Politikk

– Målet er å være en god muslim

Terroren synes å krype stadig nærmere, men det er som om vi ikke vil ta alvoret innover oss.

For noen dager siden ble det kjent at midlertidig bevæpning av politiet forlenges på grunn av skjerpet terrortrussel fra ekstrem islamisme. Det synes ikke å være noen urimelig beslutning, gitt alle de ulike terrorkoblingene som det «drypper om» i offentligheten.

At det «drypper» kan det være liten tvil om – sakene forsvinner omtrent like raskt som de dukker opp, og mediene synes ikke å ha noen spesiell interesse av å forfølge de enkelte sakene noe dypere. Unntaket i så måte er kanskje den pågående rettssaken i Oslo tingrett mot IS-kvinnen med pakistansk bakgrunn. Hun som ble hentet av regjeringen til Norge på grunn av et angivelig dødssykt barn, men der barna ikke er et tema i det hele tatt – heller ikke i rettssaken. De øvrige IS-barna er heller ikke noe offentlig tema, det virker som om strategien er at om vi bare tier om dem så løser problemet seg av seg selv.

Det var sikkert også noen av oss som skvatt en smule da det ble kjent at den terrordømte IS-kvinnen med somalisk bakgrunn, en fembarnsmor i 30-årene, nå går fritt blant oss – til tross for at PST vurderer henne som en sikkerhetstrussel. Hun kan visstnok ikke sendes ut av Norge på grunn av menneskerettighetenehennes, vel og merke. Og får vi vite noe om de fem barna hennes? Ikke et ord.

Terrorsiktet 24-åring

Så har vi denne terrorsiktede «nordmannen» fra Skien, en mann i 20-årene med somalisk bakgrunn, som også skal ha bistått med å slette digitale bevis for å forhindre at politiet fikk tak i dette. For VG kunne i går melde at denne mannen skal ha hjulpet «bråkmakere» etter «opptøyer mot den høyreradikale politikeren Rasmus Paludan i Danmark».

Det kan være at Skien-mannen har hjulpet bråkmakere med å slette digitale spor, men han skal være siktet av PST for noe langt mer alvorlig; nemlig for å ha ødelagt bevis i en terrorsak i Danmark og for IS-deltakelse.

Skien-mannen (24) ble i 2019 koblet til en omfattende terrorsak i Danmark. PST bekreftet da overfor NRK forbindelse fra den danske aksjonen til en konkret person i Norge, der han i september dette året ble siktet for å ha inngått terrorforbund.

Siktelsen mot mannen ble deretter utvidet til å gjelde deltakelse i terrororganisasjonen IS og for å ha ødelagt bevis i den overnevnte terrorsaken i Danmark. I mars i fjor fikk Nettavisen også bekreftet koblingen til en navngitt kvinnelig britisk statsborger. De skal ha hatt kontakt over digitale plattformer, heriblant Telegram. En del av denne kontakten dreide seg om konkret planlegging av terror mot St. Paul’s Cathedral i London.

Planlagt terrorangrep

24-åringen skal for alvor ha blitt radikalisert etter et studieopphold i Egypt, hvor han angivelig var med formål om å lære arabisk. Han skal, ifølge medier, komme fra en resurssterk familie, men bekjente rundt mannen har fortalt NRK at han har en fortid med rusproblematikk, og er også dømt for oppbevaring av narkotika. Det var kanskje derfor denne mannen kom i kontakt med kvinnen i Storbritannia, ved navn Safiyya Shaikh, eller Michelle Ramsden (født 1983) som er hennes egentlige navn. Konvertitten Shaikh omtales i Storbritannia som den «narkomane jihadist». Hun hadde en barndom preget av alkohol- og narkotikamisbruk, og endte selv på kjøret som heronist. Da hun fikk en «hyggelig muslimsk familie» som nabo, konverterte hun. Hun endte opp i nettverket rundt jihadisten Anjem Choudary, og ble IS-sympatisør.

Shaikhs plan var å begå angrep på St. Paul’s Cathedral som selvmordsbomber. Det hun derimot ikke visste var at hun drev en del av denne «planleggingen» sammen med undercover-agenter for sikkerhetspolitiet. Hun fikk livstidsdom, men prøveløslatelse etter 14 år.

PST mener at 24-åringens kontakt med Shaikh handler om at han har gitt støtte og forslag om terrormål, tidspunkt for angrep, sikkerhetsrådsgivning, oversendelse av støttende og oppildnende koransitater og taler, samt råd om spredning av martyrerklæringer.

– Etterforskningen bygger på en mistanke om at siktede var en sentral aktør i flere slike forum og har bidratt til å sikre og videreføre ISIL sitt propagandanettverk. Siktede er også mistenkt for å ha vært direkte involvert i konkrete terrorrelaterte hendelser, sier politiadvokat Bakken Staff ifølge VG.

En flørtende god muslim?

Mannens advokat, Brynjar Meling, avviser det hele, og viser blant annet til at siktede ikke ble innkalt som vitne i Storbritannia og at Shaikh ikke er blitt avhørt i saken hans i Norge.

– Så jeg legger til grunn at hans eventuelle rolle i saken må ha vært relativt perifer, sier Meling til VG.

PSTs oppfatning av at den terrorsiktede 24-åringen skal ha gitt tips og råd om hvordan man kan skjule aktiviteter på Internett, slik at man ikke oppdages av myndighetene, avviser også Meling. Til Nettavisen i 2020 hevdet Meling følgende:

– Han har ikke tatt del i noen planlegging. Det er han klar på, og uttrykket sjokk og vantro da han fikk vite om at det han beskriver som en flørt på nettet med et miljø eller tema senere har vist seg å ha blitt arrestert for slik planlegging, sier Meling.

På spørsmål om Meling anser klienten sin som en islamist, var svaret:

– Han anser seg en korantro og troende muslim. Målet er å være en god muslim.

Det kan rett og slett virke som vi får mange «mulla Krekar»-versjoner i Norge, og kanskje vi må ta en debatt om hva som er «en god muslim».

Men mest av alt er det skremmende hvor mange slike saker som «svirrer rundt». Foruten den nevnte Skien-mannen er vi jo også blitt kjent med andre fra Skien som har sverget troskap til IS, blant annet den nå døde Bastian Vasquez (født i Norge) og Djibril Abdi Bashir (født i Somalia). Jeg får for øvrig enda en vond smak i munnen ved å minnes Bente Hårstads oppsummering av islamistisk terror med bånd til Norge – den tåler en reprise.

(Illustrasjonsfoto: HRS)