Innsparket

Voldsom terrorsak i Danmark med vitne som frykter for livet sitt

Det foretas nå rettsavhør av et kronvitne bak lukkede dører i det som antas å være den mest omfattende terrorsaken i dansk historie.

Pågripelsene i Danmark i desember i fjor var historisk og skjellsettende: Politiet og sikkerhetsstyrken (PET) gikk til pågripelser på 20 adresser ulike steder i landet, på Sjælland, Jylland og Fyn. 20 personer ble pågrepet, både kvinner og menn. Aksjonen involverte flere enn syv politidistrikt.

Man fryktet flere koordinerte terrorangrep med både skytevåpen og bomber, enten i Danmark eller i utlandet.

Men politi og etterretning har holdt kortene tett til brystet etter den storstilte aksjonen.

Skulle produsere «satans mor»

I disse dager fraktes en 27 år gammel mann og britisk statsborger mellom et interneringssenter og rettslokale i København. Pressen er pålagt å ikke røpe hans identitet. Det vi vet er at han skal være et kronvitne i saken, og at frykter for sitt liv. Mannen ble dømt for økonomisk kriminalitet, med påfølgende utvisning, og satt derfor på et interneringssenter på Sjælland i fjor. Der kom han i kontakt med en annen insatt, en 21-åring fra Herlev. Under samtalen dem imellom kom det frem at 21-åringen, som er siktet i terrorsaken og sitter i varetekt nå, hadde ingredienser til å produsere den eksplosive TATP, en bombe også kalt «satans mor».  27-åringen gikk til politiet med informasjonen, og det han trodde var politi mener han i dag må ha vært etterretningsfolk fra PET.

Flere av de arresterte i fjor ble løslatt, og Extrabladet mener at per i dag er åtte tiltalt i saken. Fire av dem sitter i vartekt, og en av dem er 21-åringen som mente kan kunne produsere «satans mor». Politiet har også lagt ned navneforbud på alle de siktede.

Den terrortiltalte er 21 år gammel, kommer fra Herlev og er siktet for «forberedelser for produksjon av en eller flere bomber for bruk i en eller flere terrorhandlinger på et uspesifisert sted i Danmark eller i utlandet, som mislyktes, da den tiltalte ble arrestert».

Det 27 år gamle kronvitnet frykter for livet sitt. Han er i disse dager i rettsavhør før rettsaken starter opp.

Først og fremst ønsket han å bli løslatt frem til utvisningen. Det ble umiddelbart avvist. Til gjengjeld ble han, etter eget utsagn, forespeilet en regge privilegier som han nå mener at etterretningstjenesten løper fra. Det viktigste er beskyttelse, da han frykter for sitt liv hvis han i en kommende rettssak mot de terrorsiktede skal vitne og dermed avslører at han har snakket med myndighetene.

Extrabladet