyttelse for så å sendes hjem igjen når forholdene tillot det.

Allerede i desember 2019 fattet Flyktningnemda vedtak om at Damaskusprovinsen er trygg og at syrere derfra ikke skulle gis midlertidig opphold eller forlengelse av midlertidig opphold.

Halvveis inn i fjoråret hadde rundt 100.000 syrere reist hjem til Syria fra landets nærområder. – Nå skal syrere i Europa også vende hjem, sa Danmarks innvandringsminister Mattias Tesfaye i juni 2020.

Den danske statsministeren setter nå press på syrere som ikke allerede har returnert frivillig. De syrerne som mister oppholdtillatelsen og selv velger å bli i Danmark, kan ikke tvangsreturneres. De kan derimot settes i retursentre, slik at de selv har valget mellom frivillig reise eller opphold ved slike sentre, som vi har omtalt tidligere.

Danmark har også planer om å returnere det Tesfaye omtaler som passive innvandrere. Innvandringsministeren mener det er åpenbart at mennesker som ikke bidrar til fellesskapet, på lik linje med mennesker som ikke har beskyttelsesbehov, ikke bør beholde oppholdstillatelse, men heller reise tilbake til hjemlandene og gjøre nytte for seg der.

Norge motsatt

I Norge har myndighetene åpenbart ikke registrert at det er trygt for syrere å returnere. Snarere enn å inndra oppholdstillatelser, deler Norge ut nye. Hittil i år har norske UDI delt ut oppholdstillatelse etter Flyktningekonvensjonen til hele 91 syrere.

Hvordan kan Norge fortsette å dele ut oppholdstillatelser mens Danmark er godt i gang med returarbeidet? Når det ikke lenger finnes beskyttelsesbehov skal man snarest returnere til eget hjemland.